Postelein (posteleinfamillie)
Hoevelen van ons zaaien postelein? Hetzij zomerpostelein of winterpostelein?
Postelein lijkt geen speciale groente, maar niets is minder waar.
Van alle groenten bevat postelein namelijk het meest omega 3 vetzuren. Dat heeft een positieve invloed op je bloeddruk, immuunsysteem, je hersenen en zou zelfs cholesterolverlagend werken. Voorts bestaat postelein grotendeels uit water en voedingsvezels; uitermate geschikt voor een vetverlagend dieet dus! Eet je vaak postelein, dan kan je er ook zeker van zijn dat je geen problemen hebt met de aanmaak van rode bloedcellen door vitamine C. Het transport van zuurstof naar de weefsels door het veelvuldig aanwezige ijzer is ten slotte ook gegarandeerd.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zomerpostelein:
andere namen zijn:pourpier (Fr), portulak (D) Snelgroeiende bladgroente met vlezige, roodachtige stengels en groen of geelachtige blaadjes. De stengels moeten stevig zijn en een doorsnee hebben van ongeveer 2 mm. Deze groente heeft een exotisch aandoende fris-zure smaak.
-Groeit oorspronkelijk van Griekenland tot het westen van de Himalaya.
-Postelein is volop verkrijgbaar in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. Een kleinere aanvoer vindt plaats in de maanden april en oktober.
- Wordt rauw gebruikt in salades, rauwkostschotels of stamppot; gekookt als spinazie. Zeer kort koken. Postelein vormt een uitstekende combinatie met riblappen, klapstuk, lever en niertjes.
Winterpostelein:
(Claytonia perfoliata, synoniem: Montia perfoliata) is een eenjarige plant uit de posteleinfamilie (Portulacaceae). De soort groeit van nature in Noord-Amerika. Via Cuba is de plant naar West-Europa gekomen. De soort wordt in Engeland, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland verbouwd als winterharde postelein, maar komt in al deze landen ook verwilderd voor. Vanwege de route waarlangs de plant in Europa arriveerde, wordt de plant in Duitsland 'Kubaspinat' genoemd.