Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
23-12-2021
Waregem sluit Winterchalets aan ijspiste
Waregem gaat de winterchalets aan de ijspiste sluiten vanaf zondag. De beslissing volgt na het overlegcomité van gisteren. Of de IJspiste zelf open kan blijven is nog niet duidelijk: een definitieve beslissing volgt wellicht morgenmiddag.Tot zondag verandert er voorlopig niets: chalets en Huis van de Kerstman zijn gewoon open, net als de IJspiste. Andere activiteiten kunnen echter blijven doorgaan.
Door de strengere coronamaatregelen van het federaal Overlegcomité moet de stad enkele wijzigingen doorvoeren in het kader van Waregem Wintert. Dat betekent vanaf zondag 26 december helaas geen winterchalets meer. Voor de ijspiste bekijkt de stad nog enkele mogelijkheden.
De aangescherpte maatregelen maken het onmogelijk om nog winterchalets te laten uitbaten. Dat betekent helaas dat deze chalets aan de ijspiste vanaf zondag gesloten blijven. De stad verwittigde ondertussen reeds alle betrokken verenigingen.
Voor de ijspiste bekijkt het stadsbestuur momenteel, samen met de uitbater, alle opties. Dit gebeurt ook in overleg met andere ijspistes in het land. Een definitieve beslissing wordt morgen verwacht.
De deur van het Huis van de kerstman blijft vanaf zondag dicht. Gelukkig betekent dit enkel dat een bezoekje in het huis niet meer mogelijk is. Door de ramen kan iedereen wel nog de kerstman in zijn feeërieke interieur komen bewonderen, net zoals vorig jaar.
Het stadsbestuur betreurt dat het moet overgaan tot deze beslissingen, maar ziet helaas geen andere mogelijkheid om in regel te blijven met de nieuwe maatregelen. Tot en met zaterdagavond verloopt alles wel nog zoals gepland. Schaatsen op de Markt kan nog, verenigingen steunen aan de winterchalets ook, net zoals een bezoekje binnen in het Huis van de kerstman in park Baron Casier.
Waregem Wintert helaas iets minder
De andere activiteiten van Waregem Wintert lopen wel onverminderd door: kom zeker ook langs voor het Verhaal van de kerstman (park Baron Casier), winterwandelen 10 000 stappen (overal in Waregem), eindejaarsshoppen bij onze handelaars, de winterse marktactie op de zaterdagmarkt en de Winterfoor aan Waregem Expo. Alle info vind je op www.waregemwintert.be .
Munkenbrug en Vlasbrug verbinden Waregem en Wielsbeke
Wie van Waregem (Desselgem) naar Wielsbeke (Ooigem) wil, kan dat binnenkort via twee nieuwe bruggen over de Leie. Meteen krijgen ze ook elk een eigen naam. Na overleg tussen de stad Waregem, de gemeente Wielsbeke en bouwheer De Vlaamse Waterweg nv zal de wegbrug de ‘Munkenbrug’ worden, terwijl de fietsers- en voetgangersbrug de naam ‘Vlasbrug’ krijgt. Beide namen verwijzen naar de historische ontwikkeling van de streek.
De Vlaamse Waterweg nv bouwt een hogere wegbrug over de Leie, zodat ook in de toekomst alle binnenschepen kunnen blijven passeren. Deze brug is ondertussen in volle opbouw en wordt in het voorjaar van 2022 in gebruik genomen. Omdat de mogelijkheden ter plaatse om de Leie over te steken beperkt zijn, voorzien De Vlaamse Waterweg nv, Waregem en Wielsbeke ook een fietsers- en voetgangersbrug aan Beveren-Trakel/de oude Leiearm. Daarvoor zijn de voorbereidende werken al gestart. Deze extra toeristische troef zal in het voorjaar van 2023 klaar zijn.
Vanaf de ingebruikname krijgen de bruggen meteen ook een passende naam. Beide namen leggen de link naar het lokale verleden. De wegbrug zal vanaf de ingebruikname ‘Munkenbrug’ heten, de fietsers- en voetgangersbrug zal als ‘Vlasbrug’ door het leven gaan.
