Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
25-09-2019
Jongeren trekken project 900 j parochie Waregem
Gisterenavond werd in de decanale kerk Sint-Amandus het project voorgesteld rond het 900 jaar bestaan van parochie St Amand Waregem. Het jubileumjaar wordt gevierd tijdens het weekend van 4-6 oktober 2019 met een klassiek orgelconcert op vrijdag, een jongeren-nocturne op zaterdag, de eucharistie op zondagvoormiddag en een open kerkdag zondagnamiddag. Komend jaar krijgt 900 jaar parochie nog aandacht met een aantal activiteiten in het voorjaar van 2020. Op 11 juli 2020 is een slotconcert gepland van het ‘Lincoln Cathedral Choir’.
In 1119 was Waregem een volwaardige parochie onder het bisdom Doornik. Dat betekent dat de parochie dit jaar minstens 900 jaar bestaat.Dat wordt gevierd tijdens het weekend van 4-6 oktober met een niet alledaags programma. Opvallend daarbij dat het project wordt getrokken door de jongeren, die een goede samenwerking hebben gevonden met deken kanunnik Henk Laridon, die duidelijk openstaat voor nieuwe frisse ideeën.
Het project werd tijdens de Waregemse Koersefeesten al aangekondigd met de opvallende banner ‘Movie@Church’ boven de ingang van de kerk. Die kondigt het uitzonderlijke jongerenprogramma aan van de zaterdagavond in de kerk. De jongerenwerkgroep zorgt die avond onder meer voor een bijzondere filmvoorstelling , gans ingekleed in een gezellige sfeer en met een verrassende afsluiter. Daarvoor verzamelden ze wat mensen uit de jeugdraad. De werkgroep Movie@Church bestaat naast koster-organist Brecht en parochie-assistent Thijs uit: Margot Desmet (gemeenteraadslid), Jochem De Brandt (voorzitter jeugdraad), Simon Desmet (Chiro Centrum), Robin Steegehrs (Chiro Gaverke en jeugdraad), Els Deconinck, Liesbeth Balcaen en Mattijs Eggermont.
Op vrijdagavond 4 oktober is er een klassiek concert medegeorganiseerd door het orgelcomité. De orgelconcerten in Waregem zijn al jaren een traditie.
Organist-improvisator is Kris Wittevrongel, een van de weinige Belgische klassieke musici die zich waagt aan integrale improvisatieconcerten. Hij komt uit Leuven en is verbonden aan LUca School of Arts, het vroegere Lemmensinstituut.
Naast het orgel krijgt ook de nieuwe vleugelpiano een centrale plaats tijdens het concert. De vleugelpiano is samen aangekocht door de parochie en de kerkfabriek als verjaardagsgeschenk voor het 900 jarig bestaan van de parochie St Amand.
Op zaterdagavond staat een avond voor de jeugd en de jongeren geprogrammeerd. Om het kerkgebouw naar de buitenwereld toe te tonen dat het meer is dan de eucharistie op zondag wil de werkgroep, bestaande uit leiders van jeugdbewegingen en de jeugdraad, een nocturne organiseren, waarbij de jeugdige mens centraal staat. De kerk wordt speciaal ingericht en de deuren gaan open om 18.15 u. Eerst is er een optreden van een plaatselijke Waregemse Band. Om 20 u. is er een filmvertoning met pauze. Omstreeks 22 u. start tenslotte een slotspektakel met lichtspel, video, enz.
Zondag 6 oktober is iedereen welkom op een plechtige eucharistieviering met afvaardiging van de 13 andere Amandsparochies uit de provincie. De viering wordt voorgegaan door Stefaan Franco, bisschoppelijk gedelegeerde voor sacramenten, liturgie en diaconaat. In de namiddag is de kerk toegankelijk voor geleide bezoeken. Het geheel wordt afgerond met een mooie afsluiter.
In de komende weken zal het programma nog meer vorm krijgen. De initiatiefnemers hopen hiermee veel mensen te bereiken en aan te tonen dat de Waregemse parochie ook een levende geloofsgemeenschap is. Ze kunnen rekenen op hun vele vrijwilligers. Het feestjaar wordt op 11 juli 2020 afgesloten met een concert van het Lincoln Cathedral Choir. het bisdom Brugge is al sedert 1979 verbroederd met het Anglicaanse bisdom Lincoln.
