Aardappelloof, taxussnoeisel, vingerhoedskruid, doornappel, haksel van Amerikaanse vogelkers, ...: er staan heel wat giftige planten in onze tuinen. Maar mag een giftige plant op de composthoop? Maak je je compost zo niet giftig?
Antwoord: Plantaardige gifstoffen weren herbivoren, en dit enkel tijdens het leven van de plant. Verder zijn deze gifstoffen in principe wateroplosbaar en snel afbreekbaar tot voeding voor andere planten; alleen looistoffen en harsen hebben meer tijd nodig om af te breken.
Conclusie: Natuurlijk mag je taxussnoeisel (etc) op de composthoop, of als mulchlaag tussen je struiken. Zorg wel dat dieren niet van de planten kunnen eten (bijv. paarden kunnen sterven van het eten van taxus).
Hoe je het best composteert, lees je hier.
Noteer ook: - Als giftige bladeren ook giftig waren voor het bodemleven, zouden veel composthopen niet zoveel pieren bevatten. - Een paar m3 vers haksel van Amerikaanse vogelkers geeft een heel goede broeihoop en achteraf prima compost. - Giftigheid hangt, zoals je weet, ook af van dosis en verbruiker: de coloradokever heeft die gifstof uit aardappelloof net nodig.
bron : VELT (Geschreven door Lieven David)
|