Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
20-12-2019
Sp.a visie op het beleidsplan 2020-2025
Dinsdagavond keurde de Waregemse gemeenteraad tijdens zijn financiële raadszitting ondermeer ook de meerjarenplanning goed voor de periode 2020-2025. Het is het beleidsplan van de meerderheid voor de komende jaren. Na de fracties NVA/OpenVLD en Groen kunnen we u hier ook de tussenkomst van sp.a-raadslid Tom Demunter meegeven. Enkel van de fractie van Vlaams Belang ontvingen we geen analyse.
Tom Demunter moet nu alleen de socialistische visie vertegenwoordigen in de Waregemse gemeenteraad. Hij heeft een duidelijk inzicht op de verwachtingen van de burger voor het toekomstig beleid en geeft zijn visie op het meerjarenplan van het schepencollege.
“Dit beleid is voortzetting van het vorige. Het gros van de 97 miljoen euro investeringen is weer in stenen. Ik mis een echt sociaal beleid die de verkilling van onze maatschappij moet counteren. De armoede stijgt. Mensen hebben het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. 1 sociaal project van 5 appartementen is een druppel op een hete plaat. We zouden toch als stad meer moeten doen om die economische en sociale ongelijkheden te verminderen en weg te werken.”
“Huizen in Waregem zijn peperduur en daar zal 1 project van 100 redelijke betaalbare woningen niet veel aan veranderen. We blijven hierdoor jongeren en jonge gezinnen verliezen. Overal zie ik weer veel beton, maar geen oplossingen. Het zal allemaal mooi zijn vol nieuwe bouwwerken, maar wie zal er op den duur er nog zijn om er van te genieten."
“Waregem is één grote file geworden en daar gaan twee nieuwe trajectcontroles niks aan veranderen. Als we Waregem leefbaarder willen maken moeten we echt meer inzetten op alternatieven om de auto in de rand te houden; bv. een verkeersvrije markt. Iedere partij heeft er al voor gepleit. Ik deed het al 10 jaar geleden met een enquête die toen al aangaf dat mensen dit wilden.”
“Geef het centrum aan de fietser en de wandelaar. Maak er een gezellige ontmoetingsplaats waar het gezellig toeven op het terras en niet dat je vergast bent tijdens dat je geniet van uw koffie of pint. In Waregem is het plezant, dat ga je mij niet horen ontkennen, maar het zijn de mensen en het verenigingsleven die daar voor zorgen. Neem dus niet hun nodige middelen af en hun kans om contact te hebben met de bevolking, bv. met chalets aan ijspiste.
“Wat aangekondigd wordt in de meerjarennota is ook niet allemaal slecht é. Vergroening van Waregem, de Gaverbeekvisie en enkele andere maatregelen zijn wel goede voorbeelden om Waregem mooi en plezant te maken. Meer sportinfrastructuur is zeker ook nodig. We zitten nu al op onze limiet. Er zitten volgens sp.a goede en slechte dingen in het beleidsplan. Visies kunnen verschillen en die moeten kunnen. Dat is ons democratisch recht en dat verdient respect.”
“Ik vind het dan ook jammer dat alweer dat respect voor deze gemeenteraad er niet is. Persconferentie geven voordat wij als oppositie de kans hebben gekregen om hier onze zeg over te doen.Ik meen mij te herinneren dat de meerderheid zich daar niet meer aan ging bezondigen. Jammer dus.” (ter info: ook NVA/Openvld en Groen wezen op gebrek aan respect door meerjarenplan al s’middags vooraf voor te stellen aan pers. Die persvoorstelling is nu wel soberder en voor ruimer publiek met ook uitnodiging naar fractieleiders). “Communicatie is zeer belangrijk. Daar zijn apps en gratis wifi onderdeel van, maar het begint met een rechtlijnige en respectvolle communicatie tussen zender en ontvanger.”
“Ik wens de meerderheid veel succes met de goede punten van hun beleidsplan en hoopt dat er voor andere punten/ problemen een grotere dynamiek en visie komt om Waregem blijvend de Plezantste gemeente en de stad in galop te maken”. De sp.a heeft zich net als Nva/Openvld onthouden en Groen stemde tegen bij de stemming over het meerjarenplan 2020-2025.
We brachten al een overzicht van de meerjarenplanning 2020-2025 en de financiële invulling daarvan in een eerste bijdrage. Ook de visie op de meerjarenplanning door fractieleider Michiel Vandewalle van NVA/Open VLD hebben we in een bijdrage gebracht. Ook Groen maakte een uitgebreide studie over de plannen in de meerjarennota van het stadsbestuur. We proberen hier ook te informeren over hun inbreng in het debat.
“Er zitten absoluut goede zaken in dit meerjarenplan, maar wij willen jullie toch graag een spiegel voorhouden – en niet om het uit te roepen dat wij de Plezantste Gemeente van Vlaanderen zijn. Nee, wij willen samen met jullie dit plan aan een kritisch onderzoek bloot stellen. En laat ons starten met een kleine vergelijking met onze buren van Kortrijk, een stad met dubbel zoveel inwoners als wij. Kortrijk heeft 58 actieplannen en 300 acties. En Waregem? Waregem heeft 15 actieplannen en 57 acties. En nee, het gaat niet over de kwantiteit, maar het zegt iets over de ambitie, over de globale visie, over de grondigheid waarmee dit plandoor jullie, beste meerderheid, is opgesteld. Want jullie zijn het die de beleidskeuzes maken. Die 57 acties samen vragen 100 mio euro investeringen, zo blijkt. Maar, en dit is een belangrijk punt van kritiek, dit plan bevat volgens ons geen missie, geen visie, veel te weinig kader. We krijgen geen antwoord op vragen als: waar is die langetermijnvisie? Welke stad willen wij zijn binnen 10 jaar, binnen 20 jaar? Waarin willen wij uitblinken? Waar willen we terecht trots op zijn? Waar willen we dat ze over spreken als ze het over Waregem hebben? Op welke punten willen we als voorbeeld dienen voor andere steden als de onze? We lezen veel te weinig ambitie in deze tekst en we vinden dit vooral een gemiste kans.”
Groen heeft bedenkingen bij het tot stand komen van dit meerjarenplan 2020-2025. ”Inwoners van Waregem werden – jammer genoeg heel beperkt – betrokken via de enquête (waarvan het nu nog duidelijker is: de vragen waren al een weerspiegeling van de beleidsdoelstellingen). En dan de infomomenten – de verschillende thema’s op verschillende locaties maar op hetzelfde moment, in de grote vakantie… Wij zouden het zo niet georganiseerd hebben. De expliciete inbreng van de oppositiepartijen werd op geen enkel moment gevraagd.”
“We zijn tevreden dat de stad financieel gezond blijft zonder belastingverhoging, en elke Waregemnaar met ons. Nochtans staan er in het plan een aantal waarschuwingen of aandachtspunten én we hebben er zelf ook nog toe te voegen. Maar misschien hier toch nog één kleine bedenking. De toelagen aan de verenigingen, aan het middenveld, dat voor een christelijke partij als die van jullie toch een beetje heilig moet zijn, zijn niet geïndexeerd. Dit betekent eigenlijk heel concreet dat een vereniging binnen 6 jaar dezelfde toelage krijgt als 6 jaar geleden. 12 jaar dezelfde toelage. Als dat geen besparing is op de kap van het middenveld, dan moet je ons wel eens uitleggen wat het dan wel is. Zo’n koude (en verdoken) maatregel hadden we van jullie niet verwacht.”
“Vanuit onze uitgesproken aandacht voor participatie is het zeker de moeite om te luisteren hoe en waar jullie die belangrijke informatie uit dat traject concreet hebben opgenomen in het meerjarenplan. Voor de aanleg van kunstgrasvelden wordt 2 miljoen euro uitgetrokken in 2020. Uit de enquête blijkt dat dit minder dan 5.5 op 10 scoort bij de Waregemse burger. Waarom? Welk proces is hieraan voorafgegaan? Of lag deze keuze misschien al vast voor de enquête nog moest starten…?
We hebben ook de omgevingsanalyse doorgenomen. En het valt ons op dat daar veel uitdagingen in staan die we niet terugvinden in het Meerjarenplan. Een mens zou zich bijna afvragen waarom we betaald hebben om dit te laten uitvoeren. Zijn er misschien nog andere plannen dan die in het MJP? We denken dan aan innovatieprojecten en anderen modellen van dienstverlening (6), gratis WIFI in publieke ruimtes (14), E-loket (14), Armoedetoets (19), verder uitwerken voordeeltarieven (19), vroegdetectie armoede (oa door brugfiguren breder in te zetten) (19), stedelijk patrimonium Ben-principes (20), vergroening eigen energieverbruik (20), laadpalen en reglement (20), duurzaamheidscriteria in aankoopbeleid (20), investering in rioleringen (25), inzetten op alternatieve woonvormen (28), woningen voor middenklasse (29), dienstverplaatsingen met (elektrische) of deelfietsen (31), taxicheques (31), randparkings aanleggen (31), zuiderpromenade aantrekkelijk maken (32), verankering Jeugd, sport en cultuur in MJP (33), kerkenplan (36), doelgerichte burgerparticipatie en nieuwe vormen van inspraak (38), sociale cohesie door buurtwerking (39), wijkgerichte dienstencentrumwerking (39), projectsubsidies (40), initiatieven Huis van het Kind (43), lokaal loket Kinderopvang (43).
Groen behandeld vervolgens de nota met gedetailleerde vragen over de verschillende posten van elke prioritaire doelstelling. Inzake de prioritaire doelstelling 1 (een veilige stad met sterke publieke diensten) heeft Groen vragen rond de budgettering van fietswerbinding Anzegem-Waregem en andere fietspaden, die er niet goed bij liggen. De 3 actieplannen en 11 acties rond doelstelling 2 (Klimaatrobuust Waregem) worden absoluut niet ambitieus genoeg bevonden. Alle maatregelen spelen zich ook af in het centrum, terwijl er blijkbaar niets te doen is in de deelgemeenten. “We volgen dan wel de intentie om de Gaverbeek zichtbaar te maken met de ontwikkeling van een groen/blauw lint. Voor het reduceren van de CO2-uitstoot verstoppen we ons achter het burgemeestersconvenant, waar we niet de meest ambitieuze speler op het veld waren. Over woningen energievriendelijk(er) maken uit het participatietraject zien we hier ook niets van terug.”
Bij prioritaire doelstelling 3 (aantrekkelijke stad met sterke kernen) stelt groen vast dat de fondsen gaan naar Het Pand en het Regenboogstadion en benevens de dorpskernvernieuwing Desselgem de andere deelgemeenten voorlopig niks krijgen. Wel is budget voorzien voor het kerkplein in Vijve. Groen heeft ook bedenkingen bij de plannen inzake versterken van betaalbaar wonen. Bij twee van de drie aangekondigde acties gaat het om omgevingswerken, terwijl de post ‘Nemen en ondersteunen van initiatieven om betaalbaar wonen te versterken’ geen budget kreeg toegewezen.
De titel voor het actieplan ‘Armoede verder terugdringen’ is volgens Groen al totaal verkeerd gekozen , want de laatste jaren blijft het armoedecijfer stijgen. We zitten nu aan 11 %. “Wij vragen ons af of zo’n grote kost voor nieuwbouw Kelderke (530.000€) te verantwoorden is als nog zoveel gebouwen leeg staan? Waarom kan dat bijvoorbeeld niet in Het Pand, in de aan te kopen gebouwen van Financiën en Post. Keuken is reeds voorzien! En als we dan nog even verder brainstormen, dan zien wij dat als een ideale plek voor een sociaal restaurant, in combinatie met sociale kruidenier. En het Huis van het Kind zou hier ook zijn vaste en fysieke plek kunnen hebben. Een totaalproject van centraal gelegen lokale en sociale horeca en diensten in het algemeen. Wij zouden zoiets niet wegstoppen aan de rand van…”
“Voor de individuele hulpverlening van de sociale dienst wordt voor 2020 een budget voorzien van 1.765.000€ . Hiervan wordt 1.542.000€ gerecupereerd via subsidies (POD …). Dit brengt de nettokost op 223.000€. Dit is 112.000€ minder dan in de laatst beschikbare rekening van 2018. Of 5.82€ per inwoner in 2020 terwijl dit nog 8.76€ per inwoner was 2018 (bevolkingscijfer 01.01.2019: 38.261 inwoners). Dit zijn zeer duidelijke politieke keuzes. En als we dat even afzetten tegenover de uitgaven voor SVZW (die krijgen jaarlijks 600.000€ tot en met 2023), dan zal het niemand verwonderen dat we hier toch wat vragen willen over stellen.”
“Welk is het toekomstig beleid aanvullende financiële steun bovenop het veel te lage leefloon dat ver onder de Europese armoedegrens ligt? In 70 % van de dossiers leefloon wordt nu geen aanvullende financiële steun verstrekt – en we verwijzen hierbij naar het antwoord van voorzitter Joost Kerkhove op de vraag in RVMW 05.11.2019. Dit betekent dat heel wat mensen na aftrek van de hoge huurkosten op de privémarkt beschikken over minder dan 500€ per maand als alleenstaande /minder dan 700€ per maand als gezin.
“Helaas, beste leden van het schepencollege, beste collega’s, dit meerjarenplan blinkt niet uit in ambitie, in innovatie, in visie. De investeringen situeren zich op vlak van wegennet en mobiliteit, van gebouwen, maar ook van groen – dat voegen we hier graag aan toe – maar van klimaatadaptieve maatregelen, laat staan een klimaatplan, daar is geen sprake van. Duurzaamheid zou als een rode draad doorheen dit document moeten lopen. Zelfs met een vergrootglas vinden we die niet. En nog iets. Op geen enkele plaats in dit plan hebben wij gelezen dat jullie ook investeren in mensen: personeel, vrijwilligers, verenigingen, ontmoetingsmogelijkheden. Willen wij ook een warme gemeente zijn? Als het van ons afhangt, ja, wij willen dat. Wij zouden dus duidelijk andere keuzes maken. En daarmee zeggen we meteen dat we dit meerjarenplan niet goedkeuren.”
