Sinterklaas brengt vaak niet enkel voor de kleintjes snoepgoed. Ook de ouderen zijn echte zoetekauwen. Maar hoeveel calorieën bevat al dat lekkers eigenlijk? Daisy Van Cauwenbergh doet in TvFamilie uit de doekjes wat je eigenlijk naar binnenspeelt met al dat snoepgoed. Enkele toppers voor jullie op een rijtje.
- 1 sinterklaasspeculaas (21 gram): 103 calorieën
- 2 kleine mandarijntjes: 32 calorieën
- 19 letterkoekjes (20 gram): 78 calorieën
- 1 bolletje marsepein (20 gram): 85 calorieën
- 8 gesuikerde Nic Nac-koekjes (20 gram): 80 calorieën
Het zoetmiddel Stevia is niet langer verboden in Europa. Chocoladeproducent Barry-Callebaut kondigde alvast een heel gamma snoep aan op basis van het nieuwe zoetmiddel.
Stevia is een Zuid-Amerikaanse plant die 300 keer zoeter smaakt dan suiker en, dit is het leuke gedeelte, geen calorieën bevat. In erg hoge dosissen helpt het zelfs de bloeddruk en cholesterol verlagen.
In het buitenland werd de plant al langer geprezen omwille van zijn 'weldadige' effecten, maar Europa bleef sceptisch staan tegenover het zoetmiddel. Anno het najaar van 2011 lijken hun laatste argumenten pas van de baan waardoor Stevia nu ook in Europa wordt toegelaten.
Chocoladefabrikant Barry-Callebaut reageert alvast verheugd op het nieuws en komt nog dit najaar, in december, op de proppen met een heel gamma caloriearme Stevia-chocolade.
Je moet nooit twijfelen om een tas soep te eten... en dit zijn vier goede redenen daarvoor:
1) Soep helpt afvallen
Hoe? Simpel: soep vult de maag, waardoor je minder eet. Neem je soms expres geen soep, zodat je meer kan smullen van het hoofdgerecht? Denk dan twee keer na: waarom niet gewoon trager eten en bewuster genieten van de smaken, in plaats voor grote porties te gaan? Zo win je dubbel: je eet minder én geniet meer.
2) Soep = groenten
Iedereen weet dat soep propvol groenten zit. Beter nog één tas soep telt voor één van de twee broodnodige porties groenten per dag. Een gemakkelijke manier dus om meer groenten in je eetpatroon te smokkelen.
3) Soep maakt het leven gemakkelijk
Soep kan je in grote hoeveelheden maken, invriezen en ontdooien wanneer nodig. Als je laat thuiskomt van een sportsessie bijvoorbeeld: in plaats van in de koekjes te vliegen, kan je er een bord soep bijnemen.
4) Soep is goedkoop Een bundel wortels, een ajuin, een paar liter water en je hebt soep voor een week. Goedkoper gezond eten is quasi onmogelijk.
Opgelet: niet alle soepen zijn gezond. Bereide of oplossoepen bevatten vaak veel vet, suiker en/of zout. Roomsoepen zijn ook een no go voor wie wil afvallen, net als grote klonters boter om de groenten in te stoven. Vermijd tenslotte ook (te veel) bouillonblokjes: ook zij bevatten te veel zout.
Met DeliFinesse luidt Gerlinéa een nieuw tijdperk van tussendoortjes in. Voortaan geniet je zonder schuldgevoel van een onweerstaanbaar koekje of drankje. Het geheim achter zoveel onvervalst plezier? Minder vetten en minder suikers, maar meer eiwitten. Trek in een zachte koek met muesli en oranjebloesem of nieuwsgierig naar de exotische drink met appel, mango en banaan?
Met 30% van wat we dagelijks eten, zijn tussendoortjes niet te onderschatten. Met de nieuwe producten DeliFinesse maakt Gerlinéa komaf met een berg ongezonde calorieën. De zachte koekjes met een mix van muesli en oranjebloesem en de exotische vruchtendrankjes zijn licht en lekker. Voor wie graag op zijn/haar lijn wilt letten, maar geen compromissen wilt sluiten wat smaak betreft. Gerlinéa DeliFinesse is voedzaam en evenwichtig. De nieuwe tussendoortjes zijn dan ook rijk aan eiwitten: ze bevatten 4 tot 5 keer meer eiwitten dan een klassiek lightproduct. Daardoor werken ze het verzadigingsgevoel in de hand, zonder je te belasten met extra suikers, vetten en calorieën. Eiwitten zorgen er ook voor dat je spiermassa behouden blijft en activeren het energieverbruik tijdens de spijsvertering. Zo passen de tussendoortjes rijk aan eiwitten, extra vitamines en mineralen perfect binnen een dieet of gewoon een caloriebeperkte dag. Zonder je schuldgevoel te kietelen!
