Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
17-08-2013
Salade met gegrilde zalm
Salade met gegrilde zalm
Voor 2 personen;
200 g groene sla,( waterkers,veldsla,) 1 bosje radijzen,
1 knoflookteen, 4 eetlepels Extra Vergine olijfolie,
200 g verse zalmfilets in 1 stuk, zout & peper
Bereiding;
Was (en droog) de sla grondig en schik in een kom. Voeg de fijngesneden radijsjes toe. Sauteer het knoflookteentje in een pan met 1 eetlepel Extra Vergine Olijfolie. Giet de olie over de zalm. Verwarm een grillpan en bak de zalm aan beide zijden. Kruid met zout en peper. Bak ongeveer 2 minuten. Neem van het vuur. Laat de vis even uitlekken en hou het braadvocht. Verdeel in stukken en schik bovenop de sla. Zeef het braadvocht en voeg wat zout toe en meng het met de olijfolie. Giet dit over de sla, meng en serveer.
Tip: Voor iets extra, giet je 3 eetlepels witte wijn over de zalm tijdens het bakken in de grillpan. Net voor het opdienen voeg je 1 theelepel roze peper toe. Je kunt ook 1 versneden venkel gebruiken in plaats van radijsjes.
Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
Carpaccio van tomaat met een salade van groene boontjes en mozzarella
Voor 4 personen;
4 coeur de boeuf tomaten,100 g groene boontjes, rucola 250 g kleine mozzarellabolletjes (ook wel perlini genoemd) 4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels balsamicoazijn 10-tal basilicumblaadjes, 1 eetlepel pijnboompitten
Bereidingswijze;
Spoel de tomaten en snij ze in dunne plakjes. Schik de plakjes in de lunchboxen. Kook de boontjes beetgaar in gezouten water en spoel ze onder fris water. Was de rucola en snij de basilicum in sliertjes. Strooi de boontjes en mozzarellabolletjes over de tomaten. Kruid met wat peper en zout. Vervolgens strooi je er de rucola en basilicum over. Werk af met de pijnboompitten. Meng de olie en de azijn en verdeel over de salade.
Blancheer de basilicum en spinazie even in gezouten kokend water en laat dan schrikken in ijswater. Mix ze met de druivenpitolie en kruid met peper en zout.
Snijd de zeebaars in dunne plakjes en kruid met peper en zout. Maak een salade met de krulsla en de verschillende soorten radijsjes.
Schik plakjes zeebaars op een bord en werk af met de salade, basilicumolie en zalmforeleitjes.
1 kropsla, 4 ansjovisfilets, 2 hardgekookte eieren 1 blikje tonijn op olie, 2 tomaten, 2 vastkokende aardappelen 400 g prinsessenboontjes, 1 el kappertjes, basilicum, peterselie 1 rode ui, 8 zwarte olijven, een scheut olijfolie een scheut citroensap, een scheut witte azijn
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en kook gaar. Was de salade en droog. Snij de aardappelen in blokjes, de ui in ringen en de tomaten in kwartjes. Kook de prinsessenboontjes beetgaar in 15 minuten en spoel onder koud water. Breng de ingredinten samen.
Laat de tonijn uitlekken. Pel de eieren en snij in kwartjes.
Garneer de salade met ei, kappertjes, ansjovis, basilicum en peterselie. Overgiet met een dressing van twee delen olie en een deel citroensap en azijn, zout en zwarte peper.
TIP: Tegenwoordig eet men prinsessenboontjes liefst puur natuur. Kort gekookte boontjes verfrist men onder koud stromend water: zo blijft de kleur fris groen.
2 of 3 grote steaks (600 g in totaal), olijfolie, steakpeper, 4 eetlepels frambozenazijn, 1 grote koffielepel mosterd op oude wijze, 200 g frambozen, 1 rode ui, 1 zakje jonge spinazieblaadjes (200 g), peper en zout,
Bereiding:
Verhit een antikleefpan zonder vetstof op een vrij hoog vuur. Smeer de steaks in met olijfolie en schroei het vlees in de pan, ongeveer 1 min. 30 per kant. Leg de steaks op een snijplank en bestrooi rijkelijk met steakpeper. Duw erop met de rug van een lepel zodat de peper goed kleeft. Laat afkoelen.
Giet ondertussen de frambozenazijn in een bokaal, kruid met peper en zout, voeg mosterd en 8 eetlepels olie toe. Sluit de bokaal en schud goed. Snipper de rode ui heel fijn en spoel de frambozen.
