Juni 1959
Eind juni 1959 werden in het toverachtig decor van de Grote Markt de eerste Dendermondse Bierfeesten georganiseerd. Deze werden ingericht door de verenigde caféhouders van de markt met ondersteuning van de brouwerijen die er leverden. Reeds in oktober 1958 begon men met de organisatie en de eigenlijke initiatiefnemers waren André Mellaers, uitbater van Het Gulden Hoofd, en Roger Segers, uitbater van Den Ommeganck. Hun voorstel kreeg vlug grote bijval en er werd een inrichtend comité samengesteld. Hierin zetelden onder meer: Sylvain Wets, Camille De Croock, Louis Van Damme, Leon Verhas, Clemens De Landtsheer, Leon Bulteel, Aloïs Verschelden, Jules Strobbe en uiteraard de twee initiatiefnemers.
De Grote Markt werd bezet met stoelen en tafels en werd verdeeld in loten, uitgebaat door de verschillende uitbaters van de herbergen aldaar. Centraal bevond zich een dansvloer met in het midden een podium waarop de Bayerische Länderkapelle uit Coburg zijn muziek ten beste gaf.
Kunstenaar Frans Van Immerseel werkte een fijn motief uit dat prijkte op de bierpotten. De bruinen stenen potten konden worden aangekocht tegen de prijs van 23 Belgische franken. De toegang tot de driedaagse feesten was gratis en de prijs van het bier was zeer democratisch. De openingsavond werd zelfs op beeldband vastgelegd door de televisie en uitgezonden in een aflevering van Panorama.
Zoals het bij bierfeesten past, had in de namiddag een stoet plaats door de straten van het stadscentrum. Hierin stapten onder meer op: de Bayerische Länderkapelle, de muziekkapel van de stedelijke brandweer, het organiserend comité en de afgevaardigden van de brouwerijen. Enkele voertuigen van sponsors vervolledigden de stoet.
Voor deze gelegenheid werd zelfs een bierlied gemaakt.
De tekst was van Roger Segers en de muziek werd gecomponeerd door Marcel De Bruyne.
De tekst:
Bier, bier, bier, bier,
Dender en Schelde zijn vol bier.
Bier, bier, bier, bier,
t Ros Beiaard drinkt ook bier.
Op de markt van Dendermonde
Is t bierfeest, is t bierfeest.
Laat ons zitten in de ronde
En we drinken om ter meest.
We drinken Bacchus en Cristal,
En bruinen van de Ginder-Ale.
Een peerdje van den Imperial
Bleek en bruin, we drinken het al.
Proeven wij Supra Chevalier,
Past ons een goeie cavalier.
En bij een Pilsor van Lamot
Dansen wij heel t kot kapot.
Stella Artois ook lusten wij
Met Zeeberg zijn we even blij. Concordia klinkt naar ons hart,
Kom geef maar van elk en ruim ons part.
Vieux-Temps klinkt van den ouden tijd
Men dronk het steeds met grote vlijt.
En t lekker bier van t patersvat
Daarvan worden wij niet zat.
En wij zijn zat, en wij zijn zat
En wij zijn zat, en wij zijn zat
Laat ons smoren in t lekker vat
Laat ons smoren in t lekker vat.
Een week na de organisatie lezen wij in Denderland dat de bierfeesten te kampen hadden met tegenvallende weersomstandigheden.
Net voor de aanvang barstte een hevig onweer los. Een deel van de versiering moest het ontgelden en de sfeer was meteen zoek.
De tweede dag was het iets beter weer en honderden bezoekers amuseerden zich tot in de late uurtjes. De derde dag kon men zelfs van een overweldigend succes spreken! Alle stoelen waren bezet en de sfeer zat er goed in.
Na verloop van de feesten kregen de organisatoren de felicitaties van het stadsbestuur en meteen werd beslist om er een vervolg aan te geven.
-------
Mocht iemand ons fotomateriaal kunnen bezorgen over dit initiatief, zullen wij dit zeker in dank aanvaarden en plaatsen.
16-03-2010 om 17:49
geschreven door jempi
|