aantal kliks op deze blog
de daders: Greta en boB = grob
Organisation de loisir agréable et blabla amical
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica
zeer interessante links vind je hieronder
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
19-03-2008
Extremadura, dag 2: Ermitas
Spanje krioelt van de Ermitages (kluizen, maar
zonder geld).
Twee oude exemplaren daarvan staan in de buurt
van Guadalupe. Allen daarheen!
maar eerst nog even de kaart van de uitstap:
van Fuengirola naar Guadalupe (niet zo ver van Toledo),
via het natuurpark van Espiel. Hierboven zie je 2 zonnetjes: de echte zon en Greta,
klaargestoomd voor de grote stap.
Hier bevinden zich de hotelkamers. Hieronder, maar de zon was even weg:
de Ermita de San Blas, overspoeld door de gelovigen.
Van de andere Ermita toon ik enkel het interieur,
in aanwezigheid van Santa Cecilia, tussen 2 bloempotten.
Zelfs in de windwijzer zitten nog Moorse invloeden:
de halve maan, als onderdeel van het kruis.
Terug in het dorp, waar we een merkwaardige winkel
ontdekken, gespecialiseerd in de verkoop van alambicen,
zoals deze hier.
Links de patrouillewagen van de Guardia Civil,
rechts die van de Policia Local, en daar tussenin 2 Belgen.
De flikken zijn niet te zien, waarschijnlijk frieten gaan halen.
Dit is het pleintje voor de kerk.
Hier staan we aan de voorgevel van de kerk van
het Monasteria van Guadalupe, om 20´ over 2
(...kan je zien op de klok)
Een van de binnenkanten van het klooster,
Gotisch met heel duidelijke invloeden van de Moren,
in de bogen bijvoorbeeld.
Kloostertuin aan de binnenkant.
Prachtige doopvont in een hoek van de tuin.
Binnenplaats van het hotel.
We slapen hier op de hoogste verdieping
(kan je niet zien) met torenhoge zolderingen.
De Madonna van Guadalupe, lekker verpakt.
Het pleintje voor de kerk, met de verwachte barretjes,
restootjes en winkeltjes en terrasjes.
19-03-2008, 00:00 geschreven door grob
18-03-2008
de keuken in voor een klassieker
Een gerecht dat in de provence overal en altijd
op tafel komt is natuurlijk ratatouile.
In Catalonië, net over de Spaanse grens hebben ze
uiteraard dezelfde ingrediënten zomaar voor het grijpen.
Vandaar dat deze Spaanse variant voor de hand ligt.
Het grootste verschil zit hem in de toevoeging van
stukjes Serranoham, wat de smaak ten goede komt.
Greta vond het lekker, meer moet dat dus niet zijn.
In het Spaans (Catalaans) heet dit "Pollo en samfaina".
Smaakvol en gemakkelijk te maken...
ingrediënten voor 2
bereiding
stukken kip (bouten voor Bob) voor 2
bestrooi de stukken kip met zout en peper
zout en peper
verhit de olie in een grote zware pan
olijfolie
bak de kip 8 à 10´ tot de stukken goudbruin zijn
70 g Serranoham, in blokjes of partjes)
neem ze uit de pan en leg ze op een bord
1 grote ui, in plakken gesneden of grof gehakt
doe de Serranoham in de resterende olie in de pan
2 tenen look, of nog beter: verse lookpijpjes
bak de ham een minuutje op een matig vuur
1 aubergine, in blokjes van 3 cm gesneden
schep er de ui door en bak gaar in circa 10´
1 courgette, in schijfjes van 1 cm dik
voeg look, courgette, paprika en aubergine toe
1 groene of rode paprika, ontzaad en in blokjes
laat circa 5´ bakken tot groenten beginnen te garen
blik tomatenvlees (Spanje: troceado)
voeg toe: tomaten, laurier, tijm en wijn
laurier
doe de kip terug in de pan, schep groenten erover
1 el verse tijm, afgeritst, of marjolein
leg het deksel op de pan
1 glas witte wijn (of Spaanse Sidra)
laat 25 à 35´ zacht sudderen tot de kip gaar is
breng op smaak en dien op met gekookte rijst
18-03-2008, 00:00 geschreven door grob
16-03-2008
terug van weggeweest
Guadalupe is wel een eind van hier.