De zachte koekjes en exotische vruchtendrankjes zijn individueel verpakt. Handig om mee te nemen onderweg, in de auto, op het werk... Kortom, wanneer je een kleine honger met veel smaak wilt stillen! De drinks kan je als eiwitshot gebruiken bij het ontbijt. Ideaal ook als gezonde pauze om een lange voormiddag door te komen zonder hongergevoel.
Meer gebruik van Stevia (zoetmiddel) en duurzame verpakkingen
Meer gebruik van Stevia (zoetmiddel) en duurzame verpakkingen
Het gebruik van Stevia zal begin volgend jaar uitgroeien tot de nieuwe trend in frisdranken.
Deze verwachting spreekt Jouke Schat, directeur van de Nederlandse Vereniging van Frisdranken, Water en Sappen (FWS) uit.
De Europese voedselautoriteit EFSA heeft het gebruik van Stevia, een natuurlijk zoetmiddel, voorlopig goedgekeurd. Stevia bevat geen calorieën en kent niet de nadelige effecten van suiker en kan dus zonder probleem worden ingepast in een dieet. Deze nieuwe zoetstof zal begin volgend jaar toegepast worden in verschillende soorten frisdranken.
Frisdrankfabrikanten zullen ook meer aandacht gaan besteden aan duurzaamheid, denkt Schat.
Duurzame verpakkingen
Flessen zullen in grote getalen gemaakt gaan worden van plantaardige materialen, waardoor het milieu minder belast wordt. De verwachting is dat de komende tijd de groei van consumptie van energiedranken en sportdranken zal doorgaan.
Makkelijkste dieettip? Zet gezond eten op ooghoogte
Door gezonde voeding op ooghoogte te zetten kun je maandelijks tot 1kg afvallen. Je eet namelijk eerst wat je ziet, ontdekten psychologen.
Eenvoudige veranderingen als het verstoppen van chocolade en chips en op die plaats gezonde voeding te zetten kunnen je mensen op dieet helpen zonder dat ze dit zelf beseffen. Het serveren van maaltijden op kleinere borden en eten in de keuken of de eetkamer in plaats van voor televisie kan je ook onbewust helpen de hoeveelheid dat je eet te beperken, zonder dat je je wilskracht op de proef stelt. 1 kg per maand Professor Brian Wansink zegt dat wanneer ons brein op andere dingen gefocust is we eten wat voor ons staat, of we nu hongerig zijn of niet. Vermijd 'eetvalkuilen' als makkelijk bereikbare junkfood. Dit kan ons helpen tot 1 kg per maand te verliezen, dat blijkt uit recent onderzoek. Zo bleek ook al dat mensen 37 procent meer vloeistof gieten in een kort, breed glas dan in een lang, dun glas.
Onbewust Uit een een andere test met 60 mensen die soep aten, bleek dat wanneer de proefpersonen stiekem een tweede portie kregen toen ze naar toilet waren, ze 73 procent meer aten zonder dit te beseffen. Professor Wansink besluit: "De meeste van ons hebben een erg chaotisch leven, ze hebben de tijd niet om zich te kunnen concentreren op elke hap die ze naar binnenspelen en zichzelf af te vragen of ze voldaan zijn. Het geheim is je omgeving te veranderen zodat dit met jou meewerkt in plaats van je tegen te werken."
Wanneer je regelmatig een eitje consumeert, kan dat helpen in de strijd tegen de kilo's. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse University of Missouri.
Wanneer je dagelijks 18 tot 35% van je dagelijkse voedingswaren laat bestaan uit eiwitrijke producten heb je minder honger doorheen de dag en blijf je langer achter met een verzadigd gevoel. Daardoor ga je minder snel naar andere vetrijke snacks grijpen en dus sneller de nodige kilo's verliezen.
Uit eerder onderzoek bleek reeds dat de dag beginnen met een ei, de calorie-inname beperkte. Nu blijkt echter dat eieren ook doorheen de dag nuttig kunnen zijn om te helpen gewicht verliezen.
Mensen zijn eenvoudig beïnvloedbaar om minder vet te eten. Door een paar simpele ingrepen zoals het verder weg leggen van dikmakende producten en de plek van dikmakende producten op de menukaart te veranderen, eten mensen minder vet, zo blijkt uit twee onlangs verschenen studies.
