Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
05-07-2011
Linzenburger met cashewnoten en mango-komkommerrelish
Linzenburger met cashewnoten en mango-komkommerrelish
Voor 4 personen: plantaardige olie, 1 rode ui, 2 tenen knoflook, 1 rode chilipeper 2 tl gemalen koriander, ½ tl bruin mosterdzaad, ½ tl geel mosterdzaad 150 g groene linzen, groentebouillon, 1 el kerriepasta (mild of pikant) 1 el mangochutney, 25 g cashewpasta (bioshop),1 ei, ½ bosje koriander 50 g geroosterde cashewnoten, 4 el kikkererwtenbloem (Aziatische winkel) naanbrood, om te serveren
Relish: ½ mango, ½ komkommer, 1 tl sambal oelek 1 tl suiker, sap van ½ limoen, zout
Maak de relish een dag vooraf: schil de mango en ontpit de komkommer (maar schil deze niet). Rasp beide en meng met de overige ingrediënten. Zet een nacht koel weg.
Verhit olie in een steelpan. Hak de ui, knoflook en chilipeper fijn. Fruit met de koriander en het mosterdzaad. Spoel de linzen, voeg toe aan de pan en zet onder met groentebouillon. Kook beetgaar. Laat uitlekken, maar vang het vocht op. Pureer de linzen met de volgende 6 ingrediënten en 2 lepels bloem. Voeg tot 6 lepels kookvocht toe voor een smeuïge puree. Zet 1 uur koel weg.
Korianderroom: open het blik kokosmelk, schep de vaste massa die op de vloeibare melk ligt af. Mix hiervan 4 eetlepels met de koriander. Zet koel weg.
Vorm 4 burgers van het linzenmengsel en wentel in 2 eetlepels bloem. Bak de linzenburgers in olie in een antiaanbakpan op middelhoog vuur.
Snij het naanbrood doormidden, schik er de burgers op. Laat de mangorelish goed uitlekken en schep over de burgers. Werk af met korianderroom. Serveer meteen.
spaghettikruiden naar keuze, 1 mespuntje paprikapoeder
400 g geconcasseerde tomaat uit blik
200 g geconcentreerde tomatenpuree
100 g rode bonen, 70 g maïs, 4 pistolets
Bereiding< 10 min.
Laat boter smelten in een pan. Snipper de ui en het teentje look, en fruit ze samen in de boter.
Bak ook het gehakt in de pan met boter. Plet het vlees in stukken en roer goed om met een vork zodat je losgebakken gehakt krijgt.
Voeg nu naar eigen smaak de spaghettikruiden toe. Kruid ook met het mespuntje paprikapoeder.
Giet de geconcasseerde tomaten en de tomatenpuree erbij. Laat dit mengsel een half uur doorkoken op een zacht vuurtje. Voeg de rode bonen en de maïs (zonder vocht) toe.
Laat de chili con carne liefst een dag rusten in de koelkast.
Maak, met een mes, een gat van zon 3 cm in het midden van de pistolets (en hou het uitgesneden stukje bij om de pistolets nadien weer te sluiten). Haal het kruim uit de pistolets en vul ze met de koude chili con carne. Sluit de pistolets, waardoor ze er weer als normaal uitzien maar dan wel met een superlekkere verrassing binnenin
Tip; Je kan ook enkele druppels tabasco toevoegen aan de chili con carne. Ook lekker met een pitta broodje, of taco's.
Meer en meer mensen bakken hun brood zelf. Het is niet alleen een stuk goedkoper maar ook heerlijk om de geur van vers gebakken brood in huis te hebben. Al gehoord van spelt? Het is een gezonde graansoort die vroeger vaak gegeten werd en een tijdlang in de vergeethoek raakte.
Zorg ervoor dat het meel op kamertemperatuur is. Meng alle ingrediënten door elkaar. De suiker of honing wordt toegevoegd voor meer korstkleur maar die kan je ook laten vallen. Kneed het deeg ongeveer een half uur. Laat het een uur rusten en dek het af met een natte doek of een stuk plastic. Druk het daarna plat, vouw het in de vorm van een envelop in de bakvorm en zet het een uur weg op een tochtvrije plaats op kamertemperatuur. Dek het opnieuw af. Bak het deeg 50 minuten in een voorverwarmde oven op 225°C. Smakelijk!