Naast de stad in Mexico en het gelijknamige eiland
in de Caraiben, is dit het enige echte en originele,
een dorpje in het noorden van de deelstaat
Extremadura, zo´n dikke 500 km van Malaga.
We gingen er naar toe met de Field Club,
= de internationale wandelclub van Fuengirola,
maar tijdens de vier dagen werd het culturele aspect
zeker niet versmaad.
Hierna: een deel van de foto´s genomen door Greta
tijdens de eerste dag.
Het trekkinggedeelte was niet zo erg lang,
omdat de bus wel wat tijd nodig had
om er te geraken. 11/03/08: na enkele uren busbollen stoppen we
een 40 km voorbij Cordoba voor de eerste wandeling,
in het natuurpark rond Espiel.
We starten vanuit het Centro de Interpretation,
dat gevestigd is in een omgebouwd treinstation.
Het weer is weer schitterend en de sfeer is uitstekend.
Onder het goedkeurend oog van een koppel ooievaars
kunnen we er aan beginnen.
Hier zitten meer ooievaars dan mussen.
Het lijkt wel een reusachtig Zwin.
We volgen de rivier stroomopwaarts, en passeren o.m.
een Romeinse brug, die niet echt meer in gebruik is,
behalve voor verdwaalde wandelaars.
Hier is het parcours niet te moeilijk, omdat we voorlopig
in de vallei blijven. Later wordt het wat klimmen.
Hier wordt de rivier overgestoken, maar een echte Amazone
is het niet. Het heeft hier zeker een tijdje niet meer geregend,
en vandaag moeten we ons daar ook zeker geen
zorgen over maken.
Tijd voor de lunch. Op deze plaats steken we terug
de rivier over, via een andere Romeinse brug.
De aandacht gaat naar reuzekikkers die rustig zitten
en liggen te zonnebaden in de rivier.
Greta past zich natuurlijk altijd aan en heeft zich omwikkeld
met haar rode Romeinse stola.
Naast de brug heeft iemand zijn bakoven vergeten.
Geen boterhammen morgen. Of is dit misschien
de langgezochte ingang van de Temple of Doom?
Een oude brugreling kan natuurlijk ook dienen als zitplaats
voor het verorberen van de zelf meegebrachte picknick.
Greta houdt meer van een walking lunchbuffet en
zorgt ervoor dat haar boterhammen niet onverwachts
kunnen onsnappen.
Nog een boerke laten en opnieuw de beuk
(sorry: de olijfboom) erin.
Tussen Cordoba en Guadalupe was het vroeger
een praktisch onbewoonde streek, door gebrek aan water
en dus aan landbouw.
Door een reusachtig project werden overal stuwdammen
gebouwd, zodat de landbouwers nu water ter beschikking
hebben voor irrigatie van de akkers.
Het gebied blijft echter zeer dun bevolkt
en draagt de veelzeggende naam La Siberia.
We zijn er!
Het enige echte Hospederia del Real Monasterio
van Guadalupe!!
Dit reusachtig complex doet me onmiddellijk denken
aan het pauselijk paleis in Avignon, maar alhoewel
minder bekend is dit veel interessanter.
In Guadalupe is een 4* Parador aanwezig,
maar wij verblijven bij de paters Franciskanen,
in het klooster zelf. Schitterend!
Hier zit Greta bij de ingang aan de blaadjes van een potplant
te froefelen. Het "hotel" heeft slechts 2*, wegens
ontbreken van een zwembad en TV en radio en minibar
op de kamer, maar daar hebben de paters
nooit oog voor gehad, en gelukkig maar.
Dit zijn een paar foto´s genomen in de binnentuin.
Het lijkt meer een versterkte burcht dan een klooster.
