We kenden zaterdagavond opnieuw een geslaagd Feest van de Cultuurraad in een goed gevulde schouwburgzaal. Het feest wordt traditioneel gevierd bij het begin van de week van de vrijwilligers, als dank voor de vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de ruim 150 erkende culturele verenigingen in Waregem. Dit jaar werden op het Feest van de Cultuurraad als cultureel verdienstelijk 10 personen en 4 jubilerende verenigingen gehuldigd. Ann-Sofie Sabbe stond in voor de presentatie.

Op zaterdag 2 maart 2024 vierde de Waregemse cultuurraad zijn huldigingsfeest met een bekroning van al wie het afgelopen jaar op een bijzondere manier kleur en uitstraling heeft gegeven aan het Waregemse cultuurleven. Het werd een sfeervolle avond in de schouwburg van cc De Schakel waar 14 paarden-trofeeën werden uitgereikt. Het publiek werd verwend met interviews en filmpjes van de gehuldigden en verfrissende muzikale optredens van Blend, de Pop & Jazz afdeling van de Stedelijke kunstacademie onder leiding van Katrien Van Opstal, leerkracht zang en piano-begeleiding door Peter Ryckeboer. Ze kregen nog een verrassend slot met muzikale optredens van de drie verenigingen van Geert Anckaert, de gehuldigde voor cultuurverdienste, met name Con Cuore, Qui VIve en fanfare Leiezonen Desselgem. Ann-Sofie Sabbe (Focus-WTV) loodste als gastvrouw van dienst de toeschouwers vlot doorheen de avond. Nadien liep het feest uit met een receptie in de hal en raadzaal van het stadhuis.
Welkomwoord voorzitter Filip Dheedene
“Vorig jaar waren we nog te gast in de Schakelbox. Maar we zijn ook blij om dit feest terug te kunnen organiseren ,zonder beperkingen qua aantal, in deze mooie schouwburg... met dank voor de goede samenwerking met de mensen van De Schakel.”
“2024 is ook een verkiezingsjaar, en dit betekent ook het laatste werkingsjaar van de cultuurraad in zijn huidige samenstelling. Ik wil dan ook van deze gelegenheid gebruik maken om de bestuursploeg te bedanken voor hun positieve inzet de voorbije 5 jaren. Het was , en het is nog altijd , een plezier om met jullie samen te werken. Ook dank aan de cultuurdienst die steeds zorgt voor de nodige professionele ondersteuning. Wat het culturele leven in Waregem betreft, kunnen we kort zijn: het draait weer op volle toeren. Er zit weer beweging in, er is weer zin voor initiatief en er is ruimte voor ontmoeting. De cultuurraad mocht het voorbije jaar zelfs een drietal nieuwe verenigingen welkom heten.
Ook ons laatste werkingsjaar zitten we niet stil, volgende projecten staan nog op stapel: 1. Eertsdaags beginnen we met de verwerking van de subsidieaanvragen. Wij hopen dat dit net als vorig jaar vlot zal verlopen.
- De volgende 11-juli viering zal plaatsvinden in Beveren-Leie. Verenigingen die willen meewerken zijn nog steeds welkom. Zo hebben we om beurt de verschillende deelgemeenten van Waregem aangedaan.
- Dit geldt ook voor onze bestuurlijke organisatie : ook de algemene vergaderingen van de cultuurraad laten we doorgaan in de verschillende deelgemeenten. Onlangs waren we te gast in OC de Linde In Sint-Eloois-Vijve. Kwestie van voeling te hebben met de deelgemeenten en hun verenigingen.
- Uiteraard kijken we als cultuurraad ook uit naar het vernieuwde cultuurcentrum de schakel, dat zeer binnenkort weer al zijn deuren zal openen Dit biedt uiteraard voor onze culturele verenigingen nieuwe horizonten , we hopen op een vruchtbare samenwerking.
