onrustige (vermoeide) onderbenen en altijd tintelende voeten
Hallo Leo ;-))
Hieronder uw gevraagde onderwerp en het antwoord, hopelijk ben je er nu vlug van af!
kruidige groetjes
Ronny
Om vermoeide, zware, onrustige benen en voeten te behandelen, moeten de bloedvaten soepel en elastisch worden gehouden. Speciale plantenextracten, zoals wilde kastanje, wijnrank, ginkgo biloba, kunnen hier voor zorgen. dit kun je met thee en/of kruiden capcules
Voor de gezondheid van de mens is het bloedvatenstelsel van groot belang. Via aderen en haarvaten worden alle cellen van ons lichaam voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Tevens worden alle afvalstoffen van de stofwisseling hiermee in ons lichaam afgevoerd. Een verminderde doorbloeding kan leiden tot vermoeide en zware benen. Ook kunnen ontsierende aderen ontstaan. Koude handen en voeten, kramp en een prikkelend gevoel in de benen kunnen voorkomen en zorgen voor een goede doorbloeding.
Toepassing:
stimuleert de bloeddoorstroming
bij vermoeide benen en voeten
bij ontsierende aderen
als benen zwaar en loom aanvoelen.
Wijnrank (Vitis Vinfera) De wijnrank wordt gebruikt bij een gevoel van zware benen. Het bevordert de bloedsomloop in de aderen en stimuleert de celvernieuwing. Het is tevens goed voor de vochthuishouding.
Paardekastanje
Paardekastanje extract (Aesculus hippocastanum) heeft een gunstige werking op de bloedsomloop. De stof aescine heeft een versterkende werking op de vaatwand en bevordert de elasticiteit van de bloedvaten.
Ginkgo Biloba De Japanse tempelboom is een van de oudste bomen op aarde. Het extract wordt meestal gebruikt voor de doorbloeding van de hersenen, maar is ook uitstekend bij bloedcirculatie problemen in de armen en benen (koude handen en voeten). Door een betere doorbloeding in de spieren, zal ook minder vaak kramp voorkomen.
Vitamine E en C Vitamine E en C zijn anti-oxydanten. Dit zijn voedingsstoffen die een teveel aan vrije radicalen voorkomen. Vrije radicalen kunnen de vaatwand beschadigen, de beide vitaminen bieden hierbij bescherming. Onrustige benen:
Soms wordt men midden in de nacht wakker omdat de spieren de benen samen trekken en men ze niet stil kan houden. Dit kan gebeuren door zink te kort, In chocolade en in cashewnoten komt de spoor elementen zink tegen, maar in Aalbessen zit er onder andere nog meer zink in
Elke dag beginnen met een kommetje aalbessen in de yoghurt en wat müsli met wat cashewnoten in.
hieronder nog enkele Etherische Oliën (EO.) en een Basis Olie die je zelf kan samenstellen naar eigen goeddunken.
Titel: tintelende voeten en tenen Reactie: Wie weet een middel tegen onrustige (vermoeide) onderbenen en altijd tintelende voeten en tenen (RLS) , alvast bedankt voor het meedenken , leo
Titel: Hr. Reactie: <P>Ik heb last van amandelontsteking en ben volwassen. Met wat kan ik mijn best verhelpen?</P> <P>vriendelijke groeten</P> <P>P. Fallein</P>
Sorry voor het laattijdig beantwoorden van uw vraag !
Maar zoals je wellicht weet heb ik maar weinig tijd meer door ziekte van mijn schoonvader.
Misschien komt dit antwoord al te laat en ben je al volkomen genezen van uw amandelontsteking!? Waarvoor mijn excuses.
Groetjes Ronny
Amandelontsteking
Behandeling : Stomen Amandelontsteking komt vooral veel voor bij kinderen. Meestal komt het plotseling op door een streptokokkeninfectie of een virale infectie. Het gaat vanzelf weer over. Maar in zeldzame gevallen kan het leiden tot angina, nierontsteking of reumakoorts. U herkent een amandelontsteking doordat uw kind zich ziek voelt en niet meer wil eten. De keel doet pijn, vooral bij het slikken. Uw kind lijkt wat grieperig: verstopping, hoofdpijn, oorpijn, koorts, moe en gewoon niet lekker. En waarschijnlijk zijn de lymfeklieren in de hals opgezwollen en doen wat zeer. U kunt in de keel kijken om te zien of de keelamandelen roder en groter zijn dan anders, en ook de huig, het gehemelte is vaak rood. Op de amandelen kunnen gele etterbultjes te zien zijn of een netwerk van streepjes. Een ander symptoom is slechte adem. U doet er goed aan met uw kind naar de huisarts te gaan. Eventueel schrijft deze een antibioticumkuur van tien dagen voor. Bij chronische amandelontsteking zijn de amandelen af en toe ontstoken. Er ontstaan littekens die het behandelen bij een volgende aanval moeilijker maken. In dat geval kan het soms beter zijn om de amandelen te laten 'knippen' (dan worden ze operatief verwijderd).
Je kan met deze hier onder beschreven kruiden gorgelen, verdampen of er een thee van maken!
Balsemspar:
bij verstopte neus, keelontsteking en verkoudheid; 5 tot 8 druppels Balsemspar oplossen in een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag inhaleren.
Heemst:
Mondspoeling, Keelaandoening:
2-3 theelepels geraspte wortel of bladeren bij 1 kop koud water 6-8 uur laten staan. Verwarmen en zo vaak mogelijk gorgelen.
Kamille (echte):
Bij snel opkomende infecties met koorts. Bij griep, verkoudheid, bij sinusitis (stomen met de tinctuur), bijholteontsteking, blaasontsteking, ooginfectie, ontstekingen in de mondholte. Soms bij middenoorontsteking en amandelontsteking (bij infecties altijd thee en tinctuur gebruiken!), dan altijd afwisselen met een lichte Saliethee. Bij diverse huidinfecties.
1 kop kokend water op 1-2 theelepels kamillebloempjes. 10 minuten laten trekken . Spoelen 10-15 minuten 3-4 maal per dag.
Kruidnagel
EenE.O. van Kruidnagelwordt in de aroma therapie hoofdzakelijk gebruikt om zijn krachtige antiseptische en pijnstillende eigenschappen.
bij tand- kies- of keelpijn; 1 druppel Kruidnagel op de pijnlijke tand/kies werkt verdovend.
5 tot 8 druppels E.O. oplossen in een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag inhaleren.
Verhit 2 eetlepels kruid in een halve liter koud water tot pruttelt. 10 minuten afgedekt trekken en hiermee zo vaak mogelijk gorgelen.
Of 3 dr. E.O. In een koffielepel melk mengen,en dit dan in een glas water mengen en gorgelen maar
Marjolein:
Mondspoeling, Keelaandoening:
Een halve liter kokend water over 2 eetlepels fijngehakt kruid 10 minuten afgedekt laten trekken. Opnieuw verwarmen. 3-4 maal per dag gedurende 5-10 minuten gorgelen.
Salie:
Idem, zie kruidnagel gorgelen en inhaleren
Nog enkele receptjes:
bij verkoudheid, griep, keelpijn: 5-8 druppels blauwgom eucalyptus in een schaaltje heet water doen en hiermee dagelijks dampen. bij keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep, ontstekingen aan de luchtwegen, tuberculose: 8 tot 10 druppels cajeputi aan een schaaltje heet water toevoegen en 2 tot 3 keer per dag inhaleren.
Naam: Nathalie E-mail adres: Titel: Acne Reactie: Hoi Ronny, Tijdens mijn zoektocht naar een ´wonder´middeltje(bestaat dat??) tegen acne kwam ik hier terecht.. Ik hoop dat je me kunt helpen. Ik ben een jonge vrouw van 26 en ik heb nog steeds last van jeugdpuisjtes (acne). Vooral op mijn kin, nek en schouderbladen. Ik heb jarenlang tetracycline (oraal antb.) geslikt en nu gebruik ik al ruim 2 jaar eryderm, maar nog steeds heb ik er last van. Ik zit niet helemaal onder, maar het is gewoon erg vervelend. Mijn acne verergert bij het gebruik van zuivel! Al zegt men dat dat niet kan, toch is het bij mij zo. Als ik bv. een glas melk zou drinken, zie ik dat de volgende dag al aan mijn huid. Ook in de dagen vóór mijn menstruatie heb ik er meer last van dan de rest van de maand. Ik hoop dat je me kunt helpen. Ik wil graag zonder medicijn mijn acne verminderen. Alvast bedankt !!
Patchouli gebruiken bij o.a. zwemmerseczeem, voetschimmel, impetigo, aambeien, spataderen, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, onzuivere vette huid, vet haar met roos, littekens, wonden, depressiviteit, cellulitis, kloven, open poriën, angst, nerveuze uitputting, frigiditeit, stress, rimpels,
De sterke typische geur hoort bij de flowerpower tijd en wordt door z'n fixerende werking nog steeds veel in parfums gebruikt..
Hieronder een toepassing van PATCHOULI:
bij onzuivere huid, eczeem, jeugdpuistjes, jeuk, kloofjes, wondjes en zweertjes; 15 tot 20 druppels Patchouli in een glas gekookt water en hiermee de huid 1 maal per dag deppen of afspoelen.
Roomse Kamille (Chamaemelum nobile):
Gebruik Roomse Kamille o.a. bij; allergieën, eczeem, psoriasis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, herpes, wondjes, zweertjes, slijmvorming in de neus, stijve spieren en gewrichten, weinig eetlust, hoofdpijn, migraine, huiduitslag, menstruatieklachten, depressies, slapeloosheid, nervositeit, steenpuisten, overgangsklachten, oogklachten, menstruatie pijnen, prikkelbaarheid, stress en spijsverteringsstoornissen.
Hier enige toepassingen van Roomse Kamille: bij jeukerige huiduitslag bij allergische problemen; meng 2 druppels Roomse Kamille en 4 druppels Helicryse met een eetlepel Calendula maceraat en wrijf daar de uitslag mee.
bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, psoriasis, herpes, jeuk, wondjes en zweertjes; 2 tot 3 druppels Roomse Kamille op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag de wondjes deppen.
Bij ontstoken, gevoelige huid, acne. 4 druppels Duizendblad, 7 druppels Kamille en 5 druppels Roos mengen met 40 ml Jojoba olie en 10 ml Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2 keer per dag insmeren.
Petitgrain:
Gebruik Petitgrain bij o.a. bij; onreine huid, vet haar, overmatige transpiratie, acne, rosacea, hartkloppingen, slapeloosheid, hartkrampen, hartbeklemming, angstgevoelens, depressiviteit en nervositeit.
