De mierikswortel is een zeer pittig kruid met heel wat toepassingen zowel op geneeskundig als op keukengebied.
De wetenschap doet er weinig mee maar hij is toegepast in het gewone gebruik omwille van het feit dat hij veel vitamine C bevat. Ga gewoon op een zoekmachine en tik in: 'gebruik van de mierikswortel '. Op de URL http://www.tuinadvies.be/kruiden_mierikswortel.htm vond ik de voor mij meest duidelijke en tamelijk beknopte uitleg maar dat kan bij iedereen anders liggen.
Wij hier, gebruiken de mierikswortel het meest in de keuken waar hij sausen op een pikante wijze bij mag kruiden. De vers gemalen wortel is aan te bevelen bij gebraden vlees, rauwe oesters, vis en nog meer toepassingen. Daar kan je vrij mee experimenteren en meestal met succes.
In onze tuin heeft hij het moeilijk om te groeien omwille van de zware ondergrond. De wortels blijven klein en de plant gaat behoorlijk vlug in bloei, wat heel wat insekten aanlokt.
Deze foto plaatste ik reeds in 2006 tamelijk bij het begin van onze blog en is terug te vinden op Google afbeelding. Nu enkele jaren later is mijn tuin heel wat meer toegegroeid. Dat heeft tot gevolg dat de mierikswortel aan het wegkwijnen is. Ik moet een zonnige plaats vinden. Dit is alvast genoteerd.
|