Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
02-04-2010
Salade van lamsvlees in sesamkorstje met Thaïse dressing
Salade van lamsvlees in sesamkorstje met Thaïse dressing
Ingrediënten voor 4 personen:
600 g lamsfilet 1 el olijfolie 4 el sesamzaadjes 2 el koriander peper en zout
Voor de dressing: 4 el rijstazijn ½ tl Thaïse chilisaus 2 el sojasaus sap van 1 ½ limoen 3 fijngehakte tenen knoflook 2 el suiker 1 el fijngehakte munt 1 el fijngehakte koriander 5 cm komkommer, geraspt 1 geraspte wortel
Voor de salade: rode en groene eikenbladsla, rode bietscheuten, waterkers, muntblaadjes komkommerrepen 2 el vinaigrette
Bereidingswijze;
Maak eerst de dressing: meng de eerste 6 ingrediënten onder elkaar en roer tot de suiker is opgelost. Voeg er de resterende ingrediënten aan toe en zet koel weg. Verwarm de grill voor. Bestrijk de lamsfilet met olijfolie.
Meng de sesamzaadjes, fijngehakte koriander, peper en zout onder elkaar. Doe dit mengsel in een bord en wentel er de lamsfilet in. Grill het vlees 2 min. aan elke kant en snij nadien in dunne plakjes.
Doe de sla, waterkers, muntblaadjes en rode bietscheuten (telkens een handvol) in een slakom met de vinaigrette. Meng onder elkaar en verdeel over 4 borden, samen met een handvol komkommerrepen en plakjes lamsvlees. Geef er de dressing apart bij en serveer met rijst of rijstnoedels.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
21-03-2010
Salade van witloof met reepjes gebakken goudbrasem
Salade van witloof met reepjes gebakken goudbrasem
benodigdheden per persoon;
1 filet van goudbrasem
2 mooie stronken witloof
1 eetlepen zonnebloemolie
1 koffielepel sojasaus
1koffielepel gehakte bieslook
1 koffielepel gehakte dille
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel azijn
peper van de molen
4 korreltjes roze peper
8 korreltjes grof zout
1 eetlepel pijnboompitten
1 eetlepel gebakken broodkorstjes
Bereiding;
Snijd het witloof in mooie stukken, niet te klein. Witloof is op zijn best als het structuur heeft. Als we de groente te klein snijden, krijgen we geen vaste vorm meer.
Kruid de groente met een weinig peper en zout en werk er de zonnebloemolie, sojasaus en azijn door.
Snijd de visfilet in reepjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak de visreepjes aan.
Schik eerst het witloof op een groot bord, leg er voorzichtig de vis op en werk af met de kruiden, peper, grof zout, korstjes en pijnboompitten. Serveer onmiddellijk.
bron;siranthonyvandijck.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
19-03-2010
Aardappelsalade met komkommer en ham
Aardappelsalade met komkommer en ham
Schil de aardappel en snijd hem in dikke plakken. Laat ze 8 minuten blancheren in kokend water, uitlekken en afkoelen (dit kan de avond voordien gebeuren).
Snijd het stuk komkommer in flinterdunne rondjes (dat gaat het gemakkelijkst met een keukenschaaf). Kruid de rondjes met peper en zout. Meng ze met de aardappelplakken.
Meng de tomatenpuree met het geperst knoflookteentje. Schaaf de Parmezaanse kaas in schilfers.
Schep de salade op een bord en giet de tomatenpuree eromheen. Bestrooi met de kaasschilfers.
Tip: als u meer tijd hebt, kunt u hiervan een lauwwarme salade maken. Strijk de aardappelplakken dan aan weerszijden in met olijfolie en kruid ze peper en zout. Laat ze aan elke kant 3 minuten roosteren onder de warme ovengrill. Draai ze na anderhalve minuut een halve slag om zodat u een ruitjespatroon krijgt.
Maak op het bord een torentje met afwisselend een laagje komkommerrondjes en plakjes ham. Leg de aardappelplakken omheen en giet hier en daar een lepeltje tomatenpuree. Garneer met de schilfers kaas.