Verdeel de spinazieblaadjes, de ui en de helft van de frambozen over 4 borden. Kruid de steaks met zout en snij in plakken. Leg ze bovenop de salade, evenals de resterende frambozen en dien op. Geef de vinaigrette er apart bij. Dien op met meergranenstokbrood. Tips: Het vlees bakken zal zeker lukken wanneer je de steaks 30 min. op voorhand uit de koelkast neemt.
250 g garnalen, 500 g witte asperges, sap van 2 sinaasappels
3 eetlepels rijstolie, 50 g kleine spinazieblaadjes, gewassen en droog
40 g rucola, zout en peper.
Bereiding; 20 - 30 min.
Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden, draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag. Snijd 1½ - 2 cm van de harde onderkanten af. Snijd de aspergepunten op 4 cm af en snijd de asperges in stukken van 3 cm. Kook de asperges 5 minuten in een pan met ruim kokend water en laat ze van het vuur af nog 10 minuten staan. Laat de asperges daarna in een vergiet goed uitlekken en afkoelen.
Kook in een steelpan het sinaasappelsap op hoog vuur in 4-6 minuten in tot nog een kwart van het sap over is. Laat het sap afkoelen. Klop het sap met de rijstolie en wat zout en versgemalen zwarte peper tot een dressing.
Schep in een kom de spinazie, rucola en de stukken asperge om met 2 eetlepels dressing en verdeel de salade over diepe borden.
Meng ook 1 eetlepel dressing door de garnalen. Schep op elk bord met salade in het midden een berg garnalen. Leg de aspergepunten op de garnalen en druppel de rest van de dressing over de salade. Lekker met stokbrood of ciabatta
Voor 4 personen - 4 vastkokende aardappelen, 100 g prinsessenbonen - 2 tomaten, 1 rode ui, 2 dl olijfolie, 4 lepels citroensap - Peper en zout, 100 g ansjovis op olie - 2 lepels kappertjes, 4 lepels olijven, Tonijn
foto h. verdurme
Bereiding - Kook de aardappelen beetgaar in de schil, laat afkoelen en pel de aardappelen. - Snijd in plakjes. Kook de prinsessenbonen beetgaar in licht gezouten water, laat schrikken onder koud stromend water. - Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. - Snij het vruchtvlees in reepjes. - Meng olie en citroensap tot vinaigrette, kruid met peper en zout. - Schik de aardappelen, bonen en tomaten op het bord. - Werk af met ansjovis-filets, kappers, olijven en lepel de vinaigrette erover. Kruid met peper en zout. Werk af met de tonijn.
Serveer met een glaasje pastis om in de sfeer te komen!
Caesar Salade met gegrilde kip, sperziebonen en croutons
Caesar Salade met gegrilde kip, sperziebonen en croutons
Voor 4 personen;
2 kroppen Romaine sla, 300 g sperziebonen
4 sneetjes sandwich brood,2 teentjes knoflook,300 g kipfilet
1 Knorr Bouillonketeltje Kip,2 tl paprikapoeder
4 eieren,4 el Effi Dressing Fijne Kruiden
Bereiding
Zet de oven aan op grillstand. Kook de eieren gedurende 8 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in stukes. Was de sla en laat het blad uitlekken in een vergiet. Blancheer de sperziebonen in ruim kokend water in 6 minuten beetgaar. Spoel ze af onder koud water en zet apart.
Snijd de kipfilet in brede repen. Meng het bouillonketeltje met 50 ml warm water en het paprikapoeder. Overgiet de kiprepen met de warme marinade. Laat ze 10 minuten marineren. Pers ondertussen de teentjes knoflook uit boven het brood en sprenkel er een beetje olijfolie over. Rooster de sneetjes onder de grill tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en snijd ze in kleine vierkantjes.
Verwarm de grillpan op hoogvuur en grill de kipreepjes ongeveer 3 minuten op iedere kant.
Scheur de sla en meng het blad met de sperziebonen, croutons en de dressing. Verdeel de salade over de borden en garneer met het ei en de gegrilde kip.
