Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
25-04-2010
Museumberichten - 2 - ...
Vervolg van de museumberichten van gisteren...
Collectebus: veel gebruikt voor omhalingen ... Niet bekend of het goede doelen waren of andere...
Chronometer: ooit aangekocht door de stad om te gebruiken bij sportmanifestaties voor het personeel. Nagelnieuw! Nooit gebruikt!
Hoed: lang gedragen door Jozef Dauwe, thans gedeputeerde, als camouflage toen hij ergens naartoe ging waar ze hem niet graag zagen komen...
Kraampje: allereerste kraampje aangekocht door de toenmalige VVV. Werd niet lang gebruikt omdat het te klein was...
Wegwijzers: nog in uitzonderlijk goede staat. Zijn nooit van tekst voorzien, omdat het vermelden van 'Aalst' een voorwaarde was.
Kast: bevat waarschijnlijk nog een aantal belangrijke dossiers. Kan niet geopend worden, omdat men vreest dat er 'lijken' zouden uitvallen en omdat de sleutel zoek is...
Verkeersbord: werd in het verleden bij Ros Beiaardommegangen steeds geplaatst aan de ingang van de stad op de Gentsesteenweg.
Bolhoed: achtergelaten door een Engelsman die ooit de bouwfirma van Pros Engels bezocht...
Camera: was in gebruik tot wanneer het stadsbestuur 'Stads-TV' is beginnen financieren op TV-Oost...
Oude kodak: geschonken door Miel Vermeir, vroeger fotograaf van 'De Voorpost'...
Kleine fiets: Hollands model geschonken door Carine Verhelst, thans schepen van de stad...
Juwelenkistje: gebruikt als spaarpot door een voormalige schepen van financiën...
Een non van het Zwartzustersklooster (veertiger jaren).
Zuster Marie-Eduard (Goedgebuer).
Foto genomen ter gelegenheid van een kloosterjubileum in het Zwartzusterklooster aan de Vlasmarkt. We herkennen (L) deken Van Overmeire. Uiterst rechts, de jubilaris (met kroontje) - jaartal onbekend.
De aftelklok, die normaal gezien aan de ingang van de Dienst Stadspromotie staat, is verplaatst. Reden? Werken, die worden uitgevoerd om de stad op te smukken tegen 30 mei 2010!
We konden weer enkele beelden schieten van aanwinsten in het (ludieke) museum van de stad...
Frank: zou afkomstig zijn van Hilde Dierickx, thans gemeenteraadslid (Open VLD). Zou blijven liggen zijn in de raadzaal, nadat hij gevallen was bij een uitleg die haar werd verschaft over een bepaalde beslissing.
Muurplaat: aangekocht door gemeenteraadslid Jean-Michel De Potter om aan zijn schepenkabinet te hangen. De muurplaat werd nooit gegraveerd...
Buis: van een of andere burgemeester. Niet van Piet.
Oude emmer: daterend uit de tijd dat de kuisvrouwen van het stadhuis nog meer rustpauzes hadden en nog rondliepen met de sigaret in de mond. Nooit gebruikt...
Drukbel: werd indertijd gebruikt, toen er nog geen receptioniste op het stadhuis was.
Kassa: achtergebleven in het kabinet van oud-schepen Marcel Borms...
Kogel: gevonden achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Waarschijnlijk afkomstig van een beslissing waarbij 'de kogel door de kerk' is gegaan...
Gedeelte van pissijn: overblijfsel van het verdwenen pissijn aan de zijkant van het stadhuis.
Lippenstift: vermoedelijk afkomstig van Mariette Buyse, oud-schepen.
Buizen: afkomstig uit Baasrode, vermoedelijk afkomstig van François De Bleser, thans schepen van de stad.
Veiligheidsspeld: volgens overleveringen ooit nog gebruikt voor het bevestigen van de pisdoeken van Martine Van Hauwermeiren, thans schepen van de stad.
Baret: gedragen op het weledele hoofd van Theo Janssens, thans OCMW-voorzitter. Dateert uit de tijd, toen er nog miliciens bij het leger in dienst waren ...
Sommige krantjes of andere uitgaven van politieke partijen wekken steeds mijn aandacht. De uitgaven van partijen die in de oppositie zitten, behoren tot mijn favoriete lectuur. Vaak uiten zij hun 'frustraties' op een zodanige manier dat ik de drukwerken zou klasseren in mijn box waarop de sticker 'humor' is gekleefd. Het - niet nader te noemen - krantje dat gisteren in de bus viel, heeft alvast voor een deel mijn lachspieren doen werken. Enkele nationale onderwerpen heb ik overgeslagen, maar wat de lokale items betreft... Als we die mensen moeten geloven, is er niets, maar dan ook niets goed aan het hele beleid van onze stad. Zo nemen zij in het blaadje een standpunt in omtrent de gevangenis, wat naar mijn mening schone woorden zijn zonder veel inhoud en zeker niets nieuws, wordt de bouw van de nieuwe bibiliotheek knoeiwerk genoemd en is het stadsbestuur toch wel vergeten om daar zonnepanelen te voorzien... De krant laat ons weten dat de Vlasmarktbrug werd geopend op 26 maart jl. - alsof niemand dat wist - en klaagt nog maar eens over het feit dat ze niet wisten dat eenrichtingsverkeer werd ingevoerd op de Vlasmarktbrug. De jongerenafdeling van de partij laat zich ook horen en stelt, met verbazing, verkwistingspolitiek van de Vlaamse regering in onze stad vast. Een gekleurd kader trekt mijn aandacht... Een artikel, getiteld 'Schepen zonder rijbewijs', zal wellicht worden ingezonden voor een of andere - nog onbekende - 'humorprijs'... Hierin wordt de schepen van mobiliteit geviseerd. Toch even meegeven dat sommigen, wél in het bezit van een rijbewijs, beter de wagen aan de kant zouden laten...