Historie
De Waregemse kerk was verbonden tot 1559 met het bisdom Doornik. Later van 1559 tot 1834 was het ingedeeld bij bisdom Gent en pas daarna bij het bisdom Brugge. Naar aanleiding van de aanleg van een ondergronds verwarmingssysteem in augustus 1984 werd een beperkt archeologisch bodemonderzoek uitgevoerd, waarbij het plan van een vroegere Romaanse kerk op die plaats kon in kaart gebracht worden. Voordien was niets met zekerheid gekend over de bouwgeschiedenis vòòr 1400.
De nederzetting Waregem werd reeds vernoemd in een document uit 995, maar de naam parochie vinden we pas vanaf 1119. Volgens de Annales Blandinenses zou Waregem reeds vermeld worden in 826. Het kerkgebouw uit 1119 was nog een houten bedehuis en stond ongeveer ter hoogte van het huidige altaar. Het altaar was toen bezit van de bisschop van Doornik. In 1189 werd het altaar afgestaan aan het O.L.Vrouwkapittel van Doornik. Pas in de tweede helft van die 12de eeuw is sprake van de bouw van een ruime stenen kerk.
Wellicht was het kerkje op de huidige locatie van de Sint-Amanduskerk niet het enige bedehuis in Waregem, daar reeds in 965 bij de overdracht van graaf Arnulf aan de Gentse Sint-Pietersabdij de nederzetting “Tatingehem cum ecclesia” vermeld wordt in de lijst van nederzettingen op grondgebied van ondermeer Desselgem en Beveren-Leie.
Oorspronkelijk was sprake van een Romaanse driebeukige basilikale kerk die evolueerde naar de driebeukige hallekerk van het begin van de 19de eeuw. Hoe de kerk er echt uitzag op 8 april 1638, weten we dank zij een aantal tekeningen van de Kortrijkse landmeter Lowys De Bersaques. Deze werden gemaakt in opdracht van de baron van Ingelmunster, die ook heer van Waregem was. Uit de plattegrond kunnen we afleiden dat het hoogkoor 7 treden hoger lag dan de benedenkerk, die 5 traveeën telde en een middenbeuk, een even brede zijbeuk en een smalle noordbeuk omvatte. Aan de zuidgevel bevond zich een zijportaal. In de hoek tussen koor en zuidtransept was er een aanbouw, wellicht een sacristie. Het hoogkoor bevat reeds zijn huidige driezijdige koorsluiting met steunberen op de hoeken. Een bijhorende perspectieftekening toont het koor met vier hoge vensters, enkele muurnissen, de vloer met aarden tegels, drie grafzerken en het meubilair, waaronder een later verdwenen sacramentstoren tegenaan de noordoostzijde. (1)
Over de kerktoren is voor het eerst pas uitdrukkelijk sprake in 1515, alhoewel de Romaanse kerk er normaal een gehad moet hebben. Het blijft gissen hoe het wellicht houten clochuus er uitzag. Mogelijks werd de bovenbouw vernield tijdens de opstand tegen Maximiliaan van Oostenrijk (1483-1492). In 1712 wordt gemeld dat Waregem opvalt door zijn kerk, die een merkwaardig hoge en scherpe toren heeft. Uit 1726 dateert een beschrijving van de kerktoren, die nog steeds aan de huidige toestand beantwoordt.
In 1797 telde de kerk slechts twee beuken. Toen volgde een eerste vergroting met een derde (zuid)beuk. Omstreeks 1840 volgde een verlenging van de drie beuken met 12 meter, wat niet verliep zonder instortingen. De 66 meter hoge toren werd op 27 mei 1858 geklasseerd als monument. De westelijke gevel is Neo-Gotiek naar de plannen van Croquison en kwam er in 1868. In de loop der eeuwen leed de kerk verschillende malen averij op. Een brand teisterde op 13 juli 1885 het hoogkoor. De laatste keer werd de kerk vernield in oktober 1918 en in 1922-23 terug hersteld voor prijskaartje 788.500 frank door Alberic Vandekerckhove uit Ingelmunster.
