Gisteren vrijdag 10 november 2017 konden we de officiële opening meemaken van het bezoekerscentrum HIPPO.WAR. Het nieuwe WOI-bezoekerscentrum focust op het paard en de Amerikanen tijdens den Grooten Oorlog. Het zijn niet toevallig aandachtspunten die nauw verweven zijn met Waregem als Stad van het Paard en locatie van Flanders Field, de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in ons land. Na het verliezen van het museum Steengoed (1993-1999) kan Waregem zijn bezoekers eindelijk opnieuw een museumbezoek aanbieden. Om de opening van bezoekerscentrum HIPPO.WAR extra luister te geven, kan je vanavond 11 november op de hippodroom nog terecht voor een heuse drive-in movie!
Het museum bevindt zich op de tweede verdieping van het tribunegebouw op de hippodroom in de Holstraat 95. Op 1300 m² vind je er twee permanente tentoonstellingen: over de rol van het paard tijdens WOI en het belang van de Amerikanen tijdens diezelfde oorlog. Aan de hand van onder andere foto's, film- en audiofragmenten, tal van authentieke stukken, een interactieve quiz en zelfs een nagebouwd paardenhospitaal ontdek je deze misschien nog niet zo bekende verhalen uit Den Grooten Oorlog.
Fileleed was oorzaak dat minister Crevits en andere gasten voor de opening niet meer in Waregem geraakten, zodat burgemeester Kurt Vanryckeghem daarvoor alleen stond met zijn schepenen Jo Neirynck en Pietro Iacopucci. De fiere burgemeester herinnerde aan de medewerking van toerisme Vlaanderen, de provincie West-Vlaanderenen een historische werkgroep rond 1914-18. In het bezoekerscentrum zullen steeds twee permanente tentoonstellingen te bezoeken zijn, die enerzijds de rol belichten van het paard en anderzijds de rol van de Amerikanen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bedoeling is dat een bezoek aan de tentoonstelling ook wordt gekoppeld aan een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field en het geheel een aandenken blijft aan de bevrijding door de Amerikaanse soldaten. Naast de permanente tentoonstellingen staat het bezoekerscentrum ook open voor tijdelijke tentoonstellingen zoals bij de opening glaskunstwerken van de Stedelijke Academie.
Schepen Jo Neirynck, kabinetsmedewerker van minister Crevits, las de gelegenheidstoespraak voor van de minister.
“ Eerst en vooral wil ik de stad Waregem van harte proficiat wensen met dit prachtige project en feestelijk openingsweekend. Het bezoekerscentrum Hippo.war zegt veel over de ambitie, de durf en het beleidsvoerende vermogen van een bestuur als Waregem. Naast de 800.000 euro subsidies van Toerisme Vlaanderen en de 250.000 euro van de provincie West-Vlaanderen investeerde de stad zelf iets meer dan 1 miljoen euro om dit prestigieuze project tot een goed einde te brengen. Dat getuigt van veel visie en daadkracht.
Het paard tijdens WO I
Het paard deelt in het onheil der mensen. Want niet zelden spant het zich bij wedstrijden tot het uiterste in omdat het zich mee schaamt voor de nederlaag. En op het slagveld wanneer het mee strijdt voor de overwinning, raakt het dodelijk gewond en bijt het samen met zijn ruiter in het zand.”
Het lijkt wel alsof Erasmus, de beroemde humanist uit de Lage Landen, dit gloednieuwe bezoekerscentrum voor ogen had, toen hij deze woorden neerschreef in zijn Lof der Zotheid, het bekende werk waarin hij de dwaasheid van het menselijk handelen scherp aan de kaak stelde.
In de ‘Grooten Oorlog’ speelden paarden vaak een niet te onderschatten rol: bevoorrading, transporteren van wapens en kanonnen, in de ruiterij en nog veel meer. Zij deelden helaas ook vaak het trieste lot van hun berijders en dit is een van de vele duistere bladzijden van WO I die vaak onderbelicht bleef.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven zes tot acht miljoen paarden als trouwe bondgenoot in talloze gevechten, als stille getuigen bij roekeloze en waanzinnige opdrachten op leven en dood. “Zij hadden geen keuze” (They had no choice) staat op een groot monument ter ere van alle gesneuvelde dieren in de oorlog in Londen.