‘Munken’ verwijst naar de monniken die gedurende 10 eeuwen in het Munkenhof of het Hof van de (Gentse) Sint-Pietersabdij van Desselgem woonden, in een bocht van de oude Leiearm. De monniken richtten de grote hofstede in als bestuurscentrum voor hun bezittingen in de regio. De aanwezigheid van de monniken zorgde er ook voor dat men in de volksmond meer en meer ging spreken van ‘Goed ter Munken’, ‘het Munkengoed’ of ‘het Munkenhof’. Herinneren we er nog aan dat bij de besprekingen rond de fusie omstreeks 1972-74 er ook sprake was van de benaming Munkenhove voor de fusie Desselgem-Beveren-Leie.
De ‘Vlasbrug’ verwijst uiteraard naar de vlasnijverheid, die onze regio in de 19e eeuw op de wereldkaart zette. Na de landbouwcrisis in het midden van die eeuw legden vele Zuid-West-Vlaamse boeren zich toe op de bewerking van vlas. De Leie liet het roten (blootstellen van de plant aan water zodat de vezels loskomen) in stromend water toe. Dat leverde hoogwaardige vezels op, met alle economische successen en grote welvaart van dienb
Bij de voorstelling van hun 49e jaarboek kon de Heemkundige Kring “De Gaverstreke” vorige vrijdagavond in de oranjezaal van De Schakel ook de uitgestelde voordracht van Geert Desmet over Jan Borne presenteren. Vijvenaar Jan vanden Borne was een succesrijk internationaal handelaar tijdens de tweede helft van de 16de eeuw en beïnvloede ook de Waregemse dorpspolitiek in die tijd. Geert Desmet en Filips Benoit wijden er belangrijke bijdragen aan in het vorig jaarboek (48e in 2020). Jan Vanden Borne was tot dusver een eerder mythische persoon, té weinig gekend, ook bij de meeste geïnteresseerden in de Waregemse heemkunde.
Het boeiende verhaal van Geert Desmet over de bijzondere Vijvenaar Jan Vanden Borne, kortweg Jan Borne, was een krachtig pleidooi voor een Jan Borneplein in Sint-Eloois-Vijve. Geboren in 1536, bracht Jan zijn jeugd door in Sint-Eloois-Vijve. Vader Jan Borne was pachter-uitbater van hostelrie De Maene (achterleen van Vijve-Dendermonds) langs de Gentse Heerweg net voor de oude weg naar de Leiebrug. Op vandaag heet dat stuk Gentse Heerweg de Emiel Clausstraat en de weg naar de oude Leiebrug heet nu Leiesas. Hostelrie de Maene lag ter hoogte van de huidige voetbalvelden van Jong Vijve.
De herberg-hotel lag midden de 16de eeuw op een zeer druk knooppunt van handelswegen in de nabijheid van het tolhuis en langs de heerweg Rijsel-Kortrijk-Gent enerzijds en de heerweg Oudenaarde-Brugge anderzijds. We kunnen ons inbeelden dat de kleine Jan geboeid werd door de verhalen van de passanten over verre streken en hij zelf de wijde wereld wou verkennen. Die kans kreeg hij en greep hij. Zijn moeder Lysbette Callewaert, was een nicht van Vincente Callewaert. Deze was de stammoeder van de della Failles, een van de grootste Antwerpse handelsfamilies met wortels in Wevelgem.
Na het overlijden van vader Jan Borne bleef moeder Lysbette Hostellerie De Maene verder uitbaten. Volgens Maarten dela Faille werd zoon Jan Borne geadopteerd door Jan dela Faille de oude en belandde zo in de internationale handel. Jan Borne zou later hetzelfde doen met de kinderen van zijn zus Marie. Pleegzoon Jan Borne werd aangesteld als factor in Verona en naast een salaris kon hij ook rekenen op een deelnam in de winst. Antwerpen fungeerde als centrale as onder leiding van Jan della Faille en er waren vaste filialen in Londen, Venetië en Verona. Hij bleef 35 jaar de rots in de Veronese branding.
In 1583 werd Jan Borne vennoot van de compagnie. Het was een handelsfirma : geld verdienen door een product te brengen van een plek waar het goedkoop en in overvloed te verkrijgen is naar een plek waar het zeldzaam is en duur. Verona fungeerde vooral als inkoopfiliaal van zijde. De rol van de factor van Verona was iets uitgebreider omdat Jan Borne zich ook moest inlaten met de opvolging van het productieproces van de zijde, van zijderups tot de te verschepen gesponnen draad.