Tip;
Voor een extra pittig accent: voeg 2 tl ansjovispasta toe aan de dressing
Krulandijvie met peer, hervekaas en appel- en perenstroop
Krulandijvie met peer, hervekaas en appel- en perenstroop
Voor 4 personen: 2 stevige conférenceperen, ½ krop krulandijvie, 200 g zachte hervekaas 1 tot 2 el appel- en perenstroop, 8 gepelde okkernoten 16 gegrilde hazelnoten, 8 tot 10 dadels
Voor de vinaigrette: 3 tot 4 el olijfolie vierge extra, 1 el ciderazijn, zout en peper
Bereidingswijze
Snij de peren in fijne stukken. Was de sla en maak de bladeren los. Snij de kaas in vier sneetjes en leg op de schotel of het bord. Giet er een fijn scheutje stroop over (indien nodig maakt u hem vloeibaar door hem 20 sec. in de microgolf te verwarmen). Schik vervolgens de ingrediënten van de salade, met inbegrip van de dadels. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette in een kom en overgiet er de salade mee.
witloofslaatje met appel, walnoot, oude kaas en spekjes
Een stevige Vlaamse klassieker heeft Jeroen Meus geïnspireerd om een beetje tegendraads te doen, gezond tegendraads. Hij verklapt hoe je een smakelijk witloofslaatje kan maken, geïnspireerd op de hoofdingrediënten van de Vlaamse klassieker witloof in de oven.
witloofslaatje met appel, walnoot, oude kaas en spekjes
Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de reepjes spek op een vel bakpapier of op een siliconenmatje, en bak ze krokant in de hete oven (ongeveer 10-12 minuten).
Intussen maken we de dressing klaar. In een mengbeker doe je de zure room, het appelsap, een flinke scheut walnotenolie, een scheutje ciderazijn en de honing.
Mix de dressing met de staafmixer, proef en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.
Nu bereiden we het witloofslaatje. Snij de stronkjes witloof eerst middendoor en vervolgens in niet te fijne onregelmatige stukken. Doe het witloof in een grote slakom.
Snij de appel in fijne reepjes (julienne) en voeg ze bij het witloof. Schillen is niet nodig.
Strooi een handje rozijnen en de fijngesneden walnoten in de sla, samen met de pittige tuinkers.
Snipper de sjalot fijn, en werk er de sla mee af. Als je de kervel in huis hebt, voeg dan de fijne pluksels toe. Meng alles.
Haal er de belegen kaas bij. Gebruik een dunschiller om snippers kaas over de sla te strooien.
Snij de krokante sneetjes spek in kleine stukjes en voeg ze toe aan de sla.
Giet de dressing over de gemengde witloofsalade, en klaar! Serveer de witloofsla in een soepkom of een diep bord.
200 g garnalen, 500 g groene asperges, 1 ei, 1 mango 1½ eetlepel witte
wijnazijn, 3 eetlepels geurige olijfolie 1 eetlepel verse oregano,
fijngehakt, 75 g veldsla
Bereiding: 20 min.
Kook het ei
in 6-8 minuten bijna hard. Snijd de aspergepunten op 4 cm af en snijd de rest
van de asperges schuin in plakjes van ½ cm dik. Kook de aspergepunten in een pan
met ruim kokend water met wat zout in 3 minuten beetgaar. Schep ze met een
schuimspaan in een vergiet en spoel ze af met koud water. Laat ze goed
uitlekken.
Kook de aspergeplakjes in het kokende water in 1-2 minuten
beetgaar en spoel ze in een zeef onder koud water af. Laat ze goed uitlekken.
Laat het ei schrikken, pel het en prak het in een diep bord heel fijn.
Voeg de azijn, olijfolie, oregano en wat zout en versgemalen peper toe. Klop
alles tot een fijne dressing. Schil de mango met een dunschiller en snijd het
vruchtvlees in mooie plakken van de pit. Leg op grote borden een bloem van
mangoplakken. Schep in een kom de veldsla luchtig om met de aspergeplakjes en de
garnalen en schep er 2 eetlepels dressing door. Schep in het midden van de
mangobloemen en grote berg salade. Leg de aspergepunten op de salade en schep er
nog een lepel dressing over. Lekker met donker stokbrood.
bron; skynet.be recept; Nederlands visbureau
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN Tags:garnalen, asperges, ei, mango, veldsla, oregano,
15-06-2012
Vietnamese kipsalade
Vietnamese kipsalade
Voor 4 personen;
600 gr kippenfilets, 1 handjevol sojascheuten 1 Chinese kool, fijngesneden, peper, 2 el plantaardige olie 1 handjevol Thaise basilicum (of gewone basilicum) 1 handjevol Vietnamese muntblaadjes 3 wortelen, in julienne gesneden, zeezout
Dressing;
3 Aziatische rode sjalotten, in fijne schijfjes
1 el extra fijne suiker,2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
60 ml limoensap, 2 el rijstazijn 2 kleine rode pepertjes, zeer fijn gehakt, 60 ml vissaus
Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet een braadpan op een middelhoog vuur en laat ze heet worden.
