Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
17-04-2020
Stad evalueert evenementen voor komende maanden
Het schepencollege keurde woensdagmorgen al een proactief plan goed voor de grotere evenementen in Waregem van mei tot eind augustus. Ondertussen besliste de nationale veiligheidsraad dat grote evenementen niet mogen worden georganiseerd. Omdat het gezond verstand moet zegevieren volgt de stad deze drastische maar noodzakelijke maatregelen. De stad had ondertussen contact met de organisatoren van die grote evenementen. Ook zij hebben alle begrip voor de beslissing.
Concreet voor grote events, afwachten voor kleinere initiatieven
De Nationale Veiligheidsraad besliste dat grote evenementen en festivals niet kunnen doorgaan tot en met 31 augustus. Het stadsbestuur staat achter deze beslissing. Het is immers geen goed idee om binnenkort meteen (heel) veel mensen samen te brengen na weken van social distancing (1,5 m). Om een sluitend beeld te hebben voor de komende maanden wacht de stad nog de beslissingen af voor de kleinere evenementen.
Voor de grotere initiatieven heeft de stad ondertussen al een standpunt of visie bepaald. Elke organisator is ondertussen gecontacteerd voor zijn/haar evenement. Na de beslissing over de kleinere initiatieven zal de stad dezelfde oefening nog eens maken. Nu al denken de vrijetijdsdiensten na hoe we kinderen, jeugd én volwassenen in de komende maanden kunnen animeren, zonder daarvoor een klassiek evenement te organiseren en met respect voor de coronamaatregelen.
Voor de komende maanden
Alle huwelijken en jubilea worden uitgesteld tot minstens 3 mei, misschien nog wel langer. De gemeenteraden / raden voor maatschappelijk welzijn van 5 mei en 2 juni vinden opnieuw plaats via videoconferencing.
- De herdenking van V-dag en 75 jaar einde WOII (10 mei) worden uitgesteld naar 2021
- Voor de organisatie van Memorial Day (24 mei) wacht de stad het advies van de American Overseas Memorial Day Association af. De organisatie zal er in elk geval helemaal anders uitzien, onder meer omdat de ‘singing children’ de volksliederen niet zullen zingen op de begraafplaats.
- 29 mei is internationale Dag van de Buren. We blijven een goede buurt belangrijk vinden en wachten nog de nationale beslissing af om te zien wat er kan worden georganiseerd.
- De Vrijetijdsmarkt (6 juni) gaat niet door.
- Als de handelszaken open mogen, kan er misschien een afgeslankte versie van de Pandjes en Batjes (19-21 juni) plaatsvinden. Dit gebeurt sowieso zonder ambulante handelaars en zonder de traditionele elegantietocht voor koetsen.
- De schoolproclamaties (22-26 juni) kunnen niet doorgaan in het stadhuis
Voor juli en augustus
Deze evenementen gaan niet door op de geplande data in de zomermaanden:
* Festivals: Parkies, Kasteelconcerten, Hype-O-Dream (10-11 juli), W-Fest (13-16 augustus), concert The Jacksons on Tour (29 augustus)
* Sportevenementen: Waregem Beach (26 juni – 5 juli), Beachvolley aan Jeugdcentrum, Waregemse Gordel (12 juli), City Mountainbike (14 augustus)
* Waregem Koerse Feesten (27 augustus tot 2 september).
* Dat Waregem Koerse niet doorgaat, was al gekend. Maar ook andere paardensportactiviteiten gaan niet door: drafrennen (tot eind augustus), L’Equino (1-2 augustus) en de Koetsentocht voor personen met een handicap (23 augustus).
* Voor de Vlaamse feestdag (11 juli) is het nog afwachten of een kleine hulde kan. Er is geen academische zitting.
* De Nationale feestdag (21 juli) wordt in een afgeslankte versie gevierd.
* Voor jeugd-, sport- en andere kampen en speelpleinwerkingen wacht de stad af tot een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad
* Vergunde popup-bars kunnen enkel open gaan als horecazaken ook open mogen zijn. Sowieso moeten ze zich dan ook houden aan alle maatregelen uit de horeca én is er een verbod op optredens.
In Waregem denken we altijd in termen van ‘voor of na Waregem Koerse’. Het doet raar om nu te zeggen dat we voor evenementen na augustus (en niet na Waregem Koerse) nog geen standpunt innemen.
Na alle opties goed overwogen te hebben, heeft de burgemeester met pijn in het hart beslist om voorlopig geen bezoekers toe te laten in de woonzorgcentra in Waregem. Dit gebeurt in tegenstelling met de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van gisteren. De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdagavond 15 april dat bewoners van een woonzorgcentrum bezoek zouden mogen krijgen van één persoon: steeds dezelfde persoon, die bovendien in de laatste 2 weken geen ziekteverschijnselen had.
Met pijn in het hart heeft de burgemeester een burgemeestersbesluit opgemaakt om dat niet toe te laten. Dat betekent dat alle woonzorgcentra in Waregem dicht blijven: WZC De Meers, WZC Acropolys en WZC De Karmel. Het vele (bewonderenswaardige) werk van onze artsen, zorg- en verpleegkundigen, poets- en keukenpersoneel … uit de voorbije weken kan onmogelijk zomaar van tafel worden geveegd. Bezoekers nu al toelaten zou zeer onverantwoord zijn, naar de werknemers en zeker ook naar alle bewoners.
Er is stilaan enig licht in de coronatunnel. De burgemeester vraagt aan de familieleden van bewoners om de huidige maatregelen nog even vol te houden en begrip te hebben voor de situatie waarin de zorgverleners moeten werken voor hun echtgenoot, echtgenote, ouders, grootouders of overgrootouders.
De Meers zoekt helpende handen (bericht 31 maart 2020)
Woonzorgcentrum De Meers is DRINGEND op zoek naar extra helpende handen. Ben jij verzorgende, verpleegkundige, student (in een zorgende functie) van achtergrond en wil jij nu mee komen helpen in De Meers? Stel je dan heel snel kandidaat of vraag meer info via personeelsdienst@welzijn.waregem.be of bel naar het nummer 056 62 98 51.
#WaregemHelpt
Aantal overlijdens in De Meers stijgt tot 30 en 116 bewoners testen positief
Vorige dinsdag hadden in het Waregemse rusthuis De Meers al 116 bewoners, 38 procent van de bewoners, positief getest op het coronavirus. Ook 40 personeelsleden of 15 procent zijn besmet met Covid-19. De trieste balans stond op 30 overlijdens, sinds het begin van de uitbraak. Slechts een aantal bewoners had positief getest, maar bij het merendeel zijn er ernstige aanwijzingen dat het ook om Covcid-19 ging.
Met ruim 300 bedden is De Meers één van de grootste woonzorgcentra in onze provincie. De bewoners zijn vaak 85 jaar of ouder. Het rusthuis werd bijzonder hard getroffen door het nieuwe coronavirus en kreeg daarom vorige week een lading testkits. Er moesten dinsdag nog 80 resultaten binnenkomen, maar er wordt verwacht dat die in dezelfde lijn liggen als de reeds bekende resultaten.
Als gevolg van de crisissituatie rond het corona-virus kwam de gemeenteraad deze maand bijeen in digitale omstandigheden. De zitting wordt beschouwd als een openbare zitting achter gesloten deuren. Met twee bij hoogdringendheid toegevoegde punten heeft de gemeenteraad zich uiteindelijk eenparig verbonden om de crisis gemeentelijk samen aan te pakken in een gezamenlijke stuurgroep. In een eerste beslissing worden alle belastingscontracten opgeschort voor de tijd van de lockdown (vergrendeling), waarvan de weerslag voor de stad wordt geraamd op 500.000 euro. De tweede beslissing houdt de oprichting in van een noodfonds van 2 miljoen Euro. Dat noodfonds gaat elke inwoner van Waregem als eventuele hulp voor inkomensverlies een Waregembon geven van 25 euro. Er wordt daarbij aan de Waregemse inwoner gevraagd om deze alleen te gebruiken naar behoefte of mogelijks weg te schenken aan meer behoeftigen.
Bij aanvang van de digitaal beschikbare gemeenteraad van 8 april 2020 gaf burgemeester Kurt Vannryckeghem nog een overzicht van de Waregemse maatregelen in deze uitzonderlijke toestand van Corona-aanval. Dagelijks om 8.30 u. komt de crisiscel bijeen om de plaatselijke toestand te bespreken en in te spelen op moeilijkheden. Deze crisiscel brengt dagelijks ook verslag uit aan de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen uit de gemeenteraad. We zijn ondertussen ook al aan de derde extra nieuwsbrief om de inwoners te informeren in deze moeilijke coronatijden.
In het overleg komen ook de cijfers aan bod van de slachtoffers. De laatste informatie wijst op een plafonering van de binnenkomende coronazieken. Het ziekenhuis telt 60 corona-patienten, waarvan 13 liggen op intensieve zorg en daarvan 6 worden beademd. Het woonzorgcentrum De Meers heeft al 14 overleden slachtoffers.
Vorige zaterdag was er overleg met de fractieleiders uit de gemeenteraad om de bijkomende beslissingen voor te bereiden. Daarbij werd beslist om daarover gezamenlijk als gemeenteraad te communiceren aan de bevolking en politieke recuperatie daarbij te weren. Voor de uitwerking van alle maatregelen rond coronacrisis komen er vier werkgroepen met ambtenaren, die de dossiers voorbereiden voor de stuurgroep. De eerste beslissingen in de gemeenteraad moeten al een eerste kader vormen voor verdere bespreking in de stuurgroep. De samenstelling van die stuurgroep wordt analoog zoals in de WAGSO, nl uit 7 CD&V, 2 NVA/VLD, 1 Groen, 1 VB en 1 Spa. Als de aangeduide vertegenwoordigers belet zijn kunnen ze vervangen worden door een opvolger van hun partij.
Belastingsreglementen geschorst
Inzake belastings- en tariefreglementen wordt als algemeen principe voorgesteld om de reglementen te schorsen tijdens de periode van de lockdown. De periode van schorsing volgt de periode van lockdown zoals reeds beslist door de Nationale Veiligheidsraad met inbegrip van eventuele verlengingen door deze instantie. Concreet gaat het over volgende niet-limitatieve lijst van belasting- en tariefreglementen : - Inname openbaar domein : hier kunnen aanvragen verder gebeuren en gaan de registraties verder, maar zullen tijdens de periode van lockdown niet worden belast. - Leegstand : het aanslagmoment verlengd met de periode van de lockdown. - Ontbreken van parkeerplaatsen : ook hier wordt aanslagmoment verlengd met de periode van de lockdown. - Bibliotheekreglement : schorsing te-laat-gelden en schorsing van het reserveringsbedrag per werk (0,50 euro/werk) in kader van het afhaalsysteem gedurende de periode van lockdown. - Belasting on-street parkeren : schorsing van de vaststellingen gedurende de periode van lockdown. Dit principe wordt algemeen gemaakt voor alle belasting- of tariefreglementen die momenteel nog niet in de scope zitten (maatregel is dus niet gelimiteerd tot de vermelde reglementen maar gelijkaardig toe te passen in andere reglementen. Deze worden desgevallend in volgende gemeenteraad toegevoegd.
De inwisselbaarheid van de Waregembonnen zowel naar de burger toe als voor de winkeliers worden verlengd met een periode van 3 maanden. Verder werd beslist tot kwijtschelden van de huren, concessies voortvloeiend uit contracten die via de stad, EVAP sportbeheer, EVAP cultuurcentrum en Wagso zijn afgesloten en waarvan de contractanten sterk geïmpacteerd zijn door de lockdown. De huren en concessiegelden worden kwijtgescholden gedurende de periode van de lockdown in een systeem van 30sten per maand. De impact (minder-ontvangsten) voor de stad en de onderliggende besturen samen wordt voorlopig ingeschat op 500 000 euro.
Noodfonds en stimulerende maatregelen
Om de Waregemse gezinnen, economie, handel en verenigingen (sport, jeugd, cultuur,…) te gaan ondersteunen en lokaal koopkrachtversterkend op te treden in deze uitzonderlijk precaire situatie naar aanleiding van Covid 19 wordt een noodfonds aangelegd voor de aanpak van de problemen/gevolgen van deze crisis. Het budget van 2 MIO euro bevat volgende stimuli :
- 1 000 000 euro voor algemene stimuli naar de koopkracht van de gezinnen en tegelijkertijd ter ondersteuning van de lokale handel onder de vorm van een Waregembon van 25 euro per inwoner die op 17/03/2020 op grondgebied Waregem was ingeschreven. Deze bon zou geldig zijn tot 31/12/2020.
- 250 000 euro voor aanvullende stimuli voor lokale handel en economie, rekening houdende met de steunmaatregelen van de federale en Vlaamse overheid.
- 250 000 euro voor aanvullende stimuli naar de vrijetijdssector (verenigingen jeugd, cultuur, sport, noordzuid,…)
- 250 000 euro aanvullende steun voor kwetsbare gezinnen van uit het Welzijnshuis.
- 250 000 euro algemeen coronabudget voor materiële maatregelen voor de bescherming, hulp en communicatie naar de burger toe en voor de ondersteuning van mogelijke initiatieven die daarmee gepaard gaan (o.a. maatregelen social distancing, bescherming personeel en burger, infoborden en –brieven, ondersteuning ICT,…) Al deze stimulerende maatregelen worden verder uitgewerkt door de administratie onder leiding van het college van burgemeester en schepenen en zullen in de volgende gemeenteraad worden voorgesteld .
Al deze stimulerende maatregelen worden verder uitgewerkt door de administratie onder leiding van het college van burgemeester en schepenen aangevuld met raadsleden van alle fracties, pro rata het aantal verkozenen.
In de strijd tegen het coronavirus is www.waregem.be/waregemhelpt vanaf nu actief. Burgemeester Kurt Vanryckeghem: “We voelen immers grote solidariteit en wil om te helpen onder onze inwoners.” De medewerkers van het welzijnshuis vangen alle vragen en registraties op en doen de verdere coördinatie.
Hier kunnen al onze inwoners:
(a) die hulp kunnen gebruiken hun vraag (laten) doorgeven.
(b) die anderen willen helpen zich als vrijwilliger registreren.
Om deze actie tot bij alle inwoners van Waregem te krijgen, wordt ze ook aangekondigd met een bewonersbrief die donderdag 19 maart bedeeld wordt in de hele stad. Op de achterkant van de brief staan een formulier die vrijwilligers kunnen invullen en een affiche die hulpbehoevenden aan hun raam kunnen hangen. Daarop staat ook het beeld dat u in bijlage vindt.
Het stadsbestuur van Waregem heeft op donderdag 12 maart al een hele reeks maatregelen uitgevaardigd om de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te vermijden. Voor laatste info verwijzen we naar de officiële pagina voor maatregelen Coronavirus Waregem. https://www.waregem.be/corona
Tot nader order zijn volgende maatregelen in Waregem van kracht:
Handel, handelszaken en horeca
- Discotheken en cafés moeten gesloten blijven
- Restaurants, bistro's ... moeten gesloten blijven. Afhalingen van eten, thuisbezorgingen en drive-in zijn wel toegestaan.