Hier een paar toepassingen van Petitgrain: bij acne, rosacea;
4 druppelsHelicryse, 2 druppels Citroen, 2 druppel Lavendel, 2 druppels Petitgrain en 1 druppel Rozemarijn in 2 eetlepels St. Janskruid-olie mengen, met dit mengsel dagelijks licht masseren.
bij onzuivere, vette huid, acné; meng 8 druppels Petitgrain in een glas gekookt, afgekoeld water en dep hiermee iedere avond de gezichtshuid.
Hieronder enkele toepassingen van Geranium: bij lichte brandwonden, gordelroos, couperose, jeugdpuistjes, littekens; 2 druppels Geranium op een vochtig watje doen en 2 maal per dag deppen. bij littekens; meng 3-5 druppels Geranium in een eetlepel Tarwekiemolie en masseer hiermee het litteken. Doe dit minstens 1 maal per dag, het littekenweefsel wordt dan soepeler en daardoor minder zichtbaar.
Lavendel (Lavandula angustifolia):
Bij uitwendig gebruik is lavendel een effectief ontsmettingsmiddel bij snij- en schaafwonden en zweren. Wanneer de olie in onverdunde vorm bij brandwonden wordt aangebracht, stimuleert het de genezing van weefsels en reduceert het de vorming van littekens. Bovendien komen de pijnstillende eigenschappen hier ook goed van pas. In verdunde vorm is het een goede remedie tegen eczeem, acne en ontstoken spataders.
Kruiden:
Grote klis - (arctium lappa) Actief bestanddeel: inuline. Bekend omwille van zijn depuratieve (bloedreinigende) eigenschappen. De actieve stoffen hebben een antibacteriële en antiseptische werking op de huid. Dit verklaart de gunstige invloed bij alle huidproblemen (o.a.: acne, eczéma, psoriasis, jeugdpuistjes). Zorgt voor een reine, gezonde huid.
Voedingsmiddelen die de spijsvertering bevorderen zijn: appelen, bananen, citroen, olijven, ananas, wortel, spinazie, aardappelen, tofu, gember en wijn.
Herstel
Voor een goed herstel is voldoende slaap belangrijk. Lees hier meer over goed slapen.
Voedingsmiddelen die helpen bij een goede nachtrust zijn: appelen, papaja, tofu, gerst, kamille en honing.
Verder zijn de volgende producten goed voor een gezonde huid:
banaan, meloen, kersen, rode en zwarte dadels, broccoli, zilvervliesrijst.
Yin en Yang in balans
Yin is koude of koele energie. Verkoelend voedsel zoals aloë vera, honing, komkommer en munt zijn voorbeelden van yin voeding.
Yang is heet of verwarmende energie. Voeding als chili, rundvlees en kersen zijn voorbeelden van yang voeding.
Als Yin en Yang in balans zijn zullen je huid en haar in optimale conditie zijn.
Vette huid, Yang
Een persoon met een vette huid, en neiging tot puistjes en een opvliegend humeur zal waarschijnlijk een teveel aan Yang of een tekort aan Yin hebben.
Puistjes, steenpuisten en dergelijke, zijn te wijten aan giftige hitte. Roken en stress kunnen de situatie verergeren. Stress kan tegelijkertijd tot acne en een droge huid leiden.
Als je last hebt van een vette huid, zou je meer yin voeding kunnen gebruiken. Wortelen, komkommer, munt, honing, appelen, banaan zijn prima om yang te verminderen.
Gebruik ook verkoelende yin kruiden en ingrediënten in je huidverzorgingsproducten als lavende, munt, aloë vera, gerst, citroen en kamperfoelie zijn erg geschikt voor de vette huid.
Droge huid, yin
Als je een droge, uitgedroogde huid hebt met de neiging tot rimpels, aanleg tot aankomen, koude handen en voeten, grote kans dat je te veel yin en te weinig yang hebt.
In dat geval neem je yang voeding. Neem ook wat voedingmiddelen die goede oliën bevatten, zoals walnoten en avocado. Je huid heeft de olie nodig.
Eet avocado, papaja, sojabonen, honing, gember, koninginnegelei, ginseng en zonnebloempitten.
Een goede manier om je vlees te kruiden is met gember, sojasaus en knoflook.
Voor je uiterlijke huidverzorging gebruik je producten met honing, haver, ginseng en amandelen.
Gevoelige huid
Heb je een gevoelige huid is je dikke darm uit balans en is het nodig je lichaam te ontgiften.
Honing en kamperfoelie zij geschikt.
Uiterlijke verzorgingsproducten zijn melk, kamperfoelie, avocado en kaolin klei.
Voor een gezonde soepele huid? Neem je liever een bord met zalm en asperges en vergeet de vetarme maaltijden maar even. De volgende goede voedingsmiddelen kunnen je een stralend uiterlijk geven en acne, eczeem en rimpels verminderen of voorkomen.
Proteïnen
Eet voldoende proteïnen van de goede soort. Proteïne is noodzakelijk voor het herstellen van de cellen en houdt de veroudering in toom. Vis is hiervoor het aangewezen product, evenals eiwitten, kip- en kalkoenfilet.
Neem gerust wat vet
Wees niet bang om vet te gebruiken, het is zelfs belangrijk. Vetten en oliën zorgen voor antioxidanten. Vette vis bevat het omega-3 vetzuur. Dus gok op zalm, makreel en tonijn om mooi te blijven. Ook olijfolie doet je uiterlijk goed en verlaagt tegelijkertijd je slechte cholesterol.
Vermijd suiker en snel opneembare koolhydraten
Hieronder vallen aardappelen, pasta's en rijst. Deze koolhydraatrijke producten zorgen voor pieken in je bloedsuiker waarbij chemische veranderingen in je lichaam plaatsvinden, die leiden tot de vorming van de verouderende vrije radicalen die het collageen in de huid afbreken. Natuurlijk heeft je lichaam koolhydraten nodig, maar haal ze liever uit fruit en groenten. Deze zijn rijk aan anti-oxidanten.
Water Het kan niet vaak genoeg gezegd worden maar drink water, liefst een glas of acht per dag.
Dieet alleen niet genoeg?
Gebruik dan crèmes met anti-oxidanten. Deze crèmes voeden je huid met extra vitamines A, C en E en houdt de huid jong.
Zorg dat u voldoende drinkt en dus voldoende plast. Anderhalf tot twee liter vocht per dag is de aanbevolen hoeveelheid. Drink wat u lekker vindt, maar wees voorzichtig met alcohol
Voldoende drinken tijdens de chemotherapie komen krachtige medicamenten uw lichaam binnen. Die moeten er ook weer uit. Bovendien moeten ook alle dode kankercellen weggewerkt worden. Daar zorgen de nieren voor. In de nieren worden afvalstoffen uit uw lichaam gemengd met vocht tot urine. Die urine wordt afgevoerd naar uw blaas. Uw nieren en uw urinewegen worden tijdens de chemotherapie dus flink aan het werk gezet. Daarom is het nuttig om veel te drinken tijdens de chemotherapie.
Drink tenminste twee liter per dag. Bij voorkeur water, maar thee, vruchtensap of melk is ook prima. (Veel alcohol drinken tijdens de behandeling is af te raden).
Braken is soms onvermijdelijk. Let er op dat u niet teveel vocht verliest. Blijft u langer dan twee dagen (48 uur) braken, waarschuw dan uw arts.
Chemotherapie kan leiden tot diarree of juist verstopping. Blijf daarom voldoende drinken, eet vezelrijk en zorg zo mogelijk voor voldoende lichaamsbeweging. Bij ernstige problemen kunt u via de arts medicijnen krijgen tegen diarree of verstopping.
Chemotherapie kan uw huid kwetsbaar maken. Uw huid droogt snel uit en is gevoeliger voor zonlicht. Houd daar rekening mee.
Huidverzorging
Uw huid vernieuwt zich continu. Aan de buitenkant verliest u dag en nacht flinterdunne, vrijwel onzichtbare huidschilfertjes. Ondertussen groeit uw huid van binnenuit weer aan. Daardoor blijft uw huid soepel en gezond.
Chemotherapie kan dit evenwicht tijdelijk verstoren. Daardoor kan uw huid kwetsbaar worden. Sommige mensen krijgen pukkeltjes, duidelijk zichtbare bloedvaten of een droge, gevoelige huid. De huid kan ook bleek worden. Sommige cytostatica maken de huid gevoeliger voor zonlicht. Soms worden uw nagels een beetje brokkelig. Of er tekenen zich heel fijne, dunne witte lijntjes op uw nagels af, die ontstaan bij elke toediening van de cytostatica. Tijdens de chemotherapie is het belangrijk uw huid en nagels goed te verzorgen. U kunt best van de zon genieten, maar doe dit met mate. Gebruik een zonnecrème met een beschermingsfactor, hoger dan u gewend bent.
Was pukkeltjes zo nodig met ontsmettende zeep.
Verzorg uw nagels goed. Laat ze niet te lang groeien. Vijl uw nagels in één richting, zodat ze niet afbreken. Gebruik liever geen kunstnagels, om uw eigen nagels niet nog verder te beschadigen.
Zo'n twee tot drie weken na het begin van de behandeling kan uw haar gaan uitvallen. Er is weinig tegen te doen, behalve camoufleren. Bijvoorbeeld door een mooie pruik te dragen, een modieuze muts of een sportief petje. Na afloop van de behandeling groeit uw haar weer aan
Omgaan met haaruitval
Al het haar op uw lichaam groeit. Op het moment dat u cytostatica krijgt toegediend, kan die haargroei plotseling sterk verminderen. In de dagen daarna, als de medicamenten langzaam weer uit uw lichaam verdwijnen, beginnen uw haren weer normaal te groeien. Maar er is dan wel een zwakke plek ontstaan in elke haar. Daardoor breekt de haar gemakkelijk af. Soms is dat pijnlijk. Meestal begint deze haaruitval zo'n twee tot drie weken na de eerste toediening. Vaak gebeurt het in korte tijd, tijdens het kammen, tijdens het douchen of bij het aan- en uitkleden. Niet alleen het hoofdhaar valt uit, ook al uw andere lichaamshaar verdwijnt, zoals uw schaamhaar en het haar van uw wimpers en wenkbrauwen. Zolang de chemotherapie duurt, komt het haar meestal niet terug. Bij elke volgende toediening ontstaat er immers weer een nieuwe zwakke plek in het haar. Na de therapie begint uw haar weer te groeien, in het zelfde tempo als voorheen. Overigens hebben niet alle cytostatica hetzelfde effect op de haargroei. Sommige middelen veroorzaken zelfs helemaal geen haaruitval. Uw behandelend arts of oncologieverpleegkundige kan u hier meer over vertellen.
