Het zaaiseizoen staat voor de deur. We starten altijd binnen.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dit jaar ben ik er bijzonder vroeg mee begonnen.
Boven de verwarmingradiator in de keuken staat een minniserretje.
Daarin kiemen nu:
- de salade (wonder van de vier jaargetijden),
-een bakje met rucola (Ruca van demeter)
-en eentje met rode paprika. (Zaad geoogst uit een gekochte zoete paprika).
Eens ze gekiemd zijn worden ze zo vlug mogelijk verspeend naar kleine potjes.
Alles gaat naar de veranda waarhet vorstvrij is met veel licht is en de temperatuur voldoende laag. Later gaan die plantjes dan naar de serre. Ze zijn dan gewend aan de lagere temperaturen.
Bij eventuele nachtvorst bedek ik ze met piepschuimbakken.
Dit jaar probeer ik eens een dikke buitenkomkommer gele tros uit:
Zaden gele tros van demeter of De Bolster.
Komkommer Gele tros. Gelezen en bewerkt van: http://www.janroozen.nl/GRsoorten/Gele_Tros.html
-De gele komkommer zie je hier niet zo vaak. In Italië komen ze vaker voor en zijn ze bijna net zo gewoon als de groene.
-Het is namelijk een echte 'koudegrond'-komkommer, die het in de kas minder goed doet.
-'GeleTros' is de naam van een oud ras, dat het ook in ons land op de volle grond prima doet.
-De smaak van deze helder citroengeel gekleurde komkommer is wat sterker dan de gewone komkommer.
-Hij is minder waterig en de pitten zijn meestal wat harder en groter dan van het groene exemplaar.
Bewaren:
Bij komkommer, tomaten, paprika, courgette en aubergine treedt bij bewaren in de koelkast, het zogenaamde lage temperatuur bederf op.
De vruchten krijgen waterige plekken op de schil die meestal gaan rotten.
Daarom bewaar je het best deze groenten onverpakt in een koele (kelder) of kast.
-warm voorzaaien van maart tot april.
-Buiten uitplanten na half mei op zonnige en beschutte plaats
Nu heb ik dat binnen gedaan voor paprika, salade en rucola omwille van de kou buiten.
Als je iets moeilijk boven krijgt in volle grond, zaai het dan nu voor binnen in huis of in de serre. Eén van de beste voorbeelden zijn boontjes. Ik hoor nog al eens klagen dat bv. de helft maar boven is gekomen. Natuurlijk, als je er veel zaait, dan heb je met mijn methode ook veel extra werk. Maar! Ze zullen wel nog nooit zo regelmatig hebben gestaan. Je kan het zien op de blog of ga eens naar de zoekfunctie en tik maar eens boontjes planten in.
|