(1) Philip DESPRIET, De kerk van Sint-Amandus en Sint-Blasius in Waregem, De Gaverstreke, jrb 12, 1984, Blz. 134
Met een topscore van 80 op 100 mocht Waregem onlangs een prijs ophalen in Gent als gemeente die de beste ondersteuning aanbiedt aan het eerlijke middenveld. “Als je ziet dat het kleine Waregem daar tussen Gent, Mechelen, Antwerpen, Leuven en Brugge staat, dan zijn we daar best trots op”, zegt verantwoordelijk schepen Jo Neirynck (CD&V).
Waregem is sinds 2009 FairTrade-Gemeente. Met zijn 144 vrijwilligers wordt het geruggensteund door een heel leger aan sympathisanten. Zelf probeert het ook heel wat op poten te zetten om eerlijke handel te promoten. “Zo voorzien we in een huursubsidie voor de twee wereldwinkels op ons grondgebied (Nieuwstraat 18 Desselgem en Olmstraat 32, Waregem). Meer dan de helft van hun huur betalen wij, waardoor ze in een mooi pand hun producten kunnen verkopen.”
Hapjes via de plaatselijke biowinkel tijdens gemeentelijke recepties? Worden de lokale boeren op een pedestal gezet in jullie stad? Of is er een andere manier waarop eerlijke handel in de schijnwerpers wordt geplaatst? Met het label FairTrade-gemeente wordt aangeduid of steden en gemeenten daar werk van maken. Als die voldoen aan zes criteria, dan prijkt bij het overschrijden van de gemeentelijke grens een verkeersbord. Bijna tweehonderd Vlaamse gemeenten kregen sinds 2004 de titel toebedeeld door initiatiefnemers Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Rikolto en 11.11.11.
Om te meten hoe groot het engagement nu écht is bij die gemeenten werd begin 2019 de Fair-O-Meter in het leven geroepen. Via een enquête bestaande uit 108 vragen werd nagegaan in hoeverre het lokaal bestuur in 2018 inspanningen leverde om eerlijke handel te promoten.
In onze regio blijkt Waregem de primus te zijn. Met een topscore van 80 op 100 mocht het zelfs een prijs ophalen in Gent als gemeente/stad die de beste ondersteuning aanbiedt aan het eerlijke middenveld. Op de tweede plaats prijkt Wevelgem: met 72 punten kan het ook nog een goede score voorleggen. Avelgem haalt dan weer de helft niet en is met 41 punten de enige gebuisde gemeente. Vier gemeentes uit onze regio dragen de titel FairTradeGemeente niet. Lendelede, Spiere-Helkijn, Wervik en Zwevegem vulden de enquête niet in en werden dus niet opgenomen in de Fair-O-Meter.
Lokale producten
Waregem organiseert ook tal van evenementen waarbij het die eerlijke handel zelf toepast. Denk onder meer aan Zuiderse cultuur- en foodmarkt Mabatobato tijdens Waregem Koerse. Op 5 en 6 oktober is er bijvoorbeeld ook de boerenmarkt. “Lokale boeren prijzen er hun producten aan en er wordt gekookt met restjes en FairTrade-producten”, aldus Neirynck. “Eigenlijk allemaal initiatieven die weinig geld kosten, maar die aanslaan.”
Een FairTrade Gemeente promoot eerlijke handel bij haar burgers, bedrijven en de lokale middenstand. Dit zijn producten die in het Zuiden gemaakt zijn door kleine boeren en landbouwcoöperatieven. Onze stad draagt bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Meer en meer Belgische boeren kiezen ervoor om op een duurzame manier te produceren en het land te bewerken zonder het over te bemesten. Veel boeren proberen ook hun producten rechtstreeks aan de consumenten te verkopen. Dit is een win-win situatie voor zowel producent als consument: een eerlijke en doorzichtige prijs voor beiden, voor een product waarvan we de afkomst kennen. Waregem heeft heel wat van deze boeren die aan thuisverkoop doen.