Veel mensen schrikken als hun haar begint uit te vallen. Vaak is de haaruitval het eerste zichtbare teken van de ziekte. U ziet er plotseling heel anders uit. In de spiegel, maar ook voor de buitenwereld. Er is niet veel te doen tegen haaruitval bij chemotherapie. Toch staat u niet machteloos tegenover het verlies van uw hoofdhaar.
U kunt haaruitval op verschillende manieren camoufleren. Bijvoorbeeld door:
het dragen van een pruik, die u al voor de behandeling kunt laten maken. Dat heeft als voordeel dat de pruikenmaker uw eigen haar ook als voorbeeld kan nemen. Ook mutsen en petten bewijzen goede diensten.
Uw haar valt meestal vrij plotseling uit, soms met plukken tegelijk. Veel mensen vinden het prettig om hun resterende haar dan direct helemaal af te scheren. Sommige mannen scheren hun hoofd al bij voorbaat helemaal kaal, als modieuze dracht
Welke Etherische olie voor welk probleem?
Bergamot: Vermindert en verzacht bij acne en eczeem. Blijf daarna wel uit de zon.
Kamille: Goed bij de behandeling van droge huid, eczeem en uitslag
Wierook: brengt de huid in balans, heeft een verjongende en zuiverende werking. Is dus in het bijzonder geschikt voor bij acne en een ouder wordende huid.
Geranium: Brengt de productie van talg in balans zowel voor de vette als droge huid.
HYSSOP:Antiseptisch, Helend. Werkt specifiek goed bij eczeem en blauwe plekken.
Lavendel: Staat bekend om genezende eigenschappen. Helpt bij zonnebrand, brandwonden, insectenbeten, puistjes en acne.
Oranjebloesem: Voor gebruik bij de normale tot gevoelige huid.
Palissander: Verzacht de droge huid
Sandelhout : Heeft ontstekingremmende en genezende eigenschappen. Te gebruiken bij droge huid, acne en eczeem.
Tea Tree: antiseptisch. Te gebruiken bij acne en roos.
Neutrale basis olie
Kies een neutrale of basisolie, om de etherische olie mee te verdunnen, die bij je huidstype past.
Voor ieder huidtype: Een mengsel van amandel-, zonnebloem- en kokosolie.
Abrikozenpitolie: Geschikt voor elk huidtype bevat vitamine A en bevordert de collageen productie.
Abrikozenpitolie wordt gewonnen door het persen van de pitten en bevat veel vitaminen en mineralen. Vanwege het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren, wordt de olie in voedende huidpreparaten gebruikt. Het is een uitstekende massage-olie, maar ook goed te gebruiken als baby-olie en voor de verzorging van een schrale huid en kloven. Abrikozenpitolie verstevigt het huidweefsel en is geschikt voor ieder huidtype, maar speciaal voor de droge, rijpere en gevoelige huid.
ALOË-VERA: De meest veelzijdige plant die voor cosmetica denkbaar is. Bevat geneeskrachtige verkoelende en vochtinbrengende stoffen. Werkt ontsmettend.
Bevat vele vitamines. De verse gel kan direct op de huid aangebracht worden of in cosmetica verwerkt worden. Geschikt voor elk huidtype.
Aloë-Vera zoals dat in cosmetica zit, wordt gewonnen uit de bladeren die een soort gel bevatten. Het is best wel bijzonder als je een blad doorsnijdt en er dan achterkomt dat er een doorzichtige gel inzit. Als je een blad doorsnijd kan je gelijk zien hoe dit blad zichzelf geneest. Binnen enkele dagen is dit doorgesneden (dus zwaar beschadigde) blad mooi dicht gegroeid.
Hoe dichter bij de schil, des te hoger de kwaliteit van de Gel. De bladresten worden ook gebruikt, maar bezitten weinig werkzame stoffen en lijken alleen bedoeld om goedkope cosmetica het predikaat 'bevat Aloë-Vera" te geven. Ook in de Aloë-Vera zijn er vele rassen. Voor cosmetische doeleinden wordt de Aloë Barbadendis Miller veel gebruikt. Vooral in de Verenigde Staten worden deze veel gekweekt.
Amandelolie: Geschikt voor de droge huid. Het verzacht jeuk en ontstekingen.De olie die uit de Amandel wordt gewonnen is zeer geschikt als basisolie voor de droge, ruwe en gevoelige huid. Maar amandel kan ook gebruikt worden als puur werkstof die de huid soepel maakt
Recept amandelmasker
Mijn Nonkel maakte zelf de cosmetica. Die cosmetica had als belangrijkste werkstof een uitgebalanceerde combinatie van kruiden en ander natuurlijke stoffen. Als kind hielp ik "mijn nonkel" altijd. Hij liet mij zijn recepten boek na. Een van de meest succesvolle producten die maakte was zijn Amandelmasker. Dit masker wordt al heel lang niet meer gemaakt dus het recept mag openbaar gemaakt worden.
Het recept
Er moet een zogenaamde maceraat gemaakt worden. Hiervoor neem je 15 ml amandelolie, 10ml sojaolie en 10 ml avocado-oil (deze oliën zijn bijvoorbeeld bij winkels als Erica Kruiden gewoon te koop) Je doet dan 2 theelepels goudsbloem in een smalle pot. Meng dan de oliën en doe dat over deze goudsbloem. Zorg dat alle goudsbloem helemaal met de olie bedekt is. Die pot zet je, goed afgesloten dan 3 weken weg op een donkere plek (zodat de goudsbloem goed kan intrekken). Na die drie weken doe je dit maceraat in via een (koffie)filter in een schaal en roer je er 2 theelepels amandelpers (dit kun je vaak bij een bakker of supermarkt kopen) doorheen en dan flink doorroeren tot dat het geheel een crèmeachtige geheel is.
Let op! Dit is puur natuur en bevat geen conserveringsmiddelen. Dit crèmemasker is in de koelkast bewaard ongeveer 3 maanden houdbaar. Wil je het langer bewaren dan kan je er een fijn gemalen vitamine C pil doormengen.
(Dit recept heb ik zo aangepast dat deze in een keuken te bereiden is. Werk wel met schone spullen. Hoe schoner u werkt des te langer blijft de crème houdbaar).
De werking Dit amandelmasker maakt de huid zeer glad, soepel en verzacht en verminderd rimpels. Zonodig voor gebruik nog mengen/schudden en dan zeer ZUINIG opbrengen. 15 minuten laten inwerken en dan met lauwwarm water afspoelen.
ARNICA:Wordt uit natuurlijke soja gewonnen. Versterkt de bloedcirculatie is zeer ge schikt voor de bleke slecht doorbloede huid.
AVOCADO:Bevat vitamine A,B,E. maakt de huid gladder. Wordt zeer goed door de huid verdragen en wordt daarom veelal gebruikt als basisolie en vervangt de chemische en/of minerale oliën. Avocado-olie wordt snel opgenomen door de huid.
CALENDULA (GOUDSBLOEM);Werkt ontstekingsremmend. Ideaal om een geïrriteerde huid te kalmeren. Goed te combineren met kamille en Melisse.
Druivenpitolie: Geschikt voor de vette en gecombineerde huid. Een lichte olie met proteïne en antioxidanten die ouder worden van de huid afremt.
De Wijnstok, Vitis vinera, is misschien wel de oudste gecultiveerde plant en zijn geschiedenis gaat terug tot in het Bronzen Tijdperk. Druivenpitolie wordt geperst uit de pitten van de vruchten(druiven) van deze Wijnstok en is een bijproduct van de wijnproductie. De geperste olie wordt daarna geraffineerd om verontreinigingen te verwijderen. De olie, oleum vitis vinifera, is een waardevolle bron van meervoudig onverzadigde vetzuren, die door de huid worden gebruikt om belangrijke stoffen, vaak met een hormoonachtig karakter, aan te maken. Druivenpitolie heeft een hoog gehalte aan pycnogenol, een stof die beschermt tegen vrije radicalen en tere haarvaatjes versterkt. Het is een uitstekende verzorgende en beschermende olie, die goed door de huid wordt opgenomen. Het stimuleren van de doorbloeding maakt het tot een uitstekende toevoeging aan massage-olie
Druivenpitolie behoort tot de drogende oliën en wordt snel door de huid opgenomen zonder kleverige resten achter te laten. Het maakt de huid soepel en vitaal. Door het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren is de olie bijzonder geschikt voor de verzorging van huidproblemen. De olie kan door mengen met Jojoba olie (1:1) gestabiliseerd worden, waardoor de houdbaarheid beduidend langer wordt. Gebruik Druivenpitolie puur of in mengsels o.a. bij; eczeem, psoriasis, geïrriteerde huid, couperose, neurodermatitis, allergische huidreacties, luieruitslag, verzorging van de vette, acne huid, onreine huid, gemengde huid.
Jojoba olie: Geschikt voor ieder huidtype, vooral voor ontstoken of geïrriteerde huid
Wasachtige stof die goed als basis stof te gebruiken is bij een vette en vocht arme huid. Reguleert vocht en vertraagt de talg productie. Kan goed rondom de ogen gebruikt worden.
PATCHOULI:Helpt tegen acne/jeugdpuistjes, onzuivere vette huid, cellulitis en kloven. De sterke typische geur hoort bij de flowerpower tijd en wordt door z'n fixerende werking nog steeds veel in parfums gebruikt..
Perzikpitolie: Geschikt voor de droge en door de zon verouderde huid. Beval veel vitamine A en kan helpen bij behandeling van zwangerschapsstriemen.
SASSAFRAS:Bevorderd de transpiratie, wat bij bijvoorbeeld een onzuivere huid zeer nuttig is. Hierdoor wordt de huid op een natuurlijke wijze gereinigd
Kostbaar en uitstekkend kruid in cosmetica. Reguleert, is samentrekkend, rustgevend en antiseptisch. Zeer geschikt voor de gevoelige, nerveuze (naar allergie neigende) huid. Verdunt (3%) ook rond de ogen te gebruiken.
