Honderden Ninovieters steunen de petitie om de sloop te verhinderen van hun dorpsherberg De Gilde en aanpalende erfgoed, restanten van het vroegere Oblatenklooster in het ‘dorp der mirakelen’. Er is voor de site een sloopvergunning aangevraagd en het erfgoed zou plaats moeten maken voor een klein bouwproject met zes woningen. Momenteel loopt er nog een openbaar onderzoek. Tot zolang kan iedereen bezwaarschriften indienen. Na het sluiten van het onderzoek gaat het stadsbestuur alles uitgebreid bekijken en een oordeel vellen.
Een van de Ninovieters, die de kat de bel aanbond is Caroline Kesteloot. De liefde bracht haar zeventien jaar geleden naar Nieuwenhove. Ze is lid bij toneelbond Nut & Vermaak, die elk jaar repeteert in een zaaltje boven het café. “Daarvoor mogen we binnenkort ook een nieuwe locatie zoeken. De erfgoedwaarde van de site is ontegensprekelijk en destijds bij een monumentendag was het ook één van de Waregemse parels, dat een historisch informatiebord kreeg. Mocht de brouwerij het gebouw willen overkopen, dan is het café gered.”
Erfgoed en sociaal leven
De eerste steen van het complex met kerk, school en klooster werd al gelegd in 1897. Vanaf 1903 komt een delegatie van de oblatenorde zich ook vestigen in Nieuwenhove en deze stichtten op 28 september 1905 een Belgisch noviciaat in Nieuwenhove waardoor de bestaande gebouwen moesten worden uitgebreid. Er kwam een nieuw schoolgebouw In 1926 werd een nieuwe vleugel ingewijd om tegemoet te komen aan het stijgende aantal roepingen. In 1951 verkoopt de VZW Les Missionaires Oblates de Marie Immaculée het klooster aan het Algemeen Christelijk Werkersverbond die het laat verbouwen tot huidige constellatie. De voormalige kapel wordt gesloopt in 1973.
Het geplande woonproject is ook nefast voor het sociaal leven in Nieuwenhove. De bewoners stellen dat zij met het verdwijnen van het goed beklant café annex zaal hun laatste publieke ontmoetingsplek verliezen, waar je samen gezellig een pintje kan drinken, een kaartje kan leggen of een vergadering kan organiseren. In het dorp zijn er nog amper twee cafés te vinden. Het ander café De Halve Maan bevindt zich aan de Plasstraat, maar geografisch gezien is dat wel een flink stuk buiten het centrum van Nieuwenhove.
Uitbaatster Ingrid Feys is er het hart van in. Zij rekende op een contractverlenging, maar straks vreest ze voor haar café en meteen ook zonder inkomen te staan en ook geen onderkomen. “Net voor nieuwjaar kregen we plots de boodschap dat ons contract op 1 juli afloopt. Mijn man en ik hadden nochtans op een nieuwe verlenging van negen jaar gerekend. Tegen dan zouden onze drie kinderen het huis uit zijn en waren we zelf de pensioenleeftijd genaderd. Nu moet ik dus een nieuwe woning én werk zoeken. Of een ander café overnemen, maar begin eens te zoeken naar een café met woonruimte. Niet eenvoudig. Ze wijst verder op de gevolgen voor de supportersvereniging van Club Brugge, die 700 leden telt en nu een nieuw lokaal moet zoeken.
Met 374 zijn ze al die de petitie ondertekenden. “De Gilde is een deel van onze historische dorpskern”, klinkt het. “Het is voor vele bewoners een echte ontmoetingsplaats zeker op zondag wanneer velen na de mis hier een pintje drinken of een kaartje leggen. Als dat nu allemaal verdwijnt , dan hebben wij niets meer. Eigenlijk mag je gerust stellen dat De Gilde de ziel van de dorpskern van Nieuwenhove is. Onder andere vele supporters van Club Brugge komen in het weekend naar hier om er de match te volgen op tv of om mee met de bus naar de thuiswedstrijden te gaan kijken. Meer nog: hier heb je een van de grote supporterslokalen van Club Brugge in de provincie. Met 700 leden allicht zelfs de grootste . Waar die nu allemaal heen moeten? Dat weten wij ook niet.”
“Met onze bezwaarschriften willen wij bereiken dat wij ook na 1 juli nog over onze gezellige ontmoetingsplek mogen beschikken. Dat er hier en daar moet gerestaureerd en gerenoveerd worden aan het gebouw, maar dat voor alles ‘onze Gilde’ mag blijven. Weet je, wij hebben hier al geen kruidenierswinkel of buurtwinkel meer. Alleen nog twee kappers, een krantenwinkel, een apotheek, een bakker. Dat is het zo ongeveer. Voor het overige moeten wij het in en rond het centrum van Waregem of zelfs in Deerlijk gaan zoeken. Jammer.”