Ingrediënten;
2 aardappelen
1 koffielepel olijfolie
1/3 komkommer
1 blikje tomatenpuree
1 knoflookteentje
100 g rauwe ham (in flinterdunne plakjes)
1 stukje Parmezaanse kaas
peper en zout.
bron; flandria.vlam.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
04-01-2010
Garnaal en patat, salade van radijs, pijpajuin en........
"Garnaal en patat", salade van radijs, pijpajuin en kervel met waterkersmousseline
Kook de bintjes in de pel in gezouten water en halveer ze. Blancheer de waterkers, verfris onder koud water en maal fijn in de cutter. Maak een frisse salade met de radijs, de kervel en de pijpajuin. Breng op smaak met de vinaigrette en peper.
Doe de witte wijn bij de eidooiers en klop stevig op. Voeg beetje bij beetje de boter toe tot je een gladde saus bekomt. Voeg de coulis van de waterkers toe.
Lepel de saus in het midden van het bord. Leg hierop de aardappelen met de garnalen. Schik de frisse salade er rond.
bron; weekvandesmaak.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
03-01-2010
Frisse salade van Noorse zalm, avocado en grapefruit
Frisse salade van Noorse zalm, avocado en grapefruit
Fotograaf: DM Studio
Ingrediënten;
400 gr Noorse zalmfilet 2 avocado's 1 rode grapefruit dille olijfolie azijn sap van een halve sinaasappel zout en peper
Bereiding;
Personen
4
Snij de zalmfilet in 8 stukjes en gril ze aan elke kant gedurende in totaal 5 minuten. Snij de avocado in plakjes en leg ze in een ronde schijf op een bord. Haal uit de grapefruit de partjes en verwijder de velletjes. Leg de grapefruit op het bord. Leg de zalm er op en garneer met wat dille. Besprenkel het geheel met het sinaasappelsap en doe er wat zout en peper op.
bron;visuitnoorwegen.nl
Tip- Je kan deze frisse salade ook maken met gerookte zalm. bekijk onderstaande foto's
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
23-12-2009
Klassieke waldorfsalade
Klassieke waldorfsalade
Ingrediënten voor 4 personen:
3 bio-appeltjes kies liefst voor een lichtzure tot zure soort 1 eetl citroensap 4 selderstengels van witte voetselder 4 à 5 eetlepels mayonaise een handvol walnoten een klein trosje druiven (optioneel) 1 mooie kropsla
Bereiding :
1 Boen de appeltjes schoon en snijd ze in blokjes, besprenkel de appelblokjes met het citroensap.
2 Schil de selderstengels met behulp van een dunschiller en snijd de selder in blokjes.
3 Rooster de walnoten even in een warme oven of in een pan en laat ze afkoelen.
4 Was de kropsla: haal voorzichtig de bladeren van de stronk en spoel ze in een ruime hoeveelheid koud water.
5 Neem slabladeren voorzichtig uit het water en schud ze droog. Gebruik hiervoor liefst geen slacentrifuge, zo vermijd je dat de blaadjes kneuzen.
6 Schik op elk bord enkele blaadjes kropsla om een kuip te vormen.
6 Meng de appeltjes, selder en walnoten met de mayonaise en kruid eventueel bij met wat peper van de molen en zeezout. Verdeel dit over de sla en dien op.
De geschilde aardappelen koken en laten afkoelen. In dobbelstenen snijden. De appel eveneens in dobbelsteentjes verdelen en besprenkelen met citroensap om verkleuring te voorkomen. De achtergebleven graatjes van elke haringfilet halen. De ui fijnhakken. De helft van de haring in kleine blokjes snijden en mengen met peper, enkele druppels citroensap, gehakte peterselie en olijfolie. De sla wassen, drogen en kort snijden. De noten grof hakken. Een bord versieren met de sla. In het midden een bergje van aardappel, appel en haring scheppen. De rest van de haring in drie snijden en op het bord schikken. Versieren met gehakte noten en afwerken met een takje dille. Naar eigen smaak opdienen met een licht slasausje.