Strijk ondertussen de kippenborst in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de kip met de velkant naar beneden in de pan en laat 2 minuten dichtschroeien.
Keer om en laat nog een minuut dichtschroeien.
Leg de kip op een bakplaat en zet 8 à 10 minuten in de oven. Laat 20 minuten rusten.
Scheur de kip met je handen in dunne reepjes en doe ze in een grote kom. Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles door elkaar.
Vietnamese dressing: Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer tot de suiker opgelost is.
bron; zesta. be bill's food.
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN Tags:kip, wortelen, sojascheuten, chinese kool,
31-05-2012
Caesar Salade met gegrilde kip, sperziebonen en croutons
Caesar Salade met gegrilde kip, sperziebonen en croutons
Voor 4 personen;
2 kroppen romainse sla, 300 g sperziebonen
4 sneetjes sandwich brood, 2 teentjes knoflook, 300 g kipfilet
Zet de oven aan op grillstand. Kook de eieren gedurende 8 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in stukes. Was de sla en laat het blad uitlekken in een vergiet. Blancheer de sperziebonen in ruim kokend water in 6 minuten beetgaar. Spoel ze af onder koud water en zet apart.
Snijd de kipfilet in brede repen. Meng het bouillonketeltje met 50 ml warm water en het paprikapoeder. Overgiet de kiprepen met de warme marinade. Laat ze 10 minuten marineren. Pers ondertussen de teentjes knoflook uit boven het brood en sprenkel er een beetje olijfolie over. Rooster de sneetjes onder de grill tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en snijd ze in kleine vierkantjes.
Verwarm de grillpan op hoogvuur en grill de kipreepjes ongeveer 3 minuten op iedere kant.
Scheur de sla en meng het blad met de sperziebonen, croutons en de dressing. Verdeel de salade over de borden en garneer met het ei en de gegrilde kip.
Tip; Voor een extra pittig accent: voeg 2 tl ansjovispasta toe aan de dressing.
100 g mihoen,scheutje sesamolie,200 g peultjes,1 grote rode paprika, 1 grote gele paprika,2 lente-uien,200 g gekookte, gepelde garnalen, handvol blaadjes koriander,1 el geroosterd sesamzaad.
Voor de dressing: 1 sjalotje, gepeld en fijn gesnipperd,2 teentjes knoflook, gepeld en geperst, 1 kleine rode Spaanse peper, ontdaan van zaad en zaadlijsten, fijngesneden, 2-3 el limoensap,2 el vissaus,1 el lichte sojasaus, 2,5 el ongeraffineerde suiker,2 el sesamolie.
Bereiding:
Breng water aan de kook. Leg de mihoen in een grote hittebestendige kom en giet er kokend water op. De mihoen moet volledig bedekt zijn. Dek de kom af met plasticfolie en laat de mihoen in 5 minutenbeetgaar worden. Giet de mihoen af. Schep de noedels meteen om met wat sesamolie zodat ze niet aan elkaar kleven.
Blancheer intussen de peultjes in een pan kokend water in 2 minuten beetgaar: ze zijn dan nog steeds felgroen. Laat ze schrikken in een kom ijskoud water en laat ze goed uitlekken. Snijd de peultjes diagonaal in 2 tot 3 stukken. Halveer de paprika's, ontdoe ze van zaad en zaadlijsten en snijd ze in dunne, lange reepjes. Snijd de lente-uien in schuine, dunne ringen.
Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom.
Doe de garnalen, lente-uien, peultjes en paprika's in een grote kom en voeg er de uitgelekte mihoen, blaadjes koriander en het sesamzaad aan toe. Giet de dressing over de salade en schep alles om. Serveer de salade meteen of zet deze tot gebruik in de koelkast.
De lente is officieel van start gegaan. Tijd om ook in de keuken af en toe al wat zonnigere en lichtere, maar niettemin originele gerechtjes op tafel te brengen. Oil & Vinegar heeft bij aanvang van de lente nieuwe en originele smaaksensaties.
Rosbiefsalade
Voor 4 personen;
2 bosjes radijsjes, in schijfjes, 150 g tuinbonen 8 el Griekse dressing olijfolie & citroensap 2 tl touch of summer saladekruiden, 4 sneetjes rosbief, 4 el olijfmayonaise 1 tl vijgenmosterd, 16 kapperappeltjes,4 el crostini oregano
Bereiding; 20 min. Kook de tuinbonen in 5 min. gaar en laat afkoelen. Meng in een kom de Griekse dressing olijfolie & citroensap met de touch of summer saladekruiden en laat even staan. Voeg de tuinbonen en radijsjes daar aan toe en laat weer even staan.