Het complex is nooit veroverd door de moslims,
omdat het een echt fort was, en daardoor zijn
een aantal katholieke schatten bewaard gebleven,
die op andere plaatsen zijn verwoest of gestolen.
Dit is een foto, genomen uit onze kamer.
Elke kamer is verschillend van grootte en van vorm.
Wij hebben er een met een bijkamer met een derde bed.
In een bepaalde kamer is een trap naar boven,
met nog een extra dubbel bed.
De muren zijn zo Middeleeuws dik dat je absoluut niets
kan horen van de buren.
In de gangen hangt een lichte geur van wierook en van
verdufte meubels, maar dat maakt het net zo authentiek.
Ik ben gaan kijken naar de lokale Parador,
maar die kan hier niet aan tippen.
Leve de paters Franciskanen!
Dit is alles voor vandaag...
16-03-2008, 00:00 geschreven door grob
10-03-2008
no cooking
Bob kookt niet deze week, want morgenvroeg
gaan we vier dagen met de Field Club naar Guadalupe
(niet in de Caraiben, maar in Extramadura!),
waar we verblijven in de Hospederia van het
El Real Monasterio de Guadalupe.
Toch zeker een 500 km van hier.
We trekken daar rond en komen de laatste dag terug
via de historische stad Mérida .
10-03-2008, 00:00 geschreven door grob
op en neer vanuit Ronda naar Benaojan
Prima wandelweer.
Ronda is een van die prachtige steden,
waar zowel cultuur als natuur uitbundig aanwezig zijn.
Wij daar dus naartoe met de Field Club. Tot nog toe keken we in Ronda altijd vanuit de stad
de ravijn in, maar nu zien we het eens vanonder naar boven. Ook niet mis. Een rivier is hier nooit ver weg. In deze staat zelfs H 2O. Om het half uur een kleine stop om wat zweet af te vegen
en wat bij te slurpen is altijd welkom. De lente maakt zich meester van de aanwezigen, en we zien dat het goed is. De zon is weer van de partij, en de gesprekken
gaan over het huidige weer in België,
wat ons toch wel bezorgd maakt. Hier en daar moet een afsluiting worden geopend,
en opnieuw gesloten na de laatste stapper,
want anders ontsnapt het wildlife. Galanterie is nooit ver weg voor dames in nood. Geschikte wandelstokken helpen ook altijd
om een woeste bergrivier te overwinnen. Na een paar uur zwalpen is een picknick welkom,
in een lekker zonnetje. Njam-njam. Het kan zo lekker en goed worden dat je erbij zou
wegdromen.
Moe maar voldaan even de oogjes dichtknijpen
maakt van je (bijna) een nieuwe mens.
Ursula en Peter hebben heimwee naar hun Duitse heimat. Stilte voor de storm want hier zie je een hoop sukkelaars
een erg steile klim doorworstelen, twintig minuten lang.
Dit is echt de plat de résistance, met een langgerekt peleton.
Voor mijn arme knieën verkies toch ik toch nog dit
boven een gelijksoortige afdaling. Na het bedwingen van de top kunnen we weer oog hebben
voor de natuurpracht... ...en voor Greta die iets uit haar rugzak wil
dat niet helemaal bovenaan zit... Een kudde geiten liep even parallel met onze weg.
Groot was de verbazing bij het vinden op ons pad
van een pasgeboren geitje.
Ernaast lag een plas bloed en het beestje was
nog helemaal nat.
De navelstreng hing er nog aan te bengelen.
Het probeerde vruchteloos op zijn eigen pootjes te staan.
De mama was waarschijnlijk weggeschrikt. Engelsen doen altijd alles anders.
Deze vult moeizaam zijn flesje met drinkwater
van achteraan de waterbron.
Nochtans stond er vooraan geen file aan te schuiven.
De paraplu is in aanslag, allicht om dorstige vliegen
weg te jagen. Oef! Aankomst in Benaojan.
De pinten van 1 € verwachten ons. Degenen die de brug niet willen gebruiken kunnen
(op eigen risico natuurlijk) de rivier ook oversteken
op stepping stones.
