Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
20-01-2014
Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
Voor de nodige afwisseling is het wel zo lekker en eens iets anders dan kaas.
Een smakelijk voorstel? Een heerlijke tartine met aubergine, mozzarella en tomaat!
voor twee personen
De volgende producten moet je in huis hebben om meteen aan de slag te kunnen:
3-4 el extra vergine olijfolie
1 aubergine, in 8 dunne plakken
zeezout
2 plakken zuurdesembrood of roggezuurdesembrood
1 bolletje (ongeveer 125 g) buffel mozzarella, in dunne plakjes
4 kerstomaatjes, in dunne plakjes
enkele takjes rozemarijn
zwarte peper
Bereiding;
Dit recept neemt ongeveer 15 minuten van je tijd in beslag. Daarbij ben je 10 minuten bezig met zelf voorbereiden en moet het gerecht vervolgens 5 minuten in de oven staan.
Volg de volgende stappen voor een perfect resultaat:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 2. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag; voeg de plakken aubergine toe, bestrooi met wat zout en bak op matig vuur in 3-4 minuten zacht en goudbruin. Haal de pan van het vuur en laat de aubergine uitlekken op keukenpapier. 3. Rooster het brood licht. Verdeel de aubergine over de plakken brood en leg de mozzarella en tomaat erop. Strooi de rozemarijn erover en breng de tartines op smaak met zout en peper. 4. Sprenkel wat druppels olijfolie over elke tartine. Leg ze op een bakplaat en zet ze 5 minuten in de oven, tot de mozzarella begint te smelten en de groenten warm zijn.
bron; telegraaf.nl
Receptuit Le Pain Quotidien Kookboek (Veltman Uitgevers, ISBN 9789048307821).
RECEPTEN ALAIN COUMONT & JEAN-PIERRE GABRIEL FOTOGRAFIE CREATIVE COMMUNICATION
Tortilla's , 1 kropsla, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 2 courgettes, wortelen, 4 lente-uien, 2 el slagroom, 4 el olijfolie, extra vierge, peper, uit de molen, zout.
Bereidingswijze;
Rasp 2 wortelen grof. Snij 2 kleine courgettes in fijne plakjes Snij de rode en gele paprika in fijne reepjes. Snij 4 lente-uitjes in ringetjes. Spoel de slablaadjes en dep ze goed droog.
Roerbak de wortelen, de courgettes en de paprika's 8 minuten in enkele eetlepels olijfolie. Doe er de lente-uitjes bij. Roerbak nog 2 minuten. Kruid met peper uit de molen en zout. Voeg er de slagroom aan toe en laat nog 1 minuut goed doorwarmen. Verwarm de tortilla's 1 minuut aan elke kant in een koekenpan, in de rest van de olie. Verdeel de slablaadjes over de tortilla's. Schep er de warme groenten op. Rol op en serveer meteen.
1 groot vel bladerdeeg , 4 stronkjes witloof ,1 flesje geuze, 1 gerookte kippenfilet, boter, nootmuskaat, peper en zout.
voor het quichebeslag: 1 ei, 1 dl room, 1 dl melk, 150 g Brusselse kaas, nootmuskaat, 1 koffielepel gehakte rozemarijn, peper en zout.
Bereiding; Bekleed individuele taartvormpjes met bladerdeeg en prik het deeg in met een vork. Snijd het witloof fijn en stoof het aan in boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en blus met een scheutje bier. Doe er de in stukken gesneden kippenfilet bij. Mix de ingrediënten voor het beslag. Doe het witloof in de taartvormpjes en giet er het beslag over. Bak de taartjes 20 minuten in een oven op 170°C. Serveer met een frisse salade.
recept; Geert Van Der bruggen bron; kazenvanbijonsbe
1 plak gist- of bladerdeeg, 300 g zalm, 500 g verse spinazie, 200 g Père Joseph-kaas, 3 eieren, 1 dl melk,2 dl room, peper en zout.