VZW voor Kinderen schenkt VR-bril aan ziekenhuizen
VZW voor Kinderen uit Wielsbeke-Waregem schenkt 4 West-Vlaamse ziekenhuizen (O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, Sint-Jozefskliniek Izegem, Sint-Andriesziekenhuis Tielt en AZ Delta Roeselare) en UZ Gent een Virtual Reality (VR)-bril voor gebruik op de kinderafdeling. Dit betekent een schenking van ca. 20 000 euro. De nieuwe digitale therapie met virtuele realiteit biedt de artsen en verpleegkundigen de mogelijkheid om de angst en de pijn bij kinderen zonder medicatie te verminderen of te elimineren.
Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem hield eraan de VZW voor Kinderen hartelijk te danken voor deze duurzame hulp. VZW voor Kinderen bestaat vijf jaar en realiseerde al 60.000 euro aan steun voor goede doelen, ziekenhuizen en wetenschappelijk onderzoek. De firma Oncomfort, die de virual reality (VR) brillen leverde, en een afvaardiging van de 5 verschillende ziekenhuizen waren aanwezig op de persvoorstelling. We mochten ook een demonstratie van de bril volgen op de kinderafdeling.
Dankzij deze digitale sedatie, zoals de therapie heet, zijn de patiënten minder bang, kan de procedure sneller verlopen en zijn er minder bijwerkingen. De therapie bestaat nog maar een drietal jaren en werd uitgevonden door een Belgische psychologe in America en ontwikkelt voor medische toepassingen door het Belgische bedrijf Oncomfort. De innoverende technieken maken van digitale sedatie een gestandaardiseerde praktijk, die met de Oncomfort Sedakit gemakkelijk kan worden toegepast door getrainde zorgverleners bij zowel pediatrische als volwassen patiënten. Het bedrijf uit Waver is ervan overtuigd dat virtual reality in combinatie met klinische hypnose en psychologische technieken verdoving door medicijnen gedeeltelijk kan vervangen.
Dr. Fred Van den Mooter van Dienst Kindergeneeskunde is heel dankbaar voor dit nieuwe hulpmiddel. Hij noemt de Sedakit gebruiksvriendelijk en duurzaam. Het biedt het kind en het verplegend personeel meer comfort in de behandeling van angst voor het onbekende en pijn. De proefperiode met de VR-bril is bijzonder geslaagd zowel tijdens intensieve handelingen, het tijdverdrijf tijdens het wachten als de positieve ervaring bij het kind. Kinderen vragen er terug naar bij een nieuwe behandeling.
VZW voor Kinderen
De organisatie VZW voor Kinderen, geadresseerd in de Kasteelstraat in Desselgem, werd opgericht eind 2014. Ze stelt zich als een vereniging met vrijwilligers tot doel om het leven van zieke kinderen aangenamer te maken door het organiseren van evenementen en het verlenen van praktische en financiële bijstand. De officiële statutaire doelstelling is “Het inrichten van sport-, feest- en culturele activiteiten in de meest ruime zin van het woord, ten voordele van zieke en kansarme kinderen en jongeren, hulp aan personen en organisaties die deze problematiek ondersteunen.”
Eerste doelstelling van VZW voor Kinderen was van in het begin de ondersteuning van het onderzoek naar mucoviscidose, maar ondertussen worden dus ook andere projecten ondersteund. Er werden het afgelopen jaar verschillende schenkingen gedaan aan projecten voor hulpbehoevende kinderen, kinderen met een beperking, kinderafdelingen in ziekenhuizen en de wetenschappelijke projecten ter bestrijding aan muco. Het project VR-brillen Oncomfort aan vijf ziekenhuizen is daar met 20.000 euro slechts één van. We noteerden voor totaal van 61.000 €:
- Schenking fietsen aan de Kindervriend (Rollegem) 4.500 €
- Financiële steun aan To Walk Again (Organisatie Marc Herremans) 1.500 €
- Financiële steun aan De Vleugels (Klerken) 2.500 €
- AZ Groeninge Kortrijk (inrichting behandelkamers) 5.000 €
Dodentocht Bornem
Matthias Lambrecht : ”Vijf jaar geleden nam VZW voor Kinderen voor het eerst deel aan de Dodentocht in Bornem. Toen waagden 17 deelnemers zich aan de 100 km lange wandeltocht. Dat aantal nam de voorbije jaren exponentieel toe, met afgelopen zomer 140 wandelaars die zich lieten sponsoren ten voordele van VZW voor Kinderen. Vandaag hebben we de eer om jullie bij primeur mede te delen dat dodentocht 2019 een bedrag heeft opgebracht van 80.000 euro, waarmee wij het komende jaar opnieuw verschillende projecten kunnen ondersteunen.”
