Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
11-10-2024
Stad leent gratis laptops uit aan digitaal kwetsbare inwoners
Vanaf half oktober kunnen Waregemnaren die aan bepaalde voorwaarden voldoen gratis een laptop uitlenen via de stad. Na een infosessie zijn ze helemaal klaar om digitaal aan de slag te gaan. Stad Waregem werkt voor dit project samen met het Waregemse IT-bedrijf Alfa Solutions. Wellicht zullen velen voor wie dit bericht bedoeld is niet tot bij e-Waregem geraken : Kunt u hen daarvoor benaderen en hen naar hulp begeleiden!
Uitleen van laptops
De stad wil iedereen meekrijgen op de digitale trein en heeft daarbij ook oog voor digitaal kwetsbare Waregemnaren. De aankoop van een laptop is niet goedkoop waardoor kansengroepen uit de boot dreigen te vallen. De stad komt daaraan tegemoet door laptops gratis uit te lenen aan deze doelgroep. Ben je Waregemnaar en beantwoord je aan bepaalde criteria (je bent houder van een UiTPAS met kansentarief, je ontvangt een studietoelage, je hebt een inkomensgarantie voor ouderen…), dan kan je na doorverwijzing van het welzijnshuis gratis een toestel ontlenen in de bib.
Digihelpers staan klaar om te helpen
Heb je een laptop uitgeleend en loop je vast op een probleem? Dan kan je gratis hulp vragen in een digipunt. Er zijn zeven digipunten: wijkcentrum Eikenhove, bib Waregem, bib Desselgem, bib Sint-Eloois-Vijve, ’t Kelderke, deelgemeentehuis Beveren-Leie en het welzijnshuis.
Hardwareprobleem
Voor dit project ging het stadsbestuur in zee met het Waregemse IT-bedrijf Alfa Solutions. Zij ondersteunen gratis bij hardware problemen aan de uitgeleende toestellen, zoals problemen met de batterij of het scherm. Zo wordt ook die financiële drempel weggewerkt.
Iedereen digitaal mee
De uitleen van laptops en de digipunten kaderen in het overkoepelende project Digibank. In heel Vlaanderen willen gemeentes hun inwoners digitaal meekrijgen door allerlei diensten aan te reiken. Ook stad Waregem wil het risico op digitale uitsluiting verkleinen. Zo zijn er naast de digipunten en de uitleen van laptops ook verschillende opleidingen en digihulp aan huis. In november staat de digitale week op de agenda, met heel wat lezingen en workshops. Je leest er alles over op www.waregem.be/samendigitaal .
Al die digitale inspanningen zijn broodnodig. Technologie verandert onze samenleving bijzonder snel en niet iedereen kan mee. In 2021 kende 46 procent van de bevolking een situatie van digitale kwetsbaarheid. 39 procent had toen beperkte digitale vaardigheden en 7 procent gebruikte zelfs geen internet. Vooral kwetsbare doelgroepen zoals oudere of laaggeletterde personen en personen met lage inkomens ondervinden problemen.
KIes uw gemeenteraadsleden, uw provincieraadsleden
Zondag 13 oktober worden we uitgenodigd om tussen 8 en 13.00 u onze stem uit te brengen bij het stembureau dat is aangeduid op onze uitnodigingsbrief. We kiezen 33 gemeenteraadsleden van de stad Waregem en 16 (voor district Roeselare-Tielt-Kortrijk-Waregem) van de 35 provincieraadsleden van West-Vlaanderen. Voor het eerst is er geen opkomstplicht, alleen kiesrecht. Maar door te stemmen kan u aan Waregem en provincie West-Vlaanderen wat u echt belangrijk vindt en geeft u uw mening over de toekomst van Waregem. Bij lokale verkiezingen hebt u ook nog echt invloed op de verkozenen, want de volgorde van verkozenen gebeurt hier volledig volgens uw voorkeurstemmen.
In Waregem zijn er 10 verschillende locaties, waar u voor uw stem kunt uitbrengen, zodat u veelal per fiets of te voet de verplaatsing kunt maken. Het zijn :
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. Bijvoorbeeld over onderwijs, mobiliteit, woonbeleid, of financiën en de hoogte van de belastingen. Ook integratie stad/OCMW, personeel, politie en brandweer, veiligheid en dierenwelzijn, Burgerzaken, jeugd, kinderopvang, mondiaal beleid, Sport, omgeving, ondernemen, (sociale) economie, onroerend erfgoed, WAGSO, markten, Cultuur, bibliotheek, feestelijkheden en evenementen, archief, ICT, ontmoetingscentra, toerisme, info en communicatie, Openbare werken, verkeer en mobiliteit, fietsbeleid, parkeerbeleid, Groen, landbouw, waterbeheersing, duurzaamheid, energie, afvalbeleid en stadsnetheid, natuur en klimaat, Bijzonder Comité Sociale Dienst, zorg, preventie en gezondheid, gelijke kansen, senioren, personen met beperking, armoedebestrijding, integratie, toegankelijkheid en vrijwilligers.
In Waregem zijn er 33 raadsleden, waaronder de burgemeester en schepenen. In de gemeenteraad van Waregem vormt de CD&V de meerderheid. De fracties N-VA+, Groen, Vlaams Belang en Vooruit vormen de oppositie. De agendapunten van de gemeenteraad worden vooraf besproken door de raadsleden in 3 verschillende commissies. Dit zijn de commissie interne zaken, de commissie externe zaken en de commissie grondgebiedszaken. Voor specifieke dossiers kan een algemene commissie worden georganiseerd. Alle commissies vinden plaats de week voor de gemeenteraad op dinsdag vanaf 18.00u. in het stadhuis en zijn eveneens publiek toegankelijk.
BIJEENKOMST: Elke eerste dinsdag van de maand om 19.00u. Raadzaal stadhuis, vrij toegankelijk voor het publiek
De Waregemse kiezer had nooit een ruimere keuze. niet minder dan 180 kandidaten dingen naar uw vertegenwoordiging in de gemeenteraad. Er zijn niet minder dan 6 lijsten, opnieuw een record, 5 volle lijsten met 33 kandidaten en een met 15 kandidaten. U vindt ze allemaal in de tussensprong, die deze week in alle bussen van Waregem is verdeeld.
Provincie
We kiezen ook voor de Provincieraad. De 5 provinciebesturen in Vlaanderen voeren een eigen beleid binnen de grenzen van de provincie. De taken van een provinciebestuur werden vastgelegd in het Provinciedecreet
. Die taken zijn:
bovenlokale taakstelling voor aangelegenheden die het lokale, gemeentelijke belang overstijgen en die gemeenten moeilijk zelf kunnen behartigen
ondersteunende taken voor andere overheden: de provincie voert sommige taken uit op verzoek van de federale of Vlaamse overheid of de gemeenten en OCMW's
gebiedsgerichte samenwerking tussen besturen in een regio: de provincie organiseert samenwerking tussen de verschillende partners (lokale besturen, privé-organisaties, Vlaamse overheid,…) in een bepaald gebied en zoekt samen met die partners naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Zo is een provincie bevoegd voor:
aanleg en beheer van provinciedomeinen, fietsroutes, wandelpaden,...
beheer van waterwegen en preventie van wateroverlast
beheer van natuurgebieden
provinciaal beleid voor ruimtelijke ordening en leefmilieu
coördinatie van het beleid rond economie, werkgelegenheid, ... in de provincie en eigen initiatieven
crisiscoördinatie op provinciaal niveau.
De Vlaamse Regering heeft bepaald dat de Vlaamse provincies vanaf 2018 geen persoonsgebonden bevoegdheden meer mochten uitoefenen. De provincies voeren geen taken meer uit in het kader van cultuur, jeugd, sport of welzijn. Die bevoegdheden en het bijhorende personeel werden overgedragen naar de Vlaamse Gemeenschap of naar de gemeenten. De gevolgen waren niet gunstig voor de dienstverlening aan de burger. Bij ons verdween bv. grotendeels het Be-Part aanbod en het had ook invloed op dit van cultuur, sport, jeugd en welzijn.
Waregemse kandidaten zijn schaars:
Zo hebben VLd en PvdA geen Waregemse kandidaten.
Provincie Kortrijk-Roeselare-Tielt-Waregem. 8 lijsten
Speelkoer officieel open als nieuwe thuis voor verenigingen
Gisteren, zondag 6 oktober 2024, een week voor de gemeentreraadsverkiezingen, werd de Speelkoer in Beveren-Leie officieel geopend. Het is de nieuwe thuis van de harmonie van Beveren-Leie, in combinatie met een vaste repetitieruimte voor muziekbands en twee polyvalente lokalen voor de stedelijke kunstacademie en andere verenigingen.
Het is een bekend fenomeen: vlak voor de gemeenteverkiezingen worden nog een aantal realisaties in de kijker gezet! De opening van de Speelkoer moet ook gezien in dit kader en komt de Beverse politici goed uit. Nog voor Beveren-Leie had de laatste gemeenteraad ook nog een geldautomaat Cash in petto. Voor Desselgem kon men onlangs nog het vernieuwd natuurpark visvijvers openen. In Vijve boft men met de aanleg van de lage Leieboordenverlaagde rivierbedding, in Nieuwenhove werd vorige week op de stedelijke werkplaats, Deerlijkstraat 46, een nieuwe, grotere en hogere loods geopend. In Waregem steunt de stad het Vlaamse Kruis bij aankoop van nieuwe ziekenwagen, en zo veel meer.
In het najaar van 2023 werden de oude gebouwen uit 1930 van de vroegere jongensschool gesloopt. De naam Speelkoer werd gekozen na een oproep bij de bewoners via de Tussensprong. Het nieuwe gebouw is toegankelijk via de Koning Albertstraat én via de Schoolstraat. Beide toegangen komen uit op een grote centrale gang, die een splitsing maakt tussen het hogere volume voor het harmonielokaal en het lagere volume voor de andere lokalen.
Bij de realisatie werd extra aandacht besteed aan het energetische en duurzame karakter. Het gebouw is voorzien van geothermie in combinatie met zonnepanelen en bovendien werd de buitenomgeving maximaal onthard. Buiten ligt er enkel een beperkte padenstructuur in het kader van toegankelijkheid en om de verbinding met de groene zone aan de stedelijke basisschool van Beveren-Leie en de aanwezige trage weg te maken. Daarnaast is er een kleine arena met enkele treden om buitenactiviteiten te organiseren in een groen kader.