NVA/VLD-fractie over meerjarenplanning stad Waregem
Vorige dinsdagavond kwam de Waregemse gemeenteraad bijeen voor een belangrijke financiële agenda, waarbij de meerderheid haar algemene beleidsverklaring gaf over het toekomstig beleid. Het meerjarenplan 2020-2025 van stad Waregem, bestaande uit de strategische nota, de financiële nota en de toelichting, werd op papier en digitaal beschikbaar gesteld en toegelicht op de gemeenteraadscommissie van 10 december 2019. In een vorige bijdrage hebben we geprobeerd een overzicht te geven over de inhoud van dat meerjarenplan van het stadsbestuur voor de periode 2020-2025. Tijdens de raadszitting van 18 december gaven ook de verschillende fracties van de oppositie hun visie op die financiële nota. We vroegen alle fracties naar reacties.
Michiel Vandewalle, fractievoorzitter N-VA/OpenVLD, gaf de visie van de grootste oppositiefractie op het voorgestelde beleidsplan van de meerderheid.
“De aanvullende personenbelasting (6,8%) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (1006) blijven ongewijzigd, ” aldus de oppositieleider, “Onze fractie is ook voorstander om via gedifferentieerde belastingen het gedrag van onze burgers wat te gaan sturen, zoals bij afvalbeleid of het parkeerbeleid. Maar… er werden wel enkele gedifferentieerde belastingen verhoogd:
- Huisvuilzak van 60L verdubbeld (0,85 euro naar 1,70 euro)
- Belasting op verwerking afvalwater stijgt
- Kost voor administratieve documenten stijgt
“Wanneer er gedifferentieerde belastingen stijgen, moeten volgens ons de algemene belastingen (aanvullende personenbelasting) of de opcentiemen wel dalen. Doordat dit niet het geval is, spreken we uiteraard ook van een belastingstijging. Onze fractie zou het met andere woorden anders aanpakken. Om die reden onthouden wij ons voor de punten die gaan over de belastingen.”
Investeringssaldo 54 ipv 100 miljoen
Michiel Vandewalle weerlegt ook de bewering dat Stad Waregem 100 miljoen zal investeren. “Dit dient toch met een serieuze korrel zout geïnterpreteerd te worden. Het investeringssaldo voor de prioritaire doelstellingen (= meerjarenplan) dat Stad Waregem doet de komende 6 jaar, bedraagt slechts 54 miljoen euro.”
“Om tot die 100 miljoen te komen, wordt ook de investeringssubsidie van de hogere overheid ten onrechte mee in rekening gebracht. Er blijven dan nog 73,8 miljoen over. Daar zijn ook de niet-prioritaire investeringen, die nog niet zijn uitgewerkt in concrete plannen. Een pot geld wordt aan de kant gezet, hoopt onze fractie uiteraard dat hier verstandig mee wordt omgesprongen. Tenslotte telt men ook de 18 miljoen mee die overgedragen worden vanuit vorige legislatuur. We komen dan aan 54 miljoen euro investeringen. Merk op dat uit een benchmark tussen steden en gemeenten, uitgevoerd door BDO, de realisatiegraad eind 2018 van de investeringen slechts 34% was in Waregem, wat in schril contrast stond ten opzichte van Roeselare (52%) en Kortrijk (74%).”
“Het valt ons op dat de investeringen vanaf 2024 bijna volledig stilvallen. 98% van de investeringen worden gepland in de komende 4 jaar. In 2024 (het jaar van de verkiezingen) gaat de geldkraan dicht en zullen wellicht vooral lintjes worden doorgeknipt? Het lijkt wel electoraal opportunisme. De Waregemse inwoners en ondernemers zou er veel meer bij gebaat zijn dat deze investeringen meer gespreid zouden worden over de 6 jaar van de legislatuur, om ook de overlast op de mobiliteit, ondernemers, enz… zo veel mogelijk te spreiden.”
Inhoudelijke keuzes
“Verschillende van de investeringen steunt onze fractie. Wij zijn uiteraard benieuwd naar de uitwerking van deze investeringen. We zullen de komende jaren constructief oppositiewerk voeren zodat de belastingen van onze burgers goed besteed zullen worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook vele punten waar wij afgelopen jaren reeds zwaar op ingezet hebben: trajectcontroles voor zwaar verkeer, investeren in duurzaamheid, investeren in een stadsapp, investeren in vlotte en veilige fietspaden, ook hier en daar wat investeren in meer groen,… Wij hopen om aan deze, maar ook aan vele andere belangrijke investeringen mee te mogen helpen.”
“Wat ons wel opvalt is dat bij de investeringen voor dorpskernvernieuwing Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve amper of niet aan bod komen. Ook Nieuwenhove en de Biest hebben dringend nood aan een doorstart. We willen hier graag meer visie over horen en zien. Verder hadden we ook graag investering gezien voor een ondernemingsloket voor starters.”
"Wat betreft mobiliteit zijn we ook tevreden over verschillende investeringen die gebeuren, (Maxim zal hier nog in detail over tussenkomen), maar we missen een algemene visie. De prioriteitenlijst van wegenwerken en aanleg van fietspaden werd in het verleden door onze fractie reeds gevraagd. Wij hopen dat we hier meer over krijgen. Wat betreft het woonbeleid is tussen 2009 en de start van de legislatuur de gemiddelde bouwgrond met 65% gestegen (Vlaams gemiddelde 21%) en de gemiddelde woningprijs met 18%. Ook daalde het percentage jongeren (0-19 jaar) met 11%. Dit heeft vast en zeker met de dure bouwgrond en woningprijzen te maken. Wij willen de meerderheid oproepen om een visie uit te werken hoe ze dit zal aanpakken.”
“Dit alles zorgt dat de schuldlast van Stad en OCMW stijgt doorheen de legislatuur van 27 miljoen euro tot 30 miljoen euro. Dat deze in de vorige legislaturen gedaald is, erkennen wij, maar doet hier op zich niets terzake.”
Lussenplan
“Wij merken dat er 500 000 euro voorzien wordt voor “Stormestraat/ aansluiting Stationsstraat”. Onze fractie is alvast erg tevreden dat er eindelijk werk gemaakt zal worden van ons principevoorstel ‘Het Lussenplan’, het welke ik nog eens in de laatste gemeenteraad voorstelde. We hopen dat er overleg zal zijn hierover met de verschillende fracties, maar ook met de betrokken partijen (handelaars, bewoners,…). Het kan een uitdaging zijn om nu écht eens werk te maken van transparantie en participatie! Wij danken de meerderheid alvast voor de hand die hier toegereikt wordt om hierover samen te zitten op 18 januari 2020. We verwachten wel échte inspraak. Niet zoals bij het Pand wanneer de handelaars pas gehoord worden wanneer de beslissingen reeds zijn genomen.”
“Daarnaast gaat een erg groot deel van het investeringsbudget naar het Pand. We mochten eerder al kennisnemen van een presentatie en dit omvatte toch meer dan enkel de algemene hernieuwbouw. Naast de 17,7 miljoen voor algemene hernieuwbouw Pand, waarvan 2 miljoen voor compensaties en 400 euro/m² voor herstel panden, zijn er nog extra kosten zoals aankoop en aanpassen ruimtes FOD, post (1,8 Mio), toegang Meersstraat (1,5 Mio), toegang Stationvijvers (1,7 Mio), groenzone politiezone (0,3 Mio), minderontvangsten huur (1,5 Mio) en compenserende maatregelen voor gedwongen verhuis (2,3 Mio). Het moet dan ook wel eerlijk gezegd worden dat dit project in totaal 17,7 miljoen euro zal kosten (wat meerderheid ons nu tracht te doen geloven), maar wel 27 miljoen euro zal kosten aan de Waregemse belastingbetaler.”
In de meerjarenbegroting wordt trouwens zelf ook van financiële risico’s gesproken: (p. 167 meerjarenbegroting). “… de kans op heel wat onvoorzienigheden is reëel… praktische en juridische aspecten kunnen in dit dossier tot hoog oplopende kosten leiden zowel bij de stad als bij Wagso…”
“We vrezen dan ook dat de 27 miljoen euro mogelijks niet zal volstaan. N-VA/Open Vld is steeds voorstander geweest om het Pand te renoveren, maar er gaat te veel geld naar de het esthetische (vensters, luifels,…) en te weinig naar compenserende maatregelen voor de gedwongen sluiting en verhuis van de handelaars. De façades zijn blijkbaar belangrijker dan de handelaars zelf. 4,5 miljoen aan compensaties lijkt veel, maar zal veel te weinig zijn. De handelaars voelen zich in de kou gelaten wanneer het gaat over niet-gecompenseerde kosten. Er is grote onzekerheid. De onderhandelingen over de compenserende maatregelen gebeuren achter gesloten deuren en één voor één apart. Handelaars zijn erg ontevreden met de manier van werken, maar zijn anderzijds erg bang om in ongunst te komen van de meerderheid.”
Michiel Vandewalle concludeert : “We willen oprecht het stadsbestuur van Waregem feliciteren met haar award ‘plezantste gemeente’, echter, dit is voor een groot stuk ook te danken aan de vele inwoners van Waregem die hier elke dag mee aan helpen: Vrijwilligers, verenigingen, ondernemers, horeca-uitbaters,… zetten zich dagelijks in om Waregem te laten floreren. We moeten waken dat net zíj niet de kou gelaten worden door het stadsbestuur. Beter én transparanter communiceren, in combinatie met échte inspraak is hier dan ook de boodschap! N-VA/Open Vld zal zich de komende jaren verder opstellen als constructieve oppositiefractie en de belangen verdedigen voor alle Waregemnaars. Ik wil tot slot vooral nog eens de belastingbetalers (inwoners en ondernemers van Waregem) bedanken dankzij wie we dit alles in Waregem kunnen verwezenlijken.”
isterenavond stond de meerjarenplanning 2020-2025 op de agenda van de gemeenteraad. In aanloop naar de globale planning kregen de raadsleden te beslissen over een hele reeks retributie- en belastingsreglementen. Belangrijke beslissing was het vaststellen van de opcentiemen op de onroerende voorheffing (blijft ongewijzigd op 1006) en de aanslagvoet aanvullende belasting op de personenbelasting (ongewijzigd op 6,8 %).
Volgens schepen van Financiën Rik Soens zijn deze belastingsvoeten van de laagste in de regio. Ze werden al 19 jaar niet verhoogd. Hij is ook fier voor het geheel van stad en OCMW een investeringsplan van 100 miljoen euro voor de komende jaren te kunnen voorleggen zonder de belastingen te verhogen. Er komt al een overdracht van ca. 15 miljoen euro aan niet gebruikte kredieten van vorige jaren. Voor 2020 staat al een bedrag van 21,7 miljoen genoteerd. Uiteindelijk mag verwacht worden dat telkens wel een belangrijk deel van het voorziene investeringsbedrag zal worden overgedragen naar 2024 en 2025, waarvoor momenteel maar 4,3 miljoen euro meer staat voor ingeschreven.
Prioritaire doelstellingen
Aan de opstelling van het meerjarenplan ging een uitgebreide analyse van de behoeften vooraf. Een externe omgevingsanalyse werd in de eerste jaarhelft opgemaakt en gaf het stadsbestuur een goed beeld van de behoeften van de interne en externe belanghebbenden. Ook het participatietraject ‘Denk mee met Waregem’ met de enquête en de infomarkten werd in deze context gehouden. De grote bezorgdheid m.b.t. een goede mobiliteit in een duurzaam en leefbare omgeving wordt hieruit meegenomen.
Het meerjarenplan is opgebouwd rond vier prioritaire doelstellingen:
- Het verder ontwikkelen van een veilige stad met sterke publieke diensten
- Klimaatrobuust Waregem door het verder ontwikkelen van een leefbaar en duurzaam Waregem
- Een aantrekkelijke stad met sterke kernen voor het verder ontwikkelen van een aantrekkelijk en bruisend Waregem
- Een kwalitatieve en zorgende dienstverlening door het welzijn te bevorderen voor iedereen in onze stad.
In het kader van een ‘veilige stad’ krijgt de centralisatie van alle politiediensten PZ Mira op site 17 West in de Kalkhoevestraat in Waregem stilaan vorm (beslissing vorige legislatuur). Voor de politiezone Mira komt nog een investeringstoelage bij van 865.000 €. Komende jaren wordt geïnvesteerd in een nieuwe brandweerkazerne op een strategische locatie aan rand verkaveling Spoorweglaan in St.-Eloois-Vijve. Bovenop een overdracht van 1.242.000 euro, die al was voorzien is daarvoor nog 3,5 miljoen ingeschreven in het meerjarenplan. Bovenop komen 1.914.000 € investeringstoelage voor kazernering Fluvia en 1.069.000 voor materiaal.
Een andere uitdaging is de aanpak van de mobiliteit in de stadskern. Tijdens de gemeenteraad van 18 januari komt de studie aan bod rond de aansluiting van de Stormestraat met de Stationsstraat, waarvoor 500.000 € is ingeschreven. Maar belangrijkste bedrag inzake veiligheid en mobiliteit gaat in het meerjarenplan naar fietspaden in de Desselgemseweg (2 miljoen euro). Project zit nog in studiefase maar bedoeling is hier alvazst het fietsverkeer veiliger te maken. Er is voor komende zes jaar nog 960.000 ingeschreven voor algemene verkeersveiligheid (+ overdracht 146.000) en 900.000 voor heraanleg Franklin Rooseveltlaan (+ overdracht 796.000). Er wordt ook mee geïnvesteerd in fietsersbrug over Leie in Beveren-Leie (500.000) en herinrichting complex E17-N382 (825.000). Er komen ook nog twee trajectcontroles bij langs de invalswegen (200.000) en parking Hippodroom (150.00) wordt ingericht als randparking.
Er wordt een ruim budget (4.200.000) voorzien voor onderhoud en herstel van wegen. Ook voor wegenis in voorbereiding is 2.530.000 € voorzien. Het gaat hier over de N 43, Brabantstraat, … ook mogelijke samenwerking met Kruishoutem en Wortegem. Stad financiert ook de afkoppeling van aanpalenden bij rioleringsplan RioPact (1.350.000). Afkoppelingswerken van Aquafin in Waregemstraat tussen Evangelieboomstraat in Deerlijk en Harelbekestraat worden gefinancierd met 1.080.000 €. Werken zijn komende jaren voorzien aan wegenis en riolering in Roger Vansteenbruggestraat (1 miljoen €), Molenstraat (750.000 + 100.000), herplaatsen collector Zuiderlaan (500.000 + overdracht 1.915.000), weg en rioleringswerken N 43 tussen grens Harelbeke en St.-Eloois-Vijve (200.000), ontharding/vergroening Molenstraat en Fr. Rooseveltlaan (200.000) en tenslotte sanering Waregemstraat en Vichtseweg (170.000). Deze week wordt de betonnering al voorzien voor het nieuwe rond punt van de Zuiderlaan met de Meersstraat.
