Vier jaar nadat tennisser Dick Norman en kunstenaar Johan Van Geluwe het ereburgerschap van Waregem aanvaardden, mag onze stad opnieuw twee namen aan deze lijst toevoegen. Baron Piet Vanthemsche en Francky Dury worden binnenkort respectievelijk de achtste en negende ereburger. Beiden hebben in de laatste (tientallen) jaren een grote bijdrage geleverd aan de uitstraling van Waregem, dit zowel op Vlaams, nationaal als internationaal vlak. Later dit jaar zullen zij nog officieel gehuldigd worden op het stadhuis.
Sedert de gemeenteraad van Waregem op 1 juli 1986 de titel van ereburger invoerde n.a.v. de 80e verjaardag van auteur André Demedts dat jaar, werd de titel ook toegekend aan wielerkampioen Briek Schotte (gr 10 maart 1987),baron Jean Casier (4 oktober 1988), kardinaal Jan Schotte (3 mei 1994), mode-ontwerpster Ann Demeulemeester (7 maart 2000) , rechter Erik Derycke en prof. dr. Marc Waelkens (7 maart 2006), Johan Van Geluwe en Dick Norman (maart 2010).
Het reglement geeft de voorwaarden aan voor deze eretitel. Het ereburgerschap wordt toegekend door de Gemeenteraad op basis van een grondig gemotiveerd voorstel, geformuleerd door het College van Burgemeester en Schepenen, op basis van voorstellen van het stedelijk comité voor ereburgerschap, van een gemeenteraadslid of van een erkende stedelijke adviesraad. Iedere kandidatuur moet gestaafd worden met nuttige bewijsstukken, in om het even welke vorm. De kandidaat moet tevens akkoord gaan met zijn/haar nominatie en aanvaardt hierdoor een blijvende verbondenheid met de stad Waregem. Het ereburgerschap en de erepenning wordt maximum éénmaal per jaar toegekend aan één persoon.
Kunnen in aanmerking komen voor het toekennen van een “ereburgerschap” :
Ieder natuurlijk persoon die aan één van de volgende criteria voldoet;
a/ hij/zij heeft bijgedragen tot het welzijn of de welvaart van de stad;
b/ hij/zij heeft een grote faam en aanzien verworven met een Vlaamse, nationale of internationale uitstraling;
c/ hij/zij heeft aan de stad een internationale uitstraling gegeven.
Vóór de benoeming van de gewezen minister in 2006 was de titel alleen voorbehouden aan niet-inwoners Waregemnaars van geboorte of die hier minstens een tijd hadden verbleven . Dat is misschien de reden voor het ontbreken op de lijst van bv. André Vannecke, Luc Verbeke, ea. Andere potentiële kandidaten volgens de oorspronkelijke voorwaarden zijn op onze linkpagina zanger Marc Meersman, dichter Patrick Lateur en stamcelonderzoekster Catherine Verfaillie.
Francky Dury
In de euforie van de titelkansen voor SV Waregem zagen we Dury vorig jaar al als ereburger. Iedereen gaf hem een groot aandeel in het succes vorig seizoen van Zulte-Waregem, dat tijdens de slotmatch op Anderlecht nog virtueel landskampioen was en uiteindelijk nipt de titel aan Anderlecht moest laten. Ondanks alle perikelen daarna bleef onze voetbaltrots dank zij Dury bevestigen. Dury is al sedert 2001 trainer van Zulte-Waregem met een onderbreking van één seizoen bij KAA Gent. De meeste waarnemers zijn ervan overtuigd dat zonder zijn terugkeer eind 2011 de ploeg wellicht was veroordeeld tot degradatie naar tweede klasse. Wegens deze jarenlange verdiensten voor het Waregemse voetbal wordt hij door het stedelijk comité voor ereburgerschap aangenomen als ambassadeur van de stad.
Francky Dury (° 11 oktober 1957) is naast coach nu ook sportief manager van SV Zulte Waregem. Hij woont in Hulste, waar hij van 1971 tot 1981 ook voetbalde bij de plaatselijke club. Zijn trainersloopbaan startte in 1984 en hij was in de periode van 1986-1988 ook trainer van SK Beveren-Leie. Het seizoen 1992-1993 was hij al trainer van Zultse VV, waar hij na een jaar onderbreking bij RCH Gent terugkwam tot de naamverandering in 2001 naar Zulte-Waregem en de ploeg met als speelveld het Regenboogstadion ononderbroken bleef trainen tot hij in 2010 voor een seizoen naar AA Gent trok. Sedert eind december 2011 is hij terug in het Regenboogstadion, nadat hij nog een korte periode technisch directeur was van de KBVB en de Nationale ploeg -21 jarigen. De titel van ereburger dankt hij vooral aan het uitzonderlijke seizoen vorig jaar, wanneer we op een doelpunt na de titel haalden. Daarbij komt nog het bestendigen in play-off I en de ploeg kan ook nog de nationale voetbalbeker halen, waardoor opnieuw Europees voetbal zeker binnen bereik is. Zijn palmares voor 2013 was indrukwekkend : vice-kampioen, poulefase Europa League, trofee Raymond Goethals en Trainer van het jaar.
Baron Piet Vanthemsche
Baron Piet Vanthemsche (° 6 december 1955) is afkomstig van Sint-Eloois-Vijve en woont momenteel in Lennik. Hij draagt sedert 13 juli 2012 de titel van ‘baron’. Piet Vanthemsche is voorzitter van de Belgische Boerenbond en gastprofessor aan de UGent en KU Leuven.
Van 1980 tot 1986 was hij dierenarts in eigen praktijk in Tielt. In de periode 1986-1992 kwam hij in beeld als inspecteur dierenarts veterinaire diensten van het Belgische Ministerie van Landbouw en vooral daarna tot 2000 als senior management functies bij het Ministerie van Landbouw. Hij was nog kabinetschef minister van landbouw (1997-1999), zelfstandig consultant (2000-2002) vooraleer hij gedelegeerd bestuurder werd van FAVV en Interministerieel Commissaris Influenza en Gedelegeerd Bestuurder van het Federaal Geneesmiddelenagentschap (2002-2007). In 2007 werd hij ondervoorzitter en een jaar later voorzitter van de Belgische Boerenbond. Hij is ook lid van de Raad van Bestuur van de Koning Boudewijnstichting.
|