Het lijkt misschien een stomme vraag, maar weet jij of er een thee bestaat voor volgend probleem Steeds het gevoel hebben van een kriebel in de keel en hierdoor veelvuldig lopen kuchen. Af en toe slijmvorming. Kuchen lijkt op den duur een tik te worden
groetjes maria
Vlierbessensiroop: Pluk geen groene bessen. Ook de enkele groentjes tussen de rijpe soortgenoten moeten eruit. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je last krijgt van buikkrampen en diarree. Was de bessen en doe ze in een kookpot. Laat ze even opkoken, doe ze door een neteldoel en vang het sap op. Neem nu 1 liter sap, doe er 1/2 kg kandij- of andere suiker bij en laat aan de kook komen terwijl je roert. Als de eerste kookbubbels verschijnen, neem je de pot van het vuur. Schuim het vliersap af. Doe de siroop in gespoelde glazen potjes, boordevol. Je kan in elk potje een takje tijm of rozemarijn doen. Deze kruiden werken ook bacteriedodend. Voor je het hete sap in de potjes doet, kan je best de bokaaltjes op een vochtige doek zetten. Dan kunnen ze niet springen. Draai het schroefdeksel erop. Zet ze omgekeerd weg. Zo kan je de vlierbessen-siroop meer dan een jaar bewaren. Eens het potje open bewaar je het best in de koelkast. Het blijft dan nog twee tot drie weken goed. Elke dag een soeplepel helpt preventief. Mocht je toch links of rechts een kriebel in je keel voelen neem dan 's morgens, 's middags en 's avonds een soeplepel van deze siroop of jam. Je kan deze siroop ook in je gerechten verwerken. Bijvoorbeeld in saus of bij rode kool. Je kool kleurt mooi op een natuurlijke manier en krijgt een lekker gezond smaakje.
Kamille thee:
Kamille thee wordt gebruikt ter bevordering van de spijsvertering en bij kriebel in de keel. De aangename geurende thee werkt uiterst rustgevend en slaapverwekkend. Deze thee is uitermate geschikt voor dampbaden, wanneer u verkouden bent en/of voorhoofdsholte ontsteking heeft. Kamille thee wordt ook als gorgeldrankje gebruikt tegen kiespijn, het heeft een ontsmettende en pijnstillende werking. Deze thee wordt tot slot ook gebruikt bij ontstekingen van het maagslijmvlies.
Nog enkele tips;
Grog; Bij de eerste griepsymptomen rent u naar de kruidenier. Voordat u bijtijds in bed stapt, neemt u een glas grog.
Benodigdheden: Kokend water; Honing of rietsuiker; Citroen; Eventueel wat kruiden
Bereiding: Kook het water. Pers ondertussen een citroen uit en giet het sap in een groot glas. Mix er eenzelfde hoeveelheid cognac doorheen en maak de smaak aangenaam met honing. Dat verzacht bovendien de keel. Giet daar bovenop het kokende water tot het glas vol is. Goed roeren. Drink het op als het nog heet is. Daarna meteen gaan slapen.
Stomen; Bij een volle neus en dichtslibbende holten is stomen de enige oplossing. Maakt u de holten niet leeg, dan loopt u kans op een ontsteking. U kunt er speciale preparaten en apparaten voor kopen, maar dat is helemaal niet nodig. U heeft nodig:
Een grote hoge bak
Een handdoek
Een zakje kamillethee
Kokend water
Bereiding: Gooi het water in de teil, hang het zakje kamillethee erin. Hang met uw gezicht net boven het water en snuif de dampen van het theewater goed in. Over uw hoofd draagt u een handdoek die tevens de kom bedekt. Zijn de klachten erger, gooi er dan speciale stoomdruppels bij in. Bijvoorbeeld Po-Ho-olie van dr. Vogel.
Verstopte neus Een verstopte neus ontstaat door gezwollen slijmvliezen. U komt stomen, maar ook neusdruppels gebruiken. Die laten de slijmvliezen in uw neus slinken zodat u weer beter kunt ademen. De werking begint in een paar minuten en kan acht uur duren. Gebruik de neusdruppels niet langer dan vijf dagen achter elkaar, dan werkt het namelijk contraproductief.
Keelpijn; Keelpijn geeft een rauw, droog en rasperig gevoel in de keel. Deze klachten kunt u verzachten door veel te drinken, maar ook door:
Gorgelen Bij beginnende keelpijn kunt u gorgelen met kamillethee. Kamille werkt ontstekingremmend en verzachtend op uw keel. Daardoor hoest u minder en belast u de keel minder.
Gorgelen met een zelfgemaakte zoutoplossing kan ook. Los een theelepel zout op in 250 milliliter water. Gorgel met ongeveer twintig milliliter van die oplossing.
Snoepjes De keelpastilles als Strepsils genezen uw keelpijn niet, maar kunnen wel tijdelijk verlichting bieden. Dropjes (suikervrij) hebben hetzelfde effect. !
Waterijsjes Neem een waterijsje: dat verkoelt een brandend gevoel. Koude limonade, bij voorkeur water, heeft nagenoeg hetzelfde effect.
Hoesten: Hoestaanvallen zijn niet alleen ergerlijk voor u, ook voor uw zakenpartner is het niet om aan te horen en te zien. Het gesprek loopt dood en de partner neemt een veiliger afstand in acht. Wat doet u eraan?
Kriebelhoest-siroop Kriebelhoest kunt u bezweren met thijm. Dat kunt u in zakjes bij de supermarkt kopen of indien aanwezig uit uw tuin plukken. Thijm lost slijm op en ontkrampt bij hoest. Los vijf gram thijm op per halve liter kokend water. Laat de oplossing minstens een kwartier trekken. Vul een glas met deze thijm thee en voeg er zoveel honing bij totdat de vloeistof stroperig wordt.
Honing Als u hiervoor geen tijd heeft, neem dan een flinke lepel honing. Het smeert u keel even lekker door.
Slikken Hoest stimuleert hoest. Onthoud dat. Als u een kriebel voelt opkomen, slik dan een paar keer en hoest niet meteen. Daarmee zou u uw keel nog rauwer en pijnlijker maken. Neem liever nog een glas water of kamillethee.
Anijs (Pimpinella anisum):
De kramopheffende werking helpt ook bij bronchitis, kinkhoest, kriebel in de keel, kriebelhoest. Slijmuitdrijvend, heeft antibiotische kwaliteiten. Verzacht een zere keel.
Hysop (Hyssopus officinalis):
gebruiken bij;angina, verkoudheid (de thee indruppelen in de neus en/of stomen), astma, bronchitis, slijmvorming, keelontsteking (gorgelen met de thee), oververmoeidheid, stress, depressie, wormen, aarsmaden.
Dagdosering
Inwendig: 5-10 gr. met 1 kopje kokend water overgieten, 2 à 3 kopjes per dag.
Gorgelen: 7 à 10 laten trekken en meerdere malen gorgelen per dag.
Heemst {Echte} (Althaea officinalis):
Een buitengewoon goed middel bij alle klachten van de keel, luchtwegen, hoest, kriebelhoest, bronchitis, astma, longontsteking. Stilt de hoestprikkel, een zeer goed middel bij kinderen met deze klachten, beter in zijn werking dan Kaasjeskruid. Voor klachten aan de luchtwegen gebruikt men hoofdzakelijk het blad.
Kruiden Remedie om de zin in seks bij een vrouw aan wakkeren
zin in seks bij een vrouw aan wakkeren
Wat zijn opwindingsstoornissen bij vrouwen?
Vrouwen die problemen hebben met seksueel opgewonden raken of blijven, kunnen last hebben van een opwindingsstoornis. De geslachtsdelen zwellen dan te weinig en de vagina wordt niet vochtig genoeg. Ook andere lichaamsveranderingen die normaal zijn tijdens de opwindingsfase zijn minder aanwezig, zoals versnelling van de hartslag, warm worden, versnelling van de ademhaling, spanning in de spieren en zweten. Bovendien hebben vrouwen geen opgewonden gevoel. Opwindingsstoornissen bij vrouwen zijn vergelijkbaar met erectiestoornissen bij mannen. Men schat dat 11 tot 48% van de vrouwen een opwindingsstoornis heeft.
Er zijn veel mogelijke oorzaken van opwindingsstoornissen bij vrouwen, zowel lichamelijke als psychologische. Psychologische oorzaken komen het meest voor. Zo kan het probleem te maken hebben met de seksuele gewoontes van partners. Seks verloopt dikwijls niet volgens de (ideale) wensen van de vrouw. Ze krijgt niet de gelegenheid om opgewonden te raken omdat de partner te snel klaarkomt, of er is bijvoorbeeld te weinig intimiteit tijdens het vrijen. Veel vrouwen worden niet opgewonden van vaginale stimulatie, maar willen vooral prikkeling van de clitoris. Als de vagina niet vochtig genoeg is kan geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn, waardoor de vrouw nog minder opgewonden raakt. Ook relationele problemen kunnen meespelen, zoals twijfels over de relatie, communicatieproblemen, gebrek aan vertrouwen en machtsconflicten. De cultuur en opvoeding spelen vaak een rol: sommige vrouwen zijn bijvoorbeeld opgegroeid met het idee dat seks raar en zondig is en voelen zich schuldig als zij plezier beleven aan seks. Verder kunnen mishandeling, verkrachting, incest en seksuele intimidatie problemen geven op het gebied van seks. Lichamelijke oorzaken van een opwindingsstoornis zijn bijvoorbeeld een gebrek aan oestrogenen. Dit zijn hormonen die een grote rol spelen bij het vochtig worden van de vagina. Ook andere ziekten waarbij de hormoonhuishouding is verstoord, neurologische ziekten, chronische lever- en nieraandoeningen en kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen kunnen opwindingsstoornissen geven. Tot slot hebben sommige medicijnen tegen angst, depressie of hoge bloeddruk een negatieve invloed op de opwinding.
Enkele kruiden die op een of ander manier seksueel stimulerend werken;
Gingko Biloba : - Heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop - Beschermt tegen ouderdomsverschijnselen - Helpt bij concentratiestoornissen - Goed voor het geheugen - Voor een goede gemoedstoestand
Ginkgo Biloba geeft meer zin in seks en minder problemen met het bereiken van een orgasme. Ook mensen die antidepressiva nemen, die vaak seksuele problemen hebben, zouden er baat bij hebben.
Colanoot (ColaAcuminata):
Stimuleert het centrale zenuwstelsel, verhoogt de prestatie en het gevoel van geestelijk welbevinden.
Ginsengwortel PanaxGinseng:
Wortel; Bevordert lichamelijke en geestelijke prestaties, reguleert de hersenfunctie en de bloeddruk, verhoogt de weerstand
Seksuele lust, Opwekkers : Gebruikte Kruiden;
Damiana, Ginseng, Saw Palmetto, Gotu Kola
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis):
verhoogt de doorbloeding in het onderlichaam. Het bevordert de Seksuele opwinding en menstruatie. Het is af te raden dit kruid tijdens zwangerschap en de periode van de borstvoeding therapeutisch te gebruiken.
