Hier zie rode warmoes en lichtgroene. Warmoes wordt ook snijbiet genaamd. Sommigen beweren dat er een wetenschappelijk verschil is tussen warmoes en snijbiet. Als je beiden proeft dan smaak je bij de rode soort duidelijk biet. Bij het proeven van beide groene soorten krijg je een aparte smaak en geen spoor van smaak naar rode biet.
Alhoewel warmoes een beetje een randgeval is reken ik het toch bij de wintergroenten. Al de tijd dat ik het kweek is het reeds elk jaar de winter doorgekomen al dan niet een beetje vervroren maar toch doorgroeiend en ror maart goed oogstbaar. Je hebt de rode en de groene warmoes. Bij de groene heb je de donker- en de lichtgroene.
Wie wil kan het jaar rond prei telen en oogsten. Toch blijft prei een bij uitstek vorstbestendige wintergroente. Natuurlijk moet je bij vorstvoorspelling op het weerbericht ervoor zorgen dat je wat prei binnenhaalt bv in de serre of in een pot met scherp zand in de garage.
Leuke reizen, blauwe zee, mooie baaien met kleurrijke huizen. Reeds gehad of nog op komst...droom en geniet. In elk geval ik houd mij zeker niet in. Het kan niet steeds over wintergroenten gaan hé! Mag best maar af en toe een stevig verlangen naar de zomer en de jaarlijkse reis of lekker thuis, genieten in de zon .....moet ook kunnen.
Rood = Tweede teelt 2006 Geel = Buiten de moestuin (z) = zaaien om later uit te planten (1r) = één rij Alle percelen zijn ongeveer 4 m op 1,2 m. Elk jaar wordt een teeltplan opgemaakt om voor vruchtafwisseling te zorgen. Ook het bemestingsplan wordt hierop afgestemd!
Van spruitjes, daar moet je van houden en dan is dat de super wintergroente bij uitstek. Eén van mijn vijf zusters (Wat heb ik reeds goede raad gekregen in mijn leven!) zegt altijd dat spruiten maar echt lekker zijn na de eerste nachtvorst. Natuurlijk heb ik dat uitgeprobeerd. Ik moet haar dubbel en dik gelijk geven. Er zit wat meer pit in. Vroeger zou ik jullie gevraagd hebben mij zoveel mogelijk recepten toe te sturen voor spruiten maar met Google en consoorten is dat een overbodige vraag. Daarentegen, als je een recept hebt dat nog niet op internet te vinden is; laat maar komen! Voor de tuiniers onder jullie kan het goed om weten zijn dat wie best de pot kan roeren in de keuken ook met meer aandacht voor de bemesting, zijn groenten op zal kweken. Bio natuurlijk.
Je kan dus veldsalade zacht en slijkloos houden door ze af te dekken. Toch mag je ze niet opsluiten. Het glas moet op een kier blijven. Veldsla heeft de kou nodig om haar smaak te behouden. Bij zonnige winters kan ze een klein beetje van haar smaak inboeten door het effect van zon op glas maar dat weegt niet op tegen 'properheid' van de blaadjes. Ik zaai in september normaal in de teeltrijen en plant ze nadien over, heel dicht bij mekaar, naar een beperkte ruimte waar ik een geïmproviseerde bak boven bouw of er de miniserre op zwier.
Boerenkool of krulkool is de meest vorstbestendige groente in onze moestuin. Als ik oogst geef ik de onderste krans bladeren aan de kippen omdat ze aan de harde kant zijn en meestal beslijkt. De kippen krijgen bij ons elke wintedag een handvol groen van: krulkool, spruitkool van warmoes of van suikertop die ik bewaar in de serre. Veldsalade is een bladgroente die vanaf eind augustus in volle grond wordt gezaaid. Je kan oogsten vanaf eind september. In oktober kan je nog zaaien onder glas. Op de foto zie je veldsla die gezaaid is op 26 oktober. Je moet rekenen op drie volle maanden na de zaai eer je kan oogsten. Onder glas blijven de blaadjes zuiver en heb je praktisch geen verlies.
