Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
12-11-2010
Broodje niçoise met kaas en gedroogde ham
Broodje niçoise met kaas en gedroogde ham
voor 4 personen
4 bruine ovenbolletjes, 2 plakjes oude kaas, 4 plakjes gedroogde ham, 200 g fijne boontjes, ½ venkel, 2 takjes bleekselder, 10 ontpitte zwarte olijven, 8 halfgedroogde tomaatjes, 100 g gemarineerde ansjovis, 1 citroen, enkele blaadjes verse basilicum, olijfolie, peper en zout.
Bereidingswijze
Kook de boontjes gaar in kokend gezouten water en verfris ze onmiddellijk onder koud stromend water om de mooie kleur te bewaren. Snijd de venkel en de selder flinterdun. Snijd de olijven en de ansjovis fijn en de tomaten in reepjes. Doe dit alles bij de boontjes. Breng op smaak met peper, zout, de gesnipperde basilicum en het sap van een halve citroen en een flinke scheut olijfolie. Snijd de broodjes doormidden. Schep er de niçoise op en werk af met gedroogde ham en kaas.
Recept: Geert Van Der Bruggen bron;mijnflandria.be
Voor de bechamelsaus: 1 eetlepel boter, 1 à 2 eetlepels bloem, 1 cl melk, gemalen kaas, peper en zout.
Bereidingswijze
Kook de broccoliroosjes beetgaar in ruim gezouten water, laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht. Leg de broccoli op de boterhammen.
Voor de bechamelsaus: Laat de boter smelten, roer de bloem erdoor, laat even garen en leng aan met volle melk en het broccolivocht. Laat dit tot een dikke saus inkoken, roer er wat gemalen kaas door en kruid de saus met peper en zout. Giet de bechamelsaus over de broccoli en laat de toasts in een voorverwarmde oven bij 200°C bruin en krokant worden.
4 sneden roggebrood, boter (of lekkerder en authentieker: reuzel), sla, 4 kleine vastkokende aardappelen, mayonaise (zonder citroen), 1 rode ui, in ringen gesneden, 2 kleine tomaatjes, in plakjes gesneden, peper uit de molen en grof zout.
Kook de aardappelen beetgaar, snijd ze in plakjes en laat afkoelen. Besmeer het brood met boter of reuzel, leg daarop wat sla, plakjes aardappel, mayonaise, rode ui en tomaat. Werk af met peper en zout.
Voor 4 personen: 8 sneetjes brood, 2 kipfilets, ¼ wittekool, 2 wortelen, 2 lente-uitjes, 4 el mayonaise, 2 kl citroensap, 8 blaadjes kropsla, boter, peper en zout.
Bereidingswijze;
1 Bak de kipfilets gaar en goudbruin in wat boter. Laat afkoelen en snij in dunne plakjes. 2 Schaaf de kool fijn. Rasp de wortelen. Snij de lente-uitjes in ringetjes. Doe ze samen in een kom. 3 Meng de mayonaise met het citroensap, peper en zout. Maak er de salade mee aan. 4 Beleg 4 sneetjes brood met een blaadje sla, plakjes kip en koolsalade. Dek af met een tweede blaadje sla en een tweede sneetje brood. 5 Snij de boterhammen diagonaal doormidden en serveer.
Het duurste broodje kaas ter wereld kost 110 pond, omgerekend zo'n 134 euro. De Britse sterrenkok Martin Blunos is de bedenker.
Voor de versnapering maakt hij, buiten een brood van zuurdesem, gebruik van cheddar, balsamicoazijn van 100 jaar oud, eetbare bladgoudschilfers en witte truffels. Dat laatste ingrediënt kost alleen al 92 pond.
"De smaak van de witte truffels mengt zich perfect met de cheddar en de eetbare bladgoudschilfers geven het broodje net dat beetje extra", aldus een fiere Blunos.
Wie wenst kan op zijn broodje ook wat kwarteleieren, tomaten, vijgen en appels krijgen.
Zo'n beetje mosterd op je boterham of broodje...dat kan heerlijk smaken. Voor elk seizoen eentje!
Lente, de klassieke ham-kaas Per persoon;
1 klein wit broodje, een paar sneetjes gekookte ham, 3 fijne plakjes Zwitserse kaas, sla en een paar blaadjes munt, een paar kleine olijfjes, olijfolie, mosterd "Maille Fine de Dijon".
