De Internationale parade van het paard, die op zondag 20 augustus om 15 uur voor de derde maal door het Waregemse centrum trekt, is een tienjaarlijkse ode van de stad Waregem aan het paard. Bij de eerste uitgave in 1997 was het evenement het paradepaardje van de viering van 150 jaar Waregem Koerse. Het blijft voor velen in herinnering als één van de absolute topprestaties van Waregems socio-cultureel leven. Toen werd beslist om het evenement tienjaarlijks te laten doorgaan. Intussen is het aanzien van Waregem nog gegroeid. In 2000 verwierf de titel van Waregem en op het ogenblik is Waregem officieel de Europese hoofdstad van het Paard binnen het Euro Equus netwerk. Dat wordt samen met 170 jaar Waregem Koerse gevierd met geweldige acts, oogverblindende praalwagens, geweldige dansgroepen en natuurlijk heel veel paarden.
De stad trekt 300.000 euro uit om van de stoet opnieuw een uniek spektakel te maken en gaf de uitwerking in handen van het evenementenbureau Twice, dat ook al instond voor het nationaal kampioenschap Cyclocross. Aan de stoet zullen net geen 170 paarden deelnemen, van werkpaarden tot luxe- en filmpaarden. In totaal wordt gerekend op 450 medewerkers. In totaal telt de stoet 38 scènes met twaalf koetsen en zes praalwagens. Tal van Waregemse verenigingen nemen deel. In bepaalde scènes zijn acteurs van de lokale toneelverenigingen te zien. Tuinhier Waregem maak net als in 1997 en 2007 een bloemenwagen en dansschool Beyaert toont choreografieën. 125 leden van Waregemse jeugdbewegingen krijgen de eer om, rijdend op een stokpaardje, de parade te openen. Leerlingen van de lokale basisscholen vormen een kinderkoor om net als op Memorial Day het Amerikaanse volkslied te zingen. Vorige praalstoet werd in 2007 bewonderd door 35.000 toeschouwers. De toegang tot het parcours is gratis.
De parade vertrekt aan de Felix Verhaeghestraat en loopt via de Holstraat naar de Markt en de stationsstraat tot aan het college. Vervolgens trekt de stoet via de Vennestraat opnieuw naar de Stormestraat en Markt. Van daaruit gaat de stoet via de Keukeldam terug naar de Hippodroom en de domeinen van Sport.Vlaanderen. De parkings Blauwpoort, Colruyt, Aldi en Carrefour Market worden gratis opengesteld voor het grote publiek. Er zijn ook pendelbussen en fietsparkings. Door de stoet zal een deel van het centrum afgesloten zijn. Voor de veiligheid komen er wegblokkades, stewards, security en camerabewaking op het hele parcours. Ook voor de dieren is er aandacht. Langs het parcours zijn permanent een dierenarts en hoefsmid aanwezig, net als drie paardenambulances.
Zes thema's
DEEL 1: PARADE VAN HET PAARD WELKOM
Waregem is in 2017 de Europese Stad van het Paard, en dat willen we vieren. We openen met het welkomstthema om de toeschouwer zich verbonden te laten voelen met het thema van het paard. We verwijzen hier naar het feit dat elke toeschouwer wel op één of andere manier affiniteit heeft met het paard. Door verschillende verenigingen en de Waregemnaren zelf in te zetten in dit deel van de parade, willen we tonen dat het paard een prominente rol vervult in de stad Waregem.
DEEL 2: HET PAARD IN DE STRIJD
In dit tweede deel van de parade wordt de rol van het paard in de strijd aanschouwelijk gemaakt. Het paard is eeuwenlang de partner van de mens geweest in het strijdgewoel: zowel als transport- en verkenningsmiddel, maar ook in de aanval. In dit deel nemen we de toeschouwer mee op een reis doorheen het verleden. De reis brengt ons tot het oude Rome, de middeleeuwse kastelen, het paleis van Louis XIV, de Napoleontische oorlogen, en ten slotte het Wilde Westen.
DEEL 3: DE GROTE OORLOG ’14-‘18
De Parade van het Paard valt midden in de herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Het is dus vanzelfsprekend dat we in het derde deel hommage brengen aan deze verschrikkelijke oorlog die miljoenen het leven kostte. Naast de mensen die omgekomen zijn in deze oorlog is het ook belangrijk op te merken dat vele paarden hier gesneuveld zijn. De Eerste wereldoorlog was namelijk de eerste oorlog in de geschiedenis waar cavalerie nutteloos bleek te zijn. De rol van het paard werd tijdens deze oorlog dan ook verschoven van strijdwapen naar lastdier.
DEEL 4: WAREGEM KOERSE
Het volgende deel in onze parade staat volledig in het teken van hét hippisch evenement van België: Waregem Koerse. Het is ten slotte door Waregem Koerse dat de stad zijn plek heeft verdiend binnen het Euro Equusnetwerk en als Europese Stad van het Paard. Naast de (paarden)sportactiviteiten, is er nog iets heel bijzonder aan Waregem Koerse: de Hat Trophy. In deze wedstrijd dingen dames mee naar de felbegeerde trofee voor mooiste hoed. Deze wedstrijd is tot in het buitenland bekend en verdient dus zeker ook een plaats in deze parade.
DEEL 5: WAREGEM, EUROPESE STAD VAN HET PAARD
Dit jaar is Waregem de Europese stad van het Paard. In dit vijfde deel eren we de stad met een prachtige praalwagen die volledig met bloemen bekleed is. Niet alleen is Waregem een aantrekkelijke stad, ze mag nu eindelijk de eer opstrijken die ze verdient met haar Waregem Koerse.
DEEL 6: EURO EQUUSNETWERK
In het laatste deel van de parade zetten we niet alleen Waregem nog eens in de verf. We betrekken ook de andere vier Europese steden die de eer hebben zich lid te mogen noemen van het Euro Equusnetwerk. Tot deze selecte club behoren: Waregem, Jerez de la Frontera (Spanje), Golegã (Portugal), Pardubice (Tsjechië), en Wroclaw (Polen).
http://www.paradevanhetpaard.be/
https://www.facebook.com/paradevanhetpaard/videos/481004175602288/
http://www.bloggen.be/wareber/archief.php?ID=41
http://www.bloggen.be/wareber/archief.php?ID=30
09-08-2017, 00:00 geschreven door wareber
|