Dinsdagmorgen 27 november stelde het nieuwe schepencollege zich voor aan de pers. Zij besturen, samen met de gemeenteraad, onze stad tijdens de periode 2019-2024. Ze worden na stemming in de nieuwe gemeenteraad officieel aangesteld op woensdag 2 januari 2019. Eerst leggen de nieuwe gemeenteraadsleden hun eed af en nadien stemmen deze na voordracht de verschillende schepenen. De burgemeester wordt vooraf beëdigd na voordracht door de meerderheid van de nieuw verkozen gemeenteraadsleden. We werden niet uitgenodigd bij de persvoorstelling van het nieuwe schepencollege. Blijkbaar is wareber niet meer gewenst als verslaggever over het politieke gebeuren in Waregem. We laten toch niet na toch daar over te informeren.
Met ingang van de legislatuur 2019-2024 tellen de gemeenten één schepen minder. Dat is beslist in het Vlaams parlement. In het nieuw politiek bestel wordt gestreefd naar minder mandaten, al wordt dat blijkbaar alleen doorgevoerd op het lokale niveau (gemeenteraad en provincieraad), terwijl het beslissende niveau daar van bespaard blijft. Ook de OCMW-raad verdwijnt. De huidige schepenen Chantal Coussement en Peter Desmet kwamen niet meer op tijdens de voorbije verkiezingen. In Waregem was er bij de meerderheidspartij CD&V een akkoord dat de schepenmandaten zouden worden toegekend volgens het aantal voorkeurstemmen. De huidige schepenen hebben het daarbij gehaald en er is dan ook slechts één nieuwkomer in het schepencollege met huidig gemeenteraadslid Philip Himpe, die vijfde schepen wordt.
Nieuwenhove ontpopt zich daardoor als een politiek dorp der mirakelen. Tot vorige legislatuur was Nieuwenhove er sedert de fusie nooit in geslaagd om een inwoner in het schepencollege te krijgen. Tijdens vorige legislatuur werd Maria Polfliet schepen in opvolging van Bart Kindt na afspraak voor een gedeeld schepenmandaat. Nu telt Nieuwenhove al twee schepenen met nieuwkomer Philip Himpe (1746) en Maria Polfliet (1514). Philip Himpe neemt de bevoegdheid Openbare Werken over van Maria en wordt ook schepen van Verkeer en Mobiliteit. Maria Polfliet is de enige vrouw in het schepencollege en neemt de bevoegdheid Milieu over van de afscheidnemende Peter Desmet. De kiezer bepaalde verder dat elke deelgemeente zijn schepen behoudt. Beveren-Leie telt ook twee schepenen, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve elk één. De zetel minder komt dus op rekening van Desselgem met het afscheid van Chantal Coussement.
Nieuw schepen Philip Himpe engageert zich voor een sterk mandaat : “ Ik heb het voordeel dat ik in een college terechtkom dat al twaalf jaar de dienst uitmaakt, wat mijn integratie gegarandeerd vlotter zal laten verlopen”. Hij krijgt ruime bevoegdheden met naast Openbare Werken, Verkeer en Mobiliteit ook de vermelding fietsverkeer en parkeerbeleid. Fietsbeleid maakt duidelijk dat het stadsbestuur nog meer gaat inzetten op goede fietspaden en veiliger trage wegen. Opvallend is dat bij de bevoegdheden van de schepenen zoveel mogelijk aan elkaar gelinkte dossiers werden samengevoegd, zodat het voor elk van de bestuurders makkelijker wordt om die verschillende domeinen bestrijken ook beter op te volgen.
Elke donderdag worden over alle projecten gezamenlijke beslissingen genomen in het schepencollege. Speciale aandachtspunten voor de komende legislatuur worden mobiliteit (fietsbeleid), groen en woonbeleid. Een gedetailleerd beleidsplan wordt pas volgend jaar voorgelegd. Ook op de begroting voor 2019 wordt het nog enkele maanden wachten. In de tweede en laatste gemeenteraad in december zal de afscheidnemende gemeenteraad enkel een voorlopige begroting goedkeuren. Wel beslist is al dat de burgemeester ook tijdens de volgende legislatuur voorzitter blijft van de gemeenteraad. Hij neemt er ook het voorzitterschap bij van het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst. Anderzijds is de burgemeester ook bevoegd voor Algemeen Beleid en coördinatie, personeel, administratief verantwoordelijk voor de plaatselijke politie, veiligheid, dierenwelzijn en protocol . Hij wordt belast met de uitvoering van de wetten en besluiten van de Vlaamse en Federale overheden. Burgerlijke Stand wordt in Waregem waargenomen door de schepen van Burgerzaken.