Alsof ze in het verleden steeds stemmen te veel kregen, wagen ze zich ook nog aan een item met als titel 'Schrap de stemplicht!'... Ik besluit als volgt: neen, ik zeg niet over welk krantje het gaat... Het blaadje is geklasseerd, ik heb tien minuten gelachen én heb een bijdrage voor mijn blog...
Nâ ni vèr t iën of t ander, mor ik kraig toch uëk serjéis kribbelingk i mannem bouik zènne Ik èm de zondag isj gon kaike nor de réppetiesse van de pajnners en ik kréig et dor nog ni te stillekes. De déir van de stal gingk aupe, ons Pèirt kwamp te véirschain en ik ouë dr af!!! Ik begost te bibbere op mam biëne, man moëg drouëdege t onderstebauve en manne kolésterol gingk omuëg Dr was ni-j-auverdréive véil volk vèr te komme kaike, mor al datter stont wirt bekan zot! Wâ goët dâ wèrre as t zuëvèir is???
Ier en toër moete die nieve pajnners nog ewwâ bèischoëve, mor ik pèis dâ t ammel goëd in de sakosj zâ komme.
Ons Pèirt at zan kliëre nâ pertang nog ni-j-oën, nowô, en toch was t er al ambejaans! Wacht as t répetiesse zâ zain mè t mèzzik bèi, tèn zal t nog ewwâd anders zain!
Diën déike datter véirelupt, die kan t goed ouitlègge Em bitsje nor lings, em bitsje nor rèchs, em bitsje nor ier en em bitsje nor doër , mor zelf moet'n niks doen as véire t Pèirt luëpe! Die datter onder zitte, dâ zain de krakke Loitj zin Oilst mor onnuëzelait verkuëpe en zinge va mè-j-éir basketslatsjkes oen . Dâ stom stik balatum dâ ze dr luëpen èmme stoëd op wiele Dikke tamzakke zain t!!! Ons Pèirt wèr gedroëge gelèk ast dâ t moet zain in de folklaure Tradiesses!
As de répetiesse gedoën was, en ons Pèirt gingk vedrom zanne stal binne, moestek mè-j-inave of k begost al te blèite Wâ goët dâ zain den dèrtegste???
De 'Technische Uitvoeringsdienst' van de stad is reeds geruime tijd ondergebracht op het Industrieterrein Hoogveld. Vroeger was de dienst gevestigd in de Infanteriekazerne op de Noordlaan. De leegstaande burelen zijn een stille getuige. De borden naast de ingangsdeur verraden dat de dienst hier vroeger actief was.
Niets wordt aan het toeval overgelaten voor de komende Ros Beiaardommegang. De regisseur heeft zelfs het parcours al laten verkennen. Eventuele obstakels zullen worden weggenomen of zodanig aangepast dat alles feilloos kan verlopen op 30 mei.
De Ros Beiaardharmonie heeft er ook al een aantal repetities opzitten. Naar we hoorden, zou de harmonie zon honderd muzikanten tellen tijdens de stoet. Het Ros Beiaardlied zal weerklinken als de grootste hit aller tijden en de pijnders stimuleren in hun vaste tred om Ons Peird door de straten van de stad te dragen. De Vier Heemskinderen zullen samen met het Ros worden toegejuicht door de verwachte massa toeschouwers.
Volgens de laatste berichten wordt de omloop op 30 mei afgesloten om 10 uur en dient men vanaf dat tijdstip toegangsgeld te betalen of de aangekochte kaarten te tonen om toegang te krijgen.
Er zijn afspraken met de openbare vervoermaatschappij 'De Lijn' en de stad kocht mobiele fietsstallingen aan om een verkeerschaos te vermijden op 30 mei. De spanning stijgt in de stad. Zowat iedereen heeft het over Ons Peird En ja, die van Aalst, vraagt u zich misschien af ...Aalst wil op 20 mei eerst nog eens de draak steken met Dendermonde en organiseert op die dag een paardenzitting. Nadien zal het wellicht van de landkaart verdwijnen Ook Baasrode manifesteert zich Ook zij hebben het niet zo op het Ros Beiaard begrepen Willen ze misschien Aalst enigszins nabootsen? Zover wij weten, zijn ze in dat opzet nog niet geslaagd
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.