Door het verbinden van verschillende groene en blauwe ruimtes in de stad (parken, speelruimte, tuinen) en in de open ruimte (stadsrandbossen, bomenrijen, houtkanten) wil de stad een samenhangend, functioneel netwerk creëren dat bijdraagt tot een verhoogde leef- en woonkwaliteit in de stadskernen, de stadsrand en wijken. Er komt een nieuw autovrij plein aan het regenboogstadion tussen de nieuwe hoogbouw van hotel, woontorens en kantoorgelegenheid (1.236.000 €). De groenzone aan stadionvijvers wordt uitgebreid ten koste van deel esplanade tussen piramide en sportcomplex De Treffer (€ 1.700.000). De parking Meersstraat wordt heraangelegd met het oog op een nieuwe brede toegangspoort naar het Pand (1,5 miljoen €). Belangrijke ingreep wordt de Gaverbeekvisie, die al in ontwerp werd voorgelegd aan gemeenteraad. De Hooibeek en Gaverbeek worden blauwe linten binnen het hemelwaterplan met nieuwe publieke plekken verweven met de stad, met een verhoogde biodiversiteit en talrijke ecosystemen (750.000 €). Verder is er budget voor vergroeningsprojecten (zoals Schakelstraat)(1 miljoen €), inrichting terreinen/groene ruimten (990.000), verfraaien begraafplaatsen (960.000), beheersplan park Casier (650.000 + 133.000), herinrichten en uitbreiding parking Linde SEV (549.000 €) en omgevingswerken groenzone politie (300.000).
Plezante stad
Het stadsbestuur wil initiatieven nemen om de kernen te versterken en de aantrekkingskracht te verhogen. Daarbij hoort vooral een goed aanbod op vlak van stadskern, vrije tijd en onderwijs. Het hernieuwingsproject van het Pandcomplex is cijfermatig met een ingeschreven bedrag van 17.700.000 € de kostelijkste post in het meerjarenplan. Na de realisatie moet het winkel- en administratief centrum opnieuw een uniform karakter krijgen en een trekker worden in het kernwinkelgebied. Een andere belangrijke post is de uitbreiding van het Cultuurcentrum De Schakel (5,2 miljoen € + 496.000 overdracht) met het vroegere bibgebouw. Een studie moet nog uitwijzen of gekozen wordt voor verbouwing of nieuwbouw. Voor aanpassingswerken in De Schakel zijn nog eens 200.000 € voorzien. Aanpassingswerken aan het oblatenauditorium in de stedelijke academie moeten zorgen voor extra uitwijkcapaciteit voor het Cultuurcentrum (400.000 €).
De stad zet verder in om te voorzien in betaalbaar wonen in verschillende kernen. In samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappijen wordt ingezet op een duurzame kwalitatieve omgeving waarin sociale huisvestingsprojecten worden gerealiseerd. Via het WAGSO wordt voorzien in betaalbare woonkavels en woonentiteiten in de private markt met het verder zetten van het project Spoorweglaan (600.000 € + overdracht 250.000). Voor Hof ter Waaien is 290.000 € ingeschreven en inbreng geluidwerende maatregelen aan Galgewegel kost stad 50.000 €.
Het voedselverdeelproject ‘Kelderke’, dat werkt onder de vleugels van de Waregemse serviceclubs, krijgt een nieuwbouw op de site Transvaal ((530.000). 't Kelderke te Waregem is een vrijwilligersorganisatie, die voedselpakketten samenstellen voor mensen die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp kunnen gebruiken. Plannen voor de nieuwbouw worden in voorjaar voorgelegd aan gemeenteraad om nog volgend jaar met de bouwwerken te kunnen afronden. Bedoeling is om concept ‘sociale kruidenier’ op te starten ism Foodact 13, een regionaal voedsel-distributieplatform waarbij voedseloverschotten worden opgehaald om te herverdelen aan mensen in armoede. Nog sociale projecten zijn voorzien in De Meers (530.000 €), de Coorenblomme (104.000) en het project Molenstraat, waar nog 850.000 € in overdracht beschikbaar is. Voor de post onderhoud en herstel van gebouwen is nog 164.000 € voorzien.
In het hoofdstuk vrije tijd en sport is in de meerjarenplanning in totaal 4,8 miljoen €. Er komt een capaciteitsverhogen voor de buitensporten. Na SV en Racing krijgen ook de voetbalploegen van Beveren-Leie, Desselgem en jong Vijve aanleg van kunstgrasvelden (2 milj. € + 174.000). Bij Racing zijn de oude gebouwen voor kleedruimte dringend aan vervanging toe (700.000). Er komt nog 550.000 € extra voor terreinen en gebouwen voor sportbeleving. Door de uitbreiding van groenzone stadionvijvers moet gezocht naar nieuwe burelen voor sportdienst (500.000). Voor diverse werken aan zwembad met nieuwe toegangscontrole is half miljoen ingeschreven. Verder zijn er nog de renovatie van lange brug aan stadion (250.000), studie nieuwe competitiesporthal (100.000) herlokcaliseren Boulodroom (100.000), uitbreiding schietstand Beveren-Leie (75.000) en nieuwe ketel en installatie in openluchtcenter Vijve ‘(55.000).
Voor de jeugd vinden we in de meerjarenplanning investeringen in speelpleinen (420.000 €) en toelagen voor de nieuwbouw van chiro centrum (150.000) en Akabe Funk (150.000). De stedelijke school Guido Gezelle komt als laatste aan de beurt voor renovatie (studie 200.000 €). De stedelijke basisschool in Vijve zal uitbreiding nodig hebben (studie 150.000 €). Sturing verlichting in stedelijke academie (121.000) en onderhoud gebouwen lager onderwijs (110.000) zijn de andere posten onderwijs.
Tenslotte vermelden we nog dat 1,9 miljoen voorzien is voor de eventuele aankoop van gebouwen. Gedacht wordt ondermeer aan de aankoop van de eigendom van BPost in het Pand. Inzake de dorpskernvernieuwing in Desselgem wordt na de verkoop van gebouwen gedacht aan herinrichting van het kerkplein (750.000 €). Het ontwikkelen van de Blauwpoort samen met Leiedal staat in de meerjarenplanning, maar zonder ingevuld bedrag. De verLEDding van de openbare verlichting staat ingeschreven met 3 miljoen €.
Zij en hun medewerkers stonden in voor de financiële uitwerking van het meerjarenplan.
De grafiek met de historie van de schuld (uitstaande leningen) toont de daling van de spectaculaire daling sedert 2005 van de leningslast voor Waregem. Voor de komende periode komt daar voor 26 miljoen euro nieuwe leningen bij om in 2025 te landen op een totale leningslast van 29 miljoen euro.
De visie van de oppositie op het meerjarenplan volgt in volgende bijdragen...
Dimitri D’Hondt wordt eerste voorzitter Cultuurlab Vlaanderen
Waregemnaar Dimitri D’Hondt wordt de eerste voorzitter van Cultuurlab Vlaanderen, de opvolger van het Rodenbachfonds. Hij nam in Gent de voorzittersfakkel over van gewezen VU- en VLD-volksvertegenwoordiger Patrik Vankrunkelsven uit Laakdal. Het Rodenbachfonds, één van de 5 cultuurfondsen in Vlaanderen, is volop bezig met een vernieuwingsoperatie en noemt zich sedert 7 december 2019 'Cultuurlab Vlaanderen'. Dimitri D’Hondt (37 j) gaat deze naamsverandering begeleiden en wordt de eerste voorzitter van Cultuurlab Vlaanderen.
Het Rodenbachfonds werd opgericht in 1984 als Vlaams-nationalistisch cultuurfonds in navolging van het liberale Willemsfonds (1851), het katholieke Davidsfonds (1875), het socialistische Vermeylenfonds (1945) en het progressief pluralistische Masereelfonds (1971).
Cultuurlab Vlaanderen is het Vlaams labo waarin cultuur wordt ingezet ter versterking van lokale solidariteit. Het werkt voor en met mensen die samen een open en warme samenleving willen realiseren. Door van elkaar te leren en samen te creëren werkt Cultuurlab Vlaanderen vanuit het lokale niveau aan een samenleving, waarin plaats is voor iedereen.
Cultuurlab Vlaanderen legt drie klemtonen:
Cultuurlab Vlaanderen wil een laboratorium zijn van laagdrempelige cultuurbeleving ter bevordering van een inclusieve samenleving. Een lab of labo staat voor ruimte, experiment en innovatie.
Cultuurlab Vlaanderen wil door middel van cultuurbeleving en cultuurcreatie lokale solidariteit bevorderen.
Cultuurlab Vlaanderen zet de Vlaamse sociale emancipatiegeschiedenis in als inspiratiebron voor wederzijds begrip vanuit ieders eigenheid en om vanuit historisch perspectief actuele gebeurtenissen te kunnen kaderen.
Dimitri is al enkele jaren lid van zowel de algemene vergadering als van de raad van bestuur van het Rodenbachfonds en heeft het afgelopen jaar het vernieuwingsproject mee vorm gegeven. Dimitri zette in 2016 als stichter-voorzitter al zijn schouders onder de nieuw opgerichte vereniging De Vlaemsche Stooringhe, afdeling van het toenmalige Rodenbachfonds voor de gemeenten Waregem, Anzegem, Deerlijk en Avelgem.
Dimitri D’Hondt: “Ik ben een enorme voorstander van de nieuw uitgetekende structuur en sta ook 100% achter de visie die we met Cultuurlab Vlaanderen nastreven. Door onze eigen emancipatiegeschiedenis samen met onze taal centraal te zetten, kunnen we perfect experimenteren met hoe we cultuur in al zijn facetten dichter bij alle Vlamingen kunnen brengen. Experimenteren, luisteren naar wat leeft in Vlaanderen en tegelijk durven falen, dat is mijn persoonlijke missie binnen Cultuurlab Vlaanderen.”
Het stadsbestuur van de West-Vlaamse stad kreeg deze avond de titel en bijhorende trofee van Plezantste Gemeente van Vlaanderen uit handen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) in de Zuiderkroon in Antwerpen. Met de bekendmaking van de Plezantste Gemeente van Vlaanderen sluit Het Nieuwsblad zijn grootste regionale journalistieke project van het jaar af.
Een jaar lang bekeken de tweehonderd regionale correspondenten van Het Nieuwsblad elke gemeente in Vlaanderen door een plezante bril. Verdeeld over acht afleveringen gingen ze aan de slag met een checklijst van bijna 150 thema’s. Waregem dankt de overwinning aan topscores bij de afleveringen rond winkelen, jeugd en senioren. Ook voor horeca en cultuur deed de West-Vlaamse stad het prima. De minste score was er voor Waregem bij de aflevering Feest. Maar dat kan het stadsbestuur al meteen goed maken. Schepen van Feestelijkheden Pietro Iacopucci nodigde alvast heel Vlaanderen uit in zijn Plezantse Gemeente.
De organiserende krant ging op zoek waarom het zo plezant is in Waregem. “ In Waregem is het plezant. Dat bewijst de glanzende score waarmee de stad als overwinnaar uit onze gemeentetest komt. Maar ook de reacties van eender wie je op straat, op de ijspiste of aan de toog aanspreekt. Het ís er tof want er is jeugd, er zijn seniors en er zijn pintjes. En daar zijn de Waregemnaars – bescheiden dorpelingen in de vijfde grootste stad van West-Vlaanderen – content mee.”
“Waregem is the place to be. Wat kan ik zeggen. ’T is hier gewoon tof! Waarom het hier tof is? Juist hierom. De mentaliteit zit hier goed. Ga je alleen op café, dan geraak je direct aan de praat. Iedereen babbelt tegen iedereen. In Kortrijk bijvoorbeeld is dat anders. De mensen hier zijn losser. Misschien omdat hier vroeger meer boeren woonden, kan dat? Alleszins: wie naar hier verhuist, wilt niet meer weg. Er moet hier een bepaalde sfeer hangen.”
“In het gemoedelijke Waregem: daar dansen ze volgens onze jury het luidst en het hardst door het leven. Waregemnaren maken van alles een feestje. Als er hier een geboortereceptie wordt georganiseerd, is het de bedoeling dat er achteraf een fuif volgt. Dan worden de kindjes meegegeven met de grootouders en verwachten de mensen een party. Maar wel met pintjes. Geef een inwoner twee glazen champagne, en ze gaan aan de toog vragen achter een goeie pint. Waregem mag dan wel een grote stad zijn, iedereen blijft vooral graag rond de kerktoren draaien. Daar staan de winkels, de restaurantjes, de cafeetjes en de ijspiste. Gewoon is al speciaal genoeg.”
Een van de categorieën waar Waregem in uitblonk: voorzieningen voor de jeugd. Van stadsspeeltuintjes tot danscafés en skateparks. “We zijn deftig gekleed, maar wel klassiek. We drinken pintjes. En we hebben geen speciaal dialect, maar een beetje een mengeling van Oost -en West-Vlaams. We zijn gewoon op ons gemak bij elkaar. Het is groot en klein genoeg.” Het is een van de categorieën waar Waregem in uitblonk: voorzieningen voor de jeugd. Van stadsspeeltuintjes tot danscafés en skateparks. Op vrijdagavond komt de jeugd samen op de Grote Markt. Dan wordt er op café gegaan of naar een fuif, in de sportzaal. Genoeg uitgaansmogelijkheden. En zo ontstaan koppeltjes tussen de verschillende scholen.”
Nog zo’n gouden ster voor Waregem: seniorenzorg. OKRA, bridgeclub, kaartclub, breiclub, computercursussen, een ganse catalogus. “Daarom komen alle gepensioneerden van de omliggende dorpen naar hier, omdat ze denken: er is daar tenminste nog vanalles te doen”, zegt Lena (85). Ze kaart, ze wandelt, ze haalt de beste broodjes bij de ene bakkerij en de beste taartjes bij de andere – winkels, nog zo’n troef. “Ge kunt hier echt alles krijgen.” Dat beaamt ook Jeaninne (78), die nog altijd in dezelfde straat woont als waar ze ooit geboren werd. “Alles is dichtbij, en de mensen ook. Ik ken mijn buren nog. En als mijn knieën weer beter zijn, vertrek ik weer met mijn man op onze elektrische fiets.” Al kunnen zelfs topscores nog beter, volgens Lena. En alles begint onderaan. “De voetpaden zijn nogal schuin”, zegt ze. “Slecht voor de heupen, hé.”