En tot slot : De culturele verenigingen bestaan enkel en alleen dankzij de inzet, de passie en het enthousiasme van de vele vrijwilligers. In naam van de Waregemse cultuurraad: bedankt voor jullie inzet. Of jullie nu voor of achter de schermen actief zijn, bedankt hiervoor. Dankzij jullie activiteiten en inzet brengen jullie cultuur bij de mensen. Jullie verbinden mensen en bouwen zo mee aan een cultuurrijke én warme stad!”
Gehuldigden
Marc Crabeels was de eerste om in de zetel plaats te nemen voor een interview met de gastvrouw. Marc is al 30 jaar bezig met heemkunde en schreef diverse heemkundige artikels voor de UNIZOboeken, De Gaverstreke en diverse tijdschriften. Hij publiceerde een boekje rond het gouden jubileum van de Sint-Petrusschool en ook de boek.Door de verhalen van oud-leerlingen van het college geraakte Marc 35 jaar geleden gefascineerd door het Gernay-bombardement. Op 12 juli 1943 dropte een geallieerd vliegtuig vier bommen in het centrum van Waregem. De toenmalige textielfabriek Gernay-Delbecque, die pal naast het college in de Olmstraat lag, liep grote schade op. Er vielen 7 doden en verschillende gewonden. Met 1000 leerlingen in de buurt van de scholen van het College, basisschool en Paters Oblaten kon het bombardement heel wat meer slachtoffers gekost hebben. Marc Crabeels werd gelauwerd voor zijn boek ‘De strepen van Gernay’.
René Harinck (°19 januari 1942) is 60 jaar actief bestuurslid van Davidsfonds Desselgem, waarvan 36 jaar penningmeester en 11 jaar voorzitter. In 1963 kreeg hij op 21-jarige leeftijd van meester Palmer Ruysschaert en meester Daniel Bossuyt de vraag of hij tot het bestuur wilde toetreden. René was toen ook al Chiroleider. Later zou hij nog actief zijn bij Milac en zoveel meer. De 13-jarige Belgische jeugdkampioene schaken Lotus Decraene werd ons voorgesteld met een reportage. Het blijft haar grote droom om ooit grootmeester in het schaken te worden.
The Drive Bridge Club bestaat 25-jaar en Gisèle Plovier is al van bij begin bestuurslid. In eerste instantie bestond de club alleen uit golfspelende dames maar stilaan traden enkele golfspelende heren toe. Voor de Vlaamse Bridge Liga moest de club een contactadres hebben en dat werd het adres van Gisèle Plovier, de dichtste buur van de Happy Golfclub. Vrijwel onmiddellijk werd zij tot voorzitster gebombardeerd.
Eva Neirynck won de prestigieuze illustratiewedstrijd Picture This! voor de illustratie van prentenboeken. Deze internationale competitie biedt opkomend talent een forum om hun werk te tonen en hun carrière een extra stimulans te geven. Via een interview op de sofa met Ann-Sofie vernamen we dat ze haar weg zocht in interieurvormgeving, maar na een korte carrière bij Ikea en daarna bij Pièce Montée, waar ze televisiedecors en museale opstellingen maken, de sprong waagde en startte als illustrator onder de naam Studio Muts illustratie. en uiteindelijk zag dat ze van illustreren. Ze haalde een master in Design in Rotterdam. Studio Muts werd Eva Neirynck illustrator. Ze werkt voor zeer diverse opdrachtgevers: magazines, bibliotheken, stadsbesturen, winkels, enz. Daarnaast deelt ze haar talent ook op live-evenementen, zoals vertelavonden of concerten en creëert ze zowel grote als kleine muurtekeningen. Momenteel is ze bezig met een illustratieopdracht voor het ZWIN Natuurpark. Haar ambitie ligt bij het schrijven en illustreren van verhalen waarin eigenzinnige buitenbeentjes de hoofdrol spelen. Het kan een kind kracht en steun geven om zich op de een of andere manier te herkennen in een personage in een verhaal. Momenteel werkt ze aan twee kinderboeken, één voor een Belgische en één voor een Nederlandse uitgeverij. Zo wil ze onder meer het verhaal voltooien, waarmee ze de wedstrijd won. Het is een droom die uitkomt om na 10 jaar als illustrator de eerste stappen in de wereld van de kinderboeken te zetten.