Suikerbrood met aardbeien en amandelen Lekker en zomerse kleur op je bordje
voor 4 personen
4 el geschaafde amandelen, 4 el suiker, 250 g aardbeien
1 suikerbroodje, margarine voor op brood
Bereiding< 15 min.
Rooster in een droge pan de amandelen goudbruin. Strooi de suiker erover, schud alles even om en neem de pan van het fornuis zodra de suiker goed met de amandelen gemengd is. Laat de gesuikerde amandelen op keukenpapier uitlekken.
Maak de aardbeien schoon en snijd ze in sneetjes.
Snijd boterhammen van het brood en besmeer ze met margarine. Beleg de boterhammen met sneetjes aardbeien en bestrooi met de gesuikerde amandelen.
Toast met twee soorten ham en huisgemaakte tapenade
Toast met twee soorten ham en huisgemaakte tapenade
Voor 4 personen: 8 zeer fijne sneetjes gerookt spek, 4 fijne sneetjes gekookte ham 4 fijne sneetjes rauwe ham, 4 sneden bruin of wit brood (1,5 cm) 16 gedroogde tomaten in olijfolie schilfers parmezaankaas, 1 bosje rucola
Voor de tapenade: 8 à 10 ansjovissen in olie, 1 geplet knoflookteentje 25 zwarte olijven type kalamata of niçoise, 6 à 10 cl olijfolie
Bereidingswijze
Haal voor de tapenade de verschillende ingrediënten door de groentezeef terwijl u de olijfolie toevoegt, zodat u een dikke, smeerbare brij krijgt. Grill de sneetjes brood, indien mogelijk op een gietijzeren grill, totdat het patroon goed zichtbaar is.
Grill vervolgens de gerookte spekreepjes lichtjes. Besmeer het brood met de tapenade en voeg dan de twee hamsoorten, het spek, de tomaten en de kaas toe. Geef er rucola bij en werk af met een scheutje olijfolie.
Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen
Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen
Voor 4 personen:
4 grote el roomkaas, 2 el fijngehakt bieslook witte peper en zout, 2 gerookte palingfilets 4 dikke sneden bruinbrood, ongeveer 2 cm dik 1 bos radijzen, schoongemaakt en in plakken gesneden
Bereidingswijze
Roer de roomkaas los en meng er het fijngehakt bieslook onder. Kruid met peper en zout. Snij het overtollige vet van de paling en snij de paling dan in stukken van 3 cm. Leg kriskras op het brood.
Verdeel de bieslookroomkaas en paling rijkelijk over het brood en werk af met de radijzen.
500 g bloem voor wit brood ,40 g suiker ,2 g zeezout, 10 g speculaaskruiden, 60 g boter , 70 g rozijnen 1 sinaasappelzeste , 15 g bakkersgist (verse) ,225 ml lauwe melk ,1 ei,
deegkruis;
110 g bloem ,80 g boter ,30 g suiker, 1 blikje gecondenseerde melk.
Bereiding voor de broodjes
1 Meng de bloem, suiker, speculaaskruiden, zeezout in een grote kom, wrijf de blokjes boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat, werk er de rozijnen en de sinaasappelzeste door, maak een kuiltje in het midden. 2 Roer de gist glad met de lauwe melk, giet de melk en het ei in het kuiltje en werk er geleidelijk aan het meel door tot een zacht, niet plakkerig deeg ontstaat, voeg indien nodig wat bloem toe. 3 Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad gedurende een 10-tal minuten. 4 Doe het deeg weer in de kom en dek de kom af met plasticfolie, laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats. 5 Sla vervolgens het deeg plat en verdeel het in ongeveer 12 porties, vorm er balletjes van op een met bloem bestoven werkblad. Schik de deegballetjes op ingevette bakplaten met voldoende afstand van elkaar en laat ze onder een licht vochtige theedoek rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C.
Voor het deegkruis;
6 Meng de bloem, boter en suiker tot een kruimelig deeg in een kom, voeg een weinig koud water toe en kneed tot een stevig deeg. Rol het deeg uit met behulp van een deegrol en snijd het in lange repen van 10 cm op 0,5 cm. 7 Bestrijk de deegrepen met een weinig water en leg ze in kruisvorm op de gerezen deegballetjes, bak de broodjes in 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn. 8 Bestrijk de bolletjes onmiddellijk met de opgewarmde gecondenseerde melk en laat ze afkoelen op een rooster. Bron; skynet.be
Als hét symbool van de Amerikaanse keuken wordt de hamburger vaak beschouwd als junkfood. Niet terecht, want klaargemaakt volgens de regels van de kunst, wordt dit gevulde broodje een lekkernij!