Bereidingswijze;
Leg het deeg in een ingevette bakvorm en prik er gaatjes in met een vork. Snijd de zalm in blokjes en verdeel over het deeg. Reinig, was en droog de spinazie, stoof hem heel kort aan in een beetje olie, breng op smaak met peper en zout, laat daarna wat uitlekken en verdeel dan gelijkmatig over het deeg. Snijd de kaas in gelijke stukjes en verdeel over het deeg. Klop de eieren los en giet er de melk en room bij, breng op smaak met peper en zout, verdeel het mengsel over de bakvorm. Laat de quiche bakken in een oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Voor 6 personen; 1 rol kruimeldeeg , 250 g preiwit, 25 g boter 500 g broccoli, 3 eieren, 1,5 dl room ½ bosje marjolein, 150 g taleggio, peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een losse taartvorm van 26 cm met het kruimeldeeg en vul met bakbonen. Bak 15 min. blind tot het deeg krokant is. Haal uit de oven en verwijder de bakbonen. Maak de prei schoon en snij in ringen. Stoof in de boter tot de prei zacht is. Laat afkoelen.
Verwijder de steel van de broccoli en snij de roosjes klein. Blancheer deze in lichtgezouten kokend water. Verfris onder koud water en laat goed uitlekken. Klop de eieren los met de room. Hak de marjolein fijn en roer onder de eieren. Kruid royaal met peper en zout.
Spreid de prei uit over de taartbodem, verdeel er de broccoli over en bedek met het eiermengsel. Snij de taleggio in blokjes en verdeel over de taart. Schuif in de oven en bak 30 min. tot de vulling net stevig aanvoelt. Laat 10 min. rusten voor het serveren.
Tip: rijpe passievruchten zijn te herkennen aan de gerimpelde schil. Hoe gerimpelder, hoe beter.
4 kleine preistengels (of 2 grote), 3 eieren, 100 g volle room
40 g geraspte gruyère, Citroensap
Tijm of nootmuskaat (hoeft niet), Boter, olijfolie, Peper, zout
kdo
Bereiding:
1. Snijd de prei overlangs doormidden. Was de prei grondig en snijd hem in vingerdikke stukken (de donkergroene stukken niet).
2. Verhit in een stevige pan een klont boter en een scheutje olijfolie. Voeg de prei toe en bak hem kort op een hoog vuur. Zet het vuur op de laagste stand zodra de prei begint te bruinen. Voeg een flinke snuf zout en wat tijm of nootmuskaat toe. Laat de prei traag verder garen. Breng hem aan het eind op smaak met citroensap.
3. Klop de eieren los met de room en roer er de kaas onder. Voeg peper en zout toe.
4. Verwarm de oven voor tot 180°C.
5. Verdeel de prei over de taartbodem. Giet er het eiermengsel over. Zet de taart in de oven en bak ze tot het eiermengsel voor driekwart gestold is (of helemaal).
Je werk, de kinderen, je huishouden, wat quality time voor jezelf of samen met je partner of vrienden dat gaat echt niet in je koude kleren zitten! Je hoeft je dus niet schuldig voelen als je eens een dipdagje hebt en het je lekker makkelijk wil maken. Wij verwennen we alvast met lekkere luie kokgerechten en wat handige trucs
Zorg voor restjes!
Maak wanneer je tijd en zin hebt spaghettisaus voor twee maaltijden. Of voor één maaltijd én twee basissauzen voor snelle lasagnes.
Wraps, tortillas of omeletten zijn fantastisch om met restjes sla, gestoofde groenten en wat kippenblokjes te vullen. Maak het je makkelijk!
Met voorgesneden soepgroenten en wat bouillonblokjes staat er in geen tijd een lekkere soep op tafel.
Koop voorgewassen en gesneden sla. Een hamburgertje en gebakken aardappeltjes erbij (misschien de rest van de gekookte aardappelen van gisteren?) en jullie zitten zó lekker te smullen.
Creatief met kant-en-klaar producten
Pizzabodems en ander kant-en-klaar deeg zijn dé uitkomst voor luie dagen. Plunder je koelkast en beleg ze (of laat dat door anderen doen!) met kip, groenten, kaas, gehakt, salami, ham, fruit
Leg een basisvoorraad aan
Pasta, rijst, couscous en tarwe bewaren lang en zijn vaak in minder dan 10 minuten klaar.
Vlees, vis en gevogelte kan je in de diepvries bewaren.
Komkommers, tomaten, witloof, wortelen, courgettes en paprikas bewaren vrij lang en zijn alom inzetbaar.
Groenten in conserven, zoals maïs, witte bonen en spinazie zijn enorm handig voor een snelle hap.
Tonijn of makreel uit blik kan je vlug verwerken in slaatjes, omeletten of pasta.
Quiches, hartige taarten en cakes zijn prima lunchgerechten, die steeds vaker een plekje krijgen op de menukaarten van trendy zaken. Dit is een lekkere cake zonder suiker.