In 1592 was de opvolging van Jan Borne in Venetië en Napels geregeld en kon hij terugkeren naar Antwerpen. Het rendement van de investering van Jan Borne was ontzettend hoog. De ontbinding van de Compagnie betekende geenszins het einde van de individuele handelsactiviteiten van de gewezen vennoten. Borne bleef reizen voor handel onder meer in Nederland, Hamburg en Verona. Hij woonde nog een tijd in Antwerpen en uiteindelijk in Gent, vermoedelijk in het Merceniershuis op de Gentse Vrijdagmarkt. Jan Borne belegde zijn cash in vastgoed en aanverwante zoals renten en tienden.
Della Faille is een naam die tot vandaag nog altijd klinkt als een klok, met invloed in de hoogste kringen van ons land. Maar waarom geldt dit niet voor de nazaten van Jan Vanden Borne? Wel, hij had er geen, hij is vrijgezel gebleven. Toch kwam een groot deel van het fortuin dat hij met handeldrijven in Italië verdiend had, in Waregem terecht. Geld is macht en zo kunnen we stellen dat Jan Vanden Borne een weliswaar onrechtstreekse maar beslissende invloed had op de Waregemse politiek van de 17de eeuw. Daarnaast inspireerde hij enkele Waregemse jongeren om ook een handelscarrière in Italië op te bouwen.
Jan Borne gaf zijn passie voor de commerce door aan meerdere streekgenoten oa. Vijvenaar Jan De Smet, die onder zijn impuls naar Italië trok. In 1614, 1 jaar na overlijden van Jan Borne, belegde Jan de Smet zijn handelswinsten in vastgoed door de aankoop van vier heerlijkheden te Waregem oa. Potegem en het kasteel in de Holstraat. Jan Borne overleed kinderloos en schonk ongeveer 450 ha onroerend goed aan jonkvrouw Margriete de Smet, dochter van zijn zus Marie. Margrietes zoon, Pieter vanden Berghe de jonge, huwde met Jenne De Smet, de enige erfgename van Jan de Smet, heer van Potegem. Zo werd een groot deel van het vermogen van Jan Borne toegevoegd aan dat van de heer van Potegem. Het samenkomen van al dat vermogen creëerde een nieuw machtsblok, wat leidde tot talloze conflicten met de baron van Ingelmunster, heer van Waregem.
Jaarboek 2020 Filips Benoit Verwantschap Jan Borne p.75-102
Geert Desmet Jan Borne internationaal handelaar p. 103-138
SV Zulte Waregem en coach Francky Dury beëindigen in onderling overleg hun samenwerking. De beslissing gaat onmiddellijk in. Davy De fauw en Timmy Simons krijgen het vertrouwen om Essevee naar een veilige plek te brengen in de Jupiler Pro League.
De club bedankt Francky Dury voor zijn inzet en neemt met spijt afscheid van de trainer die de voorbije 20 jaar een uitzonderlijk palmares realiseerde.
Op sportief vlak blijft SV Zulte Waregem al maanden onder de vooropgestelde doelstellingen. Het bestuur volgde de situatie al die tijd op de voet en voerde de voorbije weken verschillende gesprekken met alle betrokken partijen. Uit een grondige analyse blijkt dat een wissel van de sportieve leiding nodig is en de club heeft daarover een akkoord gesloten met Francky Dury. Voor sommigen valt deze beslissing misschien te vroeg, voor anderen te laat. Maar de sportieve kentering waarop de club hoopte, bleef uit.
Het bestuur is ervan overtuigd dat er met de bestaande spelerskern betere resultaten geboekt kunnen worden. Davy De fauw en Timmy Simons, ondersteund door de huidige staf, krijgen daarvoor de sportieve verantwoordelijkheid. Daarnaast verwacht de club ook een reactie van de voltallige spelerskern die moet leiden naar betere resultaten.
SV Zulte Waregem neemt met spijt afscheid van Francky Dury, maar wil hem vooral bedanken voor het uitzonderlijke parcours en de onvergetelijke successen. De voorbije 20 jaar promoveerde Essevee met hem naar eerste klasse, won het twee keer de Beker van België, speelde het verschillende Europese campagnes en werd het vice-kampioen in de Jupiler Pro League.