10-03-2008, 00:00 geschreven door grob
07-03-2008
KOKENETEN: kip met kikkererwten
Heel lekker en heel simpel.
Vooral Spaanse en meditterane ingrediënten,
maar overal te maken natuurlijk.
Gekookte aardappelen waren voorzien in het
oorspronkelijk recept, maar het is beter bijvoorbeeld
brocoli te nemen uit de diepvries, want anders zijn het teveel koolhydraten.
ingrediënten voor 4
bereiding
1 citroen of limoen
meng het sap van de limoen met 2 el olijfolie
olijfolie
voeg eraan toe: komijnzaadjes, peper en zout
1 tl komijnzaadjes (gedroogd)
laat hierin de kipfilets een half uur marineren; tijdig draaien!
peper en zout
stoof de lente-uitjes met de gesneden look even in olijfolie
2 dubbele kipfilets
strooi er 1 tl zacht paprikapoeder bij
1 bosje fijngesneden lente-uitjes
roerbak het mengsel tot het aroma vrijkomt
1 lookteentje of vers pijpje look
voeg er nu de kikkererwten aan toe, laat op zacht vuur warmen
1 tl zacht paprikapoeder
kruid naar smaak met peper en zout
400g kikkererwten (uit blik of bokaal)
bak de gemarineerde kipfilets gaar en goudbruin in olie
1 tl fijne suiker
blus de kip met de marinade en een scheut cider (of witte wijn)
scheut cider of witte wijn
breng de saus op smaak met een tl suiker, peper en zout
gehakte peterselie
schik de kipfilets op de kikkererwten
mocht de saus te dun zijn, doe er wat roux bij tot juiste dikte
nappeer de kip met de saus, werk af met gesneden peterselie
serveer zo, of eventueel met broccoli uit de diepvries
de zoetzure saus smaakt hier heel lekker bij
07-03-2008, 00:00 geschreven door grob
Benahavis: gastronomisch bergdorp
Benahavis ligt 20km ten westen van Marbella, in de heuvels
op een doodlopende weg. Er zijn meer restaurants dan lantaarnpalen,
en ligt in een prachtige natuurlijke omgeving.
We trokken er op uit om een wandeling voor te bereiden,
die we zullen doen op 25/11/2008 voor onze wandelclub.
Het weer was weer in orde en de weg lag breed open.
Dit is een voorbeeld van Spaanse signalisatie:
Greta maakt gebruik van de gelegenheid om te testen
of haar wandelschoenen waterdicht zijn.
Bob zoekt (tevergeefs) een makkelijke manier om de bergrivier over te steken.
Heel de tijd loopt het pad langs de rivier Guadalmina, Greta doet net hetzelfde.
Helemaal op het einde stopt het pad.
Greta hangt aan de fles en Bob telt tot zes.
Greta, in gedachten verzonken, is haar kluts kwijt.
Hij was in de rivier gevallen.
Een fles water kan soms wonderen doen, zoals: veranderen in wijn.
Greta staat er op te wachten, maar het gebeurt niet.
Onze Spaanse gids tracht bij een andere oversteek het gat te dichten.
Quizvraag: welke bloemen zijn dit?
Na de geslaagde terugkeer in Benahavis is het tijd voor een natje en droogje.
Ramon´s flesje gaat de goede kant op.
07-03-2008, 00:00 geschreven door grob
02-03-2008
kokeneten: gevulde paprika 's met kabeljauw
Deze week was het iets minder: Greta luste het niet zo direct,
maar ze is (nog) geen echte viseter.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het zelf wat te droog vond.