Etherische oliën die op een of andere manier seksueel stimulerend werken
Kardemom: Krachtgevend, verwarmend, afrodiserend. Kardemom is van oudsher bekend als geneeskrachtig kruid in de ayurvedische
Kardemom geeft geestelijke kracht. Men voelt zich omarmt door een rustige warmte. Het brengt je naar je centrum en geeft een heerlijke zekerheid van je eigen zijn. In die zin kan kardemom ook erotiserend werken.
Mimosa;
Stemmingverheffend, omhullend en liefkozend. Mimosa is een echte geur om verliefd op te worden. Ze heeft een verheerlijkend effect op de stemming. Ze verzorgt liefhebbend. Je voelt je mooi, van binnen en van buiten.
Mimosa is een echte geur om jezelf mee te verwennen, in een verzorgende gezichtsolie of lichaamsolie.
Patchouli:
Aardend, verwarmend, erotiserend. Patchouli is een warme, krachtige olie, die snel overheerst. Hij is zeer erotiserend en aardend. Verwarmend voor het onderlichaam.
Ik ben een gehuwde man van 40, mijn vrouw is 41. Reeds enkele jaren heeft mijn vrouw minder en minder zin in sex. Dit verergert met de jaren. Gemiddeld hebben we maar om de 3 a 4 maanden sex. Als er toch eens "sex" is dan kan zij daar wel ten volle van genieten. Er zijn geen medische, familiale of andere problemen. Ze heeft gewoon minder zin. We hebben daar al uren en uren over gepraat. Dit is het enige struikelblok in onze relatie, ze is zich daar goed van bewust en probeerde daarom al enkele dingen zoals vitaminekuur, ginseng en zo verder. Bestaan er geen kruiden en of andere middelen om de zin in sex bij een vrouw aan te wakkeren ?
Wat is de oorzaak van Luie darmen, verstopping of obstipatie?
Verstopping is meestal het gevolg van voeding- en leefgewoonten, zoals:
te weinig drinken; Voor een goede stoelgang moet u minstens Anderhalve liter vocht per dag drinken.
te weinig eten;
een vezelarme voeding;
te weinig beweging. Een zittend beroep, bedlegerigheid en sommige handicaps geven een verhoogde kans op verstopping omdat het lichaam dan niet genoeg beweging krijgt;
een verandering in het normale leefpatroon, bijvoorbeeld door reizen.
Verstopping komt ook voor bij verschillende ziekten of is het gevolg van medicijngebruik, zoals pijnstillers, slaapmiddelen en langdurig gebruik van laxeermiddelen. Ook tijdens een zwangerschap komt verstopping vaak voor.
Verstopping is bijna altijd tijdelijk. Chronische verstopping noemt men een luie darm.
Behandeling van verstopping
Meestal hoeft verstopping niet behandeld te worden door een arts. U kunt zelf de volgende maatregelen treffen:
drink voldoende, ten minste anderhalve liter vocht per dag;
Liefst water en koffie wordt niet meegerekend.
eet regelmatig. Sla het ontbijt bijvoorbeeld niet over;
zorg voor voldoende beweging;
houdt de ontlasting niet op, en probeer ook hard persen te vermijden.
Wanneer eigen maatregelen tegen verstopping niet goed helpen, worden soms medicijnen voorgeschreven om de verstopping te verhelpen. Dit zijn bijvoorbeeld middelen met dezelfde werking als voedingsvezels (bulkvormers), die vocht vasthouden in de darmen waardoor de ontlasting zachter wordt en meer volume krijgt.
Laxeermiddelen die de darmwand prikkelen worden afgeraden omdat ze beschadigingen aan de darmwand kunnen veroorzaken. Er kan dan een luie darm ontstaan. Door gewenning hebt u ook steeds meer van deze middelen nodig voor hetzelfde effect. Dit geldt ook voor laxeerkruiden en laxeerthee.
Bij sommige mensen wordt de ontlasting verwijderd met een klysma, waarbij laxeermiddelen via de anus in de dikke darm worden gebracht.
In de volgende gevallen is het verstandig om naar de huisarts te gaan:
bij veranderingen in de stoelgang zonder aanwijsbare verklaring;
bij plotselinge verstopping op latere leeftijd;
als u ook andere klachten hebt, bijvoorbeeld pijn, verminderde eetlust, vermagering of koorts;
Verstopping kan allerlei oorzaken hebben: een verkeerde of eenzijdige voeding, bepaalde darmziekten, spanningen of te weinig lichaamsbeweging. Ook sommige geneesmiddelen kunnen verstopping veroorzaken. Bij verblijf in het buitenland eet u anders dan thuis. Ook kan uw ontlasting minder vaak komen dan gewoonlijk. Verstopping kan ontstaan door te lang ophouden van de ontlasting;
bijvoorbeeld als u geen tijd neemt om naar de toilet te gaan of bij een pijnlijke stoelgang - door aambeien of door een scheurtje in de anus. Het gevolg van te lang ophouden is: uw darmen gaan de aandrang negeren. De ontlasting droogt dan in en wordt hard. Als u vervolgens gaat persen om de harde ontlasting kwijt te raken, kan dat juist aambeien of een scheurtje in de anus veroorzaken.
Hoe voorkom ik verstopping?
Voor een goede ontlasting moeten de dagelijkse maaltijden voldoende onverteerbare stoffen bevatten. Onverteerbare stoffen zijn de vezels in groenten en fruit en zemelen in bruin brood. Ze houden water vast in de darm en maken de darminhoud groter. Het is daarom ook belangrijk dat u voldoende drinkt. De darm wordt op deze wijze voldoende gevuld en geprikkeld en "werkt" daardoor beter. Bij verstopping moet u dus eerst uw voedingsgewoonten eens bekijken. Tot de goede gewoonten behoren het eten van bruin brood, zilvervliesrijst en verse groenten en fruit.
Hoe verhelp ik verstopping zonder geneesmiddelen?
Als ondanks gebruik van goed samengestelde maaltijden toch verstopping optreedt, kunt u nog wat extra voedingsvezels toevoegen zoals zemelen in pap of yoghurt. Ook kunt u (gedroogde) pruimen eten.
Wat kan ik het beste doen als ik ondanks een vezelrijke voeding toch last van harde ontlasting heb?
Hebt u ondanks een vezelrijke voeding vaak last van harde ontlasting of verstopping, dan kunt u psylliumvezels, sterculiagom of gezuiverde zemelen gebruiken. Deze middelen zwellen op in de darm, wat voor meer ontlasting zorgt. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij deze middelen veel te drinken. 1_ tot 2 liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.
DARMFLORA, verbetering:
Eet regelmatig bio yoghurt, bijvoorbeeld:
COLON CLEAN: Dit is een product op basis van psylliumvezels (vlozaad). Ze kunnen 25 maal hun eigen gewicht aan vocht opnemen. Het product bevat tevens lactobacillus-acidophilus-bacteriën, die voor een goede darmflora zorgdragen. Colon Clean heeft een reinigend effect op het lichaam, reguleert de darmwerking en bevordert de stoelgang. Toepassingen (zo nodig in overleg met arts) kunnen zijn: Na een antibioticakuur Onregelmatige stoelgang Chronische darmklachten Tijdens afslankkuur Tijdens vastenkuur Werkt tevens cholesterol verlagend Volwaardige voeding. Gedurende 3 weken 2 x daags 's morgens nuchter en 's avonds een glas (lauw)bronwater met ; drie theelepels groene kleipoeder drinken. Behalve darmflora bevorderend werkt het reinigend. Het gebruik van lijnzaad is darmflora herstellend, Karwei (Carum Carvi) o.a. krampstillend en darmflora verbeterend. Denk ook aan kamille, venkel e.d.
waterdrieblad (Menyanthes trifoliata):
Thee; Voeg 1 theelepel gedroogde of verse blaadjes bij een kop koud water en breng aan de kook. 5-10 minuten laten staan 15-30 minuten voor maaltijd.
Geneeskracht : Stimuleert de darmfunctie,
Chaulmoogra-boom (Hydnocarpus Kurzi):
Thee; Middel tegen lepra, werkt sterk stimulerend op maag- en darmkanaal, middel tegen wormen.
Lelietje van Dalen (Convallaria majalis):
Thee;Blad, Bloem, Kruid ; Stimuleert de hartspier, urinedrijvend, sterkt de maag en prikkelt darmkanaal.
Acacia (Robinia pseudoacacia):
Te gebruiken bij;
verstoppingen
Bereiding;
Een aftreksel bereiden van 10 g gedroogde bloemen op 100 ml kokend water. Laten afkoelen en zeven.
Dagdosering;
Vier glaasjes per dag drinken.
Cascara (Rhamnus purshiani cortex):
Te gebruiken bij;
Verstopping, luie darmen.
Historisch of traditioneel gebruik
De indianen in Noord Californie introduceerden de boom, ook wel 'Heilige Bast' genaamd, aan de Spaanse bezetters in de 16e eeuw. Aangezien het een veel milder laxeermiddel was als de toenmalig gebruikte laxativa, werd het in Europa al snel populair. Cascara maakt deel uit van de U.S. Pharmacopoeia sinds 1890.
Actieve delen
Cascara bast bevat zeer veel hydroxyanthraquinone glycosiden welke cascarosiden worden genoemd. Resinen, tanninen en vetten maken de bulk van de bastingrediënten. Cascarosiden hebben een contactwerking, die de darmen aanzet tot verhoogde spiersamentrekking (peristalsis), die de darmen doet werken.
Dagdosering
Alleen de gedroogde vorm van Cascara moet worden gebruikt. Twee capsules tweemaal daags is de aanbevolen dosering. Als tinctuur wordt normaal 1 tot 5 ml. per dag genomen. Daarbij moet zeker een liter water per dag extra gedronken worden. Cascara moet niet langer dan 8 tot 10 dagen aaneen ingenomen worden.
Senna (Cassia senna, Cassia angustifolia):
Te gebruiken bij
Constipatie, stimuleert de darmactiviteit
Historisch of traditioneel gebruik
Senna werd in Noord Afrika en Zuid West Azië al eeuwenlang als laxans gebruikt. Men zag het daar ook als 'reinigend' kruid. Zo nu en dan werden de bladeren tot pasta gemaakt en gebruikt voor huidaandoeningen, zoals acne en ringworm.