In de eerste studie onderzocht een team van Amerikaanse onderzoekers hoe lastig het is om iets uit een saladebar op een bord te scheppen. Ze legden de salade in het midden van de bar met bijbehorende ingrediënten als komkommers, champignons en tomaten eromheen. Dit verschil zorgde ervoor dat de gemiddelde kantinegast 13% minder van de zware producten koos en die verving door de lichte en makkelijker bereikbare varianten
Vervolgens konden de kantinegasten de zware producten niet met een lepel pakken maar moesten dit doet met een groot pincet. Dit leidde tot 16% minder consumptie. Uit de studie bleek dat deze simpele ingrepen in een jaar tijd zullen leiden tot de inname van 3500 kilocalorieën minder per persoon.
Menukaarten
In de tweede studie hield een psychologiestudent uit Jeruzalem er rekening mee dat mensen altijd het eerste en het laatste woord van een voorgelezen rijtje beter onthouden dan die in het midden. Hij onderzocht of dit effect ook op zou treden bij het lezen van menukaarten. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Als een gerecht van het midden van de menukaart werd verplaatst naar het begin of einde werd het 20% vaker besteld.
Hieruit trekken de onderzoekers de conclusie dat restaurants met simpele ingrepen invloed kunnen uitoefenen op de menukeuzes die klanten maken
Een recordaantal zestigplussers staan nu op dieet om het perfecte lichaam te krijgen, ook blijken ze hier veel beter in te zijn dan hun jongere evenknieën.
Helen Mirren in badpak op het strand.
Ouderen raken geïnspireerd door glamoureuze leeftijdsgenoten als voormalig model Twiggy en Helen Mirren. 70 procent van de mensen tussen 55 en 64 jaar was onlangs of is op dit moment op dieet. Bijna een derde houdt dit zes weken vol, dat is twee keer zo lang als mensen die half zo oud zijn. Slechts zeven procent van de ouderen stopt hier binnen de twee weken mee. Knappe zestigplussers Een vijfde van de ouderen zei dat ze er goed uit willen zien op het strand, net als Helen Mirren, die onlangs in de roddelpers verscheen met een perfecte slanke lijn in haar bikini. Twiggy is ook nog goed in vorm op haar 61ste, ook zij is een inspiratie voor oudere dames. Waarom? Het is normaal dat je wat kilo's bijkomt bij het verouderen, dit komt onder meer doordat je minder actief bent, het moeilijker is om spieren op te bouwen, je metabolism vertraagt, je lichaamscellen verliest waardoor je in rust minder calorieën verbrandt. Daarom geven we enkele tips om gewicht te verliezen op latere leeftijd.
- Eet gezond: Probeer vijf à zes maaltijden per dag te eten, dit stimuleert het metabolisme en geeft je een voldaan gevoel. Honger jezelf niet uit, maar je moet wel beseffen dat bij het verouderen je lichaam minder caloriën nodig heeft.
- Wees realistisch: Als je ouder wordt, duurt het langer om gewicht te verliezen. Geef jezelf tijd en stel haalbare doelen voorop.
Sport is ook belangrijk voor voor ouderen, dit verbetert de circulatie en flexibiliteit. Het kan ook helpen de bloeddruk te verlagen en een gezond gewicht te behouden. Hou het wel rustig, zodat je je lichaam niet overbelast.
- Maak wandelingen in het park.
- Probeer de trap in plaats van de lift te gebruiken. Beweeg je benen traag op elke trede om de beweging te maximaliseren.
- Wanneer je vaak pijn hebt of bewegen soms moeilijk is, is zwemmen de ideale sport.
(ep) bron: hln.be
Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, Tags:dieet, Helen Mirren,
12-07-2011
Diëtisten dienen klacht in tegen Sonja Kimpen
Diëtisten dienen klacht in tegen Sonja Kimpen
Als het van de beroepsvereniging voor diëtisten (VBVD) afhangt, mag Sonja Kimpen binnenkort geen voedingsadvies meer geven. De VBVD heeft bij de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid een klacht ingediend tegen Vlaanderens bekendste gezondheidsgoeroe. Dat schrijven de Coreliokranten vandaag.
Sonja Kimpen (53) schopt Vlaanderen al jaren een gezond geweten. Ze runt een wellnessbedrijf, geeft cursussen, verkoopt boeken en lanceerde een lijn van kant-en-klaarmaaltijden. Ze verwierf ook heel wat bekendheid met het VTM-programma "Je bent wat je eet", waarin ze Vlamingen aanspoorde om gezondere eetgewoontes aan te leren.