“Onze oprechte dank gaat hier zeker uit naar onze hoofdsponsor ION, die ons al sinds jaar en dag steunt en dat niet alleen met de broodnodige centen. Jaarlijks neemt een team sportievelingen van ION zelf deel aan deze tocht van 100 km. De wandelaars worden telkens voor elke kilometer, die ze afleggen, gesponsord en organiseren daarnaast nog allerlei activiteiten ten voordele van VZW voor Kinderen. Alles samen heben ze deze editie zo in totaal 25.000 € in het laatje gebracht, die zij vansaag al stappende van het hoofdkwartier naar het ziekenhuis Waregem komen overhandigen. Ook willen wij nog het bedrijf d’Arta bedanken voor de steun van 8.000 € en verder ook alle stappers en andere sponsors die hebben bijgedragen aan de opbrengst van 80.000 €.”
“Als bedanking aan iedereen die gewandeld heeft en vele vrijwilligers die ons geholpen hebben, geven we jaarlijks ook een reünie waarbij wij wandelaars en vrijwilligers terugzien op een ontspannende avond met spijs en drank. Mensen die deze uitdaging samen met ons willen aangaan ten voordele van het goede doel en zich willen inschrijven voor komende editie, die doorgaat op 14 augustus 2020, kunnen zich wenden tot yves@vzwvoorkinderen.be
4-6 september 1944 : Tragische bevrijdingsdagen in Waregem
Op 6 september 2019 was het exact 75 jaar geleden dat Waregem bevrijd werd. Het einde van 5 harde jaren onder de Duitse bezetter. Dat deze laatste oorlogsdagen niet zonder slag of stoot verliepen, is meteen duidelijk als we de balans opmaken van de woelige septemberdagen. Maar liefst 6 weerstanders, 14 burgers en 3 geallieerde soldaten kwamen in Waregem om het leven tussen 4 en 6 september 1944. Zoals elk jaar had aan de Predikheer deze morgen nog een herdenking plaats van de slachtoffers van het verzet.
De tragische bevrijdingsdagen waren het thema van de activiteiten rond Open Monumentendag in Waregem. Hoeve Le Grèbe van de familie Decraene in de Kleithoekstraat 50 stond daarbij centraal. Het was de thuisbasis van het verzet of geheim leger in Waregem. Daar konden we dank zij het stadsarchief en de familie Decraene kennismaken met een ruim aanbod aan herinneringen en getuigenissen over die tragische bevrijdingsdagen. De opening daar omstreeks 11 u. had plaats onder grote belangstelling. Deze namiddag waren er nog twee begeleide fietstochten langs markante plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Eind deze week opent nog een bijkomende tentoonstelling in HIPPO.WAR over het Geheim Leger en het verzet in Waregem 1940-1944.
5 - 6 september 1944
Zoals gebruikelijk publiceerde het Stadsarchief een begeleidende brochure voor deze Open Monumentendag. “Begin september 1944 rukten de geallieerden steeds sneller op in onze regio en op 5 september werden de eerste Britse verkenningstroepen gesignaleerd in Waregem. Meteen barstte een waar volksfeest los. Vlaggen werden uitgehangen, de cafés liepen vol en de oud-strijders werden gehuldigd. Ook de leden van het Geheim Leger deelden in de feestvreugde. Ze mengden zich onder de menigte en werden luidkeels toegejuicht.