De Speelkoer werd ontworpen door Luc De Meulemeester uit Waregem. Het project werd in drie loten opgedeeld. Aannemer Beeuwsaert Construct uit Ledegem realiseerde de ruwbouw en afwerking. De heating, ventilation en air conditioning of kortweg HVAC werkte aannemer Celcio uit Gent uit. EDF uit Waregem verzorgde de elektriciteit.
Dit omvangrijke project kostte 1,6 miljoen euro incl. btw.
Op 13 oktober 2024 kunnen we een nieuwe gemeenteraad en provincieraad kiezen, onze vertegenwoordigers om mee het gemeentelijk en provinciaal beleid te bepalen voor de komende 6 jaar. Op voorstel van de vorige Vlaamse regering heeft het Vlaams parlement de modaliteiten rond lokale verkiezingen ingrijpend gewijzigd, Opkomstplicht wordt stemrecht, de lijststem bovenaan wordt enkel partijstem, stemmenkampioen van grootste partij krijgt initiatiefrecht naar burgemeesterschap en er komen fijnmazige stemresultaten per telbureau.
Kiesgerechtigde Waregemnaars hebben het recht om deel te nemen aan het politieke proces. Niet-Belgische onderdanen kunnen deelnemen als ze zich op tijd (31 juli?) hebben ingeschreven op de lokale kiezerslijst. Migranten van buiten de EU zijn kiesgerechtigd voor de gemeenteraadsverkiezingen, als zij ten minste vijf jaar legaal in België wonen.
Kiesrecht
In de 19de eeuw werd de gemeenteraad eerst nog gedeeltelijk gekozen door de ambachtsheer van de heerlijkheid, naast de door het Frans bewind benoemde burgemeester en schepenen. De burgelijke democratie met haar stemrecht was in België oorspronkelijk ook enkel voorbehouden voor de mannelijke leden van de begoede klasse. Daarvoor zorgde het cijnskiesrecht, dat pas in 1893 werd vervangen door de algemene meervoudige stemplicht. Wie een groter materieel belang had, kreeg 2 of zelfs 3 stemmen. Algemeen enkelvoudig stemrecht kwam er pas na de eerste wereldoorlog. De grondwetswijziging gebeurde in 1920-21, maar de verkiezingen van 1919 verliepen al volgens de nieuwe regels: één man, één stem. Het algemeen enkelvoudige stemrecht werd in 1948 ingevoerd voor alle Belgische burgers vanaf 21 jaar. Vanaf die datum mochten vrouwen zich ook verkiesbaar stellen. In 1981 werd de leeftijd verlaagd tot 18 jaar.
Tot 1976 kon de gemeentekiezer in België panacheren of bontstemmen. Men mocht dan stemmen uitbrengen over diverse lijsten heen. Het werd echter relatief weinig gebruikt. In de helft van gemeenten waren maar 2 lijsten, maar na 1976 waren er nog slechts in 7,7 % van de gemeenten twee lijsten en net vanaf deze verkiezingen werd het panacheren afgeschaft. Deze mogelijkheid opnieuw invoeren zou in elk geval meer belang geven aan de vertegenwoordiging door personen dan wel nu partijen.
1. Opkomstplicht verandert in stemrecht
Stemplicht wordt stemrecht. Het is duidelijk wie door het afschaffen van de opkomstplicht minder zal deelnemen aan democratisch bestel : zieken, zwakkeren, zij die al minder kunnen lobbyen in het beleid. Men viseerde bepaalde bevolkingsgroepen : bv mensen die lager geschoold zijn of een migratieachtergrond hebben. Dat maakt het resultaat helaas minder representatief.
2. Nieuwe herverdeling van lijststem
De lijststem bovenaan de lijst was steeds in het voordeel van de ‘hoogste’ kandidaten op de lijst. In oktober zal dat niet meer het geval zijn. Een lijststem zal nu een stem voor de hele partij zijn, enkel voorkeursstemmen kunnen kandidaten nog een plek in de gemeenteraad bezorgen. Toch worden de lijsten nog samengesteld volgens belangrijkheid binnen de partij, al dan niet na een poll onder de partijleden. Maar de lijstduwer is even goed vindbaar als de lijsttrekker.
3. Stemmenkampioen krijgt initiatiefrecht
Vanaf deze gemeenteraadsverkiezingen krijgt de lijst met de meeste stemmen exclusief initiatiefrecht. Zij zijn de eerste veertien dagen aan zet om een meerderheid te vormen. Als men daarin slaagt, wordt de stemmenkampioen van die lijst bovendien automatisch burgemeester. Lukt het niet, gaat het initiatiefrecht naar de tweede grootste lijst. Om dit initiatiefrecht te bekomen worden in veel plaatsen kartellijsten gevormd. Niet in Waregem. Hier hebben we integendeel met 6 opkomende lijsten een record aan afzonderlijk deelnemende partijen en aantal kandidaten!
Wie na de gemeenteraadsverkiezingen een coalitie wil vormen, wordt verplicht een modelakte te gebruiken voor de voordracht van burgemeester en schepen. Die modelakte wordt pas vrijgegeven op de dag van de verkiezingen. Voor Waregem kunnen we ons afvragen of de stemmenkampioen wel burgemeester wordt. In 2018 hadden we immers volgende tabel van voorkeurstemmen: Vanryckeghem 6866, Rik Soens 3095, Jo Neirynck. 2564, Kristof Chanterie 2415, Pietro Oacopucci 2020. Maar Kurt V. is geen kandidaat-burgemeester.
Partijen die willen samenwerken, kunnen echter nog steeds afspreken om tijdens de coalitievorming de grootste lijst tegen te werken, zodat ze alsnog samen in zee kunnen gaan.
4. Fijnmazige stemresultaten
Bij de lokale verkiezingen worden voor het eerst fijnmazige stemresultaten gepubliceerd: voortaan worden de resultaten niet alleen op gemeenteniveau bekendgemaakt, maar ook op basis van herkenbare geografische deelgebieden. Die worden enkele dagen na de verkiezingen gepubliceerd. Op die manier krijgen politici een beter idee van het kiesgedrag in de verschillende wijken. In gemeenten waar kiezers digitaal stemmen, zullen de resultaten per stembureau bekendgemaakt worden. Waar stemmen nog op papier gebeurt, is dat niet per stembureau, maar per telbureau
Van CD&V Waregem ontvingen we na de voorstelling van de lijst in april geen propagandatekst meer. Op onze vraag naar hun programma ontvingen we hun digitale visietekst van 50 blz. We publiceren hier uit de inleiding. CD&V heeft duidelijk haar huiswerk gemaakt en is klaar om Waregem verder te besturen.
“CD&V Waregem heeft zin om Waregem verder vorm te geven. Na jaren aan het roer te staan, heeft de stad een ongelofelijke ontwikkeling mogen doormaken. Voor cd&v Waregem is het altijd belangrijk geweest dat Waregem alle mogelijkheden van een stad kan bieden aan de inwoners, en tegelijk ook de charme en kleinschaligheid blijft koesteren. Waregem is zo’n stad waar mensen warm en vriendelijk zijn en de dienstverlening hartelijk. In onze stad streven we er naar dat iedereen content is. Aan deze stad bouwen we graag verder.”
“cd&v is klaar voor meer. We hebben goesting om verder te besturen. We zitten nog boordevol ideeën en zien die graag verder gerealiseerd. Tegelijk staan we open voor feedback en beseffen we dat we altijd kunnen leren uit het verleden. Wat goed ging, doen we graag nog beter. Wat moeizaam ging, daaruit zullen we leren. Waar er extra inspraak mogelijk is, zullen we nog meer naar de burgers luisteren en waar de communicatie sneller of duidelijker kan, zullen we het anders doen,… Besturen is durven doen, maar evenzeer durven evalueren en bijsturen.”
“cd&v Waregem kan rekenen op veel ervaring en kent de stad vanuit binnen en van buiten. We weten wat besturen is en hebben geleerd om niet te spreken van problemen, maar van uitdagingen. We springen om met de middelen als goede huisvaders en kunnen dan ook met trots zeggen dat we al jaren de belastingsvoet gelijk houden. Dit zonder in te boeten aan kwaliteit van de dienstverlening of de beleving in de stad. Ondanks een indrukwekkend investeringsritme zijn we er altijd in geslaagd de stad financieel gezond te houden met een beperkte schuldenlast.”
Deze visietekst omvat een greep uit onze ideeën, in willekeurige volgorde voor u opgelijst. We hebben nog duizend–en-één ideeën. We blijven dan ook steeds met respect in dialoog gaan met de burgers, de adviesraden en het ruime verenigingsleven. Zij vormen de ruggengraat van de stad.”
10 Thema’s : (50 blz)
Economie en tewerkstelling
Welzijn en sociaal beleid
Ruimtelijke ordening, groen & publiek domein
Mobiliteit
Sportbeleid
Cultuurbeleid
Onderwijs en opleiding
Jeugd en kinderopvang
Evenementen
Van CD&V Waregem ontvingen we na de voorstelling van de lijst in april geen propagandatekst meer. Op onze vraag naar hun programma ontvingen we hun digitale visietekst van 50 blz. We publiceren hier uit de inleiding.
Aanleg Lage Leieboorden in Waregem start in november
De aanleg van de Lage Leieboorden aan de Leie in Waregem start in november. De Vlaamse Waterweg nv en het stadsbestuur van Waregem zijn de partners in het project dat 4,75 miljoen euro zal kosten. Bij een gunstig verloop zullen de werken begin 2026 klaar zijn. Voor de buurtbewoners wordt voor de start van de werken nog een infomarkt georganiseerd.
Opwaarts de brug over de Leie in Sint-Eloois-Vijve wordt een voormalige industriële site herbestemd. Binnen het stadsvernieuwingsproject komt er ook een belevingszone aan het water. De bestaande kaaimuur wordt daarvoor opgebroken en vervangen door in trappartijen verlaagde oeverboorden met een geïntegreerde verlichting.