Kimpen wil nu ook een boek schrijven over gezondere voeding bij kinderen en dat is niet naar de zin van de VBVD. Kimpen heeft een master Lichamelijk Opvoeding. Maar om erkend en gedegen voedingsadvies te geven moet Kimpen een diploma van bachelor in de voeding- en dieetkunde hebben, en dat heeft ze niet, aldus de VBVD.
Als ze handelingen heeft gesteld die voorbehouden zijn aan diëtisten, dan kan de FOD Volksgezondheid het gerecht op de hoogte brengen. Gezondheidsadvies mag Kimpen blijven geven maar dan steeds in samenwerking met erkende diëtisten, luidt het.
Wil je nog een kilo of twee kwijtspelen voor je met vakantie vertrekt, dan is meloensoep een prima hulpmiddel: de soep geeft je metabolisme een boost en stilt je honger voor de maaltijd.
Het geheim van de soep zit in de combinatie van de licht laxerende werking van meloen en de gember die je stofwisseling in gang zet.
- Schil en ontpit beide meloenen en snijd ze elk in vier - Pers het sap uit de helft van elke meloen in een sapcentrifuge - Meng het citroensap, appelsap en citroensap met de gember en de fijngesneden munt - Zet het mengsel minstens een uur op een koele plaats, maar niet in de koelkast - Snijd het vruchtvlees met een meloenlepel of theelepeltje uit de andere meloenhelften - Roer het vruchtvlees door het sapmengsel - Serveer lauw om de verfijnde smaak tot zijn recht te laten komen. - Garneer de soep voor het serveren met takjes munt
Bereiding 1 Schil de komkommer met een dunschiller. Snijd in de lengte in 4. Snijd het pittige hart weg uit het midden van de komkommerstukken. De komkommer zelf snijden we in schijfjes. 2 Leg de schijfjes in een schaal. Bestrooi ruim met zeezout en laat een halfuurtje staan. 3 Giet het sap dat zich gevormd heeft bij de komkommer weg. 4 Overgiet de komkommer met olijfolie, notenolie en azijn. Peper en meng. 5 Snijd de fetakaas in kleine blokjes. Strooi ze uit over de komkommer. 6 Hak de gewassen radijzen in kleine blokjes. 7 Voeg de fi jngehakte peterselie en dille toe aan de salade. 8 Strooi de fijngehakte radijzen uit over de sla.
Een gevarieerde voeding zonder dipjes of slecht humeur? Het glykemische-indexdieet zorgt voor het evenwicht dat ons plotse hongeraanvallen bespaart en onze pancreas ontziet. Een voedingsplan om met plezier te volgen, alleen of met zijn tweetjes.
Een dieet zonder draconische beperkingen, verplichtingen en taboes? Het belangrijkste doel van de GI-voedingswijze, is ons bloedsuikergehalte (glykemie) stabiel te houden. Een goed uitgebalanceerde glykemie heeft een grote invloed op onze gezondheid én op ons welzijn.
Wat is glykemie?
De glykemie is de suikerspiegel in ons bloed. Elke keer dat we voedingsmiddelen met koolhydraten gebruiken, verhoogt onze bloedsuikerspiegel om daarna weer te dalen. "Dat is een normale fysiologische reactie van ons lichaam", zegt de Brusselse diëtiste Marie Saey. "Bij een gezond persoon reageert de pancreas op een stijgende bloedsuikerspiegel door insuline aan te maken. Dit is een hormoon dat als functie heeft het bloedsuikergehalte opnieuw te doen dalen. Maar een diabeticus van het type 1 maakt helemaal geen insuline meer aan. En bij een diabeticus van het type 2 is de productie van insuline onvoldoende, of werkt het systeem niet naar behoren."
Sommige diabetici moeten hun toevlucht nemen tot kunstmatige insuline of tot medicatie om hun bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden, maar voor alle diabetici is een goede voedingshygiëne belangrijk. Dit betekent dat ze voedingsmiddelen kiezen met een lage tot middelmatige glykemische index, zodat er geen plotse stijging van de bloedsuikerspiegel optreedt. Dat is belangrijk omdat een suikerziekte die slecht wordt opgevolgd tot ernstige complicaties kan leiden zoals hart- en vaat-, nier- en oogproblemen.
Goed voor iedereen
Een evenwichtige voedingswijze is een aanrader voor iedereen, ook voor wie geen diabetes heeft. Heel wat mensen bevinden zich immers in de zogenoemde prediabeticusfase. Of ze hebben een glucose-intolerantie: hun bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand schommelt dan tussen de 110 mg/dl en de 126 mg/dl en als ze niet opletten, riskeren ze op een dag de grenswaarde van de 126 mg te overschrijden.
