De Geschied- en Heemkundige Kring “De Gaverstreke” bestaat 50 jaar. De kring werd gesticht op de vergadering van 8 februari 1972. De naam van de Kring verwijst naar de Gaverbeek die Waregem doorsnijdt en te Sint-Eloois-Vijve in de Leie uitmondt. Momenteel is er nog geen datum voor een officiële viering van het gouden jubileum gepland.
Onder impuls van Jaak Vaneeckhoutte, Rik Castelain, gemeentesecretaris Jozef Van Thuyne , Guy Algoet, prof. Marc Waelkens, drukker Pol Delmulle, Jos Colpaert en nog twee mensen van de firma Bekaert kreeg Waregem met een stichtingsvergadering op 8 februari 1972 op het gemeentehuis zijn Geschied- en Heemkundige Kring. Rik Castelain was net als Guy Algoet leraar aan het H. Hartcollege en kende al het klappen van de zweep als lid van de Oudheidkundige kring in Oudenaarde en Leiegouw in Oudenaarde. Guy Algoet werd als voorzitter aangeduid omdat de ‘thuisman’ was, m.a.w. altijd bereikbaar in Waregem. Eerste aanwinst was historicus Marcel Delmotte, eveneens leraar aan het H.Hartcollege. In Beveren-Leie waren eerder ook al Michel Debrouwere en Etienne Ducatteeuw actief met historisch-heemkundige publicaties in Missiepost als ‘De Clocke’. Ook zij sloten zich aan bij de Waregemse Kring.
In 1973 kwam het eerste jaarboek uit met bijdragen van Jozef Vanthuyne (Gemeentewapen), Marcel Delmotte, Guy Algoet en Rik Castelain, In 1974 waren er ook al bijdragen van Michel Debrouwere/Etienne Ducatteeuw, Maurits Coornaert, Paul Ameye en Leonce Ducatilon. Het derde jaarboek bevatte ook bijdragen van Philippe Despriet, Marcel Hoebeke en Lucien Van Acker. In 1978 waren er naast de bijdragen over de verschillende Waregemse deelgemeenten al bijdragen over Anzegem, Wielsbeke en Zulte en in 1979 over Nokere. Meerdere omliggende gemeenten zijn geschiedkundig met mekaar verwant. Ondertussen was men eind vorig jaar al aan het 49e jaarboek.
Bij de erfgoedvereniging heeft Willy De Bouvrie onlangs het voorzitterschap overgenomen van Guy Algoet, die wegens gezondheidsredenen ontslag nam en ere-voorzitter wordt. Redactiesecretaris en penningmeester is Leona Van Nuffel, die al enkele jaren geleden de taak overnam van Marcel Delmotte (eresecretaris). André Braet is bibliothecaris en webmaster. Het bestuur bestaat verder uit Filips Benoit, Rik Castelain, Bernard Delange, Etienne Ducatteeuw, Norbert Follens en Hendrik Ghistelinck.
De Gaverstreke werd een van de toonaangevende kringen in de provincie. Het is in 1974 lid geworden van Heemkunde West-Vlaanderen, waarvan Marcel Delmotte lange tijd het secretariaat waarnam. Waregem trad het laatst als gastheer op naar aanleiding van de gouw- of heemdag in april 2001.
De Heemkring kwam naar buiten met enkele merkwaardige tentoonstellingen. We vermelden de realisatie van ‘groot-Waregem in beeld (1978), Desselgem in beeld (1979), Sint-Eloois-Vijve : zijn geschiedenis en zijn kunstenaars Emiel Claus, Jules Boulez en Modest Huys (1980), Het Daensisme en de Waregemnaar Leonce Ducatillon (jan 1983), De Lourdesgrot en de geschiedenis van Sint-Eloois-Vijve (juni 1995).
Bij de jaarboeken, verschenen vanaf 1973, werden reeds waardevolle kaarten aangeboden die de streek nog beter belichten:
- De Sint-Pietersheerlijkheid op Desselgem, Beveren, Waregem en Deerlijk
- Historische kaart van groot-Waregem
- Toponymische kaart van Anzegem.
De Gaverstreke bekommert zich ook om de bescherming van het bouwkundig erfgoed en juichte dan ook het initiatief van het stadsbestuur toe toen de middeleeuwse site ’t Goed te Nieuwenhove een educatieve bestemming kreeg. In het dossier ‘Titel van stad’ in juni 1998 onderstreepte de Gaverstreke het historisch belang van Waregem onder de titel: Van plattelandsdorp tot verzorgingscentrum. In het dossier ‘Titel van stad’ in juni 1998 onderstreepte de Gaverstreke het historisch belang van Waregem onder de titel: Van plattelandsdorp tot verzorgingscentrum.
De omvang van de jaarboeken varieert van 300 tot 500 bladzijden. De waardering voor de wetenschappelijk onderbouwde artikelen moge blijken uit de aanmoedigingsprijzen vanwege de provincie West-Vlaanderen de Vlaamse Gemeenschap. Naast de jaarboeken werd in 1974 een monografie uitgegeven over ‘De Koninklijke aloude en vrije Rederijkerskamer “Rhetorica”, Kunst en Eendracht’ (1838-1974). Specifiek voor Beveren-Leie verschenen twee delen van het ‘Bevers Schetsboek’ waarin naast de schetsen een degelijke geschiedenis van een groot aantal oude hoeven werd behandeld. Op verzoek van de Gaverstreke werden de archieven van Desselgem en Sint-Eloois-Vijve naar Waregem overgebracht en geïnventariseerd. Met de aanstelling van een stadsarchivaris vlak voor de eeuwwisseling ging een lang gekoesterde droom in vervulling.
De GHK De Gaverstreke beschikt over een uitgebreid documentatiecentrum in het stadhuis, naast de leeszaal van het stadsarchief. De verzameling is te raadplegen op afspraak met beheerder André Braet en bestaat uit:
- diverse jaargangen van tijdschriften
- een verzameling rouwbrieven en gedachtenisprentjes, fototheek
- uitgewerkte gezinsfiches (parochieregisters en burgerlijke stand)
- bewerkte bevolkingsregisters van Waregem
- bewerkte gemeenteraadsverslagen
- oude kranten en weekbladen
- boeken in verband met geschiedenis, genealogie en diverse wetenschappen
- bewerkte archivalische bronnen
https://gaverstreke.wordpress.com/
|