De nieuwe oever zal bestaan uit stalen damplanken met daarboven een plateau. Via enkele treden of de aanloophelling sluiten de Lage Leieboorden aan op het Barrageplein en de Ketsersstraat. Langs de Leie geeft het plein aansluiting op een zone ‘open water’ met nieuw in te richten natuurlijkvriendelijke oevers.
“Deze werf toont duidelijk aan dat Seine Schelde Vlaanderen meer is dan louter een scheepvaartproject”, zegt afdelingshoofd Lieven Dejonckheere van De Vlaamse Waterweg nv. “We verbeteren hier een oude kaai en sluiten aan bij een stadsvernieuwingsproject dat eveneens een hefboom betekent voor het leven, wonen en werken aan de Leie.” De Lage Leieboorden zullen een extra dimensie geven aan de centrumvernieuwing. Naast het plein komt een zone met grasvlakken en bomen, die polyvalent inzetbaar is voor evenementen. Het water van de Leie zal daardoor als ontmoetingsplek nog aantrekkelijker worden.
Planning
De voorbereidende werken door de nutsbedrijven zijn momenteel bezig. De effectieve bouw van de nieuwe oeverboorden start op 12 november 2024. Aannemer Artes Depret is de uitvoerder. Op woensdag 23 oktober 2024 zal voor de omwonenden een infomarkt plaatsvinden. Bij een gunstig verloop kan iedereen vanaf begin 2026 van de nieuwe Lage Leieboorden genieten.
Dit project in Sint-Eloois-Vijve is goed voor een investering van 4,75 miljoen euro (excl. btw) en maakt deel uit van het door de Europese Unie gesubsidieerde Seine Schelde-project dat de realisatie beoogt van een moderne waterwegverbinding tussen het Seinebekken en de Vlaamse zeehavens. De Stad Waregem draagt 325.000 euro bij voor de omgevingsinrichting.
De Vlaamse Waterweg heeft de afgelopen jaren op het grondgebied Waregem en Wielsbeke al heel wat buitengewone investeringen uitgevoerd aan de binnenvaart. Langs de Leie in Sint-Baafs-Vijve werd een gloednieuw stuw-sluiscomplex en dienstgebouw in gebruik genomen. Op de oude Leiearm volgde daar ook de renovatie van de oude stuw en de installatie van een nieuwe vispassage. We moeten het ook hebben over de nieuwe Leiebrug in Ooigem, de fietsersbrug over de Leie aan de grens met Bavikhove en de renovatie van de sluis bij de ingang van het kanaal Ooigem-Roeselare. (info in jaarboek GHG Wateregemse Verhalen)
In het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober presenteerde Vooruit Waregem haar lijst van 15 gemotiveerde en geëngageerde kandidaten. Voor het eerst sedert de fusie heeft de socialistische partij in Waregem geen volledige lijst. Vorige legislatuur viel de partij terug op slechts één zetel, die in de loop der laatste jaren wel werd ingevuld door vier personen.
“We kozen voor heel diverse burgers, die stevig kunnen putten uit hun eigen ervaringen en ideeën”, zegt huidig gemeenteraadslid en lijsttrekker Frederic Mortier. “Samen willen we een stad creëren, die er is voor iedereen, ongeacht afkomst, religie, gender of sociale status. Met zes mensen die al eerder op de lijst stonden en negen nieuwkomers hebben we een mooie mix gevonden. Ook de deelgemeenten zijn met vijf namen, aangevuld met twee inwoners uit Nieuwenhove, goed vertegenwoordigd. Qua leeftijden zitten we bovendien goed in alle leeftijdscategorieën. Een tweede zetel binnenhalen is dan ook het doel.”
“De lijst is niet toevallig samengesteld”, gaat Mortier verder. “Ze heeft duidelijke linken met onze speerpunten. Angelina Dewaegemaecker op plaats twee werkt in de zorg en ziet niet alleen de problemen, maar heeft ook de vastberadenheid om er echt iets aan te doen. Opkomen voor mensen die het moeilijk hebben, ligt in haar aard en die van de partij en dus willen we straks een beleid dat elke Waregemnaar vooruit helpt.”
De comeback van Mario Verhellen als lijstduwer is een kleine verrassing. “Ik ben heel tevreden dat Mario zijn schouders wilde zetten onder ons project. Mario brengt een brok ervaring met zich mee en weet als geen ander de pijnpunten bloot te leggen. Als lijstduwer wil hij onze mensen volop steunen en mee strijden voor een goede verkiezingsuitslag. Zijnkernpunten zijn een nette en veilige stad, eerlijke belastingen, meer betaalbare woningen en een andere beleidscultuur met meer inspraak. Net die punten die ook bleken uit gesprekken met onze inwoners en in ons programma meermaals naar boven komen als uiterst belangrijk. We hebben er vertrouwen in dat de Waregemse burger andere accenten wil zien na 13 oktober en dat hij dat ook zal laten blijken in het kieshokje.”
Alle kandidaten op een rijtje:
1. Frederic Mortier, 44 jaar, gemeenteraadslid en directeur FOD Financiën, Beveren-Leie
2. Angelina Dewaegemaecker, 51 jaar, zorgkundige WZC De Meers, Waregem
3. Wim Careel, 40 jaar, adviseur bij de studiedienst van ABVV Metaal, Nieuwenhove
N-VA Waregem komt met een volledige lijst naar buiten. Bij vorige gelegenheid was er nog een gezamenlijke lijst met Open VLD. Lijsttrekker is opnieuw Michiel Vandewalle (35 jaar), verkoopingenieur bij Lybover uit Waregem en huidig fractieleider in de gemeenteraad. Op plaats 2 staat Sophie Demeulenaere (57 jaar), zaakvoerder van verschillende (Waregemse) bedrijven en ook huidig gemeenteraadslid. De top drie wordt vervolledigd door Carl Vanhoutte (60 jaar), Privédetective & forensisch fraude auditor. Carl is naast voorzitter van N-VA Waregem ook lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. De lijst wordt geduwd door huisarts Els Deroose (58 jaar).
“We hebben 33 sterke kandidaten. De campagne loopt heel goed en iedereen geeft het beste van zichzelf. Een ploeg die goed overeenkomt en samen optrekt, dat zien de Waregemnaars en daar houden ze van.”, zegt Michiel Vandewalle, lijsttrekker voor N-VA. De volledige lijst is terug te vinden op https://waregem.nva.be/verkiezingen/kandidaten. N-VA is een hechte ploeg van 33 sterke kandidaten.
“Tijdens de campagne hebben we ook heel veel aandacht voor de sfeer in de groep. Iedereen gaat in de eerste plaats voor het collectieve resultaat. Onze kandidaten weten dat wanneer N-VA goed scoort, er meer zetels te verdelen zijn en de kandidaten zelf meer kans hebben om verkozen te geraken. Zo hielp iedereen bij het plaatsen en plakken van verkiezingsborden. We verdelen de taken en bundelen de krachten. Iedereen draagt bij wat hij/zij kan. Bij ons is er geen strijd tussen onze kandidaten, wat niet wil zeggen dat onze kandidaten geen ambitie hebben. Integendeel zelf!”, vertelt lijsttrekker Michiel Vandewalle.
“Afgelopen weken hebben we al heel wat campagne gevoerd, maar de laatste weken gaan we vooral op stap naar evenementen en gaan we luisteren bij inwoners wat zij belangrijk vinden. Dat doen we onder meer door huisbezoeken. Veel kans dat de komende weken één van de kandidaten van N-VA aan uw deur staat.”, lacht Vandewalle. “We vinden het belangrijk om te luisteren wat de Waregemnaar belangrijk vindt.”
100 concrete punten, verdeeld over 10 thema’s.
“Naast een sterk team is ook de inhoud erg belangrijk. Afgelopen 6 jaar hebben we veel en hard gewerkt in de gemeenteraad. Veel mensen weten dat de lift in de Treffer, de parking van OC De Coorenaar in Desselgem, het openhouden van de Eikenlaan aan de Expresweg, het niet kappen van de bomen in de Nachtegaallaan in het Villapark,… er gekomen zijn dankzij sterk oppositiewerk van N-VA. We worden daar vaak over aangesproken. Maar er zijn helaas ook andere strijdpunten waar we geen gehoor kregen bij de meerderheid: het live streamen van de gemeenteraad, de evaluatie en broodnodige aanpassingen aan het mobiliteitsplan, het afschaffen van de fietsstraat op de ring en het voorzien van een afgescheiden fietspad,… zijn maar enkele voorbeelden.
Na afgelopen jaren veel met burgers gesproken te hebben, hebben we 100 strijdpunten gebundeld, verdeeld over 10 thema’s:
1) Inspraak en transparant beleid
2) Gezonde stadsfinanciën
3) Veilig thuis in Waregem
4) Veilige en vlotte mobiliteit voor elke weggebruiker
5) Extra aandacht voor personen met een beperking
6) Aangenaam en betaalbaar wonen
7) Warme en inclusieve gemeenschap
8) Ondernemend Waregem
9) Propere en groene stad
10) Verenigingsleven en toerisme
Alle punten zijn na te lezen op https://waregem.n-va.be/verkiezingen/programma.
‘We hebben geluisterd’
In een campagnefilm wil N-VA duidelijk maken dat er meer geluisterd moet worden naar alle inwoners van Waregem. De komende weken zal deze campagnefilm te zien zijn op verschillende media. We hebben geluisterd naar jonge gezinnen die een fijne plek willen om er hun kinderen te laten opgroeien, naar senioren die Waregem hun thuis willen blíjven noemen en er zich veilig voelen. We hebben geluisterd naar ondernemers die kansen willen grijpen en naar handelaars die zorgen voor leven in onze straten. Naar buren die veilige en vlotte straten, fiets- en voetpaden willen. We hebben geluisterd naar vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor onze gemeenschap en Waregem bruisend en inclusief maken. We hebben geluisterd naar jou en naar iedereen met dromen en ambities.