Daarom heb ik in het recept nog een eetlepel vocht
toegevoegd op het einde, lees hier maar:
ingrediënten voor 4 personen
bereiding
2 blokjes visboeljon
breng 1 l water aan de kook met de boeljonblokjes
1 grofgesneden ui
voeg de ui toe en de in stukken gesneden prei
1 prei
voeg er de tijm en de laurier aan toe
takje tijm, laurierpoeder
pocheer de vis 5 tot 7´ in de boeljon, tegen de kook aan
600g kabeljauwfilets
schep de vis met een schuimspaan uit het pocheervocht
1 el geconcentreerde tomatenpuree
pureer de vis met de tomatenpuree
Cayennepeper en zout, Provençaalse kruiden
kruid stevig met de peper, zout en Provençaalse kruiden
2 rode paprika´s
spoel de paprika´s, snij ze doormidden, verwijder zaad(lijsten)
gemalen kaas
blancheer ze even in de visboeljon, tot ze beetgaar zijn
een nootje boter
laat ze goed uitlekken, en vul ze met de kabeljauwpuree
4 stukjes zongedroogde tomaat
bestrooi met wat gemalen kaas, leg er een nootje boter op
zet nog even onder de hete grill en klaar is kees
giet over elke paprika een lepel visboeljon, bedek met de zongedroogde tomaat
Serveer met gebakken aardappelen, en groene salade
Speciaal voor Philippe heb ik witte borden gebruikt.
Hij vond terecht dat het kleurenpalet niet in orde was.
Alles kan beter.
02-03-2008, 00:00 geschreven door grob
wandeling boven Mijas Pueblo
Deze week een wandeling in de buurt. Met de wagen naar Mijas Pueblo,
en even buiten het dorp naar de steengroeve.
De steengroeve is al een tijd gesloten,
en beplantingen moeten er voor zorgen dat de natuur
terug in zijn oorspronkelijke toestand wordt hersteld. Gereed om naar boven te gaan, het bos in... en wat vinden we in het bos?
Inderdaad: een enorme tank met bier.
Je ziet dat deze wandeling zorgvuldig voorbereid werd. En dit is de dame (Ursula: in het geel) die alles voor ons
geprepareerd heeft.
Je kan heel goed zien hoe fier ze is op haar prestatie.
Haar partner Peter (witte moustache) kijkt goedkeurend toe.
02-03-2008, 00:00 geschreven door grob
KOKENETEN: zalmforel met notenlaagje
nog eens een visje geprobeerd: een stuk van een zalmforel
met nog een velkant aan.
Meestal doet men dat om hem propertjes te kunnen bakken,
met het vel als scherm.
In dit geval was er wel een probleempje: op het einde moet er prei
op een bord komen en de vis daarbovenop
(het is nu immers mode om borden te serveren met voedselverdiepingen). Echter, de vis moet na bereiden bovenop de prei gelegd worden.
Met het vel er nog aan wordt het moeilijk om te snijden natuurlijk.
Mocht je dit ooit bereiden, dan doe je beter het vel er eerst af,
of je koopt (of vangt) zalmfilets zonder vel.
Ik moest het dus naast elkaar leggen (zie foto).
Voor de rest is het gerecht perfect.
Greta geeft me een 5/5, en dat is de eerste keer.
Gewoonlijk haal ik een 3/5, sporadisch een 4. Ze vindt zelfs dat dit mijn beste visgerecht is, ooit. Ik ben dus fier,
maar ik weet dat het volgende week een minder lekker gerecht zal zijn.
Nobody is perfect.
ingrediënten voor 2
bereiding
50 g gemengde noten (walnoten, cashew,…)
de oven voorverwarmen op 180°
25g geraspte oude kaas ( ik nam Manchego)
hak de noten in de mixer, maar niet te fijn
2 el verse room
meng noten, peterselie, room, kaas en mosterd
1 tl mosterd, niet te scherp
wrijf de vis in met zout, peper en citroensap
2 el fijngehakte bladpeterselie
olie een ovenschaal in en leg de vis er in
zout, peper
vis mag nooit bloot in de oven, wegens uitdrogen
2 zalmforelfilets (ik had er met een velkant)
bedek hem in dit geval egaal met het notenmengsel
citroensap
laat hem in de oven garen gedurende een 20´
olijfolie
intussen in olie de preiringen ongeveer 5´ roerbakken
500 g prei, in dunne ringen gesneden
de room erbij en nog 5-10´ bakken
5 cl slagroom
het vocht kan dan voor een deel verdampen
op smaak brengen met zout en peper
de prei op 2 borden scheppen en de vis erop leggen
aardappels
lekker serveren met aardappelpuree
bladpeterselie
meng er gehakte bladpeterselie onder
geraspte kaas
bestrooien met geraspte kaas,
even gratineren in oven
24-02-2008, 00:00 geschreven door grob
23-02-2008
stappen rond Gaucin (Andalucia)
donderdag 21/02/08 hebben we een "eindje" gestapt in het binnenland.
