Met een topscore van 80 op 100 mocht Waregem onlangs een prijs ophalen in Gent als gemeente die de beste ondersteuning aanbiedt aan het eerlijke middenveld. “Als je ziet dat het kleine Waregem daar tussen Gent, Mechelen, Antwerpen, Leuven en Brugge staat, dan zijn we daar best trots op”, zegt verantwoordelijk schepen Jo Neirynck (CD&V).

Waregem is sinds 2009 FairTrade-Gemeente. Met zijn 144 vrijwilligers wordt het geruggensteund door een heel leger aan sympathisanten. Zelf probeert het ook heel wat op poten te zetten om eerlijke handel te promoten. “Zo voorzien we in een huursubsidie voor de twee wereldwinkels op ons grondgebied (Nieuwstraat 18 Desselgem en Olmstraat 32, Waregem). Meer dan de helft van hun huur betalen wij, waardoor ze in een mooi pand hun producten kunnen verkopen.”
Hapjes via de plaatselijke biowinkel tijdens gemeentelijke recepties? Worden de lokale boeren op een pedestal gezet in jullie stad? Of is er een andere manier waarop eerlijke handel in de schijnwerpers wordt geplaatst? Met het label FairTrade-gemeente wordt aangeduid of steden en gemeenten daar werk van maken. Als die voldoen aan zes criteria, dan prijkt bij het overschrijden van de gemeentelijke grens een verkeersbord. Bijna tweehonderd Vlaamse gemeenten kregen sinds 2004 de titel toebedeeld door initiatiefnemers Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Rikolto en 11.11.11.
Om te meten hoe groot het engagement nu écht is bij die gemeenten werd begin 2019 de Fair-O-Meter in het leven geroepen. Via een enquête bestaande uit 108 vragen werd nagegaan in hoeverre het lokaal bestuur in 2018 inspanningen leverde om eerlijke handel te promoten.
In onze regio blijkt Waregem de primus te zijn. Met een topscore van 80 op 100 mocht het zelfs een prijs ophalen in Gent als gemeente/stad die de beste ondersteuning aanbiedt aan het eerlijke middenveld. Op de tweede plaats prijkt Wevelgem: met 72 punten kan het ook nog een goede score voorleggen. Avelgem haalt dan weer de helft niet en is met 41 punten de enige gebuisde gemeente. Vier gemeentes uit onze regio dragen de titel FairTradeGemeente niet. Lendelede, Spiere-Helkijn, Wervik en Zwevegem vulden de enquête niet in en werden dus niet opgenomen in de Fair-O-Meter.

Lokale producten
Waregem organiseert ook tal van evenementen waarbij het die eerlijke handel zelf toepast. Denk onder meer aan Zuiderse cultuur- en foodmarkt Mabatobato tijdens Waregem Koerse. Op 5 en 6 oktober is er bijvoorbeeld ook de boerenmarkt. “Lokale boeren prijzen er hun producten aan en er wordt gekookt met restjes en FairTrade-producten”, aldus Neirynck. “Eigenlijk allemaal initiatieven die weinig geld kosten, maar die aanslaan.”
Een FairTrade Gemeente promoot eerlijke handel bij haar burgers, bedrijven en de lokale middenstand. Dit zijn producten die in het Zuiden gemaakt zijn door kleine boeren en landbouwcoöperatieven. Onze stad draagt bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Meer en meer Belgische boeren kiezen ervoor om op een duurzame manier te produceren en het land te bewerken zonder het over te bemesten. Veel boeren proberen ook hun producten rechtstreeks aan de consumenten te verkopen. Dit is een win-win situatie voor zowel producent als consument: een eerlijke en doorzichtige prijs voor beiden, voor een product waarvan we de afkomst kennen. Waregem heeft heel wat van deze boeren die aan thuisverkoop doen.
Overzicht hoevewinkels in Waregem

|