Vorige vrijdag 27 september vierde Werkplus haar 25-jarig jubileum. Wat in 1999 startte als een afdeling van het OCMW, is op vandaag uitgegroeid tot een collectief maatwerkbedrijf met 75 personeelsleden. Werkplus is de naam van zowel een maatwerkbedrijf als een lokaal diensteneconomiebedrijf binnen Waregem. Werkplus wil begeleiding en opleiding bieden aan mensen met een arbeidshandicap of een al dan niet tijdelijke afstand tot de arbeidsmarkt. Dit met als minimale doelstelling de persoon te versterken als lid van de samenleving, en als maximale doelstelling de integratie in het normale arbeidscircuit.
Directeur Koen Van Steenbrugge : “25 jaar geleden, op 27 september 1999, werd de sociale werkplaats opgericht als een vervolg van het project Pasklaar van het OCMW van Waregem. Sinds 1991 liep het project Pasklaar voor dames die het moeilijk hadden hun weg te vinden op de reguliere arbeidsmarkt, om die bij te scholen, op te leiden en toe te leiden naar een job. Een van onze meest ervaren medewerkers, Caroline, was al betrokken van in het begin van Pasklaar. Pas in 1999 met de oprichting van de sociale werkplaats werden ook zelf medewerkers aangeworven. Het begin was een bescheiden werking als een retoucheatelier. Het was een werkplaats, met enkel dames aan het werk, die al snel werd uitgebreid met een strijkatelier, vandaar de naam Strijkijzer. Onze langst dienende doelgroepmedewerker Victoria kwam in februari 2000 erbij en heeft straks ook 25 jaar op de teller.
Maar zoals de gewoonte is in Waregem, stilstaan is niet in ons woordenboek te vinden. Men vond dat er ook voor een mannelijke doelgroep een aanbod moest worden ingericht. We zijn in een tijdperk waar de nieuwe man nog in volle ontwikkeling was en voor strijken werden geen mannen gevonden. Fietsherstel dan maar. In 2003 zetten we onze volgende stap: de oprichting van Veloods, een fietsatelier waar ook mannen hun weg vonden. De nodige centen werden ingebracht door OCMW Waregem, er werd een directeur aangesteld, Marc Fourneau, een nieuwe huisvesting aan de Oude Vijvestraat en de aanwerving van de eerste werkbegeleider vond even later plaats. Jan, ook wel Jantje Veloods, is vandaag nog steeds te bewonderen in het fietsatelier. De VZW werd omgedoopt tot Tandem, de samenwerking tussen Veloods en Strijkijzer.
Toen in 2008 de klusdienst van het RSVK zonder subsidies dreigde te vallen, werd snel geschakeld. Dienamo vzw werd opgericht en de klusdienst werd overgenomen. Een veelzijdige ploeg die instaat voor klusjes, groenonderhoud en ook als een van de eerste grote opdrachten het onderhoud van hydranten. Onze diensten voor algemeen economisch belang, breidden zich steeds verder uit, en onze missie werd alleen maar sterker: het bieden van zinvol werk aan wie elders moeilijker kansen krijgt. Groeien betekent ook een grotere accommodatie en meer werkcomfort. Het was dan ook geen eenvoudig gegeven dat het OCMW van Waregem grond kocht in de nieuwe ambachtelijke zone hier op de Transvaal. Visionair, maar zo belangrijk in de ontwikkeling van de sociale economie in Waregem. Een eigen stek in het centrum, een grote bereikbaarheid voor medewerkers en de kans om te groeien. Met de eerste steenlegging in 2013 en de intrek in 2014, 10 jaar geleden, werd het verhaal verder geschreven.
En dan kwam 2019, opnieuw een sleutelmoment in ons bestaan. Het moment waarop Werkplus officieel een maatwerkbedrijf werd en ook officieel Werkplus mocht genoemd worden, het sluitstuk van jarenlange inzet en groei. 2 maand na de oprichting ben ik in dienst gekomen met de mooie opdracht om het maatwerkbedrijf verder uit te bouwen. 2019 was ook het jaar waarin we afscheid namen van het strijkatelier, dat toegevoegd werd aan DCO Waregem, de dienstenchequeonderneming, de 2de vzw die vandaag nog in ons hoofdgebouw gevestigd is en ook het jaar waar we de klus- en groendienst van het OCMW (LDE-werking) overnamen. Vorig jaar werd LDE volledig overgenomen in het maatwerkbedrijf, waardoor we nu 1 grote familie geworden zijn in Werkplus.
Wat begon als een sociaal werkplaats groeide uit tot een krachtig symbool van ons maatwerk, niet alleen in Waregem, maar in de hele regio. Bijzonder trots zijn we op het pionierschap van Werkplus in het kader van de hydranten, een werking die met provinciale steun werd uitgerold over gans West-Vlaanderen en waarbij op heden 12 maatwerkbedrijven deze controles over de provincie uitvoeren. Ten tweede het circulaire karakter van ons fietsatelier, waarbij we tweedehandsfietsen met zorg herstellen en aanbieden aan een sociale doelgroep, is iets waar we bijzonder trots op zijn. Het toont onze toewijding aan duurzaamheid en vakmanschap. En tenslotte het behalen van het kwaliteitslabel QforWSE, toont aan dat we een belangrijke partner zijn voor onze klanten, particulieren, lokale besturen en diverse bedrijven regio Waregem.
Vandaag telt Werkplus 75 fantastische medewerkers. Elk van onze mensen is een onmisbare schakel in onze organisatie, en ik ben enorm trots op wat we samen en alle mensen voor mij hebben bereikt. Jullie inzet, enthousiasme en doorzettingsvermogen maken van Werkplus een uniek bedrijf. Jullie bewijzen elke dag opnieuw dat een bedrijf veel meer is dan alleen werk. Wij zijn, zoals ik graag zeg, een opleidingscentrum vermomd als bedrijf. We bieden kansen, opleiding, ondersteuning en bovenal een plek waar iedereen zich gewaardeerd voelt of zou moeten voelen. Daar moeten we elke dag aan blijven werken.
Ik wil dan ook van deze gelegenheid gebruik maken om enkele mensen en instanties in het bijzonder te bedanken.
- Allereerst, OCMW en stad Waregem, haar medewerkers en haar beleidsmakers. Jullie hebben altijd geloofd in de kracht van sociale economie en ons gesteund in ons groeiproces. We zijn dankbaar voor de steun en de samenwerking door de jaren heen.
- Ook een oprecht woord van dank aan het onze collega's uit de sociale sector en onze samenwerkingsverbanden. Koepelorganisatie Herw!n, 4Werk, de West-Vlaamse samenwerking tussen maatwerkbedrijven, Bike&Co, onze coöperatieve binnen de sociale fietsateliers. Bedankt voor de begeleiding, inspiratie en de steun. Dankzij jullie kunnen we onze ambities waarmaken en ons netwerk steeds verder uitbreiden. Dank aan de VDAB en alle diensten die ons ondersteunen in de toeleiding van medewerkers. Jullie samenwerking is essentieel voor ons succes. Dankzij jullie hulp en betrokkenheid kunnen we blijven groeien en kansen bieden aan wie ze het meest nodig heeft.
- Bedankt aan alle specialisten die ons dagelijks begeleiden in onze werking, boekhoudkantoor Accto, Sociaal secretariaat Wij Helpen, de preventiediensten van IDEWE, … Jullie expertise zorgt ervoor dat wij ons kunnen richten op onze kerntaken: het begeleiden van onze doelgroep. Dank aan onze klanten, klein en groot, die ons opdrachten verschaffen, waardoor wij mensen aan het werk kunnen houden. Doe zo voort.
We staan hier vandaag niet alleen om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken. Met nieuwe projecten, zoals de nieuwe leefgroepwerking in De Meers, zorg en sociale economie gaan hand in hand, en onze sterke basis in de Windhoek met kans op verankering en uitbreiding, kijk ik met vertrouwen naar de toekomst. Samen zullen we blijven groeien, innoveren en kansen bieden. Wij hebben onze werking kort en krachtig samengevat in een bedrijfsfilm, 90 seconden wie we zijn en wat we doen.”
Gisteren 26 september 2024 organiseerden de drie Waregemse Probusclubs, Probus Waregem, Waregem-Poteghem en Waregem-Gaverbeek de regionale Probusdag. Probus (een afkorting van 'Retired Professional and Business People) is een gemengde club voor academici en leidinggevenden, die geheel of gedeeltelijk met pensioen zijn.
De eerste Probusclub werd in 1965 opgericht in het Verenigd Koninkrijk. De eerste clubs in België in 1984. De activiteiten van Probus zijn er vooral op gericht om onderling sociale contacten op te doen en te onderhouden. De regio West-Vlaanderen telt 28 clubs en er is 1 club in oprichting. Om de twee jaar wordt er een regionale dag georganiseerd. Dit jaar was Waregem de gaststad.
Probus Waregem koos voor een heel interessant en actueel programma. Na het welkomwoord op het Stadhuis door burgemeester Kurt Vanryckeghem had Roland Vandaele, voorzitter van Waregem-Poteghem, het in naam van de drie clubs, over de dankbaarheid van de Waregemse leden voor de mooie en waardevolle momenten binnen hun eigen Probusclub. Hij wees er op dat het een eer is deel te mogen uitmaken van een gemeenschap die waarden als vriendschap en tolerantie hoog in het vaandel draagt. Hij feliciteerde ook de leden aan wie het prestigieuze George Dick ereteken werd overhandigd, een symbolische bekroning voor de jarenlange toewijding en inzit voor hun club.
Wat volgde was een deskundig geleid debat over “De maakindustrie in Vlaanderen in de 21ste eeuw, uitdagingen en opportuniteiten”. De panelleden, toplui uit de regionale industrie, benadrukten hun bezorgdheid over die maakindustrie die in Vlaanderen en Europa onder groeiende druk staat; deels omwille van aantrekkelijke subsidies, maar tevens omwille van de hoge loon- en energiekosten, de administratieve rompslomp voor vergunningen en andere, die zeer belastend zijn. Tijdens het debat werd de becijferde onderbouw op een scherm afgebeeld, zodanig dat de 250 aanwezige Probusleden de diverse thema’s perfect konden volgen.
Daarna konden de leden aanschuiven voor de lunch. In haar slotwoord had de regionale coördinator, Mevr. Goddaer, het nog eens over wat ‘Amicitia Causa’ voor Probus betekent: “Vriendschap die verbindt, vrijwillig, pretentieloos en gemeend. En net die verbondenheid door die vriendschap is wat een club sterk maakt en houdt”. Met deze woorden werd het ‘Feest van de Vriendschap’ afgesloten.
