Waregem heeft ongetwijfeld het laatste decennia flink ingeboet aan lokale berichtgeving. Heb nog tijd meegemaakt dat de Waregemse burger nog uitvoerig werd geinformeerd door een handvol Waregemse journalisten en kon kiezen tussen verschillende media. Omstreeks 1980 was de persbank tijdens de gemeenteraden te klein en de gemeenteraden werden veelal gevolgd door een tiental schrijvers in diverse media. Heb nog tijd gekend van Jozef Viaene in Het Nieuwsblad, Lucien Six in Het Volk, Eddy Van Oost in Streekkrant, Noel Van Hoenacker en Jef Van Outryve in het Wekelijks Nieuws, mezelf voor Gazet van Antwerpen, Eric Adams voor Soc. Media en tegelijk nog een aantal anderen. Herinner mij dat Waregem in jaren 80 tegelijk ruim een tiental persmedewerkers telde en met kennis van zaken regelmatig artikels publiceerden over Waregem in verschillende media : drie voor Het Nieuwsblad, drie voor Het Volk, twee voor het Laatste Nieuws, een dozijn voor Het Wekelijks Nieuws en verder nog voor een aantal voor weekbladen als De Streekkrant, Gaver Echo, Atlas, Kortrijks Handelsblad, enz. De Waregem was toen nog breed en vanuit verschillende invalshoeken geïnformeerd over wat reilde en zeilde in hun gemeente.
Waregem had zoveel lokale journalisten dat er ook een perskring werd georganiseerd. Vond ondermeer nog verslag terug van algemene vergadering van 13 mei 1982, toen ook naast initiatiefnemer Eddy Van Oost, Lucien Six en Bernard Delange al met Hendrik Ghistelinck, Frank Pauwels, Marcel Maheur, Pol Tack, Jean-Pierre Imbo, Marc Van Ryckeghem. Andere leden waren toen Jacques Jacques Declercq, Eric Adams, Jos Callens, Roger De Roose, Jean-Claude Fourneau, Luc Huyzentruyt, Jerome Mahieu, Georges Rossel, Ivan Vanhoucke, Daniel Van Oost, Jef Vanoutryve, Bo Devos, Jean-Marie Vanhoutte, Hilde Michels, Herman Vercaemst, Freddy Vermoere, Marianne Bottrerman.
De Waregemse burger werd niet alleen breder geïnformeerd in de dagbladpers, die vanaf eind de jaren 70 meer aandacht schonk aan regionale berichtgeving. Ook de verschillende (reclame)periodieken hadden veel aandacht voor het gebeuren in Waregem. Er werd ondermeer uitvoerig verslag uitgebracht over elke gemeenteraad. Herinner mij nog de verslagen in het Kortrijks Handelsblad van bijna een bladzijde en de ludieke, maar kritische rubriek van Eddy Van Oost in De Streekkrant. Belangrijke informatiebron was ook de Waregemse vrije radio met na de ziekenomroep Regenboog ook radio Diamant, Fiasco, Happy, Trend, Spitsradio, enz.
De Waregemse berichtgeving werd het slachtoffer van de monopolisering en de besparing van de media. Waregem verloor op Jan Decock en Freddy Vermoere na al zijn verslaggevers. Met de reorganisatie van het KW verloor Waregem ook daar zijn belangrijke rol. Is het geen tijd om Waregem met eigen regio, die verschilt van die van Kortrijk, terug een centrale plaats te bieden? Enkel Gouden Blad biedt ons nog enigszins die aandacht, maar het recente verleden heeft bewezen dat we daar alleen niet langer kunnen op vertrouwen.
09-09-2020, 17:48 geschreven door wareber
|