Vanaf 30 juni 2021 worden in Waregem twee kerken onttrokken aan de eredienst en teruggebracht tot een profaan en niet onwaardige gebruik. Het gaat over de Heilige Jozef – De Biest en de annexekerk van Sint-Hubertus (De Jager). De parochies die in de toekomst verder blijven werken moeten zware besparingen doen. Het Centraal Kerkbestuur van Waregem en het stadsbestuur gaven toelichting bij het kerkenbeleidsplan 2020-2025 tijdens een gezamenlijke persbijeenkomst in de parochiezaal van het Gaverke.
Jacques Callens, voorzitter van het Centraal Kerkbestuur, gaf toelichting bij de onderhandelingen. “Als gevolg van het concordaat van Napoleon met de Heilige Stoel (15 juli 1801) heeft iedere parochiekerk een kerkfabriek, die beheerd wordt door een kerkraad. De kerkraad is belast met de zorg om de materiële voorwaarden die de uitoefening van de eredienst en het behoud van de waardigheid ervan mogelijk maken. In kerkelijke kringen noemen we dit ‘het tijdelijke’, in tegenstelling tot de liturgie zelf en het pastorale werk die de verantwoordelijkheid zijn van de priesters en hun pastorale teams. Concreet betekent dit dat er in Waregem met zijn zeven parochies met hun bijhorende kerk en nog een annexekerk ook zeven kerkfabrieken zijn.”
Met het decreet van 7 mei 2004 werd het Centraal Kerkbestuur opgericht . Dit is een orgaan dat bemiddelt tussen de diverse kerkfabrieken en de gemeente, in ons geval Stad Waregem, met als verantwoordelijke schepen Rik Soens en zijn financiële medewerkers. In voorbereiding tot het meerjarenplan 2020-2025 (meerjarenplan is een budgettering over zes jaar die moet overeengekomen worden tussen de kerkfabrieken en Stad) heeft het Centraal Kerkbestuur mede onderhandeld met Stad Waregem zowel over het meerjarenplan als over het Kerkenbeleidsplan.
De vergaderingen waren niet altijd gemakkelijk omwille van de tegenstrijdige belangen en veel voorbereidingswerk. Het Centraal Kerkbestuur moet zorgen voor voldoende middelen ten behoeve van de eredienst, die deels door de stadskas worden bijgepast en anderzijds wil het schepencollege de betoelaging zo laag mogelijk houden ten bate van de stadskas. Niettegenstaande die tegenstrijdige belangen hebben beide partijen zich constructief opgesteld om in een positieve sfeer naar consensus te komen.
De parochies die in de toekomst verder blijven werken moeten zware besparingen doen (30 %), wat altijd zorgt voor onrust en mogelijke onvrede. Vele kosten in een kerkgebouw zijn niet samendrukbaar, ook niet wanneer er minder kerkgangers zijn. Denk maar aan verzekeringen, verwarming van het kerkgebouw, verlichting en onderhoud. Door twee gepensioneerde koster-organisten te vervangen door vrijwilligers, door meer beroep te doen op vrijwilligers in het algemeen, door zowel onderhoud als investeringen op een minimum te zetten, door twee kerken vanaf 30/06/21 te sluiten en door vele kleine besparingen en te zoeken naar meer eigen inbreng van de gelovigen zijn centraal Kerkbestuur en stadsbestuur uiteindelijk tot een overeenkomst kunnen komen.
Kerkenbeleidsplan
Geert Kesteloot, secretaris van het Centraal Kerkbestuur, gaf toelichting bij het kerkenbeleidsplan. “De lokale kerkelijke en gemeentelijke overheden hebben van de Vlaamse overheid de opdracht gekregen om samen een globale visie op te maken over het gebruik van de parochiekerken in hun gemeente. Het kerkenbeleidsplan vindt zijn oorsprong in de conceptnota van minister Bourgeois, ‘Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk’ van 24 juni 2011. Het kerkenbeleidsplan wordt in de decreten ook omschreven als een ‘langetermijnvisie op de gebouwen van de eredienst’. Naast het bestaan van een lokaal kerkenbeleidsplan als voorwaarde voor het verkrijgen van subsidies, zijn er nog andere redenen waarom het aanbevolen is een plan op te stellen. De vereiste eensgezindheid kan er enkel komen als resultaat van doorgedreven lokaal overleg in een sfeer van respect en vertrouwen. Een kerkenbeleidsplan kan dienen in allerlei beleids- en beheersplannen. Het kan een objectief beeld geven over het gebruik van de parochiekerken en alle gunstige en minder gunstige gevolgen die daaraan verbonden zijn.”
Ook binnen de Kerk zijn een resem hervormingen aan de gang die parallel lopen met het opstellen van de kerkenbeleidsplannen. Om in aanmerking te komen voor subsidies voor de restauratie van beschermde en niet-beschermde kerken moeten kerk- en gemeentebesturen een kerkenbeleidsplan (of langetermijnvisie op de gebouwen van de eredienst) kunnen voorleggen (Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 betreffende de uitvoering van het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 – artikel 11.2.11). Bij een premieaanvraag voor beschermde kerken moet altijd een kerkenbeleidsplan voorgelegd worden volgens de regelgeving opgelegd door het onroerenderfgoeddecreet.
In Waregem beschikken wij over een goedgekeurd kerkenbeleidsplan sinds 16 juni 2017. In deze eerste versie van kerkenbeleidsplan werd uitgegaan van het gegeven dat de zeven parochiekerken met name: Decanale Sint-Amandus en Blasiuskerk; Heilige Familie – Gaverke; Heilige Jozef – De Biest; Heilige Margareta – Nieuwenhove; Sint-Jan-de-Doper – Beveren-Leie; Sint-Martinus – Desselgem en Sint-Eligius – Sint-Eloois-Vijve behouden blijven voor de eredienst.
Bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan 2020-2025 werd bepaald dat naast de annexekerk van Sint-Hubertus (De Jager) ook de kerk Heilige Jozef op de Biest op 30 juni 2021 onttrokken wordt aan de eredienst en teruggebracht tot een profaan en niet onwaardige gebruik. Voor de liturgische activiteiten die momenteel doorgaan in de kerk Sint-Jozef – De Biest (SintMichielsbeweging, parochiale diensten bv. uitvaarten, huwelijken,… ) en in de Annexekerk SintHubertus – De Jager (parochiale diensten, Gebedsgroep Emmaüs, Syrisch-Orthodoxen) wordt de mogelijk gecreëerd om deze activiteiten over te brengen naar de kerk Heilige Familie – Gaverke. Deze kerk wordt hiervoor gecompartimenteerd (kleiner gemaakt) zodat ze beter aan de huidige noden en gebruiksvereisten voldoet.
Voor de herinrichting van de kerk Heilige Familie werd een werkgroep met vertegenwoordigers van de verschillende toekomstige gebruikers opgericht. Er wordt hiervoor eveneens samengewerkt met de Commissie Cultusgebouwen van het Bisdom Brugge. Voor de niet-liturgische activiteiten in de kerk van De Biest en de Annexekerk Sint-Hubertus De Jager (bv. gebruik door de scholen, kinderopvang, …) werd een oplossing gevonden zodat deze activiteiten ter plaatse kunnen blijven.
In samenspraak met Stad Waregem werd in een overgangsperiode van ruim 18 maanden voorzien. Het onttrekken aan de eredienst en terugbrengen tot een profaan en niet onwaardig gebruik van een kerk, vergt immers het volgen van een nauwgezette procedure. Dit zowel voor het canoniek (kerkelijk) recht [o.a. Wetboek voor Canoniek Recht canon 1222 §2] als het civiele (burgerlijk) recht. Anderzijds wil men de nodige tijd scheppen voor de herinrichting van de kerk Heilige Familie en om de gelovigen de mogelijkheid te bieden om zich aan te passen aan de gewijzigde situatie.
Vrijwel iedereen is het er over eens: er zijn op vandaag te veel en te grote kerkgebouwen. Het onttrekken aan de eredienst van de twee kleinste kerkgebouwen kan bij een eerste benadering dan ook contradictorisch blijken. Na onttrekking aan de eredienst en terugbrengen tot een profaan en niet onwaardig gebruik resten er twee mogelijkheden voor het gebouw: Herbestemming of sloop.
De ervaring met bijvoorbeeld de kerk van Wielsbeke, de afgebrande kerk van Anzegem en de kerk van Kerkhove leert dat het herbestemmen van traditionele kerkgebouwen niet alleen moeilijk maar ook bijzonder duur is. Voor een drastische oplossing zoals sloop is de bevolking van Waregem zeker nog niet rijp. Er bieden zich wellicht nieuwe mogelijkheden aan voor alternatief gebruik door de school Biest-Jager, die wel zijn beide liturgische lokalen verliest.
Cijfers
Deken Laridon schetste het kerkenbeleidsplan vanuit pastoraal oogpunt. “De stad Waregem telt zo’n 38.000 inwoners en heeft momenteel 8 erkende cultusplaatsen (kerken en kapellen). In elke kerk is er in het weekend één viering. Enkel in de decanale kerk Sint-Amandus zijn er twee vieringen per weekend. Er zijn 7 parochies, verdeeld over 2 parochiale eenheden. In één van de parochiekerken (Sint-Jozef Biest) houdt de Sint-Michielsbeweging haar vieringen.”
Aantal inwoners per parochie (Bron: bisdom Brugge):
St-Amandus en St-Blasius: 12.767 Beveren-Leie St-Jan-Bapt.: 5.561
H. Familie: 4.838 Desselgem St-Martinus: 5.090
St-Jozef: 2.258 St-Eloois-Vijve St-Eligius: 3.558
St-Margareta: 2.803
Deken Laridon stelt vast “De Waregemse parochies zijn nog levende en enthousiaste gemeenschappen. In alle vieringen is nog volk. Doch het aantal kerkgangers is dalend. Nauwelijks 5% van de bevolking neemt nog wekelijks deel aan een weekendviering. Er zijn occasionele vieringen: doopsels (nog heel frequent!), uitvaarten, huwelijken, jubilea…, maar ook die dalen in aantal. 8 kerken/kapellen hiervoor open houden lijkt niet langer verantwoord. Ook het aantal beschikbare voorgangers stijgt niet en het is ook te voorzien dat hun aantal eerder zal dalen in de komende jaren. Dit kerkenbeleidsplan is een onderhandelde keuze van het verstand, waar hopelijk ook het hart mee instemt.”
Beide pastorale eenheden in Waregem maken deel uit van het decanaat Waregem, waartoe ook de pastorale eenheid Sint-Franciscus (Oostrozebeke en Wielsbeke) en de pastorale eenheid De Wijngaard (Deerlijk) deel van uitmaken. In de samenstelling van de decanaten mag in de komende jaren ook nog wijziging verwacht worden.
“Het kerkenbeleidsplan is het resultaat van frequent overleg met kerkfabrieken, centraal kerkbestuur, de bevoegde schepen en zijn medewerkers. Vanwege de vele gevoeligheden niet eenvoudig. Toch zijn de onderhandelingen altijd in een constructieve sfeer verlopen. Afscheid nemen doet altijd pijn. We begrijpen ten volle dat parochianen zeer gehecht kunnen zijn aan hun eigen parochiekerk. Bij sommige mensen zal de uitvoering van dit plan zeker een tijd van verwerking vragen. Toch mogen we niet te particulier (of sectair) denken. Onze kerk is geen sekte, wel een kerk van verbondenheid tussen alle gedoopten, ja een ‘wereldkerk’.
“De gemeenschap betekent meer dan alleen haar gebouwen. Vanuit evangelisch oogpunt willen we verder missionair werken. ‘Een kerk-gemeenschap vormen’ blijft onze roeping. Daartoe roepen we mensen op om samen te komen, te bidden en te vieren. Daartoe hebben we voldoende en geschikte gebouwen nodig. De huidige toestand noopt ons in te zien dat, voor de huidige omvang van onze kerkgemeenschap, we momenteel te veel gebouwen in functie hebben. Vanuit evangelische bescheidenheid en rationeel inzicht is een herschikking aan de orde. Onze kerkgemeenschap zal maar iets uitstralen als we coherent en eensgezind zijn. We durven vooruitkijken. Laat verandering een uitdaging zijn om de krachten en talenten te bundelen. Het zou ons moeten aanzetten om creatief te zijn met de ruimtes die ons te beschikking zijn. Vanuit oecumenisch oogpunt willen we verder gastvrijheid verlenen aan andere christenen (zoals in Waregem de evangelische christenen en de Syrisch-orthodoxe gemeenschap). Concreet werd onlangs een denkgroep opgericht die zich buigt over de herinrichting van de Heilige Familiekerk (Gaverke).
Sinds maandag 2 december staan er twaalf totems in het stadscentrum. Deze constructies tonen de voetgangers de weg naar een aantal plaatsen in het centrum, inclusief de afstand. Aan sommige totems zijn er ook zitbanken gemonteerd. Dit project kadert in de toegankelijkheid van het stadscentrum.
Gratis parkings uitgangspunt
Het stadsbestuur had enige tijd terug overleg met Inter. Deze Vlaamse dienst gaf ons advies om het centrum nog toegankelijker te maken. Dit resulteert nu in een gerichte plaatsing van twaalf totems tussen de Zuiderlaan en de Markt. De voornaamste bedoeling is om wie parkeert op de gratis parkings Expo en Jeugdcentrum moeiteloos naar en van het centrum te leiden.
De totems wijzen niet zomaar de richting aan. Door de balkvormige opzet werd het mogelijk om de vier verschillende kanten efficiënt te gebruiken. Afhankelijk van de kant (of looprichting) staan er andere locaties op, inclusief de afstand. Die locaties staan er niet alleen in tekst op, maar ook met een icoon. Om toegankelijke bewegwijzering te hebben is het volgens Inter immers beter om te werken met symbolen + de woorden op zich.