1. Laat het oude broodje weken in water. Schil en snijd de ui in kleine blokjes en laat zachtjes glazig worden in boter. Laat het broodje uitlekken en meng met vlees, ui, eieren en paneermeel. Voeg mosterd en paprika toe, peter en zout. Mengen en wat paneermeel toevoegen indien nodig.
2. Was de tomaten en snijd ze in schijfjes. Was de sla en dep droog. Bak de ananas in een pan met 2 eetlepels boter tot ze mooi goudbruin zijn.
3. Schil de sjalotjes en snipper ze fijn. Bak de spiegeleieren in de rest van de boter, kruid met peper en zout.
5. Snijd de broodjes overlangs door en laat ze grillen in een voorverwarmde oven (200°C).
6. Met vochtige handen vormt u 4 burgers met het vlees en laat ze aan elke zijde 2 à 3 minuten bakken. Bak dan de sjalotjes goudbruin in het bakvet van het vlees.
7. Versier de onderkant van de broodjes met sla, enkele rondjes rode biet, een schijfje tomaat, twee schijfjes ananas. Leg er de burger op, voeg de sjalotten toe en werk af met een spiegelei. Leg ten slotte de bovenkant van het broodje erop en serveer.
Voor de coleslaw: 300g rode kool, 1 koffielepel citroensap, 2 eetlepels mayonaise, 4 eetlepels slagroom, peper, zout
Voor de burgers: 4 hamburgerbroodjes, 1 jonge ui, 4 visfilets van ongeveer 70g 't stuk (bijvoorbeeld schelvis), wat citroensap, peper, zout, 1 ei, 4 koffielepels paneermeel, boter, schijfjes citroen voor de garnituur
Bereiding:
1. Bereid de coleslaw. Was de rodekool, snijd het hart weg en rasp de rest of snijd het in fijne reepjes. Meng de kool met het citroensap, de mayonaise en de room. Voeg peper en zout toe en laat een halfuur rusten in de koelkast.
2. Prepareer de burgers. Snijd de broodjes in tweeën en laat grillen in de oven op 200°C tot ze mooi goudkleurig zijn.
3. Was de jonge ui en snijd hem in fijne schijfjes.
4. Besprenkel de visfilets met citroensap, kruid met peper en zout. Leg de visfilets in het geklopte ei en draai ze dan in het paneermeel. Leg ze in een pan met hete boter en laat 3 of 4 minuten bakken langs elke kant.
5. Verdeel de coleslaw op de onderkant van de broodjes, leg er de vis-filets op, daarbovenop de ui en dek af met de bovenkant van de broodjes. Serveer met enkele schijfjes citroen.
Een bakker uit het Nederlandse Zwolle verkoopt voortaan ook brood via Twitter. Internetters kunnen het online bestellen, waarna de fabrikant het per post opstuurt. De eerste twitterbakker van Nederland zegt dat het storm loopt.
Twitterbrood smaakt volgens de bakker gezond en exotisch en bestaat onder meer uit appel, kokos, chocola en kwark. Het brood kost 4,95 euro en heeft het formaat van een dubbele boterham waardoor het makkelijk door de brievenbus kan.
De eerste broden zijn naar Groningen, Amsterdam en zelfs Spanje gestuurd. In totaal gingen al ruim 150 Twitterbroden 'over de toonbank'.
Voor 2 personen; o 2 kleine volkoren stokbroodjes, o 6 uitgebeende kippenboutjes (bij voorkeur hoeve- of biokip), o peper, zout en olijfolie,2 granny smith appels, in stukjes gesneden, o 2 kleine gemsla's, gewassen en in slierten gesneden, o scheutjes (naar keuze),Currysaus,
Bereidingswijze;
1. Kruid de kippenboutjes met peper en zout en bak ze in wat olie krokant en gaar. Draai regelmatig. Haal uit, dep af en laat afkoelen. Snijd in stukjes.
2. Snijd het stokbroodje in twee. Besmeer de beide kanten royaal met currysaus. Beleg de onderkant met sla, verdeel daarover de kip en appel, dek af met scheutjes en de bovenkant van het broodje.
Weetjes
- Kerrie is oorspronkelijk afkomstig uit India, waar het woord "kari" saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot "curry". Ook in Thailand werd oorspronkelijk veel kerrie gebruikt. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen. Via Indonesië is het gebruik van kerrie in Nederland terechtgekomen.