Actieve delen
Senna bevat anthraquinone glycosiden bekend als sennosiden. Deze moleculen worden door normale bacteriën in de darm omgezet in rhein-anthrone, hetgeen op zijn beurt twee effecten heeft: ten eerste stimuleert het de darmactiviteit en dus de peristaltische beweging van de darm, ten tweede stimuleert het de afscheiding van vloeistoffen door de darm.
Dagdosering
Veruit het meest gebruikt wordt een extract in capsules of tabletten met 10 tot 60 mg sennosiden per dag. Dit mag men maximaal 10 dagen volhouden, langer wordt ten zeerste afgeraden. Indien constipatie niet binnen 7 dagen over is dient men een arts te raadplegen. Een combinatie met muntthee kan darmkrampen verminderen. Een halve dosering kan gebruikt worden bij kinderen vanaf 6 jaar.
Venkel (Foeniculum vulgare)
Te gebruiken bij
bloedarmoede
te weinig moedermelk
borstontsteking
opgeblazenheid
darmkoliek
darmkramp
impotentie
hik (lepelsgewijs innemen van de thee)
braken
tranende ogen (de ogen uitspoelen met de lauw-koude thee)
vermoeide ogen (lauw-koude thee als oogkompressen)
spasme
spijsverteringsstoornissen
hoest
overgewicht
stoelgangproblemen
Geschiedenis en volksverhalen:
In vroeger tijden kauwden arme gelovigen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. Dit voorkwam het storende geknor van hun lege maag tijdens de preek. De oude Grieken gebruikte het om af te vallen. De wortelknol wordt als groente gegeten.
Dagdosering
1 Theelepel geplet venkelzaad met een kopje melk of water, 5 tot 10 minuten laten koken. 3 Maal daags een kopje.
Een zeer groot constitutiekruid, werkt op het hele lichaam, op alle organen als reiniger en versterker. Ook bij osteoporose. Goed kruid bij een afvalpoging. Verder bij hooikoorts door de aanwezige histamine. Helpt door het hoge gehalte aan mineralen ook goed bij spierkrampen. Verder bij elke kwaal die gebaat heeft bij een toevoeging van mineralen. Zeer goede voorjaarsreiniger.
Bloed;
Reinigend en stimulerend, opbouwend bij bloedarmoede, betere doorbloeding van de gewrichten, bij het opruimen van gifstoffen in het bloed. Ook goed bij inwendige bloedingen en aambeien. Verder bij hypertensie. Ook bij neusbloedingen, dan de verdunde Ø (moedertinctuur) .
Huid en haar;
Mensen die snel huiduitslag krijgen door een allergische reactie op voedsel, bij allerlei andere huidaandoeningen, zoals natte en droge eczeem, en ondersteunend bij psoriasis. Verder bij zweren en brandwonden, netelroos en acne. Een goed ingrediënt in antiroos-shampoos.
Spijsvertering;
Stimuleert de darmen en de pancreas. Ook bij diarree met veel slijmvorming.
Urinewegen
Een specifiek middel voor een goedaardig vergrote prostaat. Stimuleert ook de nieren. Ook bij blaasontsteking.
De slaap kan door nog veel meer andere zaken verstoord raken. Voorbeelden zijn: Stress, ruzie, overspannenheid, rouw, angst, depressie of een andere psychiatrische aandoening; Snurken, lawaai, warmte, kou, knellende kleding; Activiteiten vlak voor het slapen gaan zoals: achter een computer werken, lezen, een spannende film kijken, een zware inspanning; Lichamelijke ongemakken als pijn, misselijkheid, duizeligheid, dorst, trek in eten; Opwekkende stoffen zoals alcohol, cafeïne, nicotine. De behandeling: Het ligt voor de hand dat een eventuele aandoening die het slechte slapen veroorzaakt zal moeten worden behandeld. Vooral mensen die depressief zijn melden zich vaak bij hun huisarts omdat zij slecht slapen. Het over het hoofd zien van de depressie bij slaapstoornissen is voor huisartsen een bekende valkuil. Soms is pijnstilling nodig of iets tegen misselijkheid of jeuk als dit de slechte slaap veroorzaakt. Slaaptabletten zijn alleen zinvol wanneer ze kort worden gebruikt. Bij gebruik van deze middelen langer dan enkele weken treedt gewenning en verslaving op. Aanbevelingen voor een gezonde slaap: Leef regelmatig, slaap regelmatig. Ga zoveel mogelijk s avonds op hetzelfde tijdstip slapen. Ga niet uitslapen ook al heb je een korte nacht achter de rug. Slaap ook niet overdag; Stop anderhalf uur voor het slapen met activiteiten die geestelijk of lichamelijk inspannend zijn (computer, spannende film, vergaderen, sport, lezen); Zorg overdag voor voldoende beweging: ten minste een half uur. Sporters slapen beter; Wees voorzichtig met koffie, thee(lipton enz.), cola en alcohol s avonds. Rook ook s avonds niet; - Zorg voor rust en ontspanning. Probeer geen conflicten mee naar bed te nemen. - Zorg voor een aangename, rustgevende slaapruimte, een goed bed, matras en losse slaapkleding.
- ga alleen naar bed om te slapen lees niet in bed, kijk geen televisie in bed en eet niet in bed - sta op en ga de kamer uit wanneer u niet kunt slapen en herhaal dit (zo nodig de hele nacht) totdat de reflex naar bed gaan/inslapen ontstaat - vermijd elke vorm van siësta overdag Bovenstaande maatregelen vragen enig geduld aangezien het juiste ritme zich pas na dagen of weken instelt. Indien u van plan bent toch nog iets te gebruiken om van een goede nachtrust te genieten dan zijn er enkele kruiden en homeopathische middelen die u bij verschillende apotheken kunt kopen. - Chamomille thee is vaak heel goed omdat chamomille een ontspannend en rustgevend effect heeft. - Avena Sativa Complex: een combinatie van verschillende kruiden die rustgevend werken. - Passiflora complex: een combinatie van kruiden die ook geschikt zijn bij slaapstoornissen. - Dormeasan: een produkt van A.Vogel, de bekende kruidendokter, bestaande uit een samenstelling van kruiden die u een goede nachtrust op natuurlijke basis garanderen. - Nux Vomica is meer geschikt voor de drukke zakenman die geen rust kan vinden. -Dormiplant is een product van VSM en bevat enkele kruiden die een goede nachtrust verzekeren. Er zijn nogal wat huis-tuin-en-keuken middeltjes die men vaak toepast b.v. een glas warme melk, variërend van met toevoeging van kaneel, anijs
Bovenstaande is af te raden indien men van melk slijm krijgt.
Vele oorzaken: - Slapeloosheid is geen 'ziekte' op zich, maar is, net zoals bijvoorbeeld koorts, eerder een symptoom dat er iets anders aan de hand is. Sommige ziekten, zoals bijvoorbeeld diabetes, astma of andere ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen, reuma, enz., kunnen gepaard gaan met slapeloosheid. Soms kan slapeloosheid ook wijzen op een psychiatrisch probleem, zoals bijvoorbeeld een depressie. In al die gevallen heeft het uiteraard weinig zin om het slaapprobleem op zich aan te pakken, maar moet de onderliggende oorzaak worden behandeld. - Een andere mogelijke oorzaak van slapeloosheid is het zogeheten 'restless leg'-syndroom: nauwelijks in bed wordt men geplaagd door een onaangenaam, prikkelend gevoel in de benen waardoor men niet stil kan blijven liggen. Tot 5% van de bevolking zou hieraan leiden. Het komt iets meer voor bij ouderen en tijdens de zwangerschap. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar er bestaan geneesmiddelen waarmee men dit syndroom goed onder controle kan houden. - Ook sommige geneesmiddelen (zoals bepaalde antidepressiva, geneesmiddelen tegen hooikoorts, tegen hoge bloeddruk, enz.), opwekkende dranken zoals koffie en cola, en alcohol kunnen slaapproblemen veroorzaken. - Tenslotte kunnen ook ploegen- of nachtarbeid of andere omstandigheden die onze biologische klok permanent verstoren, tot chronische slapeloosheid leiden. Leren slapen: Zoals gezegd is het slaappatroon heel individueel : men heeft kort- en langslapers. Het ogenblik waarop men gaat slapen en opstaat kan men echter een beetje beïnvloeden. Men hoeft zich helemaal geen zorgen te maken als men eens een keer slecht inslaapt of een enkele keer lang wakker liggen. Als men eens iets minder lang geslapen heeft, hoeft men die verloren uren de volgende dag ook niet in te halen door een paar uren langer te slapen. Het lichaam haalt die verloren uren zelf in door meer en langere periodes in de diepe slaap te verkeren. Daarnaast zijn er tal van tips die kunnen helpen om beter te slapen, al werkt niet ieder hulpmiddel bij iedereen even goed. Ga, indien mogelijk, steeds op hetzelfde tijdstip slapen en sta op hetzelfde uur op. Dit helpt om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen en het bevordert de kwaliteit van de slaap. Slaap zoveel uren als u nodig hebt om de volgende dag fit en uitgerust te zijn. Uw activiteiten overdag beïnvloeden sterk uw nachtrust: zorg voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Inspannende activiteiten vlak voor het slapengaan kunnen het inslapen wel bemoeilijken. Zorg voor een rustige slaapomgeving. Reserveer de slaapkamer voor seks en slaap, niet om TV te kijken of aan powertraining te doen. Zowel honger als een volle maag kunnen u belemmeren om in slaap te vallen. Wees s avonds voorzichtig met opwekkende stoffen zoals tabak, koffie, cola enz. Wie 's avonds veel alcohol drinkt, zal wel sneller inslapen maar ook minder diep slapen en vroeger wakker worden. Als u voelt dat u niet in slaap raakt, begin dan niet te woelen en u te enerveren, maar sta op en doe iets anders tot u slaperig wordt. Neem uw problemen niet mee naar bed : zorg ervoor dat u ze op de ene of de andere manier buiten de slaapkamer houdt door er bv. over te praten of te schrijven. Incidenteel en kortstondig gebruik van een kortwerkend slaapmiddel kan nuttig zijn om een tijdelijke verstoring van het slaap/waakritme aan te passen (b.v. op reis, wanneer men in een ander bed slaapt, enz.).
