Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
27-08-2009
Artikels...
Enkele artikels omtrent 'De Vier Zustersteden', voornamelijk uit het weekblad 'De Voorpost'...
Via de krant 'Het Nieuwsblad' vernemen we dat er dit jaar geen vrouwen als 'hellebaardier' mogen fungeren in de middeleeuwse reuzenommegang. We publiceren hierna het artikel dat verscheen in voornoemde krant.
Hommeles rond de Gildenreuzen en Katuit. Na jaren mogen vrouwen geen hellebaardier meer zijn. Zij pikken dat niet, maar het Ros Beiaardcomité is onvermurwbaar: 'Wij willen terug naar de traditie.'
Ilse Callebaut uit de Sparrenlaan is boos. Na zeven jaar als hellebaardier voor de reus Mars te hebben gestapt in de reuzenommegang Katuit, mag dat plots niet meer. 'De vrouwen die de jongste jaren als hellebaardier mee in de stoet stapten, kregen nu geen uitnodiging meer', zegt Callebaut. Ze tilt daar zwaar aan. Een hellebaardier is een middeleeuwse figuur die zijn meester verdedigt met een hellebaard, een lange stok met een ijzeren punt en daaronder een bijl en een haak.
'De stoet is een moment waar ik elk jaar weer naar uitkeek omdat ik dan als Dendermondse voor 'mijn' reus mag lopen en ook omdat de hellebaardiers allemaal vrienden geworden zijn. We zouden nu nog een jaar Katuit doen om dan trots voor ons Peirt te kunnen lopen.'
Die droom spatte uiteen. 'Ik heb lang zitten wachten op een uitnodiging, net zoals andere jaren, maar die kwam maar niet. Mijn dochters kregen wel een brief waarin hen gevraagd werd als fakkeldrager te fungeren.'
Callebaut rook onraad en belde naar de toeristische dienst van de stad. 'Mijn vermoeden werd bevestigd: er mogen volgend jaar geen vrouwen als hellebaardier voor het Ros Beiaard lopen en nu dus ook niet meer voor de gildenreuzen. Tien jaar geleden mocht dat blijkbaar wel en nu plots niet, zonder dat dit gemotiveerd wordt. Ik vind dit pure discriminatie op basis van geslacht.'
De vrouw is ook razend omdat ze nergens een afdoend antwoord zegt te krijgen op haar vraag. Dat er naar de traditie verwezen wordt, vindt ze niet genoeg.
Franki Hervent, intendant van de Ros Beiaardorganisatie en ook verantwoordelijk voor de reuzenommegang Katuit, is op de hoogte van het ongenoegen van de dames. 'Dat er geen vrouwen als hellebaardier meer mogen fungeren, komt omdat wij teruggrijpen naar de pure traditie. In de middeleeuwen bestond het erecordon van het Ros Beiaard ook uitsluitend uit mannelijke hellebaardiers. Dat moet nu ook, vinden wij. Dat geldt overigens niet alleen voor de hellebaardiers, maar ook voor de pijnders en de Vier Heemskinderen. Ook daar mogen geen vrouwen bij.'
'Vijf à zes dames klagen dat zij geen hellebaardier meer mogen zijn', aldus Hervent nog. 'Ze hebben allemaal een andere plaats in de stoet gekregen, wat duidelijk maakt dat er zeker geen discriminatie in het spel is.'
Met de Ommegang van 30 mei 2010 in het vooruitzicht werd afgelopen weekend 'de wildeman gelopen'...
We publiceren hierna het verslag uit de krant 'Het Nieuwsblad'.
De gildenreuzen Mars, Goliath en Indiaan en het Ros Beiaard hebben er acht stevige bonken van pijnders bij. Zij overleefden de Wildemanloop.