- Frituren, broodjeszaken... mogen open blijven, maar alleen voor afhaling
- Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant
- Alle handelszaken mogen open blijven tijdens weekdagen
- In het weekend blijven alleen voedingszaken en apotheken open. Ze moeten wel rekening houden met strikte hygiënemaatregelen
- Kappers, schoonheidswinkels, diensten op afspraak ... : alles op afspraak mag doorgaan, de rest niet. Extra hygiëne is wel noodzakelijk. Elke zaak let erop dat er geen samenscholing in de wachtzaal ontstaat.
- Wellness en sauna: deze zaken vallen onder recreatie en mogen niet open gaan.
Heb je nog vragen over economie? Bel 0800 120 33
WEKELIJKSE MARKTEN IN WAREGEM :
- zaterdagmarkt in Waregem: gaat door, maar enkel met voeding
- woensdagmarkt in Beveren-Leie: gaat door, met alle kramen
Onderwijs
Alle lessen in alle schoolnetten worden opgeschort vanaf maandag 16 maart 2020. De scholen blijven wel open voor gratis opvang van leerlingen. Ouders die moeten werken, kunnen hun kind(eren) altijd naar school laten gaan.
De praktische invulling van de dag op school wordt gecommuniceerd door alle scholen zelf.
De Stedelijke Kunstacademie schrapt alle lessen vanaf zaterdag 14 maart. Alle voorstellingen en evenementen zijn ook geschrapt.
Stadhuis en welzijnshuis
Vanaf maandag 16 maart werken alle diensten van het stadhuis op afspraak, zowel in de voormiddag als in de namiddag. De openingsuren van het stadhuis / stadswinkel wijzigen niet.
De werking binnen het welzijnshuis verandert voorlopig niet. Ook daar blijven de openingsuren ongewijzigd.
Woonzorgcentra
Tot nader order zijn er geen bezoekers toegelaten in alle woonzorgcentra. Voor Waregem is dat De Meers, Acropolys en de Karmel. Ook de cafetaria’s van de woonzorgcentra zijn niet open voor het publiek.
WZC De Meers
Ook hier zijn geen bezoekers toegelaten. Er worden ook geen nieuwe bewoners aanvaard. Verdere maatregelen:
- Geplande kortverblijven gaan niet meer door.
- Het dagverblijfcentrum stopt voorlopig alle activiteiten.
- De familie van alle bewoners worden ingelicht van alle specifieke maatregelen
Zwembad De Treffer
Zwembad De Treffer is gesloten voor alle publiek (ook scholen). Ook Sportcafé De Treffer is gesloten vanaf zaterdag 14 maart.
Bibliotheek
Alle Waregemse bibliotheken zijn reeds vanaf vandaag gesloten: Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. Alle geplande activiteiten gaan ook niet door.
Inleveren van geleende materialen kan aan de inleverbussen. Verlengen van geleende materialen kan via http://waregem.bibliotheek.be
Cultuurcentrum De Schakel
Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verplaatst CC De Schakel met onmiddellijke ingang alle geplande voorstellingen, concerten, films, schoolvoorstellingen en vormingen (van 12 maart tot en met 3 april) naar een latere datum.
Je hebt tickets voor een van de activiteiten: wat nu?
- Je tickets blijven geldig. We informeren alle tickethouders van de uitgestelde activiteiten de komende week persoonlijk. In overleg met artiesten, gezelschappen en organisatoren bekijken we of events worden uitgesteld naar een latere datum. Hou zeker de website, Facebook of instagram van De Schakel in de gaten.
Je hebt tickets voor een activiteit van een andere organisator?
- De organisator in kwestie zal contact met je opnemen.
Wat met alle voorstellingen, concerten en vormingen na 3 april?
- Alle andere geplande voorstellingen, concerten en evenementen die na 3 april geprogrammeerd staan, gaan voorlopig door. Uiteraard volgen we de adviezen of verplichtingen met betrekking tot het coronavirus op de voet. We ondernemen actie van zodra de situatie verandert.
Recyclageparken
Vrijdagnamiddag 13 maart volgt een beslissing of de recyclageparken al dan niet sluiten. Hiervoor verwijzen we voorlopig door naar de website van afvalintercommunale IMOG. https://www.imog.be Al op dinsdag 17 maart werd wegens de drukte besloten om alle containerparken te sluiten.
Dienstencentrum Gaverpeirdje
Het dienstencentrum is gesloten. Ook alle groepsactiviteiten worden afgelast.
Andere openbare gebouwen
De volgende openbare gebouwen zijn dicht:
- bibliotheken in Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve
- zwembad De Treffer
- alle sporthallen
- alle ontmoetingscentra
- Koetshuis in park Casier
- Bezoekerscentrum HIPPO.WAR
- Platform voor actuele kunst Be-Part
Evenementen
Algemene annulering van alle activiteiten (sport, cultuur, folklore ...). Dit zowel voor grote als kleine activiteiten, openbaar en privé. Dat betekent dus ook dat de stad al haar activiteiten tot nader order annuleert.
Cinema, theatervoorstellingen, sportactiviteiten, feest en fuiven ... mogen niet doorgaan. Familiefeesten kunnen enkel in beperkte kring en met de nodige aandacht voor hygiëne.
Sport
Alle sportactiviteiten (trainingen, wedstrijden, tornooien...) gaan niet meer door.
Hulpdiensten
De politie vraagt om niet langs te komen op het onthaal in Waregem. Voor dringende politiehulp bel je 101, voor niet-dringende hulp kan je op het nummer 056 62 67 00 terecht
In het ziekenhuis OLV van Lourdes gelden ook specifieke maatregelen. Je vindt ze allemaal op hun website.
WAAROM AL DEZE MAATREGELEN?
Om de verspreiding van het virus af te remmen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne kan je ook verschillende tips toepassen die je contact met anderen beperken. Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen.
GOUDEN HYGIËNISCHE TIPS
- Was regelmatig je handen met zeep (40 à 60 seconden).
- Geef geen kus of handdruk als je iemand begroet
- Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
- Hoest of nies in je elleboog of gebruik een wegwerpzakdoekje
- Wegwerpzakdoekjes zijn een prima idee, zowel om je neus te snuiten of om in te hoesten of niezen. Gooi het meteen daarna weg in een afgesloten vuilnisbak en was je handen met water en zeep.
- Vermijd nauw contact met iedereen die koorts heeft en hoest.
- Ben je bijzonder vatbaar voor infecties, of moet je ze strikt vermijden om medische redenen? Raadpleeg dan je eigen arts.
Naslagwerk over geschiedenis en figuren van de Waregemse statiewijk
De Statievrienden zijn momenteel druk in de weer aan de eindredactie van hun boek 100 Waregemse spoortrekkers met geschiedenis en verhalen van figuren van de statiewijk. De komst in 1839 van de spoorweg met stations te Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve was een zegen voor Waregem. In dit boek belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot het floreren van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem op het goede spoor. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en bij de Spoorwegen zelf. Met dit boek wil de erfgoedvereniging deze figuren voor het nageslacht bewaren. Deze positieve dwarsliggers blijven daarmee tastbaar in de herinnering.
Zes jaar geleden legden Herman De Clerck en Hendrik Ghistelinck de kiem tot wat nu is uitgegroeid tot erfgoedvereniging de Statievrienden. Bedoeling was aanvankelijk tegemoet te komen aan de schaarse berichtgeving in de jaarboeken van GHK De Gaverstreke over de historiek van ‘Den IJzeren weg’ en de Waregemse stationswijk. Uit de Boulezlaan vonden ze voor de praktische uitvoering geestesgenoten Marc Feys en Bernard Delange. De naamgeving Statievrienden pikten ze van de vroegere supportersclub van den Essevee uit de Gambrinus, de legendarische stamcafé aan het station. In de loop der jaren groeide dit kwartet stilaan uit tot momenteel dertiental erfgoeddiscipelen die herinneringen koesterden aan den Waregemse ijzeren weg.
De Statievrienden hebben naast vier bijdragen in de jaarboeken van De Gaverstreke over de gebeurtenissen in de Waregemse stationswijk van 1839 tot heden, ook twee driedaagse evenementen (juni 2016 en 2018) en tal van andere projecten op hun actief. Ze verzamelden ook honderden getuigenissen en foto’s over het leven op de Statiewijk. Een lijvig naslagwerk, dat verschijnt op 20 juni 2020, zal een weerslag bieden van zes jaar opzoekingswerk en een ruime levensschets bieden van honderdtal merkwaardige figuren van de wijk. De Statievrienden werken verder ook nog aan een uitgebreide reconstructie van het herbergleven in Waregem. Het gaat nu al over zowat 625 herbergen in Waregem, waarvan een 120-tal op de Statiewijk. Elke woensdagvoormiddag houden ze rond dit onderwerp nog zitdag in ’t Peerdeke, waar ze ook maandelijks hun algemene bestuursvergadering houden. Met erfgoeddag rond thema nachtleven nemen ze op zaterdagavond 25 april deel aan evenement in de bibliotheek. Op 6 juni nemen ze ook met een infostand deel aan de vrijetijdsmarkt. In september houden ze nog een verrassende Statiekermesse in petto.
100 Waregemse Spoortrekkers
Hun boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ is intussen uitgegroeid tot een kanjer. Het zal de lezer heel wat ‘informatie’ bezorgen over de geschiedenis van de spoorweg in Waregem, de verschillende stationsgebouwen, enz. Maar evengoed schetst het de sfeer van ‘het Waregem van toen’. De Statievrienden geloven dat de wereld kan beginnen en… eindigen bij een stuk spoorweg. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: ‘Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst’.
Het wordt een eerbetoon aan de verdienstelijke figuren uit de Statiewijk. In het boek belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot ‘het floreren’ van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem ‘op het goede spoor’. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en… bij de Spoorwegen zelf. Om deze figuren voor het nageslacht te bewaren, publiceren de Statievrienden dit boek. Deze positieve ‘dwarsliggers’ worden op die manier niet vergeten.
Het boek wordt op 19 juni 2020 voorgesteld. Het wordt een omvangrijk naslagwerk op A4 formaat, kleur, harde kaft, ca. 250 blz. De Statievrienden zoeken nog peters/meters/sponsors voor de publicatie. Die krijgen bij hun boeken ook de unieke 1 u. 15 min. durende filmopname met de interviews van zes merkwaardige figuren van de Statiewijk. Het boek zal in losse verkoop 25 € kosten.
Mondelinge geschiedenis
De Statievrienden bieden n.a.v. de uitgave van hun naslagwerk ook nog een beeldverslag van de interviews, die cineast Chris Devos en reporter Hendrik Ghistelinck hebben gemaakt van zes merkwaardige figuren uit hun boek. Het wordt een uniek nostalgisch document van 1 u. 15 min., ongetwijfeld een verrijking voor de wetenschappelijke waarde van het boekproject. De Statievrienden hebben beslist dat de film op DVD of op andere drager gratis wordt geleverd aan alle peters/meters/sponsors, die voorintekenen op het boek. Dat kan tot 15 april 2020 bij De Statievrienden.
Chris Devos en Hendrik Ghistelinck gingen hiervoor op bezoek bij zes authentieke figuren uit het boek, nl. vier dames en twee heren. De Statievrienden zijn er in geslaagd een uitzonderlijke getuigenis neer te zetten over statiechef Omer Clement, die op vandaag 11 maart 103 jaar wordt. Hij vertelt niet alleen over zijn wedervaren als stationsoverste in Oostende, het moeilijkste station van het land, maar toont zich ook een groot literair liefhebber en debiteert voor ons uit Engelse, Duitse en Franse literatuur.
Frida Sabbe was jaren de waardin van café Central en ze straalt als ze kan vertellen over het plezante leven hier in Waregem.
Georgette Depoorter was jarenlang de trouwe uitbaatster van ’t Gazettekot.
Monica Deconinck wordt herinnerd als de dochter van motocrosser Mantie Ceuninck en ouders, die na het leeghalen van hun moto-voorraad door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bij de pakken bleven zitten en meteen café Motorsport openden.
Emilie Devos vertelt ondermeer over de belevenissen in de kelder bij de bombardementen in Waregem.
Julot Cras vertelt niet alleen over zijn vader burgemeester Gust Cras, maar ook over de houthandel in de Boulezlaan.
Deze filmopname is een tijdsdocument dat ongetwijfeld een prachtige illustratie is van de dynamiek van de Statiewijk. Het beelddocument wordt een waardevolle toevoeging aan het heemkundig erfgoed van onze stad en is ook een prachtige illustratie waarom Waregem de titel kreeg van ‘plezantste gemeente van Vlaanderen’.
Vanuit de school van de ‘People’s history’ stelde men dat mondelinge geschiedenis de uitgelezen methode is om de geschiedenis van onderuit te schrijven en zo een stem te geven aan de stemlozen, die tussen de plooien van de geschiedenis vallen.(historicus Paul Thompson en Britse ‘Oral History Society’).
Speciale vermelding voor Mohammed Mansouri op Feest van de Cultuurraad
Merkwaardige gehuldigde op het Feest van de Cultuurraad was Mohammed Mansouri. Hij woont niet meer in Waregem maar is ondermeer oprichter en animator voor vzw De Brug, die in Waregem al ruim vijf jaar actief is voor maatschappelijke ontplooiing van families met een migratieachtergrond. Vorig jaar ontving Mansouri de tweejaarlijkse Hugo Van Mierloprijs voor zijn doctoraat over vaders met een migratieachtergrond en hun rol in de opvoeding. Het project waarmee Mansouri die vaders daarin begeleidt, draagt de naam Tarbiyya, het Arabische woord voor opvoeding. Zijn aangeboren positieve ingesteldheid en warme persoonlijkheid maken indruk op al wie op zijn weg komt. Hij is het levende bewijs van hoe diversiteit onze samenleving verrijkt.
Mohammed Mansouri is van Marokkaanse afkomst en kwam op zijn 22ste naar België. We konden hem al jaren geleden leren kennen als buurtwerker bij vzw Darussalaam, een socio-cultureel integratiecentrum in Waregem, waarbij Marokkaanse ouders hun kinderen een zinvolle tijdsbesteding willen geven. Ze kwamen zeven jaar geleden in het nieuws bij de aankondiging van verbouwingswerken van het rijksschooltje in de Lindestraat tot internaat. In die gebouwen organiseerde Darussalaam tot dan een buurtwerking met meer dan driehonderd leden die activiteiten organiseerde voor jongeren en volwassen van taal- en computerlessen tot voetbalcompetities. Heel wat allochtone, maar ook autochtone buurtbewoners waren dagelijks te vinden in het schooltje dat door de vzw werd gehuurd. Ze moesten op zoek naar een nieuwe thuis.
