Gebruik baard, pruik en snor nooit om uw gezicht te verbergen!
Hoofdpunten blog wandelen
sinterklaas
30-12-2009
Een Sinterklaas verhaal
een Russisch Sinterklaasverhaal (2)
Nikola staat borg Nu waren de problemen voor Sergej en zijn gezin voorlopig ten einde. Maar de tijd vloog voorbij. Voor Sergej en Marja er erg in hadden was het al Kerstmis en over enkele dagen zou het Nieuwjaar zijn. En dan moest Sergej zijn schuld terug betalen, maar hij had geen geld. Hij had gehoopt met het geleende geld orde op zaken te stellen, dat alles weer goed ging en hij genoeg geld zou verdienen om Antip terug te betalen. Maar voor de arme Sergej was het onmogelijk zo'n groot bedrag bijeen te brengen. Tweehonderd roebel: dat was een vermogen!
Het werd Nieuwjaar en Antip wachtte op Sergej, maar die kwam niet opdagen. Hij wachtte nog een dag en nog één, maar Sergej kwam niet. Antip voelde zich steeds bozer worden; hij had vertrouwen in Nikola als borg gehad en nu was hij toch bedrogen.
De volgende dag besloot Antip de icoon van Nikola naar de markt te brengen. Daar had hij de hele dag rondgelopen en geprobeerd de icoon te verkopen, maar er was niemand die haar wilde hebben. Onder het rondlopen sprak Antip steeds maar tegen Nikola en verweet hem, dat hij er niet voor gezorgd had dat Sergej op tijd het geld had teruggebracht. "Je hebt toch persoonlijk gezegd dat je borg zou staan voor die arme stakker!" (wordt vervolgd)
Nikola staat borg Serge haalde de icoon van Nicola te voorschijn en zette hem neer. En terwijl Antip en zijn vrouw naar de icoon keken, bekruiste Sergej zich en bad: "Vadertje Nicola, wil alsjeblieft mijn borg zijn!" En terwijl Antip zich nog afvroeg of de heilige werkelijk zou verklaren borg te willen zijn, hoorden zij plotseling duidelijk een stem: "Ik ben borg!" Iedereen had het gehoord, Sergej, Antip en diens vrouw. "Heb je het ook gehoord, vrouw?" vroeg Antip. "Jazeker, ik heb het gehoord!" zei Antips vrouw."Heb je veel geld nodig, Sergej?.
Sergej voelde zich niet meer zo zeker van zijn zaak, want de stem die ze zojuist gehoord hadden klonk heel anders dan de stem van zijn vrouw.Toch zei hij: "Kun je me honderd roebel lenen?"
"Antip, geef hem er tweehonderd," zei zijn vrouw. En terwijl Antip zijn geldkist te voorschijn haalde en die opendeed, draaide hij zich naar Sergej om en vroeg: "Tot wanneer wil je dat geld lenen?"
"Ik zal het met Nieuwjaar weer terugbrengen," zei Sergej. Daarop gaf Antip Sergej tweehonderd roebel en Sergej vertrok. Buiten wachtte Marja hem op. Het was intussen pikdonker geworden en er woei een flinke sneeuwjacht. (wordt vervolgd) uit: Volksverhalen Almanak
"Geef mij maar kattenkwaad" (slot) Gediplomeerd sintoloog Hugo Matthysen interviewt de Sint.
Raakt u nooit moe dat uw Zwarte Pieten zo'n 'spring-in-het-veld' - gasten zijn? Ze staan nooit stil,zijn altijd in beweging en steeds kattankwaad uithalend. Ik zeg altijd: als er dan toch kwaad moet zijn, geef mij dan maar kattenkwaad. Kattenkwaad kan namelijk geen kwaad.
Met wat houdt de Sint zich bezig tijdens de zomermaanden? Het liefst wat ik doe in de zomer, is in de schaduw een goed boek lezen. Bij voorkeur een heiligenleven, in het Latijn. Verder maak ik graag ritjes op mijn lieve paard, naar verlaten dorpen waar ik - zoals ik al eerder zei - dan wat op de daken ga lopen,of rijden. Of ik ge eens langs bij de bisschop van Granada om te kijken naar een nieuwe badkamer, of een kerkje dat hij weer in elkaar heeft geflansd. Hugo Matthysen
Gediplomeerd sintoloog Hugo Matthyesen interviewt de Sint. (2)
Uw paard Slechtweervandaag moet een ongelooflijke training achter de rug hebben.Hij kan zomaar met de Sint op zijn rug het dak opkruipen. Welke speciale krachttoeren moeten worden ondernomen om het paard zo gedresseerd te krijgen? Het zou zeer ongepast zijn om een dier (in dit geval een paard, HM) de heilige sacramenten toe te dienen. Dat doe ik dan ook niet, hoewel het misschien wel zou helpen. Wat ik wel doe is: 1) er voor zorgen dat het paard gemotiveerd blijft, en dat doe ik door er af en toe spelletjes mee te spelen, zoals voetbal of zakdoek leggen. 2) Lichte maaltijden op basis van kanariezaad geven het paard als het ware vleugels. 3) In het Spaanse binnenland zijn er dorpjes die volledig ontvolkt zijn. Dat zijn perfecte plekken om te oefenen. Belangrijk : wel regelmatig de toestand van de daken controleren, en waar nodig de bisschop van Granada er bij halen voor de nodige herstellingen!