Dury was van 1994 tot 2001 trainer van Zultse VV dat in 2001 fuseerde met Waregem tot Zulte-Waregem. In 2004-2005 promoveerde hij met de club naar de hoogste klasse. In 2010 ging hij aan de slag bij AA Gent, waar hij 1 seizoen trainer was. Eind december 2011 keerde hij terug naar Zulte-Waregem.
Zulte Waregem won in 2006 de beker, na een finale tegen Moeskroen (2-1) en plaatste zich het jaar erop verrassend voor de poulefase van de UEFA Cup waarin het onder meer uitkwam tegen Austria Wien en Ajax. Essevee overwinterde, maar werd in de volgende ronde uitgeschakeld door Newcastle.
In het seizoen 2012-2013 werd Essevee bijna kampioen: in een beslissend duel tegen Anderlecht werd het 1-1, waardoor paars-wit kampioen werd met twee punten voorsprong op de ploeg van Dury, met daarin onder meer Mbaye Leye, Franck Berrier, Thorgan Hazard en Junior Malanda.
De tweede bekerwinst kwam er in 2017: in de finale tegen Oostende (3-3) werd na strafschoppen gewonnen.
Solitaire, hoogstammige, emblematische bomen met een zekere erfgoedwaarde. Daar draait het project Bakens van bomen om. Het zit zo: omdat Zuid-West-Vlaanderen amper beschermde landschapselementen telt, roepen Intercommunale Leiedal en de 13 steden en gemeenten uit de regio hun inwoners op om massaal bomen door te sturen die voor hen een zekere betekenis hebben: omwille van een bijzondere herinnering, hun specifieke locatie of historiek. De ambitie: aantonen hoe belangrijk die “bakens van bomen” in de beleving van ons (stedelijke) landschap zijn, en de vervlogen erfgoedwaarde ervan in ere herstellen.
Vaak vertellen oude bomen immers verrassende verhalen over het verleden van een bepaalde locatie. Een legendarisch stadsverhaal, een vergeten techniek of historisch landgebruik, de erfgoedwaarde van die zogenaamde solitaire, emblematische bomen kan nauwelijks overschat worden. Bovendien bepalen en kleuren ze het landschap. Redenen genoeg om ze - eindelijk - in de kijker te zetten.
Herontdek het ‘houtig’ erfgoed
Als Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) is Leiedal actief in drie erfgoeddisciplines: archeologie, bouwkundig erfgoed en cultuurhistorische landschappen. Het bouwkundig erfgoed kreeg de voorbije jaren via verschillende projecten een actieve rol in het beleid van de steden en gemeenten, wat de appreciatie en de beeldwaarde van dat bouwkundig erfgoed ten goede kwam. Het landschappelijke erfgoed daarentegen bleef al die tijd gevoelig onderbelicht. Dat zien we ook aan de inventarislijst van het Agentschap Onroerend Erfgoed: voor Zuid-West-Vlaanderen werd amper een 10-tal landschappelijke erfgoedobjecten opgenomen. En dan nog vaak omwille van hun link met een bouwkundig erfgoedobject, denk maar aan een boom die bij een kapel of beschermde hoeve hoort.
Via Bakens van bomen hoopt initiatiefnemer Leiedal de aandacht nu op die markante bomen zelf te vestigen. De voorbije weken riep het project al een eigen Instagram-account en een projectwebsite in het leven, waarmee de historische verhalen achter een eerste selectie bomen werden gedeeld. En nu schakelt de intercommunale dus jouw hulp in én een versnelling hoger. Via de projectwebsite www.leiedal.be/bakensvanbomen/doemee kunnen alle inwoners van de regio een boom selecteren die voor hen een bijzondere (beeld)waarde heeft en in hun ogen bewaard moet blijven. Op die manier hopen Leiedal en de 13 lokale besturen - die zich unaniem achter deze oproep scharen - draagvlak te creëren, de geschiedenis en identiteit van ons landschap in de verf te zetten en zo uiteindelijk de aandacht van het beleid voor landschappelijk erfgoed te verhogen.
