Is prei ook belangrijk in jouw voeding?
Ik heb, hier in de polders, al van bij het begin behoorlijk wat prei gezaaid en geplant. Toen ik enkel wisselteelt had in de tuin kweekte ik niet meer dan toen ik de combinatieteelt invoer. Een hele tijd plantte ik die enkel in de combinatieteelt.
Sedert enkele jaren plantte ik één van de vijf wisselteelt vakken vol met winterprei. Voor 2013 heb ik opnieuw alle prei voorzien voor de combinatieteelt. Dit doe ik om opnieuw een plaats te hebben voor de pompoenen. Die stonden waar nu de kruisbessen staan. In het bloembed zijn ze vorig jaar nooit tot hun recht gekomen en totaal mislukt.
Waarom is prei zo gezond? Prei bevat weinig calorieën en weinig vet. 28 kcal en 0,3 gram vet per 100 gram. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ook is cholesterol niet aanwezig in prei. Wel bevat het veel water, vezels, vitaminen en mineralen.
In de prei is allicine aanwezig. Dit is een zwavelverbinding die zorgt voor de smaak en geur.
Voor het lichaam is dit stofje goed, want het doodt bacteriën. xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" /> Prei is dus erg gezond, het bevat vele mineralen als calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink, mangaan en koper.
Ook vele vitaminen zijn aanwezig, waaronder vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C.
http://www.watisgezond.net/prei-gezond/
Prei speelt ook een zeer grote rol in de keuken. Er zijn heel veel mogelijk bereidingen met prei.
Maar iets dat wij veel te vlug naar de composthoop verwijzen is het donkergroen van de prei. Op http://www.alldaylong.be/2011/02/meer-doen-met-preigroen/
Alleen de donkergroene buitenbladeren interesseren mij.
Met de bleekgroene kunnen we over het algemeen gemakkelijk over weg. Die donkere buitenbladeren kunnen we open leggen. Daarna moeten ze vijf tot tien minuten gestoomd of gepocheerd worden. Ze worden daarna meteen onder de koudwaterkraan gespoeld en droog gedept. We krijgen dan groene linten en daarmee kunnen we leuke dingen doen: De linten rond blokjes gemarineerde zalm, mootjes gekookte vis winden. Ook kan je ze rond grote blokjes gekookte ham of dikke plakken worst wikkelen. Zo maak je een soort van sushi. Daarmee kan je al je collegas jaloers maken als je die sushi meeneemt als lunch! De binnenkant van een ring kan je bekleden met preilinten en verder opvullen. Hier kan je een warm of koud gerecht gebruiken. Hiervoor kan je o.a. een rijstsalade, gewokte groenten, een pastasalade enz. gebruiken. De linten kan je ook in lange, dunne repen snijden en gebruiken voor eetbare versieringen op het bord. Zo kan je bijvoorbeeld bundeltjes samenbinden: boontjes, asperges, preiwit, witloof enz. De linten kan je in flinterdunne slierten snijden en die slierten nadien samen frituren. We krijgen dan spinnenwebjes die we als spectaculaire versiering gebruiken. Die leggen we dan boven op een stuk vis, een torentje puree of een groenteflan.
In deze tijd van crisis kunnen we niet spitsvondig genoeg zijn. Zo kunnen we veel geld uitsparen.
|