Door omstandigheden kan ik reeds enkele dagen niet in de tuin werken. Beelden over tuinwerkzaamheden zijn er dus niet en daarom grijp ik naar een foto met een plant die in de tuin staat en letterlijk uit de lucht is komen vallen...
hoogstwaarschijnlijk als een zaadje. Dat zaadjes is dan gekiemd en opgegroeid in mijn voorland. Daar was zo weinig plaats dat ik die in een natte periode verplantte naar de tuin. Omdat ik jarenlang werkte in de kruidentuin van het domein Tudor wist ik om welke plant het ging - de 'koningskaars - Verbascum thapsus'.
Ik ging op zoek op het net naar foto's bij google afbeeldingen
en uitleg die ik haalde bij Wikipedia.
De koningskaars (Verbascum thapsus) is een plant uit de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). De plant groeit in het duin- en krijtgebied en is daar vrij algemeen. In andere delen van Nederland is de soort zeldzaam. De bladeren en de stengel zijn bedekt met een dichte wollige beharing.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De bloemen zijn geel en hebben een doorsnede van 1,5-3 cm. Er zijn vijf kroonbladeren die aan de voet zijn vergroeid. Er zijn vijf kelkbladen en vijf meeldraden, waarvan er drie gele of witte haartjes hebben.
De bloemen vormen een dichte aar. De plant bloeit van juli tot de herfst.
De bovenste bladeren zijn aflopend tot het volgende blad. De onderste bladeren hebben een gevleugelde steel.
Koningskaars draagt een doosvrucht die kleine zaadjes bevat.
De bloemen van de plant worden gebruikt om het ophoesten te bevorderen bij problemen met de ademhalingswegen. In de kruidboeken van de 16e eeuw van von Brunfels, Bock (= Tragus 1498-1556) en Fuchs wordt beschreven hoe de harige plant met teer kan worden besmeerd en zodoende als fakkel kan worden gebruikt.
Ik hoop dat het verplanten naar de achtertuin geen negatieve aspecten teweegbrengt op de bloei van de plant. Als je op de foto's kunt bouwen zie je dat die plant zich zowat overal thuis voelt. Ik verwelkom dan ook deze schitterende plant in mijn tuin als een hemelgeschenk.
|