Met deze oproep is het project Bakens van bomen in een tweede fase aanbeland. Eerder selecteerde Leiedal voor iedere stad of gemeente al minstens één markante boom, en nu is het aan de bevolking om het lijstje verder aan te vullen. De intercommunale verzamelt alle doorgestuurde bomen op de projectwebsite, en trekt er in het voorjaar van 2022 opnieuw op uit, op zoek naar de opvallendste verhalen achter de ingezonden bomen. Die worden daarna op dezelfde manier als de eerste reeks bomen gecommuniceerd via digitale media.
Opgaande esdoorn als kapelboom - Olifantstraat, Waregem
Omgeven door akkers en weiden zijn de Onze-Lieve-Vrouwekapel en esdoorn opvallende elementen in het landschap. Uitnodigend houdt het duo de wacht aan de lange erfoprit van hoeve De Hoge Lucht, in de verte zichtbaar. De hoeve kreeg vorm in het midden van de achttiende eeuw. Zoals gebruikelijk moest een kapel met boom het hof beschermen.
Terwijl de hoeve nu wordt verbouwd, staat de gerestaureerde kapel er in al haar glorie. De esdoorn biedt schaduw aan de bidplaats, al zolang men zich kan herinneren. De populieren langs de erfoprit daarentegen kennen een veel gevarieerdere levensloop. Van vader op zoon wordt er gekapt en geplant. Elke populier die de leeftijd van dertig jaar bereikt heeft, is klaar om tot planken verzaagd te worden. Die planken doen dienst voor de staldeuren van de hoeve. Maar geen hof zonder bomen, dus wordt ervoor gezorgd dat er nieuwe populieren groeien. Dat kan door simpelweg een tak in de grond te planten. Dertig jaar later is de tak uitgegroeid tot boom en klaar om de volgende generatie van hout te voorzien. Stille getuigen van dit eeuwenlange schouwspel: de Onze-Lieve-Vrouwekapel en ‘haar’ esdoorn.
Robinia pseudoacacia - Waregem
Op 23 november 1919, één jaar na de bevrijding, werd tijdens een herdenkingsceremonie een acacia geplant als vredesboom. Deze werd geplant voor de kerkhofkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt en stond destijds tussen de parochiekerk van Beveren-Leie (in 1940 opgeblazen) en gemeentehuis en herberg "De Handboog" (thans "Het Fonteintje"). Tevens werd er een arduinen monument geplaatst met de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaten en de omgekomen burgerlijke slachtoffers. Dit monument werd in 1970 overgeplaatst naar het Kerkplein.
Catalpa bignonioides - Waregem
Deze boom heeft een stamomtrek, gemeten op 1,50 m hoogte, van 3,70 m (9 Sep 2018, Alain Neirynck BOOMKENNER). De hoogte van deze boom is niet gekend.
Stad Waregem annuleert de winterse activiteiten niet. Natuurlijk zal Waregem Wintert op een veilige manier plaatsvinden. We volgen de federale maatregelen dan ook op de voet. Waar nodig wordt er een Covid Safe Ticket gescand en is het dragen van een mondmasker verplicht. Volg www.waregemwintert.be voor de recentste maatregelen.
Een overzicht van de activiteiten:
* IJspiste en winterchalets: beleef schaatsplezier op de ijspiste en geniet van een hapje en een drankje aan de winterchalets. Verenigingen kunnen zich via www.waregem.be/waregemwintert/nieuws/inschrijvingen-chalets-ijspiste nog steeds inschrijven om een chalet uit te baten. In de tent op de Markt gelden het horecaprotocol en de evenementenregels.
* Huis van de kerstman: gluur door een van de vensters of kom de kerstman en zijn elfjes in park Baron Casier bezoeken op woensdagen en in de weekends. Op die momenten zal er mondmaskerplicht zijn. Kinderen mogen niet vergeten hun tekening af te geven of in de brievenbus te stoppen.
* Verhaal van de kerstman: de kerstman wil graag zelf feestvieren. Ontdek het verhaal in park Baron Casier tot 9 januari. Op woensdag 17 december om 17.30u. brengt de kunstacademie het verhaal live. Je kan online inschrijven. Voor de show in de academie wordt met Covid Safe Ticket gewerkt en geldt er mondmaskerplicht.