"Een goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel stelt deze mensen in staat de diabetes effectief uit te stellen", benadrukt Marie Saey. "Doen ze niets, dan zullen de glykemische pieken een verhoging van de insulineproductie veroorzaken - wij spreken van een hyperinsulinemie - en wanneer deze frequent voorkomt, zal ze de pancreas uitputten. Ook gezonde personen die (nog) geen glykemische problemen ondervinden, hebben er dus baat bij hun bloedsuikerspiegel relatief stabiel te houden. Daarom kan dit GI-dieet ook als koppel worden gevolgd. Hoe werkt het?
Niet alle voedingsmiddelen doen de bloedsuikerspiegel op dezelfde manier stijgen.
Onderaan de ladder zijn er de voedingsmiddelen waarvan de glykemische-indexwaarde nul is omdat ze geen koolhydraten bevatten: eieren, vlees, vis, zeevruchten, koffie, (kruiden)thee, wijn, champagne, fijne vleeswaren, olie...
Dan zijn er de voedingsmiddelen die een lage invloed hebben op de glykemie (lage GI): groente en fruit, tofu, niet-gesuikerde zuivelproducten, peulvruchten, noten, schaaldieren... Ook van deze categorie kunnen we naar hartenlust eten zoveel we maar willen!
Daarna komen de voedingsmiddelen met een matige GI, zoals sommige brood- en bloemsoorten, niet-gesuikerde fruitsappen, sommige fruitsoorten...
Voedingsmiddelen met een hoge GI tenslotte zijn: andere broodsoorten, koekjes, gesuikerde frisdrank, gebak, pasta, confituur, chips...
De voedingsbol
Naast de GI zelf, spelen nog andere factoren een rol in dit proces. Het principe? Hoe sneller een voedingsmiddel verteert, hoe hoger het de glucosespiegel doet stijgen. "Iets vloeibaars zal de GI meer doen stijgen dan iets in vaste vorm", legt Marie Saey uit. "Dat geldt ook voor een bewerkt product: wat de glykemie betreft, is een gekookte aardappel bijvoorbeeld beter dan een puree op basis van vlokken."
Wat vooral telt, is dat een product dat rijk is aan koolhydraten zich nooit alleen in de maag bevindt. De aanwezigheid van andere voedingsstoffen (eiwitten, vetten, vezels...) in de voedingsbol (wat we inslikken) draagt bij tot het vertragen van de vertering van de maaginhoud, waardoor de glucosespiegel minder snel stijgt. We raden dus aan een glucoseproduct nooit alleen te eten. Pasta bijvoorbeeld eet je beter met tomatensaus en kip erbij. En als je een frietje eet, neem je daar het best nog iets anders bij dan alleen maar ketchup, wat ook suiker bevat."
Belangrijk om te weten is in ieder geval, dat het niet nodig is alle voedingsmiddelen met een hoge GI te bannen, als u ze maar met iets anders combineert.
Verstandig combineren
Gaat u ervoor? Lees en herlees dan de lijst van voedingsmiddelen met hun GI en duid eventueel met een markeerstift aan welke voedingsmiddelen u vaak inkoopt. Zo kunt u onthouden tot welke categorie ze behoren. Gun de producten met een lage GI-waarde een ereplaats op uw lijstje en koop er wat minder met een hoge GI. "De belangrijkste troef van dit voedingsprogramma in vergelijking met de meeste andere, is dat hier geen enkel voedingsmiddel wordt verboden of gedemoniseerd", zegt Marie Saey. Wel wordt van verwacht dat we met verstand inkopen doen en letten op welke voedingsmiddelen we combineren.
Roomijs
behoort tot de voedingsmiddelen met een lage GI, omdat het rijk is aan lipiden (vetten). Maar we weten natuurlijk allemaal dat het geen hypergezond product is omdat deze vetten vooral uit verzadigde vetzuren bestaan en het heel veel calorieën bevat. "We schrappen het ijsje niet, maar het blijft uitzonderlijk."
Noten
hebben een lage GI. Walnoten, hazelnoten, pindanoten, enz. Ze bevatten zeer goede vetzuren maar zijn ook heel calorierijk. "We mogen er dus graag van genieten, maar knabbelen er uiteraard geen hele kom van op bij het aperitief!"