Dirk Vanryckeghem, Annie Goddaer, Joost Degroote, Roland Vandaele.
Groen was de voorbije 6 jaar de meest actieve fractie in Waregem. Maxim Laporte was het meest actieve raadslid! Dit blijkt uit een analyse van het aantal mondelinge vragen de voorbije legislatuur. Van de 611 mondelinge vragen kwamen er 182 vanuit Groen, zijnde 30%. Dat is opvallend veel, gezien hun fractie uit slechts 3 raadsleden bestaat. Fractieleider Inge Vandevelde stelde 71 vragen, maar Maxim spant toch de kroon met 88 mondelinge vragen. Ook de inhoud van de vragen was zeker relevant.
Op individueel niveau is Maxim Laporte het meest actief met 88 vragen (14% van het totaal). Hij kwam bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen op de kartel lijst van NVA met Open VLD, maar zetelt na de afscheuring met zijn collega’s van Open VLD als onafhankelijke. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober staan ze op de lijst van Team Waregem.
Nog opvallend is dat CD&V met 55 vragen als de minst actieve fractie uit deze analyuse komt. Dat is een teleurstellende vaststelling, temeer zij naast het schepencollege toch nog met 12 personen in de gemeenteraad zetelen en veruit het meest aantal raadsleden tellen. Enige verzachtende omstandigheid kan hier ingeroepen dat zij binnen hun partijbestuur een rechtstreekse verbinding hebben met het stadsbestuur.
Benevens de 71 vragen van Inge Vandevelde tijdens de bijna afgelopen legislatuur sedert 2019 waren er Marij Vanlauwe met 54 en Simon Wemel met 36. Die laatste verving halfweg de legislatuur Hilde Malfait, die 21 vragen stelde.
“Vanuit Groen hebben we zes jaar lang actief oppositie gevoerd en steeds vanuit een constructieve houding”, stelt Simon Wemel, lijsttrekker voor de komende verkiezingen. “Ik ben dan ook blij dat dit bevestigd wordt in de cijfers. In campagnetijden wil elke partij de inwoners overtuigen, maar dit rapport is het beste bewijs dat wij ons écht keihard inzetten om Waregem nog beter te maken.”
Ook in de Raad voor Maatschappelijk Welzijn blijkt Groen veruit de meest actieve fractie. Daar werden de voorbije legislatuur 69 vragen gesteld, waarvan 41 (= 60%) uit Groene hoek. Marij Vanlauwe blijkt daar het meest actieve raadslid, met 20 vragen in totaal. “We zouden graag hebben dat er vanuit de meerderheid meer aandacht is voor de Raad voor Maatschappelijk Welzijn”, stelt Vanlauwe, de nummer 2 op de verkiezingslijst van Groen. “Betaalbaar wonen, drempels verlagen en kansen voor iedereen zijn belangrijke pijlers in ons verkiezingsprogramma.”
180 Waregemnaars kandidaat om u te vertegenwoordigen in gemeenteraad
Uiterlijk tot vorige zaterdag 14 september 2024 om 16 u. konden lijsttrekkers van een kandidatenlijst voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen een voordrachtsakte indienen bij de voorzitter van het hoofdbureau. In Waregem zijn voor de gemeenteverkiezingen van zondag 13 oktober 6 lijsten ingediend, 5 lijsten met 33 kandidaten en een (vooruit) met 15 kandidaten. Er dingen in Waregem dus 180 personen mee om u te vertegenwoordigen in de Waregemse gemeenteraad van 33 leden. Respect voor alle kandidaten, dat zij die verantwoordelijkheid willen opnemen.
Van vijf partijen konden we hier al lijsten brengen. Dank voor hun spontaan ontvangen voorstelling. Van NVA ontving ik ook na aandringen geen informatie.
Michele George is opnieuw Paralympisch kampioen dressuur. Samen met haar paard Best of Eight was de Waregemse een klasse te sterk voor de concurrentie. Het is haar vierde paralympische titel op rij en haar zesde gouden medaille op de Paralympics. Daar kunnen er zaterdag in Versailles nog wat bijkomen, in teamverband, en in de individuele freestyle competitie.
De Waregemse ereburger is met deze nieuwe persoonlijke Paralympisch gouden medaille de absolute koningin van de paradressuur grade 5. Ze haalde al dubbel goud in Londen 2012 en Tokyo 2021, goud en zilver in RIO 2016, met ook nog eens vier wereld- en twee Europese titels erbij. Door een paardrijongeval in 2008 heeft ze verlammingsverschijnselen aan haar linkerbeen. Maar ze bleef trouw aan de paardensport en het blijft haar droom om ooit ook nog eens olympisch te kunnen optreden samen met de valide atleten.
De Belgische amazone had nog één twijfelgeval voor haar oefening: hoe zou haar merrie ‘Best of Eight’ reageren op de omstandigheden? "Ze had nog nooit met publiek gereden, want in Tokio was het wegens covid vrij stil. Maar Best of Eight was een echte prinses. Ik ben ongelofelijk gelukkig. Ik heb op voorhand nooit over medailles gesproken, maar de honger was echt groot en blijft groot." Michele George droomt zelfs van haar 7e goud, een evenaring van Paul van Winkel. "Dat is een extra motivatie om nog beter te doen. De beste Belgische paralympiër worden is absoluut een mooie doelstelling. Ik wil grenzen verleggen." Met zaterdag nog de teamfinale en de freestylecompetitie krijgt ze nog twee kansen in Parijs om haar prijzenkast nog wat meer te vullen met eremetaal.
Best of Eight
Ze heeft een bijzondere bijna familiale band met haar paard. De openingsceremonie van de Paralympische Spelen heeft het vorige week zonder Michèle George moeten doen. Bij De Ochtend op Radio 1 gaf de amazone toen de reden waarom ze verstek moest laten gaan. “De paarden zijn pas welkom vanaf 30 augustus in Versailles en ik ga ervan uit dat een ruiter bij zijn paard hoort. De laatste dagen voor de Paralympische Spelen zijn cruciaal voor mij. Dus ik heb gekozen om bij mijn paard te blijven, te kunnen trainen en daarop de focus te leggen. Naast de fysieke paraatheid moet het paard ook mentaal fit zijn. Ik denk dat de nabijheid van de ruiter en alles in rust voorbereiden heel belangrijk is voor het paard. De merrie weet heel goed wat er aan de hand is en ziet dat alles wordt klaargemaakt. Ik haal ze dan ook meerdere malen per dag uit de stal om te gaan grazen. Ik doe dat het liefst van al zelf om ervoor te zorgen dat ze mentaal fit blijft. Maar ik zal met mijn hart wel bij de openingsceremonie zijn en iedereen steunen."
Net als op de Olympische Spelen hadhet paardrijden in Versailles plaatsvinden. "Ik vind het ongelooflijk om in Versailles te mogen rijden. Het is een van de mooiste paleizen in Europa. Dat is op voorhand al een kippenvelmoment, want de setting is fantastisch. Het wordt puur genieten."
"De zon schijnt niet elke dag, maar kijk dan naar het licht van een ster", was haar motto in aanloop naar haar 4e Paralympische Spelen. En een ster kreeg het publiek te zien in Versailles. Met "Best of 8", de merrie waarmee ze al twee keer goud veroverde in Tokio, legde George een nagenoeg foutloze oefening af. De combinatie George-Best of Eight maakte de sterkste verwachtingen waar!
De 14-jarige merrie Best of Eight bleek vanmiddag niet onder de indruk van het nochtans fabelachtige decor van het kasteel van Versailles, en reed een vlekkeloos parcours. In de individuele test moest ze de combinatie 27 opgelegde ooitfiguren afwerken. De voorlopige leider in de tussenstand, de Duitse Regine Mispelkamp, moest met lede ogen toezien hoe Michele George op elk onderdeel haar score ruimschoots verbeterde. De combinatie werd door de 5 juryleden beloond met een score van 76,692 punten, een prestatie waar geen enkele tegenstander in Versailles meer aan zou kunnen tippen. Dat besefte George ook meteen.
Zelfs met haar ervaring was Michèle George nog even sprakeloos bij de bevestiging van haar gouden medaille. "Het is ongelofelijk", stamelde ze. "Aan de top komen is al ongelofelijk, daar blijven is enorm moeilijk."
Het feit dat iedere zichzelf respecterende stad ereburgers heeft bracht het feestcomité van Beveren-Leie tot het initiatief om voor verdienstelijke Bevernaars een soort ereburgerschap in het leven te roepen middels een orde: DE ORDE BEVERNA CUM LAUDE. Beverna komt uit de allereerste vermelding van hun dorp in de geschiedenis. In een oorkonde uit het jaar 1023 komt de term “Beverna cum Iglesia” (Beveren met een kerk) voor. “Cum laude” staat voor de grote onderscheiding. Eerste gehuldigde ridder was Marcel Depoortere met Beveren kermis 2003.De genomineerde is een persoon, een groep personen, een vereniging of een sector uit de sportieve, culturele, sociale of economische sfeer die in de loop van zijn leven door zijn doen en laten een verandering teweeggebracht heeft in Beveren of Beveren een meerwaarde gegeven heeft. Dit jaar viel die eer te beurt aan Jan Meersman.
Ridder Rik Soens, als eerste schepen van de stad de hoogste in rang, mocht de motivatie toelichten voor de keuze bekendmaken in aanwezigheid van zijn politieke en ridderlijke collega’s en voorzitters en bestuursleden van de verschillende Beverse verenigingen.