* Winterfoor: leef je uit op de meer dan 35 kermiskramen op de parking aan Waregem Expo. Voorlopig is er daar enkel mondmaskerplicht.
* Zwemglinsters: geniet in of aan de rand van het zwembad van de Disneyfilm Aladdin. Dit geldt als evenement, dus een Covid Safe Ticket is verplicht. Koop je tickets in de stadswinkel of in zwembad De Treffer.
* Wintercircus cc De Schakel: spektakel van de bovenste plank. De ticketverkoop draait op volle toeren, wees er nog snel bij via www.ccdeschakel.be/wintercircus. Covid Safe Ticket en mondmasker verplicht.
* Marktacties op parking Olm: win tal van prijzen via de krasloten die je ontvangt na een aankoop op de markt. Bij drukte wordt aangeraden een mondmasker te dragen.
* Winterse shoppingacties: bij de handelaars valt er via krasloten 8000 euro aan Waregembonnen te winnen. Heel wat winkels zijn open op zondag en er is een pak animatie.
* Winterwandelen 10 000 stappen: 10 000 stappen zetten per dag: dat is het streefdoel om voldoende te bewegen. Maar hoe moet je dat inschatten? Om dit probleem van de baan te schuiven, heeft het welzijnshuis 25 trage wegen in Waregem voorzien van bordjes met het aantal stappen. Met dergelijke bordjes wordt het concreter en is het een blijvende reminder om aandacht te hebben voor dagelijkse beweging.
Om dit nog meer in de verf te zetten organiseert het welzijnshuis tijdens de kerstvakantie een heuse wandelhappening. Volledig in het kader van ‘10 000 stappen’! Via uitgestippelde routes roepen we iedereen op om enkele mooie trage wegen in Waregem te ontdekken.
Tijdens de wandeling los je vragen op rond 10 000 stappen, bewegen en gezonde voeding. Voor de kleinste stappers zijn er leuke doe-opdrachten voorzien. Uit alle juiste antwoordformulieren verloten we nadien vijf activity trackers. Zo kunnen de winnaars hun dagelijkse beweging en gezondheid verder blijven ‘tracken’.
Dit najaar start Waregem een traject om Kindvriendelijke Stad te worden. In een eerste fase wil het stadsbestuur in kaart brengen wat we nu al doen rond kindvriendelijkheid. Daarom start er een bevraging bij de bevolking. Een vragenlijst werd ondermeer gestuurd naar de vertegenwoordigers van de verenigingen van de adviesraden.
Bataljong (koepel van jeugddiensten) en de Vlaamse regering reiken samen het label Kindvriendelijke Stad uit. De volgende uitreiking is pas in 2024, maar Waregem start nu al het traject op. Het label erkent steden en gemeenten die streven naar de realisatie van alle rechten van het kind zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag. De doelgroep van dit verdrag zijn kinderen en jongeren tot achttien jaar.
Bataljong verwoordt het als volgt: "Het label is geen einddoel, geen trofee, zelfs geen bewijs van kwaliteit. Integendeel. Het label Kindvriendelijke Stad of Gemeente is de erkenning van een welgemeend engagement van een stadsbestuur naar alle kinderen en jongeren die op hun grondgebied leven of vertoeven. Het is de erkenning van hun burgerschap, de garantie dat hun stem mee telt en dat ze samen aan hun stad kunnen bouwen."
Bevraging
In aanloop naar het traject wil het stadsbestuur in kaart brengen wat de stad al doet rond kindvriendelijkheid. Dat doen we door het verzamelen van cijfers en andere data. Daarom is er onder meer een ruime bevraging bij de bevolking. Er wordt gestart met alle volwassenen en begin 2022 volgen dan de kinderen en jongeren.
De bevraging kan digitaal ingevuld worden, maar er is ook een mogelijkheid om een papieren vragenlijst op te halen in de stadswinkel en deelgemeentehuizen. Ingevulde exemplaren kan je op die locaties weer binnenbrengen of daar in de brievenbus steken.
Gisteren zaterdag 4 december 2021 werd bij blusweer (gietende regen) vlakbij het kruispunt van de Gentseweg met de Expressweg N382 de eerste spadesteek gegeven voor de nieuwe brandweerkazerne van Waregem. De moderne kazerne wordt de nieuwe uitvalbasis voor de 50 Waregemse brandweerlui, momenteel 32 in de Weverstraat en 18 in de Liebaardstraat BeverenLeie/Desselgem. De nieuwe brandweerpost ligt strategisch, waarbij ook een vluggere bediening kan gebeuren voor Wielsbeke.