Aromatherapie:
Neem 30 minuten voor je naar bed gaat een warm bad met één of meer druppels essentiële olie in het water, ( niet te veel omdat anders een huid irritatie zou optreden).
hier enkele Etherische Oliën om enkele druppels op uw hoofdkussen te druppelen zodat er rond u een aangename en rustgevende krijgt;
Ze bevorderen allen op een of ander mannier de slaap:
Ravensara ++++
Engelwortel +++
Bergamot +++
Lavendel +++
Lavandin Super ++
Doe er enkele druppels van een van deze E.O.sop uw kussen, neusdoekje en leg dit naast u of in een verdamper.
bij slapeloosheid; een paar druppels Sinaasappel op het hoofdkussen sprenkelen of in de slaapkamer 8 druppels in de aromalamp verdampen. bij slapeloosheid; 10 tot 15 druppels Pomerans in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin voor het naar bed gaan 15 tot 20 minuten baden. bij slapeloosheid; 10 tot 15 druppels Petitgrain in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin voor het naar bed gaan 15 tot 20 minuten baden. bij slapeloosheid; 10 tot 15 druppels Neroli in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin voor het naar bed gaan 15 tot 20 minuten baden.
Kruidenthee en/of Homeopatische middel(tinctuur):
Dille {ANETHUM GRAVEOLENS}
In de volksmond ook wel Dillekruid genoemd.
Voor de bloei wordt de plant uit de grond getrokken, ondersteboven te drogen gehangen. In het najaar de bloemschermen er afknippen en in het donker drogen. De vruchten vallen er dan vanzelf af. Thee gezet van de zaden kan helpen bij het slapen, ook helpt het bij het verhogen van de melkgaven.
Haver (Avena sativa)
Uit de bloeiende haverplant wordt het sap geperst. Dit haversap wordt vermengd met alcohol.
Gebruik: tinctuur
· bij zenuwachtigheid 3x per dag 5-10 druppels.
· bij slapeloosheid s avonds 15-20 druppels.
Geeft geen bijwerkingen.
Wordt ook gebruikt bij de ontwenning van morfine (bijv. na een langdurige medische behandeling met morfine).
Hop (Humulus lupulus)
Hopbellen hebben een rustgevende en slaapbevorderende werking.
Problemen bij het inslapen, Onrust en angsten.
Goed te combineren met andere rustgevende kruiden zoals Valeriaan, Passiebloem en Avena sativa.
Gebruikt wordt het verse of gedroogde bloeiende kruid (dus alleen de bovengrondse delen).
Eigenschappen: Verdovend, rustgevend. Tegen darmkrampen, trombose, spataderen. O.a. als kalmerend middel bij angst en zenuwachtigheid (thee of tinctuur meermalen daags). Ook bij slapeloosheid, vooral geschikt bij kinderen en ouderen (thee of tinctuur s avonds voor het slapen gaan). Nog gemakkelijker is het om het kruid in een sloop of katoenen zak onder het kussen te leggen. Na 2 maanden, indien de problemen nog bestaan, verversen,
Als thee: rustgevend, urinedrijvend.
Lindebloesem (Tilia cordata):
werkt kalmerend en ontkrampend voor mensen met een zwak zenuwgestel. Het wordt gebruikt bij overspannenheid. Het heeft een rustgevende en opwekkende werking. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
Majoraan (Origanum majorana):
Te gebruiken delen: Bladeren gedroogd, etherische olie
Eigenschappen: Ontstekingsremmend, krampwerend. Tegen slapeloosheid, verkoudheid, pijnlijke menstruatie. Als thee: verbeterd de spijsvertering en galblaaswerking. Als olie: bij spierpijn, reumatische pijnen en verstuikingen.
Pas Op! Inwendig gebruik niet geschikt voor zwangere vrouwen.
Passiebloem (Passiflora incarnata)
Gebruikt wordt het gedroogde bloeiende kruid als thee of tinctuur.
· kalmerende werking bij zenuwachtigheid (rustgevend).
· overdag als rustgevend middel bij emotionele gebeurtenissen, angsten, examenvrees e.d.
· s avonds als middel tegen slapeloosheid (vooral wanneer de slapeloosheid wordt veroorzaakt door problemen t.g.v. de overgang = menopauze bij de vrouw of ten gevolge van alcoholisme.
Heeft geen bijwerkingen. De meeste kruidengeneesmiddelen, die Passiebloem bevatten, bevatten daarnaast ook Hop, Valeriaan, Citroenmelisse en/of Avena sativa, allemaal rustgevende kruiden.
Rozemarijn (Rosmarinis officinalis):
werkt kalmerend en ontkrampend voor mensen met een zwak zenuwgestel. Het wordt gebruikt bij overspannenheid. Het heeft een rustgevende en opwekkende werking. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Salie (Salvia officinalis):
wordt gebruikt tegen hoofdmoeheid door studeren, neuralgieën, zenuwziekten en slapeloosheid. Niet overmatig en langdurig gebruiken. Sint Janskruid (Hypericum perforatum)
Wordt gebruikt bij overspannenheid, nervositeit, nerveuze hoofdpijn en zenuwpijn. Het heeft een verwarmende en ontspannende werking. Vooral de verwarmende werking is belangrijk voor de mensen die wel wat "zon" in hun leven kunnen gebruiken. Thee, tinctuur en extracten van het bloeiende kruid (vers of gedroogd) wordt gebruikt bij zenuwpijn, slapeloosheid, depressies, zenuwbeschadiging na operaties (of na het trekken van een tand of kies) en na een hersenschudding.
Sint Janskruid is het middel in alle gevallen waar zenuwen beschadigd zijn (hevig stoten, trekken van verstandskiezen, operaties e.d.) Het meest gebruikt worden dan de tinctuur en de homeopathische vorm (Hypericum D6).
Een laatste toepassingsmogelijkheid is bedplassen bij kinderen. Het verse of gedroogde bloeiende kruid in een zak of sloop doen en onder het kussen of laken van het kind leggen (of s avonds tinctuur of thee).
Sint-Janskruid maakt gevoelig voor zonlicht. Bij langdurig zonnebaden moet het gebruik zowel in- als uitwendig worden beperkt.
Valeriaan (Valeriana officinalis)
Van Valeriaan worden de wortels gebruikt. Valeriaan heeft een rustgevende en angstverminderende werking. Het werkt op de hersenen en kalmeert het zenuwstelsel. Valeriaan is geen echt slaapmiddel, maar door de rustgevende en ontspannende werking slaapt men gemakkelijker in. Kan goed gecombineerd worden met Hop, Citroenmelisse en Sint Janskruid. De combinatie met Sint Janskruid wordt vooral gebruikt als rustgevend middel overdag. Met Meidoorn kan het worden gebruikt bij nerveuze hartklachten.
nervositeit, inslaapstoringen.
SLAAPSTOORNISSEN:
Zincum Valerianicum D3 voor het slapen gaan, zo nodig 's nachts herhalen. Een warm zitbad of voetbad met b.v. enkele druppeltjes kamille, lavendel of basilicum door het water. Een korte wandeling voor het slapen gaan. Een natte omwikkeling van de benen schijnt zeer werkzaam te zijn. Frisse lucht in de slaapkamer. Warme voeten.
En als deze kruiden en/of E.O. niet helpen kan je dan uw toevlucht nemen bij ACUPUNCTUUR naar het schijnt zijn daar ook al goede resultaten mee gehaald
---------------------------- Naam: Eric Reactie: Hoi,
Ik zit met hetvolgende: Lang geleden toen ik 5 jaar oud was heb ik, naast andere verwondingen, een gecompliceerde beenbreuk in mijn bovenbeen gehad (gecompliceerd = bot prikt naar buiten). Sinds mijn burnout (ik ben nu 36) heb ik van deze breuk enorm veel last, zelf in die mate dat het mijn hele lijf uit elkaar lijkt te trekken. Dit leidt tot veel spanning en zeer slechte grounding.... been lijkt opgeklapt ipv geaard. <br> <br> Onlangs heb ik weer eens een blowtje gerookt en ontdekt dat daardoor een enorme ontspanning in mijn been ontstaat waardoor de rest van mijn lijf ook weer heler aanvoelt. Die spierontspanning is dus prima maar marihuana heeft ook wat psychedelische effecten en dus niet zo handig om vaak te gebruiken..... ook om andere redenen niet. <br> <br> MIJN VRAAG is dus : is er een kruid(enmengsel) dat een sterk spierontspannend effect heeft maar geen invloed heeft op je mentale concentratievermogen ????<br> <br> Elk antwoord is welkom<br> <br> Eric<br>
Citroenmelisse (Melissa officinalis):
Werking, Zenuwstelsel
Bij lichte migraine, lichte hartklachten van een nerveuze aard, examenvrees, melancholie en slapeloosheid. Een versterkende werking op het organisme door de etherische olie, werkt via het centrale zenuwstelsel. Kalmerend en ontspannend door het aanwezige koper, dat spierontspannend werkt. Goed bij examenangst en andere lichte angsttoestanden. Een zeer goed kinderkruid, zelfs voor zuigelingen, door de milde werking. Verlaagt de bloeddruk, heeft een versterkend effect op het hart en het bloedvatenstelsel. Verder kan het ook bij koorts gebruikt worden. Ook alle spijsverteringsklachten waarbij nervositeit een rol speelt.
Den, arve: Bij griep, verkoudheid, rokershoest en verkrampte spieren, goed te gebruiken bij kleine kinderen. Den zet positieve ionen in de lucht om in negatieve. Het helpt om de ademhaling te verdiepen en om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het geeft meer ruimte, alles kan van je afglijden. Het geeft ook veel energie maar kan je ook je vermoeidheid laten voelen.
Jeneverbes: Sterk vochtafdrijvend, spijsverteringsbevorderend, voor geestelijke en fysieke onreinheid, goed bij spierpijn en reuma.
Kajeput (Melaleuca cajeputi)
Kajeput heeft een ontsmettende en kalmerende werking waarin je tot rust komt en de dagelijkse beslommeringen laat voor wat ze zijn. Deze olie heeft een kalmerende invloed bij hysterische en nerveuze mensen.
- werkt pijn- en krampstillend,spierontspannend , als antisepticum voor darmen, urine- en luchtwegen - tegen : reuma, huidziekten, zenuwpijnen
- verstoven of verdampt ontsmet het de atmosfeer.
- In dampbaden verlicht het verstopte luchtwegen.
-Als wrijfmiddel bij kou vatten op borst, rug, nek en plexus solaris.
-Verzacht huid bij gebruik in kompressen of in zachte amandelolie.
-Huidoneffenheden aangestipt met Kajeput worden ontsmet en drogen uit.
-Bij inwrijven (al dan niet verdund) verlicht het allerlei pijnen.