Bereiding;
Snijd je broodje in twee. Besmeer met een fijn laagje mosterd, rol de ham en de kaas op. Verdeel de olijfjes over de rolletjes en leg op je broodje. Voeg de blaadjes sla en munt toe. Breng op smaak met een beetje olijfolie. Sluit je broodje
Zomer, de Amerikaanse sandwich
per persoon; 3 sneetjes lichtgrof brood, sla, 1 tomaat, 2 hardgekookte eieren, 2 sneetjes kalkoenfilet, zout en peper van de molen, mosterd "Maille Fins Gourmets".
Bereiding;
Rooster het brood lichtjes. Leg op het eerste sneetje de sla, de tomaatjes, de kalkoenfilet en besmeer met mosterd. Leg er een sneetje brood op en beleg met de plakjes hardgekookt ei. Sluit je broodje.
Herfst op z'n Italiaans
per persoon; 1 ciabatta, rucola, 1 tomaat, 2 sneetjes gekookte ham, 2 plakjes kaas, olijfolie, zout en peper, mosterd "Maille à l'Ancienne".
Bereiding;
Snij je ciabatta in twee. Smeer een beetje mosterd op de helft van je ciabatta. Leg de sla, tomatenschijfjes, kaas en ham er op. Breng op smaak met wat olijfolie, peper en zout. Sluit je broodje.
Winter, een hartige sandwich
per persoon; 1 sneetje boerenbrood, gemengde sla, 3 fijne sneetjes gesmoorde ham, 2 plakjes kaas (cheddar), peper uit de pepermolen, mosterd "Maille Fine de Dijon".
Bereiding; Rooster je sneetje brood en snijd het in twee. Besmeer met mosterd, schik de sla, de ham en sluit af met de kaas. Lichtjes peperen. Leg de tweede helft van je sneetje brood er op.
Snij de ui in ringen. Snij de aubergine en courgette in plakjes en bak ze in Bakken &Braden. Stel de croque samen met de gebakken groenten, een laagje geitenkaas en enkele zongedroogde tomaatjes. Besmeer de croque met boter en bak hem in de toaster of in de oven. Serveer met rucola.
Hamburger met spek
Voor 4 personen: 4 hamburgers, 4 hamburgerbroodjes, 1/4 krop sla, 2 tomaten, in plakken, 4 plakjes ontbijtspek, 2 augurken, in plakjes, 1 rode ui, in ringen.
Voor erbij: 1 zakje zoute chips, ketchup.
Bereidingswijze;
1. Snij de broodjes doormidden en rooster ze 1 minuutje. 2. Bak de burgers 3 à 4 minuten aan elke kant. Bak ondertussen ook het spek. 3. Beleg de broodjes met sla, een burger, plakjes tomaat, een plakje spek, augurk en rode ui. Serveer ze met ketchup en zoute chips.
Bereiding; 1 Snijd het stokbrood doormidden en snijd het open en plaats de 4 helften even onder de grill totdat ze krokant zijn. 2 Rasp vervolgens een halve tomaat over de broodhelften zodat er tomatenpulp en sap op het krokante brood komt. Herhaal dit met het knoflookteentje. 3 Besprenkel de broodhelften met lekkere olijfolie en beleg met een sneetje bellotaham. Tip In plaats van bellotaham kan je ook ansjovis superior gebruiken, of beide!
4 personen: 4 el mascarpone,2 el geraspte mierikswortel,2 el volle melk, versgemalen witte peper,sojasaus naar smaak,1 rode paprika, 2 lente-uien,1/3 bos koriander,600 g gemengd gehakt (kalf-varken), boter,4 broodjes,1 bos waterkers,1 tomaat, gemengde groene kruiden (dille, basilicum, bieslook).
Bereidingswijze;
Meng voor de saus de mascarpone met de mierikswortel en de melk. Kruid met peper en sojasaus. Snij de paprika in kleine dobbelstenen, hak de lente-ui en de koriander fijn. Meng onder het gehakt. Vorm er hamburgers van en bak gaar in boter.
Leg tussen de broodjes, samen met waterkers, plakken tomaat en groene kruiden. Leg er een royale eetlepel van de dikke saus op en serveer.
Broodje gezond Een aparte versie van een heerlijke klassieker.
4 PERS: 120 g rauwe snijbiet, fijngesneden, olijfolie, witte wijnazijn, - peper en zout, 40 g cashewnoten, 160 g verse geitenkaas, - 120 g salami of droge worst, in fijne sneetjes, 4 waldkorn biobroodjes,
BEREIDING:
Kruid de fijngesneden rauwe snijbiet met een scheut olijfolie, een theelepel witte wijnazijn, peper en zout. Hak de cashewnoten in stukjes en meng deze onder de snijbietsalade. Snij de broodjes open in de lengte. Smeer geitenkaas op de broodjes en leg hierop enkele schijfjes salami. Werk af met de salade.