Waarnemend zonecommandant Jan Leenknecht, Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem, schepen Rik Soens en Fluvia-voorzitter Francis Benoit staken de eerste spadesteek in de grond, op de plek waar tegen eind 2022 een fonkelnieuwe brandweerkazerne moet staan, langs de Gentseweg in Sint-Eloois-Vijve. Ook een flinke delegatie spuitgasten van de posten Waregem en Beveren-Leie waren aanwezig bij deze symbolische eerste spadesteek.
De nieuwe brandweerkazerne komt er in samenwerking met de hulpverleningszone Fluvia. In de meerjarenplannen 2020-2025 maakte het stadsbestuur 3.500.000 euro vrij voor de nieuwe kazerne, bovenop de 1.242.000 euro van vorige legislatuur. In de nieuwbouw zullen de posten van Waregem en Beveren-Leie een gezamenlijk onderkomen vinden. De keuze viel op de locatie in Sint-Eloois-Vijve, vanwege de strategisch goede ligging op het kruispunt van de gewestweg N382 met de Gentseweg N43. Ook naar de E17 is het maar enkele minuten rijden. Naast alle deelgemeenten kunnen ook Wielsbeke en Zulte sneller bediend worden.
Liefst 45 jaar heeft de huidige kazerne, langs de Weversstraat in Waregem, dienst gedaan. De brandweerkazerne werd toen ingericht in een gedeelte van de textielfabriek Concordia. De huidige locatie is duidelijk afgeleefd en een oplossing drong zich al langer op. Dat geldt ook voor de kazerne in de Liebaardstraat in Beveren-Leie, die in 1979 in gebruik werd genomen.
Bouwsite
De bouwsite van de nieuwe brandweerkazerne ligt aan de zuidwestelijke rand van de grote verkaveling tussen de Schoendalestraat, Spoorweglaan, Gentseweg en de Expressweg. In januari dit jaar werden na de studie op de woningverkaveling ook op de locatie voor de brandweerkazerne archeologische opgravingen uitgevoerd, die weliswaar geen bijkomende resultaten hebben opgeleverd. .De brandweerkazerne komt dicht bij het kruispunt van de N43 met de Expresweg en krijgt een tien meter brede oprijlaan naar de Gentseweg.
De werken voor de nieuwe kazerne in Sint-Eloois-Vijve zijn intussen al even gestart maar voorlopig is daar bovengronds niet veel van te merken. Materiaaldieven hebben de werf intussen wel al ontdekt en gingen er onder meer met kabels vandoor. De Stad Waregem is bouwheer en uiteindelijk neemt de hulpverleningszone Fluvia de kazerne over.
De nieuwbouw in Waregem kadert in een kazerneringsplan bij Fluvia. “Samen met de 14 steden en gemeenten in ons werkingsgebied stippelden we een meerjarenplan uit om nieuw kazernes van de toekomst te bouwen”, zegt majoor Jan Leenknecht, waarnemend zonecommandant van Fluvia. “Twee jaar geleden openden we de eerste kazerne, op de Belgiek in Deerlijk. Intussen wordt ook gewerkt aan een nieuwe gezamenlijke kazerne voor de posten Marke en Lauwe, op het bedrijventerrein Bramier in Lauwe.”
Het openen van een nieuwe kazerne opent perspectieven naar een verhoogde belangstelling. De zoneleiding maar ook de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem en Fluvia-voorzitter Francis Benoit hopen dat een nieuwe kazerne in Sint-Eloois-Vijve ook leidt tot het aantrekken van extra vrijwilligers. “Na de opening van post Belgiek merkten we een verhoogde belangstelling en dat resulteerde in het aanwerven van enkele extra mensen. Ze zijn gecharmeerd door de nieuwe infrastructuur en worden met open armen ontvangen in onze groep. Al moeten ze natuurlijk wel eerst hun Federaal Geschiktheidsattest behalen, vooraleer ze aankloppen bij de hulpverleningszone”, aldus Fluvia-voorzitter Francis Benoit.
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)