Het was al van 2002 geleden dat er een Wildemanloop gehouden werd, en dat was te merken op de Grote Markt. Het regende nog een beetje en de terrasjes waren nat, maar toch kwamen tientallen mensen donderdag al in de vroege vooravond naar de Grote Markt, om toch maar niets van het spektakel te moeten missen. Aan het justitiepaleis stond de middeleeuwse kraan al klaar en voor het stadhuis was een loopplank boven een bak water aangelegd, allemaal om het de kandidaten toch niet al te gemakkelijk te maken. Rond zeven uur liepen de kerels allemaal de Grote Markt op, gekleed in alleen maar een zwembroek en onder luid applaus. Allemaal jonge mannen die ervan dromen ooit de reuzen en/of het Ros Beiaard te mogen dragen, en daar veel voor over hebben. En dus werden ze danig op de proef gesteld. Eerst en vooral smeerden gevestigde pijnders hen in met stroop, en er werd niet op een half kilootje minder of meer gekeken. Daarna moesten de kandidaten zich in een hoop pluimen wentelen. Tot grote hilariteit van de talrijk opgekomen kijklustigen overigens, want dit was echt wel een topper in de reeks donderdagse terrasjesavonden. Na de toestemming van de leiders van de Gilde der Vrije Pijnders om aan de Wildemanloop deel te nemen, werden de bepluimde kandidaten in hels tempo door de stad gejaagd, achterna gezeten door pijnders die erop los sloegen met varkensblazen, al waren dat deze keer ballonnen. Terug op de Grote Markt moesten de deelnemers met een loodzwaar geladen kruiwagen het plein rond en over een smalle plank boven een waterbad, waarna ze ook nog eens met twee gewichten van 25 kilo een rondje rond datzelfde plein moesten lopen. Dendermondenaars gaan immers niet over één nacht ijs als het over het Peirt gaat. Uiteindelijk besliste de jury dat alle acht kandidaten lid mochten worden van de Gilde der Vrije Pijnders. Maar toen kwam voor de nieuwe pijnders pas echt de kat op de koord. De traditie wil immers dat de nieuwelingen de oudere pijnders op heel wat bier trakteren, en dat werd in ere gehouden. Pijnlijk, maar straks volgt de beloning: de Ros Beiaardommegang. En toen dat lied weerklonk, zinderde het op heel de Grote Markt.
Via de krant Het Nieuwsblad vernemen wij het volgende nieuws
Derde kwartet opeenvolgende broers kandidaat Vier Heemskinderen
Op het Ros Beiaardsecretariaat hebben voor de derde keer vier broers zich gemeld als kandidaten voor de Vier Heemskinderen. 'Vier schitterende kandidaten', zegt intendant Franki Hervent. 'De leeftijd van de opeenvolgende broers klopt en ze werden alle vier in Dendermonde geboren, net als hun ouders en voorouders. Maar helaas wonen ze al een paar jaren in Hamme. Ze kunnen dus onmogelijk in aanmerking komen om op het Ros Beiaard plaats te nemen.'
Daardoor zijn nog altijd maar twee groepen broers kandidaat voor de Vier Heemskinderen. Eén daarvan komt uit Dendermonde zelf en maakt theoretisch het meeste kans, het tweede gezin komt uit Oudegem. Het reglement bepaalt dat de Vier Heemskinderen nu ook uit een deelgemeente mogen komen, áls er geen broers uit Dendermonde zelf zijn.
Wie het uiteindelijk zal worden, wordt pas later bekendgemaakt. Naast de broers uit Hamme vallen ook vier kandidaten uit Grembergen uit de boot. Niet om geografische redenen, maar omdat het zussen zijn.
Een aantal foto's van leden van het Handelsverbond Werf, Bogaerdstraat, Koningin Astridlaan en Dijkstraat. Wij kunnen u echter niet informeren of het om een organisatie gaat die verband houdt met de Sinksenbraderij. Sommigen veronderstellen dat het zou gaan om de deelname aan de Ros Beiaardommegang van 1952 (?). Misschien maakt de constructie links op de foto het wel iets duidelijker?
We herkennnen bankdirecteur DHerde, Leon Mestag, August Stilten.
Poseren: Leon Mestag en echtgenote Elza Van Hoeteghem
Deze foto hoort waarschijnlijk bij de voorgaande.
Weet u meer hieromtrent, laat het ons zeker weten!
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.