Na anderhalf jaar zonder gebouw kon Massouri en co eind 2014 hun Waregemse multiculturele activiteiten verder zetten onder nieuwe naam vzw De Brug in de voormalige kringloopwinkel in de Stormestraat. Ze wilden allochtone jongeren een opvangplaats bieden in een jeugdhuis. Vzw De Brug werd eern vereniging die mensen met verschillende talenten, interesses en achtergronden samenbrengt om een coherent maatschappelijk project in elkaar te steken. Zo zijn er educatieve uitstappen en filmprojecten voor kinderen en kunnen jongeren zich via allerlei activiteiten en workshops ontplooien tot kritische, solidaire en verantwoordelijke burgers. De ouders worden actief betrokken bij de werking en er worden regelmatig lezingen over opvoeding, infosessies over onderwijs en debatten georganiseerd. Alle activiteiten staan steeds in het teken van de maatschappelijke ontplooiing van families met een migratieachtergrond. Anderzijds wil De Brug Waregem een brug zijn in de samenleving om harmonie, respect en begrip te promoten tussen de verschillende componenten van de samenleving.
Twee jaar geleden startte Mohammed Mansouri met zijn project Tarbiyya, waarbij hij vaders met een migratieachtergrond laat nadenken over hun vaderrol bij de opvoeding. Als islamleraar en opvoedkundige pleit hij ervoor bij de gezinsondersteuning extra aandacht te schenken aan de vader als onontbeerlijke sleutelfiguur, om de kinderen te kunnen ondersteunen in hun groeiproces. “Met het project nodig ik vaders uit om over opvoeding na te denken, via workshops en debatten. Alle thema’s komen aan bod, gaande van opvoeden tussen culturen tot de verschillen tussen de relatie van de moeder en de vader of de adolescentie als conflictueuze periode.”
Op donderdag 6 junji 2019, toevallig net op Vaderdag, kreeg dit project de Prijs Hugo Van Mierlo. De prijs en het fonds, vernoemd naar pedagoog Hugo Van Mierlo, wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en beloont tweejaarlijks een project dat de vader-kindrelatie ondersteunt. Eerder ging de prijs al naar projecten van de brailleliga en de Gezinsbond. In 2017 ging de prijs naar Vrijwilligers van A Place To Live, die al jaren uitstappen en vakanties organiseren voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen in Brussel.
De Waregemse cultuurraad lauwerde al wie het afgelopen jaar op een bijzondere manier kleur en uitstraling heeft gegeven aan het Waregemse cultuurleven. Zowel jubilerende verenigingen, bijzondere prestaties als verdienstelijke personen werden deze eerste zaterdag van maart bekroond in de Schouwburg van Cultuurcentrum De Schakel.
Het koor Singhet Vro viert haar 50ste verjaardag en ook de vereniging Straete Kermis wordt gevierd omwille van hun 100-jarig bestaan. Het koor Con Cuore verraste iedereen met winst op de prestigieuze muziekwedstrijd Lieven Duvosel. Ze Quaffeurz werden vicekampioen en behaalden de Publieksprijs op het festival voor Dweilorkesten. Christiaan Devos werd eerste laureaat van het NAB Filmfest met zijn kortfilm ‘Iedereen kunstenaar’. Pascale Vandewalle viel drie maal internationaal in de prijzen met haar foto’s. Mohammed Mansouri ontving de Hugo Van Mierlo prijs voor zijn pedagogisch project Tarbiyya en krijgt een bijzondere vermelding. De organisatie Van Steen Tot Beeld bereikte internationale uitstraling met hun kunstproject. Geert Anckaert en Stephan Desmet worden in de bloemetjes gezet omwille van hun jarenlange inzet in KMV De Leiezonen. De drie cultureel ambassadeurs van onze stad – Con Cuore, KMV De Leiezonen en het Bevers Harmonieorkest – mogen eveneens hun ambassadeurstitel verlengen voor de komende drie jaar.
Met het overlijden van Johan Van Geluwe eind januari verloor onze stad een groot kunstenaar. Er komt een eerbetoon van onze Waregemse ereburger tijdens het feest van de cultuurraad.
NIEUWE STIJL
Met een nieuwe bestuursploeg aan het roer steekt het feest van de cultuurraad in een nieuw kleedje. Ann-Sofie Sabbe (nieuwsanker bij WTV) praat het geheel aaneen en loodst het publiek doorheen de avond. Dit alles met filmpjes achter de schermen, interviews met enkele gehuldigden en dynamische video’s en projecties. Het bonte gezelschap van Ze Quaffeurz zorgt voor de feestelijke muzikale afsluiter.
Nadien volgde een receptie, aangeboden door de Waregemse cultuurraad.
Ninovieters tegen sloop van De Gilde en restanten erfgoed Oblatenklooster
Honderden Ninovieters steunen de petitie om de sloop te verhinderen van hun dorpsherberg De Gilde en aanpalende erfgoed, restanten van het vroegere Oblatenklooster in het ‘dorp der mirakelen’. Er is voor de site een sloopvergunning aangevraagd en het erfgoed zou plaats moeten maken voor een klein bouwproject met zes woningen. Momenteel loopt er nog een openbaar onderzoek. Tot zolang kan iedereen bezwaarschriften indienen. Na het sluiten van het onderzoek gaat het stadsbestuur alles uitgebreid bekijken en een oordeel vellen.
Een van de Ninovieters, die de kat de bel aanbond is Caroline Kesteloot. De liefde bracht haar zeventien jaar geleden naar Nieuwenhove. Ze is lid bij toneelbond Nut & Vermaak, die elk jaar repeteert in een zaaltje boven het café. “Daarvoor mogen we binnenkort ook een nieuwe locatie zoeken. De erfgoedwaarde van de site is ontegensprekelijk en destijds bij een monumentendag was het ook één van de Waregemse parels, dat een historisch informatiebord kreeg. Mocht de brouwerij het gebouw willen overkopen, dan is het café gered.”
Erfgoed en sociaal leven
De eerste steen van het complex met kerk, school en klooster werd al gelegd in 1897. Vanaf 1903 komt een delegatie van de oblatenorde zich ook vestigen in Nieuwenhove en deze stichtten op 28 september 1905 een Belgisch noviciaat in Nieuwenhove waardoor de bestaande gebouwen moesten worden uitgebreid. Er kwam een nieuw schoolgebouw In 1926 werd een nieuwe vleugel ingewijd om tegemoet te komen aan het stijgende aantal roepingen. In 1951 verkoopt de VZW Les Missionaires Oblates de Marie Immaculée het klooster aan het Algemeen Christelijk Werkersverbond die het laat verbouwen tot huidige constellatie. De voormalige kapel wordt gesloopt in 1973.
Het geplande woonproject is ook nefast voor het sociaal leven in Nieuwenhove. De bewoners stellen dat zij met het verdwijnen van het goed beklant café annex zaal hun laatste publieke ontmoetingsplek verliezen, waar je samen gezellig een pintje kan drinken, een kaartje kan leggen of een vergadering kan organiseren. In het dorp zijn er nog amper twee cafés te vinden. Het ander café De Halve Maan bevindt zich aan de Plasstraat, maar geografisch gezien is dat wel een flink stuk buiten het centrum van Nieuwenhove.
Uitbaatster Ingrid Feys is er het hart van in. Zij rekende op een contractverlenging, maar straks vreest ze voor haar café en meteen ook zonder inkomen te staan en ook geen onderkomen. “Net voor nieuwjaar kregen we plots de boodschap dat ons contract op 1 juli afloopt. Mijn man en ik hadden nochtans op een nieuwe verlenging van negen jaar gerekend. Tegen dan zouden onze drie kinderen het huis uit zijn en waren we zelf de pensioenleeftijd genaderd. Nu moet ik dus een nieuwe woning én werk zoeken. Of een ander café overnemen, maar begin eens te zoeken naar een café met woonruimte. Niet eenvoudig. Ze wijst verder op de gevolgen voor de supportersvereniging van Club Brugge, die 700 leden telt en nu een nieuw lokaal moet zoeken.
Met 374 zijn ze al die de petitie ondertekenden. “De Gilde is een deel van onze historische dorpskern”, klinkt het. “Het is voor vele bewoners een echte ontmoetingsplaats zeker op zondag wanneer velen na de mis hier een pintje drinken of een kaartje leggen. Als dat nu allemaal verdwijnt , dan hebben wij niets meer. Eigenlijk mag je gerust stellen dat De Gilde de ziel van de dorpskern van Nieuwenhove is. Onder andere vele supporters van Club Brugge komen in het weekend naar hier om er de match te volgen op tv of om mee met de bus naar de thuiswedstrijden te gaan kijken. Meer nog: hier heb je een van de grote supporterslokalen van Club Brugge in de provincie. Met 700 leden allicht zelfs de grootste . Waar die nu allemaal heen moeten? Dat weten wij ook niet.”
“Met onze bezwaarschriften willen wij bereiken dat wij ook na 1 juli nog over onze gezellige ontmoetingsplek mogen beschikken. Dat er hier en daar moet gerestaureerd en gerenoveerd worden aan het gebouw, maar dat voor alles ‘onze Gilde’ mag blijven. Weet je, wij hebben hier al geen kruidenierswinkel of buurtwinkel meer. Alleen nog twee kappers, een krantenwinkel, een apotheek, een bakker. Dat is het zo ongeveer. Voor het overige moeten wij het in en rond het centrum van Waregem of zelfs in Deerlijk gaan zoeken. Jammer.”
Steun van Groen
Gemeenteraadslid Inge Vandevelde van Groen en haar collega’s van de fractie in de gemeenteraad kregen de vraag van de bewoners om hun protest mee te ondersteunen. Tijdens de gemeenteraad van 3 maart 2020 stond de vraag op de agenda onder de titel “dorpszicht Nieuwenhove: eren of (af)breken?”. “Het gaat tenslotte over het voormalig klooster, de huidige Gilde, hét Dorpsgezicht van Nieuwenhove, waardevol materieel én immaterieel erfgoed. De problematiek kwam vorige week nog aan bod n.a.v het onderzoek van het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid, waaruit blijkt dat het draagvlak voor onroerenderfgoedzorg in Vlaanderen groot is en dat de overheid moet instaan voor het behoud ervan. Bijna 70 procent van de Vlamingen vindt het behoud van ons onroerend erfgoed belangrijk. Vlamingen appreciëren in de eerste plaats klassiek erfgoed, zoals burchten, kastelen en landhuizen. Maar ook andere categorieën van erfgoed scoren hoog: landschappen, parken en tuinen, stads- en dorpsgezichten, historisch belangrijke plekken en archeologische sites. zie ook https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/24/8-op-de-10-vlamingen-bezoeken-jaarlijks-eenklassiek-monument/ We zijn niet tegen het bouwen van nieuwe eengezinswoningen in onze stad want die zijn er nodig. Maar als bouwsels ten koste gaan van verleden en toekomst van een dorpskern, de ziel van een dorp, dan betekent dit de doodsteek aan het hart van het dorp.”
Inge Vandevelde (Groen) “Er was wel al een eerdere infovergadering maar de bewoners – of toch heel veel Ninovieters- waren daar niet van op de hoogte. Groen vindt het daarom erg dat ten eerste het enige centraal geleden dorpscafé van Nieuwenhove straks helemaal verdwijnt. En dat de stad helemaal niet denkt aan het socializen van de dorpskernen, maar wel toelaat dat er in de plaats bouwprojecten komen. Onze partij steunt daarom het protest van de Ninovieters.”
“Het groot aantal bezwaarschriften toont aan dat veel dorpsgenoten niet gediend zijn met dit bouwproject. Dit dorpsgezicht, de dorpsomgeving waar menig Ninoviet zijn kindertijd doorbracht, mag niet zomaar verdwijnen. Minstens het laatste deel van het voormalige klooster van de oblaten en de ronde bogengalerij, of nog meer, zijn het waard om te bewaren, te verwerken in een herbestemmingsproject op maat van Nieuwenhove. Er zijn steden en gemeenten die van ver(nieuw)bouwen met respect voor het verleden een topic maken, ook al vraagt dit wat meer inspanning en opvolging. De gemeente Ranst toetst vanaf 2020 bouwprojecten aan 10 kernkwaliteiten van een goede ruimtelijke ordening. Dat is gebaseerd op de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Die gemeente wil op een zo objectief mogelijke manier werken aan de ruimtelijke kwaliteit bij de beoordeling van vergunningsaanvragen voor bouwprojecten. Ook Nieuwenhove heeft nood aan een bruisende dorpskern en dit is de prima plek hiervoor. Er zijn vele mogelijkheden om er terug iets van te maken: noem het een dorpspunt, met ruimte voor ontmoeting, voor gemeenschapsactiviteiten, lokalen voor de jeugd (Chiro, KLJ, niet georganiseerde jeugd …), een winkeltje en de opstart van andere initiatieven die sociale contacten hoog in het vaandel dragen. Wie weet kan er zelfs (tijdelijk) wonen in verweven worden.”
“Samen met het behoud van de platanen in de Kerkhofstraat (zie onze GR-vraag van januari laatstleden), de site ‘Goed te Nieuwenhove’, de aangekondigde heraanleg van het Margarethapark en trage doorsteken, zou dit een sterk samenhangend en mooi dorpsproject kunnen worden. We hebben een déjà vu, want in Desselgem is de dorpskernvernieuwing al op de rails gezet en er is geen weg terug. Het wordt afbreken met de komst van enkel appartementen en met één enkele kleine knipoog naar wat ooit de (oude) jongensschool van Desselgem was. Erfgoed weg, dorpskern met gemeenschapsleven weg.”
De stad koopt De Gilde niet aan
Schepen van Cultuur Iacopucci beantwoordde de vraag van Inge Vandevelde: “De stad zal het gebouw van De Gilde niet aankopen en dus niet laten renoveren. Op de site hebt ge ook een restant van een vroeger gebouw dat als vastgesteld onroerend erfgoed wordt aangestipt. Maar we hebben voor Waregem en de deelgemeenten een lijst van misschien wel 900 elementen en sites die daarvoor in aanmerking komen. Het geniet niet de hoge beschermingsgraad van bijvoorbeeld het Goed te Nieuwenhove (beschermd monument in centrum van Nieuwenhove). We kunnen echter niet alles tot erfgoed bestempelen. Onmogelijk zelfs. Op bouwtechnisch gebied zijn er aan het gebouw vele gebreken, die een duurdere renovatie veronderstellen. Dat gaan we niet doen. Momenteel loopt er nog een openbaar onderzoek. Tot zolang kan iedereen bezwaarschriften indienen. Na het sluiten van het onderzoek gaan wij alles uitgebreid bekijken en een oordeel vellen.”
“Er is duidelijk een signaal gekomen dat de mensen bekommerd zijn. Het schepencollege zal de binnengekomen adviezen en resultaten van het openbaar onderzoek grondig bestuderen en, rekening houdend met een hele waslijst aan factoren zoals de historische en bouwkundige waarde, zal het oordelen over het al dan niet toekennen van een bouwvergunning. We vragen nog advies op bij de stadsdiensten en houden rekening met de petitie en de twee ingediende bezwaarschriften”, aldus Iacopucci. Die beslissing wordt uiterlijk begin april verwacht.
