Op 31 januari 2019 verleende het college van burgemeester en schepenen van Waregem een omgevingsvergunning aan Maria Kristine Van Thuyne uit Gent voor het slopen van een tuinberging in de Keukeldam 55 te Waregem. De kadastrale ligging afdeling 34452 sectie A perceel 22c verraadt dat het hier gaat over de gebouwen van de oude blekerij De Rijcke. Die omschrijving als tuinberging dateert van een eerder in 1999 goedgekeurde aanvraag. Het bouwwerk was sedert 9 november 2011 vastgesteld als bouwkundig erfgoed van Blekerij De Rycke, maar die indicatie van erfgoedwaarde heeft het gebouw niet kunnen redden en is juridisch blijkbaar ook van geen belang.
Het erfgoed bestond uit een gebouwencomplex met links het woonhuis, rechts een looghuis en achteraan de stallingen. De blekerij had een voorgeschiedenis die teruggaat tot de eerste helft van de 18de eeuw met duidelijke weergave op historische kaarten. Op een kaart uit het landboek van Waregem, opgemaakt door Antone Van Outrive in 1753-1757, is er reeds een gebouw afgebeeld. De hoeve wordt beschreven als een eigendom van de weduwe en de kinderen Jan De Rycke, hofstede, lant ende meersch, aboutterende oost ende suyt de straete, west de groote beke … Die groote beke verwijst naar de Gaverbeek, die de Keukeldam dwarst en dan een bocht maakt langs het perceel van de Blekerij.
Op een kaart van de wijk Eertbrugge, opgetekend in 1775 door landmeter Philippus Taillie, wordt de hoeve afgebeeld met een tweede gebouw. De inplanting komt overeen met het woonhuis en het kleine bijgebouw langs de straat. In het landboek van 1758 vinden we het huidige perceel, waarop de Blekerij De Rijcke werd uitgebaat onder het ruimere perceelnr 1300 en het behoorde tot de heerlijkheid Huise in Waregem. De blekerij zelf, om het vers geweven linnen te bleken te leggen, bestond uit evenwijdige grachten naast de Gaverbeek en de grote bleekweiden ernaast. Felix De Ruyck, baron Victor Casier, Edouard van Pottelsberghe de la Potterie en na hen de familie Van Thuyne, hebben de 250 jaar oude blekerij bewaard.
Het primitief kadasterplan van 1835 vermeldt bleker Petrus Deruyck als eigenaar van de blekerijvelden, het huis, bijgebouw en het looghuis. De blekerij werd eigendom van Felix De Ruyck rond 1860, van de familie Casier in 1896, van de familie van Pottelberghe de la Potterie in 1904. Ze behoort nu toe aan de familie Van Thuyne, die dit stukje verleden bewaard.
In 1878 vermeldt het kadaster dat Felix De Ruyck (1818-1884), toenmalig kasteelheer van kasteel "Casier" (Stationsstraat nr. 34), in 1874 het bakhuis laat bouwen en het woonhuis en de blekerij laat vergroten. In 1905 laat baron Victor Casier het looghuis omvormen in een landgebouw.
In de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed wordt het goed beschreven als een hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit een dwars op de weg geplaatst woonhuis en drie kleinere bijgebouwen, waarvan het grootste met nok evenwijdig met de straat. Verankerde baksteenbouw onder licht overkragende zadeldaken met Vlaamse (woonhuis) of mechanische pannen (bijgebouw). Fraaie kopgevel van het woonhuis met vlechtingen, licht getoogde vensteropeningen met ontlastingsboog en in de zolder fijn waterlijstje en oculus. Centrale deuropening in natuurstenen omlijsting. Soortgelijke deuropening op de langsgevel en dezelfde beluikte vensters. Langsgevel afgewerkt met kooflijst.