Uit: 'Den groenten! Zomer', Frank Fol bron; nieuwsblad.be minestrone.be
2 eetlepels fijngehakte peterselie (vers of diepvries ),
2 meergranen pistoletjes,
4 blaadjes lollo rosso of kropsla.
Bereiding;
Komkommer in plakjes snijden. In kommetje mayonaise, mosterd en peterselie door elkaar roeren. Pistoletjes opensnijden en snijvlakken bestrijken met mosterdmayonaise. Blaadjes sla over onderkant van pistoletjes verdelen. Hierover plakjes paling en komkommer verdelen. Bovenkant van broodjes erop leggen.
Burger van zeeduivel met mozzarella, koriander en soja
400 g zeeduivelfilet, 1 mozzarella, groente: wortel, bloemkool, venkel, komkommer, paprika 500 g suikersiroop (250 gr water en 250 g suiker), 200 g azijn 1 ijsbergsla, 50 g mayonaise, 20 g koriander 10 g sojasaus, peper en zout Voor het broodje; 325 g bloem, 8 g zout, 15 suiker, 25 g boter, 8 g gist, 200 g melk, 1/2 ei, 10 g sesamzaadjes.
Bereidingswijze;
Kneed alle ingrediënten voor de broodjes. Laat ½ uur rusten, rol op en laat nogmaals rijzen. Bestrijk met gezouten melk en sesamzaadjes. Bak 7 min. in een voorverwarmde oven op 200°C . Laat afkoelen op een rooster met handdoek erover, zo blijven de broodjes zacht.
Ontvlies de zeeduivel volledig. Snijd in fijne plakjes en bak kort in boter. Meng de suikersiroop met azijn en warm op. Snijd de groenten fijn en laat gedurende minstens 1 dag trekken in de marinade. Mix de mayonaise samen met de koriander en de soja. Was en droog de sla.
Snijd het broodje doormidden en warm op. Leg de zeeduivel op het broodje, daarop fijne sneetjes mozzarella, sla, groenten en mayonaise. Recept: Bart Desmidt bron; vispa.be
Toast met gewokte asperges, peultjes, shii-take en Spaanse peper
Toast met gewokte asperges, peultjes, shii-take en Spaanse peper
Nodig 4 pers:
1 bussel groene en witte asperges,1 kleine rode Spaanse peper, 200 g verse shii-take,150 g verse peultjes,4 dikke sneden boerenbrood, Worcestershiresaus,zwarte peper en zout,1 potje sesampasta, een flinke scheut room,1 fijngehakt teentje knoflook, 2 eetlepels geroosterd sesamzaad,
Bereidingswijze;
Schil de asperges en snijd ze grof. Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snijd in fijne reepjes. Snijd de shii-take en de peultjes in repen. Rooster de sneden boerenbrood in een broodrooster of in een met boter ingewreven pan en roerbak de groenten gedurende enkele minuten, tot ze beetgaar zijn. Kruid met wat Worcestershiresaus en peper en zout.
Leng de sesampasta met de room aan tot een dikke saus en roer er het fijngehakt teentje knoflook onder. Kruid met peper en zout. Schik de toast op de borden en verdeel er de gewokte groenten over. Lepel er de sesamsaus over en rond en versier met geroosterd sesamzaad.
Tip; Roerbak de hardste groenten eerst en vervolg met de zachtere soorten. Dus eerst de asperges en daarna de peultjes.
Snijd de champignons in vier. Fruit ze gedurende 2 min. al roerend in hete olie. Doe er de tomaten, de wijn, de tomatenpuree en de knoflook bij. Laat alles 5 min. sudderen. Breng op smaak met oregano, peper en zout. Laat afkoelen. Vermeng de olie met de mosterd en de azijn. Roer dit sausje door het afgekoelde champignonmengsel. Strooi er de peterselie over. Snijd de broodjes in de lengte door, beleg ze met een slablaadje en een royale laag Griekse champignons.
300 g Finettes,4 tomaten (Prunella), in dikke schijven gesneden, olijfolie, grof gemalen zwarte peper, 100 g spinazie, 1 bussel basilicum, 3 eetlepels olie, 1 Turks brood in 4 gesneden, 100 g oude pittige kaas ( postel oud), stukjes citroen, peper en zeezout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C. Leg de schijven tomaat op een bakplaat en bak ze ongeveer ca.15 a 20 minuten. Indien je geen oven hebt, grill de tomaten dan 10 à 12 minuten in een grillpan. Kruid de Finettes met peper en zout en bak ze in een weinig olie in 2 à 3 minuten gaar. Snijd de 4 stukken brood overlangs in twee en bedek de ene broodhelft met de spinazie, Finettes, tomaat en de basilicum. Leg de kaas op de andere broodhelften en leg deze onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Leg deze helft met gesmolten kaas bovenop de andere helft en geef er stukjes citroen bij.
Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen
Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen
Ingrediënten;
Voor 4personen: 4 grote el roomkaas 2 el fijngehakt bieslook witte peper en zout 2 gerookte palingfilets 4 dikke sneden bruinbrood, ongeveer 2 cm dik 1 bos radijzen, schoongemaakt en in plakken gesneden
Bereidingswijze;
Roer de roomkaas los en meng er het fijngehakt bieslook onder. Kruid met peper en zout. Snij het overtollige vet van de paling en snij de paling dan in stukken van 3 cm. Leg kriskras op het brood.
Verdeel de bieslookroomkaas en paling rijkelijk over het brood en werk af met de radijzen.
Even een vluggertje tussendoor. Komt uit de serie Kook ze! En wel de aflevering Snel. Wil je daar meer van weten dan moet je naar www.kookze.be Een prachtige reeks boekjes gemaakt door fotograaf/smulpaap Tony le Duc. Er is ook veel recepten op zijn website te vinden. En altijd net even anders dan wij in Nederland gewend zijn. Hij gebruikt brie voor dit recept, wil je het iets pittiger, neem dan camembert.
Foto: Frank van der Vleuten
Nodig: 1 krentenbrood, punt brie, zoete witte druiven, 6 vijgen.
We maken er zes, voor de lekkere trek. Snij het krentenbrood in twaalf mooi dikke plakken. Haal de korst er af. Leg het brood dan in een oven die je op 200°C. hebt voor verwarmd. Vier minuten, tot het goudkleurig wordt. Smeer een kant ruim in met brie, of camembert, leg op de andere kant doorgesneden en ontpitte druiven in de in kleine stukjes gesneden vijgen. En nu nog ven met de pepermolen er over. Dichtklappen, terug in de oven tot de kaas smelt. Het soort gerecht dat je niet een keer maakt, daar blijven ze naar vragen, let maar op.
Ingrediënten: voor 2 personen: 2 rechthoekige roggebroodjes, 2 schijfjes ingelegde rode biet, 3 takjes dille, 50 g komkommer, 1 theelepel geraspte mierikswortel, 100 g yoghurt, rode krulsla, 2 sneden St Maarten Light X-tra, peper en zout
Calorieën: 150 Kcal/persoon
Bereiding: Meng de yoghurt met komkommerblokjes, een eetlepel geraspte mierikswortel, fijngehakte dille en een beetje peper en zout. Snij de 2 broodjes in de lengte door en bestrijk ze met deze dressing. Beleg 2 helften met St Maarten Light X-tra, enkele schijfjes ingelegde rode biet en een blaadje rode krulsla. Sluit het broodje en genieten maar ..
Bereidingstijd: 10 min.
St Maarten Light X-tra
Dit is echt een light kaas om van te genieten en bereid volgens een traditioneel Kempisch gerecht. Hij biedt al het goede van de Original maar heeft een vollere, geraffineerde smaak. Uiterst geschikt voor de de caloriebewuste fijnproever.
Streekbeschrijving : Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.
Bijkomende smaak : volle, geraffineerde smaak
Tip : echte lichte delicatesse voor alle gelegenheden: in sneetjes bij het ontbijt, in blokjes voor in een gezond slaatje, in een croque of geraspt op pizza's, lasagnes, spaghetti.
Pumpernikkelbrood volkorenbrood wit brood Luikse perensiroop 50 gr geweekte rozijnen 80 gr Château dArville kaas 80 gr Loo 80 gr Rubenskaas 40 gr Hervekaas 50 gr boter. Afwerking : 1/2 krop rode sla 80 gr veldsla 40 gr knolselder 4 kleine tomaatjes 2 cl olie 2 cl citroensap 20 gr pistachenoten 1 eetlepel gehakte peterselie.
Bereidingswijze
De geweekte rozijnen en de in blokjes gesneden kaas onder de boter mengen. De bekomen samenstelling in een vorm drukken en in de koelkast plaatsen tot het mengsel hard genoeg geworden is om te snijden. De verschillende broden snijden. Met behulp van een uitsteekvorm ovale vormen uitduwen. Elk sneetje insmeren met Luikse stroop. De bekomen boterhammetjes beleggen met de kaasmengeling. De slasoorten zorgvuldig wassen, snijden en op smaak brengen met olie en citroensap.
Afwerking : De kaasboterhammetjes in een waaiervorm op het bord schikken en versieren met de slasoorten en de kerstomaatjes.