Het zijn stuk voor stuk heel herkenbare gebouwen in het Waregemse straatbeeld: Het Pand, het stadhuis, CC De Schakel, de welzijnswinkel, Waregem Expo, sportcentrum De Treffer, het Regenboogstadion … Daarom lieten we een ontwerper deze gebouwen gestileerd tekenen. De stad gebruikt deze iconen ondertussen ook voor ander kaartmateriaal en bewegwijzering.
De totems zijn een geheugensteun voor wie zijn/haar weg zoekt, en een goede visuele hulp. Aan sommige totems is er ook een zitbank gemonteerd. Dat verhoogt meteen ook het comfort in het stadscentrum. De totems met zitbank zijn ook verplaatsbaar, bijvoorbeeld bij een evenement op de locatie zelf.
47e Jaarboek van Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring
Op dinsdag 17 december 2019 om 20 u. verschijnt het 47e jaarboek van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. Bij de traditionele voorstelling in het Cultuurcentrum De Schakel brengt Luther Zevenbergen zijn voordracht over de Armoede binnen de Waregemse gemeenschap anno 1554-1569. Hij belicht de sociale toestand in de 16de eeuw en hoe men zich toen om de armen bekommerde. Het is ook één van de bijdragen in het nieuwe jaarboek.
Voor voorzitter Guy Algoet wordt het wellicht zijn laatste voorstelling in de lange reeks. Hij heeft immers de kring met spijt in het hart wegens mobiliteitsproblemen zijn ontslag als voorzitter gemeld.
Guy Algoet : “Terwijl Waregem zich verder ontplooit en vernieuwt als stad, veel gebouwen moeten wijken voor nieuwbouw of renovatie, blijft het boeiend om even terug te kijken naar hoe het was en werd. Daartoe hebben meerderen zich ingespannen en kunnen we terug een boeiend jaarboek aanbieden, met dank aan alle medewerkers. Met genoegen vernemen we het nieuws dat andermaal een artikel, verschenen in De Gaverstreke, werd bekroond met de Prijs van Heemkunde West-Vlaanderen 2019. Een welgemeende proficiat aan Filips Benoit, voor zijn bijdrage over Prekadastrale bronnen van Waregem in het Ancien Régime (1260-1793).”
Filips Benoit brengt in het 47e jaarboek opnieuw twee bijdragen uit de middeleeuwse periode in Waregem met de zaak Benoit tegen de belastingen van Waregem anno 1553 en misdrijven in de Gaverstreek (1417-1479). Het is duidelijk dat misdaden van alle tijden zijn en we daar meer dan we wellicht denken nog sporen van terugvinden.
Voorzitter Guy Algoet stond zelf nog in voor twee bijdragen. In een eerste heeft hij het over de dekenij en belicht hij meerdere dekens die we hebben gekend. Waregem kreeg pas zijn dekenij in 1941 en sedertdien zijn we nog maar aan de achtste deken. Wie waren ze? In zijn tweede bijdrage brengt hij nieuws over studentenbond Gavergild, waarover hij in de oude Waregemse krant De Vrede nog een uitgebreid feestelijk artikel vond, dat hij graag wil delen.
Waregem werd in 1977 een fusiegemeente met Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. Dit had heel wat voeten in de aarde tot het zover kwam. Bernard Delange brengt later een overzicht van die fusiegeschiedenis. Ruim 40 jaar later zijn de gevoeligheden nog niet volledig weg.
Reeds in drie bijdragen behandelde Etienne Ducatteeuw de evolutie van de bewoning en de gebouwen tussen de Leie en Gaverbeek vanaf de middeleeuwen . In het nieuwe jaarboek voegt hij daar nog een boeiend vierde deel aan toe. In mengelmaren brengt hij nog het verhaal van de laatste Beverse gesneuvelde in WO I.
We weten dat de kerk van Anzegem in 2014 door brand werd verwoest. Philip Despriet deed verder onderzoek en brengt daarover nog nieuwe inzichten op haar geschiedenis, geïllustreerd met uniek fotomateriaal. Rik Castelain heeft het over leven van de heren van Ingelmunster in Tegem, Kaster en Kerkhove.
Ook het uitgestorven beroep van steenbakkers in Anzegem komt terug in de kijker in een bijdrage van Filip Speleers en Etienne Devogelaere. Deze laatste is ons spijtig genoeg op 19 mei 2019 ontvallen. We zullen ons Etienne bliojven herinneren als de stille medewerker die De Gaverstreke artikels aanreikte over groot-Anzegem. Vervanging uit die hoek is altijd welkom.
Er valt nog heel wat te vertellen over de industrialisatie van Waregem en omgeving. Met de geschiedenis van het station werd dit onderwerp al aangesneden. In het nieuwe jaarboek brengt Hendrik Ghistelinck het verhaal van 110 jaar firma Renson. Luc Cappon belicht de Vijfse industrie in de fifties. Het biedt een kijk hoe de nijverheid zich ontwikkelde in de Oostzuidhoek van West-Vlaanderen. Luc Cappon brengt in een mengelmare ook nog het verhaal van een soldaat voor Vijve in WO II.
Ken je het Goed Ter Bauwede in Waregem? Dat dit te maken heeft met de familie Vander Bauwhede kunnen we wellicht raden. Een bijdrage van André Braet geeft ons antwoorden over Joos Vander Bauwhede en zijn voorouders in de jaren 1200-1500. Het maakt ons heel wat duidelijk over hun middeleeuwse leefwereld in en rond Waregem.
Meer en meer worden er te Waregem nieuwe wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Deze keer gaan we met Bernard Vandenbussche op wandeltoer op de Dompelbeek in de wijk Eertbrugge en ontdekken nog ongerepte plekjes natuur in de noord-oosthoek van Waregem.
Het 47e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van De Gaverstreke, Waregem. Het kan op 17 december worden afgehaald op de voorstelling in De Schakel of nadien bij één van de medewerkers.
Verbroedering van het Gaverkoor met seniorenkoor Gouvy
St.-Cecilia krijgt dit jaar voor het Gaverkoor een bijzondere betekenis door de verbroedering tijdens het weekend van 23 tot 25 november met het gemengd seniorenkoor uit Gouvy. Zij verzorgen op zondag 24 november samen de misviering in de dekenale kerk van Waregem om 10.45 uur ter gelegenheid van St. Cecilia en het Christus Koningfeest. De koren verwachten een grote opkomst in de dekenale kerk.
Het feestweekend staat volledig in het teken van de jarenlange verbroedering. Dit jaar is het seniorenkoor van Gouvy te gast in Waregem. Naast het samen musiceren brengen zij ook gezamenlijk een bezoek aan onder meer het bezoekerscentrum Hippo.War. Tijdens het weekend overnachten de genodigden bij verschillende koorleden van het Gaverkoor.
In 2017 was het Gaverkoor nog te gast in Gouvy, waar het op een bijzonder goed onthaal mocht rekenen. Toen werd ook samen de misviering opgeluisterd. De alliantie tussen beide koren kwam tot stand via dirigent Paul Kindt en bestaat al een paar decennia. Gouvy is een bosrijke en landelijke gemeente dicht bij de Luxemburgse grens in de buurt van Vielsalm en Houffalize. Gouvy was een fusie van 22 kleine gemeenten, telt ruim 5000 inwoners en is één van de grootste gemeenten van het land. Tijdens een zondagsmis nam Paul Kindt contact op met de dirigent orgelist Thérèse Noerdinger. Zij is gemeenteraadslid in Gouvy sinds ze met pensioen is. Voordien was ze lerares notenleer aan de Stedelijke Academie te Arlon. De samenwerking tussen de twee koren werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Waregems Stadsbestuur.
Het Gaverkoor is een seniorenkoor (+55 jaar) en werd gesticht in 1973 door oud-koster Fernand Van Den Hende. De Koninklijke naamgeving komt dus in zicht. Paul Kindt leidt het koor al twintig jaar en was de opvolger van Magloire Loquet. Willy Benoit is de huidige voorzitter en Paul Verbanck is secretaris. Het Gaverkoor telt momenteel 34 leden en staat in voor de muzikale omlijsting bij evenementen van verenigingen of organiseert eigen optredens, waarbij het zowel geestelijke als profane muziek ten gehore brengt. De repetities vinden elke week plaats op dinsdag van 14.00 tot 15.30 uur (behalve tijdens de vakantie). Nieuwe koorleden zijn steeds welkom. Daar het gaat om een seniorenkoor moet men de minimum leeftijd van 55 jaar hebben bereikt. Verder worden er geen specifieke eisen of vaardigheden gesteld. Iedereen is welkom die graag zingt en de vriendschap prioritair stelt.
Pand anderhalf jaar dicht voor kernversterkend project
De renovatie van winkelgalerij Het Pand in Waregem wordt stilaan concreet. Er werd afgestapt van het oorspronkelijke planning van de werken over 16 deelfases in 4 jaar. Technisch en commercieel bleek een volledige sluiting gedurende een periode 1,5 jaar de enige haalbare piste. De winkelgalerij sluit van begin februari 2021 tot Waregem Koerse in 2022. De 33 betrokken handelaars verhuizen tijdens die periode naar leegstaande gebouwen of mobiele en instapklare winkels in het stadscentrum.
Bij het 40-jarig bestaan van het winkelcentrum Het Pand, werd in 2017 onder impuls van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf en Stadsontwikkeling (WAGSO) al een hernieuwbouwtraject voor het gehele winkelcomplex opgestart. Er werd geopteerd voor een grondige renovatie of hernieuwbouw. Na het voeren van een procedure werd door de raad van bestuur van WAGSO op 20 december 2018 Wielfaert Architecten uit Waregem aangesteld als ontwerper voor het volledige project.
Project
Niet alleen worden de toegangen drastisch aangepakt, ook zal er aandacht zijn voor de constructie en wordt optimaal rekening gehouden met de aanwezige handelszaken. De hernieuwbouw moet het commercieel centrum van Waregem weer nieuw leven inblazen. Alle technieken worden vernieuwd en ook de kantoren van de derde verdieping zullen de nodige aandacht krijgen. Dat alle raampartijen worden vervangen door hoogrendementsbeglazing staat al vast, maar ook andere energetische aspecten worden niet uit het oog verloren. Winkelcomplex het Pand wordt klaargestoomd voor de volgende 40 jaar !
De vele toegangen die het complex op vandaag telt, worden gereduceerd met een vernieuwde toegang vanaf de Markt, een vernieuwde monumentale ingang vanaf de Meersstraat, een gecentraliseerd en modern stijgpunt vanuit de parking onder het Pand en tot slot een aantrekkelijke entrée komende vanaf de Zuidboulevard met een integratie van de groenzone aan de stadionvijvers. Ook de esplanade en de verbinding met het sportcomplex De Treffer zullen de nodige aandacht krijgen.
Voor de handelszaken worden nieuwe, uniforme en verhoogde etalages tot ongeveer 5 meter hoogte voorzien, wat er ook voor zorgt dat de bestaande luifels worden afgebroken vervangen door hoge luifels in een lichte aluminiumconstructie met opendraaiende lamellen. Dit zal voor meer lichtinval zorgen bij mooi weer, maar biedt nog steeds de mogelijkheid om bij regen droog langs de etalages te kunnen kuieren. Er komt een uniform beeld met schuifdeuren als toegang tot de winkel. Kolommen worden uitbekleed in aluminium. Alle aanwezige boomgaten worden dichtgemaakt en de bevloering in het Pand wordt vernieuwd, samen met deze van de esplanade. In het complex worden voldoende rustpunten met lage beplanting voorzien en groengevels en groendaken met zichtgroen zorgen voor een rustgevende sfeer.
Op de Markt wordt een nieuwe landmark gecreëerd die het nieuwe uithangbord voor het winkelcentrum zal worden. De kant van de Zuidboulevard krijgt ook een landmark met nieuwe toegang voor de bioscoop. Ook het recreatieve groen van de stadionvijvers wordt door het insnijden van de esplanade binnengetrokken om de connectie met het Pand te maken. De ontwerper voorziet ook een volledige heraanleg van de parking Meersstraat en een oase van groen aan de kant van de Schakelstraat.
Overgangsperiode
WAGSO en het stadsbestuur kiezen voor de kortere pijn. “De werken vier jaar laten aanslepen over 16 fases was niet alleen technisch onhaalbaar. Zo lopen bijvoorbeeld de ventilatie en andere nutsvoorzieningen door over het hele pand. Je moet die in één keer kunnen aanleggen, niet in zestien stukjes. Maar ook voor de handelaars is het niet evident om vier jaar lang moeilijk bereikbaar te zijn”, aldus voorzitter schepen Kristof Chanterie.
Alle 33 handelaars werden maandagochtend ingelicht over de plannen. Voor hen was het geen verrassing meer. “Dit is een situatie van overmacht”, zegt Bart Verschelde van Wagso. “Daarom helpen we hen, ook financieel. We bieden een financiële tussenkomst voor de huur van het nieuwe leegstaande pand. En de mobiele unit betalen we en richten we volledig in. Dat zijn we ook verplicht volgens de handelshuurwetgeving”, zegt schepen Chanterie.
“Als ze willen, kunnen de handelaars op hun nieuwe locatie blijven. Ze worden niet verplicht om terug te keren naar het Pand. Vele winkelketens en andere zaken tonen interesse om zich te vestigen in het nieuwe Pand. We vrezen er dus niet voor dat de leegstand zich zal verplaatsen”, aldus nog Wagso-voorzitter Kristof Chanterie.
Mogelijk kiezen handelaars ervoor om, mits toekenning van een premie door de stad, te sluiten tijdens de werken. Sommige winkels zijn niet zomaar te verplaatsen. Andere, zoals Blokker, zouden al diverse leegstaande panden op het oog hebben om naartoe te verhuizen tijdens de werken. Expert Dominique Desmeytere ziet opportuniteiten in het plan. “Dit kan enorm kernversterkend werken. Handelaars zullen de leegstand in de winkelstraten opvullen en opnieuw aantrekkelijker maken.”
"Anderhalf jaar sluiten is interessanter dan vier jaar aanmodderen”, zegt Matthias Callens (32) van pastabar Pasta Del Pigro. “De mensen kennen de weg naar Het Pand dan nog en we zullen openen met een boem, wat opnieuw nieuwe klanten zal aanbrengen.”
De stad maakt vijftien miljoen euro vrij voor nieuwe ingangen, gevels, parking, luifels, liften, betere etalages,... Er komt voor- en achteraan 800 vierkante meter extra handelsruimte bij. De kantoren in Het Pand blijven bereikbaar.