- Curry is geen kruid op zich, maar een mengeling van specerijen zoals zwarte peper, kruidnagel, koriander en gember. Vandaar dat curryproducten onderling sterk kunnen verschillen.
Roer de mayonaise los met de wasabi-pasta, maak de mayonaise verder op smaak met wat zout. Let op met peper want de wasabi is al pittig. Maak de limoen schoon en rasp de helft van de schil eraf, roer hier 1 theelepel van door de mayonaise. Besmeer de boterhammen met de op smaak gebrachte mayonaise. Maak de avocado schoon en snijd deze in dunne plakjes, verdeel ze over 2 boterhammen. Haal de ontvelde paprikas uit de pot en dep ze goed droog met keukenpapier, snijd ze vervolgens in repen. Leg ze op de avocado. Maak de gerookte forel schoon, maak er kleinere stukjes van en verdeel ze over de belegde boterhammen. Leg er tenslotte wat rucola sla en nog wat limoenrasp op. Dek de belegde boterhammen af met de overige 2 besmeerde boterhammen.
zuurdesembrood, chilipeper, zwarte peper, boter met zout
Bereiding:
Besmeer het brood met mosterd en beleg het met de sneden
roastbeef. Kruid met de chilipeper en de zwarte peper. Plaats 1
sneetje kaas op elke snede brood. Snijd de augurken in
brunoise (hele kleine stukjes). Strooi de augurken over de
sneetjes brood uit.
Tip; Voor de lekkerbekken: smeer het brood eerst in met boter met zout. De korst van de Passendale-kaas mag worden opgegeten, hierin zit de meeste smaak.
Voor 4 personen: boter, 4 sneden wit toastbrood, 5 takken peterselie, 1 citroen, 1 grote ui, 8 grote sneden gerookte zalm.
Bereidingswijze;
Maak toast: smelt royaal boter in een pan en bak er de sneden witbrood langs beide kanten krokant in aan. Haal uit de pan en snij de korsten van het brood. Snij de bekomen vierkanten schuin in telkens twee driehoeken.
Hak de peterselie fijn, snij de citroen in vieren of in plakken. Snij de ui in fijne brunoise.
Schik de sneden gerookte zalm op de borden, willekeurig of strak en verdeel de garnituren er omheen.
voor 4 personen; 800 g rundergehakt Witblauw, 1 ui, gesnipperd, 4 stukjes kruidenboter, 1 ei,2 eetl broodkruim,4 plakjes cheddar,olie om te grillen, provençaalse kruiden,4 ronde broodjes,olijfolie.
Voor de garnering: 1 ui, 4 sneden Italiaans spek pancetta, een paar blaadjes rode krulsla, enkele gemarineerde tomaatjes.
Voor de saus: 100 g mayonaise, 1 sjalotje,1 eetl ketchup, 1 eetl pesto,1 eetl gesneden peterselie.
Bereidingswijze
Meng het rundergehakt met een gesnipperd uitje, het ei en broodkruim tot een mooie bol.
Verdeel die in 4 gelijke delen en steek in iedere bol een stukje kruidenboter. Maak die nu plat tot een mooie hamburger.
Doe alles voor de saus in een potje en meng dat tot een mooie tartaar.
Wrijf de hamburgers in met olie gemengd met provençaalse kruiden en grill ze boven een matig hete grill of barbecue gedurende 5 minuten aan beide zijden. Grill ook de pancetta kort.
Wrijf de gehalveerde broodjes in met olijfolie en grill die ook kort (30 sec) op de grill of barbecue. Zorg ervoor dat ze zeker niet zwart worden.
Leg de onderkant van het broodje op een bord, bedek achtereenvolgens met een blaadje sla, stukjes gemarineerde tomaat, een lepel saus, de hamburger, een sneetjespek en een plakje cheddar.
Voor 4 personen: 300 g brood, ½ l melk, 1 dl room, 60 g boter, 100 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 3 eierdooiers, 125 g pecan- of walnoten, een handvol rozijnen, eventueel geweekt in port, 100 g gedroogde abrikozen, geweekt en versneden, 125 g marsepein, in stukjes, 1/2 citroen, 1 kl kaneel.
Bereidingswijze
Verwarm de oven tot 200°C. Snij het brood in stukken. Kook de melk met de suiker en giet over het brood.