Brood
heeft meestal een matige GI, maar bevat veel suikers. Toch hebben we het broodnodig in onze dagelijkse voeding. "En tegengesteld aan het gangbare idee: wit brood heeft een even hoge GI dan bruin maar dit laatste bevat meer vitamines, mineralen en vezels. Ook belangrijk is dat bruin brood sneller en langer een gevoel van verzadiging geeft, wat zijn invloed heeft op de voedselinname van de maaltijd die volgt. Wie tussendoor geen honger heeft, zal namelijk minder behoefte voelen om te snoepen."
Ontbijtgranen
bevatten bijna allemaal te veel suiker, ook deze die een dieetetiket dragen! 's Morgens nemen we dus beter twee sneetjes grijs brood dan een kommetje industriële granen. "Voor eenzelfde hoeveelheid suikers als die twee sneetjes brood, zouden we maar een heel klein kommetje granen mogen eten. En brood geeft een hoger verzadigingsgevoel. " Enkel de granen van All Bran worden aangeraden.
Fruit
is gezond, iedereen weet dat. "Het is wel zo dat druiven, bananen en droge vruchten rijker zijn aan suikers dan andere vruchten", nuanceert Marie Saey. "Maar dat betekent niet dat we ze verbieden, want nutritioneel zijn ze belangrijk. Zoveel mogelijk variëren om monotonie te vermijden, is belangrijk en goed. Houdt u van druiven? Eet er gerust van, maar neem een kleinere portie of combineer ze met andere voedingsmiddelen. Eet ze dus liever op het einde van de maaltijd dan bijvoorbeeld als vieruurtje, zonder iets erbij."
Melkproducten
hebben een lage GI. "De lactose die ze bevatten is wel een suiker, maar laat de bloedsuikerspiegel quasi ongemoeid", verklaart Marie Saey. "Dat ze vol of afgeroomd zijn, verandert niets aan de zaak. Kaas, yoghurt, plattekaas, melk: allemaal goed. Let wel op met lightproducten. Vaak bevatten ze minder vetten, maar meer suikers! Dit geldt ook voor yoghurt met fruit, dat vaak gesuikerd is."
Huisgemaakt
is de top! Een gekochte mayonaise bijvoorbeeld, bevat vaak suiker. Een glykemische index van 60 terwijl een huismayonaise, zonder suiker, een IG van 0 heeft! Hetzelfde geldt voor bereide schotels. "Hebt u dus zin in kip curry? Achter de kookpot!"
Goed voor de gezondheid
Dankzij het GI-dieet voeden we onszelf op. We beginnen steeds beter te begrijpen welke voedingsmiddelen we beter vermijden om geen bloedsuikerpieken te veroorzaken. "Dit is positief want zo verbeteren we onze gevoeligheid voor insuline."
Matige bloedsuiker- en insulineverhogingen na een maaltijd met een lage GI, werken de oxydatie van vrije vetzuren in de hand: "Op de lange termijn zorgt een voeding met een hoge GI voor hyperglykemie en hyperinsulinemie na de maaltijden, waardoor meer oxydatie van glucose optreedt, ten nadele van de oxydatie van vrije vetzuren. Dit zorgt voor het stockeren van vetzuren en dus voor een gewichtstoename.
De bloedsuikerspiegel stijgt minder snel en zakt ook trager: zo wordt verhinderd dat de te snelle dalingen zouden leiden tot een hypoglykemie, waarbij we in een vicieuze cirkel terechtkomen omdat we telkens naar een koekje of een stukje chocolade grijpen als we een dipje voelen. Na verloop van tijd snoepen we dan niet meer omdat we trek hebben of ons wat slapjes voelen, maar eerder uit gewoonte of als troost.
Ook het eventuele gewichtsverlies zorgt voor een betere gevoeligheid voor insuline.
Lightchips kunnen gewichtstoename stimuleren doordat ze het hongergevoel stimuleren, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.
De vorsers aan de universiteit Purdue zetten twee groepen ratten op een vetrijk en een vetarm dieet. De ene helft kreeg normale chips, de andere helft keen mengeling van vette en lightchips. De bewuste snacks werden gemaakt met olestra, een synthetische vetvervanger dat nul calorieën bevat en onverteerd door het lichaam gaat.
Meer vetweefsel Degenen die vetrijk aten kwamen meer bij en ontwikkelden meet vetweefsel wanneer ze de vetarme chips aten. Ze verloren ook geen extra gewicht wanneer ze geen snacks meer kregen. "Op basis van deze gegevens besluiten we dat een vet- en caloriearm dieet een betere strategie is om gewicht te verliezen dan om vetvervangers te gebruiken", aldus onderzoeker Swithers.