Volgende gehuldigde was Willy De Bouvrie voor 25 jaar bestuurslid bij Marnixting Leeuwercke. Na zijn studies werd hij de eerste volledig zelfstandige kinesist in Waregem . Zijn sportieve interesse bracht hem onder meer in medische staf van SV Waregem, maar uiteindelijk kregen de wielrenners zijn voorkeur. Naast lid van wielerclub Waregem Vooruit werd Willy vanaf 1979 actief bij serviceclub Marnixting Leeuwercke Waregem. Hij vervulde meerdere bestuursfuncties; momenteel is hij bovendien regiocoördinator van Zuid-West Vlaanderen bij Marnixring nationaal. Hij is ook actief bij Probus Waregem, een vereniging voor leden vanaf 65 jaar uit alle beroepslagen. Hij zat al bij verschillende verenigingen op de voorzittersstoel: De Waregemse Gordel, de Waregemse atletiekclub en De Gaverstreke. Momenteel is hij voorzitter bij het recentelijk opgerichte Geschiedkundig en Heemkundig Genootschap ‘Waregemse Verhalen’. Hij is ook dagelijks vrijwillig medewerker op het stadsarchief van Waregem. Willy schreef al vijf sportboeken, gewijd aan Waregemse ex-wielrenners, en er staan er nog op de planning.
Volgende vereniging, die mocht aanschuiven voor de paardetrofee, waren De Toneelvrienden. Ze ontstonden in 1973 als KVG-vrienden in de schoot van de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten afdeling Beveren-Desselgem-Ooigem met als doel de kas te spijzen voor het organiseren van allerlei activiteiten voor de leden. Initiatiefnemer was Remi Deboiserie, die samen met enkele schoolmeesters en andere enthousiaste spelers ieder jaar een volkstoneel brachten. Met stukken als ‘De brave moordenaar’, ‘de verkochte grootvader’, ‘Alte kameraden’, ‘Het gezin van Paemel’, ‘Verboden door het raam te leunen’ amuseerden Remi, Gaby Callewaert en co meer dan 2000 toeschouwers. De voorstellingen gingen door in de turnzaal van de stedelijke basisschool. De fakkel werd doorgegeven aan o.a. Claudine Demeulemeester, Steef en Joost Coorevits. Met Filip Destoop als regisseur werd in 1998 een nieuwe start genomen. Sinds 2013 heeft de vereniging haar thuisbasis in OC De Coorenaar. Jaar na jaar brengen de spelers tijdens het herfstverlof een 7 à 8-tal voorstellingen. In 2021 verliet KVG de organisatie en ging de vereniging verder onder de nieuwe naam De Toneelvrienden, maar ze blijven niettemin KVG steunen.
Vrij Atelier ’t Gaverke vierde ook hun 25-jarig jubileum. Ze begonnen in 1998 met schilderlessen in het dienstencentrum Eikenhove in Waregem onder leiding van Isabelle Desloovere. Twee jaar later volgde de verhuis naar ’t Gaverke en ontstond de naam Vrij Atelier. Voor het thema van de grote oorlog werd in groep één groot kunstwerk gemaakt, dat geschonken werd aan de stad Waregem. Sinds de opening van het bezoekerscentrum Hippo.War in 2017 hangt dit werk aan de ingang. Pascale Vandewalle werd gelauwerd als winnaar Collectors stamp La Poste France. Zie verschenen bijdrage https://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=2548027
Koninklijke Fanfare Hoger Op uit Sint-Eloois-Vijve bestaat 100 jaar. Alfons De Jaeghere, Maurice Dejonckhere, sasmeester Reinhold Timperman, schoolmeester Achiel Ducatteeuw, Jozef Vandevelde, Leon Deceuninck en Arthur Haudhuyse stampten in de zomer van 1923 de muziekmaatschappij uit de grond, aanvankelijk onder de naam Leiegalm. In 1928 werden de eerste kostuums aangekocht en na de woelige jaren ‘30-’40 werd in 1946 een tamboerkorps opgericht door Gilbert Devos. In 1971 en dus ondertussen meer dan een halve eeuw geleden, trad Roger Debels aan als nieuwe voorzitter. Na jarenlang actief te zijn geweest als slagwerker binnen de vereniging, houdt Louis Snauwaert tegenwoordig het dirigeerstokje vast. Mede dankzij hem zit de vereniging opnieuw in een bloeiende periode, zoals blijkt uit de toename van nieuwe leden. Dirk Amez en Jan Espeel zijn al 40 jaar bestuurslid.
