Reactie van Velt:
Standpunt inzake dioxine in scharreleieren
Er is een probleem met historische dioxinevervuiling van de Vlaamse bodem. Met name door huisvuilverbranding is er een achtergrondvervuiling ontstaan, blijkbaar op veel plaatsen. Dioxine ontstaat uit verbranding van chloor, in bijvoorbeeld PVC. In moderne installaties voor huisvuilverbranding wordt dioxine uit de rook gewassen. Zo wordt het probleem wat ingedijkt. Maar dat neemt niet weg dat nog verdere inspanningen nodig zijn, vooral op vlak van afvalvoorkoming. Denk maar aan de massa PVC verpakkingsmateriaal. Dat aanpakken is meteen ook goed om de klimaatopwarming te bestrijden.
Op de vraag Wat kan ik doen? zegt Velt word eco-actief!. Hoe?
1. Draag bij aan het algemeen belang
Beperk je afvalberg. Weer vooral plastic en doe aan afvalscheiding.
Huisvuil illegaal in je tuin of kachel verbranden is zeer slecht, je geeft je buurt zo een gifbehandeling! Stook enkel onbehandeld hout in je kachel en kies voor een model met optimale verbranding.
2. Scharreleieren
Het dioxine zit in de grond. Probeer dus te vermijden dat je kip veel in de grond pikt.
Voer ze binnen in hun hok, op een verharde vloer. Dat is trouwens ook goed om vogelgriep te helpen voorkomen. Groenteafval kan je ook buiten op een verharde oppervlak uitstrooien.
Kies voor kippenvoer zonder diermeel in.
Hou niet teveel kippen, laat ze bij voorkeur op een grasveld lopen. Met een uitloop van 25 vierkante meter uitloop per kip kan er gras groeien. Meer info in het Velt boek Het ecologisch houden van kippen
Als je niet teveel kippen hebt, zal je ook niet teveel eierproductie hebben. Koop een deel van je eieren aan, bij voorkeur bio-scharreleieren. Bij de productie ervan wordt goed gelet op de hygiëne en zowel de grond van bio-bedrijven als de eieren worden getest.
3. Groenten. Groenten nemen weinig dioxine op uit de grond. Je kan dus zonder problemen zelf gekweekte groenten eten. Vooral als ze volgens de Velt ecologische principes geteeld zijn: zonder pesticiden en met compost in plaats van kunstmest. Het is een kwestie van goed je grond te verzorgen: De zaak van de grond is de grond van de zaak, is een bekende zegswijze bij Velt.
Strooi geen as van behandeld hout of steenkool in de tuin.
Was de groenten. Dat geldt ook voor groenten uit de commerciële tuin- en akkerbouw.
4. Dieet in het algemeen: eet meer groenten en fruit en minder dierlijke producten (vlees, eieren, zuivel), waar in het vet dioxines kunnen zitten.
Einde persmededeling. Contact: Jan Vannoppen, 0476 41 76 50, jan.vannoppen@velt.be
Bron: de Biotheek, geknipt uit www.velt.be,