Ik heb toch een drietal sites moeten raadplegen vooraleer ik voldoende informatie samen kreeg. http://www.tuinadvies.be/crambe_maritima_zeekool.htmxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Crambe maritima of zeekool: een mooie vergeten groente.
Zeekool een vaste groente in de moestuin,
Crambe maritima of zeekool groeit oorspronkelijk aan de kusten in Centraal-Europa. De zeekool is zoals de naam het al laat vermoeden, verwant aan de kolen (Brassica) en behoort dan ook tot de kruisbloemigen (Cruciferae). Deze groente geeft een vaste waarde aan de moestuin, een groente met karakter!
Elk jaar opnieuw zal deze koolachtige zijn nut bewijzen, zowel in de moestuin als in de keuken. Zeekool kan ook een sierwaarde hebben in de tuin, met de decoratieve blauwgrijze bladeren en de witbloemige schermen is deze vergeten groente perfect toepasbaar als solitaire, alleenstaande plant of aangeplant in groep. De plant wordt ongeveer 70 cm hoog en zal bloeien vanaf mei tot juli.
|

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/zeekool-nu-ook-in-de-winkel-of-toch-maar-zelf-kweken/
Ter gelegenheid van de eerste teelt op grote schaal van zeekool werd de website www.zeekool.nl gelanceerd. Zeekool heeft grote, decoratieve groene bladeren. De plant bloeit vroeg in de zomer, met naar honing geurende witte bloemen. En is dan ook dikwijls in de vaste planten border van de siertuin terug te vinden. Net zoals voor rabarber of kardoen is dit geen verkeerde plaats omdat het een meerjarige en sierlijke groente is waar we vele jaren plezier kunnen van hebben. Van de stammen van de zeekoolplant kunnen in het donker jonge scheuten of stengels worden getrokken. Het zijn deze bijzondere en zeer smakelijke stengels die we eten. Zeekool of Crambe maritima (teeltschema) behoort tot de familie van de Brassicaceae en is dus familie van de vele andere koolgewassen die we in de moestuin aantreffen.
Zelf zeekool telen? Dat kan zeker. Zorg dat je een stukje zonnige, droge, luchtige en goed bekalkte grond ter beschikking hebt. Zware of natte gronden zijn in het nadeel.
Zie ook : http://www.zeekool.nl/
Voor recepten leek het meer op zoeken naar een speld in een hooiberg. op http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/zeekool/ vond ik toch één recept. Er werd wel aan toegevoegd dat je op zeekool alle mogelijke recepten voor om het even welke andere kool kunt toepassen.
Zeekool met ham en ei
Ingrediënten
-300 gram geblancheerde zeekool spruiten
-4 plakken gekookte ham
-2 stuks hardgekookt ei
-boter
-versgemalen zwarte peper
-zout naar believen
Bereidingswijze
-Bestuif de zeekool met wat peper en zout en laat er een blokje boter op smelten.
Leg hierop een plakje ei en leg ze in een dubbelgevouwen plak ham.
-Lekker als snack, maar ook bij gebakken aardappeltjes.

Natuurlijk is het interessant om met de gewone koolrecepten te experimenteren. Dan zijn de mogelijkheden toch veel uitgebreider.
|