Helaas bleek het feest te vroeg losgebarsten. ’s Avonds begaven Duitse troepen zich opnieuw richting het centrum van Waregem. De leden van het Geheim Leger, die zich ondertussen samen met hun Duitse krijgsgevangenen in het Heilig-Hartcollege hadden gevestigd, besloten zich terug te trekken naar hun schuiloord Le Grèbe. Deze terugtocht verliep niet zonder slag of stoot en het Geheim Leger leed zijn eerste verliezen.
HENRI LEBBE (25.12.1922 – 05.09.1944) bestuurde de vrachtwagen waarmee zijn makkers van het Geheim Leger naar Le Grèbe teruggebracht werden. Bij zijn terugkeer botste hij, ter hoogte van het toenmalige Driekoningenplein, op Duitse soldaten en werd zonder pardon neergeschoten.
ADOLF CANNIE (29.03.1897 – 05.09.1944) maakte deel uit van een verzetsgroep uit Wakken, die was aangesloten bij de sector Waregem. Hij probeerde weg te vluchten uit het college via park Casier, maar werd in de Stationsstraat onderschept door een Duitse vrachtwagen met mitrailleur. Hij stierf ter hoote van het hekken van het park.
De volgende dag 6 september besloten de bevelhebbers van het Geheim Leger sector Waregem om zich in verschillende patrouilles richting de Spitaalbossen te begeven. Van daaruit kon er verder informatie verzameld worden om door te geven aan de geallieerden. De groep met Joseph Duthoy, Roger Vansteenbrugge, Marcel Windels, Daniel Delmulle, John Mahoney en James Cockriel bevond zich op de grens met Anzegem toen ze een Britse tank en verkenningswagen zagen naderen. Op het moment dat ze contact wilden maken met de Britten, werden ze onder vuur genomen door vijandelijke soldaten. Hierbij sneuvelden de Britse soldaten.
De weerstanders probeerden te vluchten in de velden, maar werden omsingeld door Duitse soldaten. Ze werden tegen een haag, vlakbij de woning van Michel Decock, op een rij gezet en geëxecuteerd. JOSEPH DUTHOY (Ledeberg 28.10.1894 – Waregem 6. 09.1944), ROGER VANSTEENBRUGGE (Tiegem 19.06.1908 – Waregem 6.09.1944), MARCEL WINDELS (Waregem 16.10.1896 – Waregem 6.09.1944) en JOHN MAHONEY (Norfolk 15.05.1923 – Waregem 6.09.1944) stierven ter plaatse. Daniel Delmulle en James Cockriel overleefden de kogelregen en slaagden erin om zich, weliswaar gewond, tot aan het huis van Michel Decock te slepen. Een andere weerstander, WALLY LOOSVELDT (Zulte 12.12.1919 – Waregem 6. 09.1944), was in de buurt toen dit gebeurde en probeerde te vluchten. Iets later werd hij echter ook opgepakt en neergeschoten.
Op de plaats van de executie werden zeven kuisen en een gedenksteen geplaatst. Op de kruisen werden de namen van de 4 weerstanders, 1 Amerikaanse en 2 Britse soldaten gezet. Ze werden officieel ingehuldigd op 8 september 1945. Een twintigtal jaren later zouden deze worden vervangen door arduinen zerkjes en een monument. Op deze plaats wordt jaarlijks een herdenkingsplechtigheid gehouden door Heldentrouw.
De bevrijding van Waregem in 1944 had er vreedzamer kunnen uitzien. De schermutselingen tussen weerstanders en achtergebleven Duitse eenheden in het centrum van de gemeente en de fusillade te Anzegem hebben de feestroes van de bevrijding volledig doen omslaan. Tijdens de bevrijdingsdagen vielen ook heel wat burgerlijke slachtoffers. De onverwachte terugkeer van Duitse soldaten zorgde voor heel wat paniek onder de bevolking. Ook bij de Duitse soldaten, met het geallieerde leger op hun hielen, was er heel wat onrust en verwarring.