Vooraleer te starten was er het klassiek ontbijt "tostada con tomate" en
koffie in een lokale gelegenheid.
Maar nog daarvoor was er een bustrip naar Gaucin,
dat (gelukkig) nogal ver van de Costa ligt, toch zo´n anderhalf uur
met de bus. Hierbij een zicht op Gaucin, met bijna onzichtbaar
een Moors kasteel op de heuveltop.
De wandeling duurde van 11u30 tot 16 uur, met een lunchstop
van een half uur.
Zoals je kan zien zijn de paadjes niet altijd plat te noemen. Af en toe kom je wat wild life tegen, zoals een kudde geitjes, ... tussen de kurkeiken.
Merk op dat de bladeren er nog aan staan! (aan de eiken bedoel ik) Een beetje rust mag wel af en toe.
De lunch was tussen de koetjes en de kalfjes. Ook de varkentjes lopen graag ongehinderd onder de eiken,
op zoek naar hun lievelingseten: eikels.
Deze beestjes zorgen binnenkort voor een lekker Serranohammetje. Merk op dat de runderen van het langhoorntype zijn.
Hierop werd al menig toreador aan het spitje gestoken...
Voor ons hadden de beestjes (gelukkig) weinig belangstelling,
want er liepen toch wel een paar stiertjes tussen. Eindelijk terug in het dorp. Blij nog eens een huis te zien. Bobje is kapot, uitgeteld, en de knietjes weer een paar dagen onbruikbaar. Greta daarentegen... Een goede straffe wandeling kan achteraf deugd doen.
Moe maar gelukkig kunnen we dan in de bus terecht
om te dromen van al wat we weer meegemaakt hebben.
Dit is G.V. uit St. N. als voorbeeld om dit te illustreren.
23-02-2008, 00:00 geschreven door grob
KOKENETEN: varkenshaasje met jonge wortelen
Kokeneten: varkenshaasje met jonge wortelen
Dit gerechtje kan elke amateurkok bereiden. Het is lekker en gezond,
en je wordt er (nog) mooier van, want zoals iedereen weet
krijg je goede en mooie ogen als je wortels eet.
Varkenshaasjes zijn het beste stuk van dit beestje, en zeker in Spanje,
afgezien van de Serranoham natuurlijk. De varkenshaasjes worden hier
om je oren geslagen, want er zijn er eigenlijk teveel van,
door het overvloedig aanbod van de Serrano.
Om dit te maken voor vier moet je twee haasjes voorzien (
elk zo´n 350g), ofwel een varkensfilet.
Hierbij het uitgeprobeerd receptje, met een foto als bewijs.
