Vandaag zaterdag 30 januari 2021 maakte Marnixring Waregem Leeuwercke de winnaars bekend van hun 23ste Georges Leroyprijs. De Georges Leroyprijs bekroont beginnende dichters en schrijvers die in het Nederlands schrijven en wordt tweejaarlijks uitgereikt. Winnaar werd Geert Viane uit Brugge. De tweede en derde prijs gaan naar Nederlanders.
Georges Leroy (1930-1977) was een Waregems letterkundige en beeldhouwer en was beroepshalve muziekleraar. We kunnen hem omschrijven als een ‘alles-kunstenaar’ of culturele duizendpoot, die zich volledig heeft ingezet voor het artistieke leven aan de Gaverbeek. Hij was ook auteur van een tiental kortverhalen en zijn kunstwerken worden internationaal gewaardeerd. In 1970 opende hij een kunstgalerij die hij "Da Vinci" noemde. Zij verwierf in korte tijd naam en faam en groeide uit tot een trefpunt voor grafische kunst in de regio. Hij was ook de stichter van het Gaverfonds en is hij ook de bedenker van de Gaverprijs voor schilderkunst.
Aanvankelijk reikte Marnixring Leeuwercke de Georges Leroyprijs uit aan beginnende dichters. Vanaf 2014 wordt de prijs uitgeschreven voor kortverhalen. Een mooi en boeiend kortverhaal schrijven is een uitdaging. Het is een nog grotere uitdaging om een mooi verhaal te schrijven in een heel beperkt aantal woorden. We noemen dit een "kort kortverhaal". Ingediende verhalen mogen maximaal 100 woorden bevatten. Elke deelnemer mag maximaal twee verhalen indienen met keuze uit volgende thema's: vrijheid, eenzaamheid, geluk.
De wedstrijd staat open voor auteurs uit België en Nederland die op 1 januari 2021 minstens 18 jaar zijn. Voor het eerst werd de wedstrijd ook uitgeschreven voor jongeren onder de 18 jaar in een aparte categorie.
Uitslag
In totaal telde de 23e Leroyprijs 393 geldige inzendingen voor volwassenen en voor de jeugd 17 inschrijvingen. In normale omstandigheden zou de prijsuitreiking doorgaan op zaterdag 30 januari 2021 op de Winterwoordennacht in Waregem. Omwille van de coronarestricties gaat de Winterwoordennacht niet door! Er moest dus jammer genoeg besloten worden om de prijsuitreiking ook niet fysiek te laten doorgaan. Op 30 januari zijn de winnaars van zowel de wedstrijd voor volwassenen als voor de jeugd bekend gemaakt op de website van Marnixring Waregem Leeuwercke www.mrwaregem.eu
Marnixring Waregem Leeuwercke is een Vlaamse serviceclub en is de enige serviceclub die als extra dimensie "het koesteren van onze taal en cultuur" in zijn doelstelling heeft toegevoegd. Hierdoor onderscheidt de Marnixring zich van alle andere serviceclubs. Marnixring Leeuwercke werd opgericht in 1975.
De jury van de 23ste Georges Leroyprijs bestond uit: Beerlandt Ingeborg, De Vos Mia, Roelens Arlette, Roelens Xavier, Vanhoutte Dirk en Verbeke Marianne.
De algemene beoordeling van de jury luidt: “We ontving veel inzendingen en ook veel sterke inzendingen. Gedichten, uitgewerkte metaforen en hartenkreten vielen genadeloos af, hoe mooi ook. Vervolgens vonden we het belangrijk dat de auteur bewees de taal en het denken in taal te beheersen. Elke auteur had maar maximaal honderd woorden ter beschikking. Dan moest elk woord wel op zijn plaats staan en tegelijk ook niet meer gezegd worden dan nodig. Suggestiviteit en sfeerschepping waren daarom even belangrijk als plot en personages.”
Uit een uiteindelijke shortlist van zeven verhalen werden de volgende drie verhalen en auteurs bekroond. De eerste prijs gaat naar het kortverhaal ‘Latifa’ van Geert Viaene uit Brugge. ‘Latifa’ van Geert Viaene wekt, zonder er ook maar één woord rechtstreeks aan te wijden, de gruwel in een slachthuis tot leven. De erg concrete taal, de subtiele klankrijkdom en de elliptische structuur grepen ons naar de keel. Bij herlezen werd het verhaal alleen maar onontkoombaarder.
De tweede prijs werd toegekend aan ‘Ware liefde’ van René Turk uit Zevenaar (Nederland). ‘Ware liefde’ geeft op een overtuigende manier een inkijk in de Roma-cultuur, maar meer nog in een menselijk, feilbaar hart. Elke zin geeft iets meer bloot. We moesten en bleven grinniken. De derde prijs gaat naar ‘Geluk’ van Lotje Steins- Bisschop uit Utrecht (Nederland). ‘Geluk’ is een sprookje met een mier, een eekhoorn en een mol. Er staat geen woord te veel in en weet in die honderd woorden geluk heel tastbaar te maken. Een verhaal voor alle leeftijden.
Wedstrijd jongeren
Over de wedstrijd voor jongeren luidt de algemene beoordeling van de jury : “Het aantal inzendingen en de algemene kwaliteit bij de jongeren lag ietsje lager. Daarom zijn we hier minder streng geweest en hebben we vooral gekozen voor drie beloftevolle verhalen die elk iets bijzonders hadden.”
De winnares van de Leroyprijs bij de jongeren is Liesl Vanoverberche uit Kluisbergen met ‘Herfstavond tussen de bomen’. "Herfstavond tussen de bomen" werkt zoals zovele verhalen met een pointe. Maar dit verhaal slaagt er als een van de weinigen in om ook spannend te zijn. Je haast je als lezer naar het einde.
De tweede prijs werd toegekend aan het verhaal ‘We lijken wel draken’ van Margot Vandenabeele uit Wielsbeke. In "We lijken wel draken" komen kind en moeder, verbeelding en verdorring, vrolijkheid en afwezigheid kernachtig tegenover elkaar te staan. Eenvoudig, maar toch een doordenker.
De derde prijs gaat naar ‘Elk eind is een begin’ van Margot Van Goethem uit Tiegem. ‘Elk eind is een begin" verrast door het gekozen perspectief. Pas al lezende ontdek je over wie het verhaal gaat. Zo nodigt het verhaal meteen uit tot herlezen en om meer te ontdekken.
Alle winnende verhalen en meer informatie over de auteurs vindt u op de website: www.mrwaregem.eu
30-01-2021, 16:42 geschreven door wareber
|