Klopt het dat u soms dubbelgangers inhuurt? Hoe kunnen we hen herkennen? Ik huur die niet in, die mensen doen dat spontaan, en daar ben ik hen dankbaar voor. Deze goede lieden zijn te herkennen aan de weinig elegante, wat boertige manier van wuiven. Er zijn ook rakkers die mij met minder goede bedoelingen imiteren, en die herken je aan hun drankneus en aan de begerige blik wanneer ze naar mooie jonge moeders kijken. (wordt vervolgd)
Gediplomeerd sintoloog Hugo Matthysen interviewt de Sint (1)
Tussen alle huisbezoeken door vond de Sint de tijd voor een interview met Hugo Matthysen, sinds jaar en dag een gediplomeerd sintoloog.
Hoe lang bent u weg van huis als u bij ons cadeautjes komt uitdelen? Wie beheert zolang uw eigendommen? Heeft u soms last van heimwee? Alles bij elkaar ben ik ongeveer twee maanden afwezig. Gedurende die periode komt de aartsbisschop van Granada af en toe een kijkje nemen in mijn woning. Indien nodig grijpt de man naar de boormachine, de schroevendraaier of een borstel en een pot verf. De bisschop is namelijk een bezeten doe-het-zelver. In zijn jeugd heeft hij in zijn eentje de kerk van Salvatierra gebouwd, die onlangs op tragische wijze in het nieuws kwam toen ze zonder enige directe aanleiding instortte.
Hoe komt u aan de sleutels van al die huizen in de Lage Landen? Mijn knecht en ik hebben speciale technieken die ons toelaten om overal binnen te geraken. Met een beetje waspoeder en een stokje van een frisco krijg je de meeste sloten open. Hoe dat precies gaat, kan ik natuurlijk niet vertellen. Een tijdje geleden hebben we een demonstratie gegeven voor de Guarda Civil en de top van het Spaanse bankwezen. Die mensen waren verbluft, maar ook opgelucht. 'Geen enkele misdadiger is in staat de techniek van de Heilige Man zelfs maar te benaderen!' was een veel gehoorde reactie. (wordt vervolgd)
Hoe zit het met de sinterklaastraditie in Vlaanderen? Krijgen stoute kinderen nog altijd de roe en bedreigt Zwarte Piet hen met de zak? Of is Sinterklaas er tegenwoordig voor iedereen en brengt hij voor alle kinderen iets, of ze nu stout zijn geweest of braaf? Enkele dagen voor sinterklaasdag stuurt 'Volt' professor Kerkelijk Recht Rik Torfs naar het Sint-Nicolaasgenootschap in Sint-Niklaas.
De man volgde er een opleiding tot hulpsint. Zelf de rol van Sinterklaas spelen, vindt Torfs een brug te ver. Daarvoor heeft hij teveel eerbied voor het kindergeloof in de Sint. Maar zijn fascinatie was wel groot genoeg om voor één keer zelf het habijt van Sinterklaas aan te trekken. uit: Gazet van Antwerpen
December is de duurste maand van het jaar. Het geld vliegt weg, dat is gewoon waar. Eerst komt de Sint met zijn geschenken. Daarna gaan we weer aan Kerstmis denken. Er moet een leuk boompje worden gekocht en een lekker diner bij elkaar gezocht. Op de laatste dag hebben we weer veel pret met een exclusief vuurwerkpakket. Ook sturen we kaarten met de beste wensen aan buren, familie en allerlei mensen. Sinterklaas wil nu je kosten drukken. Met deze decemberzegels zal het zeker lukken. Pieter Feller
Sinterklaas draagt meestal een rode outfit, maar in Nederland heb je er ook eentje die zich steeds volledig in het groen hult.
De groene Sint is een initiatief van Oxfam. Hij trekt door Nederland om naar verluidt eerlijke chocolade, die gemaakt werd van cacao waarvoor boeren een faire prijs kregen te verdelen.
Ruub Petrow, zowat de Nederlandse Jan Decleir, is misnoegd. "Door een groene Sint te gebruiken zaai je twijfel en verwarring bij kinderen. En dat kan niet de bedoeling zijn." Wel kan Petrow, die al 27 jaar de Sint speelt in Den Haag, zich vinden in de gedachte van het geld geven aan de armen.