Steun van Groen
Gemeenteraadslid Inge Vandevelde van Groen en haar collega’s van de fractie in de gemeenteraad kregen de vraag van de bewoners om hun protest mee te ondersteunen. Tijdens de gemeenteraad van 3 maart 2020 stond de vraag op de agenda onder de titel “dorpszicht Nieuwenhove: eren of (af)breken?”. “Het gaat tenslotte over het voormalig klooster, de huidige Gilde, hét Dorpsgezicht van Nieuwenhove, waardevol materieel én immaterieel erfgoed. De problematiek kwam vorige week nog aan bod n.a.v het onderzoek van het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid, waaruit blijkt dat het draagvlak voor onroerenderfgoedzorg in Vlaanderen groot is en dat de overheid moet instaan voor het behoud ervan. Bijna 70 procent van de Vlamingen vindt het behoud van ons onroerend erfgoed belangrijk. Vlamingen appreciëren in de eerste plaats klassiek erfgoed, zoals burchten, kastelen en landhuizen. Maar ook andere categorieën van erfgoed scoren hoog: landschappen, parken en tuinen, stads- en dorpsgezichten, historisch belangrijke plekken en archeologische sites. zie ook https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/24/8-op-de-10-vlamingen-bezoeken-jaarlijks-eenklassiek-monument/ We zijn niet tegen het bouwen van nieuwe eengezinswoningen in onze stad want die zijn er nodig. Maar als bouwsels ten koste gaan van verleden en toekomst van een dorpskern, de ziel van een dorp, dan betekent dit de doodsteek aan het hart van het dorp.”
Inge Vandevelde (Groen) “Er was wel al een eerdere infovergadering maar de bewoners – of toch heel veel Ninovieters- waren daar niet van op de hoogte. Groen vindt het daarom erg dat ten eerste het enige centraal geleden dorpscafé van Nieuwenhove straks helemaal verdwijnt. En dat de stad helemaal niet denkt aan het socializen van de dorpskernen, maar wel toelaat dat er in de plaats bouwprojecten komen. Onze partij steunt daarom het protest van de Ninovieters.”
“Het groot aantal bezwaarschriften toont aan dat veel dorpsgenoten niet gediend zijn met dit bouwproject. Dit dorpsgezicht, de dorpsomgeving waar menig Ninoviet zijn kindertijd doorbracht, mag niet zomaar verdwijnen. Minstens het laatste deel van het voormalige klooster van de oblaten en de ronde bogengalerij, of nog meer, zijn het waard om te bewaren, te verwerken in een herbestemmingsproject op maat van Nieuwenhove. Er zijn steden en gemeenten die van ver(nieuw)bouwen met respect voor het verleden een topic maken, ook al vraagt dit wat meer inspanning en opvolging. De gemeente Ranst toetst vanaf 2020 bouwprojecten aan 10 kernkwaliteiten van een goede ruimtelijke ordening. Dat is gebaseerd op de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Die gemeente wil op een zo objectief mogelijke manier werken aan de ruimtelijke kwaliteit bij de beoordeling van vergunningsaanvragen voor bouwprojecten. Ook Nieuwenhove heeft nood aan een bruisende dorpskern en dit is de prima plek hiervoor. Er zijn vele mogelijkheden om er terug iets van te maken: noem het een dorpspunt, met ruimte voor ontmoeting, voor gemeenschapsactiviteiten, lokalen voor de jeugd (Chiro, KLJ, niet georganiseerde jeugd …), een winkeltje en de opstart van andere initiatieven die sociale contacten hoog in het vaandel dragen. Wie weet kan er zelfs (tijdelijk) wonen in verweven worden.”
“Samen met het behoud van de platanen in de Kerkhofstraat (zie onze GR-vraag van januari laatstleden), de site ‘Goed te Nieuwenhove’, de aangekondigde heraanleg van het Margarethapark en trage doorsteken, zou dit een sterk samenhangend en mooi dorpsproject kunnen worden. We hebben een déjà vu, want in Desselgem is de dorpskernvernieuwing al op de rails gezet en er is geen weg terug. Het wordt afbreken met de komst van enkel appartementen en met één enkele kleine knipoog naar wat ooit de (oude) jongensschool van Desselgem was. Erfgoed weg, dorpskern met gemeenschapsleven weg.”
De stad koopt De Gilde niet aan
Schepen van Cultuur Iacopucci beantwoordde de vraag van Inge Vandevelde: “De stad zal het gebouw van De Gilde niet aankopen en dus niet laten renoveren. Op de site hebt ge ook een restant van een vroeger gebouw dat als vastgesteld onroerend erfgoed wordt aangestipt. Maar we hebben voor Waregem en de deelgemeenten een lijst van misschien wel 900 elementen en sites die daarvoor in aanmerking komen. Het geniet niet de hoge beschermingsgraad van bijvoorbeeld het Goed te Nieuwenhove (beschermd monument in centrum van Nieuwenhove). We kunnen echter niet alles tot erfgoed bestempelen. Onmogelijk zelfs. Op bouwtechnisch gebied zijn er aan het gebouw vele gebreken, die een duurdere renovatie veronderstellen. Dat gaan we niet doen. Momenteel loopt er nog een openbaar onderzoek. Tot zolang kan iedereen bezwaarschriften indienen. Na het sluiten van het onderzoek gaan wij alles uitgebreid bekijken en een oordeel vellen.”
“Er is duidelijk een signaal gekomen dat de mensen bekommerd zijn. Het schepencollege zal de binnengekomen adviezen en resultaten van het openbaar onderzoek grondig bestuderen en, rekening houdend met een hele waslijst aan factoren zoals de historische en bouwkundige waarde, zal het oordelen over het al dan niet toekennen van een bouwvergunning. We vragen nog advies op bij de stadsdiensten en houden rekening met de petitie en de twee ingediende bezwaarschriften”, aldus Iacopucci. Die beslissing wordt uiterlijk begin april verwacht.
|