Op dinsdag 12 december om 20 u. stelt de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke zijn 45e jaarboek voor in CC De Schakel met een voordracht door Luther Zevenbergen over Armenzorg te Waregem. Zijn bijdrage in het jaarboek verplaatst ons naar de sociale toestand van Waregem einde 15de – begin 16de eeuw. Hij ontleedt de registers van de armendis en biedt ons een zicht op de armoede in die periode. Het nieuwe jaarboek (418 blz.) is vanaf 12 december in voorverkoopprijs beschikbaar voor 22 euro bij de medewerkers.
Waregems musicus, beeldhouwer en letterkundige Georges Leroy (1930-1977) krijgt in het jaarboek aandacht als cultuurpromotor, vader van de huidige stedelijke Gaverprijs voor schilderkunst , de Leroyprijs voor kortverhaal van Marnixring, galerij Da Vinci en zoveel meer culturele beleving.

Aandacht gaat ook naar de familie Gernay, meer dan 100 jaar verweven met de textielindustrie in Waregem. Het bombardement van hun textielfabriek in de Olmstraat is bekend, maar het belang van de familie voor de industrialisatie van Waregem is een openbaring. Hij zorgde niet alleen voor tewerkstelling, maar ook voor primitieve medische voorzieningen en huisvesting in de nabijheid van zijn bedrijf. Zijn Société Electrique de Waergehem had een schoorsteen van 45 meter, vandaar de benaming Hoge Kave.
Het 45e jaarboek biedt ook een inkijk in Nieuwenhove achter de coulissen van de verkaveling van de 37 ha grote oude heerlijkheid Nieuwenhove. In 1950 werd daarvoor de Garenkapel gesloopt en het duurde 35 jaren vooraleer vervanging kwam. Hoeve Goed te Nieuwenhove kon nog op het nippertje worden gered.
We kennen natuurlijk het kadaster waar de evolutie van gebouwen nu genoteerd wordt. Maar dit is er niet steeds geweest. Welke bronnen zijn er dan wel om onze kennis daarover bij te sturen? Het is zeker de moeite waard eens wat langer stil te staan bij de manier waarop de prekadastrale bronnen in het Ancien Regime (1260-1793 werden bijgehouden. Een andere bijdrage over de middeleeuwen benadert de historische ecologie, een onderwerp dat heden ten dage niet uit het nieuws is weg te slaan. Onderwerp is bos en heide tussen Schelde en Leie met ondermeer Hemsrode, Wortegemse en Spitaalbossen, Potegem enz.
De reeks over 300 jaar Gentse baan is dit jaar aan zijn slotbijdrage, die vooral de inpact voor de gemeenten Beveren, Desselgem en Vijve belicht. Ontstaan vanaf 1716 tijdens de Oostenrijkse periode, beheerd door de Kasselrij, werden de tolheffingen afgeschaft bij de inlijving bij Frankrijk eind de 18de eeuw. Tijdens de oorlog tussen Frankrijk en Oostenrijk (1792-1795) speelde de Gentsebaan een belangrijke rol als snelle verbinding voor de troepenbewegingen.
De Statievrienden brengen opnieuw een omvangrijke bijdrage over de IJzerenweg, als zegen voor Waregem. Daarin brengen ze ondermeer opheldering over de nooit gerealiseerde spoorweg Brugge-Waregem-Valenciennes en de verdwenen lijn Anzegem-Waregem-Ingelmunster als onderdeel van de lijn Geraardsbergen-Waregem-Nieuwpoort. Tenslotte kunt u ook op verkenning per fiets rond de statiewijk van Waregem.
Anzegem krijgt een kijkje in de onderwijswereld doorheen wat jaren. De school met de onderwijzers komen aan bod en leren ons dit verleden wat beter kennen. Het is de voorbode van wat de jongensschool geworden is door haar onderwijzers. Sint-Eloois-Vijve komt nog aan bod met een beeld over het kerstgebeuren aldaar (kerststal, toneel). Er zijn nog herinneringen van het verblijf van Antwerpse kinderen anno 1944 in Villa Rotshof, Waregemse klokken en meubels in het college.
De Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke beloofd alvast nog heel wat voor volgend jaar en wensen je met dit jaarboek veel leesgenot en een beetje meer kennis over ons Waregems verleden!
Inschrijven op het 45e jaarboek kan door storting van de voorverkoopprijs van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van de GHK Waregem. Het boek kan op 12 december afgehaald tijdens de voordracht in De Schakel, of nadien bij de medewerkers. Het jaarboek zal ook te koop zijn in de plaatselijke boek- en dagbladhandel.

|