Op 14 oktober 2018 zijn er gemeenteverkiezingen. Het is sedert de samenvallende Belgische, Vlaamse en Europese verkiezingen van 25 mei 2014 geleden dat de kieshokjes nog eens werden gebruikt. Buiten oorlogsomstandigheden heeft het in onze parlementaire democratie nooit zo lang geduurd, nu een periode van ruim vier jaar, dat de kiezer zich democratisch kon uitspreken over zijn bestuur. Nieuw is ook dat de OCMW-raad wordt afgeschaft of ‘samensmelt met de gemeenteraad’ en er dus één bestuursmandaat (OCMW-voorzitter) en 10 raadsleden geen politieke rol meer krijgen.
Momenteel zijn de politieke fracties volop bezig met de lijstvorming en CD&V zet daarbij druk op de oppositie door al zijn volledige lijst met 33 kandidaten voor te stellen. Nooit gebeurde dat zo vroeg bijna 11 maanden vóór de verkiezingsdatum. Voorzitter Stefaan Lambrecht en burgemeester Kurt Vanryckeghem ontkennen wel dat de verkiezingsstrijd al is ingezet, maar hun concurrenten voor de plaatsen in de gemeenteraad zijn toch jaloers op die luxe-positie.
Het lekt niet toevallig nu uit dat NVA momenteel aanstuurt op een kartel met Open VLD. Voorzitter Carl Vanhoutte had nochtans vorige maand nog stellig verklaard dat samenwerking met een partij niet aan de orde was en daar weinig kandidaten voor zag. Hij zou goed opschieten met de lijstvorming, een volledige lijst met enthousiaste kandidaten. Samen met hun programma 2018-2024 rond zeven speerpunten hoopte hij zijn lijst binnenkort te kunnen voorstellen. Wellicht loopt die lijstvorming niet volgens de verwachtingen.
Nu luidt het dat beide oppositiepartijen zo goed als zeker als kartel naar de kiezer gaan. “Zo staan ze sterker en kunnen ze CD&V het vuur aan de schenen leggen. Open Vld en N-VA waren in 2012 goed voor respectievelijk 2 en 6 zetels. We gaan nu samen voor minstens 12 zetels, maar hopen op 17, zodat we de meerderheid kunnen breken”, is nu het motto van NVA- voorzitter Carl Vanhoutte. Bij Open VLD laat men nog minder in de kaarten kijken. Fractievoorzitter Xavier Wyckhuyse van Open VLD kondigt wel aan dat hij volgend jaar terug kandidaat-gemeenteraadslid is, maar wacht de beslissing over het samengaan af. “ Er zijn inderdaad gesprekken, maar helemaal rond is het nog niet. Ons programma is in ieder geval deels gelijk. Zo vragen zowel Open Vld als N-VA aandacht voor de mobiliteit in Waregem, waar het verkeer zich blijft vastrijden. Dat moet eindelijk veranderen. Of het kartel N-VA-Open Vld er komt, wordt in december beslist. Wie op de kartellijst zal staan, wordt volgend jaar duidelijk”. Een kartel zou herinneringen oproepen aan 2000 met Open Stad, toen met minister Derycke van SPa, dat 12 zetels haalde, en verder in het verleden Eendracht.
Een verwacht kartel tussen SPa en Groen komt er wellicht niet. De socialisten hebben de groenen wel uitgenodigd om naar het voorbeeld van Gent en elders Samen naar de kiezer te trekken, maar Groen blijft geloven in eigen kracht. Ze misten in 2012 net een tweede mandaat en zitten nu duidelijk in de lift. Ze hopen op minstens twee zetels en dromen van vier mandaten. Huidig gemeenteraadslid Inge Vandevelde wordt lijsttrekker en van de lijst uit 2012 waren er vorige maand al een 13-tal namen die terugkeren, waarvan vorig lijsttrekker en raadslid Tonny Demuytere, OCMW-raadslid Tom Ruysschaert en voorzitter Marij Vanlauwe. Groen maakt op zaterdag 3 februari 2018 tijdens de nieuwjaarsreceptie in Vrijzinnig Centrum Poincaré bekend wie er allemaal opkomt.
SPa ziet niet veel problemen met de lijstvorming, gezien de trouwe en geëngageerde achterban. Ze lanceren alvast nieuw gemeenteraadslid Tom Demunter als lijsttrekker, terwijl vaste waarde Mario Verhellen wellicht de lijst gaat duwen. Tussenin komen 31 geëngageerde sociale voortrekkers. Met de naar Brussel verhuisde M’hammed Kasmir, die Veerle Deconinck opvolgde in de gemeenteraad, verliezen ze wel een talent. De nieuwe lijsttrekker Tom Demunter vertegenwoordigt de jongere generatie en precies die troef voor de toekomst wordt ook uitgespeeld op de lijst.
In 2012 verloor Vlaams Belang meer dan de helft van zijn kiezers en ook zijn twee mandaten in de gemeenteraad. Het is ver van uitgesloten dat ze het in Waregem daarbij zullen laten, temeer ze met 4.6 % weinig tekort kwamen voor een zetel. Het is ook afwachten of er zich op 14 oktober 2018 ook geen nieuwe partij of burgerbeweging aanbiedt aan de kiezer.
|