De huidige brug tussen Ooigem (Wielsbeke) en Desselgem (Waregem) is te laag voor de moderne binnenvaart. Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv bouwt daarom een nieuwe, hogere brug. Voor deze werken kunnen starten, verplaatsen de nutmaatschappijen eerst hun leidingen. Die zijn momenteel vastgemaakt aan de brug. Met gestuurde boringen komen de nieuwe leidingen onder de Leie te liggen. Deze werken starten op 3 februari 2020.
In de Ooigemstraat (Desselgem) en Desselgemsestraat (Ooigem) plaatst de aannemer tijdelijke verkeerslichten. Zo kan het verkeer om de beurt langs de werfzone passeren. Voor de fietsers komen er langs de werfzones tijdelijke dubbelrichtingsfietspaden. De 1e Linie-Regimentstraat (Ooigem) zal vermoedelijk in de week van 24 februari 2020 afgesloten zijn. De aannemer voorziet er om de nieuwe leidingen te lassen die men onder de Leie door trekt. Bij goede weersomstandigheden zijn de nutmaatschappijen tegen begin april 2020 klaar met hun werken.
De werken in Ooigem en Desselgem maken deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, dat steun geniet van de Europese Unie. Hiermee wil De Vlaamse Waterweg nv van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg. Momenteel is de waterwegbeheerder op zoek naar een geschikte aannemer om de nieuwe wegbrug te bouwen. Van zodra deze gekend is, kunnen de werken van start. De bouw van de nieuwe brug zal in totaal 1,5 jaar duren en is geraamd op 5,8 miljoen euro.
Erfgoedvereniging De Statievrienden zijn ingegaan op de oproep van vzw Réveil om hun project ook in Waregem op gang te trekken en zoals momenteel al in een honderdtal gemeenten in Vlaanderen op 1 november met muziek, verhalen en poëzie een respectvol eerbetoon te brengen aan overleden streekgenoten. De muziekacademie en het stadsbestuur schaarde zich achter het initiatief. Waregem wordt de 100e gemeente in Vlaanderen die hieraan deelneemt. Het ingetogen aandenken gaat door op 1 november om 17 u. op de oude stedelijke begraafplaats Olm met klarinetoptreden van vier muzikanten olv. docent Peter Valck.
Vzw Reveil moedigt artiesten aan om 1 november nieuw leven in te blazen. In bijna 1 op de 3 gemeentes dompelen muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers hun lokale begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Zo is een Reveilmoment een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente. Met het diepste respect voor elke overtuiging. Vzw Réveil won dit jaar voor haar project de Ultima Award voor Immaterieel Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Het is voor hen een aanmoediging om van het initiatief een traditie te maken in alle gemeenten van Vlaanderen.
Réveil is de dag van de vergeten verhalen. De eerste editie ging door op 1 november 2014 in Deerlijk, waar zanger Pieter Deknudt samen met de Deerlijkse Cultuurraad tussen 17 en 18 u. onder begeleiding van de lokale fanfare hulde brachten aan vier onlangs overleden jonge mensen uit hun vriendenkring. De mensen achter Réveil ontdekten dat veel mensen de behoefte hebben om op 1 november iets meer te doen dan een chrysant op een graf te leggen. Sindsdien laat Reveil elk jaar op 1 november Vlaamse begraafplaatsen opleven met muziek, poëzie en vergeten verhalen. Dit jaar sluit ook Waregem aan bij de honderdtal gemeenten om even ingetogen na te denken, naar muziek, poezie en verhalen te luisteren.
Achter elk graf schuilt een eigen verhaal dat mag verteld worden. Een verhaal van herinneringen en verlies, pijn en verdriet, vreugde en dankbaarheid. De Statievrienden willen dit jaar Réveil op gang trekken met het verhaal van Roger Vansteenbrugge en August Cras, figuren van de Statiewijk omdat ze daar nu mee bezig zijn. Maar elk verhaal is evenwaardig, is telkens een verlies en verdient om niet vergeten worden.
Met Roger Vansteenbrugge gedenken we 75 jaar na de bevrijding van Waregem de gefusilleerden van mensen van het verzet, die op 6 september 1944 werden gefusilleerd. Nagedachtenis gaat ook over Marcel Windels, Jozef Duthoy en Henri Lebbe die ook begraven liggen naast Roger op de begraafplaats Olm. Het jaar voordien in juli 1943 werd Waregem waren er ook de slachtoffers van het bambardement op Gernay. Na de oorlog kreeg August Cras de taak om het gehavende Waregem weer op de goede weg te zetten. Hij was op de Statiewijk omringd door zijn buren/vrienden Medard Verheylesonne en Arthur Dewever, die ook in zelfde grond op de begraafplaats Olm rusten.
Réveil brengt ingetogen muziek en daarvoor konden de Statievrienden rekenene op de medewerking van de Muziekacademie en het stadsbestuur. Vier klarinetspelers brengen onder leiding van hun docent Peter Valck klassiek werk van Beethoven, Handel en Tschajkowsky.
- Aria & Finale / L. von Beethoven en Sonatina / L. von Beethoven door Piet Vanhuyse(klarinet) en Jency De Clercq(basklarinet).
- Prelude / G.F.Handel en Neapolitan song / P.Tschaikowsky door Renee Spriet & Nathan Vandamme( beiden op es-klarinet.
Het Waregems autonoom gemeentebedrijf WAGSO heeft de 23-jarige Wout Taghon uit Desselgem aangesteld als de nieuwe City Coach, een voltijdse betrekking bij WAGSO. Hij volgt de eind 2017 aangestelde Adeline Bekaert op, waarvan haar halftijdse opdracht op zelfstandige basis inmiddels is verlopen. Wout zal onder meer de werking van vzw Waregem Winkelstad (Winkelen in Waregem) ondersteunen, maar vooral instaan voor de verdere realisatie van het commercieel strategisch plan van de stad Waregem.
In oktober 2017 stelde het stadsbestuur haar nieuw commercieel plan voor. Het plan werd opgemaakt door BVBA Indro in opdracht van WAGSO en was een belangrijk hulpmiddel bij de opmaak van een gemeentelijk detailhandelsbeleid. Het centrum van Waregem zou verder worden uitgebreid tot een attractief winkelcentrum bruisend van activiteiten met een maximale vlotte bereikbaarheid voor iedere doelgroep.
Het was de ambitie om van Waregem op middellange termijn een meer hippe en trendy winkelstad te maken, waarbij de stadskern als een bruisende commerciële en evenementiële attractiepool fungeert en er een maximale synergie wordt gezocht met het zeer ruime aanbod naburige sportieve en culturele belevingsclusters binnen een optimaal groen kader. In de deelgemeenten wordt enerzijds gestreefd naar het behoud van het lokale, gediversifieerd aanbod buurtwinkels met alle nodige voorzieningen voor de lokale consumenten en anderzijds naar een evenwicht tussen de dorpskernen en het huidige aanbod baanwinkels.
Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor de vernieuwing van het Pand, dat verouderd is en met zijn beperkt aanbod geen echte trekpleister meer is. Aan werkpunten was er in het strategisch geen gebrek : Opmaken marketing- en publiciteitsplan, optimaliseren werking Waregem Winkelstad, concrete acties om de beleving te optimaliseren, optimalisatie aanbod (Kernwinkelgebied, Pand, deelgemeenten, baanwinkelclusters), bepalen kernwinkelgebied, herinrichting van het openbaar domein, invoeren of optimaliseren van diverse premiesystemen, Free WIFI-zones, permanente passantentellingen, kwaliteitscontrole leegstaande handelspanden, promotioneel plan « Het Pand », activeren Zuidboulevard, keuze digitaal platform en ondersteuning handelaars, kind- en familievriendelijke aanpak, jaarlijkse bijdrage handelaars verplichten.
Witboek 2012 gaf voorzet
De aanstelling van een citycoach in najaar 2017 was alvast een eerste belangrijke stap in het actieplan. Het stadsbestuur realiseerde hiermee een belangrijk voorstel uit het Witboek 2012 van Unizo-Waregem. Als andere realisaties uit dit Witboek 2012 kunnen we nog bijkomende bedrijfsruimte met de site Groenbek en terreinen van ex-textielbedrijf Deslee in de Mirakelstraat aanhalen. De ZuidBoulevard werd gerealiseerd en het nieuwe parkeerbeleid is een schot in de roos. Inzake veiligheid werd BIN-Z uitgebreid en er werd een premie ingevoerd voor startende handelaars. Participatie blijft via thematische adviesraden en ook het uitbrengen in 2017 van het commercieel-strategisch plan stond in het Witboek 2012 met beleidsvoorstellen van Unizo. Positief voor Waregem als centrumstad is ook dat B-Par in Waregem kon blijven en met Hippo.War een nieuw bezoekerscentrum geopend werd rond WO I. Minder gelukkig is UNIZO met de bouw van bijkomende winkelvloeroppervlakte in de periferie, die in concurrentie treedt met het centrum.
Voor Vzw Waregem Winkelstad, die met het nieuwe bestuur van voorzitter Hans Maddelein sedert vorig jaar zich onder de nieuwe naam ‘Winkelen in Waregem’ manifesteert, is de aanstelling van een voltijdse citycoach meer dan welkom. Zo zal hij bijvoorbeeld kunnen meedenken over de organisatie van de jaarlijkse Pandjes en Batjes, de Jaarmarkt, de Braderie, de eindejaarsperiode, maar ook nieuwe initiatieven uitwerken.
Voltijdse opdracht
Inzake de citycoach werd in november 2017 de daad bij het woord gevoegd en via een externe consultancy-opdracht met Adeline Bekaert een halftijdse citycoach aangesteld. Haar opdracht was er een op zelfstandige basis en is inmiddels afgelopen en het initiatief gunstig geëvolueerd. WAGSO wenst Adeline Bekaert te danken voor de inzet en verwezenlijkingen tijdens de uitvoering van een niet evidente job.
Het stadsbestuur en het bestuur van WAGSO wenst in de nieuwe legislatuur een versnelling hoger te schakelen. De ondersteuning van Winkelen in Waregem zal natuurlijk een belangrijk deel van het takenpakket van de citycoach blijven uitmaken, maar ook de verdere realisatie van het commercieel strategisch plan wordt prioriteit de komende jaren. Het is de bedoeling meer commerciële en promotiegerichte activiteiten te ontwikkelen.
Op dit uitgebreide takenpakket beter te kunnen realiseren werd geopteerd voor een voltijdse functie en deze keer in dienstverband binnen WAGSO. Hierdoor kan de citycoach meer op langere termijn gaan werken en samen met het beleid een WAGSO alsook de betrokken stedelijke diensten, een strategie uitwerken.
Wout Taghon
Na het voeren van een aanwervingsprocedure kon het directiecomité van WAGSO vorige week dinsdag 8 oktober 2019 overgaan tot de aanstelling van de heer Wout Taghon als Ciyycoach. Vandaag 14 oktober begon Wout aan zijn nieuwe taak en werd hij voorgesteld aan de pers.
“Wout Taghon is afkomstig en nog steeds woonachtig in deelgemeente Desselgem”, aldus voorzitter Kristof Chanterie. “Hij studeerde marketing met optie sales. Met zijn 23 jaar is Wout jong, maar dynamisch en heeft uiteraard nog maar een beperkte werkervaring, vooral dan in sales. Zijn enthousiasme zal aanstekelijk werken. Zowel binnen WAGSO, de stad als Winkelen in Waregem kan Wout rekenen op de ondersteuning van enkele ervaren mensen.”
"Ik voel mij er klaar voor en ben gedreven om deze nieuwe job meer dan honderd procent in te vullen", aldus de nieuwe citycoach Wout Taghon tijdens zijn voorstelling.
Spreuken in het straatbeeld ter bevordering geestelijke gezondheid
Tot 10 oktober is het tiendaagse van de geestelijke gezondheid. Ook dit jaar zetten we vanuit Waregem onze schouders onder de slogan ‘Samen Veerkrachtig’. Tijdens de tiendaagse vind je opnieuw ‘spreuken in het straatbeeld’. Mensen die rondwandelen in Waregem zullen hier en daar verrast worden door fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan.
Tientallen spreuken
60 handelaars en organisaties stellen hun vitrines en ramen ter beschikking voor deze spreuken. Een professionele illustratrice schildert dit jaar alle spreuken manueel zodat ze maximaal de aandacht trekken. We koppelen ook een wedstrijd aan de spreuken. Wie dat wil kan een foto van zijn favoriete spreuk delen op sociale media met de #samenveerkrachtigwaregem. Zo maakt hij/zij kans op een van de vijf Waregembonnen van 50 euro!
Veerkracht?
Het leven zit vol uitdagingen, kleine en grote. Er komt dagelijks heel wat emotie op ons af, en dat kan veel van je vragen. Hoe komt het dat sommigen daar beter mee omgaan dan anderen? Dat ligt aan je veerkracht. Jouw veerkracht bepaalt in hoeverre jij je kan aanpassen aan stress en tegenslag. Veerkracht hebben we nodig om na een mentale tik er opnieuw tegenaan te kunnen. De steun van vrienden, familie, collega’s, buren… helpen ons er vaak weer bovenop. Zorg dragen voor elkaar zit dus ook in de kleine dingen: een helpende hand, een schouderklopje of een luisterend oor.
Veerkracht kan van moment tot moment verschillen. Zoals je een spier traint, kan je ook je veerkracht trainen. Jouw veerkracht kan je zo beschermen tegen psychische problemen. Je mate van veerkracht wordt voor een groot deel bepaald door jouw vaardigheden om met problemen en stress om te gaan. En dat kan je leren.
Na 31 jaar als raadslid in Waregem kreeg Jules Godefroid tijdens de gemeenteraad van 1 oktober de eer om de functie van voorzitter van de gemeenteraad op zich te nemen. Reden hiervoor was de afwezigheid van voorzitter-burgemeester Kurt Vanryckeghem die als kersvers parlementair n.a.v. het regeringsakkoord verschillende verplichtingen in Brussel had. Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat – in geval van afwezigheid van de voorzitter – het raadslid met de meeste anciënniteit de rol van voorzitter waarneemt.
