Op 8 juli 1922, nu een volle eeuw geleden, werd de Samenwerkende Maatschappij voor het bouwen van Goedkope Woningen – Helpt Elkander - te Waregem opgericht. De vergunning voor het eerste bouwproject, de ‘Veertig Huizen’ in de huidige Jozef Duthoystraat, werd afgeleverd in september 1922. Helpt Elkander is ook actief in Wielsbeke, Dentergem, Tielt, Pittem en Ardooie. 100 jaar sociaal wonen wordt gevierd op vrijdag 8 juli 2022 met een academische zitting in de raadszaal te Waregem en een feest voor de bewoners in OC Leieland te Ooigem. Helpt Elkander kon nog net zijn eeuwfeest vieren en meer zit er niet meer in want volgend jaar wordt Helpt Elkander opgeslorpt in de Woonmaatschappij met Mijn Huis en RSCK Waregem.
Ann Goerlandt, directeur a.i. ziet Sociale Huisvesting als een verhaal van kansen bieden aan mensen. De manier waarop is door de jaren heen sterk geëvolueerd. “Het verhaal van Helpt Elkander begon in Waregem, drie jaar na de oprichting van de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken (NWGWW – nu VMSW). Het initiatief voor de oprichting ging uit van een aantal Waregemse privépersonen die bekommerd waren om de woningnood in hun gemeente. De woningnood was al schrijnend vóór WO I.”


Maatschappij van sociaal nut
Ergens in het voorjaar van 1922 werd een eerste keer vergaderd over de stichting van een ‘maatschappij van sociaal nut, die al haar krachten zou aanwenden om de wooncrisis te bestrijden’. Bij het ruime publiek werd een oproep gedaan om in te tekenen op aandelen van deze maatschappij en op 8 juli 1922 volgde de officiële oprichting en volgde als eerste bouwproject de ‘veertig Huizen’.
WO II zorgde opnieuw voor een nijpend tekort aan degelijke huisvesting. Na een oproep vanuit het gemeentebestuur volgden vanaf 1948 nieuwe bouwactiviteiten met realisaties aan de Roterijstraat, de Toekomststraat en aan de Hope van Vrede (hoek Brouwerijstraat en Franklin Rooseveltlaan). De mensen uit de krotwoningen konden daardoor verhuizen naar nieuwbouwwoningen.
In 1949 traden het gemeentebestuur van Sint-Eloois-Vijve en Wielsbeke toe tot de maatschappij. Dentergem volgde in 1958 en na de fusie in 1977 kwam de uitbreiding met Tielt, Pittem en Ardooie. Vandaag is Helpt Elkander actief in 10 deelgemeenten : Koolskamp (68), Egem (73), Kanegem (10), Aarsele (76), Dentergem (49), Oeselgem (48), Sint-Baafs-Vijve (36), Wielsbeke (118), Sint-Eloois-Vijve (134) en Waregem (723). Er werden ondertussen meer dan 2.500 woningen gebouwd. Momenteel beheert Helpt Elkander een patrimonium van 1352 woningen.
Ann Goerlandt : “De focus heeft zich intussen verlegd. De laatste decennia hebben we massaal ingezet op het renoveren van onze woningen. Al de woningen hebben dakisolatie, energiezuinige verwarmingssystemen en dubbele beglazing. In onze nieuwbouwprojecten hebben we veel aandacht voor natuur en klimaat door gebruik te maken van vernieuwende technieken. We willen hiermee ook kansen creëren voor de toekomstige generaties en ons steentje bijdragen aan het versterken van de leefbaarheid, o.a. door het inrichten van aangename open ruimtes waar de huurders kunnen samenkomen. We hechten ook veel belang aan het ondersteunen van huurders in moeilijkheden. Goede huisvesting is belangrijk, maar een juiste omkadering voor mensen met extra begeleidingsnoden is dat evenzeer.”

Toekomst
Pietro Iacopucci is sedert 2014 voorzitter van Helpt Elkander. Hij werpt een blik op de toekomst. “De Vlaamse Overheid besliste om een ingrijpende hervorming door te voeren met de vorming van de Woonmaatschappijen. De kracht van deze hervorming ligt erin dat huurders en kandidaten bij één maatschappij per gemeente terecht zullen kunnen voor hun dossier en dat de expertise van zowel de sociale huisvestingsmaatschappijen als de sociale verhuurkantoren per werkingsgebied voortaan gebundeld zal zijn. De expertise van de sociale verhuurkantoren biedt ons alleszins perspectieven om in de toekomst nog extra in te zetten op huurbegeleiding voor wie dit nodig heeft.”
Gelukkig hebben Waregem, Wielsbeke en Dentergem uitzondering bekomen inzake de vooropgestelde referentieregio’s van op 12 maart 2021 keurde de Vlaamse Regering (goedgekeurd op 12 maart 2021). Waregem enerzijds en Wielsbeke en Dentergem anderzijds liggen in een andere referentieregio, maar na protest van burgemeesters van Wielsbeke, Waregem en Dentergem wordt hun samenwerkingsverband voor de woonmaatschappij (eenmalig?) door de vingers gezien.
“100 jaar Helpt Elkander kan effectief gezien worden als het einde van een tijdperk. Er komt geen 105e verjaardag, maar er begint iets nieuws: de regionale Woonmaatschappij met Helpt Elkander, Mijn Huis (Harelbeke) en RSVK Waregem. Het werkingsgebied van deze Woonmaatschappij zal uit 8 gemeenten bestaan: Anzegem, Deerlijk, Dentergem, Harelbeke, Lendelede, Oostrozebeke, Waregem en Wielsbeke. De voorbije periode werd intens samengewerkt met de besturen van de betrokken gemeenten om deze woonmaatschappij vorm te geven. De deadline voor de start van deze woonmaatschappij is 30 juni 2023 en nadert dus met rasse schreden. Met de vorming van de woonmaatschappij en het ambitieus programma waarbij tegen 2030 een 350-tal bijkomende sociale huurwoningen zullen gebouwd worden, hopen we op termijn de wachttijd voor een sociale woning minstens in te korten”, aldus nog voorzitter Pietro Iacopucci tijdens een georganiseerd persconferentie in het hoofdkwartier Hazepad, waarbij de pers zelf zoals gebruikelijk haar kat had gestuurd.

350 nieuwe woningen tegen 2030
Al kan de reorganisatie naar Woonmaatschappij tijdelijk voor enige vertraging zorgen, dan blijft voorzitter Iacopucci ervan overtuigd dat geen afbreuk moet gedaan aan het ambitieus programma aan voorziene projecten. Tegen 2030 staat de bouw gepland van 350 woningen waaronder 65 huurappartementen in Hof Ter Waaien, 99 huurappartementen en woningen in fase 1 op het Dompelpark alsook 24 koopwoningen. Fase 2 op Dompelpark moet nog eens 111 huurwoningen, 52 koopwoningen en 19 bouwkavels opbrengen. Tenslotte worden ook nog 15 nieuwe woningen voorzien op Transvaal Sint-Eloois-Vijve fase 2 en 23 nieuwe woningen in de Loverstraat in Sint-Baafs-Vijve.
Momenteel telt Helpt Elkander 12 medewerkers, telt de wachtlijst 1188 kandidaten en was de wachttermijn eind 2021 gemiddddeld 39 maanden. Met de Woonmaatschappij kan gerekend worden op een ruimer personeelsbestand en wordt gehoopt om de procedures inzake stedebouw vlotter te kunnen laten verlopen.
8 voorzitters, 5 directeurs
Bij de stichters waren eerste voorzitter Hubert De Craene (beheerder 1922-1926), Baron Jules Casier (1926-1946) en August Faveere (1946-1962). oorlogsburgemeester Jozef Van Heuverbeke was voorzitter van 1962 tot zijn overlijden in 1981. Hij werd opgevolgd door Pol Vanhoutte (1981-1989), beheerder-afgevaardigde door stad Waregem. Architect Marc Bovyn, particulier beheerder sinds 1959, was voorzitter van raad van bestuur van 1989 tot 2004. Nadien volgden Christian Dewaele (2004-2014) en huidig voorzitter Pietro Iacopucci.
De sociale bouwmaatschappij Helpt Elkander kende in die 100 jaar slechts vijf directeurs. Achiel Thienpont leidde de maatschappij van 1922 tot 1948. Hij werd opgevolgd door Oscar Kint. Hij lag als dynamische secretaris van de Commissie van Openbare Onderstand samen met gemeentesecretaris Antoon Callu aan de basis van het moderne Waregem. Hij zette zich vooral in om de Waregemse senioren een degelijk logement te verschaffen. Op de Keukelmeersen was hij bouwheer van ’t Ware Heem, seniorenflat Zonnetijd en het revalidatiecentrum De Zonne. Onder zijn impuls werden door Helpt Elkander 1607 woningen gebouwd.
In 1979 werd Kint opgevolgd door Albert Rogge (1979-1989). Christ Bossuyt leidde de maatschappij van 1990 tot vorig jaar en sedert augustus 2021 is Ann Goerlandt directeur a.i.
Viering eeuwfeest
Het eeuwfeest wordt op 8 juli gevierd me een academische zitting in de raadszaal van het stadhuis te Waregem. Na het welkom van voorzitter Pietro Iacopucci volgt een toespraak van mevrouw Carien Neven, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. Daarna volgt een boeiende getuigenis van Axel Peleman, Vlaams zanger en bassist, die opgroeide in een sociale woonwijk. Directeur Ann Goelandt verzorgt het slotwoord. De academische zitting wordt opgeluisterd door Mary & Jones. ’s Namiddags worden de bewoners uitgenodigd op een feest in OC Leieland te Ooigem.
06-07-2022, 00:00 geschreven door wareber 
|