Breng de kipfilets in een kleine pan met koud water aan de kook, temper het vuur en laat de kipfilets 8-10 minuten zachtjes doorkoken. Neem ze uit de pan en laat ze enigzins afkoelen. Of stoom de kipfilets in een stoompan.
Stoom de sperziebonen en de asperges beetgaar en spoel ze af met koud water. Halveer de kerstomaatjes. Meng in een kom de sperziebonen met de asperges en de overige sla-ingrediënten, met uitzondering van de slabladeren.
Doe de ingrediënten voor de dressing met 1 eetlepel water in een pot met schroefdeksel en schud ze goed. Snijd de warme kipfilets in plakken en doe die bij de salade. Schenk de dressing erover en meng alles voorzichtig. Serveer de salade in een grote slakom, gegarneerd met de kleine blaadjes sla.
bron; skynet.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
04-11-2009
Nectarine-gorgonzolasalade
Nectarine-gorgonzolasalade
Ingredienten; 4 nectarines ~ zakje gemengde babysla ~ 2 el balsamicoazijn ~ 2 el olijfolie ~ zout en peper ~ 100 g gorgonzola ~ handje gemengde noten (zoals walnoten, hazelnoten, pijnboompitjes)
Foto: Anna de Leeuw
Was de nectarines, snij ze doormidden, haal de pit eruit en snij de vruchten in mooie partjes. Schep deze door de gemengde sla. Meng de azijn en de olie en breng op smaak met peper en zout. Voeg de dressing toe aan de salade en schep die om. Breek de gorgonzola in stukjes en voeg die toe aan de salade, samen met de nootjes.
Tip: Vervang de nectarines eventueel door peer
Dit recept komt uit Food for the soul ( 29,95, momedia, ISBN: 978-90-8989-062-7) bron; telegraaf.nl
De deegwaren beetgaar koken in gezouten water, afgieten in een vergiet en laten afkoelen.De vinaigrette bereiden met olijfolie, vloeibare honing, sjalotjes, mayonaise, mosterd, peper en zout. Even laten trekken en zeven.
De sla op bordjes of schaaltjes schikken en mengen met de deegwaren en de vinaigrette.Daarop de in boter aangefruite spek- en kalkoenreepjes schikken.Bestrooien met geroosterde pijnappelpitten en ten slotte garneren met de in boter aangefruite bospaddestoelen.Lauw serveren.
bron; skynet.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
24-10-2009
Wintersalade
Wintersalade
Ingrediënten
500 g geschrapte krielaardappeltjes zout 250 g haricots verts 75 g cashewnoten 3 eetlepels olijfolie 75 g rucola, waterkers of veldsla 2 gesnipperde bosuitjes 2 theelepels (kruiden)azijn theelepel Zaanse mosterd zout witte peper uit de molen 2 eetlepels olijfolie
Bereiding;
De aardappeltjes ca. 12 minuten net gaar koken in ruim water met wat zout. Ze in een vergiet laten uitlekken en afkoelen. De boontjes ca. 8 minuten beetgaar koken in ruim water met zout en ze ook laten uitlekken en afkoelen in een vergiet. Daarna ze in stukjes snijden. De cashewnoten kort roosteren in een koekenpan en ze laten afkoelen. Vervolgens de sla schoonmaken en de grotere bladeren in stukjes scheuren. Een dressing maken door eerst azijn, mosterd, zout en peper met elkaar te vermengen. Dit alles roeren tot het zout is opgelost. Vervolgens de olie erdoor kloppen.
De olijfolie verhitten in een wok of grote koekenpan en omscheppen zodat de aardappeltjes goudbruin bakken. Daarna ze even laten uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet en er de bosuitjes en de boontjes doorscheppen. Dit mengsel in een grote schaal doen, en voorzichtig de dressing erdoor scheppen en de cashewnoten erover strooien.
De salade aan tafel nog eenmaal omscheppen. Lekker met roereieren met verse tuinkruiden (peterselie, bieslook en kervel).