Schep de radijsjes en tuinbonen op de borden en verdeel de andere ingrediënten er overheen. Maak de mayonaise aan met de vijgenmosterd en verdeel dit gelijkmatig over de salade.
Eieren na pasen, daar maken we toch een lekkere kipsalade mee.
Voor 4 personen:
6 eieren, 400 g kipfilet in stukjes, 1 kleine komkommer, grof geraspt, 250
ml yoghurt, 2 teentjes knoflook, gehakt, sap van 1 citroen, 30 ml munt,
gehakt, zout en zwarte peper, 45 ml olijfolie, 6 sneetjes brood, in blokjes, 1 krop sla.
Bereiding:
Braad de kip en laat afkoelen. Kook de eieren vijf minuten (of langer naar
smaak). Laat ze afkoelen, pel en snij doormidden. Meng de yoghurt met de
komkommer en voeg ook de knoflook, citroensap en munt toe. Breng op smaak met
zout en peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de broodblokjes
goudbruin. Doe de sla in een schaal en voeg de kipstukjes, ei en broodblokjes
toe en schep het yoghurtmengsel er op.
Vinaigrette: 4 el olijfolie, 1 el witte aceto balsamico, 1 kleine ui, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 1 el gehakte walnoten of pijnboompitten, 1 el rozijnen, 50 g knapperig gebakken spekjes,
Bereidingswijze;
Marineer de scampis in olijfolie met Italiaanse kruidenmix. Snij de peren in blokjes en meng met de schoongemaakte sla. Bak de scampis krokant. Schik op een bordje en voeg vinaigrette toe naar believen.
Voor de vinaigrette: meng de olijfolie en aceto balsamico. Schud goed. Voeg de versnipperde ui, sjalot en look toe en breng op smaak met peper, zout en andere kruiden naar keuze.
Voeg gehakte walnoten of pijnboompitten en rozijnen toe. Voeg de gebakken, fijngeknipte en op keukenpapier gedroogde spekjes toe op het moment dat de vinaigrette wordt gebruikt. Serveer met stokbrood.
Een uitstekend idee voor herfstige salade van gekookte bietjes en kastanje met wat uitgebakken spekjes of worst. Gekookte kastanjes zijn bij de natuurvoedingswinkel te koop, zelf rapen en koken kan natuurlijk ook.
Voor 2 personen: 400 g rode bieten, gekookt en in stukjes, 200 g wortel, 150 g spek of worstjes, 150 g gekookte kastanjes, in blokjes, 1 kleine appel, 3 flinke eetlepels mayonaise, 1 à 2 theelepels mosterd, sap van 1/2 citroen, likje appelstroop, zout, beetje bieslook
Bereiding; Was en schrap de wortel (of knolselderij) en kook die een kleine vijf minuten. Spoel af en snijd in blokjes. Bak het spek of de stukje worst, haal ze uit het vet en bak er de stukjes kastanje in. Rasp de appel. Maak een dressing van mayonaise, mosterd, citroensap, appelstroop, zout en peper.
Roer de ingrediënten en de dressing door elkaar en laat de salade afkoelen. Strooi voor het opdienen wat fijngehakte bieslook of ander groen erover.
Salade met gegrilde kip, sinaasappeldressing en parmezaankoekje
Salade met gegrilde kip, sinaasappeldressing en parmezaankoekje
Voor vier personen;
2 kippenfilets, 50 g gemalen parmezaan, 10 g bloem
rucola,koreandertakjes, versnipperde sjalot
kappertjes, olijfolie, peper, zout
Voor de dressing:
1 sinaasappel, 1 koffielepel suiker, olijfolie
Bereiding
Kruid en gril de kipfilets, gaar ze verder nog enkele minuten in olijfolie in de oven. Laat afkoelen op kamertemperatuur.
Voor de dressing: pers de sinaasappel. Kook het sap in met de suiker tot één derde, laat afkoelen en monteer met olijfolie tot een dressing.
Meng de parmezaan met de bloem. Verhit een antikleefpan met een weinig olijfolie. Lepel wat kaasmengsel in de pan, laat licht kleuren tot een knapperig koekje.
Meng de rucola met wat olijfolie, peper, zout, koreander, sjalot en kappertjes.
Snijd de kip, dresseer op de salade en werk af met sinaasappeldressing en een koekje.