OKRA-Waregem met aanbod van 370 activiteiten per jaar
OKRA-Waregem is met zijn ruim aanbod van zowat 370 activiteiten wellicht de actiefste vereniging van de Stad van het Paard. Soms zijn er drie activiteiten per dag, vooral een ruim aanbod om in beweging te blijven. Eind vorige maand was er een algemene vergadering met het jaarlijks nieuwjaarsfeest. Daarbij herinnerde voorzitter Marc Bossuyt nog eens aan de geschiedenis en het belang van vrijwilligers bij zijn seniorenbeweging. Hij is ook trots dat OKRA een belangrijke inbreng heeft in de waardering voor Waregem van plezantste gemeente.
Ongeveer 160 leden hadden ingeschreven voor het nieuwjaarsfeest in OC Nieuwenhove. Ze werden verwend met een lekker stuk taart met koffie en een buitengewoon interactief optreden van het muzikaal duo Incanto. Het welkomwoord door teamleider Marc Bossuyt werd afgesloten met een power-pointpresentatie met een ruime blik in het jaarprogramma. Na een eerste optreden wenste Z.E.H. Deken Laridon zijn parochianen een gelukkig nieuwjaar en hij etaleerde zijn zangkwaliteiten met het lied “Houden van “. Na de pauze trokken de artiesten alle registers open met een wervelende show zonder weerga. Heel wat leden vonden de weg naar de dansvloer met een polonaise als klap op de vuurpijl. Vooral de Italiaanse sterzanger Nicola Vigna, een soort Pavarotti van de Vlaamse Ardennen, wist het publiek bijzonder te boeien met het betere Italiaanse lied.
10 jaar Teamleider Marc Bossuyt.
Teamleider kijkt met vreugde terug op 10 boeiende jaren voorzitterschap. Na de bestuursverkiezingen dit jaar geeft hij de fakkel door. “Toen ik in 2006, door het toenmalig bestuur, gevraagd werd om de dagreizen voor onze vereniging mee te organiseren, heb ik niet getwijfeld. Op 19 maart 2007, had ik de eer, als kersvers medevoorzitter, in het SOB van de Biest, wijlen voorzitter Noël Libbrecht te huldigen, na zijn zeer verdienstelijke loopbaan in OKRA. Hij was eerst 8 jaar voorzitter en daarna, samen met mij, medevoorzitter. Noël is ons echter veel te vroeg en plots ontvallen. Toen, in 2007, mochten wij ook Willy Benoit als nieuwe voorzitter presenteren. In 2010 werd ik voorzitter, of met de nieuwe benaming teamleider.
In 2010 was ik de 8e voorzitter en mocht ik het 60-jarig jubileum van OKRA in goede banen leiden. Op 25 oktober van dit jaar bestaat onze vereniging dus exact 70 jaar. Ik heb in die tien jaar tijd geprobeerd er het beste van te maken met mijn bestuur en onze vele vrijwilligers, die zich eveneens met hart en ziel voor OKRA hebben ingezet. Even als ikzelf ademen zij OKRA. Zij zijn onmisbare schakels in onze mooie organisatie.
Ik heb Jan Omey kunnen overtuigen om te beginnen met de Deelwerking Okra Sport, mijn vriend Martin Derycke spong ook op de sportieve kar. Ook onze andere deelwerkingen en clubs waren en zijn nog steeds actief, dank zij de idealistische inzet van vele vrijwilligers. Ik denk hierbij aan de werkgroepen Belangenbehartiging en Zorg, die niet te onderschatten inspanningen leveren om onze oudere en zieke of hulpbehoevende mensen een hart onder de riem te steken en de strijd aangaan tegen de eenzaamheid van onze minder of niet meer mobiele leden. Met dank aan Mariette, Manette, Magda, Nele en Christine. Als we ons eenzaam of helemaal verlaten voelen en denken aan ons lot te zijn overgelaten, worden wij toch gedragen. Gedragen door de gouden draad vriendschap. Vriendschap is en blijft onze ‘bedrijfscultuur’ en de hoeksteen van onze toffe en warme vereniging. Bovendien worden onze feesten, reizen, culturele en sportieve activiteiten druk bijgewoond, omdat onze leden ze meer dan de moeite waard vinden en ze daar in een echte vriendenkring terechtkomen. Wij staan borg voor gezonde vrijetijdsbesteding en brengen kwaliteit voor onze senioren. De betekenis van OKRA trachten we in onze lekker actieve werking nog steeds waar te maken. De christelijke waarden zijn onze inspiratiebron. Openheid en ontmoeting waarderen onze mensen zeer, maar vooral respect voor elkaar en voor andere culturen, rassen, overtuigingen en generaties dragen ze hoog in het vaandel. Bij ons komt ook de A van actief goed tot jaar recht.”
Lekker actief
Het jaaretHet Hrtprogramma staat weer bol van de vele activiteiten, ongeveer 370. Vooral sportieve activiteiten om de leden te laten bewegen en in goede gezondheid te houden. Marc Bossuyt en zijn team hebben er voor gezorgd, dat OKRA-Waregem veruit de veelzijdigste en sportiefste vereniging van Waregem zijn geworden! Na tien jaar voorzitter/teamleider (2x een periode van 5 jaar, langer mag een voorzitter in OKRA niet aanblijven), zal dit jaar een vernieuwd en verjongd team dit werk voortzetten.
In februari alleen al omvat de agenda 11 algemene en 30 sportactiviteiten. Dat gaat dan om een regionale workshop, Okra-cultuur over Europa met Raf Chanterie, twee kaartingen op Biest en Eikenhove, SAR-film, uitstap Bright Brussels, OKRA-Academie over strijd tegen kanker, bezoek Delmulle en OKRA-film. OKRA-Sport brengt elke dinsdag tafeltennis, dans en badminton, elke vrijdag lessenreeks gym badminton, seniorobic, Nordic Walking, petanque, wandelen 6-9-12 km, lijndans gewest, regiowandeling in Watou.
Dat Waregem in ‘Het Nieuwsblad’ verkozen werd tot plezantste gemeeente van het Vlaamse land, verheugt het bestuur ten zeerste, vooral omdat ook OKRA als enige seniorenvereniging daarbij vermeld werd. Marc citeert daarbij letterlijk. “Nog zo’n gouden ster voor Waregem: seniorenzorg, OKRA, kaartclubs, enzovoort… Daarom komen alle gepensioneerden van de omliggende dorpen naar hier, omdat ze denken : Er is daar tenminste nog van alles te doen”. Het klopt en dat is ook o.a. dank zij het werk van de vele vrijwilligers.
Polyvalente ontmoetingsplaats
Marc Bossuyt richt zich ook tot het gemeentebestuur: “Hoewel wij een stralend licht zijn in deze donkere tijden en aan het begin staan van de bejaardenemancipatie, met respect en eerbied voor onze grijze haren, wordt dat helaas door de overheid, vooralsnog, onvoldoende naar waarde geschat… Men belooft ons immers al 7 jaar lang een ruime polyvalente ontmoetingsplaats voor onze senioren en erkende verenigingen in het centrum van onze stad, waarin de meeste bejaarden wonen. Dat was trouwens, op ons verzoek, ook een van de prioriteiten van de seniorenadviesraad voor ons stadsbestuur. Ook al zijn we lid van de cultuurraad en de sportraad, wat toelagen betreft vallen wij daar volledig uit de boot. Meer aandacht voor zowel actieve als minder mobiele senioren, armoedebestrijding vooral bij oudere medebewoners van deze stad, waarin het al bij al goed is om te wonen en te leven, zijn beslist werkpunten voor ons stadsbestuur.”
“Onze vrijwilligers brengen leven in de brouwerij en zorgen ervoor dat het leven een groot wonder is en wonderen doen leven. Zij zijn een onvervangbaar kapitaal voor onze samenleving. OKRA is en blijft een beweging van en voor vrijwilligers die, met hun positieve ingesteldheid en hun werk, zin geven aan hun leven en een niet te onderschatten meerwaarde betekenen voor onze samenleving, ook economisch! Ze consumeren , zijn ongetwijfeld belangrijk in ons sociaal en cultureel leven, en kunnen hun onschatbare kennis, wijsheid en ervaring ten dienste stellen van de jongere generaties. Ze verdienen een dikke proficiat voor hun belangeloze inzet. Een van de diepste geheimen van het mensenleven is dat alles wat de moeite van het doen waard is, datgene is wat we voor anderen doen. Daarom doen we het dus en dat maakt ons gelukkig. Daarom bewonder ik ook onze trouwe medewerkers. Wat zij presteren kunnen wij nooit genoeg waarderen. Het zijn in de figuurlijke zin van het woord – grote mensen, want de ware grootheid is dienstbaarheid. In feite zijn onze vrijwilligers allemaal ministers (weliswaar zonder portefeuille), want minister is een Latijns woord dat dienstbaar betekent.”
“Ik maak van de gelegenheid graag gebruik om enkele medewerkers speciaal te vermelden: de leden van ons team met elk hun bevoegdheid en verantwoordelijkheid zoals beschreven op de laatste bladzijde van ons jaarprogramma: Georgine Eeckhout, Jan Omey, Paul Biebau, Lionel Beheydt, Jules Goodefroid, Freddy De Keyser, Luc Balcaen, Noël Ruysschaert, Marleen Van Meerhaeghe, Georges Nuyttens en Christine Lowie. Alle contactpersonen en vrijwillige medewerkers aan onze activiteiten opsommen is onbegonnen werk en daarbij wil ik niet het risico lopen om belangrijke vrijwilligers te vergeten. Onze deelwerkingen: Zorg, Zingeving, Belangenbehartiging, Sport, Reizen, Crea, Cultuur en Evenementen hebben elk hun eigen medewerkers. Onze webmaster Karel Vandoorne levert ook al jaren uitstekend werk en we mogen ook best fier zijn op de uitnodigingen van Lieve Derycke en Alex Deblanc. Daarbij mogen we ook onze diverse sportclubs niet vergeten onder leiding van Jan Omey, Christiane Deboosere en Martin De Rycke en de verantwoordelijken van de diverse sportclubs en de kaartclubs.”
Zaterdag 1 februari nodigt de Koninklijke Ciné Club Waregem (KCCW) ons uit op haar 60e filmfestival, het jaarlijks hoogtepunt waar iedere amateurcineast de gelegenheid krijgt om zijn gepresteerd werk van het voorbije jaar te tonen aan het grote publiek. Voor deze gelegenheid maakt KCCW gebruik van de grote schouwburg in het kultuurcentrum De Schakel om de filmpjes te projecteren in de best mogelijke omstandigheden.
Het wordt niet zomaar een volgend filmfestival maar hun 60ste filmfestival. Hoeveel verenigingen kunnen zeggen dat ze 60 jaar lang het (lokale en minder lokale) publiek entertainen. In Waregem kunnen ze dat dus en daar zijn ze fier op. De leden hebben extra hun best gedaan om zichzelf te overtreffen om hun allermooiste realisatie ooit voor te stellen.
De vereniging werd opgericht op 12 december 1959 onder de naam Cine Club Waregem. In 2009 werd de naam 'Koninklijk' toegevoegd. Met een heus geboortekaartje werd de start van CCW op 12 november 1959 aangekondigd door voorzitter Leon De Faux, secretaris Jozef Vanhauwere en schat-bewaarder Caudron. Ze verwezen toen naar de fenomenale groei van de huiscamera' en ze wilden hun familiefilmpjes elders tonen dan in de huiskamer. Ook andere jongeren van toen zoals Robert Coel, dr. Jozef Vanryckeghem en Etienne van Geluwe, waren van de partij tijdens de gezellige clubavonden in 't Oud Konijntje.
Clubbijeenkomsten
Voorzitter Bruno Verhenne : “Iedere eerste donderdag van de maand, behalve op feestdag komen we met KCCW samen in het clublokaal om over onze hobby te spreken. Wij brengen onze eigen gecreëerde filmpjes mee om te tonen en te bespreken. In een gezellige sfeer worden de goede ideeën uiteengezet en kan de cineast leren hoe hij zijn filmpjes nog kan verbeteren. Soms wordt een gastspreker uitgenodigd die ons iets bijleert over een heel specifiek thema (filmtaal, muziek bij de film, titels, enz.). Leden kunnen ook deelnemen aan cursussen over film en alles wat daarmee te maken heeft. Ook technische onderwerpen komen aan bod. De club stelt montageapparatuur, micro, enz. graag ter beschikking van de leden. Een bijeenkomst is een 'open deur' gebeuren. Iedereen is welkom.”
Filmfestival
Bij een filmavond georganiseerd door onze filmclub, worden films van verschillende cineasten geprojecteerd. Stuk voor stuk mooie films, zeker het zien waard. Maar twee films krijgen misschien een iets specialere vermelding. Naar aanleiding van het 60ste filmfestival hebben Marc Van Den Berghe, Kris Decock en Lieven Vuylsteke de krachten gebundeld met een groep jongeren om een heuse speelfilm in elkaar te steken (je kan bijna spreken van een echte langspeelfilm). In tijden waar het niet gemakkelijk is om jongeren nog warm te maken voor projecten, hebben ze de groep maandenlang kunnen enthousiasmeren met een schitterend resultaat.
aregem is in het voorjaar van 2019 een stuk internationaler geworden. Zes kunstenaars van over de hele wereld zijn naar Waregem afgezakt. In Park Casier hebben ze elk in 3 weken tijd een blok blauwsteen van 2 ton omgetoverd tot een uniek kunstwerk. Het project “Van Steen tot Beeld” is een project waar de hele zomer lang over nagepraat werd. Samen met Chris Devos heb ik dan weer de krachten gebundeld om dit uniek evenement van dag tot dag te volgen. Het resultaat, zowel de beelden als onze verslaggeving over dit evenement, mag je zelf komen beoordelen.
Hilaire Verstaen maakt een boeiend reisverslag over Spaans Baskenland, terwijl Hervé Pappens ons brengt naar de Kruidenroute in Iran. Walter De Clercq laat ons kennis maken met het nog steeds spectaculaire Yellowstone national park. De landschappen en natuurfenomenen blijven adembenemend mooi.
Chris Devos heeft voldoende (Zuid-)Afrika ervaring om een hele avond, enkel over dit thema te vullen. Toch is hij er in geslaagd om uit deze schat aan opnames een kortfilm te maken dat een mooi beeld schetst over Zuid-Afrika. Jean Luc Van Mergel blijkt dan weer een ervaren duiker te zijn en toont ons een, voor het blote oog, onzichtbare wereld onder de zeespiegel in de Malediven.
De zoon van Marc Van Den Berghe blijkt al even sportief te zijn. Hij demonstreert zijn moto rijkunsten in de archeologische site van Mazarron. De combinatie van sport in een omgeving met historische achtergrond zorgt voor een unieke combinatie.
Dit alles gaat door op Zaterdag 1 februari om 19u30 in CC De Schakel. Gratis toegang.
William Ludwig Lutgens wint de Gaverprijs 2020 met glans
Gisteren werd in het cultuurcentrum De Schakel de Gaverprijs voor schilderkunst uitgereikt. Voor de 18de keer al sedert 1982 biedt CC De Schakel, het stadsbestuur van Waregem en de Waregemse cultuurraad een platform aan jonge kunstenaars om mee te dingen naar één van de belangrijkere prijzen voor schilderkunst in de Benelux: De Gaverprijs. De benaming Gaverprijs werd overgenomen van het Gaverfonds van Georges Leroy, die in galerij Leroy Davinci jaarlijks Gaverprijzen uitreikte in de periode 1970-1976.