Ingrediënten;
50 g zongedroogde tomaten op olie, 60 g artisjokharten uit blik 150 g bloem, ½ zakje bakpoeder, 3 eieren, 1 dl melk 4 eetlepels olijfolie, 150 g gemalen gruyère, 25 g pistachenoten 1 eetlepel fijngehakte salie, cayennepeper, boter, bloem, zout
bereiding; Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de tomaten en de artisjokharten uitlekken. Snijd ze in blokjes. Zeef de bloem in een ronde kom. Meng de bloem met het bakpoeder. Kruid met cayennepeper en zout. Klop de eieren los met de melk en de olijfolie. Roer het eimengsel beetje bij beetje door de bloem. Meng de tomaten, de artisjokken, de kaas, de pistachenoten en de salie onder het beslag. Bestrijk een cakevorm met boter. Strooi er wat bloem over. Giet het beslag in de cakevorm. Bak de cake 30 minuten in de oven.
Werkwijze; Schil de aardappel en kook hem gaar. Blancheer de bloemkool, de wortelblokjes en de erwtjes apart. Verwarm de oven voor op 220°C. Pel de knoflook en snipper fijn. Verwijder de zaadlijsten van het chilipepertje en snipper het fijn. Hak de lente-uitjes fijn. Snijd de aardappel in blokjes. Snijd de bloemkool in stukjes. Meng de aardappelblokjes, de wortelblokjes en de bloemkoolstukjes met de knoflook, de chilipeper en de lente-uitjes. Roer de gember, de kurkuma, de garam masala en het citroensap eronder. Kruid met zout. Snijd de brikvellen doormidden. Vouw elke helft in tweeën in de lengte. Bestrijk het opgevouwen brikvel met olie en gesmolten boter. Leg de ronde zijde van het deeg naar boven. Schep ongeveer 1 eetlepel vulling op het deeg en vouw tot een driehoek volgens de instructies op de verpakking. Bak de samosas ongeveer 8 minuten in de oven.
sap van een halve citroen, 2 eetlepels koriander (fijngehakt)
4 kleine soft-tacos (of tortillas),3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels zure room, 75 gram waterkers of veldsla
zout en versgemalen zwarte peper.
Bereiding;
Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes en de haringen in brede repen. Prak de helft van de avocadoblokjes fijn en voeg de zure room, 1 eetlepel citroensap en de helft van de tomaat, bosui en koriander toe en roer het geheel goed door elkaar. Strooi er zout en versgemalen zwarte peper naar smaak overheen.
Bestrijk de tacos dun met 1 eetlepel olijfolie en bak ze knapperig bruin in een koekenpan. Leg de tacos op vier borden en strijk het avocadomengsel erover uit. Meng de waterkers of veldsla met de rest van de avocado, tomaat, bosui, koriander, olijfolie en ½ eetlepel citroensap tot een salade. Verdeel de salade en de haring over de tacos. Sprenkel de rest van het citroensap erover en maal er wat peper boven.
300 g spruiten, 4 eieren, 100 g spek, 1 vel kruimeldeeg peper en zout, nootmuskaat,1 eetl fijngesnipperde peterselie 25 cl room 4 bakvormpjes van 5 à 6 cm diameter of 1 bakvorm van ca. 15 cm diameter
Bereiding :
1 Verwijder de buitenste blaadjes van de spruiten en blancheer de spruiten in kokend, gezouten water in 7 à 8 minuten, verfris onmiddellijk in ijskoud water. Als het grote spruiten zijn, snijd ze dan in 2 of in 4.
2 Snijd het spek in fijne reepjes en bak de spekreepjes lichtjes aan in een weinig olie.
3 Meng de spekreepjes en de peterselie onder de spruitjes.
4 Meng de eieren met de room en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
5 Vet vier bakvormpjes in met olie, snijd 4 smalle repen uit een vel bakpapier en leg de repen in de vormpjes, dit helpt om de quiches gemakkelijk uit de vormen te nemen.
6 Steek 4 cirkels uit het kruimeldeeg, zorg dat de cirkels ongeveer 4 cm diameter groter zijn dan de bakvormen. Prik het kruimeldeeg in met een vork en druk het deeg in de bakvormen.
7 Schik de spruitjes met de spekreepjes in de bakvormen en overgiet met het eiermengsel.
8 Bak de quiches af in een voorverwarmde oven van 180°C in ongeveer 15 minuten tot wanneer ze mooi goudbruin zijn. Laat ze ongeveer 1 minuut afkoelen en ontvorm de quiches.