Omgevingsvergunning
Op 2 december 2018 werd een aanvraag voor omgevingsvergunning ingediend door Van Thuyne Maria Kristine, Koning Leopold II-laan 144 Gent, voor het slopen van een tuinberging. Deze aanvraag werd op 4 december 2018 volledig en ontvankelijk verklaard. De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 31 januari 2019 beslist om de vergunning af te geven aan de aanvrager. Het college volgde hierbij het voorwaardelijk gunstig advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseerde dat de aanvraag in overeenstemming is met de stedenbouwkundige voorschriften. In de historiek vernemen we dat er al een stedenbouwkundige vergunning was reguliere procedure B/2014/269 voor slopen van bestaand bijgebouw, een stedenbouwkundige vergunning reguliere procedure B/2015/9 voor rooien van hoogstammige sparren, een stedenbouwkundige vergunning (OS) B/1999/6962 voor wijzigen bestemming van woning naar tuinberging en een stedenbouwkundige vergunning reguliere procedure B/2017/135 voor het slopen van een bijgebouw.
De aanvraag betreft slopen van tuinberging Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen Het goed is gelegen langs een uitgeruste gemeenteweg. De directe omgeving wordt gekenmerkt door een variatie aan bouwtypes. Op het linker aanpalend perceel bevind zich een eengezinswoning. Rechts bevind zich een doorgang naar een achterliggend perceel. Het perceel is gelegen in de omgeving van park Baron Casier. Op het perceel bevond zich vroeger een hoeve die opgenomen was op de inventaris onroerend erfgoed en bekend stond als 'Blekerij De Rycke'. Op 29 april 1999 werd een vergunning goedgekeurd tot het wijzigen van de bestemming van de woning tot tuinberging. Op 27 april 2017 werd een vergunning goedgekeurd voor het slopen van de oorspronkelijke bijgebouwen. De aanvraag omvat het slopen van de resterende bebouwing op het perceel. De oorspronkelijke woning, die nu dienst doet als berging bevind zich in slechte staat. De tuinberging is opgebouwd in een L-vorm met 1 bouwlaag en hellend dak. Na het slopen zal het terrein bouwrijp zijn.
De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde procedure wordt gevolgd. Op 4 december 2018 werd advies gevraagd aan waregem - stadsarchief. Het advies van waregem - stadsarchief afgeleverd op 20 december 2018 is ongunstig
Resultaten openbaar onderzoek : werd geen openbaar onderzoek gehouden .
Opmerkingen adviezen: Deze voormalige blekerij bevat voldoende erfgoedwaarde om te denken in termen van renovatie en behoud. Het oudste deel van de hoeve stamt minstens uit het midden van de 18e eeuw, en staat opgetekend in het landboek 1753-1757. Later werden de gebouwen eigendom van de kasteelheren van het kasteel Casier. Zowel Felix De Ruyck, als Victor Casier lieten een gebouw bijzetten of uitbreiden. Nu nog steeds sluit deze bebouwing met bijhorende tuin mooi aan bij het huidige park Casier
De aanvraag ligt volgens het gewestplan in zone woongebied. Het slopen van de bestaande bebouwing zal geen wijziging aanbrengen aan de voorziene bestemming. Het ongunstig advies van de archiefdienst wordt niet bijgetreden. De erfgoedwaarde van de voormalige blekerij werd grotendeels ten niet gedaan door sloping van de bijgebouwen. Ook werd de bestaande woning omgevormd tot tuinberging. Intern zijn materialen (snelbouw, betongewelven,...) toegevoegd waardoor de oorspronkelijke waarde verloren gaat. De bebouwing bevind zich in slechte staat waardoor het slopen van de bebouwing de directe omgeving ten goede zou komen. Na het slopen zou het perceel volledig bouwrijp zijn. Overwegende dat uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, alsook met de goede plaatselijke ordening en met zijn onmiddellijke omgeving.
Besluit : Overwegende dat uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, alsook met de goede plaatselijke ordening en met zijn onmiddellijke omgeving. De aanvraag wordt VOORWAARDLIJK GUNSTIG geadviseerd. Voorwaarden zijn dat alle materialen (verhardingen, funderingen, vloerplaat e.d.) dienen van het bouwterrein te worden verwijderd na de afbraakwerken.
10-04-2019, 00:00 geschreven door wareber
|