Aan de groep smaakgevers, die na de kooktijd verwijderd worden, bij ons het best bekend zoals: tijm, laurier, rosemarijn enz. voeg ik vandaag een uitheems exemplaar toe namelijk CITROENGRAS. Om er wat meer over te weten te komen ben ik eerst ten rade gegaan op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Citroengras en xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />daar vond ik: Citroengras (Cymbopogon citratus) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De soort wordt gebruikt in de Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. De plant is bekend van groeiplaatsen in India, Afrika, Australië en Amerika.
De bladeren van de plant worden gebruikt in de keuken. Ze hebben een zure, frisse, citroenachtige smaak. Het kruid is ook in poedervorm verkrijgbaar. Citroengras wordt niet rauw gegeten. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vóór consumptie van de gerechten verwijderd worden.
De Indonesische naam is serai, In Nederland wordt meestal de benaming sereh gebruikt.
Vervolgens, om het kruid anders te belichten ging ik kijken en noteren bij http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/citgras.htm en daar vond ik:
-Smaak:
Vers citroengras heeft een milde, fris kruidige citroensmaak (door drogen gaat er veel van de smaak verloren).
-Gebruik:
Citroengras wordt niet rauw gegeten. Kook (of stoof) stukken citroengras mee in gerechten. Verwijder ze voor consumptie.
-Vers citroengras: Verwijder zo nodig de buitenste bladeren en snijd het onderste stukje met de wortels er af.
Verdeel de stengels in handzame stukken van zo'n 15 centimeter (en gooi de wortels en het buitenblad weg).
-Gedroogd en diepvries citroengras: Gebruiken zo als het is.
Tip 1: Leg een knoop in (lang) gedroogd citroengras (dan is het later makkelijk uit een gerecht te verwijderen).
-1 kleine verse stengel citroengras = 1 theelepel serehpoeder (citroengras, poedervormig)
Tip 2: Is er geen citroengras of serehpoeder verkrijgbaar, gebruik dan liever geen citroensap als vervanging, dat is veel te zuur.
Een betere vervanging is citroenmelisse of fijn geraspte citroenschil (alleen het gele deel). Let op: Neem hiervoor wel een onbespoten citroen. De schil van 1 kleine (of een halve) citroen = 2 stengels vers citroengras.
-Plant:
Een op zeer grof gras lijkende plant, die zich met ondergrondse uitlopers vermeerdert (voor de tuinliefhebber - net zoals kweekgras). Wordt 75 - 100 centimeter hoog. Is in Nederland niet winterhard.
-Groeit in: Gematigde tropische gebieden, Azië, Indonesië, Thailand.
-Vermeerderen: Scheuren.
-Oogst: Stengels (met een klein deel van het blad).
Tip3: Als er vers citroengras in een toko verkrijgbaar is - met de wortelvoet er nog aan - stop dan na gebruik de overgebleven onderste stukken eens in een pot met aarde en zet hem op de vensterbank, ze lopen soms weer uit.
Een site zoals http://www.smulweb.nl/artikelen/110455/Citroengras legt wat meer de nadruk op het hoe en het wanneer van het gebruik om de smaak van het gerecht aan te scherpen.
Citroengras is lekker fris en geeft je gerechten een flinke Aziatische smaak.
Maar hoe gebruik je het?
Citroengras is een tropische plant bestaande uit een lange stengel (die lijkt op een lente ui) met grijs -groene schutbladeren.
-De schutbladeren zijn taai en alleen eetbaar als ze worden vermalen of fijngehakt. De kern is mals en ruikt sterk naar citroen.
-Citroengras geeft een citrus aroma aan verschillende sauzen en marinades uit de Aziatische keuken. -Citroengras is ook te koop in gedroogde vorm van onder meer Conimex onder de naam Serehpoeder.
-Koop altijd malse en groene stengels die stevig aanvoelen en niet zijn uitgedroogd.
-Vermijd de hele dikke of flinterdunne stengels.
-Verpakt in plastic folie is citroengras zeker een week vers te houden in de koelkast.
-Afgepeld kunnen de stengels ook worden ingevroren
-Snijd de wortelaanzet en het sprietige uiteinde van de stengel weg. Pel de taaie buitenste schutbladeren van de stengel af tot de vlezige kern van de stengel tevoorschijn komt. Halveer de kern overlangs en snij hem in smalle reepjes. Je kunt ook de hele stengel laten trekken in een gerecht. Pel in dat geval de stengel af, kneus ?m dan en knoop meerdere stengels aan elkaar. Je kunt citroengras verwerken in gerechten, maar er ook thee van trekken of puree van maken. Thee van vers citroengras is zeer opwekkend. Hak enkele afgepelde stengels in grove stukken en laat ze 5 minuten trekken in kokend water. Voeg wat honing toe om de smaak te verzachten of een blaadje munt voor extra frisheid. Snijd voor puree enkele stengels in grove stukken en maal ze samen met wat verse gemberwortel en gepelde knoflooktenen fijn in een foodprocessor. Verdun de puree door er wat olijfolie door te roeren. Deze geurige puree is enkele dagen houdbaar in een goed gesloten pot inde koelkast. Gebruik ?m in roerbakgerechten, kerrieschotels of als finishing touch over gestoomde groene groenten. De puree is ook als marinade te gebruiken voor kip of vis. (Bron: Marie Claire, juni 2002) Zo ging ik op drie sites met telkens de nadruk op één of twee andere aspecten van dat kruid. Ik hoop zo tot een begrijpelijker geheel te zijn gekomen. Enkele herhalingen wilde ik niet schrappen om het evenwicht in de tekst niet te schaden.
|