Dinsdag 17 december 2013 om 20 u. stelt voorzitter Guy Algoet het 41e jaarboek voor van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. Traditioneel gaat de voorstelling de derde dinsdag van december door in het cultuurcentrum De Schakel en gaat gepaard met een gratis voordracht over een bijdrage in het jaarboek of over een historisch getint Waregems onderwerp. Geerd De Ceulaerde biedt hierbij een voorstelling van de “Beschermde monumenten in Groot-Waregem”. Het nieuwe jaarboek is vanaf die avond ter beschikking en worden afgehaald. Het is een jaarlijkse organisatie van De Gaverstreke en het Davidsfonds van Waregem.
Guy Algoet : “Met dit nieuw jaarboek hebben we de kaap van 40 overschreden. We beginnen een nieuw decennium en hopen de streekgeschiedenis stukje bij stukje verder uit te pluizen. Zo bieden we een gamma van onderwerpen, die de tijd doorlopen van prehistorie tot heden.”
Van uit de lucht leiden foto’s ons binnen in de prehistorie, want het verre verleden dat in de grond schuil gaat, openbaart door vormen en kleuren, wat er van vroeger in de grond gekomen is. Die laten ons vermoeden dat er hier in het verre verleden ook al bewoning was, al hebben we over die tijd nog niet veel gegevens. Sporen van Waregems oudste verleden...
In dezelfde lijn worstelen we met de gegevens over de Burggravie van Vijve. Was er daar ooit een burcht en zo ja, waar stond die? Wat weten we over de bezitters van deze heerlijkheid? Waar lag die precies? Onze vermoedens en ook onze gegevens wijzen in de buurt van de brug over de Leie in Sint-Eloois-Vijve. Vinden we een oplossing die onze meningsverschillen kan overbruggen? Het boek biedt een bijdrage tot oplossing.
Nu we daarmee in de Middeleeuwen beland zijn kunnen we ook pluizen naar de vroegere geschiedenis van het ‘Goed ter Sluizen’ in Waregem en van het ‘Goed te Herlegem’ in Kruishoutem tegen Waregem aan. Uit de archieven komen deze plaatsen tot leven. We leren er de toenmalige bewoners van kennen en kijken even nader in hun familiegeschiedenis.
De herbergen zijn de wereld nog niet uit, hoewel er veel veranderd is. Vele namen dreigen in de vergetelheid te raken. De moeite dus zeker om die voorhet nageslacht te bewaren. Zowel Beveren-Leie als Anzegem krijgen op dit gebied een bijzondere aandacht. We gaan verder in op wat we vorig jaar al aansneden. Zo komt dit aspect stilaan tot volledigheid.
Bewaren voor het nageslacht… dit is ook het opzet van de erfgoedwerking, die zich toont op de ‘Open monumentendag’. Zorg voor de beschermde monumenten willen we in dit boek ook onder de aandacht brengen. Er werd en wordt heel wat gerestaureerd. Welke zijn die beschermde monumenten in de fusiegemeente Waregem? We willen er nog eens op terugkomen… hun verleden, hun toestand, hun belang. Want waarom zijn ze het bewaren waard? Wat weten we ervan?
VTI-Waregem viert zijn 75-jarig bestaan. Is dit geen reden om dit instituut voor het voetlicht te brengen? Hoe is het ontstaan en hoe is het in al die jaren verder tot ontwikkeling gekomen tot een belangrijk element in de Waregemse onderwijswereld? We komen wel eens aan die schoolgebouwen voorbij, maar wat steekt er achter? Die evolutie draagt ook namen. Ook die roepen we voor de geest in deze geschiedenis die naar het heden verwijst.
Aangezien de levende getuigen van de eerste wereldoorlog stilaan allemaal verdwijnen, loont het zeker de moeite daarbij stil te staan. We doen het enerzijds door een verkennende fietsroute langs de frontlijn tussen Waregem en Machelen. Daarover kan je niet alleen lezen, ook fietsend kan je gaan bekijken wat er nog naar verwijst. Anderzijds komen ze zelf nog aan het woord langs overgebleven dagboeken. Die zijn zeker het bespreken waard. Staan we trouwens niet aan de vooravond van de herdenking van het begin van deze oorlog? (spelen: weglaten) We lazen vorig jaar het wedervaren van Joseph Decraene en Arthur Verhelst. In deze jaargang luisteren we naar Julien Adolph Vandenberghe. Zodoende spelen we nu al in op die herdenking, die dan volgend jaar verder aan bod zal komen met het vervolg op dit artikel.
Ook Desselgem laten we speciaal aan bod komen. We berichten over het leven en het optreden van de burgemeesters Henri en Jan Van Houtte. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in het politieke leven van Desselgem nog niet zó heel lang geleden. We kunnen en willen ze niet over het hoofd zien.
Over de laatste oorlog is ook nog het laatste woord niet gezegd. We weten dat de overgave in Wijnendale werd getekend, maar waar precies? In het kasteel? Langs onderzoek en getuigenissen wordt in een eerste artikel van dit boek de precieze omstandigheid ontrafeld.
Zoals elk jaar brengen we tot slot nog enkele eerder anekdotische gegevens onder de titel ‘Mengelmaren’ of ‘Naklanken’, onder meer de eerste materniteit te Waregem. Moge deze inhoud jullie alvast trek geven naar meer.
En wil je weten wat in ‘De Gaverstreke’ tot nu toe zoal verschenen is, dan kan de index achteraan daarbij helpen. Zowel de schrijvers als de onderwerpen maken het zoeken naar wat over een onderwerp of een gemeente gepubliceerd werd gemakkelijker.
Kostprijs: 22 euro. Te verkrijgen bij de bestuursleden of door storting op rekeningnummer IBAN: BE12 0680 5030 1092 van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke, Waregem.
14-11-2013, 00:00 geschreven door wareber
|