Van Luc kreeg ik enkele fotos doorgestuurd van winter bloeiende planten. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De uitzondering is de bonsai Zelkova die, zo denk ik, er eerder is omwille van zijn uitzonderlijke siervorm.
De bonsai Zelkova De Zelkova bonsai is een van de meest voorkomende soorten van bonsai.
Het is bekend om zijn weerstand tegen ziekten en plagen die normaal worden gevonden in bonsai planten.
Dit is een zeer geliefde bonsai omdat hij zo gemakkelijk om groeit.
De Zelkova bonsai komt in twee populaire rassen: 1-de Chinese Zelkova en 2 de Japanse Grey Bark iep.
De Chinese Zelkova is kleiner dan de Japanse Zelkova. Het heeft ook een bruin of grijs gekleurde bast.
De bezem stijl van Zelkova is normaal overal de meest voorkomende vorm .
In het Japans, wordt het genoemd de "hokidachi 'stijl.
http://bonsaiplantscenter.com/?page_id=8
De Corylus avellana 'contorta' (krulhazelaar) Corylus avellana 'Contorta' bloeit met gele mannelijke katjes. Maar de grootste sierwaarde van deze heester zijn de kronkelende takken in de winter. Ze worden ook gebruikt in de bloemsierkunst. Vanaf september verschijnen de eetbare hazelnootjes. In het najaar krijgen de bladeren een gele herfstkleur.
http://www.tuinadvies.be/plantengids.php?id=2059
De Cyclaam Is een geslacht van vaste planten uit de uit de sleutelbloemfamilie.
De cyclaam is een knolgewas, dat weinig affiniteit vertoont met andere sleutelbloem soorten.
De GRIN taxonomie erkent thans 23 soorten Cyclamen.
De meeste ervan zijn afkomstig uit het Middellandse zeegebied.
Daar groeien zij meestal in bossen op droge grond in bergachtige streken.
De grootste concentratie aan soorten vindt men in Klein Azië.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclaam
de Cyclaam coum -Is één van de mooiste en fraaiste bloemsoorten uit de januarituin. Het is een bolgewas dat er vaak eerder is dan de sneeuwklokjes. -De bloemen hebben een helder karmijnrode kleur met een dieper rood naar het hart toe. -De bladeren zijn typische egaal groen en bijna geheel rond. De hoogte bedraagt 5 à 10 cm. Cylcamen coum verlangt een kalkrijke bodem. -Indien je ze tijdens slecht weer onder glas kan zetten, geven ze rijkere en mooiere bloemen. -Ze bloeien van januari tot april, afhankelijk van weersomstandigheden en standplaats. -Ze groeien het best onder heesters of licht geboomte, waar ze gemakkelijk tot bloei komen. -Ze zijn winterhard in de volle grond, maar je moet ze wel beschermen tegen extreme vorst. -Ze zijn ook geschikt voor verwildering. -Plant de knollen wanneer ze volledig in rust zijn, namelijk in juli of augustus. -Zorg dat de bollen even boven de aarde staan en bemest ze met goed verrotte bladeren. -Plant ze in groepen...ze vormen dan een prachtig kleurentapijt. -Laat tussen elke knol een afstand van 10 tot 15 cm. -Opgelet: kies vooral een plaatsje dat goed gedraineerd is...cyclamen haten natte voeten.
http://www.tuinkrant.com/plantengids/bolgewassen/4973.htm
Reeds Meer dan 20 jaar staan er tegen mijn waterbak bij de serre kleine cyclaamplantjes.
Daar zit geen groei in.
Die zijn daar zo maar gekomen en blijven.
In de zomer werden ze overwoekerd door de roomse kervel. Maar telkens in de winter zijn ze daar als enige zichtbaar terug. De kervel slaapt dan onder de grond. Het lijkt er op dat ze een afspraak hebben om elk een periode van het jaar te domineren. De bak moet verplaatst worden en dan zal ik ze scheiden. Ze krijgen binnenkort elk een apparte plaats. De roomse kervel gaat in het verlengde van de serre aan de zuidkant tegen de frambozen aan. De cyclamen komen tussen de serre en de waterbak aan de noordkant. Want: De cyclamen kunnen niet tegen direct zonlicht. In de tuin doen ze het dan ook het best onder de bescherming van andere struiken. Onder het bladerdek van een boom of een anders beschutte plaats. Ze moeten ook beschermd zijn tegen regen in de zomer, waar ze niet goed tegen kunnen.
De grond moet vochtig zijn, maar wel goed waterdoorlatend. Verder houdt de cyclaam van kalkrijke grond. In de winter dek je best de wortels af, als bescherming tegen vorst. Hier bij ons zijn aan de eerste twee voorwaarden voldaan. De andere voorwaarden, daar zorg ik dan wel zelf voor.
|