Het feestgedruis op 5 september werd bruusk gedempt door de aanwezigheid van Duitse soldaten in het centrum. Niet alle feestvierders geraakten weg en enkele burgers botsten op het einde van de Stormestraat op de Duitse patrouille, die net Henri Lebbe had gedood. Ze werden samengedrongen en doordgeschoten. Hierbij stierven MEDARD CALLANT, CYRIEL DEMOOR, RENE DEVEUGELE, JEAN-MARIE LECLERCQ, GERARD VERCRUYSSE en BRUNO WAELKENS.
Op hetzelfde moment probeerden de Duitsers ook om via Eertbrugge de doorgang naar Oudenaarde en de Schelde te maken. Ter hoogte van de herberg ’t Jaar Veertig brak er om één of andere reden paniek uit in de Duitse gelederen met dramatische gevolgen. De Duitsers schoten wild om zich heen en maakten vier bijkomende dodelijke slachtoffers: ALIDOR LAUREYNS, FRANS MEHEUS, DESIRE-JULES VAN HOUTTE en JULIEN VERBAUWHEDE.
Ook op 6 september, de laatste dag van de gevechten in Waregem, was het leed nog niet geleden. Het Leeuwke, net zoals tijdens WO I van strategisch belang, was het toneel van een mini-tankslag. Op de weg van Waregem naar Anzegem verscheen kort na de middag een Britse tank van het 44th Royal Tanks Regiment. Ze losten enkele schoten naar de Duitsers in het centrum van Waregem. Zij reageerden door een vrachtwagen met soldaten naar het Leeuwke te sturen. Deze vrachtwagen werd beschoten en er ontstond paniek en chaos waarbij er ook vier burgerslachtoffers te betreuren vielen: MARCEL ADAMS en zijn zoon AMEDE, HENRI DEMEULEMEESTER en OSCAR GAYTAN.
Herdenking slachtoffers
De begrafenis en de herdenking van de oorlogsslachtoffers werd gespreid over verschillende dagen. Op 9 september 1944 werden de meeste slachtoffers, na een uitvaartplechtigheid in de decanale kerk, begraven op de begraafplaats Den Olm. Een week later, op maandag 18 september, was er een rouwstoet en een plechtige koordienst voor alle oorlogsslachtoffers. Onder grote belangstelling trok de stoet van het Stationsplein, via de Stationsstraat, naar de Markt. Daar was vóór de kerk een altaar geplaatst waar de familieleden van de gesneuvelden konden plaatsnemen. Ook de overlevende leden van het Geheim Leger waren prominent aanwezig in hun typische witte uniformen.
John Mahoney, de Amerikaanse militair die sneuvelde aan de Predikheer, werd opgebaard bij de familie Vandenbroucke in Ingooigem, waar hij lange tijd ondergedoken zat. Daar werd hij op 10 september plechtig ten grave gedragen. Later zou zijn graf worden bijgezet op de Amerikaanse begraafplaats Ardennes Cemetery in Neuville-en-Condroz. De Britse militairen Harold Hoyle en Leonard Williams werden oorspronkelijk ook begraven op Den Olm, maar op 22 april 1968 werden ze herbegraven op het Cement House Cemetery in Langemark.”
Zilveren munt ter ere van 100e geboortedag van IJzeren Brik
De Koninklijke Munt van België presenteerde deze voormiddag 5 september 2019 de gloednieuwe zilveren Briek Schotte-munt. Dat gebeurde tijdens een officiële ceremonie op het stadhuis in Waregem, in de Briek Schotte-zaal. De munt wordt uitgegeven ter ere van de 100ste geboortedag van de wielerlegende.
Op het einde van de academische zitting ingeleid door burgemeester Kurt Vanryckeghem en boeiende getuigenissen van wielerpresentator Renaat Schotte en zoon Johan Schotte werd het allereerste geslagen exemplaar van de Briek Schotte-munt overhandigd aan Johan Schotte, de zoon van de legendarische ‘Flandrien’. “Ik ben erg trots op mijn vader en op zijn prachtige carrière”, zegt Johan Schotte. “Het doet me enorm veel plezier dat de Koninklijke Munt van België hem nog onsterfelijker maakt dan hij al is, met deze prachtige munt.”