Tip; Deze quiches zijn perfect op voorhand te maken, je hoeft ze dan enkel nog op te warmen in de oven voor het serveren! Deze quiches serveer je het best warm of lauw-warm!
Voor 8 personen; 250 g korstdeeg, 8 eieren, 1 dl room, 200 g verse geitenkaas, 200 g gekookte seizoensgroenten (witloof, asperges, wortelen, boontjes, enz.), 200 g gemalen Oud Brugge, bakpapier en gedroogde peulvruchten voor de voorbak van het deeg, Voor de saus: 1 eetlepel mosterd, 2 eierdooiers, sap van een halve citroen, 1 dl room, 200 g gesmolten boter, peper en zout muskaatnoot.
Bereiding
Rol het deeg uit en bekleed er beboterde vormen mee.
Prik het deeg in en leg er bakpapier en gedroogde peulvruchten in.
Bak ze gedurende 8 minuten in een oven van 180°C voor, laat wat afkoelen en verwijder papier en peulvruchten.
Meng de eieren met de room, de kaas, de fijngesneden groenten, peper, zout en muskaatnoot.
Vul hiermee de taartjes en bestrooi ze met de gemalen kaas.
Bak ze gedurende 20 minuten verder in een oven van 180°C.
Klop ondertussen een emulsiesaus: de eierdooiers met een scheutje water en het citroensap op een vuurtje luchtig opkloppen. Voeg er in een straaltje de gesmolten boter bij en werk af met de room. Controleer de smaak en roer er de mosterd onder.
Ik heb dit recept ooit eens gemaakt op een kookles, lang geleden. Je kunt het goed van tevoren maken en is zowel koud als warm erg lekker. Vooral bij koud weer is dit een smakelijk gerecht.
Nodig:
500 gr zuurkool, 5 plakjes bladerdeeg, 1 goudrenet (of andere appel)
Oven voor verwarmen op 200 graden. Zuurkool goed uit laten lekken in een zeef. Fijn snijden. Springvorm invetten en met bladerdeeg bekleden. Met een vork gaatjes in de bodem prikken. Deegbodem bestrooien met 2 eetl. bloem.
Spekjes uitbakken. Appel in blokjes snijden. Eieren los kloppen met mosterd, room, peper en zout.
Zuurkool, appel en spekjes door eimengsel mengen. Rozijnen over de bodem verdelen. Hierop het zuurkoolmengsel scheppen. Kaas erover verdelen. In de oven zetten onder het midden: 40 - 50 minuten. En zoals de kookjuf altijd zei: "visueel contact houden" met de quiche, laat hem niet verbranden.
Anne Marie Hofman Felix Wilbrink bron; telegraaf.nl
Weinig tijd, in vakantiestemming of helemaal geen zin om lang in de keuken te staan? Er is altijd wel een reden om een quiche in de oven te schuiven. Een lekker licht (lunch)gerechtje of bijgerecht.
Nodig;
* 200g zalmfilet, in stukken, 125g ricotta, 3 eieren, 2 dl melk * 100g diepvrieserwtjes, ontdooid, peper, zout * 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg, een taartvorm( 23cm)
Verwarm de oven voor op 180°. Rol het bladerdeeg uit, leg het in de bakvorm en prik er met een vork gaatjes in. Roer de melk, de eieren en de ricotta goed dooreen in een kom. Kruiden met pezo. Leg de zalm en de doperwten op het bladerdeeg en giet het ricotta-eimengsel erover. Zet de quiche ongeveer 30 minuten in de oven, of tot de vulling goudbruin en mooi gestold is. Garneer eventueel met enkele verse muntblaadjes.
Tip; Eindeloos variëren met de ingrediënten van deze quiche: groene asperges, uien, kerstomaatjes, stukjes prei,......
Nog gemakkelijker; gebruik bakpapier ipv de schaal in te vetten. Als hij klaar is kan je met het bakpapier de quiche wat opheffen en zo gemakkelijk uit de schaal krijgen.
Empanadas met gehakt, zongedroogde tomaten en venkel
Empanadas met gehakt, zongedroogde tomaten en venkel
Voor 4 personen
2 venkelknollen, 8 zongedroogde tomaten op olie, 2 uien
5 tomaten, 3 el citroensap, 350 g rundergehakt
1 Knorr Bouillonketeltje Vlees, chilipeper
2 rollen (elk ca. 230 g) koelvers bladerdeeg
Bereiding<35min.
-Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de venkelknollen, haal de takjes fijn groen eraf en hak ze fijn. Verwijder de harde kern van de venkel. Snijd 1 knol in kleine stukjes en de ander in reepjes. -Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Pel en snipper de uien. Snijd 2 tomaten in kleine stukjes en de rest in partjes. -Meng de venkelreepjes met het venkelgroen, ¼ van de ui, de partjes tomaat, het citroensap en 4 el olie van de zongedroogde tomaatjes.
-Verhit 2 el olie van de tomaatjes in een wok, bak het gehakt hierin al roerende rul en bruin. Voeg de stukjes venkel en de rest van de ui toe en roerbak gedurende 4 minuten. -Voeg de stukjes tomaat, de reepjes zongedroogde tomaat en chilipeper naar smaak toe (hoe meer hoe heter). Bak tot de tomaat zacht en het vocht verdampt is. Voeg het bouillonketeltje vlees toe, laat het smelten en roer het erdoor. Even laten afkoelen.
Rol het bladerdeeg af tot 2 plakken en halveer ze. Bestrijk het deeg voor het bakken met losgeklopt ei.Schep de vulling op de helft van elke halve plak, houd daarbij de rand 1½ cm vrij en maak de randen nat met een heel klein beetje koud water. Vouw de andere helft er netjes over en druk de randen met een vork op elkaar. Leg de empanadas op een bakblik en bak ze in de hete oven goudbruin, gedurende ca. 20 minuten.
Leg de empanadas op 4 borden en geef de salade er apart bij.
Tip;Vervang de komijn door sesamzaad en strooi (voor het bakken ) ook wat sesamzaad op het deeg
De echte komt uit Lotharingen, maar hij kreeg intussen oneindig veel varianten: de quiche, een traditioneel Frans gebak, blijft in al zijn verschijningsvormen een hartige maaltijdtaart.
Een quiche is een gezouten taart met een vulling gebaseeerd op geklopte eieren en room. Het gerecht is oorspronkelijk afkomstig uit Lotharingen, heeft naast eieren en room ook buikspek als onmisbaar ingrediënt en groeide uit tot een klassieker van de Franse keuken.
De bereiding van iedere quiche begint met de samenstelling van het deeg. Voor één kilo deeg (goed voor vier quichebodems) neem je 500 gram volkorenbloem, 500 gram witte bloem, 250 gram boter, 2 eieren, een halve liter halfontvette melk en een mespunt zout. (Als het vochtig is, gebruik dan minder melk.) Al deze ingrediënten worden in een kom gedaan en gemengd met de hand of met de machine. Hoe sneller de ingrediënten verwerkt zijn tot een homogene massa, hoe gewilliger het verkregen deeg zich laat verwerken.
Het deeg rol je uit tot een dikte van één millimeter (hoe fijner, hoe beter). Vervolgens smeer je een springtaartvorm met uitneembare bodem (liefst bekleed met antikleeflaag en diameter van 30 centimeter) dun in met boter, waarna bodem en wanden met deeg worden bedekt. Het deeg komt tot over de rand en wordt vervolgens aan de bovenkant van de rand afgesneden. Dan komen de gekozen groenten in de vorm en vervolgens het eierbeslag. Om het beslag te laten zakken, schudt men de vorm licht. Dan gaat de vorm in de oven en wordt de taart gebakken, 25 minuten op 200 à 230° C. De quiche is klaar als het beslag gestold is en bij schudden stevig in de vorm ligt.
Het veiliger is om de quiche in de vorm gedeeltelijk te laten afkoelen en pas dan de vorm te verwijderen: zo blijft de korst intact.
Quichegeheimen
* Voor een goede quiche heb je in eerste instantie goede producten nodig, zoals fijn deeg, eersteklas eieren, room of melk, groenten en verse kruiden. * Hoe dikker het deeg en hoe meer beslag, hoe machtiger de quiche is. Een hedendaagse, lichte quiche is gebaseerd op veel groenten en weinig deeg en beslag. * Om een quiche lichter te maken, kan je de room vervangen door halfontvette melk. Bij een quiche Lorraine vervangt men vet buikspek door mager spek of magere ham. * Voor de samenstelling van het beslag meng je de ingrediënten zo snel mogelijk: hoe korter het mengproces, hoe makkelijker het deeg zich laat uitrollen en vormen. * Het deeg is klaar voor gebruik, wanneer het niet meer aan de handen plakt en je makkelijk een bol of worst kan vormen. * Het deeg wordt zo dun mogelijk uitgerold: hoe fijner, hoe beter. * Kies als bakvorm liefst een springvorm bedekt met antikleeflaag. * Een quiche is gaar wanneer de saus gestold is en bij het schudden van de vorm stevig blijft. * Laat na het bakken de quiche gedeeltelijk afkoelen en verwijder pas dan de vorm. * Bij een quiche horen een frisse, gemengde salade, aangemaakt met een eenvoudige vinaigrette en een glas lichte rode of witte wijn of cider.
