Jaar in jaar uit ligt er bij ons gemberwortel in de frigo. ik weet dat Colette altijd zegt dat je die best niet mee brengt van een warenhuis maar uit een natuurwinkel. Die zijn volgens haar van veel betere kwaliteit. Ik ben dan maar op zoek gegaan op het net en heb van enkele sites, hier en daar meer of min gesprokkeld.
Gember is een inheemse plant uit tropisch Azië. Gember wordt gekweekt op veel plaatsen in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica.
Gember is een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte of rose bloemen bloeien, die vanuit een kruipende, gelede wortel omhoog groeit.
Gember is al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik omwille van zijn medicinale eigenschappen. De gemberplant was ook bekend ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen. Tussen de tiende en de vijftiende eeuw werd gember door de Arabieren in Europa geïntroduceerd; nog een hele tijd later werd gember door de Spanjaarden meegenomen naar Zuid Amerika. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
http://www.preventievegezondheidszorg.com/gember.php#wat
Betekenis: In alle Europese talen gaat de naam voor gember terug naar het Latijnse woord zingiber, en dat wederom is afgeleid van het Griekse woord zingiberis. Daarmee in verband staat ook het Sanskrietwoord shringavera wat geweivormig betekent, waarschijnlijk omdat gemberwortels op een gewei lijken.
Culinair: Het kan ook gedroogd gebruikt worden, en wordt dan geraspt. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember. Gember wordt ook wel ingemaakt in geconcentreerd suikerwater. Gember wordt bij ons vooral gebruikt in koek en gebak, bijvoorbeeld in ontbijtkoek.
In de Indonesische keuken wordt gember veel gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in een bij veel mensen geliefd gerecht zoals Babi Ketjap. Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Gember vormt een onderdeel van het kerriemengsel.
In kleine hoeveelheden kan gember echter de smaak van een gerecht sterk verbeteren, bijvoorbeeld in een fruitsalade. Ook pannenkoeken met gember worden wel gegeten. Gember wordt veel in de Joodse keuken toegepast, bijvoorbeeld in gemberbolus (gebak).
Medisch: Gember wordt al generaties lang gebruikt omdat het libido door het gebruik ervan gestimuleerd zou worden. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en de bloedcirculatie stimuleren.
Gember kan ook toegepast worden bij reisziekte, om de misselijkheid te onderdrukken. Hiervoor moet echter een vrij grote hoeveelheid gember gegeten worden, vergelijkbaar met 5-6 bolletjes ingemaakte stemgember.
Wat misschien minder bekend is, is dat gember het bloed kan verdunnen en zelfs nog effectiever is dan knoflook, en werkt als aspirine. Gember gaat de vorming van trombose tegen en kan de cholesterolspiegel die veroorzaakt wordt door de voeding, doen dalen. Echter, om deze genezende invloed te bereiken moet men de gemberthee gedurende langere tijd gebruiken. Kleine hoeveelheden zijn al voldoende.
Warme gemberthee is heerlijk tijdens onze koude en natte winter en helpt tegen verkoudheid en griep. Hij bevordert het zweten, verlaagd koorts en helpt, slijm op te lossen.
Verse gember kan men in soepen, groenten en zoete gerechte n (snoepjes) verwerken. Het beste is om gember (als universeel geneesmiddel) ná het eten te nemen als thee, om voedsel beter te verteren. Het bereiden van verse gemberthee gaat als volgt: Men snijdt wat kleine stukken van de verse gember (raspen kan ook) en overgiet dit met een liter kokend water, waarna men het tien minuten laat trekken. Men zou ook zelf een gembersiroop kunnen maken; Rasp een aantal geschilde gemberwortels, kook ze in water, zeef ze en voeg later honing en citroensap toe. Deze siroop kun je dan aanlengen met water. Lekker bij zomerdag, of verwarmd sap in de winter.
Groei: De gemberplant groeit het hele jaar door en kan 1 meter hoog worden. Hij heeft voor zijn groei een warm en vochtig klimaat met veel zon nodig. Uit de geweiachtig vertakte vlezige wortelstok groeit een rechte, rietachtige groene stengel. De bladeren zijn smal, speervormig en lang. Vlak boven de wortel ontwikkelen zich gele of roze lipvormige bloemen. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant.
Gember kun je ook in een pot planten. Men legt hiervoor een stuk wortel in een pot met vochtige aarde, dekt hem half toe zodat nog iets van de wortel zichtbaar is en zet hem op een warme vensterbank. In korte tijd zullen zich lootjes ontwikkelen en na enkele weken rietachtige bladeren. Deze zijn eetbaar en kunnen fijngehakt aan salades of soepen toegevoegd worden.
http://kruidentuinen.blogspot.com/2011/02/gember.html
Hoe maak je verse gemberthee?
Snij kleine stukken van de verse gember (raspen kan ook) en overgiet dit met een liter kokend water, daarna tien minuten laat trekken. Tip: Drink verse gemberthee na het eten! Gember stimuleert de spijsvertering! Maak eens gemberthee ter verlichting van een verkoudheid of griep: een theelepel honing per kop toevoegen. Let op: niet geschikt voor baby's onder het jaar!
Mensen die problemen hebben met galstenen kunnen gember beter vermijden. Langdurig gebruik van gember tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Het beste is gember in te nemen tijdens de maaltijd. Niet gember innemen op een lege maag, dit kan brandend maagzuur veroorzaken.
Een kwart tot een volle theelepel gemberpoeder oplossen in water of vruchtensap. Dat is natuurlijk de vlugge oplossing maar dan heb je geen verse gemberthee maar oplosthee. Ik ben lang nogal een koukleum geweest en dat zou bij ons de introductiereden zijn geweest in de spijzen. Het gebruik van gember in de voeding stimuleert de bloedsomloop. Nu ben ik reeds een hele tijd geen koude puit meer. Het gebruik van kleine hoeveelheden is voldoende.
http://www.preventievegezondheidszorg.com/gember1.php#gemberthee
Wil je een niet bewerkte voledige tekst, dan bezoek je gewoon de sites die ik heb opgegeven.
|