Meng de room met de dooiers en de vanillesuiker en doe bij de broodmengeling. Roer boter, kaneel, rozijnen, noten, marsepein, abrikozen en zeste van citroen door elkaar en voeg toe aan de broodmengeling.
Beboter een bakvorm en vul met beslag. Zet 45 à 60 minuten in de oven op 180°C. Eet de broodpudding bij voorkeur warm.
Professionele keukentips voor een heerlijk ontbijt
Professionele keukentips voor een heerlijk ontbijt
De Cafetaria in hartje Antwerpen serveert elke dag lekker ontbijt, gezonde snacks, heerlijke koffies, huisgemaakte zoetigheden en originele aperitieven. Je kan er terecht voor een snelle hap of een verkwikkende take-awaykoffie. Maar je kan er even goed door de stapel tijdschriften bladeren of uitgebreid de krant lezen. Ook aan de allerkleinsten werd gedacht met een kindermenu op maat van je kleine oogappel.
De Cafetaria opende een jaar geleden zijn deuren. Voor het concept inspireerde zaakvoeder Bert Janssen zich op Barcelona: een gezellige plek waar goede koffie gepaard gaat met een verse snack.
Wij vroegen Bert Janssen om enkele tips die van elk ontbijt een succesverhaal maken.
Het Deluxeontbijt
Zorg voor voldoende keuze. Voorzie croissants, pistolets en kramiekbrood met een ruim assortiment van zoet en hartig beleg. Bereid zachtgekookte eitjes en vergezel ze van soldaatjes. Voor de soldaatjes rooster je enkele sneetjes brood. Die snij je vervolgens in smalle, krokante stukjes. Zet versgeperst sinaasappelsap en sprankelende cava op tafel. Schotel je gasten een sterke tas koffie voor.
Het katerontbijt
Een verse hamburger met 100% rundsvlees verricht wonderen voor elke kater.
Ingrediënten
Een wit broodje, IJsbergsla,Drie schijfjes tomaat, Twee schijfjes komkommer,Een schijfje cheddar, Mayonaise en/of ketchup en/of mosterd, Eén hamburger (100% rundsvlees),Twee sneetjes spek, Een handje koolsalade: meng fijngesneden wortel, fijngesneden kool, mayonaise, peper en zout.
Bereidingswijze
Bak de hamburger en het spek. Smeer het broodje langs beide binnenkanten in met mayonaise, ketchup en/of mosterd. Beleg het broodje met de groenten. Leg de hamburger en het spek erop. Voeg de cheddar toe. Werk af met de koolsalade.
De instantvitamineboost
Als je weinig tijd hebt, is een verse smoothie de geknipte oplossing voor een gezond begin van de dag. Giet 75ml melk, 75ml yoghurt, twee lepels havermout, een halve banaan, honing en 2cl suikersiroop in de blender.
Als je graag af en toe varieert, kan je de yoghurt vervangen door platte kaas, ricotta of mascarpone. Werk altijd af met een theelepel honing. Blend het mengsel tot je een stevige smoothie hebt.
Tip
Ten slotte geeft Bert Janssen nog een tip om van elk ontbijt een voltreffer te maken. ,,Kies voor koffie van goede kwaliteit. Mijn voorkeur gaat uit naar Caffenation (http://www.caffenation.be)." Bert houdt van een simpele, krachtige espresso. Maar hij lust ook graag latte met een smaakje. ,,Kies voor een bijzondere toets bij je latte. Probeer zeker eens soyamelk, honing of kaneel. Een ander succescombinatie is latte met een vleugje vanille en enkele meringuekruimels.''
Voor 4 personen: 4 el mascarpone,2 el geraspte mierikswortel,2 el volle melk, versgemalen witte peper,sojasaus naar smaak,1 rode paprika, 2 lente-uien,1/3 bos koriander,600 g gemengd gehakt (kalf-varken), boter,4 broodjes,1 bos waterkers,1 tomaat, gemengde groene kruiden (dille, basilicum, bieslook),
Bereidingswijze
Meng voor de saus de mascarpone met de mierikswortel en de melk. Kruid met peper en sojasaus. Snij de paprika in kleine dobbelstenen, hak de lente-ui en de koriander fijn. Meng onder het gehakt. Vorm er hamburgers van en bak gaar in boter.
Leg tussen de broodjes, samen met waterkers, plakken tomaat en groene kruiden. Leg er een royale eetlepel van de dikke saus op en serveer.