In mijn tuin heb ik verschillende vormen van koud glas. Op de eerste plaats, de serre die niet verwarmd is. Dan heb ik een verplaatsbare koude bak in betonnen platen, een miniserre en een geïmproviseerde bak bestaande uit balkjes, gerecupereerd van paletten. Om maar te tonen hoe gemakkelijk het is om een koude bak te maken. Op de foto zie je de bak in balkjes en de miniserre waar in beide veldsalade geteelt wordt. De bak en de miniserre staan open op een kier zodat de veldsalade niet nat wordt en vuil. Zo is het een plezier om veldsla te oogsten. De tuin is afgedekt met korte mest en de meeste wintergroenten staan nog terplaatse.
info keermuren, keerwanden, schanskorven, steenkorven
Oproep : Voor het AFSTUDEERPROJECT van mijn zoon in het derde jaar tuin- en landschapsarchitectuur (Hogeschool te Gent : Melle) is hij op zoek naar ALLE info over : KEERMUREN, KEERWANDEN, SCHANSKORVEN, STEENKORVEN. Natuurlijk vind je héél wat info via Google (...) maar misschien hebben sommige praktische info, eigen ervaringen op dit vlak, foto's, ... Gelieve indien mogelijk een eventuele 'bron' te vermelden of e-mailadres, ... Hartelijk dank bij voorbaat!
De hele zomer liet ik de poes op zoek gaan in een blauw decor naar ...... Denk er gewoon maar het jouwe van. Met modernere kunst mag je er een eigen verhaal bij bedenken. Een beetje verbeelding aub
Laat ons niet teveel dromen maar ook bij de werkelijkheid blijven. Ik ben gezegend met een halfzware poldergrond die door 20 jaar regelmatig toedienen van compost, zeer humusrijk is geworden. De vaste wegeltjes blijven humusarm en veranderen in de winter in vettige slierbaantjes. Geen rode, maar een bruine kartonnen loper is een praktische oplossing.
Ja ik ben bezeten door kleur. Aan de façade van mijn atelier hang ik, het jaar rond, wisselend volgens mijn stemming en gevoel, kleurige panelen. Ze zijn tegen weersomstandigheden bewerkt.. Ik droomde van de passiebloem en ik werd in het blauw geïnspireert door het licht rond kerst maar ook de tsunami van vorig jaar
Ik ben nu gevoelig voor blauw. Ik droom dus van de passiebloem in al zijn facetten. Ik geef toe dat je rond kerstmis normaal over andere dingen droomt maar pijn kan en is van elk moment van het jaar.
Dit is een blog van leden van de Tuinclub Velt-Jabbeke.
Velt of V.E.L.T : Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze is een VZW (vereniging zonder winstdoeleinden). Bij de start, iets meer dan 30 jaar geleden, werd de nadruk vooral gelegd op het biologisch telen van groenten. Dit betekent: zonder het gebruik van chemische meststoffen en syntetische bestrijdingsmiddelen. Met de nadruk op een gezonde humusrijke bodem gevoed door organische meststoffen in hoofdzaak compost. Compost kan je winnen: in een vat, op een hoop, maar ook horizontaal door grondbedekking(mulchen).
Tegenwoordig is Velt uitgegroeid tot een brede kijk op alle ecologische aspecten van de samenleving. Hier leggen wij, als tuinclub, natuurlijk de nadruk op het ecologisch telen. Het omhelst niet alleen de moestuin maar ook de siertuin, de vijver enz.
Een ander belangrijk punt is vruchtwisseling. We kennen voornamelijk wisselteelt, de combinatiemethode en permacultuur. Het onderscheid leg ik later wel uit.
Het is mijn gewoonte om met veel fotomateriaal te werken zodat het makkelijker te vatten is.
Het is winter maar ook gedurende dit seizoen worden groenten gekweekt.
Wie DROOMT er niet van een mooie bloemrijke of vruchtbare groententuin? Het zal hier dus niet alleen gaan over groenten maar ook over siertuin en vijver enz. Alles volgens de ecologische wijze.
Het is winter. Paul en ikzelf nemen de tijd om ons in te werken. Maar gaandeweg zullen we ook rekenen op diegenen onder jullie die op ecologische gebied iets mee te delen hebben. Zo kunnen we samen het ecologisch gedachtengoed uitdragen.
Voorlopig wensen wij jullie vooral een beetje geduld tot we ingewerkt zijn in het blogsysteem. Geniet van de eindejaarsfeesten en denk om jullie gezondheid. Daniël
Voor mensen van voor de oorlog 40-45 is al dat digitaal gedoe soms een harde dobber. Maar moeilijk gaat ook. Wat we op onze site lukten moet hier uiteindelijk ook marcheren. Hier zouden meerdere voordelen in zitten maar we moeten ze nog allemaal ontdekken. Voor een tuinclub is het nu winterrust maar de lente is er veel vlugger terug dan je denkt. We hebben nog een paar maand de tijd om ons voor te bereiden en jullie dan weer, geholpen door de nodige lentekriebels, van weetjes en methoden op de hoogte te houden. Wie 'Seizoenen' van Velt, in de bus kreeg, kan in de loop van 2006 het een en ander te weten komen over 'permacultuur' in de praktijk. Alvast veel leesgenot. Daniël
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !