Ook op de Waregemse scholen zitten directies en personeel met de handen in het haar om onder de gekende omstandigheden van covid-19 te proberen om op maandag 18 mei 2020 of beter in pilootfase vrijdag 15 mei met inachtname van speciale veiligheidsmaatregelen terug te kunnen les geven in de klaslokalen. De veiligheidsraad heeft immers beslist dat de lessen op school na de schorsing sedert 15 maart terug kunnen herstarten voor enkele prioritaire groepen van leerlingen, die dan gedeeltelijk op school les krijgen. Heropstarten kan enkel als de afbouw van de coronamaatregelen niet tot een opflakkering van het virus leidt.
Met de huidige Covid-19 Pandemie kondigde de Nationale Veiligheidsraad op donderdagavond 12 maart 2020 verregaande maatregelen aan om het coronavirus te vertragen en risicogroepen te beschermen. De lessen in alle basis- en secundaire scholen werden geschorst. Zolang het lukt, moesten de scholen wel tijdens de normale schooluren (inclusief voor- en naschoolse opvang) opvang verlenen voor gezonde leerlingen van wie de ouders geen geschikte opvang konden voorzien. Zoals ook de sluiting van horeca en andere maatregelen ging de schorsing in op vrijdagavond 13 maart om middernacht. De scholen moesten open blijven in eerste instantie voor opvang van kinderen van ouders, die werken in de zogenaamde cruciale sectoren (zorg, ea.).
Het was creatief improviseren voor de leraars om hun leerlingen te helpen met afstandsonderwijs. Veelal werd het een combinatie van digitale lesopdrachten, taken opstellen en ronddragen bij de leerlingen, enzomeer. Veelal werden de ouders noodgedwongen ingeschakeld als onderwijzers in spe. Na het paasverlof zonder echt mogelijkheid tot veel ontspanning kwam daar nog de ‘preteaching’ bij. Leraren geven, vanop afstand, nieuwe leerstof aan geïsoleerde kinderen.
Op de Nationale Veiligheidsraad van 24 april 2020 werden een hele reeks data in vooruitzicht gesteld binnen de afbouwstrategie. In fase 2 is zeer geleidelijk vanaf 18 mei de heropstart voorzien van de lessen in de klas. Niet alle leerlingen zullen evenwel meteen weer naar school gaan. Elke gemeenschap is verantwoordelijk zijn voor de uitwerking van deze beslissing op haar eigen grondgebied, in overleg met de onderwijssector. Zo heeft het Vlaams Gewest beslist tot een pilootopening op vrijdag 15 mei. Alle data zijn onderhevig aan verandering, afhankelijk van de gezondheidssituatie en de evolutie van het virus.
Concreet gaat het om de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar (vier dagen per week), van het zesde leerjaar (twee dagen per week) en de scholieren van het laatste jaar secundair onderwijs (één dag per week in het ASO, twee dagen per week in het TSO, KSO en in zowel het zesde als het zevende jaar BSO). Na één week komt er een evaluatie met het oog op eventuele uitbreiding naar andere leerjaren. Om zo veilig mogelijk les te geven, zullen de scholen rekening moeten houden met 'contactbubbels'. 'Leerlingen krijgen les in een vast klaslokaal en in vaste groepen van een tiental leerlingen' (intussen al 14 leerlingen). Iedere leerling krijgt in het klaslokaal een vaste zitplaats. Er is ook een strikte aanbeveling om mondmaskers te dragen.

Heel wat schoolpersoneel was de afgelopen weken trouwens hard aan het werk om zelf mondmaskers te naaien. Zo waren de leerkrachten en leerlingen mode van het Hemelvaartinstituut bezig met het naaien van mondmaskers om mensen in hun eigen buurt te helpen. Ze belden de mensen op: de slager, de lokale winkels, de crèche, … Voor al wie er kan gebruiken gaan ze aan de slag. Uiteraard gaat het niet om medische maskers, die door zorgverleners gebruikt kunnen worden. En toch worden ze ook door ziekenhuizen, huisartsen en thuisverpleging gecontacteerd die hun maskers heel graag willen gebruiken in afwachting van de levering van medische. Sommige leerlingen lieten hun creativiteit de vrije loop en maakten er eentje voor zichzelf dat bij hun outfit paste. De foto’s die ze op hun facebookpagina plaatsten inspireerden zelfs hun volgers: massaal maken leerlingen en leerkrachten, maar ook hun tantes, oma’s of mama’s, mondmaskers in alle vormen en kleuren. Als dat niet mooi is!
Ook op het VTI blijft men creatief. Heel wat vrijwillige leerkrachten sprongen op de coronakar om mondmaskers te produceren. Ondertussen hebben ze er al meer dan 2500 van die beschermingsmaskers geproduceerd. Dankzij de gulle bijdrage van Exolon group Tielt kregen ze nog een voorraad kunststofplaten en kunnen ze nog beschermingsmaskers maken. Dankzij de medewerking van enkele collega's en de gulle bijdrage van bevriende firma’s werden al enkele 'face-shields' maken. Hiermee willen ze onze helden in ziekenhuizen en zorgcentra ondersteunen in hun moedige taken. Bedankt!
Reactie coördinator De Kleine Wereld
We ontvingen vandaag een reactie van Mien Desmet, coördinator van freinetschool De Kleine Wereld langs de Nokerseweg. Ze scheef die na een telefonisch contact met haar inspecteur, die belde in opdracht van de beleidsmedewerkers. “Het gaat hoor ik mezelf zeggen. Ik ben terecht trots op onze werking die het belang van nauw contact met ouders al van bij de start van onze school (nu zes jaar geleden) hoog in het vaandel draagt. Zo is er in deze tijd minstens wekelijks contact tussen ouders en de begeleider van hun kind(eren). Ook belde ik alle ouders op om te vragen hoe het thuis lukt. Samen met de brugfiguur, de zorgcoördinator en CLB geven we pedagogisch advies telefonisch of via video-gesprekken.”

“Ook praktisch zoeken we naar oplossingen. De laptops die werkloos in de klassen staan worden uitgeleend aan onze gezinnen. Een gezin is net uit het buitenland naar België komen wonen, een hele uitdaging om te integreren in deze tijd. Andere gezinnen en onze begeleiders hebben geholpen met het verzamelen van Nederlandstalige boekjes en spelletjes om toch een start te kunnen maken met het Nederlands. Dagelijks mag ik de warme solidariteit van de begeleiders, de ouders en externe hulpverleners ervaren.
Ik kan dagelijks rekenen op een team professionals die ervoor gaan. Ik maak me dan ook weinig zorgen over de kennisoverdacht en het halen van de eindtermen. Na deze periode van physical distance (hier kan je niet spreken van social distancing) slagen de begeleiders in samenwerking met de kinderen er in om alle nodige kennis en vaardigheden bij te benen, mocht dat nodig zijn. Want leren doen we zeker in deze tijden. Kinderen moeten al wat zelfstandiger zijn. Ook daar zie ik een enorm voordeel in het ervaringsgericht werken. Deze corona-crisis is een groot, domeinoverschrijdend, leeftijdoverschrijdend, en uitdagend project. Zeker in tijden van crisis leren we.
De vele emoties komen dus niet van bovenbeschreven zaken, maar vanuit de grote bezorgdheid voor ons mentale welzijn. Het geven van een schouderklopje, de vele knuffels die we in niet-coronatijden mogen geven en ontvangen, een aai over de bol. Voor ons medewerkers en kinderen zo’n cruciaal onderdeel van de interactie. De rondes waarin kinderen gezellig bij elkaar in een kring verhalen vertellen, luisteren naar elkaar, ateliers waarin de oudere kinderen zorgen voor de kleintjes, een lachje van een begeleider als je je wat onzeker voelt, een helpende hand bij het springen van de ene naar de andere boomstam op de weide,… Die veiligheid valt weg. Dat vertrouwen, die basisvoorwaarde is er op dit moment niet.
Nee, ik lig niet wakker van het afnemen van eindtoetsen voor de lagere school, ik lig niet wakker van materiële zaken ondanks we als startende school over weinig middelen beschikken, ik lig ook niet wakker van grote leerachterstanden bij kinderen. Ik lig wakker van het niet kunnen voldoen aan de belangrijkste basisvoorwaarde om te komen tot leren. Mag er alsjeblieft aandacht zijn voor het mentale welzijn voor de kinderen, hun ouders en de medewerkers van de school?”
“Bij de plannen om de scholen te heropenen, is er te weinig aandacht voor het mentale en sociale aspect bij de leerlingen. Eigenlijk zou ik mijn school liever gesloten houden. Tot we weer op een normale manier kunnen lesgeven”, vertelt ze tenslotte.
29-04-2020, 14:46 geschreven door wareber 
|