Ruim 80 kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland vonden hun weg naar de stad van het paard en lieten drie van hun werken beoordelen door de vakkundige jury. 14 kunstenaars werden geselecteerd voor de tentoonstelling in CC De Schakel, onder wie de 3 laureaten. Sedert jaren is de Gaverprijs na de BelgianArtPrize de belangrijkste Belgische prijs voor schilderkunst. De gerenommeerde prijs biedt een unieke springplank aan de jonge laureaten om ook nationaal en internationaal bekendheid te verwerven.
De winnaar van deze editie werd de 28-jarige William Ludwig Lutgens uit Antwerpen. Juryvoorzitter Jo Coucke omschreef zijn werk als volgt: “In een zeer vlotte penseelvoering, met een subtiel kleurgebruik en in een al even vlotte tekenstijl tovert Lutgens met olieverf en vetkrijt een bijwijlen hilarische mix van beeldelementen op papier en vervolgens op doek. Elementen die speels en fris, satirisch en kritisch tot aantrekkelijke, leesbare maar uiteindelijk raadselachtige en intrigerende (beeld)verhalen worden.” Hij mocht het prijzengeld van 5000 euro in ontvangst nemen en krijgt een solotentoonstelling in Bruthaus Gallery in 2021. Het winnende werk ‘An elephant tusk for an eye’ van 2019 wordt opgenomen in het kunstpatrimonium van stad Waregem.
Oostendenaar Bert Huyghe werd bekroond met de tweede prijs (2500 euro), de Gentenaars Flexboj & L.A. kaapten de derde prijs (1000 euro) weg en Catharina Dhaen uit Sint-Niklaas kreeg een eervolle vermelding. De tentoonstelling van de laureaten en de geselecteerde werken loopt nog tot 23 februari in de hal van CC De Schakel en is elke dag geopend van 10u-12u en 14u-17u. Expo Gaverprijs 2020. Gratis toegang Meer info: tel. 056 62 13 40 — onthaal@ccdeschakel.be
Van links naar rechts: Flexboj & L.A., William Ludwig Lutgens, Schepen van cultuur Pietro Iacopucci, Bert Huyghe en Catharina Dhaen (foto Joke Denys)
Dinsdagavond keurde de Waregemse gemeenteraad tijdens zijn financiële raadszitting ondermeer ook de meerjarenplanning goed voor de periode 2020-2025. Het is het beleidsplan van de meerderheid voor de komende jaren. Na de fracties NVA/OpenVLD en Groen kunnen we u hier ook de tussenkomst van sp.a-raadslid Tom Demunter meegeven. Enkel van de fractie van Vlaams Belang ontvingen we geen analyse.
Tom Demunter moet nu alleen de socialistische visie vertegenwoordigen in de Waregemse gemeenteraad. Hij heeft een duidelijk inzicht op de verwachtingen van de burger voor het toekomstig beleid en geeft zijn visie op het meerjarenplan van het schepencollege.
“Dit beleid is voortzetting van het vorige. Het gros van de 97 miljoen euro investeringen is weer in stenen. Ik mis een echt sociaal beleid die de verkilling van onze maatschappij moet counteren. De armoede stijgt. Mensen hebben het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. 1 sociaal project van 5 appartementen is een druppel op een hete plaat. We zouden toch als stad meer moeten doen om die economische en sociale ongelijkheden te verminderen en weg te werken.”
“Huizen in Waregem zijn peperduur en daar zal 1 project van 100 redelijke betaalbare woningen niet veel aan veranderen. We blijven hierdoor jongeren en jonge gezinnen verliezen. Overal zie ik weer veel beton, maar geen oplossingen. Het zal allemaal mooi zijn vol nieuwe bouwwerken, maar wie zal er op den duur er nog zijn om er van te genieten."
“Waregem is één grote file geworden en daar gaan twee nieuwe trajectcontroles niks aan veranderen. Als we Waregem leefbaarder willen maken moeten we echt meer inzetten op alternatieven om de auto in de rand te houden; bv. een verkeersvrije markt. Iedere partij heeft er al voor gepleit. Ik deed het al 10 jaar geleden met een enquête die toen al aangaf dat mensen dit wilden.”
“Geef het centrum aan de fietser en de wandelaar. Maak er een gezellige ontmoetingsplaats waar het gezellig toeven op het terras en niet dat je vergast bent tijdens dat je geniet van uw koffie of pint. In Waregem is het plezant, dat ga je mij niet horen ontkennen, maar het zijn de mensen en het verenigingsleven die daar voor zorgen. Neem dus niet hun nodige middelen af en hun kans om contact te hebben met de bevolking, bv. met chalets aan ijspiste.
“Wat aangekondigd wordt in de meerjarennota is ook niet allemaal slecht é. Vergroening van Waregem, de Gaverbeekvisie en enkele andere maatregelen zijn wel goede voorbeelden om Waregem mooi en plezant te maken. Meer sportinfrastructuur is zeker ook nodig. We zitten nu al op onze limiet. Er zitten volgens sp.a goede en slechte dingen in het beleidsplan. Visies kunnen verschillen en die moeten kunnen. Dat is ons democratisch recht en dat verdient respect.”
“Ik vind het dan ook jammer dat alweer dat respect voor deze gemeenteraad er niet is. Persconferentie geven voordat wij als oppositie de kans hebben gekregen om hier onze zeg over te doen.Ik meen mij te herinneren dat de meerderheid zich daar niet meer aan ging bezondigen. Jammer dus.” (ter info: ook NVA/Openvld en Groen wezen op gebrek aan respect door meerjarenplan al s’middags vooraf voor te stellen aan pers. Die persvoorstelling is nu wel soberder en voor ruimer publiek met ook uitnodiging naar fractieleiders). “Communicatie is zeer belangrijk. Daar zijn apps en gratis wifi onderdeel van, maar het begint met een rechtlijnige en respectvolle communicatie tussen zender en ontvanger.”
“Ik wens de meerderheid veel succes met de goede punten van hun beleidsplan en hoopt dat er voor andere punten/ problemen een grotere dynamiek en visie komt om Waregem blijvend de Plezantste gemeente en de stad in galop te maken”. De sp.a heeft zich net als Nva/Openvld onthouden en Groen stemde tegen bij de stemming over het meerjarenplan 2020-2025.
We brachten al een overzicht van de meerjarenplanning 2020-2025 en de financiële invulling daarvan in een eerste bijdrage. Ook de visie op de meerjarenplanning door fractieleider Michiel Vandewalle van NVA/Open VLD hebben we in een bijdrage gebracht. Ook Groen maakte een uitgebreide studie over de plannen in de meerjarennota van het stadsbestuur. We proberen hier ook te informeren over hun inbreng in het debat.
“Er zitten absoluut goede zaken in dit meerjarenplan, maar wij willen jullie toch graag een spiegel voorhouden – en niet om het uit te roepen dat wij de Plezantste Gemeente van Vlaanderen zijn. Nee, wij willen samen met jullie dit plan aan een kritisch onderzoek bloot stellen. En laat ons starten met een kleine vergelijking met onze buren van Kortrijk, een stad met dubbel zoveel inwoners als wij. Kortrijk heeft 58 actieplannen en 300 acties. En Waregem? Waregem heeft 15 actieplannen en 57 acties. En nee, het gaat niet over de kwantiteit, maar het zegt iets over de ambitie, over de globale visie, over de grondigheid waarmee dit plandoor jullie, beste meerderheid, is opgesteld. Want jullie zijn het die de beleidskeuzes maken. Die 57 acties samen vragen 100 mio euro investeringen, zo blijkt. Maar, en dit is een belangrijk punt van kritiek, dit plan bevat volgens ons geen missie, geen visie, veel te weinig kader. We krijgen geen antwoord op vragen als: waar is die langetermijnvisie? Welke stad willen wij zijn binnen 10 jaar, binnen 20 jaar? Waarin willen wij uitblinken? Waar willen we terecht trots op zijn? Waar willen we dat ze over spreken als ze het over Waregem hebben? Op welke punten willen we als voorbeeld dienen voor andere steden als de onze? We lezen veel te weinig ambitie in deze tekst en we vinden dit vooral een gemiste kans.”
Groen heeft bedenkingen bij het tot stand komen van dit meerjarenplan 2020-2025. ”Inwoners van Waregem werden – jammer genoeg heel beperkt – betrokken via de enquête (waarvan het nu nog duidelijker is: de vragen waren al een weerspiegeling van de beleidsdoelstellingen). En dan de infomomenten – de verschillende thema’s op verschillende locaties maar op hetzelfde moment, in de grote vakantie… Wij zouden het zo niet georganiseerd hebben. De expliciete inbreng van de oppositiepartijen werd op geen enkel moment gevraagd.”
“We zijn tevreden dat de stad financieel gezond blijft zonder belastingverhoging, en elke Waregemnaar met ons. Nochtans staan er in het plan een aantal waarschuwingen of aandachtspunten én we hebben er zelf ook nog toe te voegen. Maar misschien hier toch nog één kleine bedenking. De toelagen aan de verenigingen, aan het middenveld, dat voor een christelijke partij als die van jullie toch een beetje heilig moet zijn, zijn niet geïndexeerd. Dit betekent eigenlijk heel concreet dat een vereniging binnen 6 jaar dezelfde toelage krijgt als 6 jaar geleden. 12 jaar dezelfde toelage. Als dat geen besparing is op de kap van het middenveld, dan moet je ons wel eens uitleggen wat het dan wel is. Zo’n koude (en verdoken) maatregel hadden we van jullie niet verwacht.”
“Vanuit onze uitgesproken aandacht voor participatie is het zeker de moeite om te luisteren hoe en waar jullie die belangrijke informatie uit dat traject concreet hebben opgenomen in het meerjarenplan. Voor de aanleg van kunstgrasvelden wordt 2 miljoen euro uitgetrokken in 2020. Uit de enquête blijkt dat dit minder dan 5.5 op 10 scoort bij de Waregemse burger. Waarom? Welk proces is hieraan voorafgegaan? Of lag deze keuze misschien al vast voor de enquête nog moest starten…?
We hebben ook de omgevingsanalyse doorgenomen. En het valt ons op dat daar veel uitdagingen in staan die we niet terugvinden in het Meerjarenplan. Een mens zou zich bijna afvragen waarom we betaald hebben om dit te laten uitvoeren. Zijn er misschien nog andere plannen dan die in het MJP? We denken dan aan innovatieprojecten en anderen modellen van dienstverlening (6), gratis WIFI in publieke ruimtes (14), E-loket (14), Armoedetoets (19), verder uitwerken voordeeltarieven (19), vroegdetectie armoede (oa door brugfiguren breder in te zetten) (19), stedelijk patrimonium Ben-principes (20), vergroening eigen energieverbruik (20), laadpalen en reglement (20), duurzaamheidscriteria in aankoopbeleid (20), investering in rioleringen (25), inzetten op alternatieve woonvormen (28), woningen voor middenklasse (29), dienstverplaatsingen met (elektrische) of deelfietsen (31), taxicheques (31), randparkings aanleggen (31), zuiderpromenade aantrekkelijk maken (32), verankering Jeugd, sport en cultuur in MJP (33), kerkenplan (36), doelgerichte burgerparticipatie en nieuwe vormen van inspraak (38), sociale cohesie door buurtwerking (39), wijkgerichte dienstencentrumwerking (39), projectsubsidies (40), initiatieven Huis van het Kind (43), lokaal loket Kinderopvang (43).
Groen behandeld vervolgens de nota met gedetailleerde vragen over de verschillende posten van elke prioritaire doelstelling. Inzake de prioritaire doelstelling 1 (een veilige stad met sterke publieke diensten) heeft Groen vragen rond de budgettering van fietswerbinding Anzegem-Waregem en andere fietspaden, die er niet goed bij liggen. De 3 actieplannen en 11 acties rond doelstelling 2 (Klimaatrobuust Waregem) worden absoluut niet ambitieus genoeg bevonden. Alle maatregelen spelen zich ook af in het centrum, terwijl er blijkbaar niets te doen is in de deelgemeenten. “We volgen dan wel de intentie om de Gaverbeek zichtbaar te maken met de ontwikkeling van een groen/blauw lint. Voor het reduceren van de CO2-uitstoot verstoppen we ons achter het burgemeestersconvenant, waar we niet de meest ambitieuze speler op het veld waren. Over woningen energievriendelijk(er) maken uit het participatietraject zien we hier ook niets van terug.”
Bij prioritaire doelstelling 3 (aantrekkelijke stad met sterke kernen) stelt groen vast dat de fondsen gaan naar Het Pand en het Regenboogstadion en benevens de dorpskernvernieuwing Desselgem de andere deelgemeenten voorlopig niks krijgen. Wel is budget voorzien voor het kerkplein in Vijve. Groen heeft ook bedenkingen bij de plannen inzake versterken van betaalbaar wonen. Bij twee van de drie aangekondigde acties gaat het om omgevingswerken, terwijl de post ‘Nemen en ondersteunen van initiatieven om betaalbaar wonen te versterken’ geen budget kreeg toegewezen.
De titel voor het actieplan ‘Armoede verder terugdringen’ is volgens Groen al totaal verkeerd gekozen , want de laatste jaren blijft het armoedecijfer stijgen. We zitten nu aan 11 %. “Wij vragen ons af of zo’n grote kost voor nieuwbouw Kelderke (530.000€) te verantwoorden is als nog zoveel gebouwen leeg staan? Waarom kan dat bijvoorbeeld niet in Het Pand, in de aan te kopen gebouwen van Financiën en Post. Keuken is reeds voorzien! En als we dan nog even verder brainstormen, dan zien wij dat als een ideale plek voor een sociaal restaurant, in combinatie met sociale kruidenier. En het Huis van het Kind zou hier ook zijn vaste en fysieke plek kunnen hebben. Een totaalproject van centraal gelegen lokale en sociale horeca en diensten in het algemeen. Wij zouden zoiets niet wegstoppen aan de rand van…”
“Voor de individuele hulpverlening van de sociale dienst wordt voor 2020 een budget voorzien van 1.765.000€ . Hiervan wordt 1.542.000€ gerecupereerd via subsidies (POD …). Dit brengt de nettokost op 223.000€. Dit is 112.000€ minder dan in de laatst beschikbare rekening van 2018. Of 5.82€ per inwoner in 2020 terwijl dit nog 8.76€ per inwoner was 2018 (bevolkingscijfer 01.01.2019: 38.261 inwoners). Dit zijn zeer duidelijke politieke keuzes. En als we dat even afzetten tegenover de uitgaven voor SVZW (die krijgen jaarlijks 600.000€ tot en met 2023), dan zal het niemand verwonderen dat we hier toch wat vragen willen over stellen.”
