Op 20 juni 2021 organiseren SV Zulte Waregem, Dwars Door Vlaanderen en Stad Waregem het Belgisch Kampioenschap Wegwielrennen. De profs rijden voor het kampioenschap 4 x de Briek Schotte Ronde en 4 x de André Defoort Ronde, zodat ze op het parcours 8 x passeren door Beveren-Leie en Desselgem. Een mooi eerbetoon aan André Defoort, die exact 80 jaar geleden het BK won op de Citadel in Namen. Briek Schotte werd tweemaal wereldkampioen, maar nooit Belgisch kampioen. In 1985 werd Paul Haghedooren kampioen in Halanzy. Hij woonde toen langs de Gentsesteenweg in Desselgem.
In dat kader van het kampioenschap in Waregem hebben Marc Vercruysse en Dirk Defoort een actie opgezet, waarvan de opbrengst ten goede komt aan SoNoBeg (Solidariteitsfonds Noodlijdende Beverse gezinnen) en VZW Ten Anker (voor mensen die het moeilijk hebben). Enerzijds is er een speciale champagneverkoop Delicham, die capsules hebben met afbeeldingen van André Defoort. Daarnaast zorgde brouwerij Bavik voor pakketten Kwaremont, ook met speciale capsules gemaakt. Anderzijds wordt deze week een biografisch boek uitgegeven met als titel: “André Defoort, Flandrien en Volksvriend”. Het is een uniek boek met heel veel foto’s, niet verkrijgbaar in de boekhandel en kost 25 euro. Info en voorintekeningen: Marc Vercruysse, 0471 07 54 69 of vercruyssemarc@skynet.be en Dirk Defoort, 0475 59 63 07 of d.defoort@skynet.be. Boek en/of champagne worden aan huis geleverd in Beveren-Leie en deelgemeenten.
André Defoort (°Harelbeke, 22 juli 1914 - †Beveren-Leie, 14 januari 1972) was beroepsrenner van augustus 1934 tot 1944 en werd Belgisch kampioen in 1941 op de Cmitadel in Namen. Hij behaalde als prof 26 overwinningen op de weg en 32 overwinningen op de piste. Een mooi palmares ondanks een jaar legerdienst 1935-36 en daarna gemobiliseerd voor WOII, waardoor hij bijna twee jaar weinig kon koersen.
De oorlog heeft André Defoort zeker afgeremd. Hij werd verschillende keren opgeroepen voor de dienst en kon zich dan niet concentreren op het wielrennen. Een beetje in tegenstelling tot generatiegenoot en goeie vriend Marcel Kint die daarvoor wel meer tijd kreeg. Bij de nieuwelingen was hij bijna onverwinnelijk. In 1932 won hij 37 wedstrijden en in 1933 won hij drie op vier wedstrijden. In 1934 won hij de Ronde van Vlaanderen voor onafhankelijken. Ook bij de profs heeft hij nog een mooie erelijst bijeen gekoerst. Hij kon aardig uit de voeten in het rondewerk en had alles in zich van een oerdegelijke, stevige flandrien.
Daarnaast was hij ook een grote volksvriend die samen met Ivonne Deneve in hun café Sportpaleis heel wat klanten over de vloer kreeg. Vandaar ook de ondertitel van het boek: flandrien en volksvriend.
Dirk Defoort: “Over mijn vader is tot nog toe niet zoveel verschenen. De informatie voor het boek haalde ik uit het familiearchief. Gelukkig had wijlen Marcel Decavel, een fervente wielerfanaat die een enorme verzameling krantenknipsels en foto’s over het wielrennen verzamelde, ook van mijn vader een vrij gedetailleerd overzicht van zijn loopbaan nagelaten. Dat document vormde de basis. Ik ging verder op zoek naar documentatie in kranten en tijdschriften. Ook heel wat onbekende foto’s kwam ik op het spoor. Het resultaat is het boek, gedrukt en uitgegeven bij drukkerij Baert in Beveren-Leie. Het verschijnt naar aanleiding van het BK Wielrennen dat op 20 juni van dit jaar in Waregem wordt gereden. Een deel van het parcours is genoemd naar mijn vader.”