Gaat goed samen met ceder, den, niaouli, tijm, marjolein, oregano, hyssop, lavendel, citroen en ylang-y1ang.
Koude, pijnlijke onderbenen:
10 ml basis massageolie, 2 druppels helicryse en 2 druppels kaneelschors. Kaneel heeft een versterkende en verwarmende werking bij kou. Kou van buiten, maar ook bij innerlijke kilte. Ze geeft steun aan ouderen en aan mensen die herstellende zijn van een ziekte. Kaneel is ontspannend bij spierverhardingen en bij geestelijke verharding in het algemeen, Ze geeft je een gevoel van welbehagen en activeert je fantasie en creativiteit. Helicryse zorgt voor een betere bloeddoorstroming. Het werkt verlichtend bij kneuzingen en blauwe plekken.
KUITKRAMPEN:
Voet sterk naar boven buigen. Benen regelmatig inwrijven met kamferspiritus en voor warmte in bed zorgen. Het been/de kuit regelmatig inmasseren met enkele druppels kamille en marjolein in een basisolie. Kramp in benen zou kunnen verdwijnen door vitamine B6 (25 mg./ 2 x per dag), echter altijd in combinatie met B-complex en 1000mg. kalk en 500 mg. magnesium. Kramp kan ook worden veroorzaakt door een hittegolf. Wat zout is dan de oplossing.
Ontspannende massageolie : Meng 50 cc basis massage olie met 10 d lavendel ,3 d kamille ,8 d rozemarijn ,8 d marjolein .
Stijve spieren:
15 druppels dragon en 15 druppels citroen toevoegen aan 50 ml basis massageolie. Dragon versterkt geestelijk en lichamelijk. Het helpt bij het verteren van voedsel, maar ook met de vertering van problemen. Citroen verheldert de geest en versterkt bij geestelijke uitputting. Het geeft een positieve zet aan die mensen die in een cirkel van problemen en negatieve gedachten blijven ronddraaien. Citroen versterkt het immuunsysteem. Het werkt vitaliserend op het bindweefsel en de spieren. Spierpijn:
100 ml basis massageolie, 15 druppels jeneverbes, 10 druppels rozemarijn en 10 druppels citroen. Jeneverbes is sterk reinigend, zowel lichamelijk als geestelijk. Het neemt de afvalstoffen uit het lichaam mee, maar helpt ook de negatieve energie die andere mensen overbrengen te verwijderen. Daarnaast versterkt jeneverbes het afweersysteem.
Rozemarijn: Verlicht reumatische en spierpijnen, stimuleert de bloedsomloop, winterhanden en -voeten, reinigend bij onzuivere huid, regelt de energieverdeling , goed bij geheugenzwakte. Rozemarijn is een zeer opwekkende en versterkende olie. Zeer goed bij futloze, vermoeide en koude mensen. Rozemarijn verdeelt de energie over je lichaam. Uitermate geschikt voor winterhanden en -voeten.
Sint-janskruid (Hypericum perforatum) is onmisbaar in de huisapotheek. Sint-janskruidolie heeft een groot aantal toepassingsmogelijkheden zoals brandwonden, na verbranding door de zon, wonden, schaafwonden, schrale huid, tepelkloven, zwangerschapsstriemen, borstonsteking, luieruitslag, spierpijn, zenuwpijn, kou, bedplassen en pijn van gordelroos. Het wordt ook gebruikt als massageolie. Sint-janskruid maakt gevoelig voor zonlicht. Bij langdurig zonnebaden moet het gebruik, zowel in- als uitwendig worden beperkt.
SPIERKRAMPEN:
Etherische olie mengen met een basis olie. Enkele druppels van cipres, kamille, lavendel, marjolein, scharlei.
Verkrampte, pijnlijke spieren: 50 ml basis massageolie, 20 druppels basilicum en 20 druppels marjolein. Basilicum is verwarmend en geeft nieuwe energie. Het geeft een beter zicht op de eigen emoties. Basilicum is goed te gebruiken bij angst, stress en depressies. Marjolein werkt ontkrampend bij emotionele spanningen en verdriet en verlicht vele problemen die hiermee gepaard gaan. Marjolein (samen met rozemarijn) heeft een activerende werking en verlicht pijnen.
bij gewrichtspijn, spierpijn en zenuwpijn; 6 à 12 druppels Rozemarijn mengen met 3 eetlepels Noten olie en met dit mengsel de 2x dagelijks de gewrichten masseren. Niet voor het naar bed gaan. kompres bij maagdarmkrampen, verharde spieren, spit; voeg 10 druppels Roomse Kamille toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen. Eventueel aan te vullen met 2 druppels Lavendel of 2 druppels Rozemarijn of 2 druppels Sandelhout. bij: spierpijn, gewrichtspijn, artritis; meng 20-25 druppels Wilde Tijm met een eetlepel Notenolie en masseer dagelijks de pijnlijke plekken of stijve spieren. bij spierpijn werkt venkel in een vette plantolie licht verdovend in het bad is venkel in te zetten bij verkramping van spieren en luchtwegen bij reumatische klachten en spierpijn; 15 tot 20 druppels Wintergreen mengen met een eetlepel basis olie en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren. bij reumatische klachten, spierpijn, zenuwpijnen; 20 à 25 druppels Terpentijn mengen met een eetlepel basis olie en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren.
Hallo, Sinioritas en senioren ! ;-)) Ik heb dit speciaal hier ook nog eens geplaatst om jullie te melden dat we geen Dokters zijn enkel en alleen maar mensen (ik en het Kruiden-Vrouwtje) die veel van kruiden afweten, en dat we geen sarletans zijn die hier maar met wondermiddelen zitten te gooien. Het is altijd raadzaam om er in samenspraak van een (Natuur)dokter over een of ander kuur te overleggen, want sommige kruiden kunnen soms, als je pillen moet nemen, deze dan tegen werken of juist de werking nog sterker maken en dus in beide gevallen een nefaste werking of verschijnselen kunnen geven. Ik begrijp jullie wel hoor je denkt het is natuurlijk het kan geen kwaad, en je ziet het soms niet meer zitten of jullie horen en terecht soms dat al die pillerij niet goed is voor ons lichaam. Maar mengelen met kruiden en pillen, is ook niet altijd goed hoor! Groetjes Ronny ;-))
Naam: Diane D Titel: ziekte van Graves Reactie: Hallo,
Ik had een vraagje :
Ik heb de ziekte van Graves, en krijg hiervoor medicatie die de schildklier trager doet werken. Na enkele maanden merk ik dat mijn gewicht toeneemt, terwijl ik niet overmatig eet. Een vreselijk iets voor een vrouw natuurlijk. Is er iets dat mij kan helpen om dit "bijkomen" tegen te gaan, en zelfs een paar kilootjes weer terug kwijt te raken.
Alvast bedankt voor Uw reactie,
Nog een fijn eindejaar,
Diane D
Hallo Diane
Eerst en vooral verontschuldig mij voor het laattijdig beantwoorden van uw mail!
Maar je kent de reden hé!?
Hyperthyreoïdie als gevolg van de ziekte van Graves wordt meestal in eerste instantie met een combinatie van medicijnen behandeld. De functie van de schildklier kan worden "stilgelegd" met behulp van schildklier remmende medicijnen (thyreostatica) zoals Strumazol, Carbimazol, PTU (Propyl-thio-uracil). Daarnaast wordt dan schildklierhormoon zoals Thyrax, Euthyrox (levothyroxine) toegevoegd.
Hypothyreoïdie als gevolg van de ziekte van Graves wordt behandeld met schildklierhormoon Thyrax, (levothyroxine). Hierbij wordt vaak begonnen met een lage dosis, die langzaam verhoogd wordt.
Het is gebruikelijk dat bij patiënten, van wie de schildklierfunctie(met schildklierremmende medicijnen) is stilgelegd, na ongeveer 1 jaar de behandeling met medicijnen wordt gestopt. Dan blijkt bij ongeveer de helft van de patiënten de ziekte niet meer actief te zijn. Als dat gedurende langere tijd ongeveer een jaar zo blijft, wordt de kans dat er toch nog een afwijkende schildklierfunctie ontstaat erg klein. Bij een aantal patiënten ontstaat er opnieuw een te snelle schildklierwerking (hyperthyreoïdie, recidief) en moet er weer behandeld worden. Men zou eventueel kunnen kiezen zijn/haar hele leven schildklierremmers te gebruiken, maar meestal kiest men voor één van de twee mogelijke definitieve behandelingen: een schildklieroperatie of behandeling met radioactief jodium.
Bij een nog kleiner deel van de patiënten kan de schildklier na het staken van de medicijnen ook te langzaam gaan werken. Dit wordt meestal pas duidelijk na een aantal maanden en wordt behandeld met het toedienen van schildklierhormonen.
Ik laat u dit lezen omdat ik denk en weet dat dit iets is dat eigen is aan mensen met uw ziekte .
Je moet weten dat ze uw schildklieren aan het lam leggen zijn dus is het normaal dat je zal verzwaren. Maar als ik dan kruiden zou voorschrijven om te vermageren zou dit nefaste werkingen kunnen teweeg brengen door die medicijnen die je neemt, en zo zou uw schildklier helemaal tilt kunnen raken omdat ze niet meer weet wat ze zou moeten doen, begrijp je ?
Hoezeer ik u ook zou willen helpen! maar dat kan ik zo maar niet.
Ten eerste ik ben geen dokter, alleen maar iemand die veel van kruiden en hun werking afweet, en voor zo iets zou je u zeker u goed moeten laten begeleiden!
En dat kan en mag ik niet doen via internet hoor!
Als je er toch iets zou willen aan laten doen via de natuurlijke weg, zou ik je een Natuurdokter,Homeopaat enz. aanbevelen hoor, zij zouden dan iets kunnen zoeken wat het best voor u zou kunnen passen en dat is met de ziekte die u heeft wel degelijk nodig hoor.
Anders zou ik u voorstellen om er met uw Huisarts er eens over spreken om eventueel uw dosis aan te passen maar dan zal je moeten kiezen je terug slechter voelen en slanker worden!? En ik denk niet dat uw Huisarts daar ook vlug zal mee instemmen hoor, en wat dit verdikken betreftdit is toch maar tijdelijk want je moet nu een kuur van een jaar volgen, en als het goed mee zit ben je er dan van af, dan kan je terug gaan lijnen zoveel je wilt met kruiden zonder gevaar van tegenwerkingen!
Ik weet Diane dat je hier niet tevreden zal zijn maar ik denk dat de gezondheid toch voor gaat, dan een maatje meer!