Vandaag brengen jullie daar verandering in dankzij dit thematisch bezoekerscentrum volledig op Waregemse leest geschoeid. Hippo War verbindt de hippische identiteit van de stad met onuitwisbare historische gebeurtenissen uit ons collectief geheugen. In de visie van de artistieke herdenking van de oorlogsjaren Gone West worden zo kleine verhalen verbonden met een grote geschiedenis.
De Amerikanen tijdens WO I
Inderdaad, een veel bekendere bladzijde uit die grote geschiedenis is de grote rol die het Amerikaanse leger gespeeld heeft in de bevrijding van deze regio en van Waregem in het bijzonder. Stille getuige daarvan is de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field, die enkele jaren geleden nog vereerd werd door de komst van president Obama. Vandaag schrijft Waregem met de opening van dit bezoekerscentrum een nieuw hoofdstuk aan dit passend eerbetoon.
Belang herinneringseducatie en burgerschap
En zo dames en heren, schenken jullie met dit gloednieuw bezoekerscentrum aan jong en oud hier in Waregem een lichtend baken en cultureel referentiepunt dat de traditie van ‘de stad in galop’ waardig is. Als minister van Onderwijs kan ik dit alleen maar luid toejuichen. Door een herkenbare context te creëren bieden jullie kapstokken aan om de kritische zin van jongeren aan te wakkeren, kapstokken om onverschilligheid tegen te gaan. En juist dat moet het ideaal en het doel zijn van herinneringseducatie en burgerschap.
Bovendien past het ook perfect binnen de actuele debatten rond de nood aan meer burgerschap in onderwijs. Deze week nog is uit een studie over burgerschap gebleken dat onze jongeren een behoorlijke kennis hebben over politiek en maatschappij, maar dat de wil om zich daadwerkelijk te engageren eerder klein is.
Persoonlijke verhalen vergroten de empathie van kinderen, jongeren en volwassenen. Bovendien doet nadenken over het verleden, ook nadenken over vandaag en de toekomst. Verontwaardiging over de Grote Oorlog impliceert waardering voor de vrede, impliceert ook een meer dan noodzakelijke eerbied voor onze democratie. Projecten als deze zijn een correcte stap naar dat geëngageerde burgerschap waar wij binnen onderwijs de komende jaren hard op inzetten. Het verheugt me dan ook dat de stad Waregem actief inzet op klaspakketten om de waanzin van oorlog tot bij de jongeren te brengen.
Waregemse Kunstacademie
De minister wil tot slot ook de Waregemse Kunstacademie prijzen. Naast kennis, winnen bovendien vaardigheden als flexibiliteit, veerkracht en creativiteit aan belang in onze steeds veranderende maatschappij. In een wereld die geplaagd wordt door een harde realiteit van statistieken, cijfers en opbrengsten, moet er plaats zijn voor schoonheid, ontroering, verwondering en inspiratie.
Een kunstacademie als die in Waregem is een ideale partner om jongeren in die richting uit te dagen. Het is niet alleen één van de grootste Academies van Vlaanderen. Als partner van de stad Waregem blijft ze niet op een eiland, maar neemt ze via muziek, woord, dans en beeldende kunst haar maatschappelijke rol met verve op zich. Bewijs daarvan is de prachtige muzikale opluistering en het kunstwerk dat we straks mogen onthullen.
Blijf ons dus alstublieft verrassen met ontroerende muziek, inspirerende dans, poëtische taal en prachtige kunstwerken. Ze etaleren de creatieve virtuositeit van een hele generatie jongeren.
Zij hadden in het verleden misschien de keuze niet, maar wij hebben die vandaag wel, …
door te verbinden
door blijvend in dialoog te gaan,
door de verontwaardiging over de oorlog levend te houden.
door het belang van vrede hoog op de agenda te zetten,
door het bouwen van een prachtig bezoekerscentrum dat deze waarden met elkaar verenigt.
Waregem, stad in galop, proficiat !”
HIPPO.WAR is open van woensdag tot en met zondag, telkens van 14.00u. tot 18.00u. De toegang is vrij en helemaal gratis. Reserveren hoeft niet. Groepen kunnen er ook buiten de normale openingsuren terecht. Dat kan dan enkel onder begeleiding van een (betalende) gids. Hiervoor kan je reserveren via hippo.war@waregem.be .
http://www.hippowar.be
11-11-2017, 00:00 geschreven door wareber
|