“Rekening gehouden met de regelgeving van rechten en plichten kwam de orde van onze orde in unanimiteit op de heer Joannes Baptista Meersman. Joannes Baptista Meersman werd thuis geboren langs de Kortrijkseweg heel dicht bij de slachthuizen Goossens, op 16 juni 1947. In het gezin van vader Robert en moeder Mariette. De naam Joannes Baptista werd gekozen op aangeven van grootmoeder Zozima en geheten naar de patroonheilige van de parochie. Kort na de geboorte gebruikte iedereen de naam Jan, wat we vanaf nu af aan ook zullen gebruiken. Jan kreeg er nog 3 brave broers erbij Carlos, Jacques en Marc. Jan liep kleuterschool op Spriete, (grondgebied Desselgem) samen met de andere kinderen uit de buurt. Het lager onderwijs volgde hij in de gemeentelijke jongensschool in Beveren met leerkrachten met namen die nog altijd in ons geheugen staan, Gentiel Callewaert, Rene Lecluyse, Marcel Schotte, Lucien Vancraynest, Marcel Sablain en directeur Marcel Berton. Het secundair onderwijs volgde hij in het Heilig Hart te Waregem. Als vakantiejob heeft hij een 4 tal jaar naar Wallonië gaan werken om beter zijn Frans te kunnen, wat hem later nog goed te pas zou komen. Hij volgde nadien in de rijksnormaalschool de lerarenopleiding in 1 jaar. Zijn laatste vakantiejob deed hij aan de zee, waar hij een lieftallige Frans sprekende dame tegen kwam. Zijn beste Frans die hij geleerd had in de vorige vakantiejobs waren voldoende om Marie Luce uit Charleroi te overtuigen.
Hij startte zijn beroepsloopbaan in het onderwijs in de gemeentelijke jongensschool van Desselgem waar directeur Daniel Bossuyt een extra klaslokaal diende in te richten voor de vele ingeschreven leerlingen en Jan kon beginnen in de fietsbergplaats. Zoals zo vele jonge gasten werd ook Jan opgeroepen in het Belgisch leger. Hij vervulde zijn dienstplicht te Brugge. Na zijn militiedienst werd Jan in 1970 aangesteld door de toenmalige gemeenteraad van Beveren-Leie om les te geven in de gemeentelijke jongensschool. Het eerste leerjaar met 34 leerlingen alweer in een geïmproviseerde klas op het eerste verdiep tussen de refter en de turnzaal. Na 7 jaren werd meester Jan aangesteld tot taakleraar in een aangepast lokaaltje, ja de ruimte voor kinderwelzijn in de oude school die gecombineerd werd met leraarszaal van 3m op 4m waarbij de leraars nog tijdens de speeltijd daar een sigaar of sigaretten gingen roken en dan mocht Jan in de rook blijven zitten na de speeltijd.
In 1993 werd meester Jan benoemd tot directeur Jan en richtte samen met het bestuur in 1998 de huidige stedelijke basisschool op, met een volledige kleuterafdeling en lagere school en volledig gemengd. Hij kende de 330 leerlingen allemaal bij naam. In 2007 kon Jan met welverdiend pensioen gaan. Voor zijn inzet voor het onderwijs in Beveren werd hij door verschillende organisaties gehuldigd:
• Van het onderwijstijdschrift Klasse ontving hij de eerste prijs als participatieve school.
• Tweede prijs van Unizo voor Ondernemende school.
• Eerste prijs Mos (milieuzorg op school)
• Huldiging op het ministerie van Onderwijs te Brussel voor zijn nominatie als beste directeur Vlaams onderwijs.”
“Maar ook om uw inzet in het verenigingsleven verdient u deze nominatie:
• 25 jaar lid van de missiebond en gedurende 20 jaar hoofdredacteur van de missiepost.
• 20 jaar secretaris van de gezinsbond
• 2 maal de hoofdrol in het massaspel Het Sint Janspel en het Woestijnspel.
• 2 maal voorzitter van de werkgroep Beveren Koestert.
• Vanaf 2007 bestuurslid en penningmeester van OC ’t Klokhuis en De Kernelle en hiervoor ook afgevaardigde in de VZW ontmoetingscentra Waregem.
• 30 jaar lang van het eerste tot het laatste nummer corrector van het Beverblaadje.
. In november verschijnt van hem ook bijdrage over massaspele, in BL in eerste jaarboek van GHG Waregemse Verhalen.
• Eén minpuntje, ’t is echt klein en ik kan het niet laten te melden, Jan is supporter van Club Brugge en niet direct van den Essevee.
Beveren was bij Jan Meersman nooit ver weg uit het gedachtegoed. U heeft Beveren op de kaart geplaatst zeker binnen de wereld van het onderwijs en als vrijwilliger. We hopen dat u dit nog vele jaren kan doen. We danken u voor al hetgeen u voor onze Beverse gemeenschap heeft gedaan. Uw ridderschap in de orde van ‘Beverna Cum Laude’ heeft u dubbel en dik verdiend.”
Zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober presenteert Vooruit Waregem haar eerste zes kandidaten en de partij koppelt daaraan meteen haar vijf speerpunten, programmapunten die de campagne zullen beheersen. Dat huidig gemeenteraadslid en voorzitter Frederic Mortier de lijst zou trekken, stond al enige tijd vast, maar nu zijn ook de andere namen uit de top vier bekend en wordt duidelijk dat Vooruit met een ervaren duo lijstduwers naar de kiezer trekt.
“We kiezen voor een groep van heel diverse burgers, die elk hun redenen, visie en ervaringen hebben om op onze lijst te staan”, zegt de 44-jarige lijsttrekker, die ook opkomt bij de provincieraadsverkiezingen. “Waregem kende de voorbije jaren heel wat veranderingen. Die evolutie valt toe te juichen, al moeten we in de komende jaren enkele andere accenten durven leggen om van Waregem een stad te maken waar elke inwoner zijn gading vindt en blijft vinden.”
Top vier
De plaatsen twee tot en met vier worden ingenomen door nieuwkomers, al doen de meeste namen wel een belletje rinkelen. Op plaats twee staat de 51-jarige Angelina Dewaegemaecker. Zij woont met haar drie dochters in het Torenhof, werkt als zorgkundige in WZC De Meers en werkte tot voor kort bij Pita Pyramide in de Stationsstraat. Zorgen voor betaalbare en kwalitatieve zorg in Waregem is één van de redenen waarom ze op de lijst staat.
De 40-jarige Wim Careel maakt de top drie rond. Careel woont in Nieuwenhove, is getrouwd met Eva Scherpereel en werkt als adviseur bij ABVV-Metaal. Als papa van drie jonge kinderen zet hij zich in voor een sociaal, veilig en bruisend Waregem. Bij de federale verkiezingen in juni kreeg hij als nieuwkomer ook al een plaats op de federale lijst van Vooruit.
Dat de deelgemeenten belangrijk zijn voor Vooruit Waregem, blijkt uit de lijstvorming. Lijsttrekker Frederic Mortier woont in Beveren-Leie, terwijl ook plaats vier naar een inwoner uit de deelgemeenten gaat. Quentin Delroeux, uitbater van het Sportkaffee te Desselgem, is een naam als een klok. De ex-handballer groeide op in Moeskroen, maar kent Waregem en – vooral – de deelgemeenten als zijn broekzak. Ondanks de vraag van meerdere andere partijen om op hun lijst te staan, koos de 50-jarige Delroeux vol overtuiging voor het project van Vooruit.
Sterk duo lijstduwers
Delroeux is niet de enige verrassende naam op de lijst. Ook onderaan de lijst springen de namen van Sophie Deryckere en Mario Verhellen in het oog. Ex-OCMW-raadslid Deryckere krijgt de voorlaatste plaats, terwijl ere-gemeenteraadslid Verhellen de rij sluit. Sophie Deryckere (51) is tevreden met haar ondersteunende rol. “Met een gezonde mix van nieuwe en ervaren kandidaten willen we een waardig alternatief bieden aan de Waregemse kiezer. Ik wil onze nieuwe mensen op weg helpen en hen bijstaan waar nodig.”
Mario Verhellen zetelde bijna 25 jaar in de gemeenteraad en koos er bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook al voor om het lijstduwerschap op te nemen. Hij werd op een handvol stemmen na net niet verkozen. In de loop van de voorbije zes jaar kwam hij als opvolger in aanmerking om alsnog te zetelen, maar hij besliste om Frederic Mortier de kans te geven en nam een politieke sabbatical van zes jaar. Zijn motivatie om opnieuw deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen luidt als volgt: ”Met mijn kandidatuur wil ik ten eerste Frederic, Angelina en Wim steunen en samen met hen proberen om een tweede of misschien zelfs een derde gemeenteraadslid verkozen te krijgen. Ten tweede vind ik dat Waregem m.b.t. betaalbaar wonen, verkeersveiligheid en netheid de voorbije 6 jaar eerder achteruit boerde dan vooruit ging. Verandering van beleid is nodig. Mijn slagzin is dan ook ‘Verandering voor een beter Waregem voor iedereen’.”
Vijf speerpunten
Dat Vooruit duidelijke ambities heeft, toont de partij met haar baseline ‘Waregem wil Vooruit!’. “Na de verkiezingen van 13 oktober willen wij de partij zijn die andere accenten legt”, weet Mortier. “Daarom kiezen we voor vijf grote thema’s. Ten eerste willen we een stad die opnieuw vlot bereikbaar is en waar verkeersveilige schoolomgevingen een prioriteit zijn, want voor ons telt elk kind en elke school. Daarnaast moet betaalbaar wonen terug echt betaalbaar worden en willen we rekening houdend met de maatschappelijke tendensen inzetten op andere woonvormen. Kinderen en jongeren moeten voor ons van meet af aan alle kansen krijgen. Vandaar ook ons vierde speerpunt waarbij we meer willen inzetten op de bestrijding van armoede. Daaraan gekoppeld willen we het welzijn van onze ouderen verhogen. En tot slot, en misschien wel het allerbelangrijkste, willen we dat de stem van elke inwoner telt en dat de deelgemeenten meer middelen krijgen. Het is onze bedoeling om iedereen vooruit te laten gaan, maar de kiezer heeft zoals altijd het laatste woord.”
Groen Waregem met 33 kandidaten naar Waregemse kiezer
Over anderhalve maand is het zover. Dan kiest de Waregemnaar hoe de stad de komende 6 jaar bestuurd zal worden. Groen Waregem kwam zaterdagavond met een 100-tal sympathisanten samen in Park Casier om de volledige lijst van 33 kandidaten voor te stellen. Ze stelden ook hun programma voor en herhaalden de ambitie om na 13 oktober te besturen.