Andere reactie Voeding met een zoete of vette smaak duiden op een grote hoeveelheid calorieën, dit maakt verschillende reacties in het lichaam los, waaronder speekselvorming en de vrijmaking van gelukshormonen. Vetvervangers kunnen de relatie storen tussen wat het lichaam verwacht, in dit geval een caloriebom, en ontvangt, de vetvervanger dus. Verrassend Professor Susan E. Swithers: "Ons onderzoek toont aan dat vetvervangers de mogelijkheid van het lichaam om eten op te nemen kan storen, wat kan leiden tot een inefficiënt verbruik van calorieën en dus gewichtstoename. Er is echter wel goed nieuws voor mensen die letten op wat ze eten, de ratten die weinig calorieën kregen, kwamen niet bij wanneer ze zowel normale als lightchips kregen." Het verrassende resultaat spreekt de veronderstelling tegen dat producten gemaakt met vetvervangers helpen af te vallen. Geen wondermiddel Uit vorige studies bleek al dat saccharine en andere kunstmatige zoetstoffen in dieetdranken ook gewichtstoename en de aanmaak van lichaamsvet kunnen stimuleren. Daarom raden experts aan om geen kunstmatige stoffen op te nemen wanneer je minder calorieën wil opnemen. Professor Swithers: "Er bestaat geen wondermiddel om af te vallen. Voeding die van nature vetarm is en weinig calorieën bevat kan beter zijn dan te vertrouwen op kunstmatige vervangmiddelen."
Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen
Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen
Amandelen rijk aan de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6. Al zijn amandelen vettige noten (bestaat voor 50% uit olie en vet), ze bevatten ook veel vitamine E en zijn rijk aan antioxidanten. De noten boordevol vitaminen, mineralen, plantaardige eiwitten en vezels.
Voor 2 personen:
35 g amandelen, 100 g waterkers, 4 takjes munt, 100 g gerookte eendenborst, in plakjes, bakje frambozen (125 g), 3 el olijfolie extra vergine, 2 el frambozenazijn, 1 tl mosterd, 2 tl honing.
Rooster de amandelen goudbruin in een koekenpan op hoog vuur, zonder olie. Verwijder harde steeltjes van de waterkers en was de blaadjes. Laat heel goed uitlekken. Haal de blaadjes van de takjes munt.
Maak een dressing door olie, azijn, mosterd en honing in een kommetje goed door elkaar te roeren. Breng op smaak met peper en zout. Meng waterkers en muntblaadjes met de dressing.
Leg de waterkers op 2 bordjes en verdeel de eendenborst, amandelen en frambozen erover.
Om cellulitis te bestrijden vertrouw je beter niet op dure crèmes. Probeer in plaats daarvan het sinaasappelgehalte van je billen onder controle te houden met sport, veel water en de juiste voedingsmiddelen.
1. Appelsienen en kiwi's. Deze vruchten zitten boordevol vitamine C, essentieel voor de aanmaak van collageen.
2. Rode en blauwe bessen, kersen. De antioxidanten in de bessen gaan de strijd aan met de vrije radicalen die het bindweefsel van je huid doen verharden.
3. Fruit met veel water. Watermeloenen, aardbeien en druiven houden je lichaam gehydrateerd.
4. Volkorengranen. Ze stabiliseren je suiker, zodat je lichaam niet het signaal krijgt dat het vet moet opslaan.
5. Pure chocolade. Cacao verstevigt de huid.
6. Eieren, want die bevatten lecihitine dat het huidweefsel herstelt.
7. Ananas, een klassieker in de strijd tegen cellulitis omdat de enzymen de proteïnen die zich vasthechten aan het bindweefsel, afbreken.
8. Mango en wortelen: het bètacaroteen maakt de huid elastischer.
Vrouwen die vlot gewicht wil verliezen, kunnen zichzelf wijsmaken dat ze alleen maar calorierijk voedsel eten. Die tactiek onderdrukt het hongergevoel, zo blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Yale.
De wetenschappers lieten een groep van 46 proefpersonen een milkshake drinken van 380 calorieën. Aan sommigen vertelden ze dat het drankje slechts 120 calorieën bevatte, terwijl anderen te horen kregen dat de lekkernij 620 calorieën bevatte. De vorsers bestudeerden ghreline, het hormoon dat een hongergevoel opwekt. Het ghreline-niveau piekt net voor de maaltijd en wordt weer stabiel na het eten. Indien het echter hoog blijft, neemt de kans op overeten toe.