Oxfam denkt er niet aan om zijn Sint terug te roepen. "Groen is onze kleur en hiermee onderschijden we ons", vertelt een woordvoerder. De organisatie verklaart ook dat er jaarlijks zo'n 19 miljoen 'foute' chocoladeletters worden verkocht. uit : Het Belang van Limburg. 27/11
Vandaag een ritje gedaan naar het Shoppingcenter in Genk waar Piet en ik "toevallig" de kleuters van De Dageraad tegen kwamen. Wat een Feest! Natuurlijk had de Sint voor elk wat lekkers bij. Tot woensdag in uw school zelf lieve kinderen.
Bijna 4 op 10 Vlaamse senioren geeft nog een cadeautje aan zijn kinderen. Aan elk kind spendeert hij gemiddeld 65 euro. Voor de kleinkinderen tast iets meer dan 7 op 10 Vlaamse senioren in zijn beurs. Elk kleinkind krijgt daarbij iets minder toebedeeld dan zijn ouders : gemiddeld 40 euro. Het meest gespendeerde bedrag aan zowel een kind als een kleinkind is 50 euro. In onze enquête zien we nog dat het hoogste bedrag dat aan een kind gespendeerd wordt 1000 euro bedraagt. Het hoogste bedrag dat een senior aan een kleinkind spendeert is 300 euro.
Kerstdag
Bijna 6 op 10 senioren geeft een cadeautje aan zijn kinderen op Kerstmis. Iets meer dan 6 op 10 senioren geeft ook een cadeautje aan zijn kleinkinderen.
Eindejaar 2010
Slechts 4 op 10 senioren geeft iets aan zijn kinderen voor eindejaar. Voor de kleinkinderen zijn het er al bijna 5 op 10. uit : De Weekkrant Hasselt
Het is slecht gesteld met de kwaliteit van goedkoop speelgoed, zo hebben de Nederlandse omroepen VARA en NOS dit weekend bericht na een onderzoek van kwaliteitscontroleur TÜV Rheinland. Twee van de drie onderzochte artikelen voldoen niet aan de eisen en zouden dus niet in Europa verkocht mogen worden.
TÜV deed een onderzoek in opdracht van het VARA-programma Kassa. In het speelgoed zijn verboden weekmakers gevonden. Kinderen kunnen ook sommige van de speelgoedonderdelen inslikken.
Het speelgoed kostte minder dan tien euro en was vooral verkrijgbaar bij de goedkopere winkels. uit: Het Nieuwsblad-22/11/2009
De ene Sint is de andere niet, bedacht het Sint-Nicolaasgenootschap ooit en het organiseerde een cursus voor Sinterklazen en Zwarte Pieten. Ook dit jaar bracht Raf Rumes hun de principes van kleding, schmink én gedrag bij. "Een goede Sint zijn is echt moeilijk en vermoeiend", beklemtoont hij. Langer dan vier uur na elkaar hou je dat niet vol." Wat leert Raf de Sinterklazen en Zwarte Pieten in spe? "Om te beginnen dat de kleding aangepast moet zijn. Sinterklaas draagt géén baskets, maar klassieke zwarte herenschoenen met lange sokken! Verder loopt hij niet, hij schrijdt. Hij let op voor lage deuropeningen (zijn mijter!). Roken of alcohol zijn uit den boze. En hij mag zich niet laten misbruiken door de ouders. Het bestraffende vingertje is al lang afgevoerd. En dan zijn er de moeilijke vragen: wat als een kind vraagt een overleden papa of broertje terug te brengen?" Kan een vrouw Sint worden? "Neen. De Sint is een man en daarmee uit. Ook niet elke man is trouwens geschikt. Je moet je gestalte en je gezicht mee hebben en je stem moet diep genoeg zijn. Een Jan Decleir is een gedroomde Sinterklaas, maar van Helmut Lotti kun je met de beste wil van de wereld gaan Sint maken. Sint-Nicolaasgenootschap, Tel. 037765562, www.sngvlaanderen.org www.huisvandesint.be
Alles is te koop op het internet, maar dat betekent nog niet dat alles wat op het net wordt aangeboden, ook altijd het goedkoopst is.... Speelgoed kopen via het internet kan een 'goedkopere' oplossing zijn, op voorwaarde dat u met een aantal kleine details rekening houdt.
Vergeet de verzendingskosten niet! Een artikel dat goedkoper is op het net, kan uiteindelijk minder voordelig uitvallen als u ook de verzendingskosten meerekent. Laat u op veilingsites niet meeslepen door uw eigen enthousiasme. Een beginprijs op eBay of andere veilingsites kan erg interessant zijn. Maar de biedingen en dus ook de prijs lopen erg snel op. Stop dus op tijd met bieden. Anders loopt u het risico uiteindelijk nog meer te betalen dan in de winkel! Ga naar de webside waarop u bestelt, wel in België levert. Het net kent geen grenzen. Het is dus erg gemakkelijk iets aan te kopen via een buitenlandse site, maar die verzendt het artikel niet noodzakelijk naar België.... uit: Het Laatste Nieuws