Met groenlof kan je veel soorten warme bereidingen klaarmaken. Op http://www.smulweb.nl/recepten/1383897/Groenlof-met-kaas-en-spek vond ik het onderstaande recept. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Groenlof met kaas en spek
Klaar in 20-30 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
-1 kg groenlof;
-100 g spekreepjes / blokjes;
-I.p.v. spek kun je ook hamblokjes gebruiken (minder vet).
-2 el geraspte kaas;
-scheut citroensap;
-wat boter
Voorbereiding
-Verwijder de buitenste bladeren.
-Was de groente en snij in reepjes.
Bereidingswijze
-Breng een pan water aan de kook.
-Voeg een scheut citroensap toe.
-Blancheer de groente gedurende 5 minuten in het kokende water.
-Giet af en laat uitlekken.
-Bak de spek in een hapjespan.
-Voeg de uitgelekte groenlof met een scheut boter toe.
-Roer door en smoor 10 minuten op laag vuur met deksel op de pan.
-Af en toe omroeren. -Verwarm de oven op 175 C. -Doe het mengsel dan in een vuurvaste ovenschaal en bestrooi met de kaas.
-Zet de schaal ongeveer 8 minuten in de oven, zodat de kaas smelt.
Serveertips
Lekker met gekookte aardappelen en bijv. een gehaktbal.
Laat het je smaken.
Wat lezen wij over groenlof?
Groenlof: (cichorium intybus var.Folios-umis), is een vergeten groente die je in de meeste kookboeken niet tegenkomt. Er zijn verschillende rassen: Kenmerkend is de iets bittere smaak. -Herfstlof
-Jupiter een hybride met compacte kroppen en is schiet resistent. De krop wordt 30 tot 35 cm hoog.
-Pluto een hybride met compacte kroppen en is schiet resistent. De krop wordt 35 tot 40 cm hoog.
-Suikerbrood (Zuckerhut) een oud ras met veel omblad en een 30-35 cm hoge, lichtgroene krop
-Vroege zelfsluitende
http://nl.wikipedia.org/wiki/Groenlof
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------De officiële overkoepelende naam van deze groente is Groenlof De plant is familie van de witlof en andijvie en kan een beetje vorst verdragen. Vandaar zeer geschikt voor de najaarsteelt. -Suikerbrood is de soort met heel weinig bitterheid.
-Als je het groen verwijdert dan neem je grotendeels de bitterheid weg.
-Als je groenlof als sla gebruikt kan je ze langer in de koelkast bewaren dan witloof dat zeer vlug rood uitslaat.
-Om dan de bitterheid te compenseren gebruik je best appel, honing of diksap.
Vorig jaar heb ik relatief weinig groenlof geteeld omdat ik dacht dat ik zonder serre zou zijn. Het wonder van gulheid en behulpzaamheid bezorgde mij in heel korte tijd de Kas die ik nu heb.
Wij gebruiken de naam serre maar in feite komt dat van het Frans 'la serre' de broeikas. De Nederlandse naam is dus 'broeikas' kortweg de kas. Mijn vele Nederlandse bezoekers zullen het mij wel niet kwalijk nemen dat ik verder over mijn serre(kas) praat.
|