Bij proefpersonen die ervan overtuigd waren dat de milkshake een caloriebom was, daalde het ghreline-niveau aanzienlijk. Degenen die dachten dat ze een caloriearm drankje hadden gedronken, bleven zitten met een knagend hongergevoel.
Ali Crum leidde het onderzoek en meent dat deze resultaten mensen op dieet kunnen helpen. Je kunt je brein heel makkelijk in de maling nemen. Door jezelf ervan te overtuigen dat je iets heel ongezonds eet of drinkt, wordt je hongergevoel getemperd en verklein je het risico op extra kilos, klinkt het.
Een verrassende combinatie die bovendien erg gezond is.
Voor vier personen:
- ciabattabrood (4 sneetjes) - 4 verse makreelfilets (ontdaan van het vliesje en de graten) - voor de venkelsalade: 1 stuk venkel, 1 soeplepel witte balsamico, 2 soeplepels olijfolie, zeezout, peper van de molen - als garnituur: radijsjes, fijne krulandijvie, bieslookstaafjes, kervel, enkele partjes zongedroogde tomaat in fijne reepjes - voor de marinade: 3 dl water, 1,5 dl azijn, 10 g zout, 50 g suiker, kleine chilipeper, 2 citroengrasstengels, 1 cm gember, zwarte peper, citroenschil - voor de rillette van makreel: 100 g gerookte makreelfilet (verbrokkeld en zonder graten), 60 g platte kaas, 20 g zongedroogde tomaten (in fijne blokjes), versnipperde sjalot, 10 g fijngesneden bieslook, zout en peper, citroensap
Wim Daneels Bereiding: 1. Meng alle ingrediënten voor de marinade en breng aan de kook. Laat even trekken. 2. Marineer de makreelfilets in de lauwe marinade, plaats in de koelkast gedurende tweeënhalf uur. Haal uit de marinade en snij in plakjes. Kruid bij met peper uit de molen en fijn zeezout.
3. Bereid de rillette van de makreel. Snij de garnituren mooi fijn. Meng de verbrokkelde makreelfilet onder de platte kaas. Voeg de garnituren toe. Breng op smaak met citroensap en zout en peper.
4. Snij het ciabattabrood in fijne sneetjes, sprenkel er olijfolie over en bak in zeven minuten krokant in de oven op 170°. Bestrijk de toastjes met de rillette, werk af met takjes kervel, fijne krulandijvie, radijsjes, bieslook en zongedroogde tomaatjes. 5. Snij de venkel fijn (als het kan met een mandoline), breng op smaak met zout, peper, witte balsamico en olijfolie, werk af met bieslook.
Tip: De toast met rillette kan ook geserveerd worden als hapje.
Niet de Weight Watchers of Atkins, maar wel het zogenaamde DASH-dieet is volgens een Amerikaans rapport de beste methode om af te vallen.
shutterstock
DASH staat voor 'Dietary Approaches to Stop Hypertension' en is oorspronkelijk bedoeld om een hoge bloeddruk zonder medicatie weer omlaag te krijgen. Op het boodschappenlijstje staan alleen producten met een hoge voedingswaarde, zoals groenten, fruit, volkorengranen, vetarme zuivelproducten, vis, kip en noten. Ook kleine porties rood vlees, snoepjes en suikerrijke dranken worden oogluikend toegestaan.
Volgens voedingsdeskundige Amandine de Paepe is DASH een bekende methode, maar ze noemt het liever geen dieet: 'Eigenlijk is DASH zoveel als een gezonde voeding: je telt geen calorieën en er worden geen voedingsstoffen weggelaten. Maar omdat zoveel mensen niet weten wat gezond eten is, vallen ze af wanneer ze volgens deze principes eten. Toch vind ik de benaming 'dieet' niet helemaal juist: een dieet schrikt mensen af, terwijl je soms met enkele gezonde aanpassingen aan je eetpatroon al enkele kilo's kan afvallen'.
Het U.S News and World Report prijst het DASH-dieet omwille van de voedingswaarde, evenwichtigheid en veiligheid. Daarnaast is dit eetprogramma geschikt voor diabetici en hartpatiënten. DASH kan ook gevolgd worden door jongeren tussen negen en negentien jaar, waardoor ze hun BMI onder controle houden zonder zich essentiële voedingsstoffen te ontzeggen.
Het Mediterraans dieet eindigde tweede in het rapport: dit dieet baseert zich op de theorie dat wie in de buurt van de Middellandse Zee woont, gezonder zijn omdat ze meer fruit, groenten, vis en olijfolie eten. De Weight Watchers werden dan weer geprezen omwille van hun efficiëntie.