Op donderdag 8 december stelt de heemkundige kring “De Gaverstreke” haar jaarboek 2022 voor. Met Jaarboek 2022 is de kring aan zijn 50e werkstuk met de resultaten van speurwerk over het verleden van Waregem de Gaverstreke. Hopelijk wordt het niet het laatste. Voor de gelegenheid wordt het jubileumnummer voorgesteld tijdens een gezellige bijeenkomst in het stadhuis, Gemeenteplein 2 (ceremoniële ingang aan de Zuidboulevard). De inleiding wordt verzorgd door genealoog en heemkundige André Braet in de namiddag om 15 u. tot 16.30 u. en in de vooravond tussen 18 en 19 u.
De Geschied- en Heemkundige Kring “De Gaverstreke” werd gesticht op de vergadering van 8 februari 1972. De naam van de Kring verwijst naar de Gaverbeek die Waregem doorsnijdt en te Sint-Eloois-Vijve in de Leie uitmondt. Onder impuls van Jaak Vaneeckhoutte, Rik Castelain, gemeentesecretaris Jozef Van Thuyne , Guy Algoet, prof. Marc Waelkens, drukker Pol Delmulle, Jos Colpaert en nog twee mensen van de firma Bekaert kreeg Waregem met een stichtingsvergadering op 8 februari 1972 op het gemeentehuis zijn Geschied- en Heemkundige Kring. Rik Castelain was net als Guy Algoet leraar aan het H. Hartcollege en kende al het klappen van de zweep als lid van de Oudheidkundige kring in Oudenaarde en Leiegouw in Kortrijk. Guy Algoet werd als voorzitter aangeduid omdat hij de ‘thuisman’ was, m.a.w. altijd bereikbaar in Waregem. Eerste aanwinst was historicus Marcel Delmotte, eveneens leraar aan het H. Hartcollege. In Beveren-Leie waren Michel Debrouwere en Etienne Ducatteeuw ook al actief met historisch-heemkundige publicaties in Missiepost als ‘De Clocke’. Ook zij sloten zich aan bij de Waregemse Kring.
In betere tijden (2005)
Vlnr Frans Speleers, André Vandewiele, André Braet, Marcel Delmotte, Rik Castelain, Guy Algoet, Bernard Delange, Davy Dewinter, Filip Santens, Leona Van Nuffel en Etienne Ducatteeuw (Filips Benoit, Norbert Follens, Sandrine Coorevits, Ria Merlier, Jozef Vanthuyne, Chris Vandenbroecke, … ontbraken toen op de foto)
2015
zittend : secretaris Marcel Delmotte, voorzitter Guy Algoet, initatiefnemer Rik Castelain, redactie Leona Van Nuffel. Rechtstaand: Luc Cappon, Filips Benoit, Norbert Follens, Bernard Delange, André Braet, Frans Speleers en Etienne Ducatteeuw.
In 1973 kwam het eerste jaarboek uit met bijdragen van Jozef Vanthuyne (Gemeentewapen), Marcel Delmotte, Guy Algoet en Rik Castelain, In 1974 waren er ook al bijdragen van Michel Debrouwere/Etienne Ducatteeuw, Maurits Coornaert, Paul Ameye en Leonce Ducatilon. Het derde jaarboek bevatte ook bijdragen van Philippe Despriet, Marcel Hoebeke en Lucien Van Acker. In 1978 waren er naast de bijdragen over de verschillende Waregemse deelgemeenten al bijdragen over Anzegem, Wielsbeke en Zulte en in 1979 over Nokere. Meerdere omliggende gemeenten zijn geschiedkundig met mekaar verwant. Ondertussen ligt al het 50e jaarboek klaar om afgehaald te worden.
Al moest Guy Algoet wegens gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid nemen als voorzitter, hij kon voor het 50e jaarboek toch nog eens terugblikken in de 50 jaar werking van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring. Deken Henk Laridon stond hem bij. Guy Algoet is nog erevoorzitter van de heemkring.
Rik Castelain heeft het in de jubileumuitgave over Waregem in de tweede helft van de 18e eeuw. André Braet gaat verder met zijn reeks over de vele nakomelingen Vanderbauwhede op het Bauweedehof na 1700. Geert Kesteloot en Brecht Crabeels belichten Het Schelleke, het kleinste klokje in de toren van de Decanale kerk. Het klokje wordt 200 jaar en mocht op 28 april 1944 blijven hangen bij de algemene klokkenvordering van de Duitse bezetter.
Norbert Follens vervolledigt zijn studie over de paters Oblaten met een overzicht van 50 jaar activiteit in Waregem. Etienne Ducatteeuw is al aan zijn zesde bijdrage in de reeks over bewoning te Beveren-Leie en Deerlijk onder Sint-Pieters. Ontslagnemend voorzitter Willy De Bouvrie gaat dieper in over de guillotine als executie.
Resultaten van archeologische opgravingen bieden ons met Philip Despriet een kijk op het oudste verleden van Otegem. Het 50e jaarboek brengt met archeoloog Glenn De Hooghe ook de resultaten van de opgravingen op het bedrijventerrein Bilkhage, waarbij onder meer een landbouwnederzetting uit de late ijzertijd en de vroege middeleeuwen werd ontdekt. In een voorbeschouwing gaat Bernard Delange ook nader in op de geschiedenis van de wijk Bilkhage.
Bedrijfsgeschiedenis komt aan bod met een schets door Bernard Delange over de evolutie van Devos Frères tot Sofinal-Cotesa. In een eerste deel wordt de periode van 1928 tot 1995 aangepakt. Zelfde auteur brengt samen met Jef Verhamme ook het mysterieuze verhaal van het tijdens WO II in de Leie geparkeerde schip van Verzetsman Dandy Siersack. Zijn bijdrage over het verzet in Desselgem met ondermeer het dossier Michel Vereecke ligt klaar voor een volgend jaarboek.
Sint-Eloois-Vijve komt in het jaarboek aan bod met een bijzondere bijdrage van Filips Benoit over het herbergleven in de 16e en 17e eeuw. Vijve was toen de uitgangsbuurt van de regio en rustplaats voor reizigers. Filips Benoit belicht in een andere bijdrage ook de doodkosten in de 16de eeuw. Charles De Zutter leverde een bijdrage over de gerechtelijk betwiste abdijbezittingen van Corbie te Kaster en Huise.
Oproep aan alle geïnteresseerden in de geschiedenis en heemkunde van Waregem om hun schouders te zetten achter een Waregemse heemkring om het project, dat de pioniers van De Gaverstreke op gang hebben gezet, verder te zetten. De Heemkring kan enkel voortbestaan in een open geest met nieuw bloed en respect voor elke inbreng.
Het 50e jaarboek kan bekomen worden door storting van 25 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem. Het boek kan afgehaald worden op de voorstelling van het boek op donderdag 8 december om 15 u. en 18 u. in het stadhuis.
https://gaverstreke.wordpress.com/
|