“Welk is het toekomstig beleid aanvullende financiële steun bovenop het veel te lage leefloon dat ver onder de Europese armoedegrens ligt? In 70 % van de dossiers leefloon wordt nu geen aanvullende financiële steun verstrekt – en we verwijzen hierbij naar het antwoord van voorzitter Joost Kerkhove op de vraag in RVMW 05.11.2019. Dit betekent dat heel wat mensen na aftrek van de hoge huurkosten op de privémarkt beschikken over minder dan 500€ per maand als alleenstaande /minder dan 700€ per maand als gezin.
“Helaas, beste leden van het schepencollege, beste collega’s, dit meerjarenplan blinkt niet uit in ambitie, in innovatie, in visie. De investeringen situeren zich op vlak van wegennet en mobiliteit, van gebouwen, maar ook van groen – dat voegen we hier graag aan toe – maar van klimaatadaptieve maatregelen, laat staan een klimaatplan, daar is geen sprake van. Duurzaamheid zou als een rode draad doorheen dit document moeten lopen. Zelfs met een vergrootglas vinden we die niet. En nog iets. Op geen enkele plaats in dit plan hebben wij gelezen dat jullie ook investeren in mensen: personeel, vrijwilligers, verenigingen, ontmoetingsmogelijkheden. Willen wij ook een warme gemeente zijn? Als het van ons afhangt, ja, wij willen dat. Wij zouden dus duidelijk andere keuzes maken. En daarmee zeggen we meteen dat we dit meerjarenplan niet goedkeuren.”
NVA/VLD-fractie over meerjarenplanning stad Waregem
Vorige dinsdagavond kwam de Waregemse gemeenteraad bijeen voor een belangrijke financiële agenda, waarbij de meerderheid haar algemene beleidsverklaring gaf over het toekomstig beleid. Het meerjarenplan 2020-2025 van stad Waregem, bestaande uit de strategische nota, de financiële nota en de toelichting, werd op papier en digitaal beschikbaar gesteld en toegelicht op de gemeenteraadscommissie van 10 december 2019. In een vorige bijdrage hebben we geprobeerd een overzicht te geven over de inhoud van dat meerjarenplan van het stadsbestuur voor de periode 2020-2025. Tijdens de raadszitting van 18 december gaven ook de verschillende fracties van de oppositie hun visie op die financiële nota. We vroegen alle fracties naar reacties.
Michiel Vandewalle, fractievoorzitter N-VA/OpenVLD, gaf de visie van de grootste oppositiefractie op het voorgestelde beleidsplan van de meerderheid.
“De aanvullende personenbelasting (6,8%) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (1006) blijven ongewijzigd, ” aldus de oppositieleider, “Onze fractie is ook voorstander om via gedifferentieerde belastingen het gedrag van onze burgers wat te gaan sturen, zoals bij afvalbeleid of het parkeerbeleid. Maar… er werden wel enkele gedifferentieerde belastingen verhoogd:
- Huisvuilzak van 60L verdubbeld (0,85 euro naar 1,70 euro)
- Belasting op verwerking afvalwater stijgt
- Kost voor administratieve documenten stijgt
“Wanneer er gedifferentieerde belastingen stijgen, moeten volgens ons de algemene belastingen (aanvullende personenbelasting) of de opcentiemen wel dalen. Doordat dit niet het geval is, spreken we uiteraard ook van een belastingstijging. Onze fractie zou het met andere woorden anders aanpakken. Om die reden onthouden wij ons voor de punten die gaan over de belastingen.”
Investeringssaldo 54 ipv 100 miljoen
Michiel Vandewalle weerlegt ook de bewering dat Stad Waregem 100 miljoen zal investeren. “Dit dient toch met een serieuze korrel zout geïnterpreteerd te worden. Het investeringssaldo voor de prioritaire doelstellingen (= meerjarenplan) dat Stad Waregem doet de komende 6 jaar, bedraagt slechts 54 miljoen euro.”
“Om tot die 100 miljoen te komen, wordt ook de investeringssubsidie van de hogere overheid ten onrechte mee in rekening gebracht. Er blijven dan nog 73,8 miljoen over. Daar zijn ook de niet-prioritaire investeringen, die nog niet zijn uitgewerkt in concrete plannen. Een pot geld wordt aan de kant gezet, hoopt onze fractie uiteraard dat hier verstandig mee wordt omgesprongen. Tenslotte telt men ook de 18 miljoen mee die overgedragen worden vanuit vorige legislatuur. We komen dan aan 54 miljoen euro investeringen. Merk op dat uit een benchmark tussen steden en gemeenten, uitgevoerd door BDO, de realisatiegraad eind 2018 van de investeringen slechts 34% was in Waregem, wat in schril contrast stond ten opzichte van Roeselare (52%) en Kortrijk (74%).”
“Het valt ons op dat de investeringen vanaf 2024 bijna volledig stilvallen. 98% van de investeringen worden gepland in de komende 4 jaar. In 2024 (het jaar van de verkiezingen) gaat de geldkraan dicht en zullen wellicht vooral lintjes worden doorgeknipt? Het lijkt wel electoraal opportunisme. De Waregemse inwoners en ondernemers zou er veel meer bij gebaat zijn dat deze investeringen meer gespreid zouden worden over de 6 jaar van de legislatuur, om ook de overlast op de mobiliteit, ondernemers, enz… zo veel mogelijk te spreiden.”
Inhoudelijke keuzes
“Verschillende van de investeringen steunt onze fractie. Wij zijn uiteraard benieuwd naar de uitwerking van deze investeringen. We zullen de komende jaren constructief oppositiewerk voeren zodat de belastingen van onze burgers goed besteed zullen worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook vele punten waar wij afgelopen jaren reeds zwaar op ingezet hebben: trajectcontroles voor zwaar verkeer, investeren in duurzaamheid, investeren in een stadsapp, investeren in vlotte en veilige fietspaden, ook hier en daar wat investeren in meer groen,… Wij hopen om aan deze, maar ook aan vele andere belangrijke investeringen mee te mogen helpen.”
“Wat ons wel opvalt is dat bij de investeringen voor dorpskernvernieuwing Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve amper of niet aan bod komen. Ook Nieuwenhove en de Biest hebben dringend nood aan een doorstart. We willen hier graag meer visie over horen en zien. Verder hadden we ook graag investering gezien voor een ondernemingsloket voor starters.”
"Wat betreft mobiliteit zijn we ook tevreden over verschillende investeringen die gebeuren, (Maxim zal hier nog in detail over tussenkomen), maar we missen een algemene visie. De prioriteitenlijst van wegenwerken en aanleg van fietspaden werd in het verleden door onze fractie reeds gevraagd. Wij hopen dat we hier meer over krijgen. Wat betreft het woonbeleid is tussen 2009 en de start van de legislatuur de gemiddelde bouwgrond met 65% gestegen (Vlaams gemiddelde 21%) en de gemiddelde woningprijs met 18%. Ook daalde het percentage jongeren (0-19 jaar) met 11%. Dit heeft vast en zeker met de dure bouwgrond en woningprijzen te maken. Wij willen de meerderheid oproepen om een visie uit te werken hoe ze dit zal aanpakken.”
“Dit alles zorgt dat de schuldlast van Stad en OCMW stijgt doorheen de legislatuur van 27 miljoen euro tot 30 miljoen euro. Dat deze in de vorige legislaturen gedaald is, erkennen wij, maar doet hier op zich niets terzake.”
Lussenplan
“Wij merken dat er 500 000 euro voorzien wordt voor “Stormestraat/ aansluiting Stationsstraat”. Onze fractie is alvast erg tevreden dat er eindelijk werk gemaakt zal worden van ons principevoorstel ‘Het Lussenplan’, het welke ik nog eens in de laatste gemeenteraad voorstelde. We hopen dat er overleg zal zijn hierover met de verschillende fracties, maar ook met de betrokken partijen (handelaars, bewoners,…). Het kan een uitdaging zijn om nu écht eens werk te maken van transparantie en participatie! Wij danken de meerderheid alvast voor de hand die hier toegereikt wordt om hierover samen te zitten op 18 januari 2020. We verwachten wel échte inspraak. Niet zoals bij het Pand wanneer de handelaars pas gehoord worden wanneer de beslissingen reeds zijn genomen.”
“Daarnaast gaat een erg groot deel van het investeringsbudget naar het Pand. We mochten eerder al kennisnemen van een presentatie en dit omvatte toch meer dan enkel de algemene hernieuwbouw. Naast de 17,7 miljoen voor algemene hernieuwbouw Pand, waarvan 2 miljoen voor compensaties en 400 euro/m² voor herstel panden, zijn er nog extra kosten zoals aankoop en aanpassen ruimtes FOD, post (1,8 Mio), toegang Meersstraat (1,5 Mio), toegang Stationvijvers (1,7 Mio), groenzone politiezone (0,3 Mio), minderontvangsten huur (1,5 Mio) en compenserende maatregelen voor gedwongen verhuis (2,3 Mio). Het moet dan ook wel eerlijk gezegd worden dat dit project in totaal 17,7 miljoen euro zal kosten (wat meerderheid ons nu tracht te doen geloven), maar wel 27 miljoen euro zal kosten aan de Waregemse belastingbetaler.”
In de meerjarenbegroting wordt trouwens zelf ook van financiële risico’s gesproken: (p. 167 meerjarenbegroting). “… de kans op heel wat onvoorzienigheden is reëel… praktische en juridische aspecten kunnen in dit dossier tot hoog oplopende kosten leiden zowel bij de stad als bij Wagso…”
“We vrezen dan ook dat de 27 miljoen euro mogelijks niet zal volstaan. N-VA/Open Vld is steeds voorstander geweest om het Pand te renoveren, maar er gaat te veel geld naar de het esthetische (vensters, luifels,…) en te weinig naar compenserende maatregelen voor de gedwongen sluiting en verhuis van de handelaars. De façades zijn blijkbaar belangrijker dan de handelaars zelf. 4,5 miljoen aan compensaties lijkt veel, maar zal veel te weinig zijn. De handelaars voelen zich in de kou gelaten wanneer het gaat over niet-gecompenseerde kosten. Er is grote onzekerheid. De onderhandelingen over de compenserende maatregelen gebeuren achter gesloten deuren en één voor één apart. Handelaars zijn erg ontevreden met de manier van werken, maar zijn anderzijds erg bang om in ongunst te komen van de meerderheid.”
Michiel Vandewalle concludeert : “We willen oprecht het stadsbestuur van Waregem feliciteren met haar award ‘plezantste gemeente’, echter, dit is voor een groot stuk ook te danken aan de vele inwoners van Waregem die hier elke dag mee aan helpen: Vrijwilligers, verenigingen, ondernemers, horeca-uitbaters,… zetten zich dagelijks in om Waregem te laten floreren. We moeten waken dat net zíj niet de kou gelaten worden door het stadsbestuur. Beter én transparanter communiceren, in combinatie met échte inspraak is hier dan ook de boodschap! N-VA/Open Vld zal zich de komende jaren verder opstellen als constructieve oppositiefractie en de belangen verdedigen voor alle Waregemnaars. Ik wil tot slot vooral nog eens de belastingbetalers (inwoners en ondernemers van Waregem) bedanken dankzij wie we dit alles in Waregem kunnen verwezenlijken.”
isterenavond stond de meerjarenplanning 2020-2025 op de agenda van de gemeenteraad. In aanloop naar de globale planning kregen de raadsleden te beslissen over een hele reeks retributie- en belastingsreglementen. Belangrijke beslissing was het vaststellen van de opcentiemen op de onroerende voorheffing (blijft ongewijzigd op 1006) en de aanslagvoet aanvullende belasting op de personenbelasting (ongewijzigd op 6,8 %).
Volgens schepen van Financiën Rik Soens zijn deze belastingsvoeten van de laagste in de regio. Ze werden al 19 jaar niet verhoogd. Hij is ook fier voor het geheel van stad en OCMW een investeringsplan van 100 miljoen euro voor de komende jaren te kunnen voorleggen zonder de belastingen te verhogen. Er komt al een overdracht van ca. 15 miljoen euro aan niet gebruikte kredieten van vorige jaren. Voor 2020 staat al een bedrag van 21,7 miljoen genoteerd. Uiteindelijk mag verwacht worden dat telkens wel een belangrijk deel van het voorziene investeringsbedrag zal worden overgedragen naar 2024 en 2025, waarvoor momenteel maar 4,3 miljoen euro meer staat voor ingeschreven.
Prioritaire doelstellingen
Aan de opstelling van het meerjarenplan ging een uitgebreide analyse van de behoeften vooraf. Een externe omgevingsanalyse werd in de eerste jaarhelft opgemaakt en gaf het stadsbestuur een goed beeld van de behoeften van de interne en externe belanghebbenden. Ook het participatietraject ‘Denk mee met Waregem’ met de enquête en de infomarkten werd in deze context gehouden. De grote bezorgdheid m.b.t. een goede mobiliteit in een duurzaam en leefbare omgeving wordt hieruit meegenomen.
Het meerjarenplan is opgebouwd rond vier prioritaire doelstellingen:
- Het verder ontwikkelen van een veilige stad met sterke publieke diensten
- Klimaatrobuust Waregem door het verder ontwikkelen van een leefbaar en duurzaam Waregem
- Een aantrekkelijke stad met sterke kernen voor het verder ontwikkelen van een aantrekkelijk en bruisend Waregem
- Een kwalitatieve en zorgende dienstverlening door het welzijn te bevorderen voor iedereen in onze stad.
In het kader van een ‘veilige stad’ krijgt de centralisatie van alle politiediensten PZ Mira op site 17 West in de Kalkhoevestraat in Waregem stilaan vorm (beslissing vorige legislatuur). Voor de politiezone Mira komt nog een investeringstoelage bij van 865.000 €. Komende jaren wordt geïnvesteerd in een nieuwe brandweerkazerne op een strategische locatie aan rand verkaveling Spoorweglaan in St.-Eloois-Vijve. Bovenop een overdracht van 1.242.000 euro, die al was voorzien is daarvoor nog 3,5 miljoen ingeschreven in het meerjarenplan. Bovenop komen 1.914.000 € investeringstoelage voor kazernering Fluvia en 1.069.000 voor materiaal.
Een andere uitdaging is de aanpak van de mobiliteit in de stadskern. Tijdens de gemeenteraad van 18 januari komt de studie aan bod rond de aansluiting van de Stormestraat met de Stationsstraat, waarvoor 500.000 € is ingeschreven. Maar belangrijkste bedrag inzake veiligheid en mobiliteit gaat in het meerjarenplan naar fietspaden in de Desselgemseweg (2 miljoen euro). Project zit nog in studiefase maar bedoeling is hier alvazst het fietsverkeer veiliger te maken. Er is voor komende zes jaar nog 960.000 ingeschreven voor algemene verkeersveiligheid (+ overdracht 146.000) en 900.000 voor heraanleg Franklin Rooseveltlaan (+ overdracht 796.000). Er wordt ook mee geïnvesteerd in fietsersbrug over Leie in Beveren-Leie (500.000) en herinrichting complex E17-N382 (825.000). Er komen ook nog twee trajectcontroles bij langs de invalswegen (200.000) en parking Hippodroom (150.00) wordt ingericht als randparking.
