Nog een licht verteerbare groente is venkel.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Elk jaar zaai ik er rechtstreeks 1 rij in de combinatieteelt en plant ik er een veelvoud die vooraf werden gezaaid en verspeend.
Zoals met alle groenten is het met venkel ook zo dat het ene jaar niet het andere is.
Toch voldoet het resultaat 9 op 10 keer.
Uitzonderlijk mislukt de oogst eens helemaal en één op twee is die oogst schitterend.
Er bestaan vroege en late soorten. Wij echter beschouwen venkel als een typische najaarsgroente.
Eind juni, begin juli, zaai ik 1 rij van +/-5m ter plaatse. Dezelfde dag zaai ik in een kunststofbak.
Heel kort na het kiemen verspeen ik in perspotjes en plaats ze buiten op een rek in de schaduw van de serre.
Als in augustus de sjalot geoogst is plant ik daar de venkel. De hoeveelheid is 6 rijen van +/- 5m lang.
Vooraf is de grond volledig onkruidvrij gemaakt en met de woelvork los gelegd. Ik plant in voortjes die worden bemest met biologische korrelmeststof. Na het bemesten wordt de voor extra begoten.
Na het oogsten worden de knollen niet ingevroren want dan verliezen ze hun smaak. Als de venkel is klaar gemaakt vóór het invriezen, dan verwatert hij. Na het ontdooien is de echte venkelsmaak er niet meer. Ik bewaar ze in een vorstvrije ruimte in scherp zand. Ze groeien een beetje terug. De buitenste bladeren rotten heel langzaam weg.
Ik heb ze nog weggenomen en dan zijn het de volgende die rotten. Als de temperatuur te hoog wordt zoals in december en januari van deze winter, dan kan je ze niet lang goed houden. Wij hebben ze versneld opgegeten. Venkel in de wok heeft een verassend andere smaak. Ze is niet minder lekkere dan gestoofd. De smaak is gewoon anders.
|