De bevoegdheid Burgerzaken, nu nog in handen van afscheidnemend schepen Desmet, wordt op 1 januari overgenomen door tweede schepen Jo Neirynck, die dus ambtenaar wordt van burgerlijke stand. Hij behoudt verder zijn bevoegheden onderwijs, jeugd, kinderopvang en mondiaal beleid. Eerste schepen Rik Soens (Financiën) en vierde schepen Pietro Iacopucci (Cultuur) behouden hun bevoegdheden. Derde schepen Kristof Chanterie ruilt Verkeer en Mobiliteit in voor Sport van afscheidnemend schepen Chantal Coussement. Hij behoudt zijn bevoegdheden rond ondernemen en economie, maar Landbouw gaat logisch naar Maria Polfliet. Chanterie neemt ook WAGSO, markten en onroerend erfgoed (stond vroeger niet onder bevoegdheden) onder zijn vleugels. Zesde schepen Maria Polfliet neemt bevoegdheden van Peter Desmet over : Groen en waterbeheersing, duurzaamheid, afvalbeleid en stadsnetheid, natuur en klimaat, en daar komt nog landbouw bij. Zevende schepen Joost Kerkhove wordt titelvoerend voorzitter van Bijzonder Comité Sociale Zorg (BCSZ vervangt eigenlijk OCMW) met ook zorg (binnen welzijnshuis) en verwante domeinen als preventie en gezondheid, gelijke kansen, senioren, personen met beperking, armoedebestrijding, integratie, toegankelijkheid en vrijwilligers. Een schepen van geluk is er vooralsnog niet.
Dat schepen Chanterie ook de bevoegdheid sport opneemt in opvolging van Chantal Coussement ligt in de lijn van zijn sportieve loopbaan. Hij was vóór zijn politieke loopbaan nog een goed basketter in Waregem en momenteel al tien jaar voorzitter van de Waregemse Basket. Nu hij schepen van sport wordt, zet hij daar een stap opzij. Uit het bevoegdhedenpakket van afscheidnemend tweede schepen Chantal Coussement neemt Pietro Iacopucci nog Feestelijkheden en evenementen en toerisme over.
In het kader van de voorstelling van het nieuwe college, wees burgemeester Vanryckeghem nog op het Vlaams unicum voor een stad van meer dan 35.000 inwoners : CD&V haalde hier sedert de fusie in 1976 altijd meer dan 50 % van de stemmen. “ Het is een groot voordeel dat we met geen enkele andere partij een coalitie moeten vormen. Wij verliezen geen tijd aan een lange transitieperiode, maar kunnen belangrijke dossiers zoals de renovatie van winkelcentrum Het Pand, de bouw van een brandweerkazerne en de uitbreiding van het cultuurcentrum gewoon voortzetten. Waar nieuw samengestelde colleges elkaar begin januari nog moeten leren kennen en lange discussies en overleg moeten plegen, kunnen wij onmiddellijk belangrijke beslissingen nemen. Daardoor kunnen wij de continuïteit van het beleid in Waregem verzekeren.”
De burgemeester heeft blijkbaar ook al zijn campagne gestart voor de nationale verkiezingen van 26 mei 2019. In 2014 greep hij met 18.615 stemmen nipt naast een mandaat van Vlaams volksvertegenwoordiger. Deze keer wil hij wel slagen en daar bij nationale verkiezingen bijna alles afhangt van de plaats op de lijst dat hij “met niet minder vrede neemt dan een plaats in de top vijf van de CD&V-lijst.” Het gerucht als zou Kurt Vanryckeghem afscheid nemen na zijn derde ambtstermijn als burgemeester, moet allicht gezien worden aan zijn ambitie om de regio als Vlaams volksvertegenwoordiger te vertegenwoordigen in Brussel.
Bevoegdheden Waregems bestuurscollege
Burgemeester Kurt Vanryckeghem : Algemeen beleid en coördinatie, voorzitter gemeenteraad en OCMW, integratie stad/OCMW, personeel, politie en brandweer, protocol, veiligheid, dierenwelzijn
Eerste schepen Rik Soens : Financiën, woonbeleid, sociaal woonbeleid, patrimonium, kerkfabrieken
Tweede schepen Jo Neirynck : Burgerzaken (ambtenaar burgerlijke stand), onderwijs, jeugd, kinderopvang, mondiaal beleid
Derde schepen Kristof Chanterie : Sport, omgeving, ondernemen, economie, sociale economie, onroerend erfgoed, (voorzitter) WAGSO, markten
Vierde schepen Pietro Iacopucci : Cultuur en bibliotheek, feestelijkheden en evenementen, archief, ICT, ontmoetingscentra, toerisme, info en communicatie
Vijfde schepen Philip Himpe : Openbare werken, verkeer en mobiliteit, fietsbeleid, parkeerbeleid
Zesde schepen Maria Polfliet : Groen, landbouw, waterbeheersing, duurzaamheid, energie, afvalbeleid en stadsnetheid, natuur en klimaat
Zevende schepen Joost Kerkhove : Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Zorg, zorg (binnen welzijnshuis), preventie en gezondheid, gelijke kansen, senioren, personen met een beperking, armoedebestrijding, integratie, toegankelijkheid, vrijwilligers
Algemeen directeur stad en welzijn Guido De Langhe
zie bijdrage schepencollege 2013
zie bijdrage Vlaamse verkiezingen 2014
27-11-2018, 00:00 geschreven door wareber
|