Dit jaar zal ik vlug door de bewaargroenten heen zijn. De wortelen en de knolselder zijn reeds totaal gebruikt. Er blijft nog wat pastinaak over en een toch nog grote hoeveelheid rode biet.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Als je Pastinaak koopt in de winkel kunnen ze er zo uitzien, als het ware op model gemaakt.
Teel je zelf de pastinaak dan kunnen ze er meer vertakt uitzien. Hoe zwaarder de grond, hoe meer kans je maakt op afwijkende vormen. Er is ook veel kans dat de velletjes niet zo zuiver zijn als op de meeste voorstellingen. Toch moet de smaak raak zijn als je zuiver organisch teelt. Wij gebruiken ze bijna nooit zuiver maar in soepen en bv. in hutsepot. De gaartijd is bijzonder kort.
Rode biet cylindra Deze soort heeft een zeer goede smaak, teelt gemakkelijk en is zuiver van vel. Je kan er heb met scherpe top en mat meer afgeronde top. Het voordeel is dat je bij het verwerken, kleine schijfjes van bekomt waarmee je gemakkelijker een plateau kan versieren
Vroeger teelde ik altijd de rode biet kogel Ook hier kan je spreken van goede smaak en een regelmatige vorm maar de huid kan veel minder zuiver zijn. Ook hier heeft dat met de grond te maken.
Wat nu het klaarmaken betreft heb je rauw en gekookt maar je zit telkens geplaagd met wat grondsmaak. Die grondsmaak kan je grotendeels behelpen.
Als je ze rauw opdient dan voeg je er gewoon geraspte, of fijngesneden appel aan toe. Ook als je ze warm klaar maakt dat maak je ze ongeveer klaar met appelmoes erbij zoals bij rode kool en die bijsmaak is grotendeels verdwenen. Gekookt om ze te bewaren in de diepvries of om zo in schijfjes, koud op te dienen, koop ik per 4 of 5 rode bietjes, een grote ui mee, op zijn geheel en ik verwerk die daarna in de soep. Moet je eens uitproberen.
Succes en smakelijk eten hoor.
|