Marc Vercruysse: “Ik vernam dat Dirk bezig was aan een boek over zijn vader en stelde voor om het heel wat ruimer aan te pakken. Niet alleen bedoeld voor de familie maar eigenlijk voor iedereen die in het wielrennen en in de geschiedenis van de flandriens is geïnteresseerd. Vandaar dat wij de voorbije maanden goed hebben samengewerkt. Belangrijk is dat het dit jaar precies 80 jaar geleden is dat André Defoort op de Citadel in Namen de tricolore trui mee naar huis mocht nemen. Da’s zeker voor Waregem een belangrijk feit dat wij willen herdenken in de aanloop naar het BK. Goed dat de organisatoren van de titelkoers daarmee rekening hebben gehouden door de naam van de Beverse wielerkampioen op te nemen in het parcours dat voor een deel door Beveren-Leie zal trekken. Dat is meer dan verdiend. André was in zijn tijd een zeer goeie renner, zowel op de weg als op de piste.”
André Defoort wandeling
Er komt ook een nieuwe wandeltocht van 8 km in Beveren-Leie, genaamd “De André Defoort-Wandeling“. Het parcours loopt doorheen het woondorp van André Defoort waarbij de drie Beverse woonplaatsen van André - eerst met zijn ouders én daarna met zijn vrouw Yvonne Deneve - in het parcours zijn verwerkt.
Het gezin Defoort-Meesseman met André als tweede zoon, verhuisde in 1929 van Harelbeke naar Beveren-Leie, en nam haar intrek in de Leenakkerstraat 38. Vroeger was dit café “Sportman”. De ouders van André hebben hier het café geopend. Vader André was geboren in 1914 en was dus 15 jaar toen ze naar Beveren verhuisden. André heeft hier gewoond tot zijn huwelijk in 1943 en alle sportieve overwinningen werden hier gevierd en … nederlagen doorgespoeld. Het opschrift “ café Sportman” is nu overschilderd maar als je goed kijkt, zie je het nog.
Na zijn huwelijk in 1943 is André naar (huidig) Ruifeleinde 11 verhuisd om er samen te wonen met zijn echtgenote Yvonne Deneve. Op deze melkhoeve woonde Achiel Deneve, de vader van Yvonne. Deze had zijn echtgenote Margriet Goussaert verloren door een dramatisch sterfgeval. Ze was in het kraambed gebleven bij de geboorte van hun vierde kindje. Achiel bleef dus achter met drie kleine dochters. Yvonne was de jongste en amper 2 jaar oud.
André had ondertussen een pand gehuurd langs de Kortrijkseweg 207 en vestigde zich hier voorlopig als fietsenmaker. Yvonne reed rond met de “triporteur” vol zuivelproducten, in het dorp Beveren-Leie. André ( Foorie ) en Yvonne ( Vontje ) zijn bij Achiel blijven wonen tot 1950 en zijn dan verhuisd naar hun nieuwbouw, café “Sportpaleis”, met bijhorende fietsenzaak.
Het traject passeert of benadert daarbij ook de woonplaatsen van vele familieleden van André Defoort, die nu nog steeds in Beveren-Leie huisgevestigd zijn !
Het parcours van “De André Defoort-Wandeling“ is uitgestippeld door ex-Bevernaar Ron Verbeke, vriend en voetbalmakker van Dirk Defoort, indertijd bij KSK Beveren-Leie toen de ongekende Francky Dury er zijn succesvolle trainerscarrière startte. Deze wandeling omvat vrijblijvende opdrachten en is gelukkig ook kindgericht vanaf de leeftijd 7-8 jaar. Ook mensen begeleid in een rolstoel, of baby’s en kinderen in een kinderwagen kunnen deze tocht maken. Er valt wel een spoorwegbrug te overbruggen en een ondergrondse fiets- en wandeltunnel in en uit te stappen… Méér info is te vinden in de bijlage én op website www.v-route.be
25-04-2021, 00:00 geschreven door wareber
|