Groen Waregem heeft net als in 2018 een volle lijst van 33 kandidaten, die ze intussen ook een echt team noemen. 17 onder hen stonden de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ook al op de lijst, maar we tellen dus ook 16 nieuwe kandidaten. Groen haalde in 2018 drie gemeenteraadsleden met 12 % van de geldige stemmen.
Kandidaten :
1. Simon Wemel, 40 jaar, docent Pedagogie, Waregem
2. Marij Vanlauwe, 59 jaar, teamcoach en stagecoördinator in ’t secundair onderwijs, Desselgem
3. Jan Cappelle, 48 jaar, professor duurzame energietechnologie KU Leuven maar ook zanger van Het Onderspit, Waregem-centrum
4. Vicky Van Den Heede, 51 jaar, ook zij werkt aan de Howest maar als lector toerisme en coördinator afstandsonderwijs, wijk De Jager (Waregem)
5. Dries Demuytere, 29 jaar, mede-zaakvoerder bij Boomverzorging Bolster, wijk De Biest (Waregem)
7. Johannes Heremans, 24 jaar, leraar St. Paulusschool, campus Hemelvaart, Waregem
8. Laura Malfait, 23 jaar, vorig jaar afgestudeerd als Master in de Politieke Wetenschappen en nu Project consultant bij Bonnie Professionals, Beveren-Leie
9. Dries De Lange, 33 jaar, maker van interactieve apps voor musea en bedrijven, wijk ‘t Gaverke
10. Petrouchka Rogge, 57 jaar, zorgcoördinator St. Paulusschool campus College.
Eigen praktijk Warhoofd waar ze jongeren ondersteunt, Sint-Eloois-Vijve
11. Joost Coorevits, 60 jaar, theatertechnieker in cultuurcentrum De Schakel, Desselgem
32. Dirk Loosveldt, 71 jaar, gepensioneerd na een loopbaan in OCMW Waregem en Roeselare, Waregem
33. Inge Vandevelde, 60 jaar en zendchef bij VRT Radio, Sint-Eloois-Vijve
“Dit is een lijst kandidaten waar ik enorm trots op ben” aldus lijsttrekker Simon Wemel. “Wat ons bindt, wat ons samenbrengt, dat is de ambitie om Waregem beter te maken. Want het is goed wonen in Waregem, maar wij zijn stuk voor stuk overtuigd dat het op verschillende vlakken ook nog een flink pak beter kan.” Daarom stelde Groen zaterdag meteen ook het verkiezingsprogramma voor.
Ruimte voor Waregem
“De slogan is RUIMTE VOOR WAREGEM. Wij willen Waregem en diens inwoners méér ruimte geven. En dat concreet op 8 verschillende vlakken.”
1. Ruimte voor groen en voor open ruimte. We willen een halt toeroepen aan de betonnering, aan de overdreven toename van appartementen en verkavelingszucht, door enkel in zee te gaan met projectontwikkelaars die het goed voorhebben met de stad. We willen in gesprek gaan met bouwpromotoren en samen een lange termijnvisie voor de stad uitwerken. Die visie op wonen en op ruimtelijke ordening ontbreekt momenteel VOLLEDIG in Waregem. Daarnaast willen we meer groene, gezellige ontmoetingsplekken, gespreid over ons grondgebied. Daartoe hebben we de 3-30-300 ambitie: elke Waregemnaar moet vanuit z’n huis of appartement minstens 3 bomen zien, elke wijk moet voor 30% uit groene ruimte met bomen(!) bestaan, en elke inwoner moet op max. 300 meter van z’n woonplaats een aangenaam, groen plekje vinden.
2. We willen ruimte creëren voor elke weggebruiker: fietser, bus, step, auto en voetganger. We zorgen ervoor dat fietsers en auto’s niet gedwongen moeten samenleven waardoor frustratie ontstaat, maar dat elk zijn eigen ruimte heeft. We maken gerichte, doordachte keuzes. Wij dùrven keuzes maken! En dat is iets wat het voorbije stadsbestuur heeft nagelaten! We doen dat in ieders voordeel en tot ieders opluchting.
3. We creëren ruimte voor verbinding. We schenken meer aandacht aan wijken en deelgemeenten. We dragen meer zorg voor onze ouderen en kwetsbaren. We willen dat elke Waregemnaar dichtbij en zonder drempel een wijkpunt kan binnenstappen voor alle info, bekommernissen en vooral ook om buren uit de wijk te ontmoeten.
4. We ondersteunen de ruimte om duurzaam te ondernemen. We zetten ondernemers, handelaars en bedrijfsleiders rond te tafel om actief van elkaar te leren en bieden als stad inspiratie om nog duurzamer te ondernemen. We bieden stimulansen om ook jonge ondernemers, met weinig financiële middelen, meer kansen te geven om een verfrissende nieuwe winkel of koffiebar op te starten.
We bieden ruimte voor onze jeugd. We hebben oog voor de toekomst en voor de jongeren die de toekomst gaan bouwen. We geven ruimte aan de jeugd om zich hier te ontwikkelen, ontplooien en vermaken, op de meest diverse manieren, zodat ze hier ook blijven wonen na het afstuderen. We dragen ook voor hen meer zorg, hebben aandacht voor mentaal welzijn en ondersteunen scholen én gezinnen om onze kinderen àlle kansen te geven.
6. Ruimte voor kansen en wonen. We zetten in op betaalbaar wonen, op diverse woonvormen en geven aandacht aan élke inwoner, elke nieuwkomer, elke mogelijke beperking, elke vorm van armoede en kwetsbaarheid. We laten niemand achter. Iedereen verdient gelijke kansen. En dat klinkt evident, maar dat-is-het-NIET! Ook niet in Waregem.
7. We willen ruimte voor cultuur. Voor én met alle Waregemnaars, overal in Waregem. We zien hier een trekkende rol weggelegd voor onze sterke stedelijke kunstacademie. Waarom laten we al dat artistiek talent niet buiten de schoolmuren breken en mee vorm geven aan nieuwe stadsinitiatieven? Maar er is ook nood aan betaalbare repetitielokalen en ateliers om al die creativiteit te kunnen botvieren.
8. En tot slot willen we ruimte voor inspraak. We willen elke stem horen. En bevragen de inwoners veel actiever dan nu gebeurt. Geen schijnparticipatie zoals in de huidige adviesraden, maar échte inspraak.
“Ons uitgebreide programma van 16 pagina’s vind je op onze website https://www.groenwaregem.be/ . Met concrete acties voor de verschillende wijken en deelgemeenten in Waregem. Ik stel vast dat we voorlopig de enige partij zijn die een uitgewerkt verkiezingsprogramma presenteert.” voegt Wemel er fijntjes aan toe.
Open Monumentendag zet Goed te Beaulieu in de spotlight
Het stadsarchief zet het Goed te Beaulieu in Beveren-Leie in het kader van deze ambitieuze toekomstplannen op zondag 8 september in de kijker tijdens Open Monumentendag. Van 10.00u. tot 18.00u. kunnen gezinnen er deelnemen aan een speurtocht waarin de geschiedenis en de toekomst van de site op speelse wijze worden uitgelicht. Daarnaast pakt Zuidwest uit met een fietstocht langs verschillende beschermde monumenten in de regio, waaronder uiteraard het Goed te Beaulieu.
Dit jaar is het thema 'En Route!' en organiseert het stadsarchief een heuse speurtocht voor kinderen rond het Goed te Beaulieu in Beveren-Leie. Ga mee op wandelzoektocht met het gezin rond de middeleeuwse hoeve en ontdek de ontstaansgeschiedenis van Beveren-Leie. Wie komt de ridder helpen om zijn wapenschild terug te vinden? De speurtocht van 2 km is gratis en kan doorheen de hele dag. Kom je aanmelden bij de bar in de Sint-Jansstraat en ge zijt op weg.
Je kan ook deelnemen aan de fietstocht 'En Route', uitgewerkt door cc De Schakel, stad Waregem en Zuidwest. Deze fietstocht van 35 km verbindt het Texture museum in Kortrijk, de Preetjes Molen in Heule, de Sint-Salvatorkerk in Harelbeke, Transfo in Zwevegem en Goed te Beaulieu in Beveren-Leie.
Ontwerper aangesteld voor herbestemming Goed te Beaulieu
Dehullu Architecten en Studiobont zijn uitgekozen als ontwerpers voor de herbestemming van het Goed te Beaulieu, gelegen aan de Sint-Jansstraat in Beveren-Leie. Zij kwamen als winnaars uit de ontwerpprocedure waarvoor de stad samenwerkte met de Vlaams Bouwmeester. Hun ontwerp voor de grondige restauratie wordt nu verder uitgewerkt. Ze houden daarbij rekening met de uitzonderlijke erfgoedwaarde van de site en de bijzondere nieuwe bestemming als zorghoeve.
Aanvankelijk waren er 60 kandidaten om de herbestemming van het Goed te Beaulieu te ontwerpen. Daaruit werden eerder dit jaar vier ontwerpbureaus geselecteerd die tegen 29 maart hun definitieve kandidatuur moesten indienen. In mei werden de kandidaturen gepresenteerd in de kantoren van de Vlaams Bouwmeester. De gunningscommissie koos voor het ontwerp van Dehullu Architecten uit Harelbeke en het Gentse Studiobont. Zij gaan samenwerken met Erik De Waele voor landschap, Bressers Architecten voor erfgoed en Istema voor technieken. Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt met aandacht voor de uitzonderlijke erfgoedwaarde en de functionaliteit van de nieuwe bestemming.
Alle hoevegebouwen zullen de komende jaren grondig worden gerestaureerd. Het is de bedoeling dat de hoeve opnieuw een belangrijke rol krijgt binnen de lokale gemeenschap en dat het een ontmoetingsplek wordt om aangenaam te vertoeven, te proeven en te beleven. Samen met Groep WAAK wil de stad de site herbestemmen tot een zorghoeve, waar mensen met een beperking permanent en onder begeleiding kunnen wonen en werken. De oogst uit de omliggende tuinprojecten zal er dagelijks worden verwerkt en verkocht in een uniek ‘traag café’, waar wandelaars en fietsers genieten in een uniek erfgoedkader. Goed te Beaulieu wordt een plaats waar zorg, recreatie en toerisme hand in hand gaan en elkaar versterken.