ingrediënten voor 4
bereiding
600 à 700g varkensfilet
braad het vlees kort aan in boter, kruid met peper en zout
olijfolie
doe er de gesnipperde ui in, laurier en 10 cl warm water
peper en zout
voeg er de helft van het appelsiensap aan toe = 10 cl
1 zoete ui (Spanje: witte ui)
dek half af en laat 20´ sudderen op een zacht vuur
laurier
schil de jonge worteltjes, doe het loof er af en voeg toe in de pan
20 cl vers geperst sinaasappelsap
dek helemaal af en laat nog 20´ zachtjes verder garen
500g jonge worteltjes
rooster de noten in een pannetje goudbruin in enkele minuten
100g cashewnoten
laat nu de filet rusten onder aluminiumfolie
15 cl room
neem de worteltjes eruit en leg ze in een vergiet
blus de braadpan met de rest van het appelsiensap
laat inkoken tot de helft
doe er de room bij en laat inkoken tot sausdikte
snij het vlees in plakjes, leg er de wortels en de noten bij
nappeer met de saus en serveer met gekookte aardappelen
OPMERKING: neem een varkenshaasj e indien voor 2 personen
De baktijd van het vlees moet gehalveerd worden (2x10´)
maak de wortels vooraf halfzacht in de microwave (afgedekt)
(of snij ze eerst in dunne schijfjes)
halveer uiteraard de hoeveelheid van de andere ingrediënten
indien geen zoete ui beschikbaar, voeg een theelepel honing toe aan de saus op het einde
17-02-2008, 00:00 geschreven door grob
10-02-2008
door de Sierra Tejeda
Vrijdag zijn we met de bus en met de collega´s van de wandelclub
naar het "Parque Natural van de Sierra Tejeda" gebold,
voorbij Almunecar, toch een dikke 100 km. Het weer was schitterend, de omgeving prachtig.
Na het klassieke ontbijt in een plaatselijke Venta,
bracht de bus on boven de 1000 m hoogte. Na de start moesten we een km stijgen, maar dan was het heel
de tijd (steil) afdalen, ongeveer 13 km, wat helemaal niet leuk was
voor mijn knieën. Zoals gewoonlijk beloonden we onszelf met een welverdiend glazeke
alcool bij aankomst. Een lange dag verdorie! P.S.bekijk even de lekkere appelsientjes en de amandelbomen in volle bloei.
10-02-2008, 00:00 geschreven door grob
07-02-2008
KOKENETEN: visfilets met peterseliesaus
Kokeneten: visfilets met peterseliesaus (uit Ibiza),
extreem lekker. Je moet niet tot in Ibiza gaan, want je kan het ook hier maken,
en gemakkelijk. Probeer maar eens!
ingrediënten
bereiding
panga- of tongfilets
snij de visfilets overdwars in reepjes van >= 1 cm
olijfolie
doe olie in de pan en leg de filets er op
witte wijn
snij de stelen van de champignons
viskruiden
doe de hoedjes in een pan met peper en zout
dille
voeg een klontje boter toe en citroensap
champignons
voeg een beetje water toe en breng aan de kook
peper en zout
de champignons geven veel vocht af
neem pan van het vuur, laat champies uitlekken
schep het kooknat van de champignons op de vis
voeg wat witte wijn toe, en zet de pan op het vuur
breng de vloeistof net aan de kook
neem de pan van het vuur na enkele minuten
dek de pan af om de vis verder te laten garen
kruiden met viskruiden en dille
Peterseliesaus uit Ibiza (voor ¼ l saus)
stamp de look en de peterselie in een vijzel
60 g peterselie
voeg zout en cayennepeper toe
2 tenen look
giet citroensap en olie erbij en klop de saus goed
zout
cayennepeper
1 citroen
olie
07-02-2008, 00:00 geschreven door grob
05-02-2008
bezoek aan de zoo van Fuengirola met familie en vrienden
Heerlijk weer natuurlijk.
Het typische aan de zoo van Fuengirola is: ze is klein maar fijn. Er zit (of hangt) bijvoorbeeld maar een enkele python, maar ja,
als je er één gezien hebt, heb je ze allemaal gezien,
en zo sympathiek zijn ze ook weer niet. Ze slapen toch altijd.
Anders ligt dat met de Nijlkrokodillen: die kropen rond,
scheel van de honger (zie foto).
Wijzelf hadden niet zo´n honger, maar wel dorst.
05-02-2008, 00:00 geschreven door grob
tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba
Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw
tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland
discrete blik achter de schermen in Segovia
beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo
aan het werk in hoteltuin in Alberic
aan de Groenplaats met Seniorennet
met vrienden in El Palmar (Valencia)
catamaran van Tarifa naar Tanger
lunch in Parador van Arcos de la Frontera
Viking van de Geiranger fjord