Tenslotte ging de Trofee voor Cultuurverdienste naar Geert Anckaert.
Hij kreeg zijn muzikaal talent, engagement en ondernemerszin mee van thuis. Geert werd de eerste leerling van de muziekschool afdeling Desselgem, opgericht door vader André. Hij leerde er notenleer bij Ivan Leire, enkele jaren piano, maar vooral trompet en cornet bij leraren Gery Bruneel, Martin Vliebergh en Julien Stofferis. Op zijn elfde, in 1969, werd hij lid van de Koninklijke Muziekvereniging De Leiezonen Desselgem. Drie jaar later al was hij voor het eerst solist op een provinciaal toernooi en speelde hij eveneens voor het eerst Te Velde en de Last Post op de 11 novemberviering, wat hij de volgende vijftig jaar ononderbroken zou doen. In 1976, op zijn achttiende, werd hij de eerste leerling van de Waregemse academie ooit die een regeringsmedaille behaalde. Met collega’s van ’t muziek vormde hij een koperkwintet en als solo cornet van De Leiezonen bouwde hij mee aan de hele opgang van de vereniging, van provinciale tot superieure afdeling en later tot wereldkampioen in Kerkrade. Na zijn studies burgerlijk ingenieur computerwetenschappen in Leuven studeerde Geert enkele jaren contrabas bij Paul Van Egghen en was hij bassist bij frontman Steef Coorevits in “De Korte Metten”, “De Fluwelen Kwelling” en “Jute”, groepen waarmee ze veel missen, recepties en feestelijkheden muzikaal opluisterden.
Zijn eerste ervaring als koorzanger deed Geert op in het knapenkoor van het Heilig-Hartcollege. In 1982, na zijn studies, liet hij zich op Europa Cantat een week onderdompelen met dubbelkorige muziek in een atelier van Jos Van Immerseel. Hij kreeg daar de microbe te pakken en werd lid van zowel het Desselgemse basiskoor Singhet Vro als van het Waregems Kamerkoor, nu Con Cuore. In 1988 stichtte hij het “Klein koor Desselgem”, dat in de volgende dertig jaar onder zijn dirigentschap uitgroeide tot het huidige koor Qui-Vive. In 2014 geraakte hij met Qui-Vive bij de zes beste koren in de finale van het provinciaal koorfestival en werd hij aldus de enige nietprofessionele dirigent op het podium van het Brugse Concertgebouw. Hij zong er trouwens op dezelfde dag ook de finale als bas bij Con Cuore Waregem.
Bij de 50ste verjaardag van de Cultuurraad kreeg hij op vraag van voorzitter Nico Vandenberghe alle Waregemse koren samen op het podium en op vraag van schepen Pietro Iacopucci trok hij mee aan de kar om de opening van de Zuidboulevard met alleen maar Waregemse koor- en muziekverenigingen op te luisteren. Wat me in hem altijd aansprak : Het plezier straalt van hem af als hij samen met zijn muzikale vrienden kan spelen, kan presteren. Het meedelen van zijn trots om het bereikte resultaat, zij het in Kerkrade, in Brugge of elders. Wareber kon steeds op hem rekenen voor een verslagje, voor wat info. Dank u wel, Geert en proficiat met uw verdiende hulde!


03-03-2024, 00:00 geschreven door wareber 
|