Johan Schotte heeft zijn vader vooral gekend als ‘een kampioen van een mens’. “Voor het publiek was hij een kampioen tussen kampioenen, thuis een mens tussen de mensen. Hij blijft voor mij een continue bron van inspiratie in elke actie die ik doe, met beslissingen en leven met de gevolgen daarvan. Hij heeft mij geleerd altijd een voorbeeld proberen te zijn voor anderen. Hij heeft aangetoond dat alle dromen kunnen verwezenlijkt worden. Hij was een team-maker door van mensen met verschillende ideeën, stress en achtergronden toch één wielerploeg te maken. Hij is een inspiratiebron tegen de verdeeldheid in de wereld en hoopt dat in de herinnering aan Briek die bron mag blijven voortleven bij de jonge generatie. Hoop dat vergaderingen in de Briek Schottezaal ook deze teamgeest kan bevorderen.”
Renaat Schotte, familie van Briek in de 9e generatie, heeft de wielerheld pas goed leren kennen als wielerverslaggever voor Supersport (1995-1998). Met een powerpoint-presentatie stelde hij Briek voor aan de hand van enkele hoogtepunten. Alberic Schotte ((Kanegem, 7 september 1919 - Kortrijk, 4 april 2004) koerste van 1935 tot 1959 op de fiets en van 1960 tot 1979 naast de fiets als sportbestuurder bij de legendarische Flandria ploeg. Zijn erelijst is indrukwekkend. Vooral zijn twee zeges in de Ronde van Vlaanderen en evenveel wereldtitels leverden hem de bijnamen IJzeren Briek en de Laatste Flandrien op. Hij was ondermeer ook tweede in de Ronde van Frankrijk 1948 na Bartali.
In een interview uit 1973 vertelt Briek over Parijs-Brussel, die hij won in 1946 en 1952. Vooral zijn eerste zege daar was indrukwekkend. Hij noemt het één van zijn beste koersen, samen met de wereldtitels in Valkenburg(1948) en Moorslede (1950) en Gent-Wevelgem (1950). Hij had bandbreuk en liep daardoor 5 minuten achterstand op. Maar hij wilde niet opgeven en won uiteindelijk nog met 4,5 minuten op Sylvain Grisolle.
Briek had van die volkse uitspraken, die een mens doet nadenken. “Door de kleurentelevisie is de koers ceel grijzer geworden” of “Koersen dat is stoempen en afzien totdat je niet meer weet van welke prochie je bent”. Hij was een verteller en deelde heel wat levenswijsheid zoals “Het beste moet je onthouden, het slechte moet je vergeten”.
Briek koos als laatste rustplaats voor zijn Waregem, de stad waar hij ook ereburger is en waar zijn geboortedag extra glans krijgt. Burgemeester Kurt Vanryckeghem herinnerde in zijn inleiding nog aan het feit dat Waregem gekend is als stad van het paard, maar ook van het wielrennen met volgende dinsdag de 77e Memorial Briek Schotte in zijn Desselgem. De Briek Schottezaal is vernieuwd en Schotte kan een inspiratiebron blijven met zijn sportieve exploten, zijn doorzettingsvermogen en karakter. Schotte was trouwens ook een mens met paardenkracht.
Collector’s item
De sterling zilveren 10 euromunt is geslagen in Proof-kwaliteit en heeft een maximale oplage van 3.000 stukken wereldwijd, waardoor het een echt collector’s item is voor wielerfans en munt- en zilververzamelaars. De munt is bovendien een geldig betaalmiddel, al komt ze niet in circulatie. Liefhebbers kunnen deze prestigieuze uitgifte - in luxe-etui en inclusief genummerd Certificaat van Echtheid - bestellen op www.herdenkingsmunten.be .
Muntmeester Ingrid Van Herzele: “De naam Flandrien zal voor altijd vereenzelvigd worden met Briek Schotte. Briek is een echt Belgisch sporticoon, en ik ben er fier op dat we hem met dit prachtige herdenkingsstuk waardig kunnen herdenken op deze dag.”
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)