Er wordt een ruim budget (4.200.000) voorzien voor onderhoud en herstel van wegen. Ook voor wegenis in voorbereiding is 2.530.000 € voorzien. Het gaat hier over de N 43, Brabantstraat, … ook mogelijke samenwerking met Kruishoutem en Wortegem. Stad financiert ook de afkoppeling van aanpalenden bij rioleringsplan RioPact (1.350.000). Afkoppelingswerken van Aquafin in Waregemstraat tussen Evangelieboomstraat in Deerlijk en Harelbekestraat worden gefinancierd met 1.080.000 €. Werken zijn komende jaren voorzien aan wegenis en riolering in Roger Vansteenbruggestraat (1 miljoen €), Molenstraat (750.000 + 100.000), herplaatsen collector Zuiderlaan (500.000 + overdracht 1.915.000), weg en rioleringswerken N 43 tussen grens Harelbeke en St.-Eloois-Vijve (200.000), ontharding/vergroening Molenstraat en Fr. Rooseveltlaan (200.000) en tenslotte sanering Waregemstraat en Vichtseweg (170.000). Deze week wordt de betonnering al voorzien voor het nieuwe rond punt van de Zuiderlaan met de Meersstraat.
Door het verbinden van verschillende groene en blauwe ruimtes in de stad (parken, speelruimte, tuinen) en in de open ruimte (stadsrandbossen, bomenrijen, houtkanten) wil de stad een samenhangend, functioneel netwerk creëren dat bijdraagt tot een verhoogde leef- en woonkwaliteit in de stadskernen, de stadsrand en wijken. Er komt een nieuw autovrij plein aan het regenboogstadion tussen de nieuwe hoogbouw van hotel, woontorens en kantoorgelegenheid (1.236.000 €). De groenzone aan stadionvijvers wordt uitgebreid ten koste van deel esplanade tussen piramide en sportcomplex De Treffer (€ 1.700.000). De parking Meersstraat wordt heraangelegd met het oog op een nieuwe brede toegangspoort naar het Pand (1,5 miljoen €). Belangrijke ingreep wordt de Gaverbeekvisie, die al in ontwerp werd voorgelegd aan gemeenteraad. De Hooibeek en Gaverbeek worden blauwe linten binnen het hemelwaterplan met nieuwe publieke plekken verweven met de stad, met een verhoogde biodiversiteit en talrijke ecosystemen (750.000 €). Verder is er budget voor vergroeningsprojecten (zoals Schakelstraat)(1 miljoen €), inrichting terreinen/groene ruimten (990.000), verfraaien begraafplaatsen (960.000), beheersplan park Casier (650.000 + 133.000), herinrichten en uitbreiding parking Linde SEV (549.000 €) en omgevingswerken groenzone politie (300.000).
Plezante stad
Het stadsbestuur wil initiatieven nemen om de kernen te versterken en de aantrekkingskracht te verhogen. Daarbij hoort vooral een goed aanbod op vlak van stadskern, vrije tijd en onderwijs. Het hernieuwingsproject van het Pandcomplex is cijfermatig met een ingeschreven bedrag van 17.700.000 € de kostelijkste post in het meerjarenplan. Na de realisatie moet het winkel- en administratief centrum opnieuw een uniform karakter krijgen en een trekker worden in het kernwinkelgebied. Een andere belangrijke post is de uitbreiding van het Cultuurcentrum De Schakel (5,2 miljoen € + 496.000 overdracht) met het vroegere bibgebouw. Een studie moet nog uitwijzen of gekozen wordt voor verbouwing of nieuwbouw. Voor aanpassingswerken in De Schakel zijn nog eens 200.000 € voorzien. Aanpassingswerken aan het oblatenauditorium in de stedelijke academie moeten zorgen voor extra uitwijkcapaciteit voor het Cultuurcentrum (400.000 €).
De stad zet verder in om te voorzien in betaalbaar wonen in verschillende kernen. In samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappijen wordt ingezet op een duurzame kwalitatieve omgeving waarin sociale huisvestingsprojecten worden gerealiseerd. Via het WAGSO wordt voorzien in betaalbare woonkavels en woonentiteiten in de private markt met het verder zetten van het project Spoorweglaan (600.000 € + overdracht 250.000). Voor Hof ter Waaien is 290.000 € ingeschreven en inbreng geluidwerende maatregelen aan Galgewegel kost stad 50.000 €.
Het voedselverdeelproject ‘Kelderke’, dat werkt onder de vleugels van de Waregemse serviceclubs, krijgt een nieuwbouw op de site Transvaal ((530.000). 't Kelderke te Waregem is een vrijwilligersorganisatie, die voedselpakketten samenstellen voor mensen die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp kunnen gebruiken. Plannen voor de nieuwbouw worden in voorjaar voorgelegd aan gemeenteraad om nog volgend jaar met de bouwwerken te kunnen afronden. Bedoeling is om concept ‘sociale kruidenier’ op te starten ism Foodact 13, een regionaal voedsel-distributieplatform waarbij voedseloverschotten worden opgehaald om te herverdelen aan mensen in armoede. Nog sociale projecten zijn voorzien in De Meers (530.000 €), de Coorenblomme (104.000) en het project Molenstraat, waar nog 850.000 € in overdracht beschikbaar is. Voor de post onderhoud en herstel van gebouwen is nog 164.000 € voorzien.
In het hoofdstuk vrije tijd en sport is in de meerjarenplanning in totaal 4,8 miljoen €. Er komt een capaciteitsverhogen voor de buitensporten. Na SV en Racing krijgen ook de voetbalploegen van Beveren-Leie, Desselgem en jong Vijve aanleg van kunstgrasvelden (2 milj. € + 174.000). Bij Racing zijn de oude gebouwen voor kleedruimte dringend aan vervanging toe (700.000). Er komt nog 550.000 € extra voor terreinen en gebouwen voor sportbeleving. Door de uitbreiding van groenzone stadionvijvers moet gezocht naar nieuwe burelen voor sportdienst (500.000). Voor diverse werken aan zwembad met nieuwe toegangscontrole is half miljoen ingeschreven. Verder zijn er nog de renovatie van lange brug aan stadion (250.000), studie nieuwe competitiesporthal (100.000) herlokcaliseren Boulodroom (100.000), uitbreiding schietstand Beveren-Leie (75.000) en nieuwe ketel en installatie in openluchtcenter Vijve ‘(55.000).
Voor de jeugd vinden we in de meerjarenplanning investeringen in speelpleinen (420.000 €) en toelagen voor de nieuwbouw van chiro centrum (150.000) en Akabe Funk (150.000). De stedelijke school Guido Gezelle komt als laatste aan de beurt voor renovatie (studie 200.000 €). De stedelijke basisschool in Vijve zal uitbreiding nodig hebben (studie 150.000 €). Sturing verlichting in stedelijke academie (121.000) en onderhoud gebouwen lager onderwijs (110.000) zijn de andere posten onderwijs.
Tenslotte vermelden we nog dat 1,9 miljoen voorzien is voor de eventuele aankoop van gebouwen. Gedacht wordt ondermeer aan de aankoop van de eigendom van BPost in het Pand. Inzake de dorpskernvernieuwing in Desselgem wordt na de verkoop van gebouwen gedacht aan herinrichting van het kerkplein (750.000 €). Het ontwikkelen van de Blauwpoort samen met Leiedal staat in de meerjarenplanning, maar zonder ingevuld bedrag. De verLEDding van de openbare verlichting staat ingeschreven met 3 miljoen €.
Zij en hun medewerkers stonden in voor de financiële uitwerking van het meerjarenplan.
De grafiek met de historie van de schuld (uitstaande leningen) toont de daling van de spectaculaire daling sedert 2005 van de leningslast voor Waregem. Voor de komende periode komt daar voor 26 miljoen euro nieuwe leningen bij om in 2025 te landen op een totale leningslast van 29 miljoen euro.
De visie van de oppositie op het meerjarenplan volgt in volgende bijdragen...
Dimitri D’Hondt wordt eerste voorzitter Cultuurlab Vlaanderen
Waregemnaar Dimitri D’Hondt wordt de eerste voorzitter van Cultuurlab Vlaanderen, de opvolger van het Rodenbachfonds. Hij nam in Gent de voorzittersfakkel over van gewezen VU- en VLD-volksvertegenwoordiger Patrik Vankrunkelsven uit Laakdal. Het Rodenbachfonds, één van de 5 cultuurfondsen in Vlaanderen, is volop bezig met een vernieuwingsoperatie en noemt zich sedert 7 december 2019 'Cultuurlab Vlaanderen'. Dimitri D’Hondt (37 j) gaat deze naamsverandering begeleiden en wordt de eerste voorzitter van Cultuurlab Vlaanderen.
Het Rodenbachfonds werd opgericht in 1984 als Vlaams-nationalistisch cultuurfonds in navolging van het liberale Willemsfonds (1851), het katholieke Davidsfonds (1875), het socialistische Vermeylenfonds (1945) en het progressief pluralistische Masereelfonds (1971).
Cultuurlab Vlaanderen is het Vlaams labo waarin cultuur wordt ingezet ter versterking van lokale solidariteit. Het werkt voor en met mensen die samen een open en warme samenleving willen realiseren. Door van elkaar te leren en samen te creëren werkt Cultuurlab Vlaanderen vanuit het lokale niveau aan een samenleving, waarin plaats is voor iedereen.
Cultuurlab Vlaanderen legt drie klemtonen:
Cultuurlab Vlaanderen wil een laboratorium zijn van laagdrempelige cultuurbeleving ter bevordering van een inclusieve samenleving. Een lab of labo staat voor ruimte, experiment en innovatie.
Cultuurlab Vlaanderen wil door middel van cultuurbeleving en cultuurcreatie lokale solidariteit bevorderen.
Cultuurlab Vlaanderen zet de Vlaamse sociale emancipatiegeschiedenis in als inspiratiebron voor wederzijds begrip vanuit ieders eigenheid en om vanuit historisch perspectief actuele gebeurtenissen te kunnen kaderen.
Dimitri is al enkele jaren lid van zowel de algemene vergadering als van de raad van bestuur van het Rodenbachfonds en heeft het afgelopen jaar het vernieuwingsproject mee vorm gegeven. Dimitri zette in 2016 als stichter-voorzitter al zijn schouders onder de nieuw opgerichte vereniging De Vlaemsche Stooringhe, afdeling van het toenmalige Rodenbachfonds voor de gemeenten Waregem, Anzegem, Deerlijk en Avelgem.
Dimitri D’Hondt: “Ik ben een enorme voorstander van de nieuw uitgetekende structuur en sta ook 100% achter de visie die we met Cultuurlab Vlaanderen nastreven. Door onze eigen emancipatiegeschiedenis samen met onze taal centraal te zetten, kunnen we perfect experimenteren met hoe we cultuur in al zijn facetten dichter bij alle Vlamingen kunnen brengen. Experimenteren, luisteren naar wat leeft in Vlaanderen en tegelijk durven falen, dat is mijn persoonlijke missie binnen Cultuurlab Vlaanderen.”
Het stadsbestuur van de West-Vlaamse stad kreeg deze avond de titel en bijhorende trofee van Plezantste Gemeente van Vlaanderen uit handen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) in de Zuiderkroon in Antwerpen. Met de bekendmaking van de Plezantste Gemeente van Vlaanderen sluit Het Nieuwsblad zijn grootste regionale journalistieke project van het jaar af.
Een jaar lang bekeken de tweehonderd regionale correspondenten van Het Nieuwsblad elke gemeente in Vlaanderen door een plezante bril. Verdeeld over acht afleveringen gingen ze aan de slag met een checklijst van bijna 150 thema’s. Waregem dankt de overwinning aan topscores bij de afleveringen rond winkelen, jeugd en senioren. Ook voor horeca en cultuur deed de West-Vlaamse stad het prima. De minste score was er voor Waregem bij de aflevering Feest. Maar dat kan het stadsbestuur al meteen goed maken. Schepen van Feestelijkheden Pietro Iacopucci nodigde alvast heel Vlaanderen uit in zijn Plezantse Gemeente.
De organiserende krant ging op zoek waarom het zo plezant is in Waregem. “ In Waregem is het plezant. Dat bewijst de glanzende score waarmee de stad als overwinnaar uit onze gemeentetest komt. Maar ook de reacties van eender wie je op straat, op de ijspiste of aan de toog aanspreekt. Het ís er tof want er is jeugd, er zijn seniors en er zijn pintjes. En daar zijn de Waregemnaars – bescheiden dorpelingen in de vijfde grootste stad van West-Vlaanderen – content mee.”
“Waregem is the place to be. Wat kan ik zeggen. ’T is hier gewoon tof! Waarom het hier tof is? Juist hierom. De mentaliteit zit hier goed. Ga je alleen op café, dan geraak je direct aan de praat. Iedereen babbelt tegen iedereen. In Kortrijk bijvoorbeeld is dat anders. De mensen hier zijn losser. Misschien omdat hier vroeger meer boeren woonden, kan dat? Alleszins: wie naar hier verhuist, wilt niet meer weg. Er moet hier een bepaalde sfeer hangen.”
“In het gemoedelijke Waregem: daar dansen ze volgens onze jury het luidst en het hardst door het leven. Waregemnaren maken van alles een feestje. Als er hier een geboortereceptie wordt georganiseerd, is het de bedoeling dat er achteraf een fuif volgt. Dan worden de kindjes meegegeven met de grootouders en verwachten de mensen een party. Maar wel met pintjes. Geef een inwoner twee glazen champagne, en ze gaan aan de toog vragen achter een goeie pint. Waregem mag dan wel een grote stad zijn, iedereen blijft vooral graag rond de kerktoren draaien. Daar staan de winkels, de restaurantjes, de cafeetjes en de ijspiste. Gewoon is al speciaal genoeg.”
Een van de categorieën waar Waregem in uitblonk: voorzieningen voor de jeugd. Van stadsspeeltuintjes tot danscafés en skateparks. “We zijn deftig gekleed, maar wel klassiek. We drinken pintjes. En we hebben geen speciaal dialect, maar een beetje een mengeling van Oost -en West-Vlaams. We zijn gewoon op ons gemak bij elkaar. Het is groot en klein genoeg.” Het is een van de categorieën waar Waregem in uitblonk: voorzieningen voor de jeugd. Van stadsspeeltuintjes tot danscafés en skateparks. Op vrijdagavond komt de jeugd samen op de Grote Markt. Dan wordt er op café gegaan of naar een fuif, in de sportzaal. Genoeg uitgaansmogelijkheden. En zo ontstaan koppeltjes tussen de verschillende scholen.”
Nog zo’n gouden ster voor Waregem: seniorenzorg. OKRA, bridgeclub, kaartclub, breiclub, computercursussen, een ganse catalogus. “Daarom komen alle gepensioneerden van de omliggende dorpen naar hier, omdat ze denken: er is daar tenminste nog vanalles te doen”, zegt Lena (85). Ze kaart, ze wandelt, ze haalt de beste broodjes bij de ene bakkerij en de beste taartjes bij de andere – winkels, nog zo’n troef. “Ge kunt hier echt alles krijgen.” Dat beaamt ook Jeaninne (78), die nog altijd in dezelfde straat woont als waar ze ooit geboren werd. “Alles is dichtbij, en de mensen ook. Ik ken mijn buren nog. En als mijn knieën weer beter zijn, vertrek ik weer met mijn man op onze elektrische fiets.” Al kunnen zelfs topscores nog beter, volgens Lena. En alles begint onderaan. “De voetpaden zijn nogal schuin”, zegt ze. “Slecht voor de heupen, hé.”