Ondanks Europese voetbalavond van Club Brugge was er opvallend ruime publieke belangstelling voor de maandelijkse gemeenteraads- en RvMW-zitting van oktober 2019. Waarnemend voorzitter Jules Godefroid moest trouwens het enthousiaste publiek op een bepaald ogenblik ook ‘ter orde’ roepen, want applaus of andere inbreng vanuit de publieksbanken is niet toegelaten. Door het groot aantal vragen werd het ook een eerder lange zitting. De gemeenteraadsleden waren achteraf opgetogen over de gelegenheidsvoorzitter, die ook felicitaties kreeg van de oppositie.
Ook Schepen Jo Neirynck moest als voorzitter van CD&V Zuid-West-Vlaanderen in Brussel zijn voor de samenstelling nieuwe regering. Raadslid Xavier Wijckhuyse was als Brugge-supporter in Madrid voor de match Real Madrid – FC Brugge. Maar de andere raadsleden vulden hun functie van gemeenteraadslid wel actief in en zorgden voor een vruchtbare gemeenteraadszitting.
De afwezigheid van burgemeester Vanryckeghem voor zijn opdracht als volksvertegenwoordiger lokte reactie uit bij raadslid Maxim Laporte (NVA -Open VLD): “De burgemeester zet zijn partij boven zijn stad”. De uitspraak werd niet aanvaard door meerderheidspartij CD&V. Schepen Rik Soens reageerde: “Ik vind dit echt niet kunnen. We zijn allemaal bijzonder trots op onze burgemeester en het feit dat hij onze stad mag vertegenwoordigen en kan vooruit helpen via zijn nieuwe rol in Brussel. Uw sneer is echt misplaatst.”
De gemeenteraad keurde de aankoop goed van een nieuwe zitmaaier voor de sportdienst met geraamde kostprijs van 80. 000 euro inclusief btw. De gemeenteraad gaf ook opdracht voor het leveren van vier CNG-voertuigen voor de stedelijke werkplaats via de raamovereenkomst van de opdrachtencentrale Fluvius goed te keuren. Totale Kostprijs 180.000 euro.
Gisterenavond werd in de decanale kerk Sint-Amandus het project voorgesteld rond het 900 jaar bestaan van parochie St Amand Waregem. Het jubileumjaar wordt gevierd tijdens het weekend van 4-6 oktober 2019 met een klassiek orgelconcert op vrijdag, een jongeren-nocturne op zaterdag, de eucharistie op zondagvoormiddag en een open kerkdag zondagnamiddag. Komend jaar krijgt 900 jaar parochie nog aandacht met een aantal activiteiten in het voorjaar van 2020. Op 11 juli 2020 is een slotconcert gepland van het ‘Lincoln Cathedral Choir’.
In 1119 was Waregem een volwaardige parochie onder het bisdom Doornik. Dat betekent dat de parochie dit jaar minstens 900 jaar bestaat.Dat wordt gevierd tijdens het weekend van 4-6 oktober met een niet alledaags programma. Opvallend daarbij dat het project wordt getrokken door de jongeren, die een goede samenwerking hebben gevonden met deken kanunnik Henk Laridon, die duidelijk openstaat voor nieuwe frisse ideeën.
Het project werd tijdens de Waregemse Koersefeesten al aangekondigd met de opvallende banner ‘Movie@Church’ boven de ingang van de kerk. Die kondigt het uitzonderlijke jongerenprogramma aan van de zaterdagavond in de kerk. De jongerenwerkgroep zorgt die avond onder meer voor een bijzondere filmvoorstelling , gans ingekleed in een gezellige sfeer en met een verrassende afsluiter. Daarvoor verzamelden ze wat mensen uit de jeugdraad. De werkgroep Movie@Church bestaat naast koster-organist Brecht en parochie-assistent Thijs uit: Margot Desmet (gemeenteraadslid), Jochem De Brandt (voorzitter jeugdraad), Simon Desmet (Chiro Centrum), Robin Steegehrs (Chiro Gaverke en jeugdraad), Els Deconinck, Liesbeth Balcaen en Mattijs Eggermont.
Op vrijdagavond 4 oktober is er een klassiek concert medegeorganiseerd door het orgelcomité. De orgelconcerten in Waregem zijn al jaren een traditie.
Organist-improvisator is Kris Wittevrongel, een van de weinige Belgische klassieke musici die zich waagt aan integrale improvisatieconcerten. Hij komt uit Leuven en is verbonden aan LUca School of Arts, het vroegere Lemmensinstituut.
Naast het orgel krijgt ook de nieuwe vleugelpiano een centrale plaats tijdens het concert. De vleugelpiano is samen aangekocht door de parochie en de kerkfabriek als verjaardagsgeschenk voor het 900 jarig bestaan van de parochie St Amand.
Op zaterdagavond staat een avond voor de jeugd en de jongeren geprogrammeerd. Om het kerkgebouw naar de buitenwereld toe te tonen dat het meer is dan de eucharistie op zondag wil de werkgroep, bestaande uit leiders van jeugdbewegingen en de jeugdraad, een nocturne organiseren, waarbij de jeugdige mens centraal staat. De kerk wordt speciaal ingericht en de deuren gaan open om 18.15 u. Eerst is er een optreden van een plaatselijke Waregemse Band. Om 20 u. is er een filmvertoning met pauze. Omstreeks 22 u. start tenslotte een slotspektakel met lichtspel, video, enz.
Zondag 6 oktober is iedereen welkom op een plechtige eucharistieviering met afvaardiging van de 13 andere Amandsparochies uit de provincie. De viering wordt voorgegaan door Stefaan Franco, bisschoppelijk gedelegeerde voor sacramenten, liturgie en diaconaat. In de namiddag is de kerk toegankelijk voor geleide bezoeken. Het geheel wordt afgerond met een mooie afsluiter.
In de komende weken zal het programma nog meer vorm krijgen. De initiatiefnemers hopen hiermee veel mensen te bereiken en aan te tonen dat de Waregemse parochie ook een levende geloofsgemeenschap is. Ze kunnen rekenen op hun vele vrijwilligers. Het feestjaar wordt op 11 juli 2020 afgesloten met een concert van het Lincoln Cathedral Choir. het bisdom Brugge is al sedert 1979 verbroederd met het Anglicaanse bisdom Lincoln.
Historie
De Waregemse kerk was verbonden tot 1559 met het bisdom Doornik. Later van 1559 tot 1834 was het ingedeeld bij bisdom Gent en pas daarna bij het bisdom Brugge. Naar aanleiding van de aanleg van een ondergronds verwarmingssysteem in augustus 1984 werd een beperkt archeologisch bodemonderzoek uitgevoerd, waarbij het plan van een vroegere Romaanse kerk op die plaats kon in kaart gebracht worden. Voordien was niets met zekerheid gekend over de bouwgeschiedenis vòòr 1400.
De nederzetting Waregem werd reeds vernoemd in een document uit 995, maar de naam parochie vinden we pas vanaf 1119. Volgens de Annales Blandinenses zou Waregem reeds vermeld worden in 826. Het kerkgebouw uit 1119 was nog een houten bedehuis en stond ongeveer ter hoogte van het huidige altaar. Het altaar was toen bezit van de bisschop van Doornik. In 1189 werd het altaar afgestaan aan het O.L.Vrouwkapittel van Doornik. Pas in de tweede helft van die 12de eeuw is sprake van de bouw van een ruime stenen kerk.
Wellicht was het kerkje op de huidige locatie van de Sint-Amanduskerk niet het enige bedehuis in Waregem, daar reeds in 965 bij de overdracht van graaf Arnulf aan de Gentse Sint-Pietersabdij de nederzetting “Tatingehem cum ecclesia” vermeld wordt in de lijst van nederzettingen op grondgebied van ondermeer Desselgem en Beveren-Leie.
Oorspronkelijk was sprake van een Romaanse driebeukige basilikale kerk die evolueerde naar de driebeukige hallekerk van het begin van de 19de eeuw. Hoe de kerk er echt uitzag op 8 april 1638, weten we dank zij een aantal tekeningen van de Kortrijkse landmeter Lowys De Bersaques. Deze werden gemaakt in opdracht van de baron van Ingelmunster, die ook heer van Waregem was. Uit de plattegrond kunnen we afleiden dat het hoogkoor 7 treden hoger lag dan de benedenkerk, die 5 traveeën telde en een middenbeuk, een even brede zijbeuk en een smalle noordbeuk omvatte. Aan de zuidgevel bevond zich een zijportaal. In de hoek tussen koor en zuidtransept was er een aanbouw, wellicht een sacristie. Het hoogkoor bevat reeds zijn huidige driezijdige koorsluiting met steunberen op de hoeken. Een bijhorende perspectieftekening toont het koor met vier hoge vensters, enkele muurnissen, de vloer met aarden tegels, drie grafzerken en het meubilair, waaronder een later verdwenen sacramentstoren tegenaan de noordoostzijde. (1)
Over de kerktoren is voor het eerst pas uitdrukkelijk sprake in 1515, alhoewel de Romaanse kerk er normaal een gehad moet hebben. Het blijft gissen hoe het wellicht houten clochuus er uitzag. Mogelijks werd de bovenbouw vernield tijdens de opstand tegen Maximiliaan van Oostenrijk (1483-1492). In 1712 wordt gemeld dat Waregem opvalt door zijn kerk, die een merkwaardig hoge en scherpe toren heeft. Uit 1726 dateert een beschrijving van de kerktoren, die nog steeds aan de huidige toestand beantwoordt.
In 1797 telde de kerk slechts twee beuken. Toen volgde een eerste vergroting met een derde (zuid)beuk. Omstreeks 1840 volgde een verlenging van de drie beuken met 12 meter, wat niet verliep zonder instortingen. De 66 meter hoge toren werd op 27 mei 1858 geklasseerd als monument. De westelijke gevel is Neo-Gotiek naar de plannen van Croquison en kwam er in 1868. In de loop der eeuwen leed de kerk verschillende malen averij op. Een brand teisterde op 13 juli 1885 het hoogkoor. De laatste keer werd de kerk vernield in oktober 1918 en in 1922-23 terug hersteld voor prijskaartje 788.500 frank door Alberic Vandekerckhove uit Ingelmunster.
(1) Philip DESPRIET, De kerk van Sint-Amandus en Sint-Blasius in Waregem, De Gaverstreke, jrb 12, 1984, Blz. 134
Met een topscore van 80 op 100 mocht Waregem onlangs een prijs ophalen in Gent als gemeente die de beste ondersteuning aanbiedt aan het eerlijke middenveld. “Als je ziet dat het kleine Waregem daar tussen Gent, Mechelen, Antwerpen, Leuven en Brugge staat, dan zijn we daar best trots op”, zegt verantwoordelijk schepen Jo Neirynck (CD&V).
Waregem is sinds 2009 FairTrade-Gemeente. Met zijn 144 vrijwilligers wordt het geruggensteund door een heel leger aan sympathisanten. Zelf probeert het ook heel wat op poten te zetten om eerlijke handel te promoten. “Zo voorzien we in een huursubsidie voor de twee wereldwinkels op ons grondgebied (Nieuwstraat 18 Desselgem en Olmstraat 32, Waregem). Meer dan de helft van hun huur betalen wij, waardoor ze in een mooi pand hun producten kunnen verkopen.”
Hapjes via de plaatselijke biowinkel tijdens gemeentelijke recepties? Worden de lokale boeren op een pedestal gezet in jullie stad? Of is er een andere manier waarop eerlijke handel in de schijnwerpers wordt geplaatst? Met het label FairTrade-gemeente wordt aangeduid of steden en gemeenten daar werk van maken. Als die voldoen aan zes criteria, dan prijkt bij het overschrijden van de gemeentelijke grens een verkeersbord. Bijna tweehonderd Vlaamse gemeenten kregen sinds 2004 de titel toebedeeld door initiatiefnemers Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Rikolto en 11.11.11.
Om te meten hoe groot het engagement nu écht is bij die gemeenten werd begin 2019 de Fair-O-Meter in het leven geroepen. Via een enquête bestaande uit 108 vragen werd nagegaan in hoeverre het lokaal bestuur in 2018 inspanningen leverde om eerlijke handel te promoten.
In onze regio blijkt Waregem de primus te zijn. Met een topscore van 80 op 100 mocht het zelfs een prijs ophalen in Gent als gemeente/stad die de beste ondersteuning aanbiedt aan het eerlijke middenveld. Op de tweede plaats prijkt Wevelgem: met 72 punten kan het ook nog een goede score voorleggen. Avelgem haalt dan weer de helft niet en is met 41 punten de enige gebuisde gemeente. Vier gemeentes uit onze regio dragen de titel FairTradeGemeente niet. Lendelede, Spiere-Helkijn, Wervik en Zwevegem vulden de enquête niet in en werden dus niet opgenomen in de Fair-O-Meter.
Lokale producten
Waregem organiseert ook tal van evenementen waarbij het die eerlijke handel zelf toepast. Denk onder meer aan Zuiderse cultuur- en foodmarkt Mabatobato tijdens Waregem Koerse. Op 5 en 6 oktober is er bijvoorbeeld ook de boerenmarkt. “Lokale boeren prijzen er hun producten aan en er wordt gekookt met restjes en FairTrade-producten”, aldus Neirynck. “Eigenlijk allemaal initiatieven die weinig geld kosten, maar die aanslaan.”
Een FairTrade Gemeente promoot eerlijke handel bij haar burgers, bedrijven en de lokale middenstand. Dit zijn producten die in het Zuiden gemaakt zijn door kleine boeren en landbouwcoöperatieven. Onze stad draagt bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Meer en meer Belgische boeren kiezen ervoor om op een duurzame manier te produceren en het land te bewerken zonder het over te bemesten. Veel boeren proberen ook hun producten rechtstreeks aan de consumenten te verkopen. Dit is een win-win situatie voor zowel producent als consument: een eerlijke en doorzichtige prijs voor beiden, voor een product waarvan we de afkomst kennen. Waregem heeft heel wat van deze boeren die aan thuisverkoop doen.
VZW voor Kinderen schenkt VR-bril aan ziekenhuizen
VZW voor Kinderen uit Wielsbeke-Waregem schenkt 4 West-Vlaamse ziekenhuizen (O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, Sint-Jozefskliniek Izegem, Sint-Andriesziekenhuis Tielt en AZ Delta Roeselare) en UZ Gent een Virtual Reality (VR)-bril voor gebruik op de kinderafdeling. Dit betekent een schenking van ca. 20 000 euro. De nieuwe digitale therapie met virtuele realiteit biedt de artsen en verpleegkundigen de mogelijkheid om de angst en de pijn bij kinderen zonder medicatie te verminderen of te elimineren.
Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem hield eraan de VZW voor Kinderen hartelijk te danken voor deze duurzame hulp. VZW voor Kinderen bestaat vijf jaar en realiseerde al 60.000 euro aan steun voor goede doelen, ziekenhuizen en wetenschappelijk onderzoek. De firma Oncomfort, die de virual reality (VR) brillen leverde, en een afvaardiging van de 5 verschillende ziekenhuizen waren aanwezig op de persvoorstelling. We mochten ook een demonstratie van de bril volgen op de kinderafdeling.
Dankzij deze digitale sedatie, zoals de therapie heet, zijn de patiënten minder bang, kan de procedure sneller verlopen en zijn er minder bijwerkingen. De therapie bestaat nog maar een drietal jaren en werd uitgevonden door een Belgische psychologe in America en ontwikkelt voor medische toepassingen door het Belgische bedrijf Oncomfort. De innoverende technieken maken van digitale sedatie een gestandaardiseerde praktijk, die met de Oncomfort Sedakit gemakkelijk kan worden toegepast door getrainde zorgverleners bij zowel pediatrische als volwassen patiënten. Het bedrijf uit Waver is ervan overtuigd dat virtual reality in combinatie met klinische hypnose en psychologische technieken verdoving door medicijnen gedeeltelijk kan vervangen.
Dr. Fred Van den Mooter van Dienst Kindergeneeskunde is heel dankbaar voor dit nieuwe hulpmiddel. Hij noemt de Sedakit gebruiksvriendelijk en duurzaam. Het biedt het kind en het verplegend personeel meer comfort in de behandeling van angst voor het onbekende en pijn. De proefperiode met de VR-bril is bijzonder geslaagd zowel tijdens intensieve handelingen, het tijdverdrijf tijdens het wachten als de positieve ervaring bij het kind. Kinderen vragen er terug naar bij een nieuwe behandeling.
VZW voor Kinderen
De organisatie VZW voor Kinderen, geadresseerd in de Kasteelstraat in Desselgem, werd opgericht eind 2014. Ze stelt zich als een vereniging met vrijwilligers tot doel om het leven van zieke kinderen aangenamer te maken door het organiseren van evenementen en het verlenen van praktische en financiële bijstand. De officiële statutaire doelstelling is “Het inrichten van sport-, feest- en culturele activiteiten in de meest ruime zin van het woord, ten voordele van zieke en kansarme kinderen en jongeren, hulp aan personen en organisaties die deze problematiek ondersteunen.”
Eerste doelstelling van VZW voor Kinderen was van in het begin de ondersteuning van het onderzoek naar mucoviscidose, maar ondertussen worden dus ook andere projecten ondersteund. Er werden het afgelopen jaar verschillende schenkingen gedaan aan projecten voor hulpbehoevende kinderen, kinderen met een beperking, kinderafdelingen in ziekenhuizen en de wetenschappelijke projecten ter bestrijding aan muco. Het project VR-brillen Oncomfort aan vijf ziekenhuizen is daar met 20.000 euro slechts één van. We noteerden voor totaal van 61.000 €:
- Schenking fietsen aan de Kindervriend (Rollegem) 4.500 €
- Financiële steun aan To Walk Again (Organisatie Marc Herremans) 1.500 €
- Financiële steun aan De Vleugels (Klerken) 2.500 €
- AZ Groeninge Kortrijk (inrichting behandelkamers) 5.000 €
Dodentocht Bornem
Matthias Lambrecht : ”Vijf jaar geleden nam VZW voor Kinderen voor het eerst deel aan de Dodentocht in Bornem. Toen waagden 17 deelnemers zich aan de 100 km lange wandeltocht. Dat aantal nam de voorbije jaren exponentieel toe, met afgelopen zomer 140 wandelaars die zich lieten sponsoren ten voordele van VZW voor Kinderen. Vandaag hebben we de eer om jullie bij primeur mede te delen dat dodentocht 2019 een bedrag heeft opgebracht van 80.000 euro, waarmee wij het komende jaar opnieuw verschillende projecten kunnen ondersteunen.”
“Onze oprechte dank gaat hier zeker uit naar onze hoofdsponsor ION, die ons al sinds jaar en dag steunt en dat niet alleen met de broodnodige centen. Jaarlijks neemt een team sportievelingen van ION zelf deel aan deze tocht van 100 km. De wandelaars worden telkens voor elke kilometer, die ze afleggen, gesponsord en organiseren daarnaast nog allerlei activiteiten ten voordele van VZW voor Kinderen. Alles samen heben ze deze editie zo in totaal 25.000 € in het laatje gebracht, die zij vansaag al stappende van het hoofdkwartier naar het ziekenhuis Waregem komen overhandigen. Ook willen wij nog het bedrijf d’Arta bedanken voor de steun van 8.000 € en verder ook alle stappers en andere sponsors die hebben bijgedragen aan de opbrengst van 80.000 €.”
“Als bedanking aan iedereen die gewandeld heeft en vele vrijwilligers die ons geholpen hebben, geven we jaarlijks ook een reünie waarbij wij wandelaars en vrijwilligers terugzien op een ontspannende avond met spijs en drank. Mensen die deze uitdaging samen met ons willen aangaan ten voordele van het goede doel en zich willen inschrijven voor komende editie, die doorgaat op 14 augustus 2020, kunnen zich wenden tot yves@vzwvoorkinderen.be
4-6 september 1944 : Tragische bevrijdingsdagen in Waregem
Op 6 september 2019 was het exact 75 jaar geleden dat Waregem bevrijd werd. Het einde van 5 harde jaren onder de Duitse bezetter. Dat deze laatste oorlogsdagen niet zonder slag of stoot verliepen, is meteen duidelijk als we de balans opmaken van de woelige septemberdagen. Maar liefst 6 weerstanders, 14 burgers en 3 geallieerde soldaten kwamen in Waregem om het leven tussen 4 en 6 september 1944. Zoals elk jaar had aan de Predikheer deze morgen nog een herdenking plaats van de slachtoffers van het verzet.
De tragische bevrijdingsdagen waren het thema van de activiteiten rond Open Monumentendag in Waregem. Hoeve Le Grèbe van de familie Decraene in de Kleithoekstraat 50 stond daarbij centraal. Het was de thuisbasis van het verzet of geheim leger in Waregem. Daar konden we dank zij het stadsarchief en de familie Decraene kennismaken met een ruim aanbod aan herinneringen en getuigenissen over die tragische bevrijdingsdagen. De opening daar omstreeks 11 u. had plaats onder grote belangstelling. Deze namiddag waren er nog twee begeleide fietstochten langs markante plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Eind deze week opent nog een bijkomende tentoonstelling in HIPPO.WAR over het Geheim Leger en het verzet in Waregem 1940-1944.
5 - 6 september 1944
Zoals gebruikelijk publiceerde het Stadsarchief een begeleidende brochure voor deze Open Monumentendag. “Begin september 1944 rukten de geallieerden steeds sneller op in onze regio en op 5 september werden de eerste Britse verkenningstroepen gesignaleerd in Waregem. Meteen barstte een waar volksfeest los. Vlaggen werden uitgehangen, de cafés liepen vol en de oud-strijders werden gehuldigd. Ook de leden van het Geheim Leger deelden in de feestvreugde. Ze mengden zich onder de menigte en werden luidkeels toegejuicht.
Helaas bleek het feest te vroeg losgebarsten. ’s Avonds begaven Duitse troepen zich opnieuw richting het centrum van Waregem. De leden van het Geheim Leger, die zich ondertussen samen met hun Duitse krijgsgevangenen in het Heilig-Hartcollege hadden gevestigd, besloten zich terug te trekken naar hun schuiloord Le Grèbe. Deze terugtocht verliep niet zonder slag of stoot en het Geheim Leger leed zijn eerste verliezen.
HENRI LEBBE (25.12.1922 – 05.09.1944) bestuurde de vrachtwagen waarmee zijn makkers van het Geheim Leger naar Le Grèbe teruggebracht werden. Bij zijn terugkeer botste hij, ter hoogte van het toenmalige Driekoningenplein, op Duitse soldaten en werd zonder pardon neergeschoten.
ADOLF CANNIE (29.03.1897 – 05.09.1944) maakte deel uit van een verzetsgroep uit Wakken, die was aangesloten bij de sector Waregem. Hij probeerde weg te vluchten uit het college via park Casier, maar werd in de Stationsstraat onderschept door een Duitse vrachtwagen met mitrailleur. Hij stierf ter hoote van het hekken van het park.
De volgende dag 6 september besloten de bevelhebbers van het Geheim Leger sector Waregem om zich in verschillende patrouilles richting de Spitaalbossen te begeven. Van daaruit kon er verder informatie verzameld worden om door te geven aan de geallieerden. De groep met Joseph Duthoy, Roger Vansteenbrugge, Marcel Windels, Daniel Delmulle, John Mahoney en James Cockriel bevond zich op de grens met Anzegem toen ze een Britse tank en verkenningswagen zagen naderen. Op het moment dat ze contact wilden maken met de Britten, werden ze onder vuur genomen door vijandelijke soldaten. Hierbij sneuvelden de Britse soldaten.
De weerstanders probeerden te vluchten in de velden, maar werden omsingeld door Duitse soldaten. Ze werden tegen een haag, vlakbij de woning van Michel Decock, op een rij gezet en geëxecuteerd. JOSEPH DUTHOY (Ledeberg 28.10.1894 – Waregem 6. 09.1944), ROGER VANSTEENBRUGGE (Tiegem 19.06.1908 – Waregem 6.09.1944), MARCEL WINDELS (Waregem 16.10.1896 – Waregem 6.09.1944) en JOHN MAHONEY (Norfolk 15.05.1923 – Waregem 6.09.1944) stierven ter plaatse. Daniel Delmulle en James Cockriel overleefden de kogelregen en slaagden erin om zich, weliswaar gewond, tot aan het huis van Michel Decock te slepen. Een andere weerstander, WALLY LOOSVELDT (Zulte 12.12.1919 – Waregem 6. 09.1944), was in de buurt toen dit gebeurde en probeerde te vluchten. Iets later werd hij echter ook opgepakt en neergeschoten.
Op de plaats van de executie werden zeven kuisen en een gedenksteen geplaatst. Op de kruisen werden de namen van de 4 weerstanders, 1 Amerikaanse en 2 Britse soldaten gezet. Ze werden officieel ingehuldigd op 8 september 1945. Een twintigtal jaren later zouden deze worden vervangen door arduinen zerkjes en een monument. Op deze plaats wordt jaarlijks een herdenkingsplechtigheid gehouden door Heldentrouw.
De bevrijding van Waregem in 1944 had er vreedzamer kunnen uitzien. De schermutselingen tussen weerstanders en achtergebleven Duitse eenheden in het centrum van de gemeente en de fusillade te Anzegem hebben de feestroes van de bevrijding volledig doen omslaan. Tijdens de bevrijdingsdagen vielen ook heel wat burgerlijke slachtoffers. De onverwachte terugkeer van Duitse soldaten zorgde voor heel wat paniek onder de bevolking. Ook bij de Duitse soldaten, met het geallieerde leger op hun hielen, was er heel wat onrust en verwarring.
Het feestgedruis op 5 september werd bruusk gedempt door de aanwezigheid van Duitse soldaten in het centrum. Niet alle feestvierders geraakten weg en enkele burgers botsten op het einde van de Stormestraat op de Duitse patrouille, die net Henri Lebbe had gedood. Ze werden samengedrongen en doordgeschoten. Hierbij stierven MEDARD CALLANT, CYRIEL DEMOOR, RENE DEVEUGELE, JEAN-MARIE LECLERCQ, GERARD VERCRUYSSE en BRUNO WAELKENS.
Op hetzelfde moment probeerden de Duitsers ook om via Eertbrugge de doorgang naar Oudenaarde en de Schelde te maken. Ter hoogte van de herberg ’t Jaar Veertig brak er om één of andere reden paniek uit in de Duitse gelederen met dramatische gevolgen. De Duitsers schoten wild om zich heen en maakten vier bijkomende dodelijke slachtoffers: ALIDOR LAUREYNS, FRANS MEHEUS, DESIRE-JULES VAN HOUTTE en JULIEN VERBAUWHEDE.
Ook op 6 september, de laatste dag van de gevechten in Waregem, was het leed nog niet geleden. Het Leeuwke, net zoals tijdens WO I van strategisch belang, was het toneel van een mini-tankslag. Op de weg van Waregem naar Anzegem verscheen kort na de middag een Britse tank van het 44th Royal Tanks Regiment. Ze losten enkele schoten naar de Duitsers in het centrum van Waregem. Zij reageerden door een vrachtwagen met soldaten naar het Leeuwke te sturen. Deze vrachtwagen werd beschoten en er ontstond paniek en chaos waarbij er ook vier burgerslachtoffers te betreuren vielen: MARCEL ADAMS en zijn zoon AMEDE, HENRI DEMEULEMEESTER en OSCAR GAYTAN.
Herdenking slachtoffers
De begrafenis en de herdenking van de oorlogsslachtoffers werd gespreid over verschillende dagen. Op 9 september 1944 werden de meeste slachtoffers, na een uitvaartplechtigheid in de decanale kerk, begraven op de begraafplaats Den Olm. Een week later, op maandag 18 september, was er een rouwstoet en een plechtige koordienst voor alle oorlogsslachtoffers. Onder grote belangstelling trok de stoet van het Stationsplein, via de Stationsstraat, naar de Markt. Daar was vóór de kerk een altaar geplaatst waar de familieleden van de gesneuvelden konden plaatsnemen. Ook de overlevende leden van het Geheim Leger waren prominent aanwezig in hun typische witte uniformen.
John Mahoney, de Amerikaanse militair die sneuvelde aan de Predikheer, werd opgebaard bij de familie Vandenbroucke in Ingooigem, waar hij lange tijd ondergedoken zat. Daar werd hij op 10 september plechtig ten grave gedragen. Later zou zijn graf worden bijgezet op de Amerikaanse begraafplaats Ardennes Cemetery in Neuville-en-Condroz. De Britse militairen Harold Hoyle en Leonard Williams werden oorspronkelijk ook begraven op Den Olm, maar op 22 april 1968 werden ze herbegraven op het Cement House Cemetery in Langemark.”
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)