De stad wil ook de omgeving verder ontwikkelen met het Goed te Beaulieu als centraal punt. Zo werden rondom de site gronden aangekocht die worden ontwikkeld tot een toegankelijk bos. In april 2023 werd ook de nieuwe Vlasbrug voor fietsers en voetgangers nabij de site geopend. Die verbindt het natuurgebied aan de overzijde van de Leie met de site van het Goed te Beaulieu. Zo wordt een grote groenzone van meer dan 20 hectare gecreëerd.
In 2025 worden de concepten en bestekken verder uitgewerkt, wordt de bouwvergunning opgemaakt en wordt de opdracht toegewezen aan een projectontwikkelaar. In de voorlopige timing staat 1 januari 2026 aangestipt als streefdatum om de werken aan te vatten. Het vooropgestelde budget bedraagt vijf miljoen euro, exclusief btw en erelonen.
JCI Waregem bezorgt kansarme kinderen memorabel einde van de vakantie
JCI Kortrijk en JCI Waregem (Junior Chamber International) startten begin 2024 het project JCI4kids op, met als doel om dit jaar 100 kansarme kinderen via vier leuke activiteiten te bereiken en hen zo ook een netwerk te bieden. Na een succesvolle paaseierenraap en een race op de Leie tijdens de Sinksenregatta, vond de derde activiteit van dit jaar het voorbije weekend plaats.
"Veel kinderen gaan volgende week terug naar school met een rugzak boordevol ervaringen en leuke herinneringen, maar voor heel wat kansarme kinderen is dat helaas niet het geval. Daarom besloten we om een kamp te organiseren, zodat ook deze kinderen boordevol nieuwe ervaringen en leuke herinneringen terug kunnen keren naar de schoolbanken", aldus William Lietaer van JCI Kortrijk.
We mochten 25 kinderen tussen 8 en 11 jaar ontvangen uit de ruime regio Kortrijk en Waregem. We hebben hiermee ons vooropgestelde doel van 100 kinderen ruimschoots bereikt, over de verschillende activiteiten heen. Voor het vervolg van dit project willen we inzetten op het versterken van de connectie met de gezinnen waar we reeds goed contact mee hebben. We geloven er sterk in dat we echt het verschil kunnen maken door op een speelse manier de kinderen iets bij te leren en hen te inspireren, gaat Barbara Allaert van JCI Waregem verder. We bezochten de brandweerkazerne in Gullegem, waarbij er eerst een educatieve sessie werd gegeven over brandpreventie, eerste hulp bij brand en het beroep van brandweerman. Daarnaast organiseerden we heel wat buitenspelen, twee overnachtingen in grote tenten, een groot kampvuur, enzovoort. Het was een weekend vol gevarieerde activiteiten.
Dit project wordt ook gesteund door andere verenigingen en brugfiguren. Lions Kortrijk Leie zorgde voor financiering en Ro-Chiro Kortrijk zorgde dan weer voor het nodige kampeermateriaal. Ook de brugfiguren speelden een cruciale rol om het vertrouwen te krijgen van ouders/voogd.
JCI4kids kreeg na afloop al meteen de vraag van brugfiguren en gezinnen of de activiteit volgend jaar opnieuw doorgaat. Het enthousiasme is dus groot en een vervolg wordt gegarandeerd!
Vorige week ging de pastorie op het Gaverke tegen de vlakte. Het gebouw werd ruim 70 jaar geleden opgetrokken door de gemeente Waregem, dat een woning moest leveren voor pastoor Lammertijn van de op 14 augustus 1942 opgestarte nieuwe parochie. De installatie van E.H. Georges Lammertijn als eerste pastor op het Gaverke dateert van 6 september 1942, maar het duurde wel even vooraleer hij kon gebruik maken van zijn nieuw pastoriegebouw.
Er was bij de komst van eerste pastoor Lammetijn nog geen kerk op het Gaverke. De bouw van het kerkgebouw werd door aannemer A. Cortijn gestart in 1951 op plannen van de Kortrijkse architect Maurice Allaert (1882-1960). De H. Familiekerk werd voor het eerst in gebruik genomen in december 1953. Wanneer de pastorie werd in gebruik genomen hebben we nog niet kunnen achterhalen, omdat we het bouwdossiers of het verkoopdossier nog niet hebben kunnen (mogen) inkijken.
Pastoor Lammertijn was dus de eerste pastoor en werd na zijn overlijden in 1959 opgevolgd door E.H. Remi Lanssens. Na hen volgden als bewoners van de pastorie nog de pastoors E.H. Desmedt en X. Vanaf 1 juni 1985 was E.H. Frans Huyghe (°Oostnieuwkerke 6 mei 1931- † 14 oktober 2008) er de bewoner.
verkoop
Op 2 september 2015 keurde de Waregemse gemeenteraad de verkoop goed van de pastorie aan de vzw Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool. Verkoopprijs 340.000 euro. Het VTI gebruikte het gebouw als uitbreiding voor de eigen school en ook voor het VIBSO. De afgelopen jaren werd de oude pastorie onder meer gebruikt als een extra vergaderruimte en thematisch leslokaal. Het gebouw bood ook onderdak voor de alternerende beroepsopleiding van het Vrij Instituut voor Buitengewoon Onderwijs (VIBSO), terwijl het Centrum voor Volwassenonderwijs Sint Paulus ook overdag kon gebruik maken van deze extra accommodatie
Nieuwbouw
We vroegen VTI-directeur Jan Desmet naar de toekomst van deze site.
“Initieel werd ook onderzocht als de ombouw van de pastorie tot kinderopvang financieel haalbaar zou zijn. Hiervoor werd onder andere door de leerlingen van de afdeling bouwkunde een technische en financiële studie gemaakt. Hieruit blijkt dat de kosten voor de verbouwing, waarbij intern in het gebouw zoveel structurele wijzigingen nodig waren (indeling, energie, veiligheid, …), veel te hoog zouden oplopen. In vergelijking met het klooster van de zusters in de Broekstraat, dat volledig gerenoveerd werd in functie van een internaat én waarbij de indeling voor 90% behouden bleef, zou dit een verdubbeling van de renovatiekost betekenen. Hierdoor werd dit plan afgevoerd.
Ondertussen is er een grote evolutie in de werking van Sint-Paulusschool (waartoe campus VTI behoort) die ervoor zal zorgen dat vele diensten centraal zullen aangestuurd worden. Om dit mogelijk te maken komt er op de site een nieuw gebouw, een soort administratief centrum voor alle scholen van de Sint-Paulusschool. Hierin zal onder andere de algemene directie, de dienst financiën, de dienst infrastructuur en de personeelsadministratie gehuisvest worden.
De concrete plannen liggen nog niet ter tafel maar we kijken eerst uit naar de subsidiemogelijkheden van de overheid.”
Joris Hindryckx (ex-Vives) leidt de Ghistelinck Academy
In het voorjaar van 2024 kondigde de Groep Ghistelinck, met stanplaats Waregem, de oprichting aan van een eigen opleidingscentrum: de Ghistelinck Academy. Die Ghistelinck Academy wordt geleid en aangestuurd door Joris Hindryckx, die in 2023 ontslag moest nemen als algemeen directeur bij Vives. Bij Ghistelinck mag hij een nieuwe kans grijpen.
Vincent Yserbyt, gedelegeerd bestuurder van Ghistelinck Automotive : “ Met Joris Hindryckx halen wij een amper te schatten pak expertise in huis als het over opleidingen en onderwijs gaat. Het idee om een eigen Academy te starten is ontstaan als gevolg van de bedroevende kennis van schoolverlaters op vlak van talen, wiskunde en begrijpend lezen. Vandaar dat wij hier eventjes een deel van de taken van de overheid overnemen. Het niveau van het onderwijs moet dringend terug omhoog. Jongeren worden op vandaag onvoldoende klaargestoomd voor de praktijk.”
De Ghistelinck Academy is Het is een uniek gegeven in de sector. Het is enig in onze regio dat een automobieldistributeur een eigen opleidingscentrum bouwt en qua inhoud de opleidingen voor haar personeel on site opschaalt naar de hoogste versnelling.
De Ghistelinck Academy werd opgericht voor de opleiding en ontwikkeling van de medewerkers van Ghistelinck Automotive. Met dit eigen opleidingscentrum wordt ervoor gezorgd dat werknemers steeds beschikken over de correcte kennis die nodig is om hun job succesvol uit te voeren. Via de Ghistelinck Academy moet een groot deel van het personeel zich niet meer verplaatsen naar de opleidingscentra van de diverse automobiel-constructeurs in binnen- en buitenland. Hiervoor wordt het principe ’train de trainer’ toegepast. Er wordt ook aandacht besteed aan het mentale welzijn van alle medewerkers via gevorderde opleidingen inzake mentorship, bestemd voor alle leidinggevenden. Tot slot, en als derde pijler, wordt via de Ghistelinck Academy de kloof verkleind tussen de output van het onderwijs enerzijds en de basisnorm van onze industrie anderzijds via gerichte opleidingen.
Geschiedenis
Alles begint met oprichter Paul Ghistelinck. Vanaf jonge leeftijd fascineerde techniek en auto's hem, terwijl hij tegelijkertijd schitterde als stervoetballer bij Waregem. In 1948, na de Tweede Wereldoorlog, begon Paul zijn ondernemersreis in een oude barak nabij het station, waar hij Amerikaanse legervoertuigen verhandelde en herstelde. Ondanks twijfels van Mercedes-Benz vertegenwoordigers, veroverde hij met zijn vastberadenheid een concessiecontract, waardoor hij op 1 maart 1950 officieel Mercedes-Benz concessiehouder werd.
Het prille begin met Mercedes-Benz leidde tot uitbreidingen en moderniseringen door de decennia heen. In 1982 verhuisde het bedrijf naar een nieuw gebouw aan de F. Rooseveltlaan in Waregem, dat vandaag nog steeds de hoofdzetel van de Ghistelinck Group is.
De opening van enkele vernieuwde faciliteiten in 2001 markeerde een mijlpaal in de geschiedenis van Ghistelinck, met 4.000 bezoekers en internationale persaandacht. Sindsdien heeft Ghistelinck Group zich verder ontwikkeld, altijd strevend naar excellentie in mobiliteitsoplossingen voor zowel particulieren als bedrijven.
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)