Vanaf 30 juni 2021 worden in Waregem twee kerken onttrokken aan de eredienst en teruggebracht tot een profaan en niet onwaardige gebruik. Het gaat over de Heilige Jozef – De Biest en de annexekerk van Sint-Hubertus (De Jager). De parochies die in de toekomst verder blijven werken moeten zware besparingen doen. Het Centraal Kerkbestuur van Waregem en het stadsbestuur gaven toelichting bij het kerkenbeleidsplan 2020-2025 tijdens een gezamenlijke persbijeenkomst in de parochiezaal van het Gaverke.
Jacques Callens, voorzitter van het Centraal Kerkbestuur, gaf toelichting bij de onderhandelingen. “Als gevolg van het concordaat van Napoleon met de Heilige Stoel (15 juli 1801) heeft iedere parochiekerk een kerkfabriek, die beheerd wordt door een kerkraad. De kerkraad is belast met de zorg om de materiële voorwaarden die de uitoefening van de eredienst en het behoud van de waardigheid ervan mogelijk maken. In kerkelijke kringen noemen we dit ‘het tijdelijke’, in tegenstelling tot de liturgie zelf en het pastorale werk die de verantwoordelijkheid zijn van de priesters en hun pastorale teams. Concreet betekent dit dat er in Waregem met zijn zeven parochies met hun bijhorende kerk en nog een annexekerk ook zeven kerkfabrieken zijn.”
Met het decreet van 7 mei 2004 werd het Centraal Kerkbestuur opgericht . Dit is een orgaan dat bemiddelt tussen de diverse kerkfabrieken en de gemeente, in ons geval Stad Waregem, met als verantwoordelijke schepen Rik Soens en zijn financiële medewerkers. In voorbereiding tot het meerjarenplan 2020-2025 (meerjarenplan is een budgettering over zes jaar die moet overeengekomen worden tussen de kerkfabrieken en Stad) heeft het Centraal Kerkbestuur mede onderhandeld met Stad Waregem zowel over het meerjarenplan als over het Kerkenbeleidsplan.
De vergaderingen waren niet altijd gemakkelijk omwille van de tegenstrijdige belangen en veel voorbereidingswerk. Het Centraal Kerkbestuur moet zorgen voor voldoende middelen ten behoeve van de eredienst, die deels door de stadskas worden bijgepast en anderzijds wil het schepencollege de betoelaging zo laag mogelijk houden ten bate van de stadskas. Niettegenstaande die tegenstrijdige belangen hebben beide partijen zich constructief opgesteld om in een positieve sfeer naar consensus te komen.
De parochies die in de toekomst verder blijven werken moeten zware besparingen doen (30 %), wat altijd zorgt voor onrust en mogelijke onvrede. Vele kosten in een kerkgebouw zijn niet samendrukbaar, ook niet wanneer er minder kerkgangers zijn. Denk maar aan verzekeringen, verwarming van het kerkgebouw, verlichting en onderhoud. Door twee gepensioneerde koster-organisten te vervangen door vrijwilligers, door meer beroep te doen op vrijwilligers in het algemeen, door zowel onderhoud als investeringen op een minimum te zetten, door twee kerken vanaf 30/06/21 te sluiten en door vele kleine besparingen en te zoeken naar meer eigen inbreng van de gelovigen zijn centraal Kerkbestuur en stadsbestuur uiteindelijk tot een overeenkomst kunnen komen.
Kerkenbeleidsplan
Geert Kesteloot, secretaris van het Centraal Kerkbestuur, gaf toelichting bij het kerkenbeleidsplan. “De lokale kerkelijke en gemeentelijke overheden hebben van de Vlaamse overheid de opdracht gekregen om samen een globale visie op te maken over het gebruik van de parochiekerken in hun gemeente. Het kerkenbeleidsplan vindt zijn oorsprong in de conceptnota van minister Bourgeois, ‘Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk’ van 24 juni 2011. Het kerkenbeleidsplan wordt in de decreten ook omschreven als een ‘langetermijnvisie op de gebouwen van de eredienst’. Naast het bestaan van een lokaal kerkenbeleidsplan als voorwaarde voor het verkrijgen van subsidies, zijn er nog andere redenen waarom het aanbevolen is een plan op te stellen. De vereiste eensgezindheid kan er enkel komen als resultaat van doorgedreven lokaal overleg in een sfeer van respect en vertrouwen. Een kerkenbeleidsplan kan dienen in allerlei beleids- en beheersplannen. Het kan een objectief beeld geven over het gebruik van de parochiekerken en alle gunstige en minder gunstige gevolgen die daaraan verbonden zijn.”
Ook binnen de Kerk zijn een resem hervormingen aan de gang die parallel lopen met het opstellen van de kerkenbeleidsplannen. Om in aanmerking te komen voor subsidies voor de restauratie van beschermde en niet-beschermde kerken moeten kerk- en gemeentebesturen een kerkenbeleidsplan (of langetermijnvisie op de gebouwen van de eredienst) kunnen voorleggen (Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 betreffende de uitvoering van het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 – artikel 11.2.11). Bij een premieaanvraag voor beschermde kerken moet altijd een kerkenbeleidsplan voorgelegd worden volgens de regelgeving opgelegd door het onroerenderfgoeddecreet.
In Waregem beschikken wij over een goedgekeurd kerkenbeleidsplan sinds 16 juni 2017. In deze eerste versie van kerkenbeleidsplan werd uitgegaan van het gegeven dat de zeven parochiekerken met name: Decanale Sint-Amandus en Blasiuskerk; Heilige Familie – Gaverke; Heilige Jozef – De Biest; Heilige Margareta – Nieuwenhove; Sint-Jan-de-Doper – Beveren-Leie; Sint-Martinus – Desselgem en Sint-Eligius – Sint-Eloois-Vijve behouden blijven voor de eredienst.
Bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan 2020-2025 werd bepaald dat naast de annexekerk van Sint-Hubertus (De Jager) ook de kerk Heilige Jozef op de Biest op 30 juni 2021 onttrokken wordt aan de eredienst en teruggebracht tot een profaan en niet onwaardige gebruik. Voor de liturgische activiteiten die momenteel doorgaan in de kerk Sint-Jozef – De Biest (SintMichielsbeweging, parochiale diensten bv. uitvaarten, huwelijken,… ) en in de Annexekerk SintHubertus – De Jager (parochiale diensten, Gebedsgroep Emmaüs, Syrisch-Orthodoxen) wordt de mogelijk gecreëerd om deze activiteiten over te brengen naar de kerk Heilige Familie – Gaverke. Deze kerk wordt hiervoor gecompartimenteerd (kleiner gemaakt) zodat ze beter aan de huidige noden en gebruiksvereisten voldoet.
Voor de herinrichting van de kerk Heilige Familie werd een werkgroep met vertegenwoordigers van de verschillende toekomstige gebruikers opgericht. Er wordt hiervoor eveneens samengewerkt met de Commissie Cultusgebouwen van het Bisdom Brugge. Voor de niet-liturgische activiteiten in de kerk van De Biest en de Annexekerk Sint-Hubertus De Jager (bv. gebruik door de scholen, kinderopvang, …) werd een oplossing gevonden zodat deze activiteiten ter plaatse kunnen blijven.
In samenspraak met Stad Waregem werd in een overgangsperiode van ruim 18 maanden voorzien. Het onttrekken aan de eredienst en terugbrengen tot een profaan en niet onwaardig gebruik van een kerk, vergt immers het volgen van een nauwgezette procedure. Dit zowel voor het canoniek (kerkelijk) recht [o.a. Wetboek voor Canoniek Recht canon 1222 §2] als het civiele (burgerlijk) recht. Anderzijds wil men de nodige tijd scheppen voor de herinrichting van de kerk Heilige Familie en om de gelovigen de mogelijkheid te bieden om zich aan te passen aan de gewijzigde situatie.
Vrijwel iedereen is het er over eens: er zijn op vandaag te veel en te grote kerkgebouwen. Het onttrekken aan de eredienst van de twee kleinste kerkgebouwen kan bij een eerste benadering dan ook contradictorisch blijken. Na onttrekking aan de eredienst en terugbrengen tot een profaan en niet onwaardig gebruik resten er twee mogelijkheden voor het gebouw: Herbestemming of sloop.
De ervaring met bijvoorbeeld de kerk van Wielsbeke, de afgebrande kerk van Anzegem en de kerk van Kerkhove leert dat het herbestemmen van traditionele kerkgebouwen niet alleen moeilijk maar ook bijzonder duur is. Voor een drastische oplossing zoals sloop is de bevolking van Waregem zeker nog niet rijp. Er bieden zich wellicht nieuwe mogelijkheden aan voor alternatief gebruik door de school Biest-Jager, die wel zijn beide liturgische lokalen verliest.
Cijfers
Deken Laridon schetste het kerkenbeleidsplan vanuit pastoraal oogpunt. “De stad Waregem telt zo’n 38.000 inwoners en heeft momenteel 8 erkende cultusplaatsen (kerken en kapellen). In elke kerk is er in het weekend één viering. Enkel in de decanale kerk Sint-Amandus zijn er twee vieringen per weekend. Er zijn 7 parochies, verdeeld over 2 parochiale eenheden. In één van de parochiekerken (Sint-Jozef Biest) houdt de Sint-Michielsbeweging haar vieringen.”
Aantal inwoners per parochie (Bron: bisdom Brugge):
St-Amandus en St-Blasius: 12.767 Beveren-Leie St-Jan-Bapt.: 5.561
H. Familie: 4.838 Desselgem St-Martinus: 5.090
St-Jozef: 2.258 St-Eloois-Vijve St-Eligius: 3.558
St-Margareta: 2.803
Deken Laridon stelt vast “De Waregemse parochies zijn nog levende en enthousiaste gemeenschappen. In alle vieringen is nog volk. Doch het aantal kerkgangers is dalend. Nauwelijks 5% van de bevolking neemt nog wekelijks deel aan een weekendviering. Er zijn occasionele vieringen: doopsels (nog heel frequent!), uitvaarten, huwelijken, jubilea…, maar ook die dalen in aantal. 8 kerken/kapellen hiervoor open houden lijkt niet langer verantwoord. Ook het aantal beschikbare voorgangers stijgt niet en het is ook te voorzien dat hun aantal eerder zal dalen in de komende jaren. Dit kerkenbeleidsplan is een onderhandelde keuze van het verstand, waar hopelijk ook het hart mee instemt.”
Beide pastorale eenheden in Waregem maken deel uit van het decanaat Waregem, waartoe ook de pastorale eenheid Sint-Franciscus (Oostrozebeke en Wielsbeke) en de pastorale eenheid De Wijngaard (Deerlijk) deel van uitmaken. In de samenstelling van de decanaten mag in de komende jaren ook nog wijziging verwacht worden.
“Het kerkenbeleidsplan is het resultaat van frequent overleg met kerkfabrieken, centraal kerkbestuur, de bevoegde schepen en zijn medewerkers. Vanwege de vele gevoeligheden niet eenvoudig. Toch zijn de onderhandelingen altijd in een constructieve sfeer verlopen. Afscheid nemen doet altijd pijn. We begrijpen ten volle dat parochianen zeer gehecht kunnen zijn aan hun eigen parochiekerk. Bij sommige mensen zal de uitvoering van dit plan zeker een tijd van verwerking vragen. Toch mogen we niet te particulier (of sectair) denken. Onze kerk is geen sekte, wel een kerk van verbondenheid tussen alle gedoopten, ja een ‘wereldkerk’.
“De gemeenschap betekent meer dan alleen haar gebouwen. Vanuit evangelisch oogpunt willen we verder missionair werken. ‘Een kerk-gemeenschap vormen’ blijft onze roeping. Daartoe roepen we mensen op om samen te komen, te bidden en te vieren. Daartoe hebben we voldoende en geschikte gebouwen nodig. De huidige toestand noopt ons in te zien dat, voor de huidige omvang van onze kerkgemeenschap, we momenteel te veel gebouwen in functie hebben. Vanuit evangelische bescheidenheid en rationeel inzicht is een herschikking aan de orde. Onze kerkgemeenschap zal maar iets uitstralen als we coherent en eensgezind zijn. We durven vooruitkijken. Laat verandering een uitdaging zijn om de krachten en talenten te bundelen. Het zou ons moeten aanzetten om creatief te zijn met de ruimtes die ons te beschikking zijn. Vanuit oecumenisch oogpunt willen we verder gastvrijheid verlenen aan andere christenen (zoals in Waregem de evangelische christenen en de Syrisch-orthodoxe gemeenschap). Concreet werd onlangs een denkgroep opgericht die zich buigt over de herinrichting van de Heilige Familiekerk (Gaverke).
Sinds maandag 2 december staan er twaalf totems in het stadscentrum. Deze constructies tonen de voetgangers de weg naar een aantal plaatsen in het centrum, inclusief de afstand. Aan sommige totems zijn er ook zitbanken gemonteerd. Dit project kadert in de toegankelijkheid van het stadscentrum.
Gratis parkings uitgangspunt
Het stadsbestuur had enige tijd terug overleg met Inter. Deze Vlaamse dienst gaf ons advies om het centrum nog toegankelijker te maken. Dit resulteert nu in een gerichte plaatsing van twaalf totems tussen de Zuiderlaan en de Markt. De voornaamste bedoeling is om wie parkeert op de gratis parkings Expo en Jeugdcentrum moeiteloos naar en van het centrum te leiden.
De totems wijzen niet zomaar de richting aan. Door de balkvormige opzet werd het mogelijk om de vier verschillende kanten efficiënt te gebruiken. Afhankelijk van de kant (of looprichting) staan er andere locaties op, inclusief de afstand. Die locaties staan er niet alleen in tekst op, maar ook met een icoon. Om toegankelijke bewegwijzering te hebben is het volgens Inter immers beter om te werken met symbolen + de woorden op zich.
Het zijn stuk voor stuk heel herkenbare gebouwen in het Waregemse straatbeeld: Het Pand, het stadhuis, CC De Schakel, de welzijnswinkel, Waregem Expo, sportcentrum De Treffer, het Regenboogstadion … Daarom lieten we een ontwerper deze gebouwen gestileerd tekenen. De stad gebruikt deze iconen ondertussen ook voor ander kaartmateriaal en bewegwijzering.
De totems zijn een geheugensteun voor wie zijn/haar weg zoekt, en een goede visuele hulp. Aan sommige totems is er ook een zitbank gemonteerd. Dat verhoogt meteen ook het comfort in het stadscentrum. De totems met zitbank zijn ook verplaatsbaar, bijvoorbeeld bij een evenement op de locatie zelf.
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)