1 pakje bladerdeeg, 250 g hele gepelde kastanjes , 100 g spek, 1 gesnipperde ui, 2 eieren, 25 cl melk boter, peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het spek, de ui en kastanjes die u vooraf gehakt hebt een paar minuten in boter garen in een pan.
Snijd ondertussen met een koekjesuitsteker het bladerdeeg in vierkantjes. Leg ze in vormpjes en vorm randjes met het deeg. Prik er met een vork in en laat ze gedurende 20 minuten voorbakken.
Haal de pasteitjes uit de oven. Giet er vervolgens het mengsel van spek, ui en kastanjes in. Overgiet met het mengsel van opgeklopte eieren en melk. Zet opnieuw in de oven gedurende 5 à 10 minuten.
Verwarm de oven voor op 220° C. Leg het uitgerolde deeg in een vorm en bedek bodem en wanden. Snij de randen af. Leg droge bonen op de bodem om te voorkomen dat het deeg omhoog komt. Zet de vorm 10 minuten in een oven van 220°C. S
nij de kip in blokjes en bak met een weinig versneden dragon, peper en zout in boter. Stoof de versneden uien glazig. Snij de tomaten in blokjes. Breng het vlees met de uien, tomaten, geitenkaas, eieren, room, melk, versneden dragon, peper en zout samen in een kom en meng.
Vul de vorm met het beslag, versier de bovenkant met dragonblaadjes en zet 20 tot 30 minuten in de oven tot het eierbeslag gaar is. Haal uit de oven, laat 10 minuten rusten, verwijder de vorm en serveer de quiche warm of koud.
Ardense specialiteit; Preitaart met gerookte forel
Nodig voor een taartvorm van 22 cm 1 rond vel bladerdeeg, 4 tot 5 preiwitten, 4 jonge uien 2 tot 3 gerookte forelfilets, 1,5 dl room, 4 eieren, peper en zout
Bereidingswijze
Leg het deeg in een vorm met vetvrij papier op de bodem. Vouw de randen omhoog. Beprik met een vork en bedek met aluminiumfolie of vetvrij papier. Leg hier droge bonen op en bak 15 min. blind op 200°C.
Maak intussen de preien en de uien schoon en stoom ze. Verdeel de ontbladerde preien, de jonge uien en tot slot de in reepjes gesneden forelfilets op het voorgebakken deeg. Kluts de room samen met de 4 eieren. Bestrooi met peper en zout en schenk in de vorm. Zet circa 25 min. op 200°C in de oven en dien warm of lauw op.
Voor 4 personen: 5 à 6 rode paprika s, 2 teentjes look, 200 g ontpitte zwarte olijven 5 eieren, 400 g verse geitenkaas, een straaltje olijfolie broodkruim van een oudbakken brood (500 g)
Bereidingswijze
Was de paprika s, snij ze in tweeën, verwijder de zaden en zaadlijsten en snij ze in dikke repen. Pel de looktenen en hak ze fijn. Snij de olijven in tweeën.
Verwarm 3 eetlepels olie in een braadpan en fruit daarin de paprikarepen 2 minuten. Voeg de look toe, dek af en laat 5 minuten verder bakken op een middelhoog vuur. Roer regelmatig tijdens het bakken. Kruid met peper en zout.
Haal het kruim uit het brood en wrijf het tussen de handen fijn. Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 22 cm met de helft van dit paneermeel. Overgiet met olijfolie en kruid met peper en zout. Meng de rest van het broodkruim met de verkruimelde geitenkaas en de eieren. Dit zal stevigheid geven aan de vulling van de taart.
Leg de paprikas, de olijven en het broodkruim met kaas in afwisselende lagen in de vorm. Eindig met het broodkruim met kaas. Zet ongeveer 20 minuten in de oven op 250°C, tot de taart mooi goudbruin is.